Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Rename SQL column

Achiziționare tuner TV !

Din ce este facuta terasa asta?

Cum accesez site-ul CNAS ?
 Algoritm simplu de calculare al u...

Bitdefender Total Security ș...

casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...
 Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...
 probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National
 

Preturi la chirii: apartamente, vile, hale industriale, office

- - - - -
  • Please log in to reply
1401 replies to this topic

#1
emilianm

emilianm

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 476
  • Înscris: 09.09.2004
Scumpirea apartamentelor da un nou sens vietii de chirias
sursa SFIN

Quote

Pe masura ce pretul locuintelor creste, statutul de chirias este mai convenabil decat cel de proprietar

Exista o idee care alimenteaza permanent dorinta de improprietarire a oamenilor de peste tot in lume: „De ce sa platesc chirie cuiva cand ratele bancare ma pot face fericitul proprietar dupa N ani?“. Rationamentul pare corect, mai ales in cazul in care cele doua costuri sunt apropiate. Dar ce te faci atunci cand rata este dubla sau tripla ca valoare fata de chiria pentru aceeasi locuinta? Acceptam „sclavia“ bancara pe viata (sau la termen) de dragul asigurarii unui acoperis deasupra capului la batranete sau nu?.
Apartamentul de bloc nu mai este solutia ieftina de pe piata locuintelor. De fapt, pe piata imobiliara de vanzari nu mai exista solutii ieftine. De la terenuri, case, vile si apartamente, noi sau vechi, totul este supraevaluat pe motiv de supralicitare. Exceptie fac chiriile. O analiza a „Saptamanii Financiare“ arata ca acestea, chiar daca par indecent de mari, sunt parca mai umane comparativ cu ratele pe care trebuie sa le sustii daca vrei sa cumperi o locuinta. In fapt, chiriile reflecta cel mai fidel puterea de cumparare a romanilor. Rentierii, desi sensibili si ei la avalansele de preturi imobiliare, nu-si permit sa majoreze chiriile peste pragul de suportabilitate a chiriasilor.
Un foarte vechi principiu american de pe piata de real estate spune ca pretul unei locuinte poate fi considerat corect daca proprietarul reuseste sa obtina contravaloarea a 100 de chirii. Ce este peste acest nivel reprezinta bonus de istetime pentru vanzator. Daca o sa aplicam acest principiu la noi, vom observa ca pe piata rezidentiala din Bucuresti ori chiriile sunt subevaluate, ori preturile de vanzare sunt tare umflate, deoarece raportul nu este de 1 la 100, ci de 1 la 200 (cel putin). Astfel, pe un apartament cu doua camere intr-o zona buna din Capitala care se inchiriaza cu 400 euro/luna, atunci cand este scos la vanzare se solicita cel putin 120.000 de euro, adica 300 de chirii (un raport de 1 la 300). De fapt, indiferent daca vorbim despre garsoniere, apartamente cu doua sau trei camere, in majoritatea situatiilor rata bancara pentru cumpararea locuintei este mai mare decat chiria. Un alt exemplu: un apartament cu trei camere, confort 1, decomandat, pret de lista 120.000 euro, cel mai mic pret de pe piata. Chiria unei astfel de locuinte variaza intre 400 si 700 euro/luna, in functie de locatie, dotari si finisaje. Rata lunara la cumpararea acestei locuinte (20% avans, 8,5% DAE, credit pe 30 de ani) este de cel putin 740 euro. Diferenta intre o rata de 740 si o chirie de 700 nu este atat de categorica, prin urmare solutia achizitiei pare una fericita. La celalalt pol, o chirie de 400 de euro versus o rata de 740 te face sa intelegi de ce occidentalii nu fac din achizitia unei case un scop de viata.

Luxul de inchiriat, mai ieftin
In rezidentiale, luxul e mai ieftin cand este luat cu chirie. Investitiile in locuinte de lux, in sensul cumpararii si exploatarii in regim de inchiriere, nu renteaza daca ai luat pentru asta un credit ipotecar.
Sa luam un caz tipic. O garsoniera catalogata pe piata drept „de lux“ - asta in pofida faptului ca, teoretic, dimensiunile mici n-au nicio treaba cu ideea de luxury residential - costa in prezent in Bucuresti circa 150.000 euro. Cu un credit pe 30 de ani, avans 20% si DAE de 8,5%, un cumparator va avea de sustinut o rata de 922 euro/luna fara a avea vreo sansa de recuperare a acesteia (asa cum s-au obisnuit investito-rii romani particulari) din chiria lunara perceputa. Situatii asemanatoare intalnim si in cazul apartamentelor cu doua sau trei camere.
Pentru a deveni proprietarul unei locuinte cu doua camere in zona Centrul Civic, Tineretului sau Iancului (120.000-160.000 euro), o familie ar trebui sa poata suporta lunar plata unei rate de 740-1.100 euro, in timp ce chiriile, in aceleasi zone, pentru aceeasi locuinta, pleaca de la un plafon de aproape doua ori mai jos, respectiv 400 euro/luna. Chiar si comparatia dintre cele mai scumpe chirii si cele mai scumpe rate este tot in favoarea chiriasilor. Astfel, cel mai mare pret solicitat in zonele de top ale Capitalei pentru un apartament de bloc cu doua camere este de 250.000 euro. Asta inseamna ca in caz de imprumut (20% avans, 30 ani, DAE 8,5%), debitorul va avea de rambursat lunar bancii 1.500 euro. In acest caz, cea mai scumpa chirie insa nu depaseste 1.000 euro/luna.
In cartiere, chiriile se apropie de rate doar in segmentele populare. Astfel, asa cum se vede si in tabel, locuintele aflate in marja de tranzactionare 65.000-85.000-120.000 euro pentru una, doua, respectiv trei camere au rate mai scumpe cu 50%, maximum 70% comparativ cu pretul chiriei lunare.

Avantaje pentru chirias
In afara de costurile la vedere, fiecare capitol mai primeste niste cresteri de cheltuieli suplimentare, despre care uitam atunci cand comparam avantajele. Astfel, in cazul unei proprietati cumparate cu credit ipotecar, cumparatorului ii revin toate obligatiile aferente statutului de proprietar. Asta inseamna plata impozitelor pe proprietate, plus cheltuielile de intretinere comuna, costurile cu reparatiile, asigurarea locuintei, credite suplimentare pentru finantarea lucrarilor de reabilitare termica sau consolidarea imobilului (daca e cazul). In plus, un chirias isi va cauta intotdeauna o locuinta mai aproape de serviciu, ceea ce contribuie semnificativ la scaderea cheltuielilor lunare legate de accesul spre si dinspre locul de munca. Altfel spus, nu este o drama daca firma la care lucrezi se muta in celalalt capat al orasului. In acest context, te poti muta din locuinta oricand daca in fata blocului a aparut un santier cu termene de finalizare intr-o eterna amanare sau noul vecin este un membru al lumii interlope.
Pe de alta parte, un chirias depinde de fluctuatiile de pe piata chiriilor, dar acest fapt se poate compensa in cazul in care proprietarul plateste rate la un credit cu dobanda variabila. Totusi, pe majoritatea romanilor ratiunile de ordin economic se pare ca nu-i intereseaza, dovada fiind umflarea permanenta a „bonusului de istetime“ incasat de vanzatorii de vise rezidentiale»

Garsoniera de cartier*
65.000 euro pret minim cerut pe piata
393 euro rata lunara de plata la achizitia cu credit ipotecar**
280-350 euro chiria lunara

Garsoniera de lux
150.000 euro pret maxim
922 euro rata lunara de plata la banca**
400-600 euro chiria lunara solicitata

Apartamentul de cartier, doua camere*
85.000 euro pret minim cerut
522 euro rata lunara de plata la achizitia cu credit ipotecar**
350-450 euro chiria lunara solicitata

Apartamentul de lux, doua camere*
250.000 euro pret maxim solicitat
1.500 euro rata lunara**
400-1.000 euro chiria lunara

Apartamentul de cartier, 3 camere*
120.000 euro pret minim cerut
738 euro rata lunara**
400-700 euro chiria lunara

Apartamentul de lux, 3 camere*
250.000 euro pret maxim solicitat
1.537 euro rata lunara**
600-1.500 euro chiria lunara

* Confort I, decomandat
** Conditiile de creditare luate in calcul - imprumut pe 30 de ani, avans 20%, DAE 8,5%

Edited by emilianm, 12 February 2008 - 10:32.


#2
emilianm

emilianm

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 476
  • Înscris: 09.09.2004
daca nu vrei lux si se intampla sa ai cei 15%-20% ...pare mai avantajos sa faci credit.:) in rest pare interesant articolul cu toate ca problema aceasta se pune in romania deja de ceva vreme  :huh:

#3
relu_24

relu_24

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,774
  • Înscris: 23.09.2005
In conditii ideale e preferata rata in loc de chirie, insa ce te faci daca tu ai rata de 600-700 €/luna si ramai fara job. Trebuie sa te gandesti mereu daca venitul viitor (in cazul in care se intampla ceva) poate sa iti acopere rata. Pe de alta parte daca stai cu chirie, o data dai o suma mai mica de bani, iar in al doilea rand poti oricand sa te muti la o chirie mai modica (cu modificarea conforrtului) in caz ca ai dificultati financiare

#4
rvic77

rvic77

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,129
  • Înscris: 03.12.2004
Rationamentul era corect acum 2-3 ani;' Problema e ca acum si chiriile s-au marit si se maresc destul de mult- se apropie de salariul mediu..., daca la rata ai o oarecare garantie ca valoarea e cat de cat stabila, cu chiria te poti gasi in pom peste 2-3 ani si sa nu mai poti sa o achiti.
Probabil ca in viitor se va pune problema rentabilitatii traiului in rulota   :cursing:

#5
solitudes

solitudes

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,573
  • Înscris: 07.03.2007
Pe moment banii pe care ii produc nu imi ajung de rata. asa ca aleg vreau nu vreau chirie.

#6
sunflowergirlo

sunflowergirlo

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 30
  • Înscris: 08.10.2007
Mi se pare aiurea articolul ala pentru fluctuatiile care sunt acum pe piata imobiliara din Romania.
Pornind de la rata la casa vs chirie este aberant ce se spune in articol. Eu am stat in chirie intr-un ap cu 2 pana la jumatatea anului trecut si apoi am cumparat un ap tot cu  cam in aceasi zona, iar diferenta intre rata pe care o am acum la banca si chirie nu este nici pe departe in halul ala, este o dif de aproximativ 150 de euro (chirie anul trecut vs rata acum). intre timp chiriile au mai crescut, rata a ramas la fel iar diferenta acum nu mai exista, rata la baca e de aproape 400 de euro iar chiriile in zona tot cam asa. Intr-un an foarte probabil chiriile or sa creasca in continuare iar rata la banca o sa fie tot la fel.
La fel in chirie, asa cum stau lucrurile noi acum, nu poti fi sigur niciodata cat stai. Contractele care se fac sunt niste aberatii si nu-ti ofera nicio singuranta si sincer nu cred ca este cineva fan de stat cu traista`n bat.
In afara nu se inghesuie lumea la cumparat ap pt ca poat inchiria un ap si au sigurata ca pot sta 10 ani acolo fara sa-l dea nimeni in suturi afara cand ii tuna si foarte probabil nici nu cresc preturile de 5 ori pe an la chirii si cu sume fabuloase cum se intampala la noi. Eu am ramas socata cand am vazut ca acelasi ap pe care in mai 2006 l-am inchiriat cu 200 de euro acum este 450 de euro.
In momentul de fata eu cred ca este o aberatie sa spuna cineva ca in Romania mai bine stai cu chirie decat sa-ti cumperi ceva al tau. Cand o sa fie ceva stabilitate o sa fie altceva. Stai cu chirie, ti s-a acrit de Bucuresti iti iei boceluta si pleci, dar faci asta cand vrei tu, nu cand vor altii.

#7
kevinro

kevinro

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 753
  • Înscris: 31.03.2004

 rvic77, on Feb 12 2008, 12:15, said:

Rationamentul era corect acum 2-3 ani;' Problema e ca acum si chiriile s-au marit si se maresc destul de mult- se apropie de salariul mediu..., daca la rata ai o oarecare garantie ca valoarea e cat de cat stabila, cu chiria te poti gasi in pom peste 2-3 ani si sa nu mai poti sa o achiti.
Probabil ca in viitor se va pune problema rentabilitatii traiului in rulota   :cursing:

Rata stabila?! Jesus! Tu pe ce lume traiesti?! Tu nu ai auzit de variatiile de dobanda?! De variatia cursului?! De schimbarile in bunul mers al economiei?! In 30 de ani economia poate avea lejer 3-4 cicluri de suisuri-coborasuri, daca nu si mai multe! Cum pot sa mai existe asemenea oameni, analfabeti economici, care vad in rata ceva "stabil" si in "chirie" ceva instabil?! Tu ai habar cu cat le-a crescut rata celor care au facut credit anul trecut cand toata lumea se bucura ca 1 E = 3.11 RON?! Si ai habar cat le va creste dupa ce va trece perioada de dobanda promotionala?

#8
robertos12

robertos12

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 228
  • Înscris: 25.03.2007
Chiar asa cu cat crezi ca le va creste rata dupa ce trece perioada promotionala?

#9
senve

senve

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 278
  • Înscris: 21.10.2007

 robertos12, on Feb 24 2008, 10:40, said:

Chiar asa cu cat crezi ca le va creste rata dupa ce trece perioada promotionala?

da, tzeapa asta o iau toti clientii BRD

primul an rata de exemplu e vreo 320 euro, iar din anul 2 pana in anul 30, rata este  1120 euro  -_-

#10
turbo trabannt

turbo trabannt

    gogule, probleme mah? no, stai sa termin berea asta

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,519
  • Înscris: 18.05.2006

 senve, on Feb 25 2008, 17:04, said:

da, tzeapa asta o iau toti clientii BRD

primul an rata de exemplu e vreo 320 euro, iar din anul 2 pana in anul 30, rata este  1120 euro  -_-
daca nu dovedesti afirmatia asta , iarasi zbori pentru tampenii. nu exista asa ceva sa ti se tripleze rata.

#11
cipaul

cipaul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,085
  • Înscris: 15.10.2006

 robertos12, on Feb 24 2008, 10:40, said:

Chiar asa cu cat crezi ca le va creste rata dupa ce trece perioada promotionala?

Cresc ratele si la bancile care au dobanzi fixe.
Coborati mai oamenilor pe pamant.

Gasiti-mi voi o banca la care nu au crescut ratele.

Dobanda DAE 8.5%? Poate la franci, unde se pierde mult mai mult la devalorizare.

Acum e mult mai avantajos sa stai in chirie si eventual sa cumperi peste 2...3 ani cand preturilor vor scadea cu 20...40%.
Sau sa negociezi deosebit de puternic la cumparare un minim 25% fata de preturile de pe piata.

#12
sunflowergirlo

sunflowergirlo

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 30
  • Înscris: 08.10.2007
Rata la banca creste dar in nici un caz cum a scris cineva mai sus de la 300 la 1000 de euro, asta e o tampenie si o concluzie ca cuiva care nu stie despre ce vorbeste. Si daca chiar daca e asa la banca pe care a pomenit-o nu pot sa spun decat ca nu e singura banca din tara asta la care se poate face un credit impotecar.
La creditul pe care il am eu (sunt inca in primul an) diferenta de la primul la al doilea an cu dobanzile de acum este cam de 100 de euro, ceea ce nu este imens, cel putin din punctul meu de vedere. Oricum daca faci un astfel de credit trebuie sa-ti iei o rezerva si sa nu te bagi la o rata care din start iti face probleme.
Iar pt cei care spun ca ratele variaza in functie de cursul euro, nu pot sa spun decat ca si chiriile variaza in functie de cursul euro (sau euro creste si scade numai pentru rate???).
La fel se spunea si acum cativa ani ca e mai avantajos sa stai in chirie decat sa-ti iei casa. Acum chiriile au ajuns mult mai scumpe decat sunt ratele la casa ale celor care si-au luat apartamente acum 1 an sau 2 de exemplu. La fel o sa se intample intr-un an sau doi si cu cei care isi iau acum casa si au inca o rata mare.

Treaba cu scazutul fabulos de preturi mie mi se pare o iluzie. Casele or sa fie si la noi la fel de scumpe ca in restul tarilor din UE. La fel or sa fie si chiriile. E foarte posibil sa mai scada preturile la apartametele vechi dar la fel cei care le au n-or sa se trezeasca peste noapte cu un pret de 100 ori mai mic si or sa poata sa le vanda pana sa ajuga sa piarda bani.

Oricum recomandarea mea pentru cei care vor sa faca un credit este sa studieze piata o vreme, cateva luni si sa vada ce se intampla, atat cu dobanzile cat si cu preturile la case.

#13
dantes87

dantes87

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 118
  • Înscris: 11.02.2007

 cipaul, on Feb 26 2008, 10:25, said:

Cresc ratele si la bancile care au dobanzi fixe.
Coborati mai oamenilor pe pamant.

Gasiti-mi voi o banca la care nu au crescut ratele.

Dobanda DAE 8.5%? Poate la franci, unde se pierde mult mai mult la devalorizare.

Acum e mult mai avantajos sa stai in chirie si eventual sa cumperi peste 2...3 ani cand preturilor vor scadea cu 20...40%.
Sau sa negociezi deosebit de puternic la cumparare un minim 25% fata de preturile de pe piata.
Sunt de acord cu tine sa stai in chirie si recomand asta tuturor care doresc sa aiba mobilitate si un spate asigurat in cazul posibilelor accidente (de genul pierderii bruste a veniturilor lunare). A cumpara in momenutl asta in Bucuresti in conditii de creditare cu un grad de indatorare de peste 40% doar pentru a-ti asigura acoperisul la batranete e o nebunie.
In schimb, nu pot sa fiu de acord cu tine de scaderea preturilor peste doi trei ani. Daca vorbesti doar de apartamentele vechi atunci da, probabil peste doi ani se va smenala o stagnare a preturilor posibil si o scadere. In schimb, piata proiectelor noi nu are cum sa scada. Si sunt destul de multe premise care sa garanteze asta...

#14
coldplay

coldplay

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,600
  • Înscris: 28.03.2004
Esti putin contradictoriu, dantes. Lasand la o parte faptul ca tu insuti tocmai ai cumparat un imobil si nu unul ieftin (poate nu l-ai luat cu credit), de ce recomanzi chiria in conditiile in care esti convins ca preturile nu vor scadea? :huh: Chiar nu inteleg. Cand ar deveni creditul o optiune valabila?

#15
emilianm

emilianm

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 476
  • Înscris: 09.09.2004

 dantes87, on Mar 27 2008, 23:17, said:

Sunt de acord cu tine sa stai in chirie si recomand asta tuturor care doresc sa aiba mobilitate si un spate asigurat in cazul posibilelor accidente (de genul pierderii bruste a veniturilor lunare). A cumpara in momenutl asta in Bucuresti in conditii de creditare cu un grad de indatorare de peste 40% doar pentru a-ti asigura acoperisul la batranete e o nebunie.
In conditiile in care rata este cam la acelasi nivel cu chiria cred ca in momentul in care iti scad veniturile brusc va fi aproape la fel de usor(greu) sa vinzi apartamentul la un pret atractiv pe unul mai ieftin. Daca se intampla neferictul eveniment :) ...sa iti scada veniturile brus  :death: , din punctul meu de vedere este la fel de dramatic in ambele cazuri ..doar ca in cazul in care aveai deja cumparat un apartament ...pe termen lung este destul de probabil ca dupa vanzare sa ai profit..pentru zile negre :)

Mobilitatea intradevar...este punctul forte al statului cu chirie... :coolspeak:

Edited by emilianm, 27 March 2008 - 22:54.


#16
Ioan76

Ioan76

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,120
  • Înscris: 28.06.2006
De curiozitate - stie careva care este stadiul noii legii a chiriilor si cind se prefigureaza ca va intra ( daca va intra ) in vigoare ?  :rolleyes:

#17
solitudes

solitudes

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,573
  • Înscris: 07.03.2007

 Ioan76, on Apr 4 2008, 11:16, said:

De curiozitate - stie careva care este stadiul noii legii a chiriilor si cind se prefigureaza ca va intra ( daca va intra ) in vigoare ?  :rolleyes:
stadiu : in discutii in continuare
intrare in vigoare: dumnezeu stie.
asta e proiectul http://www.mt.ro/tra.....2003 2007.pdf
e in dezbatere publica sursa

Edited by solitudes, 04 April 2008 - 11:23.


#18
turbo trabannt

turbo trabannt

    gogule, probleme mah? no, stai sa termin berea asta

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,519
  • Înscris: 18.05.2006
puteti pune proiectul de lege aici? txs.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate