Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...
 probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National
 Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...
 Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...
 

Microfon extern pentru camera video

- - - - -
  • Please log in to reply
10 replies to this topic

#1
Alexis

Alexis

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,112
  • Înscris: 22.01.2004
Am o camera video cu intrare pentru microfon extern. Am cautat peste tot un microfon pana in 5-600 RON pe care sa il pot monta la camera, sa poata fi folosit si pentru inregistrare de voce (gen reporter, handheld, in fata persoanei care vorbeste) dar si in cazul in care am nevoie sa inregistrez doar ambianta (chiar daca pierd efectul stereo).

Am testat un microfon SM58 dinamic conectat direct la camera si rezultatul a fost dezamagitor. Volum foarte slab pe inregistrare, ar merge pentru voce daca persoana l-ar tine chiar in fata gurii, dar nu este o varianta buna.

Am testat si un microfon condensator electret foarte ieftin, stereo, cu care am obtinut un nivel mai mult decat satisfacator (noroc ca am la camera reglaj de -10dB pe sunet).

Am cautat prin toate ofertele si se pare ca de la RODE ar fi doua variante: RODE NT3 si RODE M3. Nu ma uit la videomic deoarece acelea sunt destinate folosirii doar pe camera (cablu scurt, forma ciudata) iar eu vreau sa il pot folosi si la calculator sau la un recorder audio portabil.

RODE NT3 si RODE M3 sunt variantele la care m-am oprit din urmatoarele considerente:
- merg si pe baterii de 9v deci nu am neaparata nevoie de phantom power
- am inteles ca Rode este o firma cunoscuta si care face produse de calitate (nu e nici Goldy si nici Panasound made in Japan / a se citi China)
- preturi acceptabile (600 RON / NT3 si 300 RON / M3)

Stiu ca voi avea probleme cu faptul ca microfoanele acestea sunt destul de mari si nu pot fi atasate la camera, dar este posibil sa accept acest dezavantaj.

Ce ma intereseaza sa stiu, in cazul in care cineva a folosit vreodata unul din aceste doua microfoane (chiar daca nu neaparat la o camera video):

- calitatea este la masura laudelor pe care le-am intalnit pe internet? sau la noi in tara ajung chinezarii facute pe vapor cu marca RODE? e safe sa il cumpar din Romania sau sa vorbesc cu cineva sa mi-l aduca din strainatate? (diferenta de pret este neglijabila)
- cat de mult pot suporta aceste microfoane un regim de utilizare mai dur? ma refer la regim de reporter: bate vantul cu praf, picura ploaia, il scap pe jos, imi vorbeste cineva cu precipitatii in microfon, temperatura aerului de peste 40 de grade sau de sub -10 grade
- care sunt diferentele intre NT3 si M3? nu ma pricep foarte bine in domeniul asta, eu m-am uitat pe specificatiile tehnice si amandoua au parametri asemanatori. De la ce vine diferenta de pret de 100% intre cele doua modele?
- exista alte modele de la alte firme care ar fi mai bune pentru ce am eu nevoie dar sa coste maxim 5-600 RON?

Multumesc anticipat tuturor celor care ma ajuta sa iau o decizie!

Edited by Alexis, 03 July 2008 - 03:58.


#2
emanuelsj

emanuelsj

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 61
  • Înscris: 01.09.2007
Si pe mine ma intereseaza topicul. Doar ca m-ar interesa un microfon pe care sa-l pot atasa la un Sony FX1.

#3
VHS

VHS

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 523
  • Înscris: 07.08.2007
Nt3 si M3 nu este bun pt ce vrei tu. Nu sunt facute pt exterior, trebuie sa ai foarte mare grija de ele, tinute in conditii optime ca sa reziste.
Eu am filmat de cateva ori cu NTG2 si merge foarte bine ca si microfon de camera si sunet ambiental. Dar pt interviuri, un microfon de nivelul asta are un efect de proximitate pronuntat. Daca vrei sa scapi de el trebuie sa-l ti la o distanta de 25-40cm de reporter. Nu stiu daca rezista la conditiile expuse de tine mai sus. Eu lucrez acuma cu un Sanken SC-1, si l-am scapt pe jos, si nu are nimic. Dar este un mic de alt nivel care nu intra in bugetul tau. Iti spun asta pt ca un mic shootgun bun la toate costa ceva bani. Mai mult, nu exista mic bun la toate, multe nu sunt bune nici pt 1 singur lucru.
Iti recomnad sa-ti cumperi 2 mic, pt interviuri si pt camera.
In ce priveste efectul stereo. Sunt foarte putine cazuri cand se lucreaza cu mic stereo la nivel profesional. Si anumite transmisii in direct si cand se vrea sa se acopere rangul stanga/dreapta de la un prezentator cand invarte capul.
In rest, efectul stereo se creeaza in post-pro. Pt interviuri cu un singur mic nu este recomnadat de loc 1 mic stereo pt ca o sa aduni foarte mult sunet ambiental care nu poate fi controlat. In casti o sa simti efectul 3D si asa se poate localiza foarte bine sursa de aici pare ca se aude mai bine.

#4
Alexis

Alexis

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,112
  • Înscris: 22.01.2004
Din pacate Sanken CS-1 si NTG2 (am vazut ca au scos si NTG3) depasesc suma pe care o am alocata pentru microfon. Amandoua sunt insa shotgun-uri directionale, care functioneaza montate pe camera. Ma feresc de aceasta varianta deoarece in caz de inghesuiala, lipsa de sincronizare intre reporter - operator pe teren este posibil ca aoperatorul sa nu fie pregatit cu incadratura pe persoana cu care discuta reporterul in timp ce reporterul deja a inceput sa puna intrebari. La shotgun, daca operatorul nu are camera directionata catre subiect este posibil ca vocea subiectului sa nu fie "prinsa" in raza de actiune a microfonului. Prefer un microfon handheld, tinut de reporter; chiar daca am sunet si nu am imagine la montaj pot ilustra cu alte cadre si am salvat in felul asta inregistrarea daca am deja sunet.

Ar merge un shotgun dar nu fixat pe camera ci pe un boom care sa fie manevrat de un sunetist, dar asta este deja dincolo de limitele pe care mi le permit.

Efectul stereo nu il consider un "must have". Sa lucrez cu 2 microfoane ar merge in cazul in care as inregistra evenimente dinainte stabilite, sa am timp sa le montez, etc, dar atunci cand alergi cu camera la un eveniment dupa subiect sa-l filmezi nu ai cum sa aranjezi microfoane stereo. Referitor la acel microfon stereo pe care l-am incercat am spus ca mi-a placut fiindca era condensator si m-am referit la nivelul de semnal pe care il dadea versus unul dinamic. De aici m-am hotarat la un microfon condensator. Totusi ma gandesc la un astfel de microfon stereo pentru ambianta si un handheld pentru interviu / reporter.

Referitor la M3 am citit ca are Switchable High-Pass Filter @ 80Hz-12dB/Oct care teoretic ii taie o parte din frecventele joase. Ar inlatura in felul acesta efectul de proximitate? L-ar diminua? Pe de alta parte o distanta de 25-40 cm pentru reporter ar insemna sa tina microfonul cam la nivelul stomacului daca vorbeste el si la distanta de care vorbeai fata de subiect daca vorbeste subiectul ceea ce mi se pare un avantaj, nu intotdeauna se afla destul de aproape de subiect incat sa ii poata aduce microfonul in apropierea gurii.

In general la microfoane cat de bune sunt aparatorile de vant de buret ca protectie la praf / umezeala? Fac vreo treaba sau sunt bune doar pentru a inlatura "p"-urile si "b"-urile sa nu se auda cu zgomot?

VHS, multumesc mult pentru informatiile pe care mi le-ai dat. Stateam in dubii daca sa folosesc doar un microfon, acum m-am hotarat la doua. Cel de ambianta va fi cel pe care il probasem, acela stereo, oricum este mult peste calitatea microfonului built-in in camera :) Mai ramane sa vad ce fac cu handheld-ul... mi-ai spus ca ai filmat si cu un NTG2, voiam sa te intreb daca Rode ti-a facut o impresie buna sau nu.

Emanuelsj, am vazut la specificatiile camerei tale ca are un microfon condensator electret, deci ar trebui sa mearga si a ta tot cu un microfon condensator. Daca ai de unde, fa o proba cu un microfon condensator si vezi ce rezultat obtii.

#5
VHS

VHS

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 523
  • Înscris: 07.08.2007
NTg2 pt ce l-am folosit a fost foarte bun, si anume sa inlocuiesc microfonul de la camera HVX200. Respinge bine sunetul care vine din lateral. Intr-o sala cu muzica si plin de invitati cu camera de la 2m se aude perfect un dialog.
Pt interviu am incercat in plina strada, si la o distanta de 35-40 cm merge bine. De aici ai 2 in 1, pe camera si interviu. Poti sa tragi planuri medi fara sa se vada microfonul.
Eu am dat pe el aprox 120E in urma cu 2 ani si pt banii astia nu am motive sa ma plang.
Pt sunet ambiental nu stiu ce sa-ti recomand pt ca normal ar fi sa ai o fonoteca cu zgomote si bucati de sunete ambientale, care le faci incet in timpul liber.
Chestia cu microfonul pe camera sunt situatii punctuale dar la nivel ENG/EFP nu-l poti folosi ca si o sursa master numai in cazuri extreme cand nu ai alt microfon, ca si rezerva sau ca si o pista de sunet pt lipsynk la montaj.
Daca poti cumparati un kit lavalier, 1 mic de mana si un shootgun.

#6
Alexis

Alexis

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,112
  • Înscris: 22.01.2004
Lavaliera nu m-ar prea ajuta decat poate in cazul interviurilor in locatii stabilite, unde e liniste (lavalierele sunt omni) si unde am timp sa o montez. Pentru teren... se exclude.

Cred ca voi urma sfatul tau si voi merge pe shotgun (NTG2) si pe handheld (M3) in paralel. Fiecare microfon va inregistra pe o pista, fiind mai departe shotgun-ul montat pe camera va lua ambianta iar in cazul in care se intampla ceva cu cablul microfonului handheld va oferi sunet de back-up, iar handheld-ul va fi principalul pentru voce.

Am vorbit cu cineva care a cumparat de cateva luni cateva M3 pentru vocal pe scena. Mi-a spus ca s-a comportat multumitor, a fost scapat de cateva ori pe jos si nu a patit nimic (un solist l-a apucat de bila de burete, microfonul a alunecat din bila si a cazut direct pe jos), pare destul de rezistent iar daca vocalistul il tine la 10 cm de gura si nu musca din el nu are probleme cu efectul de proximitate.

Cine mai are sfaturi de dat sa dea :) ca o sa cumpar curand microfoanele si pe urma o sa incep sa scriu review-uri  :D ;)

#7
emanuelsj

emanuelsj

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 61
  • Înscris: 01.09.2007

View PostAlexis, on Jul 5 2008, 23:59, said:

Cine mai are sfaturi de dat sa dea :) ca o sa cumpar curand microfoanele si pe urma o sa incep sa scriu review-uri  :D ;)

Atunci asteptam review-uri cat mai curand! :)

#8
Alexis

Alexis

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,112
  • Înscris: 22.01.2004
Ca o paranteza referitor la efectul de proximitate: se pare ca de prim 1950 - 1960, cand au intrat in studiourile de radio din state microfoanele Neumann, acestea trebuiau asezate la distanta de vorbitor tocmai pentru inlaturarea efectului de proximitate. Dar americanilor le-a placut foarte tare sa aiba o voce cu frecventele joase mai puternice, si au folosit microfoanele foarte aproape de vorbitor, tocmai pentru a obtine efectul de proximitate. Dupa cum scria in materialul acela, asta a fost inceputul pentru vocile pe care le auzim acum de exemplu pe promo-urile de filme facute de americani.

#9
Alexis

Alexis

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,112
  • Înscris: 22.01.2004
Ok, asta este review-ul, cel putin pentru Rode M3.

Datele tehnice le gasiti la http://www.rodemic.c....php?product=M3 ca sa nu le mai scriu eu o data aici.

Microfonul este destul de mare, mai lung si mai gros decat un SM58. Metalic, greu, cred ca poate fi folosit si ca arma alba  :lol: :D  

Neavand cablu a trebuit sa comand 2 cabluri custom, XLR-XLR si XLR-jack (camera are intrare jack de 3,5). Microfonul vine intr-o gentuta de plastic, cu nuca si bila de buret (arata oribil). I-am instalat bateria de 9V, conectat la camera fara limitare. Super sensibilitate, omnidirectional (daca vorbeam in spatele lui auzeam doar ce se reflecta in peretii din fata lui, izolare a zgomotelor facute in momentul manevrarii ca si handheld la fel de buna ca SM58. Pentru inregistrare de voce cu microfonul tinut in apropierea gurii trebuie limitat nivelul din camera sau de la butonul de limitare pe care il are langa baterie (0db, -10db si -20db). Din cate am reusit sa-mi dau seama efectul de proximitate incepe sa se diminueze remarcabil de la 5-7 cm in sus. Sub grila metalica are un strat subtire de buret care poate servi ca o protectie suplimentara la praf si saliva. Din pacate, un minus, grila nu se poate desface pentru a fi curatata. Cel mai bine se pare ca este sa-l tii cu bila de buret (caz in care arata ca un microfon de karaoke de 200 de mii luat de la tarabele din piatza). Fiind destul de lung poti monta pe el un cub de carton cu sigla daca ai nevoie.

Sunt foarte incantat de faptul ca nu se aud zgomotele facute la manevrarea lui obisnuita ca handheld. Nu se aude daca este miscat cablul, dar daca ciocani cu degetul in el, asta se aude. S-urile si tz-urile se aud normal, nu te zgarie la ureche.

Nu poate fi montat pe camera, este mult prea voluminos. Foarte bine finisat, se vede ca e facut cu grija.

Cam atat la prima vedere. Pana acum, pentru 300 RON e o afacere buna.

#10
click

click

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 53
  • Înscris: 22.06.2005
Sal ! am si eu nevoie de un sfat de le cei mai priceputi in ale sunetului :). Am o camera video sony fx7 care se confrunta cu aceasi problema ca si fx 1 pe partea audio , distorsiuni atunci cand boxele lautarilor sunt date la un nivel prea mare . Nu dispun si nici nu vrea sa investec prea mult in microfon deoarece in viitorul apropiat vreau sa schimb camera cu  un sony ax 2000.Am vazut aceste 2 microfoane  mic 1 si mic 2 , pe care din cele 2 mi-l recomandati ?

#11
alex11vsa

alex11vsa

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 327
  • Înscris: 04.05.2014
Salutare ! Cam vechi topicul dar poate cineva isi mai arunca ochii pe aici. As vrea sa achizitionez un microfon extern pt o camera video momentan (ulterior pt un dslr) si am in vedere cateva modele :
- azden smx-30
- rode videomic pro r
- rode stereo videomic pro
Foloseste cineva vre-unul din aceste modele ? Ceva pareri ? Sunt deschis si la alte propuneri. Multumesc !

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate