Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Sfat achizitie monitor

Hot spot/tethering fara SIM

Cum repar conducta?
 Prostia (si implicit prostii) si ...

Ajutor coperta

iphone de buget pentru CarPlay si...

'' ... Conturile din DIAS...
 Lumini ambientale din lanterne

Gandaci mici negri

La multi ani @Lesbianu!

Adaptor magnetic cablu se incinge
 Recomandare masina economica (GPL...

Vacanta Suedia - Danemarca sfaturi

Ce cadou ati face amantei voastre...

Recomandare upgrade PC
 

Stabilizator de putere

- - - - -
  • Please log in to reply
44 replies to this topic

#1
claudia2008

claudia2008

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,118
  • Înscris: 29.05.2008
Va rog, daca stie cineva, cum pot procura un stabilizator (cred ca asa se numeste), pentru a ma feri de varfurile de tensiune de peste 240 V ?
Si asta pentru putere mare (cca 1.5 Kw). Cam cat costa o asemenea chestie? Mi-a spus cineva ceva despre vreo 800 RON. Nu s-ar putea face unul de catre o persoana priceputa, sau trebuie neaparat luat din comert?
Va multumesc mult

#2
bit 61

bit 61

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,266
  • Înscris: 17.09.2005
http://www.alfaservi...roducts_id=4415

Se poate "face" si de o persoana priceputa dar,probabil, o sa costae mai mult gata "facut".

#3
stefaann

stefaann

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 41
  • Înscris: 07.08.2006
Un varistor si o siguranta fuzibila dimensionata pentru consumul de varf.
Varistorul costa max 1-2 lei.
Este o treaba foarte simpla...

#4
Mr_Devil83

Mr_Devil83

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,326
  • Înscris: 09.02.2006
Chestiile astea se fac in general cu transformatoare toroidale si un motor care in functie de tensiunea de alimentare modifica prizele de la transformator.

La puterile alea este cea mai economica solutie, Se poate face asa ceva dar sunt destul de mari preturile pentru componentele care trebuie folosite si nu prea renteaza.

#5
bit 61

bit 61

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,266
  • Înscris: 17.09.2005

View Postbit 61, on May 30 2008, 07:43, said:

Se poate "face" si de o persoana priceputa dar,probabil, o sa costae mai mult gata "facut".

Am vrut sa spun ca o sa coste mai mult decat unul gata "facut".
Da,sunt facute cu autransformator si servomotorul misca direct cursorul pe bobinajul acestuia.

#6
claudia2008

claudia2008

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,118
  • Înscris: 29.05.2008
Mai intai vreau sa va multumesc pentru raspunsuri. Linkul dat de "bit 61" este cel mai bun din ce am mai gasit si eu intre timp:

http://www.vitacom.r...e-tensiune.html
http://www.e-piese.r...220v/2000w.html
http://www.okazii.ro...iune-1000w.html
http://www.adaptoare...6d36572918be22a

La un copiator digital deja mi s-a prajit sursa. Mai am unul analogic care functioneaza fara probleme de multi ani. Mai cumpar si un aer conditionat.
Ma gandesc ca parca as conecta si aerul conditionat prin stabilizator, dar consumatorii ar insuma mult mai multi wati.
Ce s-ar intampla sa pun consumatori mai mari pe un stabilizator de putere mai mica???
Si apropo: site-urile vitacom sau e-piese prezinta la un anumit aparat aceeasi valoare in VA ca si in W. Cum e corect? Din fizica P[w]=U[V]xI[A]. De ce site-ul alfaservice prezinta la acelasi aparat 3000VA si 2100W???
Va multumesc.

#7
A_L_E_X

A_L_E_X

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,096
  • Înscris: 18.03.2006
Deoarece 3000 VA reprezinta puterea aparenta iar 2100 W reprezinta puterea activa. In principiu puterea aparenta S=U*I iar puterea activa P=U*I cos fi. Ceea ce ai calculat tu mai sus este puterea aparenta. Sper sa nu fi gresit.

Edited by A_L_E_X, 30 May 2008 - 22:19.


#8
bit 61

bit 61

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,266
  • Înscris: 17.09.2005
Puterea insumata a celor 3 echipamente (aer conditionat + copiator analogic + copiator digital)
este 3000-3200W.Asta in cazul cand lucreaza toate 3 simultan si sunt in "full load".

Un stabilizator de 3500W ar fi suficient.
http://www.alfaservi...roducts_id=4408

#9
claudia2008

claudia2008

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,118
  • Înscris: 29.05.2008
ALEX, nu am fost foarte buna la fizica, in special pe tema asta, astfel ca sunt mai in ceata acum.
Si totusi de ce oare toate site-urile fac referire la acelasi tip de putere si gasim egalitate, iar acesta se refera la puteri diferite (aparenta respectiv activa)?
La vitacom denumirea produsului cuprinde de exemplu AVR-3000VA-W. De fapt nu asta e cel mai important.

Raman cred la prima varianta de 3000VA, nu bag analogicul prin aparat. Dar ce diferenta e intre modelul SVC-3000VA si modelul imediat urmator AVR-3000VA? Se merita diferenta de bani?
De fapt daca ma gandesc bine, numai copiatorul digital in functionare plus aerul conditionat la varf insumeaza 2900W (putere aparenta sau activa, nu stiu), asa ca mai imi ia ceva timp sa ma decid pe care din cele doua indicate de bit 61 sa il iau.
Inca o chestie. Daca acelasi produs il iau de pe okazii, mai ieftin, poate fi vreo problema la aparat? (link-ul dat de mine mai sus).
Multumesc inca o data.

#10
resenbrink

resenbrink

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 217
  • Înscris: 04.12.2007

View Postclaudia2008, on May 30 2008, 23:11, said:

La un copiator digital deja mi s-a prajit sursa. Mai am unul analogic care functioneaza fara probleme de multi ani. Mai cumpar si un aer conditionat.
Ma gandesc ca parca as conecta si aerul conditionat prin stabilizator, dar consumatorii ar insuma mult mai multi wati.
Dacă s-a prăjit sursa din cauza rețelei, e foarte posibil ca un astfel de stabilizator să nu rezolve problema. Probabil că tot vreo 270 volți suportă și el la intrare, exact ca și copiatorul care s-a prăjit.

Astfel de stabilizatoare sunt destinate, în special, să aducă în parametri alimentarea dintr-o rețea "jalnică" (160-180 V tensiune la priză) nu să protejeze la supratensiuni ocazionale.

Edited by resenbrink, 31 May 2008 - 10:42.


#11
crriss

crriss

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 154
  • Înscris: 06.03.2008

View Postclaudia2008, on May 31 2008, 07:54, said:

Si totusi de ce oare toate site-urile fac referire la acelasi tip de putere si gasim egalitate, iar acesta se refera la puteri diferite (aparenta respectiv activa)?
La vitacom denumirea produsului cuprinde de exemplu AVR-3000VA-W. De fapt nu asta e cel mai important.

pentru ca sa isi vanda mai repede marfa. cei de la departamentul vanzari le au cu fizica cam cat am eu cu baletul, si aleg valoarea mai mare "ca suna mai bine", eventual o rotunjesc ei in plus sa fie si mai bine.
trebuie sa tii cont de puterea activa si nu de cea aparenta, si puterea activa declarata de ei sa fie mai mare decat maximul posibil consumat.

daca problema e varfurile de tensiune, stabilizatorul acesta nu va rezolva problema in toatlitate. timpul sau raspuns este prea mic sa poata regla valoarea tensiunii in timp real, dat fiind faptul ca depinde de un mecanism pentru a face reglarea valorii de iesire. cea mai buna solutie dar si cea mai scumpa ar fi un power conditioner sau un ups on-line cu iesire sinus pur.
da-ne mai multe detalii despre fluctuatiile de tensiune, de exemplu daca se sesizeaza fluctuatia luminii unui bec, daca e deranjant sau sunt doar varfuri de tensiune aleatoare care pot fi datorate si unei instalatii electrice vechi sau de proasta calitate, exemplu intreruperea nulului, chiar si intermitent la unii dintre consumatori care poate duce la dezechilibre uriase in retelele trifazate pentru ceilalti consumatori.

#12
em2006

em2006

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,703
  • Înscris: 10.02.2007

View Postcrriss, on May 31 2008, 21:18, said:

...exemplu intreruperea nulului, chiar si intermitent la unii dintre consumatori care poate duce la dezechilibre uriase in retelele trifazate pentru ceilalti consumatori.
Am intalnit astfel de avarii atat la instalatii foarte vechi cat si la unele foarte noi:

In primul caz e vorba de un imobil din cart. Floreasca, unde mai exista instalatii destul de vechi, inainte se practica introducerea in aceeasi clema a mai multor fire de nul (corespunzatoare consumatorilor de pe faze diferite); slabirea surubului clemei, cu intreruperea unui nul, a provocat cresterea tensiunii pe un circuit monofazat, de la valoarea tensiunii de faza (230V) la valoarea tensiunii de linie (400V), prin "retur" de la un consumator de pe alta faza.

In al doilea caz e vorba de unul din magazinele Mall din Bucuresti, unde, printr-un mecanism asemanator s-a intamplat cam acelasi lucru, datorita cablarii defectuoase a unui tablou electric secundar, considerat de mica importanta.

In ambele cazuri, N-A SCAPAT nici un consumator de pe circuitele respective (aparate de birou), deci front de lucru din belsug pentru service.

Acestea insa, pot fi considerate cazuri de exceptie, efectele sunt catastrofice, nu cred ca e vorba de asa ceva in cazul de fata.

#13
SuperDuper

SuperDuper

    Inactive

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,294
  • Înscris: 25.04.2006
In cazul de fata solutia este apelarea la furnizorul de electricitate pentru a verifica bransamentul - nu este normal sa iti creasca tensiunea cu mai mult de 10%.
La puteri mari, orice solutie de "conditionare" a retelei devine ineficienta economic comparativ cu refacerea bransamantului. Poate este doar cazul de o priza gresita la trensformatorul de alimentare, poate este o retea cu consumatori prea multi spre capatul liniei si tu te afli la capatul dinspre transformator... nu stiu, dar ei trebuie sa iti asigure tensiunea in parametrii de contract/normativ.

#14
Mr_Devil83

Mr_Devil83

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,326
  • Înscris: 09.02.2006
Oare nu s-ar putea face unul mai elegant cu o punte de triace sau tiristoare de putere?

WELL-urile alea arata incredibil de bine cu unul dintre modelele care imi tot vine mie la reparat, au cumva un toroidal si un cablaj de comanda care alimenteaza niste relee de 12v cumva? Tranzistorii care comuta pe acolo releele sunt tip16 si tip17?

Daca aia e dracia nu merita banii de nicioculoare. Sunt bune in cazul in care tensiunea la retea incepe sa urce de la 230v pana la vreo 260 - 280 (cred) lent, la fluctuatiile de tensiune crapa si consumatorii alimentati de ele cat si insusi stabilizatoarele astea minune.

Eu ma gandesc ca un stabilizator la care consumatorii sunt alimentati printr-o punte de tiristoare cu o parte de comanda adecvata este mult mai eficienta si chiar poate oferi o protectie la socuri fata de stabilizatoarele astea care in opinia mea sunt foarte lente.

Ca sa pun o idee in postul asta vreau sa zic faptul ca nu cred in eficienta acestor stabilizatoare la fluctuatii de tensiune rapide, la chestia asta m-a dus gandirea cand am citit pataniile lui em2006 cu acele contacte buclucase.

#15
NickRvl

NickRvl

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,022
  • Înscris: 30.10.2006
E buna o discutie pe aceata tema mai ales cind vorbesc oameni care stiu despre ce e vorba si profitind de ocazie daca am trece la metode radicale, adica atunci cind tensiunea de alimentare creste la 260 V sa zicem un "montaj" sa scurtcircuiteze reteaua in asa fel incit sa arda sigurantele cam ce "montaj a-ti face Dv. Varistoare. Triace sau relee, care s-ar presta mai bine, sau altceva?

Edited by mister_rf, 01 June 2008 - 16:42.
fara QUOTE integral la interventia precedenta!!!!


#16
bit 61

bit 61

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,266
  • Înscris: 17.09.2005
[quote name='NickRvl' date='Jun 1 2008, 13:17' post='4664838'
adica atunci cind tensiunea de alimentare creste la 260 V [/quote]

Eu mi-am confectionat o astfel "de protectie".
Daca tensiunea de retea scade sub 195v sau creste peste 265V se decupleaza consumatorul de la retea.
Dupa "normalizarea" tensiunii  sarcina se cupleaza in mod automat.

Edited by bit 61, 01 June 2008 - 17:24.


#17
NickRvl

NickRvl

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,022
  • Înscris: 30.10.2006
Si functioneaza si la virfuri de tensiuni, e destul de rapida, de cit timp o ai?

Poti sa  zici ce montaj foloseai?

Sint de acord cu tine insa sint destul de rapide, sau se deschid dupa ce sa ars deja TV-ul?
In cazul asta nu sint mai bune cele "sinucigase"?

Edited by mister_rf, 01 June 2008 - 20:15.
Reason for edit: fara QUOTE integral la interventia precedenta!!!!


#18
resenbrink

resenbrink

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 217
  • Înscris: 04.12.2007
Acum 20 de ani, foloseam un montaj pe post de siguranță ultrarapidă, pentru a salva BU 205 la tv. cu integrate, cele românești din prima generație (Sirius 251, Diamant 254). Astfel de montaje pot fi extrem de rapide, indiferent dacă monitorizează tensiunea sau curentul din circuit.

Există montaje "sinucigașe", varistoarele fiind soluția cea mai simplă. Dar de-obicei nu e recomandabilă o astfel de soluție "barbară". Pe de-o parte, unei siguranțe fuzibile îi trebuie destul de mult timp să se ardă, așa că s-ar putea să se ardă prea târziu pentru consumatorul protejat, iar pe de altă parte, componenta care ar provoca scurt-circuitul nu rezistă nici ea prea multă vreme.

Un montaj care decuplează consumatorul de la rețea e mult mai rezonabil.

Era un montaj cu un tiristor, avea vreo 5-6 componente cu totul. Pe o rezistență de putere, dar de valoare foarte mică, era citit curentul prin circuit, iar tiristorul, aflat în serie cu rezistența, era blocat când curentul depășea 280 - 300 mA. Tot montajul era conectat în locul siguranței fuzibile rapide de 0,315 A, aflată pe tensiunea de alimentare a baleiajului orizontal (175 V). Dar era un montaj pentru curent continuu.


Nu e nevoie, o alternanță de 50 Hz e destul de lentă - 20 ms , iar o protecție care reacționează la 1 ms (~ 1 KHz) e mai mult decât suficientă. De exemplu, sursele de PC suportă scurt-circuit net pe ieșirile de 5 și 12 V, deși consumul normal este de ordinul a 10-15 A. Deci protecția poate fi suficient de rapidă.

Edited by mister_rf, 01 June 2008 - 20:16.
fara QUOTE integral la interventia precedenta!!!!


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate