Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD
 Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android

Recomandare bicicleta e-bike 20&#...
 Bing-Content removal tool

Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...

Cum sa elimini urmele de acnee?

Wc Geberit
 Routere detinute in trecut si in ...

Teii din fața casei

E-Mail in serie prin Excel si Out...

Modul alimentare rulou/jaluzea ex...
 

Botez

- - - - -
  • Please log in to reply
262 replies to this topic

#253
RaduRADU

RaduRADU

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 16
  • Înscris: 15.03.2007
Ok, am făcut o selecție cu cele care mi s-a părut că au fost mai dificile. În plus, acestea sunt și cele care au fost mai apreciate de familie.

Acum, cer sfaturi și critici din două motive:
1. să-mi îmbunătățesc tehnica și să înțeleg dacă are sens să mă gândesc la fotografie (ca hobby sau nu neapărat);
2. deși am fost în familie, au fost și prieteni care mi-au cerut să le fac poze pe bani, la ceva zile de naștere, la copii.

Eu nu m-am gândit până acum să fac poze pe bani, n-am SRL, nici PFA, nici scule calumea, nici timp (că doar muncesc și 7 zile din 7), dar mi s-a aprins un beculeț și vreau să înțeleg dacă e real - cel mai probabil nu.

Personal nu sunt foarte mulțumit. Am ratat și acum exact momentul botezului. Nu știam când urmează ... este al 2-lea botez la care am participat (primul fiind acum 7 ani la primul copil).

Am avut un Nikon D3200 (vândut ieri), obiectiv 50 1.4 în biserică (împrumutat) și un 35 1.8 la restaurant (îl mai am).

Acum nici nu știu ce să fac? Sincer nu mă prea încântă DSLR-urile. Mă îngrijorează oglinzile, petele de ulei, service-ul, greutate, mărimea. Înclin spre mirroless (poate un sfat și aici)/


Link

Vă tare mulțumesc!

Edited by RaduRADU, 11 July 2017 - 09:37.


#254
devlin2427

devlin2427

    zerofuxgiven

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,292
  • Înscris: 22.05.2008
E mult prea lung 50-ul pe crop pentru ce ai facut tu. Ai "decapitat" si ai "ciopartit" lumea intr-o veselie. Primul botez tras de mine a fost intr-o biserica in renovare, inghesuita rau si cu lumina deloc. Am tras cu un 40mm pe FF si mi s-a parut extrem de strans.

Ca sa faci poze pe bani iti trebuie ceva notiuni elementare de tehnica fotografica si compozitie. Nu e suficient sa ai scule scumpe si sa apesi pe buton. Ideal ar fi sa mergi pe langa un fotograf cu experienta ca sa vezi cum lucreaza un profesionist.

#255
RaduRADU

RaduRADU

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 16
  • Înscris: 15.03.2007
Mulțumesc mult pentru părere. Aveam și 35-ul, dar l-am preferat pe acesta pentru acel 1.4. Am fost speriat rău de lumina scăzută și fără bliț. În plus, n-am vrut să fiu prea aproape de ceremonie. Până la urmă eu era tatăl, acordați-mi și o iertare pentru emoții. :)

Într-adevăr am ciopârțit, însă acum îmi dau seama că poate unele sunt tăiate de mine când le-am cropuit, nu neapărat când am tras cadrul.
Ajung acasă și mă uit peste cadre așa cum au fost, ca să le compar cu cele prezentate. Pe de altă parte, ca să nu ciopârțesc, cum altfel, că nu pot prinde în cadru oameni care stau în semicerc, în jurul preotului ...sau? Eu încercasem să prind grupuri mici sau individual, iar restul ... fundal. Posted Image

Și repet, nu vreau să fac neapărat bani din asta, ar trebui să-mi schimb profesia. Și nici scule n-am. Nici bani.
Iar noțiuni de tehnică și compoziție studiate, zero. Fotografii profesioniști, nu prea primesc ucenici (doar știți).

Mai aștept păreri. Până acum mi s-a părut constructiv. Mulțumesc devlin2427, cel mai probabil refuz să fac pozele solicitate.

Edited by RaduRADU, 11 July 2017 - 10:23.


#256
crokodilu

crokodilu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,886
  • Înscris: 28.12.2006
E complex, in momentul cand promiti si mai iei si bani iti creezi responsabilitati, e posibil ca nici clienti sa nu mai fie asa amabili, "vai ce frumos a iesit asta, vrem si noi poze la botezul bebelui.." -> "cum, n-ai pozat-o si pe mama alaturi de mama soacra..pai mai vine in tara peste 3 ani!". Ai grija la "termenii contractuali". Poti folosi blitul de pe aparat daca nu ai unul extern, ii pui neaparat o blenda ceva sa nu bata full, si trebuie vazut si cat rezista, sa nu se inchinga rapid..

Edited by crokodilu, 11 July 2017 - 10:06.


#257
RaduRADU

RaduRADU

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 16
  • Înscris: 15.03.2007
Da, mă gândesc să-i propun că angajeze un fotograf, iar pe mine pentru că tot ne-au invitat cu copilul la ziua fetiței, să mă lase (validând cu fotograful) să trag niște cadre. Ar putea să iasă ceva. Oricum, mă aștept să fie condiții mai decente decât în biserică și atmosfera mai relaxată.

Problema se pune acum dacă-mi iau un 5100/5200/5300 și mai încerc cu acel 35 1,8? Analizând imaginile acestea din biserică, vi s-a părut că am o mică șansă spre ceva bun dacă mai exersez și studiez ... sau să mă las de idee? :)

#258
RaduRADU

RaduRADU

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 16
  • Înscris: 15.03.2007
Da, m-am uitat pe originale. Am vam tăiat. Cred că m-am axat de exemplu pe copil și n-am văzut că s-au dus creștetele celorlalți. Și mai grav e că nu mi s-a părut o problemă. Eram happy cu zgomot ok, focus cât de cât ... am de învățat.

#259
florinel

florinel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,090
  • Înscris: 29.06.2005
Hai sa iti dau si eu cateva critici, constructive sper.
1. Cum a zis si Devlin -  ai destule incadrari nu tocmai fericite.(exemplu dsc229, taiat rau si sus si jos). Nu stiu daca sunt de la crop, sau de la incadrarea propriu zisa. E oarecum de inteles, multi dintre noi au mai gresit la inceput.
Aici se rezolva relativ usor - in prima faza cauta ceva tutorial despre incadrari "corecte". Si aici ma refer strict la aspectul tehnic - cum incadrezi in functie de privirea subiectului; cum tai la incadrare membrele(niciodata de la incheieturi)...etc etc. Apoi exersezi si la fiecare poza pe care o faci, incerci sa incadrezi corect din prima. Exersand asta, pe parcurs iti va intra in reflex.
Evident n-or sa fie 100% din poze perfecte, stim cu totii cum sunt conditiile.
2.Pe partea de "arta": iarasi cauta tutorial despre regula treimilor, linii de fuga, lumina...etc. Ca o regula generala, tine minte o chestie: Cand iti vine sa faci o poza si duci aparatul la ochi, gandeste-te ca majoritatea posesorilor unei camere ar face poza exact asa. - Apoi cauta un unghi diferit, cu lumina mai speciala, un contre-jour, ceva...etc. Intelegi tu ideea.
3. Poate gresesc, ca laptopul meu nu are un display tocmai calibrat, insa am sesizat o nuanta cam galbena, specifica bisericilor - banuiesc ca te-a pus in dificultate lumina amestecata de diferite temperaturi de culoare.  Aici, daca ai pozat raw, poti edita si mai bine de atat in LR, prin scaderea partiala a saturatiei pe canalul de galben, eventual ceva crestere a luminozitatii pe acelasi canal, apoi "incalzesti" putin din wb general.
4. La aparatura: In primul rand invata foarte bine partea de tehnica foto, matematica. Cu asta vei putea compensa diverse handicapuri ale aparaturii. Apoi ia-ti o camera care sa faca focus rapid si corect (nu neaparat scumpa ), sa se comporte decent la ISO-uri mari (mai exista si aici o smecherie legata de matematica) si neaparat obiective bunicele, de preferat transfocale, nu fixe. Iar cand vei vrea sa faci profi, neaparat backup la camera, flash, obiective...etc

Cam atat deocamdata.

Partea buna e ca se vede ca te-ai straduit, editarea e destul de ok pentru inceput si cadrele nu-s chiar dezastru. Am vazut eu la unii "profi" care lucreaza de ani de zile cadre muult mai proaste.

Uite si un prim tutorial: http://www.photograp...mposition-rules

Edited by florinel, 12 July 2017 - 19:58.


#260
RaduRADU

RaduRADU

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 16
  • Înscris: 15.03.2007
Mulțumesc Florinel, foarte constructive criticile, în mod special punctând inclusiv cu exemplu, pentru că pot analiza punctual.
1. M-am uitat în mod special la această fotografie și este foarte puțin reorientată (deci  ... așa am încadrat) :(.
Fără să pară o scuză, îmi dau seama că fiind obișnuit să fac poze cu live view, cu acea confirmare de focus de pe compactele Sony, mi-a fost foarte greu să fac focus (care n-a fost deloc rapid, chiar dacă am ales să fie la punct fix) și în plus să fiu atent la încadrare.
Sper să mai îmbunătățesc tehnica (deși nu prea am ocazii de practică). Oricum, am început de la zero și încep să parcurg aceste tutoriale: http://www.nikonisti...-fotocompozitie
2. Partea de artă, știu că de regulă ține foarte mult de talent, de „dar” ... dacă te-ai născut cu „acel ceva”. Altfel, dacă e să fie doar tehnică pe care o înveți, cam nașpa. Asta vreau eu să descopăr la mine: am pe acel ceva sau trebuie să merg doar pe litera manualelor. De plăcut îmi place, dar nu vreau să mă chinui într-un domeniu doar de dragul chinului. Sunt destui fotografi buni. :)
3. Legat de display, aici am o altă problemă. Am încercat să reglez ceva în LR. Însă cum nu am acces la display-ul laptopului (din anumite motive) am folosit TV-ul. Și nu e tocmai ușor. Posibil aceasta să fie o cauză, pe lângă ochiul și percepția mea. Mă voi mai juca însă așa cum ai sugerat, poate le mai dreg. Mulțumesc mult de indicațiile punctuale, or să mă ajute mult.
4. Din păcate, imediat după a intervenit ceva și am vândut body-ul. Vând și obiectivul 35, am returnat 50-ul. Acum am doar compacta Sony. Mă bate însă gândul să-mi iau un Sony a6000 cu un 35 1,8 și un 50 1,8. Transfocalele luminoase, sunt extrem de descuranjante din cauza prețului. Iar pe Sony E ... ioi ioi.

Mulțumesc pentru apreciarea efortului și pentru material. Respect!

#261
florinel

florinel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,090
  • Înscris: 29.06.2005
Imi place atitudinea ta.

Ce as putea sa spun eu, si asta din experienta proprie - ca sa descoperi talentul, intai trebuie sa mananci tehnica pe paine (tehnica si partea de compozitie). De asta ti-am sugerat tutoriale, te ajuta sa-ti formezi "ochiul" intr-o anumita masura.

Pentru aparatura - incearca un dslr potent pe parte de ISO, si nu vei avea nevoie neaparat de transfocale cu 2.8.

Daca ai vreodata drum prin zona Neamt/Bacau, da un semn si iti mai lamuresc din cele nelamurite.

#262
RaduRADU

RaduRADU

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 16
  • Înscris: 15.03.2007
Îmi poți recomanda un DSLR ok pe ISO? De tehnică m-am apucat. Mă gândesc chiar la un moment dat să merg și la ceva curs.

Mie îmi e frică de oglinzi. Am eu o chestie a mea. Că vor fi pete, că e ulei, că se blochează, trebuie service, trebuie calibrări, că după un anume număr de cadre cam tre' să te reorientezi spre altul. Și îmi este oarecum frică să iau SH. Mă gândeam la un D7100 sau D5300 (găsesc la 2500 lei relativ ok și cadre puține). Dar SH? Iar nou, n-am șanse acum. Dacă aș face bani, ar fi o chestie, dar așa, doar ca să mă perfecționez și să-mi dau seama dacă vreau să fac asta, mi greu cu banii.

De aceea am menționat de un mirroless. Poate chiar și din zona FF (A7 sau A7II). Am văzut chiar și Canon M6, Fuji XT1, Olympus OM-D M5 II. Din păcate Nikon încă nu m-a convins cu aparatele fără oglindă. Evident, aici sunt deocamdată niște scoruri mari, la care doar mă gândesc numai dacă reușesc să dau obiectivul, blițul și aștept un Black Friday. Posted Image

Cu soția aseară am stat la taclale pe subiect. Eu am mai avut un a6000 pentru scurt timp, pe care l-am dat pentru că am avut un accident fără Casco (venind de un Paște spre Bacău). Dar ea e de părere că cu acest D3200 am făcut poze mai ok față de ce făceam cu Sony. Eu însă m-am înțeles mult mai bine cu a6000.

Vin la Bacău în săptămâna 28 - 31 august, să-mi prezint și al 2-lea copil bunicilor (dacă vor mai apuca zilele). Dar, nu cred că mă voi putea abate de la program. Merci oricum pentru propunere. Apreciez. Posted Image

Edited by RaduRADU, 21 July 2017 - 07:09.


#263
VHS

VHS

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 523
  • Înscris: 07.08.2007
Buna,

Sa ma prezint, prima mea dragoste, din copilarie, a fost fotografia, dar asa a fost sa fie sa fiu cameraman timp de peste 20 de ani. Anul acesta am renuntat la video si m-am intors la fotografie. Va prezint, cu toata umilinta, colectia noastra de fotografie de botez din acest an.
Nu vrea sa va plictisesc cu alte detalii despre fotografie. In mare, va pot spune ca toate imaginile de mai jos, sunt facute cu flash extern, montat pe un boom pe care il tine asistentul meu acolo unde am nevoie. Folosesc o singura sursa, o umbrela tip photek softlighter. Imi place stilul clarobscur si baroc, nu tocmai potrivit pt. botezuri. Va multumesc si astept sa stam la poveste.
https://500px.com/gabrielbordas

Edited by VHS, 31 July 2017 - 22:38.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate