Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric
 CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...
 Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...
 Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11

securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...
 

PRETUL COMBUSTIBILULUI LA POMPE

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
78 replies to this topic

#19
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015
Asa zic toti patronii cand e greva....E normal sa descurajezi actiunile de protest  ;)  Numai ca buzunarul se goleste din pacate ptr. ei :)

#20
serbanos

serbanos

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 20
  • Înscris: 30.05.2007

View PostMembruAnonim, on May 22 2008, 10:11, said:

Asa zic toti patronii cand e greva....E normal sa descurajezi actiunile de protest  ;)  Numai ca buzunarul se goleste din pacate ptr. ei :)


Normal ca n-o sa zica "au" chiar daca ii doare... asta in prima faza.
Eu sunt de acord sa ii lasam cu ochii in soare o perioada.

#21
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015
A facut cineva textul?..sa folosim ceva clar si scurt sa nu plictisim. Eu sunt pregatit de lansare campania Boicot Petrom! Apropos s-a luat si Vosganian de ei zilele astea si aia au facut gura ca ce se baga el ca e piata libera, chiar sunt tupeisti!!!  <_<

Edited by MembruAnonim, 22 May 2008 - 23:10.


#22
muscarul

muscarul

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 432
  • Înscris: 07.11.2003
Nici eu nu mai bag de la ei. De fapt nu mai bag de la nici unul, ca mi-am pus GPL, dar sustin actiunea de boicotare 100%.

#23
Dragon Warrior

Dragon Warrior

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,636
  • Înscris: 23.09.2006
Luati-va masini cu motoare mici, folositi-le cat mai rar, mergeti cat mai des cu bicicleta ca tot a venit vara si eventual cu mijloacele de transport in comun sau pe jos. Asta e cel mai bun mod de a "boicota" o companie petroliera, nu de a urla din spatele volanului ca vrei benzina mai ieftina. Oricum mai ieftin nu o sa mai vedeti in vecii vecilor amin. 2 euro pe litrul de benzina nu e prea departe in viitor.

Edited by Dragon Warrior, 23 May 2008 - 10:15.


#24
polizei

polizei

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,291
  • Înscris: 05.06.2006
si un articol legat de GAZ !

Petrom ne arde la gaz[ http://www.evz.ro/template/images/toolbox_corner.gif - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ][ http://www.evz.ro/template/images/rss_btn.gif - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]  [ http://www.evz.ro/template/images/resize.gif - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]Mihai Munteanu
Laurențiu Mihu
Vineri, 23 Mai 2008Printr-o manevră de proporții, Petrom-OMV scumpește prețul gazului pentru populație și plasează România în dependență tot mai mare? de importurile rusești.

Românii plătesc factura la gaze? umflată cu 10%, și dependența energetică față de Rusia se consolidează. Cine este direct responsabil pentru această situație de subminare a economiei naționale? Pe de-o parte, corporația Petrom- OMV - prin strategia sa de maximizare a profiturilor obținute din extracția gazelor românești. De cealaltă parte, două instituții guvernamentale cu atribuții în supravegherea și reglementarea pieței gazelor naturale? - Agenția Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) și Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM). Cele două autorități ale statului închid ochii când legislația în vigoare este încălcată.

Petrom fentează legea

Mecanismul de fraudă a fost descoperit de un înalt oficial al Direcției de Monitorizare a Pieței de Gaze Naturale din ANRE, care a sesizat Parchetul General. Astfel, procurorii au aflat modalitatea prin care grupul Petrom-OMV se sustrage de la contribuția obligatorie la „coșul“ național de gaze, câștigând sume uriașe și obligând România să importe mai mult gaz rusesc. „Coșul“ național de gaze reprezintă amestecul dintre cantităț ile din import (mai scumpe) și cele din producția internă (mai ieftine?), înaintea furnizării lor către consumatorii finali - populație și agenți economici. Măsura, legiferată încă din 2004, reduce prețul final al gazului sub cel de import, prin stabilirea mediei general valabile.

În plus, asigură accesul egal al consumatorilor la resursele interne. Drept urmare, toți producătorii sunt obligați să respecte o structură fixă lunară a ponderilor de gaze importate, respectiv din producția internă. Deci, gazul românesc (extras preponderent de Petrom și de Romgaz) intră automat în „coș“.

Sau așa ar trebui să fie. Pentru că, potrivit datelor ajunse la Parchet, dar și la șefii ANRE, Petrom contribuie doar în parte la „coșul“ național de gaze. Spre exemplu, în 2007, nu a vărsat 1,07 miliarde de metri cubi de gaze. Adică o cincime din totalul de 5,89 miliarde de metri cubi extrase anul trecut de grupul austriac din subsolul românesc. Oficial, cei peste un miliard metri cubi de gaze au fost raportați drept „consum propriu“ al sucursalelor Petrom (combinatul Doljchim și rafinăriile Arpechim și Petrobrazi).

Populația plătește

Șmecheria e relativ simplă. Gazul și contravaloarea sa au rămas în curtea grupului. Sucursalele (Petrom) au plătit diviziei de explorare (Petrom) materia energetică la prețul de producător intern - mai mic decât cel din „coș“. În 2007, prețul mediu de producător intern a fost 170 de dolari /1.000 mc de gaz. Un calcul simplu arată că pentru cei 1,07 miliarde mc de gaze, sucursalele și-au plimbat între ele, doar în 2007, aproape 183 de milioane de dolari.

Potrivit ANRE, anul trecut, importul din Rusia a fost de 4,77 miliarde mc. Dacă Petrom respecta regula, importul ar fi fost mai mic (circa 3,7 miliarde mc). Efectul? Ponderea producției interne de gaze ar fi crescut în „coșul“ național și ar fi micșorat prețul. Deci, populația ar fi cumpărat gaz mai ieftin.

Numai că statul a trebuit să înlocuiască miliardul de metri cubi de gaze oprit de Petrom cu un volum echivalent cumpărat de la colosul moscovit, Gazprom. Iar asta, în timp ce România plătește cel mai scump preț din Europa: în 2007 - 310 dolari/1.000 mc.

Petrom a procedat la fel și în anii precedenți.

Simplificând, între 2005-2007, consorțiul a ținut departe de „coșul“ național peste 3 miliarde mc gaze. Efectele s-au regăsit pe facturile de întreținere, într-un preț mai umflat. Potrivit unei estimări a oficialului ANRE, care a sesizat Parchetul, ar fi rezultat o scumpire de „minimum 10%“.

Ingineria financiară

Statisticile din 2007 arată un fenomen bizar. Romgaz, principalul producător intern, a obținut o producție totală de 5,57 miliarde de metri cubi de gaze (comparabilă cu cea a Petrom). Doar 112 milioane metri cubi (1%) au fost însă estimați drept consum propriu al Romgaz. Restul a intrat în „coșul“ național.

Cum se justifică diferența enormă de consum propriu dintre cele două companii? Zoltan Nagy- Bege, șeful Departamentului Piața de Gaze Naturale din ANRE, încearcă o explicație, într-o notă internă obținută de EVZ: „(...) cererea Petrom de 1,8 miliarde mc se justifică printr-un consum efectiv al sucursalelor de 1,07 miliarde mc și printr-un consum tehnologic de extracție de 754 milioane mc. Deci diferența între cererea și apoi consumurile efective ale celor doi mari producători rezidă din faptul că Petrom are un consum mai mare decât Romgaz datorită sucursalelor Petrom“.

Tehnic vorbind, directorul Zoltan Nagy-Bege are dreptate când spune că Petrom „are un consum mai mare“. Practic, în spatele „consumului mare“ se ascunde o super-inginerie financiară. O dezvăluie oficialul ANRE, care a anunțat Parchetul General, în sesizarea sa: „(...) dacă Petrom ar fi vândut această cantitate de gaze pe piața internă ar fi obținut prețul intern (180 dolari/1.000 mc gaze). Însă, utilizând gazul în fabricarea de îngrășăminte chimice, unde prețul gazelor, care sunt materia primă, determină în proporție de 90% prețul de vânzare al produsului?, Petrom obține echivalentul unui preț de vânzare de peste 320 dolari/1.000 mc“.

EVZ a aflat că grosul din cei 1,07 miliarde metri cubi de gaze („consum propriu“ al Petrom) e redirecționat către combinatul Doljchim Craiova, deținut de Petrom- OMV și profilat pe îngrășă minte chimice. Altfel spus, compania austriecilor transformă gazul românesc, ieftin, într-o marfă cu adaos și câștigă aproape dublu. Dar pierde cetățeanul cu factura în mână.

Corporația tace inteligent

Oficialii Petrom sunt rezervați în declarații. Întrebările EVZ privind proveniența gazului utilizat de companie în procesele sale petrochimice și de rafinare au primit un răspuns „de lemn“: „Toate activitățile Petrom sunt derulate în conformitate cu legislaț ia românească și cu legislația europeană“. Punct.

Iritat, Dan Pazara, directorul Diviziei de comunicare din Petrom, a justificat răspunsul corporației într-un stil personal: „Voi, ziariștii, nu sunteți instanțe de judecată. Nu suntem obligați să vă răspundem, nu intrăm în polemică“.

[ http://www.evz.ro/imagemanager/images/2008/amai/23/graf051.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

CONSUM TEHNOLOGIC

Rapoarte

Societatea Națională Transgaz întocmește lunar rapoartele de fundamentare în care sunt specificate consumurile tehnologice și cele proprii, de întreț inere, ale companiilor care extrag gaze din subsolul țării. Conform legii, ANRM aprobă aceste rapoarte. Spre exemplu, consumul tehnologic al Petrom aferent doar lunii ianuarie 2008, inclus în raportul de fundamentare al Transgaz, a fost estimat la 167 milioane de metri cubi de gaz. Potrivit legislației (Ordinul 102.136/ 25.05.2006), „consumul tehnologic“ e exceptat de la obligația „coșului“ național, fiind destinat producției. Dar nu și rafinării sau petrochimiei, cum este acuzat Petrom că procedează. În cele 12 luni ale lui 2007, consumul exceptat al Petrom s-a cifrat la 1,8 miliarde metri cubi. Din total însă, 1,07 miliarde de metri cubi era consumul propriu al sucursalelor și doar 754 de milioane - consum tehnologic.

„E O ANOMALIE“

Iulian Iancu: „Doljchim primește gaze din afara &laquo;coșului&raquo;“

Strategia Petrom e confirmată și de deputatul PSD Iulian Iancu, președintele Comisiei Industrii și Servicii. „Am observat că Doljchim primește gaze din afara &laquo;coșului&raquo;. Efectul e clar: cantitatea pe care Petrom nu a vărsat-o la &laquo;coș&raquo;, ci la Doljchim, a fost suportată de noi, ceilalți consumatori“.

Potrivit lui Iancu, vinovat este și statul: „Aici trebuia să intervină ANRE, ca să îndrepte anomalia. Dar nu a făcut-o“.

Parlamentarul invocă și concurenț a neloială practicată de Doljchim pe piața îngrășămintelor chimice, întrucât „un alt producător, concurent al Doljchim, cumpă ră doar gaz de coș, mai scump“.

Combinatul Azomureș, la care Iulian Iancu e acționar, ar fi chiar unul dintre competitorii astfel dezavantajați.

„Consumator“ sau „utilizator“?

Pe de altă parte, în Legea gazelor (nr. 351/2004), consumatorul este definit astfel „persoană fizică sau juridică ce cumpără gaze naturale pentru consumul propriu“.

Potrivit expunerii de motive pe care a anexat-o proiectului de modificare a legii, Iulian Iancu a încercat să contracareze eschivarea companiilor de la contribuția la „coșul“ național, dar și să anuleze avantajul lui Doljchim. Tentativele sale datează din februarie 2006, când a propus o nouă definiție a consumatorului: „Persoana fizică sau juridică ce utilizează gaze naturale pentru consumul propriu. În sensul prezentei legi, este asimilat consumatorului și titularul de acord petrolier care utilizează gaze naturale pentru activități proprii, altele decât operațiunile petroliere“.

Anul trecut însă, premierul Tăriceanu a respins modificarea, iar proiectul a căzut și la votul final din parlament. S-au împotrivit, în bloc, membrii PDL. Urmarea? „Am reluat demersul, și acum inițiativa se află iarăși la Senat“, punctează deputatul. În mediile politice, respingerea „disciplinată“ a proiectului de către PDL a născut speculații. Este de notorietate că managementul Romgaz provine din zona PDL. Întâmplător, această companie, deținută în parte de stat, își face intrarea pe piața producției de energie electrică. În care să pompeze gazul extras din puțurile proprii, valorificând zăcă- mintele sub formă de electricitate, la care prețul e mult mai bun. Exact, rețeta Petrom-Doljchim.

„Părintele &laquo;coșului&raquo;“

Iulian Iancu, fost secretar de stat în Ministerul Economiei condus de controversatul Dan Ioan Popescu, a introdus legiferarea „coșului“ național de gaze. O măsură temporară, valabilă până la liberalizarea totală a pieței gazelor din România.

Demersurile sale datează din 2001, iar în 2004 „coșul“ a fost prins în Legea gazelor nr. 351/ 2004. „De ce? Pentru că, până atunci, livrarea gazelor se făcea arbitrar. Unii primeau doar de import, foarte scump, alții aveau acces la gazul românesc, mai ieftin. &laquo;Coșul&raquo; stabilește însă prețul corect pentru toți“, motivează demnitarul.

[ http://www.evz.ro/imagemanager/images/2008/amai/23/graf052.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

REACȚIE OFICIALĂ

„Metodele de exploatare sunt diferite“

„Petrom are în concesiune un număr mult mai mare de zăcăminte față de Romgaz, ceea ce conduce și la un număr mult mai mare de puncte de lucru, fapt ce conduce la un consum mult mai mare. Metodele de exploatare a zăcămintelor de hidrocarburi, diferite în funcție de fluidele extrase, condiții de zăcământ și/sau tipuri de zăcământ, necesită folosirea gazelor produse la diferite tipuri de consumuri“, precizează directorul general al ANRM, Laurențiu Bogatu.

#25
cornel001

cornel001

    Scapat de la balamuc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,261
  • Înscris: 30.07.2005
http://www.eveniment...nzina-in-iunie/
Si fiindca e vorba tot de petrom (si romgaz) :
http://evz.ro/artico...ne-arde-la-gaz/
Aka interesele depasesc si sfera combustibililor auto.

Quote

dacă Petrom ar fi vândut această cantitate de gaze pe piața internă ar fi obținut prețul intern (180 dolari/1.000 mc gaze). Însă, utilizând gazul în fabricarea de îngrășăminte chimice, unde prețul gazelor, care sunt materia primă, determină în proporție de 90% prețul de vânzare al produsului, Petrom obține echivalentul unui preț de vânzare de peste 320 dolari/1.000 mc“.

EVZ a aflat că grosul din cei 1,07 miliarde metri cubi de gaze („consum propriu“ al Petrom) e redirecționat către combinatul Doljchim Craiova, deținut de Petrom- OMV și profilat pe îngrășă minte chimice. Altfel spus, compania austriecilor transformă gazul românesc, ieftin, într-o marfă cu adaos și câștigă aproape dublu. Dar pierde cetățeanul cu factura în mână.

Potrivit ANRE, anul trecut, importul din Rusia a fost de 4,77 miliarde mc. Dacă Petrom respecta regula, importul ar fi fost mai mic (circa 3,7 miliarde mc). Efectul? Ponderea producției interne de gaze ar fi crescut în „coșul“ național și ar fi micșorat prețul. Deci, populația ar fi cumpărat gaz mai ieftin.

Iritat, Dan Pazara, directorul Diviziei de comunicare din Petrom, a justificat răspunsul corporației într-un stil personal: „Voi, ziariștii, nu sunteți instanțe de judecată. Nu suntem obligați să vă răspundem, nu intrăm în polemică“.

Pai atunci sa-i aduca in fata instantelor de judecata.

Mai avem si :
http://evz.ro/artico...la-intretinere/

Quote

Foști agenți din serviciile secrete ruse, bulgare și israeliene, cu conexiuni la București, furnizează cărbune energetic pentru termocentralele românești la prețuri umflate de aproape două ori - adaos pe care-l suportăm toți din buzunar.

Si mai sunt si altele desigur

Quote

Anul trecut, compania lui Vîntu și-a cedat către Petrom (OMV) activitățile de servicii petroliere, constând în mentenanță, foraj, workover și activele aferente. Și astfel, Vîntu și oamenii lui Liviu Luca au încasat peste 320 de milioane de euro, vânzând ce au preluat de la statul român cu doar 85.000 de euro, în 2002.
De unde cei 320 milioane, ia ghici ? Din buzunarul tau...

#26
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015
E clar ca astia trebuie boicotati...Petrom OMV  :ban:

#27
pstefan

pstefan

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,139
  • Înscris: 01.03.2005
Oricul 49% din profitul Petrom ajunge la stat pe de o parte iar pe celalta parte jumatate din pretul fiecarui litru de carburant ajunge....tot la stat. Prin urmare daca tot iau bani mai multi de la noi as zice sa mai taie din taxe si impozite...parerea mea.

#28
muscarul

muscarul

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 432
  • Înscris: 07.11.2003
vezi sa nu...

#29
petrerai

petrerai

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 10
  • Înscris: 28.11.2006
somam guvernul, petromul si pe paturiciu, precum si pe rusi si alte nationalitati producatoare de motorina sa ne ajute sa facem magistrale mai lungi, mai mari, mai dese de metrou...ca sa nu mai mergem cu masinile si sa-i boicotam eficient pe toti:))

#30
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015
Sa-i obligam sa-si bage profiturile alea uriase in autostrazi sa ne jupoaie si acolo ?  :lol:

#31
petrerai

petrerai

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 10
  • Înscris: 28.11.2006
vorbeam de metrou - bucuresti, nu de autostrazi, ca in bucuresti cred ca se consuma cea ai mare parte a combustibililor...oricum...e si o parte buna pe care tre sa o vedeti..."Jucatorii sunt ingrijorati de scumpiri - au deja pierderi - culmea, nu apuca sa majoreze pretul la pompa cu viteza cu care creste pretul barilului...Yes, i-am facut!

#32
pstefan

pstefan

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,139
  • Înscris: 01.03.2005
Nu exista , pretul barilului de la bursa de azi e pretul barilului ce se va livra abia in luna iunie ( parca ) , deci au timp sa opereze modificari.

#33
aeon

aeon

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,487
  • Înscris: 05.08.2002

View PostDragon Warrior, on May 23 2008, 10:13, said:

Luati-va masini cu motoare mici, folositi-le cat mai rar, mergeti cat mai des cu bicicleta ca tot a venit vara si eventual cu mijloacele de transport in comun sau pe jos. Asta e cel mai bun mod de a "boicota" o companie petroliera, nu de a urla din spatele volanului ca vrei benzina mai ieftina. Oricum mai ieftin nu o sa mai vedeti in vecii vecilor amin. 2 euro pe litrul de benzina nu e prea departe in viitor.

cred ca iti dai seama ca ii injuri de mama pe multi cand le zici sa-si ia masini cu motoare mici
de bicicleta nu mai zic...

#34
petrerai

petrerai

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 10
  • Înscris: 28.11.2006
....si tot asa...pretul de astazi e cel platit in ruma cu x luni, la care se adauga y majorari...samd...stai linistit au si ei pierderi...cel mai simplu si frumos ar fi sa nu mai creasca...atat pt ei, cat si pt noi...sunt nemernici intr-un singur sens - atunci cand scade pretul barilului ei uita sa-l mai scada la pompa... ;)

completare...pretul motorinei in uk - 1,40 pounds..eeee? cum suna?

#35
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015
In Emirate pretul benzinei e mai mic decat al apei potabile!  eee.. cum suna?

#36
diabboliq

diabboliq

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 590
  • Înscris: 22.01.2006

View Postpetrerai, on May 23 2008, 13:41, said:

somam guvernul, petromul si pe paturiciu, precum si pe rusi si alte nationalitati producatoare de motorina sa ne ajute sa facem magistrale mai lungi, mai mari, mai dese de metrou...ca sa nu mai mergem cu masinile si sa-i boicotam eficient pe toti:))

sunt PENTRU !
Pe langa actiunea via MAIL se poate face si un SITE simplu si la obiect...se pot lipi si afise pe stalpi...
Nu cred ca ar fi ceva ilegal nu ?

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate