Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Resoftare camera supraveghere

Cu ce va aparati de cainii agresi...

Nu imi platiti coletul cu cardul ...

Mi-au disparut amigdalitele ?
 Exista vreun plan de terorizare p...

Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024
 Suprasolicitare sistem electric

CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...
 Magnet in loc de clește pent...

Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over
 

relatia dintre puterea consumata si dimensionarea sigurantei

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
42 replies to this topic

#19
resenbrink

resenbrink

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 217
  • Înscris: 04.12.2007

View Postiuli09, on May 15 2008, 21:11, said:

si atunci dimensionarea sigurantei se face in functie de sectiunea conductorului iar alegerea conductorului se face in functie de puterea consumatorilor? deci nu exista o relatie directa intre amperajul sigurantei si puterea consumatorilor din circuit?
Siguranța are rol de protecție. Deci trebuie să întrerupă circuitul, atunci când valoarea curentului devine periculoasă pentru acel circuit. De aceea se discută despre secțiunile conductorilor electrici, pentru că aceștia ajung să ia foc, la un curent prea mare pentru secțiunea pe care o au. Empiric, dacă un cablu electric se înfierbântă, siguranța ar trebui să se ardă înainte ca izolația acestuia să înceapă să se topească.

Un fier de călcat de 2.200 W consumă teoretic 10 Amperi (în realitate e mai complicat).  Să presupunem că dimensionăm o siguranță fuzibilă doar pentru fierul de călcat. Acea siguranță funcționează garantat la 0,6 din valoarea nominală înscrisă pe ea și se arde garantat la 2,1 din valoarea înscrisă pe ea. Ca să funcționeze garantat la 10 A, ar trebui deci o siguranță de minim 16 A. Această siguranță s-ar arde la 2,1 x 16 = 33,6 A. Comportamentul efectiv al siguranței între cele două valori (10 A și 33,6 A) nu poate fi anticipat. Conductorii electrici folosiți în circuit trebuie să poată suporta acești 33,6 A, la care siguranța s-ar putea să nu se ardă.

Valorile menționate (0,6 x I nom. și 2,1 x I nom.) erau valabile pentru siguranțe fuzibile. Presupun că siguranțele termice au și ele astfel de valori caracteristice, chiar dacă intervalul de nedeterminare pentru comportamentul efectiv ar trebui să fie mult mai restrâns.

View Postiuli09, on May 15 2008, 19:36, said:

ok...s-o luam altfel  :D problema practica:alimentare monofazica , circuit pt iluminat pe care am consumatori de putere totala 2000w , circuitul este realizat cu conductor de 1,5 mm2 (FY 1,5)

de cati amperi trebuie sa fie siguranta pe acest circuit si cum ajung la acea valoare ? daca mai este nevoie si de alte date sa-mi spuneti si o sa completez problema :)
Un conductor de 1,5 mm2 nu va suporta cei 9 A corespunzători unei puteri de 2.000 W. Dar dacă acea putere totală de 2000 W se referă de fapt la puterea echivalentă a becurilor cu incandescență, iar în realitate se folosesc becuri cu consum redus de energie (20%) atunci puterea totală va fi de max. 400W (~2A). Caz în care o siguranță de 6A ar fi recomandată (fiind cea mai mică din cele "standard" pentru uz casnic, din câte știam eu).

Dacă puterea reală este într-adevăr de 2.000 W (~9A) atunci este necesar un conductor de 4 mm2 secțiune, iar siguranța ar trebui să fie de 16A, conform explicațiilor de mai sus.

Oamenii tind să ignore faptul că siguranța trebuie să se ardă, pentru a proteja restul instalației. Pentru ei, siguranța este "dușmanul" care îi împiedică să vadă meciul, când le era lumea mai dragă, pentru că tocmai atunci nevasta s-a apucat de călcat  :P În apartamente, se folosesc de-obicei siguranțe de 6A sau 10A pentru iluminat și 16A sau 25A pentru prize.

View Postdarkangelbv, on May 15 2008, 17:17, said:

Echivalenta watt-amper nu exista... Se calculeaza ori puterea in functie de intensitate, ori intensitatea curentului electric in functie de puterea consumata.
Nu există, dar se practică. Spunem că un circuit are un consum de 3 amperi, pentru că acela este parametrul care ne interesează. 660 W este o cifră care nu ne spune nimic.

Edited by resenbrink, 15 May 2008 - 22:38.


#20
SuperDuper

SuperDuper

    Crushed

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,295
  • Înscris: 25.04.2006
Tin sa felicit actiunea moderatorului de a sterge comentariile care daca erau urmate, puteau duce la accidente sau incendii.

Strict la topic raspunsul este: "nu exista nici o relatie intre puterea consumata si dimensionarea sigurantei!"
Sigurantele, asa cum s-a spus protejeaza conductoarele si atat.
Pentru a folosi o anume putere in instalatia electrica trebuie calculate conducatoarele din pereti - cui nu ii convine cat pot duce cele existente, nu are decat sa le schimbe. Cu acordul furnizorului de curent electric evident, ca asa este legea. Si cu un electrician autorizat, ca tot asa zice legea. Ocazie cu care (si numai atunci) se pot schimba si sigurantele conform cu noua sectiune a sarmelor din perete.

Edited by SuperDuper, 16 May 2008 - 01:23.


#21
iuli09

iuli09

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 634
  • Înscris: 26.03.2007
Oarecum pe langa subiect...vad in fiecare zi electricieni autorizati care lucreaza si de peste 30 de ani in domeniu care lucreza cu FY 1,5 pe circuitul de lumina si 2,5 pe cel de priza... oare nu asa se face sau sunt pur si simplu depasiti ? intreb pur si simplu ca unu' care nu se pricepe dar care sta in fiecare zi intre electricieni care se presupune ca se pricep .
si legat de topic: aici de recomanda sigurante de 10 sau 16A(cel mai frecvent 16A)pe circuitul de lumina si 20-25A pe circuitul de priza ...de aici si subiectul topicului : cum aflu ce siguranta ii trebuie omului ?

#22
resenbrink

resenbrink

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 217
  • Înscris: 04.12.2007

View Postiuli09, on May 16 2008, 13:23, said:

...vad in fiecare zi electricieni autorizati care lucreaza si de peste 30 de ani in domeniu care lucreza cu FY 1,5 pe circuitul de lumina si 2,5 pe cel de priza... oare nu asa se face sau sunt pur si simplu depasiti ?
Nu cred că are nimeni 2 kW putere instalată pe circuitul pentru iluminat, așa cum ai prezentat tu exemplul. Într-o locuință normală, nu vei avea aproape niciodată 10 becuri cu incandescență de 100W fiecare, aprinse simultan și permanent. Și chiar dacă ai avea o asemenea instalație de iluminat, curentul maxim ar apărea doar pe cei câțiva metri de conductoare comune. În rest, fiecare bec ar consuma sub 1 amper, așa că FY 1,5 este complet acoperitor pentru conductoarele separate care duc la fiecare bec.

View Postiuli09, on May 16 2008, 13:23, said:

cum aflu ce siguranta ii trebuie omului ?
Nu ai cum să afli, că nu-i proiectezi tu instalația electrică în casă.

#23
iuli09

iuli09

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 634
  • Înscris: 26.03.2007
Problema cu 2kw pe circuitul pt iluminat era pur teoretica, nu s-a intamplat in practica...am vrut doar sa am un punct de plecare si am zis la intamplare 2000w.
e adevarat ca eu nu priectez instalatii electrice dar ai fi uimit sa vezi cati isi schimba tabloul electric fara niciun proiect...si toti acesti oameni vin sa cumpere sigurante automate pt noul tablou
presupunand ca i-as proiecta eu instalatia electrica: CUM AJUNG LA VALORILE SIGURANTELOR ELECTRICE ? asta vreau sa stiu ? oare e atat de complicata metoda incat nu o pot intelege decat cei din domeniu? intreb doar...

Edited by mister_rf, 18 May 2008 - 11:40.
fara QUOTE integral la interventia precedenta!


#24
naeTV

naeTV

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 230
  • Înscris: 14.01.2008

View Postiuli09, on May 16 2008, 12:23, said:

Oarecum pe langa subiect...vad in fiecare zi electricieni autorizati care lucreaza si de peste 30 de ani in domeniu care lucreza cu FY 1,5 pe circuitul de lumina si 2,5 pe cel de priza... oare nu asa se face sau sunt pur si simplu depasiti ? intreb pur si simplu ca unu' care nu se pricepe dar care sta in fiecare zi intre electricieni care se presupune ca se pricep .
si legat de topic: aici de recomanda sigurante de 10 sau 16A(cel mai frecvent 16A)pe circuitul de lumina si 20-25A pe circuitul de priza ...de aici si subiectul topicului : cum aflu ce siguranta ii trebuie omului ?
Daca citeai mai atent, am scris ca nu se pune conductor de 4 in casa( ar fi si greu de prins in priza sau in fasung)Stiu ca toti folosesc 1,5 si 2,5 Am facut si eu acelasi lucru pentru minesi rude( sunt electrician, autorizat ISCIR dar nu am facut instalatii la munca) ,dar ai fi mirat daca ai sti citi meseriasi habar nu au de ce fac ceea ce fac.Nu este vorba ca trebuie sa fii de meserie sa intelegi, dar si daca esti de meserie ,autorizat,bun in domeniu,trebuie sa ai niste date ca sa poti da sfaturi."CUM AJUNG LA VALORILE SIGURANTELOR ELECTRICE ? "Le dai la valori rezonabile 6A lumina si 16A prize si le explici ca daca au consumatori multi si mari e bine sa intrebe la fata locului pe cineva de meserie.Daca iti asumi riscul sa sfatuiesti alfel sar putea sa ai surprize cu instalatii prost facute si sa vina sa-ti reproseze.

#25
mister_rf

mister_rf

    freelancer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,889
  • Înscris: 22.10.2002
Ideal este sa se respecte normativele legale.
Totusi in stilul clasic romanesc, se forteaza nota ca de'  merge si asa...
Fiecare considera ca a respecta un normativ este necesara doar pentru altii iar in cazul exemplului personal se poate face o exceptie.  :rolleyes:  

Am mai discutat de n ori dar fiecare face cum crede el de cuviinta.
La un tablou monofazic puterea instalata disponibila este limitata la 5-6KW.
De aici  se impune folosirea unei sigurante de 25A/32A  in circuitul de intrare  si pe circuitele de interior de maxim 16A.

Adica de 6A sau 10A pentru  lumina sau de 10A sau 16A pentru prize.
Existenta unor consumatori de putere mai mare  care aparent vor necesita sigurante mai mari de 16A  va  impune conectarea trifazica. PUNCT.

Later edit:
Am sters si voi sterge comentariile in plus,  care perturba si produc confuzie  in mod inutil.

Edited by mister_rf, 16 May 2008 - 15:11.


#26
iuli09

iuli09

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 634
  • Înscris: 26.03.2007
Imi vine sa ma iau cu mainile de par : "Adica de 6A sau 10A pentru lumina sau de 10A sau 16A pentru prize"
ok...dar 6 sau 10 A pe un circuit de lumina este totuna ? sau 10 si 16 pe unul de priza?  cand se pune de 6 si cand se pune de 10 A (vorbim de circuit de iluminat) si cand se pune 10 ,cand se pune 16 pe priza ?
e totuna daca pune 10 sau 16 ? atunci de ce exista si 10 si 16 ? sau daca nu e totuna(si presupun ca nu e) cum si in functie de ce se stabileste daca trebuie 10 sau 16 , 6 sau 10?

#27
resenbrink

resenbrink

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 217
  • Înscris: 04.12.2007
În practică, nu are nici o importanță dacă pui siguranțe de 6A sau de 10A pe circuitul pentru iluminat. Când se arde siguranța, se arde în urma unui scurt-circuit care generează 50-60 de amperi. În scara blocului, se află siguranțe de 100 A (MPR-uri) pe fiecare fază, iar acelea trebuie să reziste până se ard cele din apartament. Am văzut însă și contraxemple, s-a dus MPR-ul de la tabloul de la parter, pentru că omul pusese o sârmă sănătoasă în loc de siguranță, în încercarea de a  folosi un aparat de sudură în apartament. Pe la căminele de nefamiliști, ai să găsești și cuie pe post de siguranțe.

Dacă vrei neapărat să se vadă diferența, spune-le să pună siguranțe de 6A pentru iluminat la un apartament de 2 camere și siguranțe de 10 A la apartamente de 3-4 camere  :P

Pentru prize, dacă are mașină de spălat automată, să pună siguranțe de 16A. Scrie și în instrucțiunile mașinii. Dacă nu are în casă decât fier de călcat și nu folosește reșouri sau calorifere electrice, ajung 10A pentru prize.

Edited by mister_rf, 18 May 2008 - 11:41.
fara QUOTE integral la interventia precedenta!


#28
mister_rf

mister_rf

    freelancer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,889
  • Înscris: 22.10.2002

View Postiuli09, on May 16 2008, 16:49, said:

Imi vine sa ma iau cu mainile de par
Tu vrei sa rezolvi problemele fara un minim de experienta in domeniu.
Daca lucrurile  se pot rezolva in doua cuvinte, atunci pentru un atestat de electrician s-ar pierde mai mult timp cu scrierea acestuia decat cu practica si teoria necesara... :rolleyes:

#29
iuli09

iuli09

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 634
  • Înscris: 26.03.2007

View Postmister_rf, on May 16 2008, 16:30, said:

Tu vrei sa rezolvi problemele fara un minim de experienta in domeniu.
Daca lucrurile  se pot rezolva in doua cuvinte, atunci pentru un atestat de electrician s-ar pierde mai mult timp cu scrierea acestuia decat cu practica si teoria necesara... :rolleyes:


pai...eu am incercat  :D insa dupa parerea mea un electrician trebuie sa stie mult mai mult decat dimensionarea sigurantelor  :P
am sperat ca acest aspect singular sa-l pot pricepe si fara studii aprofundate (poate am gresit eu).

Edited by iuli09, 16 May 2008 - 16:43.


#30
resenbrink

resenbrink

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 217
  • Înscris: 04.12.2007

View Postiuli09, on May 16 2008, 16:42, said:

am sperat ca acest aspect singular sa-l pot pricepe si fara studii aprofundate (poate am gresit eu).
Legea lui Ohm (I=U/R) și noțiunea de putere electrică pot fi asimilate și fără studii aprofundate. Dar determinarea valorii siguranțelor ține de proiectarea instalațiilor electrice. Nici măcar electricienii autorizați nu proiectează instalații electrice, ei doar execută acele instalații, cu valorile siguranțelor prevăzute în proiect.

#31
em2006

em2006

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,053
  • Înscris: 10.02.2007

View Postresenbrink, on May 16 2008, 17:31, said:

... Dar determinarea valorii siguranțelor ține de proiectarea instalațiilor electrice. Nici măcar electricienii autorizați nu proiectează instalații electrice, ei doar execută acele instalații...

Ba da, electricienii autorizați proiectează instalații electrice, unii doar execută acele instalații, altii pot face ambele activitati, depinde de gradul de autorizare. Cei cu B doar executa, cei cu A au dreptul sa proiecteze, cei cu A+B, ambele.
In ce priveste determinarea valorii siguranțelor, sunt perfect de acord, asta ține de proiectarea instalațiilor electrice.

In opinia mea, problema ridicata pe acest topic, chiar daca pare banala,  poate fi rezolvata corect de catre un electrician autorizat avand cel putin gradul IIA, care se poate obtine si cu studii medii de specialitate (liceu industrial). Gradul IIA ii confera legal competenta sa proiecteze instalatii electrice cu orice putere instalata tehnic realizabila si la o tensiune de cel mult 1KV.

Suta la suta in acord cu replica de la post #17: "Unii oameni ar trebui sa-i lase pe altii sa facă lucrurile pentru care nu sunt calificati..."

#32
vali_mester

vali_mester

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 824
  • Înscris: 17.02.2007
Instalatiile electrice in constructii se realizeaza in conformitate cu "NORMATIVUL I7/2003"In acest normativ se specifica nr. de locuri de lampa si cate prize se pot monta pe un circuit.

#33
SuperDuper

SuperDuper

    Crushed

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,295
  • Înscris: 25.04.2006

View Postresenbrink, on May 16 2008, 10:04, said:

Pentru prize, dacă are mașină de spălat automată, să pună siguranțe de 16A. Scrie și în instrucțiunile mașinii. Dacă nu are în casă decât fier de călcat și nu folosește reșouri sau calorifere electrice, ajung 10A pentru prize.

Asa este romanul trebuie sa fie "Gica pricepica"... curg aici sfaturile de acest gen ceva de speriat. Care cum a auzit de legea lui ohm la scoala se crede mare electrician deja.
S-a mai spus de nenumarate ori, nu "pui" sigurantele cum vor muschii tai (sau ce ai citit pe diagonala in pliantele masinii de spalat) ci in functie de ce conductoare ai in pereti, altfel dai foc la sandrama!

Edited by SuperDuper, 17 May 2008 - 00:58.


#34
naeTV

naeTV

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 230
  • Înscris: 14.01.2008
Manualul instalatorului electrician-Editura tehnica 1952Attached File  scan0001.jpg   1.89MB   364 downloadsAttached File  scan0002.jpg   1.46MB   327 downloads[attachment=
394447:scan0003.jpg]

Attached Files



#35
resenbrink

resenbrink

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 217
  • Înscris: 04.12.2007

View PostSuperDuper, on May 17 2008, 00:57, said:

Asa este romanul trebuie sa fie "Gica pricepica"... curg aici sfaturile de acest gen ceva de speriat. Care cum a auzit de legea lui ohm la scoala se crede mare electrician deja.
S-a mai spus de nenumarate ori, nu "pui" sigurantele cum vor muschii tai (sau ce ai citit pe diagonala in pliantele masinii de spalat) ci in functie de ce conductoare ai in pereti, altfel dai foc la sandrama!
Înainte de considerații adânc filozofice, despre cum e românul, o să te invit să citești și post-urile mele precedente pe acest thread. Ca să ai o imagine completă.  După care mai recitește odată mesajul cu sfaturile privind siguranțele pentru mașina de spălat, poate te prinzi în ce context trebuia interpretat. Mulțumesc.

View PostnaeTV, on May 17 2008, 01:17, said:

Manualul instalatorului electrician-Editura tehnica 1952
Este interesant că manualul vorbește despre siguranțe fuzibile temporizate, însă fără a le numi astfel, precum și despre aplicarea unor coeficienți de siguranță (sic :P ) deși nu folosește termenul. Probabil tocmai pentru a evita orice confuzie, altfel toți electricienii ar fi vorbit astăzi despre "coeficienți de siguranțe".   :D

Edited by resenbrink, 17 May 2008 - 03:31.


#36
SuperDuper

SuperDuper

    Crushed

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,295
  • Înscris: 25.04.2006

View Postresenbrink, on May 16 2008, 21:28, said:

Înainte de considerații adânc filozofice, despre cum e românul, o să te invit să citești și post-urile mele precedente pe acest thread. Ca să ai o imagine completă.  După care mai recitește odată mesajul cu sfaturile privind siguranțele pentru mașina de spălat, poate te prinzi în ce context trebuia interpretat. Mulțumesc.

Nu te supara, dar ii dai sfaturi despre valori de sigurante care trebuie montate unuia care nu stie cu ce se mananca watii, amperii si alte minuni... Cu ce drept ii sugerezi schimbarea sigurantelor existente in apartament? Ai carnet de electrician autorizat? Ca eu am avut unul in Romania dar mi-a expirat de ceva ani (si unul in alta tara dar nu este valabil in Ro) si de aia il trimit la profesionisti autorizati.
Este periculos sa dai alte explicatii care pot fi intelese usor altfel, am vazut conductoare care au luat foc in pereti pornind de la cuie in panoul de sigurante...
Scuze daca am parut ca ma leg de un caz singular si daca am parut dur, dar TOATE interventiile care sugereaza altceva decat personal autorizat intra la comantariul meu. Multe au fost sterse cu promptitudine de moderator - care intelege exact despre ce este vorba.
PS: La postul despre masina de spalat ai zis ca trebuie pusa 16A ca asa scrie in manual. Ceea ce este total eronat, din mai multe puncte de vedere, dar sunt deja offtopic. Poate TU stii ce insemna, dar repet, cel care a pus intrebarea nu pare sa stapaneasca domeniul.

Edited by SuperDuper, 17 May 2008 - 04:55.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate