Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Boxa membrana tweeter infundata

ajutor

Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay
 Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3

Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...
 De ce sunt oamenii nostalgici

Cum vand casa fara factura Hidroe...

Scor FICO minim

Tonometru compensat CAS?
 polita RCA ONLINE

Termostat frigider - verificare

Mai au PC-urile vreun viitor?

Centrala termica immergas
 

Cu mașina spre Albania

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
174 replies to this topic

#19
rexkroki

rexkroki

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,191
  • Înscris: 24.11.2006
exista topicuri si despre Bulgaria si Romania, ce legatura are postarea cu Albania ;)

#20
popey1806

popey1806

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 02.02.2008
INFORMATII DESPRE SHQIPËRIA /ALBANIA

Anul acesta. 2010, in august, am fost in vacanta in frumoasa Shqiperia, iar inainte am incercat, evident sa gasesc cat mai multe informatii, care din pacate s-au dovedit putine si destul de contradictorii.
Totusi am purces la drum, iar acum ca ne-am intors ne-am gandit sa postam pe internet informatiile culese, poate le vor fi de folos si altora.

Am plecat cu masina pe traseul Brasov-Bucuresti,Giurgiu-Ruse-Pernik (unde am si dormit – ca doar nu ne alerga nimeni);
TRASEU: Brasov-Bucuresti-Giurgiu-Ruse-Pernik-Kyustendil(trecut granita in Macedonia)-Kriva Palanka-Kumanovo-Skopje-Tetovo-Gostivar-Struga (langa lacul Ohrid care merita vazut ori pe partea macedoniana ori pe partea albaneza – noi l-am admirat din albania)- trecut granita in Albania – Perrenjas-Elbasan-Tirana-Durres-Fier-Qeparo-Saranda-Delvine-Muzine-Kakavia- trecut granita la greci-Ioanina-Salonic-Sofia-Bucuresti-Brasov

TAXE SI COSTURI CU AUTOTURISMUL (CONSUM DE GAZ SI BENZINA) TOTAL

Paritati la data de 10 august 2010
1 euro = 1.96 leva
1 euro = 60.30 dinari macedoneni
1 euro = 136 leke

Autostrada in Macedonia ne-a costat 160 dinari (se pot schimba chiar imediat dupa granita, iar paritatea este ok.
Autostrada in  Grecia, 2 euro
Taxa pod Giurgiu = 25.52 lei
Taxa pod Russe (la intoarcere) = 12 leva
Vigneta 7 zile Bulgaria = 10 leva dus + 10 leva intors

In euro, la paritatea de mai sus, a dat un total de 39.87 euro


Impresii de pe traseu:

Am plecat la ora 10 din Brasov. Intre Brasov si Bucuresti, desi era la inceputul saptamanii, am prins aglomeratie si am mers bara la bara in zona deja consacrata acestui stil de mers, Azuga, Sinaia, Busteni, ceea ce ne-a  cam dat peste cap putin programul de vizitare al Pernik-ului, unde preconizam sa ajungem in jurul orei 5 P.M., ceea ce evident nu s-a mai intamplat.
Am facut o mica pauza in Bucuresti, pentru diverse cumparaturi si apoi ne-am indreptat spre GIURGIU-RUSSE. Drumul foarte bun.
Am trecut granita fara probleme si am constatat ca Bulgaria si-a imbunatati starea drumurilor foarte mult, fata de acum 4 ani cand am mai trecut pe acolo, iar dupa ce am intrat pe autostrada spre Sofia, chiar nu am mai avut probleme. In ritmul asta o sa ne intreaca de tot daca stau sa ma gandesc ca noi am inceput sa ne mandrim cu darea in folosinta a centurilor ocolitoare.
Am fost atenti in zonele cu limitare 40 km/h, unde se mai aflau  echipaje de politie cu radarele. In marea majoritate despre aceste radare aflai cu ajutorul celorlalti participanti la trafic (flash-uri).
In Pernik am ajuns de-abia la 9 seara, unde am si dormit, fara sa platim, prin sistemul de cazare la particulari ce functioneaza pe internet, www.couchsurfing.org.
A doua zi de dimineata la 7.30-8.00 ne-am luat la revedere de la Ani, gazda noastra, si am purces din nou la drum, spre Macedonia, in care am intrat la ora 10.00. Imediat dupa granita am schimbat euro in dinari cat sa avem de autostrada si ne-am pus din nou pe drumuri.
In Macedonia semnalizarea rutiera este ok, drumurile la fel, chiar foarte libere, mai ales ca am fost in plin sezon turistic. Skopje ca orice capitala, aglomerata, dar nu au fost probleme de orientare (oricum ne-a mai ajutat si GPS-ul). Bunul simt al soferilor s-a simtit la tot pasul, ceea ce este o diferenta enorma fata de nebunia din Romania. Nu am auzit un claxon din Bulgaria pana in Durres.
Am trecut granita in Albania, am schimbat 100 de euro in leke la un curs mai bun decat la banca, de 1 euro=130 leke, si apoi am vizitat lacul Ohrid, care este o frumusete, si despre care gasiti suficiente informatii pe internet.
Dupa scurta pauza la lac, ne-am pus din nou pe drum si am inteles de ce SHQIPËRIA inseamna tara vulturilor. Peisajul care ne-a intampinat a fost de vis pentru iubitorii muntilor. Am mers pe coama muntelui, pe un drum perfect asfaltat, ce-i drept fara parapeti de protectie, si plin de echipaje de politie cu radar tip laser.
Albanezii au un stil al lor specific de sofat, caracterizat de un bun simt extraordinar. Sincera sa fiu nu stiu de ce au semne de circulatie, fiindca se descurca foarte bine si fara ele. Se lasa unii pe altii, fara injuraturi, fara claxoane, iar traficul este extraordinar de fluid. Avem ce invata de la ei si din acest punct de vedere.
Am trecut prin Tirana cu usurinta, desi traficul a fost extrem de aglomerat si ne-am indreptat, pe autostrada, inspre Durres. Din momentul in care se ajunge pe litoral, autostrada este inca in constructie si fiind si plin sezon traficul a fost de bara la bara, la 50 km/h.
Durresul este o statiune gen Mamaia, plina de oameni, nisipul foarte fin, iar Adriatica are aspectul Marii Negre din vremurile ei foarte bune. Este un pic tulbure si fiindca pana sa ajungi la apa adanca mergi cam 150 m.

Era deja tarziu asa ca am hotarat sa campam in camping organizat, si am ales Mali & Robit (care este si hotel si camping – camping-ul fiind amenajat in spatele hotelului si are o capacitate cam de 10 corturi). Costul a fost de 10 euro pentru  2 persoane, 1 masina si  2 corturi + acces la curent si wireless.
A doua zi am vizitat un oras numit Kavaje si am ramas surprinsi ca pe litoral preturile sunt putin mai mici decat in afara lui. Inca albanezii nu au invatat sa i-a pielea de pe turisti.
Aici am stat 2 nopti, dupa care am hotarat ca vrem mai multa linistite si ne-am deplasat inspre FIER, de unde ajutati de localnici am reusit sa gasim un golf cu plaja nisipoasa, intr-o padure cu pini, salbatica, unde pe plaja erau doar albanezi. A fost superb. Am reusit sa vedem cerul nepoluat si cateva stele cazatoare . Am campat in salbaticie si ne-am bucurat de natura.

Apropos de poporul albanez. Ne-au facut o impresie deosebita. Foarte calmi, foarte de ajutor, chiar daca vorbitori de limba engleza gasesti pe ici-colea, stiu foarte bine italiana. Unii chiar ne-au condus pana in locul in care doream sa ajungem, sau ne indrumau pana la un drum unde nu mai trebuia sa facem nici stanga nici dreapta, deci nu avem cum sa ne ratacim.
La nivel de comunicare am mai si desenat, am mai si dat din maini, fiindca putinele cuvinte albaneze care le-am scris pe o hartie inainte de plecare s-au dovedit a fi insuficiente.  Important este ca am reusit sa comunicam si sa ne intelegem.

Aici, la Meteori am stat 3 zile, timp in care am vizitat si Apollonia (in apropierea Fierului), iar apoi am strans corturile si am plecat spre sud, unde ne-am stabilit in Queparo, langa Borsh. Aici am campat in livada de maslini a unui albanez, caruia i-am cerut acceptul de a sta in livada lui, accept care ne-a fost dat fara nicio problema. Marea Ionica de aceasta data se afla la doar 100 m; am mancat smochine direct de la sursa, am stat de povesti cu „gazda” noastra, care stia engleza, si de la care am aflat cate ceva despre Albania zilelor noastre.

Dupa alte 3 zile, in care am vizitat si Saranda, am incarcat totul in masina si ne-am indreptat cu parere de rau ca vacanta se apropie de final, spre casa, prin Grecia, cu o vizita de cateva ore in Salonic si o innoptare in Sofia, prin acelasi sistem de cazare la particulari.
A fost un pic mai dificil cand a trebuit sa o luam spre granita cu Grecia, fiindca drumul parea foarte prost. Chiar la intrarea in Saranda, se face stanga si dupa aceea urci si cobori muntii si dealurile pe parcursul a 40 km pana dai de greci, unde am stat in vama 3 ore, fiind se miscau foarte incet sau mai bine zis se misca foarte incet, singurul grec care se afla la un singur ghiseu. Pana la urma s-au enervat grecii si au inceput sa claxoneze insistent, astfel ca au mai deschis un ghiseu si am trecut in sfarsit in Grecia.

Ca o concluzie la tot ceea ce a insemnat Albania pentru noi, putem sa spunem ca sunt oameni deschisi, cinstiti, primitori, care vor dezvolta turismul la un nivel la care nu cred ca Romania va mai ajunge vreodata.
Au strazi expres, au autostrazi, iar singurele drumuri care au mai ramas pietruite sunt cele foarte retrase, artere satesti.
Singurele puncte aglomerate din punct de vedere al traficului a fost portiunea dintre Tirana si Durres si in dupa Vlore, in rest totul a fost perfect.

Albania este ceva intre Romania anilor 91, pe alocuri si Romania anilor 2010 preponderent. Au mall-uri, au bancomate, se poate plati cu cardul in benzinarile mari si marile magazine. Este o tara moderna, cu oameni minunati si peisaje superbe. O tara care merita trecuta in lista tarilor ce merita a fi vizitate.

De retinut ca in Grecia, pe timpul noptii nu am gasit nicio benzinarie deschisa. De asemenea, GPL am gasit de-abia in Salonic. Si a fost singura tara in care nu am prea vazut GPL, in celelate se gasesc aproape la tot pasul.

In ceea ce priveste benzinarile albaneze, sunt la fel de moderne ca oriunde in Europa, si la fel ca oriunde in Europa mai gasesti si cate o benzinarie mica si vai mama ei.

Cam aceasta ar fi pe scurt impresile noastre de calatorie.
Am sa revin cu preturile la combustibili si cateva poze drept marturie.

In speranta ca aceste informatii va vor fi utile, va dorim Krah të lehtë !(drum bun)

#21
copjob2000

copjob2000

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,813
  • Înscris: 26.11.2006
Mda!
Parerea ta!
A mea este total diferita, dar asta este...
Apropo de benzinariile din Grecia, sunt inchise toata ziua de duminica! :huh:

#22
popey1806

popey1806

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 02.02.2008
Un plus de informatii
Vigneta bulgareasca este mai ieftina la benzinarile SHELL. Oricum intrebati pretul inainte si cereti chitanta.

In ALBANIA nu am mai platit cei 2 euro/zi pentru masina. Nu ne-a cerut nimeni la iesirea din tara nimic.

1 litru GPL 1.23 leva
1 litru GPL 43.60 dinari


PRETURI LA DIVERSE PRODUSE

BULGARIA
Apa minerala 0.69 leva
Fanta de portocale = 1.09 leva
Cola = 1.09 leva
Un burger = 3.99 leva
Schwepes = 1.05 leva
Cheeps-uri =2.49 leva

ALBANIA
Prune = 41 leke
Fanta de lamaie = 55,00 leke
Lapte FAST MILK 1,5 % grasime(productie albaneza) = 99 leke
Iaurt KOS (productie albaneza) = 79,00 leke
Ceapa = 47 leke
Bere CAON la pet de 2 litri = 170 leke
Autan (spray impotriva tantarilor) 500 leke
Milka Cream = 130 leke
Bomboane ARCOR cu mentol  935 grame = 380.00  leke
PRETURI LA TERASA PE MALUL MARII IONICE IN QUEPARO
Peste (biban dungat) = 700 leke
Scoici = 300 leke
Salata = 250 leke
Bere tirana la sticla = 150 leke
Piza (se scrie Pica) =250-350 leke (2-4euro)
Primus camping 450 leke
Branzeturi, telemea = 500-700 leke/kg
Sampon Palmonive = 190 leke

Intrarea la Apollonia = 300 leke de persoana



PRETURI COMBUSTIBIL in august 2010.

TARA BENZINA MOTORINA GPL
Romania 4.75 4.66 2.32
Bulgaria 2.25 2.17 1.19
Macedonia 150 145 75
Albania
UNLEAD 146 Euro diesel 134 138
SUPER 144 Blu diesel 145

In Albania sunt mai multe benzinarii (si particulare si de stat), astfel incat preturile variaza +/- in jurul a 5 leke diferenta.
Indiferent de la ce benzinarie veti alimenta, calitatea este aceeasi.
Am sa atasez si cateva poze cu drumurile si benzinariile  din Albania.


Prețul carburanților din diferite tari ale europei:
Austria www.oamtc.at
Franța www.prixcarburants.com
Belgia www.carbu.be
Germania www.gasoline-germany.com
Italia www.prezzibenzina.it
Spania www.gasofa.es
Ungaria www.holtankoljak.hu
Olanda www.brandstofprijzen.nl
Portugalia www.maisgasolina.com
Finlanda www.polttoaine.net

Attached Files



#23
ice cube

ice cube

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 333
  • Înscris: 02.12.2005
Cu cazarea cum v-ati descurcat? Ce ati vizitat?

#24
ice cube

ice cube

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 333
  • Înscris: 02.12.2005
Vad ca de la ultima mea circulatie pe aici, n-a mai intervenit nimeni. Intre timp, eu m-am dus totusi in Albania si m-am si intors si a fost bine.
Eu de fapt m-am dus la Ohrid, in Macedonia si, intrucat era aproape de granita cu Albania, am zis sa trag o fuga pe acolo, sa vad cum e. Primul contact vizual a fost granita, cu o cladire a vamii gen baraca din lemn, in amenajare. Prima localitate, cu blocuri vechi, unele fara tencuiala. Drumul continua si din loc in loc, dar destul de des, spalatorii auto. Adica furtun si stropitoare si inscriptie Lavash, nu va imaginati altceva. Tot din loc in loc tot felul de motelase, terasute si baracute, pe marginea drumului, incat la un moment dat mi-am zis ca activitatea comerciala principala a albanezilor este spalatul masinilor, plimbatul pe drumuri si mersul la localurile de pe marginea drumului. Trebuie sa va spun ca nu mergeam totusi de nebun, pe unde vedeam cu ochii, ci imi alesesem anterior o destinatie: Berat. Deci, din ce am studiat inainte de plecare, ba pe forumuri, ba pe un ghid cumparat pe bani grei de la Lonely planet (Balcanii de vest), am considerat ca cele mai importante chestii de vazut in Albania sunt Berat si Gjirokastra. Gjirokastra era mai departe, asa ca am ramas la Berat.
Si asa, incet-incet (drumul era bunicel, se putea merge si cu 80km/ora) am ajuns la Elbasan. Am trecut de Elbasan vreo 20 km, pe unde ma ducea GPS-ul, dupa care, surprise: s-a terminat asfaltul. Mai aveam vreo 30 km pana la Berat, dar drumul de tara pe unde ma conducea Marcel de la IGO8 nu-mi permitea sa merg cu mai mult de 10km/ora. Cand bagam a-2-a eram zmeu. Familia (nevasta si fiul de 20 de ani) ma injura in gand, ba chiar si mie imi venea sa-mi trag cateva suturi ca ce dreaq de idee mi-o fi venit sa ma duc pe ale pustietati. Fratilor, va marturisesc si cred ca vi s-a intamplat si voua ca GPS sa va arate ca sunteti cateodata pe langa drum. Mai, al dracu sa fie, daca cei vreo 15 km cat m-a dus pe drumul asta a iesit el vreun milimetru de pe drum. Dupa aia, la plecare, la misto, adica sa faca misto de mine, a vrut sa ma bage iar pe acolo, dar nu m-am lasat pacalit si am luat-o pe asfalt. Partea cu asfaltul nu i-a placut deloc si-mi arata ca sunt pe camp. Adica ce mai, drumul asfaltat nu-l avea. Ce injuraturi si-au luat aia de la Navteq, cred ca va puteti imagina.
Cu chiu cu vai, am reusit sa ajung la Berat. Cu cazarea aveam niste informatii de pe net, dar n-aveam aranjat nimic. La prima locatie, Residentia Desaret nu aveau locuri. Am gasit la Hotel Berati, foarte aproape de centru si rezonabil si ca pret si conditii. O camera de 3 persoane, cu mic dejun, 45Eur/noapte.
Ceea ce trebuie vazut este fortareata. Are aproape 1 ha, este pe varful unei inaltimi si este exact ca acum 1000 de ani. Mie mi s-a parut fascinanta: stradute inguste, pe care poate incapea o caruta (acum masina), unele si mai inguste, de max. 1m, pietruite cu lespezi de piatra si/sau bolovani, case cu acoperisuri din tigle de teracota, inghesuite unele in altele, locuite, ce mai, atmosfera de ev mediu autentic, fara nimic artificial. Si mirosurile erau ca atunci, caci mizeria din Albania e un pic mai mare ca in Romania. Prin unele locuri. Prin altele, e la fel.
In concluzie, repet, fascinant. Am citit ca ar semana cumva cu Dubrovnikul, dar eu n-am fost acolo.
Cam asta e cu cetatea.
In rest, socante masinile. 70% din masini sunt Mercedesuri din anii '80-'90. E masina nationala. Te uiti in parcare si le vezi aliniate cate 4-5, mai strica uniformitatea cate un Audi (si ala tot de atunci), sau VW, sau altceva. Si autobuzele tot Mercedes si microbuzele, dar tot de atunci.
Strada principala e plina de terase de cafenele, care seara sunt pline. Restul orasului defileaza prin fata lor cand intr-o parte, cand in alta, cum era si prin Romania, prin anii 60.
Se construieste in draci si eu estimez ca in 5-10 ani ne-o iau inainte si astia.
Albanezii amabili, serviabili, O.K. La ai mei le era frica la inceput ca ne fura masina, desi avem Logan. Nici o problema, chiar am lasat laptopul in masina (acoprit totusi cu niste haine). Poate daca aveam Mert din 90...
Preturi cam ca la noi. La restaurant mai ieftin.
Daca va duceti, drum bun, dar fiti vigilenti cu GPSul, nu-l lasati sa-si faca de cap.

#25
giulia09

giulia09

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 52
  • Înscris: 11.06.2010
Nu a mai fost nimeni in Albania, din 2010??Posted Image

Noi vrem sa ne ducem in iunie..Daca a mai fost cineva de atunci, va rog sa scrieti amanunte din calatoria dvs.Posted Image

#26
tomy02

tomy02

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 13.10.2009
Am fost anul trecut si ma duc si anul acesta.Nu sint un mare povestitor dar daca imi spui ce te intereseaza iti voi raspunde cu mare placere.Ce trebuie sa retii e faptul ca o " plimbare"  prin Albania e ok

#27
ceskhermina

ceskhermina

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 24.05.2013
Buna noi locuim in Albania si ne ducem acum la sfarsitu luni in Valcea cred ca pe la jumatatea luni iunie ne intoarcem daca vreti putem sa ne intalnim si sa venim doua masini in acelasi timp si asa cel putin prin Albania nu o sa va rataciti Posted Image

#28
ceskhermina

ceskhermina

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 24.05.2013
Noi in noaptea asta plecam pe la 2 noaptea si facem drumu Durres -Ramnicu Valcea si intorsu cand revenim acasa o sa spunem cum a fost calatoria.

#29
tomy02

tomy02

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 13.10.2009
Drum bun ! Asteptam sa ne povestesti.

#30
ahanlep

ahanlep

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 16
  • Înscris: 24.09.2009

 tomy02, on 24 mai 2013 - 09:09, said:

Am fost anul trecut si ma duc si anul acesta.Nu sint un mare povestitor dar daca imi spui ce te intereseaza iti voi raspunde cu mare placere.Ce trebuie sa retii e faptul ca o " plimbare"  prin Albania e ok
ma bate tare gandu la o iesire in albania.m-ar interesa ce circuit sa fac in albania ca sa vad locurile cele mai spectaculoase,bineinteles pe drum practicabil.in ce parte a litoralului mi-ai recomanda sa ma cazez;am si varianta la cort.Sunt campinguri cu dusuri si grupuri sanitare?Daca la magazinele alimentare se poate plati cu cardul si in general daca sunt destule locurile in care sa poti folosi cardul.Sa nu uit,se poate intra in Albania cu cartile de identitate.Multumesc pentru timpul si efortul acordat raspunsului!

#31
tomy02

tomy02

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 13.10.2009
Zona de litoral din jurul Durres-ului  e foarte frumoasa dar si foooarte aglomerata : multe hoteluri, multi turisti, atmosfera ca atare (datorita si apropierii de Tirana). In schimb zonele de sud, Vlora ,Divjaka ,sint mai linistite. Depinde ce iti doresti de la o vacanta.Eu prefer zona de sud , unde daca cunosti locurile ,poti gasi si plaje pustii si plaje cu distractie si mancare ,magazine etc si tot ce iti trebuie. Campinguri  "organizate" nu am vazut , dar cazare gasesti peste tot, atat hoteluri cit si particulari. Anul trecut am inchiriat un apartament nou  , 2 camere, complet mobilat cu 30 euro la 50m de plaja. Personal nu am experimentat varianta cort , dar daca ar fi sa credem pe pe alt forumist care a scris pe aici si cumoscindu-i pe albanezi nu ar fi o problema sa gasesti un loc de campare in curtea cuiva. Despre plata cu cardul, am aceeasi regula ca si in Romania : nu utililez cardul ca orice magazin de colt de strada, doar in acele magazine care fac parte dintr-un lant cunoscut , sau "mare" ( chiar daca nu cunosc firma respectiva, dar o vad peste tot, gandesc ca nu se tin de magarii Posted Image ).Sint multe firme locale in Albania bine dezvoltate in teritoriu la care eu folosesc cardul fara grija.Concluzie pentru folosirea cardului :ai unde sa il folosesti in siguranta daca ai grija unde il scoti din buzunardar, ca peste tot in lume .Despre intrarea in Albania , eu intotdeauna am folosit pasaportul. Vamesii nonEU (in cazul acesta macedoneni si albanezi) au o mica jena la vederea buletinelor, nimic cu tine personal , ci cu actul in sine . Buletinul nu are cod de bare si ei trebuie sa introduca manual datele Posted Image ! Asa ca sincer nu stiu daca se poate intra cu buletinul (in Macedonia se poate ), cel mai bine e sa arunci o privire pe site-ul MAE.

#32
giulia09

giulia09

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 52
  • Înscris: 11.06.2010
Am fost in Albania, in luna iunie, fara pasaport, cu buletinul, venind dinspre Ohrid, Macedonia..Ne-am rezervat cazari prin booking.com, la Girokaster,Sarande ( 3 nopti). Himare,Tirana, apoi am plecat spre Muntenegru,Ulcinj.. Toate cazarile au fost OK ( noi fiind 2 familii, am preferat apartamente cu bucatarie, nu hoteluri.), cazarile le-am platit in EUR.Am vizitat tot ce se putea vizita pe traseu si in apropiere, din Sarande am tras o fuga o zi si la Corfu, luind feribotul din Igoumenitza..
Am fost foarte incantati de excursie, oamenii foarte primitori si saritori.. Am intalnit si aromani care au dorit sa discute cu noi ( sotia patronului unu magazin din Ksamil, a carei sot a chemat-o deindata cand a vazut ca suntem romani,  deasemenea un aroman de la o casa de schimb din Sarande ( de fapt asta era motivul pt care sotul insista sa mergem in Albania, pt a intalni aromani)
Toate zvonurile lansate privind furturi, nesiguranta, sunt minciuni.Ne-a impresionat harnicia oamenilor, toate terenurile erau cultivate ( pana in varf de munte),in toate satele numai case noi, de cate 2-3 nivele.. l-am intrebat pe baiatul care ne-a cazat la Tirana, ne-a spus ca la ei familiile sunt foarte unite, si intr-o astfel de casa mare locuiesc mai multi frati( fiecare la cate un etaj).. muncesc in strainatate castiga bani si isi fac case noi..
La cumparaturi si benzina am folosit leka..
Pt doamne, un punct "turistic" de interes este Kruje, ) intre Tirana si iesirea spre Muntenegru) unde in interiorul castelului sunt multe tarabe cu bijuterii din argint f. frumoaste si ieftine  http://en.wikipedia....i/KrujĂ«_Castle
Soselele sunt bune, si cele inguste de pe varf de munte, erau reparate..de la Sarande la Tirana, autostrada ( nu se plateste, nici vigneta nu este)

Pe scurt, am fost foarte incantati de Albania si de albanezi, este o destinatie unde dorim sa mai revenim..

#33
monicadan

monicadan

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 3
  • Înscris: 26.08.2006

 giulia09, on 02 august 2013 - 15:56, said:

Am fost in Albania, in luna iunie, fara pasaport, cu buletinul, venind dinspre Ohrid, Macedonia..Ne-am rezervat cazari prin booking.com, la Girokaster,Sarande ( 3 nopti). Himare,Tirana, apoi am plecat spre Muntenegru,Ulcinj.. Toate cazarile au fost OK ( noi fiind 2 familii, am preferat apartamente cu bucatarie, nu hoteluri.), cazarile le-am platit in EUR.Am vizitat tot ce se putea vizita pe traseu si in apropiere, din Sarande am tras o fuga o zi si la Corfu, luind feribotul din Igoumenitza..
Am fost foarte incantati de excursie, oamenii foarte primitori si saritori.. Am intalnit si aromani care au dorit sa discute cu noi ( sotia patronului unu magazin din Ksamil, a carei sot a chemat-o deindata cand a vazut ca suntem romani,  deasemenea un aroman de la o casa de schimb din Sarande ( de fapt asta era motivul pt care sotul insista sa mergem in Albania, pt a intalni aromani)
Toate zvonurile lansate privind furturi, nesiguranta, sunt minciuni.Ne-a impresionat harnicia oamenilor, toate terenurile erau cultivate ( pana in varf de munte),in toate satele numai case noi, de cate 2-3 nivele.. l-am intrebat pe baiatul care ne-a cazat la Tirana, ne-a spus ca la ei familiile sunt foarte unite, si intr-o astfel de casa mare locuiesc mai multi frati( fiecare la cate un etaj).. muncesc in strainatate castiga bani si isi fac case noi..
La cumparaturi si benzina am folosit leka..
Pt doamne, un punct "turistic" de interes este Kruje, ) intre Tirana si iesirea spre Muntenegru) unde in interiorul castelului sunt multe tarabe cu bijuterii din argint f. frumoaste si ieftine  http://en.wikipedia....i/KrujĂ«_Castle
Soselele sunt bune, si cele inguste de pe varf de munte, erau reparate..de la Sarande la Tirana, autostrada ( nu se plateste, nici vigneta nu este)

Pe scurt, am fost foarte incantati de Albania si de albanezi, este o destinatie unde dorim sa mai revenim..

Pe scurt, am fost foarte incantati de Albania si de albanezi, este o destinatie unde dorim sa mai revenim..


Si noi vrem sa mergem in Sarande!
Puteti va rog sa ne spuneti ce traseu a-ti folosit, tot prin Ohrid?
Multumesc

#34
giulia09

giulia09

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 52
  • Înscris: 11.06.2010

 monicadan, on 20 august 2013 - 15:59, said:

Pe scurt, am fost foarte incantati de Albania si de albanezi, este o destinatie unde dorim sa mai revenim..


Si noi vrem sa mergem in Sarande!
Puteti va rog sa ne spuneti ce traseu a-ti folosit, tot prin Ohrid?
Multumesc


Imi cer scuze ca nu am mai intrat de atata timp... Sunt convinsa ca raspunsul meu este tardiv ( probabil ca ati fost deja in Albania)

Da, am fost prin Ohrid, si zona Ohridului este minunata, merita vizitata ( noi  ne-am rezervat cazare 2 nopti in Ohrid)

#35
pifa

pifa

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 202
  • Înscris: 08.01.2007
Pentru ca planuim ca la anul  sa facem o vacanta de vreo 10 zile in Albania, mai concret in Sarande, ii rog pe cei care si-au facut concediul anul asta prin Shqipëria Posted Image,  sa posteze cateva informatii de actualitate referitoare la calatorie, auto in special .  ( stare drumuri, asigurare/ carte verde, benzinarii , restrictii de viteza, modalitati de schimb valutar euro/leka in vama, daca este necasar pasaportul sau este suficienta cartea de identitate  sau orice informatie care credeti ca ar fi utila pentru un turist ce se deplaseaza cu masina proprie ) . Va multumesc!

Edited by pifa, 27 October 2014 - 21:00.


#36
mardan66

mardan66

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,135
  • Înscris: 15.10.2010
Cum vad ca nimeni nu iti raspunde iti dau eu cateva informatii. Am fost eu in Sarande anul asta (doar o zi la intoarcerea acasa din Corfu) deci am informatii destul de proaspete:
- de intrat am intrat cu CI venind din Grecia
- nu stiu care sunt limitele de viteza. Eu am mers ca la noi, 60 in localitate si pana in 100 in afara si nu am avut probleme, am trecut si pe langa echipaje de politie si a fost ok. Echipaje de politie cam in toate intersectiile si sensurile giratorii mari. Nu am folosit detector de radar pentru ca am inteles ca ar fi interzis. Albanezii merg destul de cumintel, au si ei berbecii lor dar nu ata de multi. Neasteptat de multe masini ok si foarte ok.
- drumurile principale sunt bune si foarte bune. Cele secundare sunt asa si asa, dar nu atat de rupte ca la noi. Pe camp in afara localitatilor e o recolta bogata de pungi si sticle, cam cum era la noi inainte sa se implice ecologistii.
- la bani, cel putin in Sarande poti sa platesti peste tot fie in moneda locala fie in euro. Cum eu nu am stat mult nu am schimbat nimic. Peste tot se socotea la cursul de 140 de leka la euro, care era afisat si pe la banci.
- in centru langa parc era un supermaket drintr-o retea italiana, Conad parca. Multa marfa italieneasca si multe preturi afisate direct in euro ca sa nu te mai obosesti cu socotelile. Ti se da si restul in euro.
- mancarea e ok. Cel putin pe partea de condimente pare mai mult pe stil turcesc. Berea lor e ieftina si e ok. Coniacul Skanderberg black label sticla mare e 5 euro. Tigarile sunt la jumatate de pret pentru ca nu au accize, taxe europene si alte prostii ca la noi sau la greci.
- Orasul e foarte curat, neasteptat de curat chiar si peste tot se construiesc hoteluri si apartamente.
- la asigurare vezi sa fie inclusa pe foaia verde si Albania (sa nu fie taiata). Unii o includ, altii nu.
- benzina chiar nu imi aduc aminte cat era, nici nu cred ca am pus acolo. Cum toate erau mai ieftine ca in Grecia si chiar ca la noi cred ca si pretul era unul bun.
- ce am vazut in zona. Butrint, un complex arheologic langa Sarande. Ruine grecesti, romane, venetiene, iti trebuie cel putin vreo 3 ore sa bantui pe acolo. E bine sa ai ghid. Blue eye, o zona din munti in care izvoraste un rau din pamant. Apa cu niste culori cum nu am mai vazut. E bine sa lasi masina intr-o zona mai deschisa pentru ca drumul pana acolo e ingust si destul de valurit. O sa vezi unde le lasa majoritatea.
- pentru plaja. In Sarande plajele sunt micute si majoritatea cu pietricele. Sunt amenajate dar cele amenajate sunt ale hotelurilor de pe plaja. Daca vrei nisip este in apropiere o plaja, Ksamil. Nu e mare dar se bate de la egal la egal cu orice plaja din Grecia, cel putin la culoarea apei si peisaj. Or mai fi si altele dar eu doar la asta am fost. Cum tu stai mai mult, poti sa o iei si spre nord sa vezi care e treaba cu plajele.

Edited by mardan66, 10 November 2014 - 08:12.


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate