Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric

CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...
 Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...

Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...
 Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...

Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11
 securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...

De unde cumparati suspensii / gar...

[UNDE] Reconditionare obiecte lemn
 

Cum să-ți alegi un nou PC

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
4 replies to this topic

#1
cristyyo

cristyyo

    missyou

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,682
  • Înscris: 18.04.2007
În primul rând as vrea sa menționez că acest ghid se adresează în special celor mai putin experimentați în domeniul IT și celor care ar dori sa învețe mai mult despre acest subiect.
Atenție, cei cu pregătire cel putin medie, nu vă mai chinuiti să citiți tot articolul.Sunt lucruri pe care deja le stapâniți si probabil că le-ati si explicat pe forum.


Am observat că majoritatea oamenilor (care nu au cunoștinte în ale hardware-ului), au înclinația de a achiziționa sisteme preambalate de la magazine mari, gen Carrefour, Metro.Total gresit, lucru demonstrat prin faptul că valoarea lui reala nu corespunde cu cea afisată.În plus, puteți avea probleme cu garanția, angajații, care sunt absolut pe lângă.Încercați să evitați pe cât posibil astfel de magazine si să aruncați o privire la cele de profil.

La început, va trebui sa-ti faci câteva repere pentru a-ti ușura munca.
a.Stabileste-ți un buget, precum si cerințele pentru PC-ul respectiv.Nu te arunca cu bani multi daca ai de gând să stai pe Messenger si sa asculti muzica.O configurație poate varia (ca preț), de la 400-600 ron la 50.000 ron.
b.Nu ezita sa folosesti forum-ul pentru a cere păreri, să studiezi reviste IT sau să navighezi pe internet.
c.Imediat dupa acestea, vei stabili la ce vei folosi sistemul.
Sa prezint si cele trei categorii de PC-uri din care puteti alege:
Office-un astfel de pc este folosit la aproape orice, inclusiv jocuri, muzica, YM etc.
OC (OverClocking-Mai multe detalii despre aceasta activitate, mai nou devenita un "sport", aici.Ca să vă faceți o idee (în cazul în care n-ati înțeles din link), este vorba despre supratactarea componentelor (cresterea frecventelor de funcționare), care are un risc destul de mare, componentele scurtandu-si durata de viață.Ei fac asta pentru un scor cât mai mare în benchmarkuri (teste pentru masurarea performantei calculatorului) sau pur și simplu, pentru a vedea cât poate duce calculatorul in OC.
Computere foarte performante (Servere)-folosite în special pentru aplicații centralizate, consumatoare de resurse mari, baze de date, randări video/audio.

Deși mai sus am specificat ca pot fi cheltuite sume enorme pe un computer, nu vă recomand să risipiți mai mult de 6000 ron (60 milioane ROL).Răspunsul la întrebarea "de ce?" e simplu, prețurile componentelor evoluează foarte repede.De exemplu:Acum 7-8 luni 2GB RAM (2048) costau 300-400 roni, momentan au scăzut la ~180 ron.

Să trecem mai departe.Partea a doua a operațiunii este alegerea obisnuită AMD sau Intel?Clasicul razboi între cele doua companii înca nu s-a sfârsit.
Personal, va sfatuiesc sa mergeti pe AMD daca aveti un buget restrâns, datorita faptului ca placile de bază cu suport pentru procesoare AMD sunt mai ieftine, plus ca ele în sine sunt mai ieftine.
Intel este foarte recomandat, în acest moment peste AMD în raport calitate-pret si ca performant?.Acesta avand avantajul ca este mai overclock-abil (lucru de foarte mare ajutor, în cazul în care procesorul a cam ramas în urma si nu mai face fata la aplicatii/jocuri).

Așadar, pentru AMD veți alege cel mai comun sk (socket), AM2 sau de ce nu, daca bugetul va permite, noul AM2+.
Pentru Intel, LGA775 (alte optiuni nu aveti).
Sa vă prezint si succesiunea, socket-uri AMD:
-Super Socket 7.
-Socket 563.
-Socket 754.
-Socket 939.
-Socket 940.
-Socket A (cunoscut si ca socket 462).
-Socket AM2.
-Socket AM2+ (înlocuitorul AM2, placile de baza cu suport AM2+ funcționând cu un procesor AM2 si invers, asta necesitând up-date de BIOS).
-Socket F (Socket 1207, folosit la procesoarele Opteron si la Athlon 64 FX-utilizat în special la jocuri).
-Socket AM3
-Socket AM3+
-Socket FM1

Pentru Intel:
-Socket 1.
-Socket 2.
-Socket 3.
-Socket 4.
-Socket 5.
-Socket 6.
-Socket 7.
-Socket 8.
-Socket 370.
-Socket 423.
-Socket 478.
-Socket 479.
-Micro-FCBGA (procesoare laptop:Core2Duo (mobile), Celeron M, Core duo, Core solo).
-Socket 486.
-Socket 495.
-Socket 603 (Intel Xeon:Northwood and Willamette cores).
-Socket 604 (Intel Xeon).
-Socket J (LGA771, consacrat ca Socket 771-Xeon, Woodcrest core).
-Socket 775 (LGA775-cel mai raspândit socket, Intel Pentium 4, Pentium D, Celeron D, Pentium Extreme Edition, Core 2 Duo, Core 2 Extreme, Celeron, Xeon 3000 series, Core 2 Quad.
-Socket 1336 (Generatia HighEnd anterioara, Nehalem)
-Socket 1156
-Socket 1155 (Sandy Bridge)
-Socket 2011 (Generatia HighEnd curenta, Sandy Bridge E)


Partea a treia.Alegerea componentelor optime.

I)Placa de bază (Motherboard, Mobo).
Aceasta este una dintre cele mai dificile hotărâri, placa de bază constituind sistemul nervos al PC-ului.Cum în ziua de azi apar tot felul de plăci hibride, netestate, nu vă aruncați la ele văzând specificațiile atrăgătoare.Ca sa vă dau un exemplu, 4CoreDual-Sata2, AsRock e consacrat pentru asemenea specimene.
Consider că la o placa de baza contează în primul rând brandul si apoi dotările, chipset-ul.
Trebuie sa tineti cont de mai multe lucruri, cerințele dumneavoastră în legătură cu ea (daca vreti una clasică, stabilă sau una capabilă  de OC), condensatorii solizi, dintr-un material de calitate, părerile celorlalti (de prin forum-uri, reviste, review-uri).Bineînteles, în cazul bugetelor foarte mici, este necesara o placa video integrata pe placa de bază.Aceasta, fiind o soluție temporară pâna economisiți destui bani pentru o placa video stand-alone.
Ce este SLI?O tehnologie nVIDIA pentru aplicarea a doua plăci video pe mobo care sa funcționeze concomitent, crescând performanța procesării video cu circa 30-50%.Mot a mot, SLI, vine de la Scalable Link Interface.Mai multe despre acest subiect, dar în engleză, aici.
Încă ceva bine de știut, SLI=nVIDIA , iar Crossfire=ATI.Despre Crossfire, aici.


II)Procesorul.În veșnică schimbare si ascensiune, componenta denumită si "creierul" computerului.Trebuie sa fiți siguri că el este compatibil cu placa de baz?.Acelasi socket, chipset compatibil etc.Ca să fiți siguri ca se potrivesc consultati site-ul acesta (pentru Intel).
Aveți grija, însa.Nu vă lasati hipnotizat de frecvențele mari de funcționare a anumitor procesoare.Ca sa va dau un exemplu:Un pentium 4 care funționeaza la o frecventa de 3000-3400 MHZ nu are nici jumatate din performanța unui Core2Duo la 2200-2400 MHZ.Mai sus v-am prezentat care dintre procesoare are un randament mai mare (Intel vs AMD).Intel-ul (din generatia noua) fiind mai performant la aceleași frecvențe ca AMD-ul, acesta având arhitectura mai nouă și mai bună (=>putere mai mare de OC, temperaturi mai mici, consum redus).
Pâna acum, beneficiem de 4 tipuri de procesoare:
-Solo (un singur procesor, un singur core).
-Duo/Core2Duo (un singur procesor, 2 cores).
-Quad/Quad-core (un singur procesor, 4 cores).
-Core i7
În general, noua serie de procesoare C2D de la Intel (E8200/E8400/E8500), este recomandarea optimă pentru jocuri, iar, seria Quad-core (Q6600/Phenom9500/9600/9700, cele din urma fiind Quad-urile de la AMD, mai puțin performante decât Intel, dar cu un pret mai accesibil), pentru multitasking (mai multe aplicatii simultan).


III)Placa video.Fiind solicitata în aplicatii 3D, complicat de ales si nu foarte ușor de înlocuit.Aceasta se achizitioneaza în funcție de pretenții si evident, de venituri.Daca configurația va fi folosita la aplicații obișnuite, jocuri nepretențioase (aka Office), nu se justifica o sumă mai mare de 300-400 ron dedicata acestei componente.
La peste 700 RON deja placile video se adresează, în mare parte, altui segment de utilizatori, gamerii.
Alt punct care trebuie subliniat este ca, cantitatea de memorie video (VRAM), este egală cu zero pentru performanța ei generala, aceasta fiind utilizată in masa doar in rezoluții foarte mari.Exista placi video si la ~150 roni care au 512VRAM, exemplu:aici.Din nou, nu va lasati pradă aparențelor.Ceea ce conteaza la o placa video sunt:
-Chipsetul.
-Procesorul grafic.
-Interfata (AGP, PCI, PCI-express, PCI-express 2.0, PCI-express 2.1).
-Lațimea de banda.
-Frecvența memoriei.
-Frecvența procesorului.
-Memoria Video.
-Sistemul de racire.
-Tehnologiile suportate (Crossfire, SLI, CrossfireX).
Sa fie clar ca, între brand-urile diferite de placi (acelasi model de placa video), nu exista nicio diferenta.Mai rar, difera sistemul de racire si frecventele.Deci, Asus~=Palit~=Gainward~=Galaxy~=HIS s.a.s

IV)Hard Disk (HDD).
Aici trebuie tinut cont de patru aspecte:
1.Viteza.
2.Silențiozitate.
3.Fiabilitate.
4.Capacitate.

Solid State Drive (SSD) - Pentru sistemul de operare, cel putin, este recomandat un SSD. Acesta reduce considerabil timpii de acces asadar tot lucrul cu PC-ul va fi mult mai rapid.
Deasemenea generatiile noi de SSD-uri au o rata de transfer foarte ridicata. Sunt dispozitive solide, fara componente in miscare, asadar mai fiabile fizic insa au un numar de scrieri limitat.
Un SSD de minim 40GB este de ajuns pentru sistemul de operare si programele necesare lui pentru buna functionare. Se recomanda folosirea lui in modul AHCI.

Va sfatuiesc sa nu va zgârciti la capacitatea HDD-ului, deoarece odata luat, se va umple vazând cu ochii.
Cum mai sus am promis ca ma voi întoarce la noțiunea de Raid, am sa ma tin de cuvânt.
Raid este o matrice cu mai multe hard disk-uri care îmbunatățește timpii de acces si performanța anumitor aplicații (în special în multitasking).Un utilizator normal, nu va simți mare diferența cu această tehnologie, dar, nici cu ea nu va avea de suferit.Unul dintre dezavantaje este zgomotul infernal scos de mai multe hdd-uri (mai ales dacă au >de 7200RPM).Alt dezavantaj, creșterea probabilitații ca unul dintre ele să se strice, lucrând împreuna.Mai multe despre RAID, aici.
Personal, va sfatuiesc sa va axati pe trei marci:Western Digital, Seagate, Samsung.O spun din experiența mea în acest sector al IT-ului.  
*Orice HDD de capacitate mai mică decât 250GB NU merita cumparat, datorita diferenței mici de preț între 160GB sau < si 250GB.

VI)Memorii.La RAM, cea mai importanta parte este cantitatea.Frecventele, latentele au si ele o influenta dar, nu afecteaza prea mult performanta.Deasemenea, cele mai raspândite modele sunt kit-urile de 2GB, 800MHZ.Marcile recomandate:A-Data, Corsair, Mushkin, Geil, Kingston.Nu neaparat în ordinea asta.
DDR3 este varianta imbunătațită a clasicului DDR2.Se spune că ar consuma cu 30% mai puțin decât predecesorul și are paleta de frecvențe de la 800-1600MHz.Practic, el nu merită cu niciun chip, cel mai ieftin kit de 2GB DDR3, costând 650 lei.Performanța in bench-uri este și ea foarte mică (2-5%).


VII)Sursa.Poate cea mai importanta componenta a pc-ului.Deși mulți nu-i dau importanță, ea are o influenta mai mare decât v? puteti imagina.La o sursă de calitate ne uităm la:
-constanta tensiunilor principale (+12V, +5V, +3.3V).
-silentiozitate.
-eficienta.
-sistemul de racire.
-putere.
-cablurile (unele surse, cele modulare, oferind un wire-management deosebit).


Cât consuma fiecare componenta:
-Procesoare-
Intel pentium 4 socket 423 1-2GHZ: 70-100W.
Intel pentium 4 mai 533MHZ: 64W.
Intel pentium 4 800MHZ, Hyper-Threading: 89W.
Intel Celeron socket 478: 62W.
AMD Athlon slot A, 500-1000MHZ: 35-60W.
AMD Athlon Thunderbird 1100-1400MHZ: 56-65W.
AMD Athlon 64FX: 89W.
AMD Athlon XP Barton 2500-3000MHZ: 68W.
Dual Core E2140-E2200:65W.
C2D E8200, E8400, E8500:65W.
Core 2 Quad Q6600:105W.
X2 3600+ - X2 5200+:65W.
Phenom 9500:95W.
Phenom 9600:95W.
*Pentru toate celelalte modele de procesoare, aici.

-Plăci video-
ATI Radeon 9500-9800: 45-54W.
ATI Radeon 7000-9200: 30-40W.
nVIDIA GeForce FX 5200-5900: 65-70W.
nVIDIA FeForce 6800GT: 105W.
ATI Radeon X1900 XTX: 120W.
Nvidia GeForce 7950 GX2: 100W.
Nvidia GeForce 7900 GTX: 84W.
ATI Radeon X1900 XT: 110W.
ATI Radeon X1900 GT: 75W.
Nvidia GeForce 7900 GT: 50W.
Nvidia GeForce 7600 GT: 36W.
ATI Radeon X1800 XL: 57W.
ATI Radeon X1800 GTO: 48W.
ATI Radeon X1600 XT: 42W.
ATI Radeon X1600 Pro: 41W.
Nvidia GeForce 7600 GS: 27W.
Nvidia GeForce 6600 GT: 48W.
ATI Radeon X1300 Pro: 30W.
Nvidia GeForce 7300 GS: 16W.
*Și alte modele aici.
*Pentru modelele noi, contactati-ma pe forum.

HDD-
7200RPM: 4W în idle, 12W in seek.
10000RPM: ~10W idle, ~17W seek.
15000RPM: ~20W idle, ~25W seek.
[ http://img02.picoodle.com/img/img02/4/3/9/t_powerconsumm_e140e9f.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


-Memorii-
DDRAM SDRAM: 10W.
SDRAM: 12W.
RDRAM: 10W.
DDR2: ~10W.
DDR3: ~10W.


-Unitati optice-
CD-ROM/CD-RW: 20W.
DVD-ROM/DVD-RW/Combo: 25W.
*Puterea consumată afisată este cea din momentul scrierii.


-Alte componente-
Floppy: 5W.
Placa de baza: 25W.
Placa de sunet: 7W.
Placa de retea: 4W.
Ventilator 80mm: 2W.
Ventilator 80mm, LED: 3W.
Tastatura/mouse: 3W/2W.

Sursa are rolul de a transforma tensiunea primit? de la priză, în tensiunile utile functionarii optime a componentelor.Remarcăm cele trei voltaje:+3.3V, +5V, +12V.
+3.2 si 5V sunt utilizate în special de cipuri si placil, al treilea pentru furnizarea de electricitate fan-urilor (ventilatoarelor), HDD-ului, DVD-RW/ROM-ului etc.
Sursele se deosebesc dupa putere.Ea însa nu este întotdeauna cea reala.Se poate calcula înmultind amperajul cu tensiunea.
Ele dispun si de o mica protectie contra fluctuatiilor de curent, care apar destul de des si pot afecta grav componentele.
Deasemenea, nu va recomand sub nicio forma, sursele no-name, ieftine, cu puteri ridicole (afisate) care de fapt nu dezvolta mai mult de 100 Watti.Deci, încercati să cumparati surse brand, de calitate, chiar daca pretul este maricel si ca prima impresie nu merit?, pentru ca da, chiar se justifica.
În fine, subiectul este deja dezbatut de ceva timp.Pe larg, Sursa, Înger sau demon?.

VIII)Carcasa."Casa componentelor", trebuie sa aiba un air-flow bun, dimensiuni cât mai mari, ventilatoare/locasuri de ventilatoare cât mai multe, filtre de praf, greutate mica, material de calitate, design (gusturile nu se discuta), suruburi de cauciuc, pentru reducerea zgomotului/vibratiilor.La fel, nu va sfatuiesc sa cheltuiti mai mult de ~500 ron pe carcas.Motivul este usor de înteles, banuiesc.Cele peste aceasta suma se adreseaza celor care nu stiu ce sa faca cu banii/celor fițosi.
*Aplus-urile sunt indicate modder-ilor/celor care le plac carcasele cu briz-brizuri, datorita plexiglasului, LED-urilor, ventilatoarelor de dimensiuni mari (250mm , 330mm).

Edited by d4m4g3, 16 November 2011 - 22:34.
Update


#2
kretzu77

kretzu77

    Custom title

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,441
  • Înscris: 06.06.2006
Pentru a evita incompatibilitati la cumpararea placilor de baza sau a procesoarelor, m-am gandit la o lista a link-urilor unde se pot verifica (direct la sursa) compatibilitatile dintre placile de baza si procesoare

Dupa cum se stie, majoritatea producatorilor scot update-uri de bios pentru unele/noile procesoare, dar mai sunt si exceptii.

ABIT: http://www.abit.com....-list/index.htm

ASROCK: http://www.asrock.com/support/CPU.asp

ASUS: http://support.asus....SLanguage=en-us

BIOSTAR: http://www.biostar.c...us/mb/index.php

DFI: http://us.dfi.com.tw...r...775&SITE=US

ECS: http://www.ecs.com.t...C...=69&LanID=0

FOXCONN: http://www.foxconnch...id=en-us0000001

GIGABYTE: http://www.gigabyte....pport_List.aspx

INTEL: http://processormatc...DB/default.aspx

MSI: http://global.msi.co...hp?func=cpuform

rog sa se posteze numai pentru repararea unor link-uri expirate pe parcurs sau pentru adaugarea de producatori noi (eu am scos din calcul producatorii consacrati mai mult pe placi de baza server, gen Supermicro/Tyan)

si recunosc, am creat acest topic pt a evita cat de cat topicurile pe tema asta (cand se poate verifica si personal)  :rolleyes:

Edited by kretzu77, 14 March 2008 - 11:51.


#3
Dan_yo

Dan_yo

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 445
  • Înscris: 24.10.2007
Ultra util topic,s-a lucrat,si respect asta.Mentioneaza la placile video si  ca sunt cateva tipuri de memorie incepand cu GDDR terminand cu GDDR5(care va fi lansat in ceva timp) fiecare avand frecvente mai mari de functionare decat cea precedenta si mai ales evitarea solutiilor,gen 8600gt cu ddr2,Sau mai rau 8500gt 512mb DDR......

Edited by Dan_yo, 14 March 2008 - 13:03.


#4
Maresalul

Maresalul

    Gata cu joaca, la munca!!!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,346
  • Înscris: 18.09.2007

View Postcristyyo, on Mar 9 2008, 14:35, said:

[...]
cristyyo, sincere felicitări pentru munca depusă la acest topic !  :OK:
Cred totuși că ar fi în interesul tuturor ca să-ți atrag atenția asupra extrasului de mai sus și să faci corecturile de rigoare.
1. Ai omis procesoarele pe sloturi: Slot 1 la Intel și Slot A la AMD.
Istoria le-ar așeza unde le-am trecut eu, cu font albastru.

2. Socket-urile 1, 2...7 (înroșite) au fost comune pentru toate procesoarele din acea clasă, indiferent de producător. Nu conta că producătorul acestui procesor era Intel, AMD, Cyrix, IBM sau Rise.
Socket 7 (ca exemplu) suporta atât procesoare intel, cât și procesoare AMD sau Cyrix. Alt exemplu: procesorul AMD Am5x86, compatibil cu socket 3, a fost foarte căutat la vremea lui pentru că oferea performanțele unui P1 75MHz  fără a fi nevoit să schimbi placa de bază.

Scindarea socket-urilor a fost făcută de Intel, odată cu lansarea procesorului Pentium Pro (socket 8) și, ceva mai târziu, a lui Pentrium II (slot 1)

3 Super Socket 7 nu poate fi considerat un socket de sine stătător pentru că era același socket 7 la care chipset-ul plăcii de bază făcea diferența.
Chipset-urile (și mobo-urile) au fost concepute special pentru procesoarele K6-2 și K6 III (PSB 100MHz) dar suportau orice procesor socket 7 (PSB 66, 75 MHz) de la Intel, AMD sau Cyrix.

Edited by d4m4g3, 16 November 2011 - 22:26.
Stergere citat.


#5
shiva

shiva

    Nameless hero. Professional bug slayer mom.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,860
  • Înscris: 06.10.2003
Fiindca s-au ajuns la alte discutii pe-aici, am luat decizia sa inchid acest topic.

Oricine considera ca are informatii utile si care s-ar potrivi in acest topic ( linkurile spre magazinele IT online din Romania sunt interzise, acceptabile sunt doar cele spre produsul in cauza, de pe siteul producatorului ), sa mi le trimita pe PM si le voi adauga acestui topic, cu mentionarea autorului.

Pentru best-buy de pe piata romaneasca, exista topicul Intrari noi si preturi pe piata din Romania.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate