Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Avem justitie? Mai suntem in sigu...

E legal sa montezi o camera pe bl...

Timp/distanta naveta

La multi ani @yo_cristi!
 La multi ani @laurstef!

Fara control la festivaluri !

Creare spuma par cu diferite ingr...

Reclamatie/sesizare
 Viteza fsb cpu variaza

Xiaomi reclame

Air Serbia ptr ruta Bucuresti-Bud...

Multifunctionala cu toner ieftin
 Succesiune, sentina tribunal.

Primariile locale se pregatesc de...

Realizare acoperis foisor DIY

Monitorizat, statistici, blocare ...
 

Putere maxima suportata

- - - - -
  • Please log in to reply
31 replies to this topic

#19
redbull_666666

redbull_666666

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 80
  • Înscris: 23.04.2009
sterge   MA de la sfarsit sau ..  http://rom-cablu.ro/...t&product_id=65

View Postredbull_666666, on 31 martie 2014 - 21:55, said:

SALUTARE...imi spune cineva cat de gros (2x ?  nu in sectiuni si mmp ca deja ma doare capul...) ar trebui sa fie un conductor care e conectat la un tablou de sigurante la o distanta de 100 metri de mine si pe care am legat eu un compresor de 2,3 kw...ca sa poate porni?? si sa si merga.....   mentionez ca acum...curentul pe care il am e de la un garaj care e la 60 metri de mine...am tras de la garajul respectiv un conductor  nu stiu ce cod are eu am mers la magazin si am cerut cablu de exterior...mi-au dat 3x 2,5 dar cand ajunge compresorul la 4 atm..deja nu mai merge se opreste motorul nu se poate da peste cap, nu se invarte ...am vazut ca cablul care vine de la apartament la garajul din care trag si eu curent  are doar  1,7 mm masurati cu sublerul..deci nu stiu cati mmp sau draci in patru...ca deja sunt satul...de cifre si sectiuni si mm si kg si ohmi  ma doare capul....am mai cumparat un cablu dar care mi sa spus ulterior dupa ce l-am montat tot in locul celui de la garaj la garaj nu de la apartament la garaj..un cablu care cica nu e de exterior...deci nu am facut nimic...asa ca trebuie sa schimb cablu/conductorul/ce dracu e cel de la apartament de 1,7 mm masurat cu sublerul..iara repet sa nu fiu inteles gresit..!!!! ...cu unul de   CAT ?????? 2 X CAT ?? AM GASIT ASTA   http://rom-cablu.ro/...¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† AJUTA SA IL CUMPAR SAU ARUNC SI DE DATA ASTA BANI PE GEAM?? MULTUMESC DINAINTE CELUI CE SE VA OBOSI SA IMI RASPUNDA....


#20
mihaicozac

mihaicozac

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,131
  • Înscris: 05.12.2005
Cablul ăla merge sigur, că suportă peste 20A.

#21
undercoverbrother

undercoverbrother

    Guru Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 18,293
  • Înscris: 02.04.2007
Nu-s de specialitate dar parca la sarcini inductive se calculeaza diferit sectiunea fata de cele rezistive. Trebuie mai mare.
Sau era vb de altceva (UPSuri?)si confund?

Ceva cu radical din 3...

#22
ci3

ci3

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 76
  • Înscris: 25.07.2004
Buna ziua,
Pot sa continui discutia tot aici aducand in discutie urmatoarea speta? Vrea sa ma mut in chirie intr-o garsoniera noua dar care nu are curent. Proprietarul spune ca intr-o luna se rezolva. Pot aduce curent de la priza unui vecin cu un prelungitor pentru un boiler, frigider, laptop? Daca e necesar nu voi folosi electrocasnicele impreuna. Ce tip de cablu imi e necesar? Multumesc.

Edited by ci3, 18 February 2016 - 14:37.


#23
geo123

geo123

    Power User

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,926
  • Înscris: 10.05.2006
Depinde de multe.
-Daca instalatia vecinului este dimensionata corect nu poti trage mai mult de 16A(cca 3500W) dintr-o priza.Iar daca pe acel circuit cu priza unde te legi vecinul mai are si alti consumatori puterea care iti mai ramane disponibila scade ca se imparte la toti.
-In functie de distanta(respectiv caderea de tensiune) poti folosi un cablu de minim 2,5mm2(recomandat 4mm2) sectiunea conductorelor.Atentie ca la boiler si frigider legarea la pamant e obligatorie.Asigura-te ca priza din care iei curent are impamantare functionala si pleci cu, cablu cu 3 fire.
-Cum platesti vecinului curentul consumat fara sa ai pasant?
-Cu boiler si ce mai pui tu pe-acolo e posibil sa-i tot dai afara sigurantele vecinului si s-ar putea sa se sature si sa nu-ti mai dea curent.

#24
kreeper

kreeper

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 380
  • Înscris: 17.10.2008
Salut am si eu o intrebare. Am un prelungitor de 25 de metri cu sectiunea de 1mm patrat. Ce fel de aparate pot baga in el? Maxim cati Watt?

masina de spalat consuma 2000 watt, banuiesc ca nu il pot folosi nu?
Dar aparate gen frigider sau altele pana in 1000 w se pot folosi? Se va incalzi cablul?

Pe cablu e scris:   PVC H05VV-F 3G1,0
Firma producatoare a prelungitorului e Top Electro. (material PVC)

#25
geo123

geo123

    Power User

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,926
  • Înscris: 10.05.2006
Poti pune 1kw.

#26
danghetau

danghetau

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,013
  • Înscris: 21.08.2008
Tot 25 sau maxim 30 de metri, sectiunea de 2x0,75mm2 este ok pentru masina de tuns iarba de 500w?

#27
vasilicam

vasilicam

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 21.03.2021
Salut!
Am o intrebare daca puteti sa ma ajutati.
La o casa batraneasca (construita in anii '60) am gasit cablurile ce vin din contoarul legat de ENEL (fostul IDEB) pana in tabloul din casa cu o dimensiune exterioara (cu mantaua PVC) masurata cu sublerul un diametru de aproximativ 5.5-5.8 mm. Cablul este din aluminiu.
Puteti sa-mi spuneti conductorul cam de cat este? 4mm?
N-am putut sa masor conductorul deoarece trebuia desfacut din tablou...
Multumesc
O zi buna.

#28
flomar60

flomar60

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 333
  • Înscris: 13.10.2013
Cel putin 6mmp daca nu chiar 10mmp...

#29
airwolf2000_k_ro

airwolf2000_k_ro

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 07.11.2007
Salutare,
Reinvii si eu acest topic cu urmatoare speta: la o casa sunt instalate panouri fotovoltaice cu o putere de 8Kw iar legatura dintre BMPM (cutia de la linia de proprietate in care se afla contoarului si siguranta generala de 40A) monofazat si tabloul de sigurante, unde sunt legate si invertoarele de la fotovoltaice, este facuta prin doua conductoare de cupru FY 6 mm2, printr-un tub de copex, plasat sub izolatia casei si subteran pana la limita de proprietate. Lungimea este de aprox 7 - 8m.

Intrebari:
  • Tin aceste doua fire o putere sustinuta de 8Kw? In tabelul din comentariul #4 ( https://forum.softpe...a/#entry4200542 ) reiese un curent de maxim 32A x 220V = 7.04KW, adica sub puterea tinta. In tabelul domnilor de la IPROEB Bistrita, de la pagina 6, si atasat aici, se poate vedea un curent de maxim 40A x 220V = 8.8KW, adica ar tine. Intr-o alta postare, tot de pe acest forum, citeam ca o regula de calul ar fi un maxim 9A / mm2 de conductor de cupru dar pentru siguranta trebuie scazut la un 8 sau chiar 7A / mm2. Calculul ar fi, sa zicem un 7A/mm2 x 6 mm2 = 45A, adica peste tinta dorita de 8KW.

  • Am masurat cu sublerul diametrul mai multe conductoare de tip FY 6mm2 (doar partea dezizolata, de cupru) si toate mi-au dat 2.6mm; posibil sa fie 2.588 mm, cum am gasit in diverse tabele de pe internet, dar sublerul meu este de tip vechi si poate masura doar cu o singura zecimala. Totusi, folosind formula ariei cercului Acerc = PI x  diametru_conductor x diametru_conductor / 4, cu aceasta valoare, mi-a dat o sectiune (sau arie sau suprafata) de 3.14 x 2.6 x 2.6 / 4 = 5.3mm2. De ce acest tip de conductor este denumit FY 6mm2 dar in realitate are doar 5.3 mm2?

  • Am observat la mai multe magazine online (am atasat aici o astfel de denumire) denumirea de FY 6mm (adica milimetru liniar). Acel 6 nu reprezinta o suprafata? Nu trebuie sa fie 6mm2? Aveti idee de ce se foloseste si denumirea de FY 6mm?
Multumesc mult!

Attached Files



#30
mihaicozac

mihaicozac

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,131
  • Înscris: 05.12.2005
8kW o să ai doar în condiții ideale, în rest doar sub acea valoare, apoi mai e și randamentul invertorului, plus consumatorii din casă. Nu o să depășești cei 7kW decât poate de 2-3 ori pe an când ești în vacanță și nu sunt consumatori, dar acea depășire de 10% e suportabilă pe timp scurt, de ordinul orelor.

Edited by mihaicozac, 04 May 2023 - 13:01.


#31
airwolf2000_k_ro

airwolf2000_k_ro

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 07.11.2007
Perfect adevarat, totutsi am zis sa consider cazul cel mai "defavorabil" - vara, ziua lunga, cu mult soare, canicula, consumatori proprii neglijabili. Intrebarea ramane: ar rezista cele doua fire, la acea putere, in acele conditii, timp de cateva ore? Sau trebuie fire mai groase (gen FY 10mm2) sau poate dublate acestea existente?

#32
mihaicozac

mihaicozac

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,131
  • Înscris: 05.12.2005
Pt. cablu îngropat în izolație e la limită. Dacă ai posibilitatea e mai sigură dublarea sau înlocuirea cu 10mm².

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate