Istanbul

Posted 07 September 2023 - 18:06

dacrad2, on 07 septembrie 2023 - 17:32, said:
Nu stiu daca preturile care le gaseti pe internet mai sunt actuale.Cu istanbulcart am platit in jur de 23 try de persoana de la bazar in partea europeana.O cursa normala e 15 try. Cu ce mijloc de transport? , nu inteleg, ai platit mai mult cu IstanbulKart decat ce fel de cursa (tip transport) cu pret normal? De aici am preturile https://istanbulepas...cxoCarYQAvD_BwE Spre exemplu, in septembrie anul trecut cu IstanbulKart la tramvai, autobuz, funicular, etc., costul unei calatorii era 5,50 TRY (la curs 1euro = 18TRY), in prezent scrie ca o cursa este 9,90 TRY (la curs 1euro = 28-29TRY), ceace pare ca tariful este destul de actualizat, iar daca nu este "chiar" la zi, diferenta nu poate fi mare, mai ales ca la transportul in comun au preturi foarte mici in comparatie cu RO. Attached FilesEdited by w140, 07 September 2023 - 18:18. |
Posted 07 September 2023 - 18:46

Cu transportul de suprafata autobuz,am venit de la sali pazari kadikoy,am platit in jur de 23 try.Pe continent numai e 15 try.Nu am cum sa-ti arat ca nu am putut sa-mi fac cont online.Poate sunt si alte preturi,dar mie astea mi-au fost luate de pe card.Apropo numai cardul a costat 70 de try.
Poate cu istanbul epass,la ce ai pus tu traducerea,calatoria sa fie mai ieftina,desi nu cred e diferenta cam mare intre 9 si 15 try cursa Edited by dacrad2, 07 September 2023 - 18:52. |
Posted 07 September 2023 - 19:05

Am inteles, cand ajung la Istanbul ma voi lamurii
![]() |
Posted 07 September 2023 - 19:57

LaterEdit:
Link-ul pus de mine anterior cu "Istanbul E-pass", contine si preturile de la IstanbulKart, la E-pass sunt cu totul alte preturi, dar eu m-am referit strict la "IstanbulKart". Pe respectivul site, daca te uiti, este specificat: "Prețul cardului în 2023 - Prețul cardului este de 50 de lire turcești. Nu vine cu credit." In schimb tu zici ca pretul cardului actual a fost 70 TRY, si calatoria mai scumpa decat "normalul". Acum, citind mai atent, tot pe acelasi site specifica: "Types of Istanbulkart Sunt în total 5 cărți. Primul este cardul de transport public nelimitat. Acest card este cel mai avantajos card pentru turisti. Al doilea este special pentru cetățenii turci, cunoscut sub numele de card lunar. Al treilea este pentru studenți (străini sau localnici care studiază în universitățile turcești), denumit în mod obișnuit cardul de student sau cu reducere. Un alt ultim dintre cele patru este pentru vârstnici. (cetățeni turci peste 65 de ani) A cincea carte este Istanbulkart sau Anonim anonim. Este convenabil pentru dvs. dacă veți folosi mai puțin transportul public." Asta-mi aduce aminte ca nu cu mult timp in urma citisem aici pe forum cum ca "Istanbul Kart" si inclusiv transportul in comun, "mai nou" este la pret mai mare pentru turisti decat pentru localnici. Daca este asa, asta explica diferenta de pret platita de tine si la card si la transport. Eu nu sunt nevoit sa achizitionez un card actual, detin un "Istanbul Kart", pe care-l folosesc de ceva ani, ...voi vedea cum ma vor taxa sau daca-l mai pot folosi. Edited by w140, 07 September 2023 - 20:10. |
Posted 09 September 2023 - 02:02

Nu am vazut sa scrie la automat ca istanbul kart e pentru turisti sau localnici.Sigur automatul nu ma recunoaste dupa fata😊,era un singur pret.Daca te uiti si pe topicul cu masina spre turcia sigur ai sesizat ca in ultimul timp a crescut si pretul la combustibili.Preturile mai mult ca sigur nu au fost actualizate. Pe gmaps imi arata si mie ca e mai ieftin,daca nu ma insel pretul pus de tine 9.90 ,dar la aparat imi lua 15.
|
Posted 09 September 2023 - 12:40

@dacrad2, nu stiu ce sa cred, dar "prin târg" se zvoneste, cum ca la cumpararea cardului "IstanbulKart" localnici ar valida cu numarul de telefon, sau ceva de genul. Nici nu-i greu de implementat, nu uita ca intr-o perioada din pandemie, pentru a cumpara "IstanbulKart" ca si turist, eaveai nevoie de coul HES.
Adevarul este ca diferenta de la 9,90 TL la 15 TL este nesemnificativa (aprox 0,85 ron) Spre exemplu si in postul citat de mine aici (mai jos) se specifica faptul ca in Turcia de "azi" se practica preturi duale turisti-localnici. Un sambure de adevar cred ca exista (nu iasa fum fara foc)
Lucru nasol la turci : au inceput sa aiba peste tot preturi duale, pentru turci si pentru turisti . Am fost la parc de distractie, intrarea era 300 lire/pers la turci si 600 lire la turisti . Am fost la muzeu, era 250 lire/familie pentru turci si 1100 pentru turisti . Am inteles de la ei ca e o directiva de la stat asta . Totul e recomandat sa fie de 3 ori mai scump pentru turisti . In curand se va aplica si la istanbulkart , la cartelele de internet pentru turisti etc etc . Momentan nu am simtit asta la restaurante . Insa pentru noi este deja un non-go pentru ca in felul asta ajung la preturi de Italia , Franta etc si prefer acolo decat la turci... Edited by w140, 09 September 2023 - 12:55. |
Posted 09 September 2023 - 18:25

LaterEdit:
Am gasit urmatoarele informatii: "De regulă, oricine poate cumpăra un İstanbulkart. Există diferite tipuri de İstanbulkart. Mulți localnici, precum studenți, elevi, profesori și persoane în vârstă pot aplica pentru un card la un preț redus. În plus, există abonamente, unde poți călători la prețuri comparativ mai ieftine. Cu toate acestea, acest lucru dă roade doar pentru călătoriile peste medie, pe care un turist este cel mai puțin probabil să le facă. Există două carduri İstanbul diferite pentru turiști: carduri de unică folosință pentru una, două, trei, cinci sau zece călătorii și „Anonim Kart”, care poate fi reîncărcat din nou și din nou. Care card este cel mai bun pentru scopuri turistice? Așa-numitul „Anonim Kart”, cardul anonim este cel mai potrivit pentru turiști. Cardul poate fi reîncărcat iar și iar și utilizat pe termen nelimitat, în timp ce cardurile de unică folosință sunt limitate în numărul de călătorii. Cardurile de unică folosință nu se plătesc financiar dacă stați câteva zile în Istanbul și doriți să luați mai des autobuzul, metroul sau feribotul. İstanbulkart anonim poate fi folosit de mai multe persoane în același timp. Deci, puteți cumpăra un card și îl puteți împărtăși cu familia/prietenii. Doar asigurați-vă că aveți suficient credit pe card. Cardurile unice pot fi folosite și de mai multe persoane în același timp. Așa că este întotdeauna suficient dacă cumpărați un singur card, indiferent de numărul de călători." si o alta chichita: "Pentru autobuzul de metrou, plătești între 10,74 TL și 22,25 TL în funcție de traseu. Veți fi taxat cu cel mai mare preț atunci când vă începeți călătoria. După ce ați coborât, vă puteți ține din nou cardul în fața cititorului și puteți primi înapoi plata în exces. În Marmaray , trenul care circulă sub apă și leagă partea europeană de partea asiatică, o călătorie costă între 15 TL și 33 TL . Același principiu se aplică aici ca și în cazul Metrobusului, vi se va percepe suma maximă când începeți călătoria și când coborâți puteți primi diferența înapoi. Pentru asta trebuie să ții cardul la cititorul din stație, altfel sistemul va crede că ai călătorit până la stația finală." (traducere Google) Edited by w140, 09 September 2023 - 18:33. |
Posted 10 September 2023 - 08:46

Anul trecut, în decembrie, la metrobus era un singur preț, indiferent de distanta calatorita. Undeva pe la 8.75 lire.
|
Posted 10 September 2023 - 11:06

@eumorocanosul, se pare ca in prezent, pe langa noile preturi, sunt si reglementari noi.
![]() Edited by w140, 10 September 2023 - 11:06. |
Posted 10 September 2023 - 16:59

"Pentru autobuzul de metrou, plătești între 10,74 TL și 22,25 TL în funcție de traseu. Veți fi taxat cu cel mai mare preț atunci când vă începeți călătoria. După ce ați coborât, vă puteți ține din nou cardul în fața cititorului și puteți primi înapoi plata în exces. În Marmaray , trenul care circulă sub apă și leagă partea europeană de partea asiatică, o călătorie costă între 15 TL și 33 TL . Același principiu se aplică aici ca și în cazul Metrobusului, vi se va percepe suma maximă când începeți călătoria și când coborâți puteți primi diferența înapoi. Pentru asta trebuie să ții cardul la cititorul din stație, altfel sistemul va crede că ai călătorit până la stația finală." (traducere Google) |
|
Posted 10 September 2023 - 19:45

Cand ajung la Istanbul voi vedea ce si cum
![]() Edited by w140, 10 September 2023 - 19:46. |
Posted 02 October 2023 - 13:04

LaterEdit: Am gasit urmatoarele informatii: "De regulă, oricine poate cumpăra un İstanbulkart. Există diferite tipuri de İstanbulkart. Mulți localnici, precum studenți, elevi, profesori și persoane în vârstă pot aplica pentru un card la un preț redus. În plus, există abonamente, unde poți călători la prețuri comparativ mai ieftine. Cu toate acestea, acest lucru dă roade doar pentru călătoriile peste medie, pe care un turist este cel mai puțin probabil să le facă. Există două carduri İstanbul diferite pentru turiști: carduri de unică folosință pentru una, două, trei, cinci sau zece călătorii și „Anonim Kart”, care poate fi reîncărcat din nou și din nou. Care card este cel mai bun pentru scopuri turistice? Așa-numitul „Anonim Kart”, cardul anonim este cel mai potrivit pentru turiști. Cardul poate fi reîncărcat iar și iar și utilizat pe termen nelimitat, în timp ce cardurile de unică folosință sunt limitate în numărul de călătorii. Cardurile de unică folosință nu se plătesc financiar dacă stați câteva zile în Istanbul și doriți să luați mai des autobuzul, metroul sau feribotul. İstanbulkart anonim poate fi folosit de mai multe persoane în același timp. Deci, puteți cumpăra un card și îl puteți împărtăși cu familia/prietenii. Doar asigurați-vă că aveți suficient credit pe card. Cardurile unice pot fi folosite și de mai multe persoane în același timp. Așa că este întotdeauna suficient dacă cumpărați un singur card, indiferent de numărul de călători." si o alta chichita: "Pentru autobuzul de metrou, plătești între 10,74 TL și 22,25 TL în funcție de traseu. Veți fi taxat cu cel mai mare preț atunci când vă începeți călătoria. După ce ați coborât, vă puteți ține din nou cardul în fața cititorului și puteți primi înapoi plata în exces. În Marmaray , trenul care circulă sub apă și leagă partea europeană de partea asiatică, o călătorie costă între 15 TL și 33 TL . Același principiu se aplică aici ca și în cazul Metrobusului, vi se va percepe suma maximă când începeți călătoria și când coborâți puteți primi diferența înapoi. Pentru asta trebuie să ții cardul la cititorul din stație, altfel sistemul va crede că ai călătorit până la stația finală." (traducere Google) M-am lamurit la fata locului: Istanbul Kart pt turisti este „Anonim Kart”, si are conditii diferite fata de cel pentru localnici. De anul acesta turistii nu mai beneficiaza de reducerea de aproximativ 30% cand schimba in aceeasi statie mijlocul de transport fara a iesi din statie (spre exemplu cand coborai din tramvai si te urcai in funicular spre Piata Taksim). Cu trenul Marmaray si Metro Busul, se va percepe suma maximă din statia unde începeți călătoria ca si cand ai călătorit până la stația finală, fara posibilitatea pe care o au localnicii, ca atunci când coborâți sa puteți primi diferența înapoi. Doar cardul localnicilor este valid pentru recuperarea diferentei la cititorul din afara stației (unde coboara), in poza atasata se pot vedea aceste cititoare. In aceasi ordine de idei, nici cardul de reduceri de la magazinele Migros nu mai este valabil pt turisti. Attached Files |
Posted 02 October 2023 - 13:21

Ca tot am gasit intr-un final topic special pentru Istanbul, cateva hoteluri pe langa Bosfor, acceptabile la pret, ai idee! Dar fac referire la care ai fost sau la care au fost prieteni?
Eu unul, m-am cam saturat unde merg de obicei, as vrea sa mai schimb, mai ales ca am o slabiciune pentru cele cu vedere la Apa ( sa zic asa ) |
Posted 03 October 2023 - 09:44

... In aceasi ordine de idei, nici cardul de reduceri de la magazinele Migros nu mai este valabil pt turisti. ![]() |
|
Posted 03 October 2023 - 10:58

Cardul meu de reducere Migros era refacut anul trecut in Septembrie, iar acum era "inchis" (25 de ani am beneficiat de aceste carduri de reducere). Am incercat sa-l actualizez, sa-mi faca unul nou, dar mi-au spus ca si nu se mai poate.
La unul din supermarket-urile 5M Migros cand le-am cerut sa-mi faca un nou card de reducere, mi-au cerut cardul de transport IstanbulKart, iar dupa ce l-au scanat au spus ca nu se poate. ![]() Incearca-l si tu, poate ai noroc si nu-i "inchis" Edited by w140, 03 October 2023 - 11:06. |
Posted 03 October 2023 - 14:39

Pai tot de la voi stiu ca la un moment dat daca nu il foloseai, se inchidea... nu l-am mai folosit din mai parca, deci sigur este inchis ca nu oi fi eu mai cu moț. Deci acum trebuie sa ne bazam doar pe pretul fara card...
Banuiesc ca este valabila peste tot cacanaria asta... Edited by Maskatu, 03 October 2023 - 14:46. |
Posted 03 October 2023 - 15:26

Am folosit cardurile doar o singura perioada pe an, in vacanta, si cam la fiecare 5 ani i-mi faceau un card nou chiar la casa de marcat, cand constatau ca a expirat, acum au precizat ca este "inchis", si fara posibilitate de a primii unul nou
Edited by w140, 03 October 2023 - 15:40. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users