Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Pardoseala foarte denivelata apar...

Garnitura robinet baie

Probleme dupa fractura picior

Parcare Militari Residence
 Taxa pe soare

din greseala am stropit pomii cu ...

Branduri de card acceptate la pla...

Doctoratul sau al 2-lea masterat ...
 Reparatie tabla smulsa in jurul u...

W11 home , problema cu limba engl...

De unde cumpar o tigaie wok?

Modem 4G LTE (USB) cu sim Vodafone
 Cartela cu numar pentru activarea...

Cablu ingropat

Presiune/amenințari

Sapatura de jur imprejurul casei
 

Istanbul

* * * * * 3 votes
  • Please log in to reply
4486 replies to this topic

#3601
mihai!

mihai!

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,800
  • Înscris: 15.04.2006
Ieri am avut super experienta locala.
Am fost in Balat si Fener si apoi in Carșamba.
In Balat si Fener a mai fost cum a mai fost...
Carșamba este cea mai religioasă zona din Istanbul.Inclusiv barbatii aveau port traditional islamic. Pentru cine nu a văzut vreodată ti se face un pic pielea găină.
Daca mergeti mare grija cum va îmbrăcați si cum va purtați.
Chiar daca toti te privesc ca un extraterestru ideea este sa nu ofensezi cumva pe nimeni.

Tot ieri am mâncat Buryan Kebap, Boza si Dolma.

Edited by mihai!, 10 September 2017 - 10:35.


#3602
ireedeejay2

ireedeejay2

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 340
  • Înscris: 11.02.2008
Ce naiba, stiam ca se puteau incarca mai multe fisiere odata, sau ma insel? Nu mai am rabdare sa incarc cate o poza odata, sincer...daca nu merg incarcate mai multe poze odata, faceti ceva fratilor...Aveam o tona de poze de urcat aici, dar in ritmul asta ma lipsesc...am facut un efort, mi-a luat o ora si ceva pentru postarea asta, damn!

De pe la Rumeli Hisari...Super faina cetatea, de-abia asteptam sa o vizitez, asa cum o vedeam lafaindu-se pe dealurile alea, e o senzatie super sa vezi marea de la inaltime dintre zidurile vechi, plus culoarea apei a facut toti banii...Nu se mai poate urca pe ziduri (huuuooo) din cauza turistilor cu mancarici in cur care cine stie ce mama draq faceau si le-au dat bataie de cap paznicilor...Pacat, ce era o senzatie misto sa te urci pe ziduri sau in turnuri...In fine, istoria locului mi-a dat fiori, timpul in care a fost ridicata cetatea a fost unul record, ca si numarul muncitorilor, 4 luni si ceva, cu mii de zidari angajati in lucrare...Istoria cetatii o gasiti pe wikipedia, nu o mai lalai aici...Mi-a placut linistea locului, singurii locatari permanenti ai cetatii erau niste familli de pisici si o testoasa foarte iritata de faptul ca am luat-o in mana, s-a sparcait de frica si sasaia la mine...Pazinicii te urmareau din priviri ca sa nu incerci sa te sui pe unde nu ai voie, nu iti dadeau mare imortanta, de furat n-aveai ce, o ghiulea sau un tun nu incapeau sub sapca...M-am suit pana unde am avut acces, pana la turnuri, eram curios ce se ascundea dupa portile inchise...M-a frapat o chestie pe care am intalnit-o des in constructiile vechi din Istanbul si din imprejurimi, si anume, folosirea fragmentelor de marmura ale cladirilor sau decoratiunilor distruse intentionat sau nu, la construirea zidurilor sau drumurilor pietruite...Am intalnit lucrul acesta aici la fortareata, la Topkapi si Gulhane Park unde era drumul pietruit care urca la palat, la zidurile maritine de-a lungul Kennedy Cd, la Turnul de marmura din zona Yedikule si la zidurile terestre de-a lungul soselei de la Kazlicesme pana la Ayvansaray...Nu stiu daca e vorba de spolia sau altceva, dar sincer ma intristeaza lucrul asta, acele bucati de coloane sau decoratiuni sigur sunt mai vechi decat structurile care le includ si au fost lucrate cu maiestrie de niste oameni care merita tot respectul, astazi se incearca sa se foloseasca aceleasi proceduri la cioplit sau slefuit marmura, piatra, si e foarte anevoios...
Cetatea merita vizitata, mai ales vara cand te poti relaza cateva ore in liniste si iarba verde intr-un loc plin de istorie si mirosul marii...cand e frig si ploua, nu prea iti vine sa faci purici multi aici...De La Kabatas sau Findikli, am luat traseul 25E, Kabatas-Sariyer pana la Rumeli Hisari si la retur la fel...La intoarcere am mers pana la Ortakoy pentru kumpir si zecile de tarabe cu gablonturi din zona dupa care am luat orice autobuz care merge la Eminonu...

Attached Files



#3603
belisima

belisima

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 579
  • Înscris: 31.05.2007
"Tot ieri am mâncat Buryan Kebap, Boza si Dolma."



Detaliaza putin fiindca google nu m-a ajutat nici de aceasta data.

Edited by belisima, 10 September 2017 - 13:14.


#3604
ireedeejay2

ireedeejay2

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 340
  • Înscris: 11.02.2008
Ciudat, ca sincer Google chiar da rezultatele astea...
Dolma, sarmale in foi de vita...
Buryan Kebap este miel copt in groapa printr-o tehnica anume si servit in paine, lipie, etc...In cartierul Fatih sunt localuri faimoase pentru meniul asta...
Boza este o bautura, braga de la noi, dar asta este mult mai consistenta si un gust acrisor...Se vinde la localul Vefa Bozacisi, de pe strada Vefa in apropierea Aquaductului Valens...exact acum scriam despre...

Edited by ireedeejay2, 10 September 2017 - 13:31.


#3605
ireedeejay2

ireedeejay2

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 340
  • Înscris: 11.02.2008
Boza de la Vefa Bozacisi, strada Vefa, cartier Fatih, pe langa aquaductul lui Valens...Localul este populat mai ales in sezonul rece, bautura are proprietati energizante, are gust acrisor si este braga de la noi, dar aceasta este mai consistenta, se mananca cu lingurita si are topping de scortisoara sau naut...A fost vizitat localul chiar de catre Mustafa Kemal Ataturk, paharul acestuia fiind expus la loc de cinste...

Attached Files



#3606
byteworks

byteworks

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 863
  • Înscris: 04.04.2003
Apropo de braga si Istanbul, incercati O ciudatenie a mintii mele de Orhan Pamuk, carte care urmareste viata unui Mevlut Karatas, bragargiu si iaurgiu pe strazile batranului oras.

#3607
ireedeejay2

ireedeejay2

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 340
  • Înscris: 11.02.2008
Vefa Kilise Mosque aka Molla Gürani Camii, fosta biserica bizantina cunoscut sub numele de biserica Hagios Theodoros, acum inchisa vizitatorilor...este putin mai departe de Vefa Bozacisi, se afla inconjurata de o spalatorie auto, niste cladiri daramate, gunoi la greu, mirosea a mortaciune atunci, foarte naspa atmosfera...Am tinut mortis sa-mi aduc omagiile bisericii bizantine, de-aia m-am dus, a doua oara nu ma mai prinde pe acolo...

Attached Files



#3608
belisima

belisima

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 579
  • Înscris: 31.05.2007
Eu am incercat traducerea si nu am obtinut decat dolma=umplut.Acum m-am lamurit

#3609
mihai!

mihai!

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,800
  • Înscris: 15.04.2006
Google da ca sunt sarmale din foi de vita dar a sunt niste "degetare" de vinete umplute cu orez aromat.

#3610
ireedeejay2

ireedeejay2

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 340
  • Înscris: 11.02.2008
Suleumaniye Hmami
Pe langa faptul ca este o locatie istorica, aflata langa o moschee si mai istorica, experienta face toti banii (cei 40 de euro, nu dolari, platiti in lire)...Am preferat acest hamam in detrimentul altora, deoarece la review toti spuneau ca este sigura, no japca, no peeking, este hamam pentru familii si cupluri, si atenti...Am facut rezervare cu vreo 2-3 luni inainte, am ajuns acolo cu cca o ora inainte dar n-au primit fara probleme...Ne-au servit cu ceaiuri, sucuri si cafea din partea casei, atat inainte de actiune, cat si dupa, au si wifi...deci sunt foarte ospitalieri!
Nu se fac poze inautrul baii, nu se mai urca pe acoperis pentru poze si toata experienta a durat cca 90 min...Ne-am schimbat in niste separe-uri la etaj, si ne-au invelit in prosoapele acelea colorate pe care le vedem in poze sau filme, articole care se cumpara de la standul special. Initial intrase si fetita cu noi in camera de sauna, a rezistat 15 min, dar in baia principala unde cred ca erau 60 de grade, nu a mai rezistat si a inceput sa planga ca ea nu mai sta si vrea afara...Au avut grija angajatii de ea, cat noi am fost ''tratati''...Dupa sauna de la inceput de 15 min, a urmat tratamentul preincipal, am fost intinsi pe mese de marmura de catre doi gealati de treaba, ingasurati cu prosoape la brau si in caldura de 60 de grade au inceput sa ne toarne apa rece pe noi, de pe cap pana in picioare si apa calda imediat...Mama ce senzatie cu apa rece si apa cald dupa...Intre timp, maseurii isi turmau si ei apa pe cap la fiecare 3-5 minute, din cauza aerului greu respirabil...Ne-au turnat apa cu sapun pe noi si au inceput masajul pe toot corpul, si pe fata si pe spate...Ce miros avea sapunul ala, presupun ca avea ceva arome si in apa...Din cand in cand ne mai lipaiau cate o palma pe spate sau umeri, fapt ce ne provoca strigate de durere dar si rasul, ca ne chinuiau ca pe hotii de cai...Ne-au masat fiecare parte a corpului si frecat, cadea pielea moarta, de ziceai ca nu ne mai spalasem de 1 an...Dupa masaj si scrubbing, ne-au limpezit, ne-au invelit in niste prosoape lungi si am stat la o cafea intr-o camera intermediara cat am dorit noi...Pacat ca nu am putut face poze inauntru, totul era decorat frumos, ca in serai...Ne-am uscat si schimbat si  iestit de acolo mai tineri cu 3 ani, va jur! Poate sunt hamam-uri si in statiunile turistice, dar nu stiu daca se compara cu unul intr-o locatie cu traditie, original!

View Postbelisima, on 10 septembrie 2017 - 14:34, said:

Eu am incercat traducerea si nu am obtinut decat dolma=umplut.Acum m-am lamurit
Nu mai incerca traducerea, n-are rost, da cautare pe Google si vezi cu ce se mananca meniul, ai si pozele explicite...

La un kokoreç de la tatal lui, Kral Kokoreç...si la un Çiğ köfte, de la faimosul Ali Usta, Eminönü...L-am vizitat a doua oara, pentru show-ul care face toti banii...Are lume la coada si in jurul lui, ca la urs...Nu ma da pe spate produsul, dar e foarte multa lume care vine si asteapta la rand, cuminti...

Attached Files


Edited by ireedeejay2, 10 September 2017 - 15:11.


#3611
ireedeejay2

ireedeejay2

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 340
  • Înscris: 11.02.2008

View Postmihai!, on 10 septembrie 2017 - 14:46, said:

Google da ca sunt sarmale din foi de vita dar a sunt niste "degetare" de vinete umplute cu orez aromat.
Scuze, trebuie sa te contrazic, sunt sarmalute in foi de de viță!!!
Main ingredients: Grape leaves, Rice
Aici o reteta: http://www.food.com/...a-recipe-225613
Vinetele sunt patlican...

Edited by ireedeejay2, 10 September 2017 - 15:37.


#3612
kristina_racoasa

kristina_racoasa

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 162
  • Înscris: 17.06.2007
Eu stiu ca sarma=sarmale iar dolma biber=ardei umplut. İar ,,dol" inseamna plin, complet, ,,dolma" inseamna umplut.

Edited by kristina_racoasa, 10 September 2017 - 15:54.


#3613
belisima

belisima

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 579
  • Înscris: 31.05.2007
In link-ul dat de tine mai sus am gasit urmatoarea explicatie:“Dolma” in Turkish translates to any vegetable stuffed with a rice-based mixture.Deci,toata lumea are dreptate.Orice leguma umpluta cu orez=>dolma

#3614
ireedeejay2

ireedeejay2

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 340
  • Înscris: 11.02.2008

View Postbelisima, on 10 septembrie 2017 - 15:57, said:

In link-ul dat de tine mai sus am gasit urmatoarea explicatie:“Dolma” in Turkish translates to any vegetable stuffed with a rice-based mixture.Deci,toata lumea are dreptate.Orice leguma umpluta cu orez=>dolma
La o cautare simpla pe Google, primile imagini aparute sunt cu cele de sarmalute si de aici toti turistii stiu ce inseamna cuvantul in meniul restaurantelor...simplu! Orice leguma umpluta cu orez se reduce la cam doua legume cunoscute, ardei si sarmale...Ca mai sunt o intreaga varietate de legume care se umple, nu cu orez, asta e altceva...pe strada se vand masinarii de facut sarmalute in foi de vita, de un deget grosime,  ''dolma'' makinesi, numele complet este ''dolma sarma makinesi''...nu pentru vinete sau ardei...vanata umpluta este KARNIYARIK, ardeii umpluti sunt Biber Dolmasi, samd...Ideea e ca daca se doreste aflarea unui meniu din turca, google e atat de generos...

#3615
belisima

belisima

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 579
  • Înscris: 31.05.2007
Eu zic sa il asteptam pe Oztan,este cel mai in masura sa ne spuna.

Edited by belisima, 10 September 2017 - 16:24.


#3616
ireedeejay2

ireedeejay2

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 340
  • Înscris: 11.02.2008

View Postbelisima, on 10 septembrie 2017 - 16:24, said:

Eu zic sa il asteptam pe Oztan,este cel mai in masura sa ne spuna.
Sigur, il luam cu noi si in concediu...Oztan, te-ai scos! :) De-acum esti talismanul nostru norocos... :))

#3617
ireedeejay2

ireedeejay2

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 340
  • Înscris: 11.02.2008
Kiz Kulesi...n-am putut sa bem si noi ceva pe celebrele terase de la Salacak, ca plouase si statea sa plaua in continuare, covoare erau ude si stranse...Kiz Kulesi merita o vizita, o cafea la terasa sus...

Attached Files



#3618
oztan

oztan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,274
  • Înscris: 25.12.2006

View Postbelisima, on 10 septembrie 2017 - 16:24, said:

Eu zic sa il asteptam pe Oztan,este cel mai in masura sa ne spuna.
Oztan  deja  in concediu :)  sunt la istanbul de 3  zile  mai  am inca 3  zile ,  vreti ceva ?  :)

nu am  putut sa  citesc   tot  ,   care  a  fost intreabari  ?  am prins ca  legat cu  ceva  dolma  ....

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate