Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Smecher de talie grea

PH apa plata

Manere clasice mobila sau push to...

Contact pe piele cu sangele altei...
 metoda constantelor de scurtcircuit

video file info

Nu pot raspunde: Huawei P10

Cod cursor website
 Cum se iese la pensie la munca di...

Inlocuire Tranzistor 4410 BA622T ...

CASS pe veniturile din DOBANZI

Masina de spalat rufe Bosch
 Spatiu prea mare inainte de titlu

Recomandare banca pentru firma

Photoscape, unde?

Prima World HD
 

Slack 10 Help

- - - - -
  • Please log in to reply
16 replies to this topic

#1
ronald0

ronald0

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 99
  • Înscris: 08.03.2004
Salutare ....sper sa ma ajutati si pe mine....
Este pentru prima data cand am instalat un sistem *nix in calculator ....si nu shtiu aproape nimic despre el ...va multumesc
1) Cum pot sa sterg un user creat ?
2) De ce nu imi booteaza sistemul decat de pe disketa desi am setat lilo ( Modul simple iar la intrebarea unde sa il instaleze ...am setat partitia de / )....Imi spunea ca daca il va instla in MBR nu va fi sigur ....deci ...cum pot sa imi bootez sistemul cu Lilo daca pe o partitie am Xp ( Ntfs) iar pe a II-a am Linux ?
3) Probleme la SUNET:
Win Xp imi recunoaste placa de sunet ca fiind Ess 1688
In linux imi da urmatoarea eroare: Error while initializing the sound driver:device /dev/dsp can't be opened ( No such device). The sound server will continue, using the null output device..
Intrebarea: Cum imi pot face sunetul ....
4) Nu shtiu ce mouse sa imi setez din mouseconfig ( al meu este Genius Optical , are scroll) ....Am incearcat pana acum 5 din acea lista ...si nici unul nu are scroll .

#2
cianura

cianura

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,754
  • Înscris: 19.01.2004

ronald0, on Sep 13 2004, 20:15, said:

Salutare ....sper sa ma ajutati si pe mine....
Este pentru prima data cand am instalat un sistem *nix in calculator ....si nu shtiu aproape nimic despre el ...va multumesc
1) Cum pot sa sterg un user creat ?

comanda e userdel. pt info suplimentare, foloseste comanda "man userdel"

Quote

2) De ce nu imi booteaza sistemul decat de pe disketa desi am setat lilo ( Modul simple iar la intrebarea unde sa il instaleze ...am setat partitia de / )....Imi spunea ca daca il va instla in MBR nu va fi sigur ....deci ...cum pot sa imi bootez sistemul cu Lilo daca pe o partitie am Xp ( Ntfs) iar pe a II-a am Linux ?

trebuia sa il fi instalat in MBR...sint foaaarte rare cazurile cind lilo iti buseste sectorul de boot.  editeaza fisierul lilo.conf si adauga liniile corespunzatoare. de ex eu am asa (printre altele):

#linux stuff
image =/boot/bzImage-2.6.8.1
  root = /dev/hda2
  label = 2.6.8.1
  append = "acpi=force selinux=1"
  read-only

# windows partition
other = /dev/hda1
  label = Windows
  table = /dev/hda

Dupa ce adaugi liniile corespunzatoare, trebuie sa rulezi ca root comanda: "lilo" (fara ghilimele, bineinteles) ca sa iti scrie in sectorul de boot.

Quote

3) Probleme la SUNET:
Win Xp imi recunoaste placa de sunet ca fiind Ess 1688
In linux imi da urmatoarea eroare: Error while initializing the sound driver:device /dev/dsp can't be opened ( No such device). The sound server will continue, using the null output device..
Intrebarea: Cum imi pot face sunetul ....

Asa cum scrie, fie nu ai /dev/dsp, fie drepturile sint setate gresit, fie nu faci parte din grupul audio. Verifica faptul ca /dev/dsp exista: "ls -l /dev/dsp" si vezi ce apare. Daca scrie no such file or directory, inseamna ca nu il ai si atunci va trebui sa treci fie pe /dev/audio ("ln -s /dev/audio /dev/dsp"). Daca exista vezi ce scrie si cine are drepturi asupra acelui device : lrwxrwxrwx  1 root audio 4 2004-06-25 01:31 /dev/dsp -> dsp0 ... ceea ce e bold sint proprietarii asupra device-ului .. caz in care trebuie sa faci parte din grupul audio ca sa poti sa accesezi device-ul... vei modifica /etc/group si in dreptul grupului audio vei adauga si numele tau... daca vrei mai multe detalii revino pe forum.

Quote

4) Nu shtiu ce mouse sa imi setez din mouseconfig ( al meu este Genius Optical , are scroll) ....Am incearcat pana acum 5 din acea lista ...si nici unul nu are scroll .

<{POST_SNAPBACK}>


aici nu stiu daca te pot ajuta prea mult... eu am ps2 fara scroll si touchpad... dar am sa ma uit si eu in mouseconfig sa vad ce ti s-ar potrivi cel mai bine.

e mult de lucru, ia-o usurel ca iesi la liman. spor !

#3
cianura

cianura

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,754
  • Înscris: 19.01.2004

ronald0, on Sep 13 2004, 20:15, said:

Nu shtiu ce mouse sa imi setez din mouseconfig ( al meu este Genius Optical , are scroll) ....Am incearcat pana acum 5 din acea lista ...si nici unul nu are scroll .

<{POST_SNAPBACK}>


Ca sa nu pastez ca maimuta, uite 2 referinte care sper sa te ajute la configurarea scroll-wheel:

http://www.linuxques...goto=nextnewest

http://kerneltrap.org/node/view/834

Setarile trebuiesc facute nu numai in mouse config ci si in /etc/XF86Config, sau ma rog, in /etc/Xorg.conf (fisierul de configurare a X-serverului). Depinde de ce server de X folosesti (X.org sau XFree86)

Edited by cianura, 13 September 2004 - 21:45.


#4
ronald0

ronald0

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 99
  • Înscris: 08.03.2004
Multam de ajutorul acordat pana acum ....am reusit in mare parte dar mai am probleme:
1) Placa de sunet:
as@as:~$ ls -l /dev/dsp
lrwxrwxrwx  1 root root 4 2004-09-14 11:13 /dev/dsp -> dsp0
as@as:~$
te rog sa imi explici ce fac acum ....
2) De ce nu ma lasa sa imi accesez al II-lea Hdd decat daca sunt root ?
3) Ce firewall sa imi instalez ...sau am inteles ca slack are el firewall ...unde il gasesc ...10x
ps: De mouse o sa ma ocup mai tarziu ...vreau sa imi fac sunetul ...pt. ca este super aiurea fara sunet :(

#5
horatzica

horatzica

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,436
  • Înscris: 20.03.2002
2) probabil partitiile sunt montate cu drepturi doar pt root.

#6
cianura

cianura

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,754
  • Înscris: 19.01.2004

ronald0, on Sep 14 2004, 09:30, said:

Multam de ajutorul acordat pana acum ....am reusit in mare parte dar mai am probleme:
1) Placa de sunet:
as@as:~$ ls -l /dev/dsp
lrwxrwxrwx  1 root root 4 2004-09-14 11:13 /dev/dsp -> dsp0
as@as:~$
te rog sa imi explici ce fac acum ....

ls -l /dev/dsp0 ... vezi cine-s proprietarii (ar trebui sa fie root audio); dupa care, editezi fisierul /etc/group si in dreptul grupului audio inserezi numele tau de user. Dai logout si te reloghezi si ar trebui sa iti mearga.

Quote

2) De ce nu ma lasa sa imi accesez al II-lea Hdd decat daca sunt root ?

Ar putea fi mai multe cauze dar cea mai frecventa e ca nu ai drepturi suficiente acordate in fisierul /etc/fstab. De ex ai putea avea ceva de genul:

/dev/hdb1              /mnt/disk_2              vfat          noauto,owner       1 0

Va trebui sa inlocuiesti owner sau root (cel mai probabil la tine apare owner) cu users (daca vrei ca oricine sa poata monta/demonta partitia respectiva) sau user in cazul in care numai cel care a montat are dreptul sa demonteze partitia.

Quote

3) Ce firewall sa imi instalez ...sau am inteles ca slack are el firewall ...unde il gasesc ...10x

Slack nu vine cu firewall. Va trebui sa gasesti un firewall pe net sau sa-ti creezi unul si sa il copii ca rc.firewall cu drepturi de executie (chmod a+x rc.firewall) in directorul /etc/rc.d. La urmatoarea boot-are are sa ti-l incarce. Sau daca vrei sa il incarci imediat, cd /etc/rc.d si apoi la ./rc.firewall  .

Da un search pe google dupa iptables firewall si vei avea o multime. Uite un link rapid: http://www.linuxguruz.com/iptables/ .

#7
ronald0

ronald0

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 99
  • Înscris: 08.03.2004
Multumesc celor care m-au ajutat ...dar acum am alta problema
1) Am facut un grup ...cum pot trimite mail userilor care se logheaza la calculatorul meu si fac parte din acelasi grup --am inteles ca se numeste "mail intern" ....daca nu exista asa ceva ...atunci cum pot lasa un mesaj unui anumit user ...ca atunci cand se va loga sa ii apara mesajul scris de mine ....poate nu exista nici asta ..dar shtiu ca in linux totul este posibil  :D
2) Cum pot limita un  anumit grup ...de exemplu sa aiba acces doar la web Browser si sa nu aiba acc. nici macar la hdd ( adica sa faca download ...sau daca face sa faca intr-un singur director creat de mine)
3) Se poate seta ca un anumit user dupa ce se logheaza la contul lui sa intre direct X Windows ( Doar acel user sa intre direct in X nu toti userii)
Va multumesc anticipat ...si scuze ca iar am intrebari ...poate stupide dar asa este la inceput can nu prea shti nimic 10x 10x

#8
cianura

cianura

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,754
  • Înscris: 19.01.2004

ronald0, on Sep 16 2004, 03:32, said:

Multumesc celor care m-au ajutat ...dar acum am alta problema
1) Am facut un grup ...cum pot trimite mail userilor care se logheaza la calculatorul meu si fac parte din acelasi grup --am inteles ca se numeste "mail intern" ....daca nu exista asa ceva ...atunci cum pot lasa un mesaj unui anumit user ...ca atunci cand se va loga sa ii apara mesajul scris de mine ....poate nu exista nici asta ..dar shtiu ca in linux totul este posibil  :D

<{POST_SNAPBACK}>


Trebuie sa editezi /etc/aliases sa introduci utilizatorii din grupul tau. Rulezi comanda newaliases pt a se re-crea baza de date (aliases.db)

Quote

2) Cum pot limita un  anumit grup ...de exemplu sa aiba acces doar la web Browser si sa nu aiba acc. nici macar la hdd ( adica sa faca download ...sau daca face sa faca intr-un singur director creat de mine)

Poti sa editezi policy-urile la group cu un eventual quota.  Pt info suplimentare, man quota. Nu poti sa nu dai deloc acces la disc ! Gindeste-te, unde sint stocate imaginile si paginile pe care un user le vede in browser? Ele exista undeva, intr-o zona temporara (cache in cazul browserului). (nu e un exemplu f bun, cineva ar putea spune ca se poate seta cache-ul la zero) Mai sint chestii din unix care au nevoie sa scrie pe disc (chiar daca e un fisier de dimensiune zero) prin /tmp samd.

Quote

3) Se poate seta ca un anumit user dupa ce se logheaza la contul lui sa intre direct X Windows ( Doar acel user sa intre direct in X nu toti userii)

Incearca sa editezi .bashrc din directorul  home al user-ului si sa inserezi la sfirsit comanda startx. E doar o idee, nu am testat-o pt ca nu am timp in momentul de fata.

PS: tu vrei sa-ti faci i-cafe, huh!?

#9
ronald0

ronald0

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 99
  • Înscris: 08.03.2004

cianura, on Sep 16 2004, 13:24, said:

PS: tu vrei sa-ti faci i-cafe, huh!?

<{POST_SNAPBACK}>

:lol:  :lol:  :lol:
Nu ....:)
Dar calculatorul este folosit si de parinti si de prietenul sorei mele ....si tinand cont ca eu vreau modul consola ....imi terbuia sa fac cumva ca ei sa aiba X fara a-mi schimba mie setarile ....multumesc pt. ajutor... c ya

#10
cianura

cianura

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,754
  • Înscris: 19.01.2004

ronald0, on Sep 17 2004, 11:31, said:

:lol:  :lol:  :lol:
Nu ....:)
Dar calculatorul este folosit si de parinti si de prietenul sorei mele ....si tinand cont ca eu vreau modul consola ....imi terbuia sa fac cumva ca ei sa aiba X fara a-mi schimba mie setarile ....multumesc pt. ajutor... c ya

<{POST_SNAPBACK}>


Pai chiar daca folosesti X-ul la login screen (runlevel 4), te deranjeaza daca folosesti CTRL+ALT+F1... F6 sa ajungi la console? Nu te opreste nimeni! X-ul va rula pe tty7 in timp ce tty1...tty6 (cele pe care le accesezi cu ctrl+alt+f1...) sint ale tale sa te desfasori cum vrei tu! Nu vad problema aici. Asta daca nu cumva ai modificat si  inittab-ul, desi nu cred. Si dupa aia poti sa revii la X cu ctrl+alt+f7.

Edited by cianura, 17 September 2004 - 21:10.


#11
ronald0

ronald0

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 99
  • Înscris: 08.03.2004
Multumita voua mi-am facut sunetul ....acesta fiind singurul imediment in folosirea linuxului in loc de win....
Dar problemele nu au incetat si anume:
1) Nu pot lua fisierele mp3 de pe fat decat daca sunt root ....cu alte cuvinte nu pot accesa partitia de win decat din root daca trec pe un user normal nu mai pot ....o sa va dau ce imi apare mie in /etc/fstab:
/dev/hda6        swap             swap            defaults               0   0
/dev/hda5        /                reiserfs        defaults                1   1
/dev/hda1        /win/c            ntfs               ro                      1   0
/dev/hdd2        /win/d           vfat               users                    1   0
/dev/cdrom      /mnt/cdrom        iso9660     noauto,owner,ro 0   0

Deci ce trebuie modificat pt. a putea sa imi accesez atat cd-rom cat si /win/c , d ???
2) Nu pot sa imi restartez sau sa imi inchid compul decat daca sunt SU ...cum pot remedia situatia ?
3) Cam asa vad eu paginile scrise in romana:

  Căutare avansată
  Preferințe
  Unelte pentru limbaj
Ce trebuie sa fac pt. a vedea caracterele corespunzatoare ... 10x

Edited by ronald0, 21 September 2004 - 00:17.


#12
alexalecu

alexalecu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 406
  • Înscris: 16.05.2003

ronald0, on Sep 21 2004, 01:15, said:

1) Nu pot lua fisierele mp3 de pe fat decat daca sunt root ....cu alte cuvinte nu pot accesa partitia de win decat din root daca trec pe un user normal nu mai pot ....o sa va dau ce imi apare mie in /etc/fstab:
/dev/hda6        swap            swap            defaults                0   0
/dev/hda5        /                  reiserfs        defaults                  1   1
/dev/hda1        /win/c             ntfs               ro                        1   0
/dev/hdd2        /win/d             vfat               users                     1   0
/dev/cdrom      /mnt/cdrom        iso9660     noauto,owner,ro    0   0

Deci ce trebuie modificat pt. a putea sa imi accesez atat cd-rom cat si /win/c , d ???

1. uite cam asa trebuie sa fie la tine

/dev/hda1        /win/c            ntfs       ro,umask=000     0 0
/dev/hdd2        /win/d           vfat      auto,users,umask=000,quiet    0   0

daca gresesc, sa ma corecteze cineva; oricum, umask=000 trebuie pus neaparat, la fel si quiet, daca vrei sa poti scrie linistit pe partitia respectiva ca user normal (altfel iti da 'cannot chmod... unable to change permission' pentru fiecare fisier pe care-l scrii acolo).

3. eu le vad corect aici, in browser la mine

Edited by alexalecu, 21 September 2004 - 09:23.


#13
cianura

cianura

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,754
  • Înscris: 19.01.2004
pe linga umask pt directoare te poti folosi si de fmask pt fisiere.

3. schimba fontul la browser: in Firefox e in view->char encoding: central european (iso-8859-2)

#14
Alice

Alice

    Big Boobs

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,150
  • Înscris: 05.12.2002
Mi-am pus si eu un slack 10 pe laptop. Mod text - totul ok, normal :). Sau ma rog, consola in mod grafic, ca era pacat sa foloses consola clasica cu o rezolutie de 1400x1050 :D

Dar am zis ca dupa 6 ani ar fi cazul sa mai incerc un X odata...
Prima surpiza: X-ul este de la x.org, nu mai este XFree86.
Ok, no problem. Am instalat un gnome, a mers.
M-a mancat in fund si am vazut ca are un 'applet' care sa-ti arate cum sta cu bateria... normal, nu mergea. Dupa cateva ore bune de citit pe net si mai multe zeci de recompilari de kernel, l-am facut.

Totusi, am ceva probleme:
1. Fonturile, ca si acum 6 ani, se vad foarte nasol.
2. Procul nu vrea nici de nebun sa recunoasca ca stie sa-si schimbe frecventa. Dar asta tine de kernel, si pana la urma o sa-l fac... daca am timp :)
3. Placa de retea wireless (intel 2200bg) nu am reusit sa o fac sa mearga decat cu module... Trebuie sa mai sap sa vad cum integrez driverele direct in kernel (de fapt driverele sunt integrate, dar se plange ca nu gaseste firmware-ul).

Ma poate ajuta cineva cu fonturile? Le-am instalat pe cele din windows, dar nici nu se compara... :(

#15
cianura

cianura

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,754
  • Înscris: 19.01.2004

Alice, on Sep 26 2004, 05:00, said:

1. Fonturile, ca si acum 6 ani, se vad foarte nasol.

Trebuie sa dai mkfontdir in fiecare director in care ai fonturile pt X (inclusiv in /usr/lib/X11/fonts/), in special daca ai instalat fonturi noi si sa te asiguri ca toate directoarele sint trecute in Xorg.conf, sau ma rog, orice alt fisier in care ai configurat X-ul. X-ul + xfce nu arata urit, cel putin pe laptopul meu.

vezi si aici si sa tii cont ca cei de aici folosesc serverul de fonturi (xft) :

http://nl.ijs.si/gnu...nt.install.html
http://www.suse.de/~...ling-fonts.html

[later edit] ar mai fi o situatie cind fonturile nu sevad ca lumea, dar banuiesc ca stii... cind nu esti pe rezolutia nativa a LCD-ului... [/edit]

Quote

2. Procul nu vrea nici de nebun sa recunoasca ca stie sa-si schimbe frecventa. Dar asta tine de kernel, si pana la urma o sa-l fac... daca am timp :)

<{POST_SNAPBACK}>


si mie mi s-a parut cool de tot optiunea asta in 2.6 ! dupa ce m-am documentat, m-am dezumflat ... eu am pentium 3! oh well, moving right along...

Edited by cianura, 26 September 2004 - 11:44.


#16
Alice

Alice

    Big Boobs

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,150
  • Înscris: 05.12.2002
rezolutia este cea nativa, normal :)
era culmea daca am setat-o in consola sa nu o setez si in X :D

paranteza: NU STIU cum am setat-o in consola  :confuzzled: pt. ca in kernel nu sunt decat optiunile 640x480, 800x600, 1024x768. In lilo e setat pt. 1024x768. Al naibii sa fie, booteaza in 1400x1050. Si asta sigur.
Singura chestie pe care am gasit-o in care puteai sa setezi "ceva" de rezolutie era la mouse... si acolo am setat in 1400x1050.
Oh, well...

Totusi, ceva imi spune ca 'mkfontdir' nu prea exista la mine. Tre' sa caut :)

#17
cianura

cianura

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,754
  • Înscris: 19.01.2004

Quote

paranteza: NU STIU cum am setat-o in consola  :confuzzled: pt. ca in kernel nu sunt decat optiunile 640x480, 800x600, 1024x768. In lilo e setat pt. 1024x768. Al naibii sa fie, booteaza in 1400x1050. Si asta sigur.

consola iti mere in framebuffer compilat din kernel (in mod cert vezi pinguinul la bootare)... size-ul la framebuffer e de 1400x1050 (luat din BIOS) ... deci de aia iti mere ok. PS: as putea sa-ti si zic cum dai framebuferul jos la bootare dar mi-e ca dupa aia ma injuri cind ai sa vezi fonturile la consola  :naughty:

Quote

Totusi, ceva imi spune ca 'mkfontdir' nu prea exista la mine. Tre' sa caut :)

<{POST_SNAPBACK}>


ciprian@pinguin:~$ which mkfontdir
/usr/X11R6/bin/mkfontdir

hehe... ! e in X ! :D

Edited by cianura, 26 September 2004 - 16:15.


Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate