Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum accesez site-ul CNAS ?

Algoritm simplu de calculare al u...

Bitdefender Total Security ș...

casa verde 2024
 Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!
 Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda
 Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...
 

Brevetarea unei inventii

- - - - -
  • Please log in to reply
12 replies to this topic

#1
Alexsoftpedia

Alexsoftpedia

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 16.02.2008
Exista undeva in acest forum sau in altele, informatii si discutii despre pasii pe care trebuie urmati de la descoperirea unei idei inovatoare la o posibila brevetare ? Sugerez crearea unui subforum pe aceasta tema, deoarece e cale lunga si anevoioasa de la idee la brevetare si apoi la punerea ei in practica.Trimiterea la pagina OSIM si prezentarea in ansamblu a chestiunilor legate de brevetare e binevenita, dar numai asa ca o fixare generala a unei teme mai largi de discutie.
Ca sa fiu mai bine inteles, in pagina OSIM se prezinta situatia ideala in care cineva are deja ideea noua si mai trebuie doar sa o breveteze.
Dar daca intram putin in detaliu, vei vedea ca nu este chiar asa de simplu ceea ce-i de facut. Nu vreau sa deschid o noua tema, legata de izvorul de unde a venit cuiva respectiva idee originala, vorbesc la modul ipotetic, desi ar fi un subiect interesant sa aflam sursa unei inventii, adica mai pe intelesul tuturor "de unde dom'le ti-a venit ideea"; ma refeream la cum poti afla daca ideea este chiar noua, sau daca este brevetata deja de altcineva.Trebuie sa caut personal pe internet, exista o baza de date cu brevetele de inventii, sau trebuie sa angajez un avocat specializat, daca exista asa ceva.
Ar fi interesanta parerea unora care au brevetat ceva, ca sa ne prezinte putin istoricul inventiei lor.
Despre partea cu punerea in aplicare sau vinderea drepturilor de folosinta, ar fi iarasi multe de discutat, de exemplu care e pretul de vanzare a unei inventii, daca se poate vinde ideea noua sau e conditionata de obtinerea
unui brevet, sau ce procent ar trebui sa revina inventatorului si cat firmei care produce si\sau comercializeaza produsul nou.

#2
prometeu30

prometeu30

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 272
  • Înscris: 25.10.2007
Mai intai spune ce ai inventat sa vad daca poti sa faci ceva!
Am si eu o inventie am facut aproape toti pasii care trebuiau dar pina la urma m-am lasat pagubas!Nu am avut ce sa discut cu nimeni de acolo!Mai ales cea care se ocupa cu inventiile parca era batuta in cap!Eu i-i explicam de o substanta ea imi zicea de masini si utilaje!Am zis ce incerc sa-i explic lu baba Dochia ce e aia inventie asa ca lasato balta!

#3
kappa_ii

kappa_ii

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 276
  • Înscris: 10.09.2002
- detalii suplimentare - sint si eu interesat !

#4
georgesmeu

georgesmeu

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 05.10.2008
Salutari!
curiozitatea ma impins sa apelez la forum cu o inventie dea mea. Nu am nici un scuter sau motocicleta, dar am vazut la stiri cum altii plang ca raman fara ele. asa ca in exact 10 secunde dua reportaj mia venit o idee:
Un sistem f simplu: -o bila din plastic, ceva cat una de tennis, plina cu un ulei
                             -o sonda gen rezervor a dacia ( cand benzina misca in el, sonda se activeaza/dezactiveaza, deinde cand loveste benzina in sonda)
                             -niste cablu
                             -2 tazer( sincer nu cred ca am scris bine) chestiile care curenteaza rau folosite la auto aparare
I totul vine cam asa: iau borcanashul cu sonda montata in el si il conectez la un sistem f simplu de creat, iar cand apa in borcanash se mischa, si alarma este activata, tazer-ele vor fi conectate din caroseria din metal a scuterului, iar hotzul va simti ceva foarte dragutz si socant. conceptul e f simplu dar mai e nevoie de practica.
Cum se poate certifica asa ceva? sau proba "cu acte" ?

Edited by m3th0dman, 14 March 2009 - 20:12.
învață să scrii, apoi gândește-te să brevetezi ceva


#5
Berti

Berti

    233SP09

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,068
  • Înscris: 02.03.2006

 georgesmeu, on Mar 14 2009, 18:39, said:

Un sistem f simplu:
-o bila din plastic, ceva cat una de tennis, plina cu un ulei
-o sonda gen rezervor a dacia ( cand benzina misca in el, sonda se activeaza/dezactiveaza, deinde cand loveste benzina in sonda)

Nu pot sa cred [ http://forum.inginer-il.ro/style_emoticons/default/emo-rade.gif - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] ca in 2009 cineva se mai gandeste la asa ceva...

Amice, tu pentru ce folosesti netu? Mai citesti despre una alta? Sau doar freci messu toata ziua?
Un accelerometru in capsula SMD are vreo 3x3x0.9 mm... iar tu vrei sa folosesti un device de 1 dmc?

Prea tare, ba chiar vrei sa brevetezi asta? Pai nu-i de mirare ca aia de la OSIM nu-s cooperativi, cand tre sa ocupe toata ziua de chestii de genu asta! (tu si omu cu snitelu) :lol:

Edited by Berti, 14 March 2009 - 22:32.


#6
popescu_pope

popescu_pope

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 146
  • Înscris: 17.11.2008
va pot ajuta cu toti pasi pentru a depune o cerere dar la osim este un birou pentru relatii cu publicul unde te vor ajuta mai putin cu protectia internationala eu abia ieri am depus o cerere internationala si am aflat cum se face dar in rest nu ai nevoie decat sa te deplasezi la osim nu ai nevoie de consilier in proprietate intelectuala decat in cazuri extreme

#7
iliehar

iliehar

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 92
  • Înscris: 31.03.2007
O. S. I. M.
Biroul Relații cu Publicul

CUM ÎNREGISTRATI LA OSIM O CERERE DE BREVET DE invenție

1. Formularul - tip
       Trebuie să depuneți direct la sediul instituției, sau să transmiteți la OSIM prin poștă (recomandat sau priori-post), 3 exemplare ale formularului tip “Cerere de brevet de invenție” (c.b.i.) completate în conformitate cu ghidul de pe ultima lui fila și respectând art.14 din Legea nr.64/1991privind invențiile, republicată la 08.08.2007, precum și art.13 din Regulamentul de aplicare a acesteia. Completarea formularului se va face în limba româna, prin dactilografiere sau printare pe calculator (în cazuri deosebite poate fi completat și de mâna). Pentru formularul-tip al “Cererii de brevet de invenție” trebuie să accesați link-ul “Formulare” poziționat în subsolul oricărei pagini, al doilea rând, penultimul cuvânt din dreapta.                                                                                               Solicitantul cererii poate fi o persoană juridică sau una fizică, în primul caz fiind necesar să adăugați la funcție și numele în clar al conducătorului unității, semnătura acestuia și stampila unității. Dacă conducătorul unității este unul dintre inventatori el nu poate semna pentru respectiva unitate, fiind necesar să semneze pentru unitate un adjunct, un asociat sau contabilul șef. În cazul unităților inventatorii vor fi menționați pe declarația de la pag.5 a formularului cererii (declarația inventatorilor).
Solicitanții străini pot depune cereri numai prin mandatarea unui consilier în proprietate industriala printr-o procura, conform art.39 (2) din Legea 64/1991.

2. Prescripții de forma privind documentația tehnica propriu-zisa a invenției (a se vedea art.15 din Lege și Extrasul din Regulament)
    Un brevet poate fi acordat pentru orice invenție având ca obiect un produs sau un procedeu, în toate domeniile tehnologice, cu condiția ca aceasta să fie nouă, să implice o activitate inventivă și să fie susceptibilă de aplicare industrială. (Art.7 din Legea 64/91 amendată).
    Cele trei formulare-tip ale c.b.i. trebuie însoțite la depunere, obligatoriu, de documentația tehnică, de asemenea în 3 exemplare, dactilografiată sau printată pe calculator, pe format A4, hârtie albă, scrisă pe o singură față a filei și cuprinzând următoarele materiale distincte: descrierea invenției (conform reg.16 și art.17 din regulament), revendicările (art.18), desenele explicative (daca este cazul, art.19) și rezumatul invenției (art.21).
     Fiecare din cele 4 părți va fi începută pe o filă nouă, ca material separat, dar toate aceste 4 documente (sau 3 daca nu există desene) se vor numerota cursiv, de la prima pagină a descrierii până la fila rezumatului, jos în mijloc. Părțile scrise trebuie să aibă spații libere de 2,5 cm pe toate laturile, circa 30 de rânduri pe pagina și mărimea caracterului literei 12 (sau așa cum ies de, de regula, de la mașina de scris). Titlurile (invenției, revendicărilor și rezumatului) se scriu cu litere mari (majuscule), trebuie să fie boldate (îngroșate) și centrate pe mijlocul paginii. În cadrul textelor nu se admit rânduri libere și nici numerotarea paragrafelor, ci numai marcarea lor prin tabulare.
      Desenele - acolo unde este cazul - se fac pe hârtie albă sau pe calc, numai pe format A4, numai cu cerneală sau tuș negru, cu vederi, secțiuni, lupe sau scheme (cinematice, hidraulice, electrice sau bloc, după cum este cazul) conform standardelor de desen tehnic în vigoare din domeniul respectiv și într-un număr suficient de reprezentări pentru o cât mai bună înțelegere a soluției. Paginile cu desene nu trebuie să aibă chenar, nici indicator standard și nici lista de poziții. De asemenea, pe desene nu se trec dimensiuni și nu trebuie să existe alte notații verbale, cu excepția numerelor figurilor (plasate dedesubtul fiecăreia dintre proiecții și la mijlocul lor) și a pozițiilor care trebuie să coincidă cu numerele reperelor din documentația scrisă.                                                                              Fiecare dintre cele trei seturi (care conțin: descrierea invenției, revendicările, desenele explicative și rezumatul, exact în aceasta ordine) se va capsa sus în stânga filelor. Unul dintre cele trei seturi ale documentației tehnice de mai sus trebuie semnat de dvs. (în cazul unităților de una din persoanele din conducere și apoi ștampilat, iar în cazul când autorii sunt, în același timp, și solicitanți, de întregul colectiv) pe fiecare fila jos în dreapta. Acesta va fi exemplarul original. În măsura în care stadiul tehnicii vă este cunoscut puteți depune și o fișa bibliografică cu trimitere la un brevet de invenție sau la o lucrare tehnică în temă.
      Vă sugerăm să citiți art.44 din Regulamentul de aplicare a Legii 64/91, modificată, articol care se refera la excepțiile de la brevetabilitate.
       Programele de calculator, în sine, nu sunt considerate invenții în sensul prevederilor art.8 din Legea 64/91. Dacă doriți, totuși, să înregistrați un program de calculator vă rugăm să parcurgeți cu atenție art. 17 din regulament deoarece în invențiile din acest domeniu va trebui să urmăriți evidențierea clară a unui efect tehnic.

3. Întocmirea documentației tehnice
      Dacă nu aveți încă experiența necesară pentru elaborarea unei documentații în conformitate cu cerințele OSIM vă sugerăm să apelați la serviciile unui consilier în proprietate industrială pe care îl puteți alege din lista consilierilor ce poate fi consultată la Biroul de Relații cu Publicul, la Sala de Lectura a OSIM (dintr-un Buletin Oficial de Proprietate Industrială – Secțiunea Invenții) sau în site-ul nostru la rubrica Consilieri în Proprietate Industrială. De asemenea, puteți contacta unul din Centrele noastre Regionale, accesând indicația Centre Regionale, de pe aceeași pagina de internet. Pe de altă parte, de la sala noastră de lectură, sau de pe baza de date pentru invenții din site-ul nostru puteți obține un brevet în temă cu obiectul pe care doriți să-l protejați pentru a avea un model la redactarea documentației tehnice. Baza de date pentru invenții se accesează din bara albastrăaflată în partea de sus  a paginii noastre de internet de la indicația e-OSIM.

4. Cercetarea documentară
Este util ca înainte de a depune o cerere de brevet de invenție să faceți o cercetare documentară din brevete pentru a vă forma o imagine cât mai bună privind stadiul cunoscut al tehnicii din domeniul respectiv. În acest fel vă puteți folosi de ultimele realizări din domeniu și , în același timp, reduceți riscul respingerii cererii dvs. datorită lipsei de noutate sau activității inventive. Cercetarea documentară se poate face:
- apelând la serviciile unui consilier în proprietate industriala;
- contactând un Centru Regional;
- pe cont propriu, prin internet, accesând baza de date a OSIM, sau una din bazele Organizației Europene de Brevete (OEB) cum este “Esp@cenet”, de exemplu, și utilizând cuvinte cheie din domeniul respectiv completate în rubrica “Titlu” a ferestrei de căutare;
- la Sala de lectura a OSIM, accesul din holul mare al instituției;
- prin depunerea unei cereri-tip de cercetare documentara la OSIM și prin achitarea unei taxe corespunzătoare după ce consultați în site-ul nostru din internet rubrica “Servicii” pentru a va informa asupra formularului tip, a termenelor și a taxelor legale.

5. Taxe
În conformitate cu Ordonanța de Guvern nr.41/98 și cu Legea nr.381/14.12.2005 privind modificarea acesteia, publicată la 04.01.2006 (citiți în special art.2, 10 și Anexa 1), taxele principale pe care trebuie să le achitați sunt, în ordine, următoarele:
- taxa de înregistrare (pct.1a), anexa 1, se va achita în max. 3 luni de la data înregistrării): 108 lei
- taxa de publicare a cererii de brevet după 18 luni de la data depozitului (pct.2, anexa 1), în Buletinul Oficial de Proprietate Industriala (BOPI) secțiunea invenții al OSIM, achitată în termen de maxim 6 luni de la data depozitului: 180 lei, sau
- taxa de publicare a cererii de brevet înainte de 18 luni de la data depozitului (pct.5 a), anexa 1), dar nu mai devreme de 4 luni de la înregistrare:  360 lei
- taxa de examinare de fond, procedura care se derulează în termen de 18 luni de la data plății taxei achitate din luna a 4-a până în luna a 30-a inclusiv [pct.3a), anexa 1]: 1080 lei, sau
- taxa de examinare de fond cu luarea hotărârii în termen de 18 luni de la data depozitului, achitata în termen de 3 luni de la data depozitului [pct.7a), anexa 1]: 1.800 lei
- taxa de tipărire și eliberare a brevetului (pct.4, anexa 1) în termen de 4 luni de la data comunicării hotărârii de acordare a brevetului: 360 lei – în conformitate cu art.III  pct.4 din Nota publicată la sfârșitul Legii 64/1991 modificată.
      Taxele legale pentru procedurile pe care le efectuăm pot fi achitate treptat, în timp, în urma unor solicitări scrise ale Serviciului de examinare preliminară și pe măsură ce se derulează procedurile de examinare. Taxele pot fi achitate și odată cu depunerea cererii de brevet, la casieria OSIM, pentru început fiind recomandabil să achitați taxele de înregistrare și de publicare, dacă documentele de la pct.2 al ghidului se depun direct la OSIM. Depunerea cererii și a documentației tehnice la camera 3 de la parter o poate face oricine. Daca transmiteți taxa printr-un mandat poștal sau printr-un ordin de plata apelați la contul nostru notat mai jos și faceți trimitere, în documentul respectiv, la numărul de înregistrare al c.b.i și la procedura pentru care faceți această plată.
       Când solicitantul este persoană fizică taxele de mai sus, cu excepția celor de la pct.5 și pct.7 din anexa 1 (360 lei și 1.800 lei), pot fi diminuate (conf. art.2 și art.10 din legea de mai sus) în funcție de venitul lunar mediu brut pe economie pe ultimele 12 luni. Acest venit trebuie atestat, după caz, cu o adeverință de la locul de muncă, de la Oficiul Forțelor de Muncă, de la administrația financiară, sau cu taloane de pensie. În cazul studenților este necesară o adeverință eliberată de decanatul facultății cu menționarea numelui studentului, specialitatea și anul de studiu. În cazul militarilor în termen se poate depune o adeverința de la unitatea unde își satisfac stagiul militar, iar în situația celor privați de libertate se depune o adeverință eliberată de penitenciar.
       Astfel, daca venitul dvs. lunar mediu brut pe ultimele 12 luni este mai mic decât de 3 ori câștigul mediu brut pe economie va trebui sa plătiți doar 20% din taxe, adică:  21.6 lei pentru înregistrare, 36 lei pentru publicare și 216 lei pentru examinarea de fond a cererii dvs., adică un total de 273,6 lei. În caz ca aveți un venit brut mai mic decât de 5 ori câștigul mediu realizat pe economie veți plăti doar 50% din taxele de mai sus, deci 684 lei. În cazul mai multor solicitanți ai aceleiași cereri de brevet taxele se plătesc doar o singura dată pentru fiecare cerere, iar impunerea se face după cel mai mare salariu.
       În cazul unei persoane juridice taxele pot fi reduse la jumătate (50%) dacă printr-un bilanț pe anul anterior, depus la OSIM, se atestă o cifră de afaceri mai mica decât 2 milioane de euro (echivalentul în lei), la 20 % dacă are o cifră de afaceri sub 1 milion de euro și , de asemenea, la 20% pentru o invenție realizată în urma unei activități de cercetare - dezvoltare cu finanțare publică, sau este instituție publică ori unitate nonprofit (conf. Art.2 din Legea nr.381/2005 care modifica O.G. 41/98 privind taxele în domeniul proprietății industriale).
Examinarea unei c.b.i. (obținerea hotărârii de acordare a Comisiei de invenții) poate dura de la 18 luni, daca achitați taxa de urgență, și până la 4 ani în cazul taxelor reduse. După obținerea brevetului de invenție trebuie să achitați an de an, timp de 18 ani, taxele de menținere în vigoare a brevetului dvs. în conformitate cu pct.23 din anexa 1 a Legii 381/2005 sus-menționate.

6. Protecție
        La depunerea documentelor de mai sus vi se va returna imediat (personal sau prin poștă) unul dintre formularele-tip cu ștampila instituției noastre conținând data și numărul de înregistrare. Aceasta înregistrare nu va asigura protecție! Abia după publicarea rezumatului invenției dvs. în BOPI Secțiunea Invenții (art.33 din legea 64/91) - veți avea o protecție provizorie, până la data luării unei hotărâri de către Comisia de Examinare Invenții, și puteți face imediat orice demers pentru aplicarea invenției dvs. Pe primii 5 ani de aplicare a invenției sunteți scutiți de taxa pe profit conform prescripțiilor Normativului de scutire și ale Legii Codului Fiscal.
         Brevetul de invenție vă asigura protecție numai pe teritoriul României, pe o durată de valabilitate de 20 ani cu începere de la data de depozit, conform art.31 din Legea nr.64/91, amendată, cu condiția menținerii lui în vigoare prin achitarea taxelor legale anuale (pct.23, Anexa 1 din Legea 381/2005) începând cu anul 3 de protecție.

7. Aplicarea invenției
        În conformitate cu H.G. nr.573/07.09.1998 OSIM nu are atribuții privind contactarea unor persoane fizice sau juridice interesate de aplicarea respectivelor invenții. Dar în site-ul nostru, la rubrica “Servicii”, puteți afișa invenția dvs. pentru a fi contactat de doritori.

8. Brevetarea în străinătate
       Brevetarea în străinătate a invențiilor create de persoane fizice române pe teritoriul României se face numai după înregistrarea cererii de brevet de invenție la OSIM (art.41 din lege). Daca sunteți interesat să protejați soluția tehnică din cererea dvs. de brevet și în străinătate este necesar ca în termen de 12 luni de la data depozitului, (data de prioritate conform Convenției de la Paris) și în conformitate cu art.20 si 21 din Legea 64/91, să solicitați mai întâi eliberarea unui certificat de prioritate. În baza acestei priorități puteți depune cereri naționale direct la oficiile țărilor în care doriți protecție, sau o cerere internațională depusă prin OSIM, ca oficiu receptor, fie la biroul Organizației Europene de Brevet (OEB), fie la cel al Tratatului de Cooperare în domeniul Brevetelor (PCT). Completarea cererii de brevet pentru aceasta fază internațională (OEB sau PCT) se poate face și la Serviciul Examinare Preliminară (d-na ing. Adriana Aldescu et.4, tel.288). România fiind membru al Convenției Brevetului European puteți depune cererea dvs. și direct la OEB. După acest ultim demers vă recomandăm ca procedura de brevetare internațională, datorită complexității ei, să fie continuată printr-un consilier în proprietate industriala pe care îl puteți alege din site-ul OSIM.
       Pentru mai multe amănunte vă sugerăm să citiți lucrarea “Brevetarea invențiilor în străinătate“ de Ion Constantin, Editura All, București 1993 (lucrare accesibila la Sala noastră de lectura de la et.1 al clădirii de la nr.3 Str. Ion Ghica) și “Tratatul de Cooperare în domeniul Brevetelor” sau să consultați un consilier în proprietate industriala.
        Nota: Serviciile Centrelor Regionale și ale Consilierilor de P.I. sunt taxate.

9. Sugestie
       După înregistrarea cererii dvs. de brevet este bine să vă țineți un calendar pentru a putea urmări derularea procedurilor noastre și termenele la care este necesar să răspundeți la scrisori sau să achitați taxele în vigoare întrucât, dacă nu răspundeți la notificările examinatorilor, sau nu achitați taxele sus-menționate, cererea dvs. va fi considerată abandonată și va fi respinsa, (art.28 (2) din Legea 64/1991, amendată în 2007). De asemenea, e bine să vă faceți un dosar cu duplicatele tuturor documentelor pe care le depuneți la OSIM și cu toate originalele notificărilor trimise de OSIM.
       Când primiți o notificare semnată de un salariat al OSIM vă rugăm să luați legătura, telefonic sau în scris, numai cu acesta întrucât el deține dosarul cu cererea și documentația depusa de dvs. la OSIM.

10. informații generale
      Adresa noastră este: Str. Ion Ghica nr.5, Sector 3, cod postal 030044, București. Aici, prin holul de la parter, puteți intra în prima sală de lectură. Cea de a doua sală de lectură, unde se afla literatura tehnică și juridică, se afla pe aceeași stradă, la nr.3, et.1.
Contul OSIM: RO 89TREZ 7005025XXX000278 Activitatea de Trezorerie și Contabilitate Publică a Municipiului București, Cod fiscal 4266081.

      Pentru informații legate de OSIM și despre domeniul proprietății industriale, puteți veni la sediul nostru, la Biroul de Relații cu Publicul, parter, camera 2, program: 8,30 - 16,00 de luni până joi și vineri 8,30 - 13,30.
     De asemenea, ne puteți suna direct la tel.: 021.315.43.63, sau prin centrală la 021.306.08.00 ś 29 solicitând apoi int. 208 sau 284.

Programul Sălilor de lectura: Luni - Joi: 9,00 - 15,00; Vineri: 9,00 - 12,00.
  Toate informațiile referitoare la OSIM pot fi accesate de pe  site-ul nostru din Internet : www.osim.ro

#8
MMike

MMike

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,799
  • Înscris: 25.04.2016
La ce foloseste brevetul ?

#9
Evening_light

Evening_light

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 36
  • Înscris: 19.11.2022
Pai sunt ca drepturile de autor. Nu poate folosi nimeni inventia ta fara acordul tau. Mai ales daca ai o afacere proprie si vrei ca reteta sa ramana numai a ta.

Din cate stiu poti sa si vinzi inventia.

#10
MMike

MMike

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,799
  • Înscris: 25.04.2016
Ok, dar in ro pana o brevetezi, dureaza. Apoi, cine o cumpara in ro (si la un pret corespunzator) ?....Si cine are nevoie de o inventie in ro (adica cine ar fi interesat) ?....
E slabut in ro cu inventiile. Bugete pentru asa ceva mai greu.

Edited by MMike, 01 February 2023 - 17:08.


#11
Evening_light

Evening_light

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 36
  • Înscris: 19.11.2022
Da, se pare ca dureaza ceva ani pana se accepta si se da brevetul in Ro.

Nu e musai sa vinzi inventia ci sa o securizezi. De exemplu retete culinare sau procese tehnice. Inclusiv realizarea unei coafuri (am gasit si asa ceva).

#12
MMike

MMike

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,799
  • Înscris: 25.04.2016
Si ce faci cu ea securizata ?
O tii bine in buzunar ?....
Cred ca pe aici nu prea e interesat nimeni de inventii. Poate doar sa o observe cineva si sa o "revanda" pe afara daca e buna, fara ca inventatoru sa afle....

#13
lydaer

lydaer

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 19
  • Înscris: 21.05.2016
Va dau un sfat. Daca aveti idei cu adevarat bune......intai le puneti in aplicare sau pregatiti tot pentru productie si abia dupa.....daca intr-adevar merita....brevetati international. Brevetul din Romania nu-ti protejeaza ideea decat maxim in Romania si la costuri mari si dupa 18 luni de la depunere...minim....si nu ajutamai deloc....poate doar daca vrei sa te dai mare cu o chestie simpla si cumva inutila dar ai pe perete in rama un brevet cu numele tau....merge si asa......de asemenea, ma brevetezi cate o chestie marunta care aparent aduce imbunatatiri unui produs extrem de comun, pentru a te ajuta in marketing....stitzi cum este...toata lumea vinde caramizi si-si face publicitate......pai daca vinzi acelasi produs si ai epuizat modalitatile de promovare care oricum sunt comune pentru toti vanzatorii de caramizi......tu spui suplimentar ca produsul tau este brevetat....pricepeti ideea. Merita sa-ti protejezi legal doar creatiile real importante pentru tine si pentru situatia ta financiara, altfel.....astept publicarea brevetului tau, modific ideea putin si gata.....produc si eu fara sa-ti dau nimic desi de la tine mi-a venit ideea si tu ai cheltuit cu promovarea.......este un razboi fara sfarsit chiar si pentru cei mari din business.....ei cheltuie enorm numai pentru a incetinii procesul de copiere dar isi permit. Scutirea de taxe pentru inventia ta dureaza doar 5 ani....asta ar fi un avantaj si e bine sa tii cont de asta pentru ca abia atunci profiti putin si pentru a nu pierde nici o zi din acesti 5 ani trebuie sa produci din prima zi....calculeaza cum faci asta sa fie bine si legal....dupa...dumnezeu cu mila.....mai obtii un brevet si modifici putin produsul....alti 5 ani.....trebuie sa si vinzi pentru ca vanzarile sa acopere bine de tot cheltuielile cu OSIM.....atunci merita si un consultant angajat  care sa-ti faca treaba.....produsul tau fara taxe....ca asa zice legea....desi este cumva acelesi cu al concurentului tau....va fi mai ieftin la vanzare, daca vrei, doar pentru ca tu nu platesti taxe.....la fel ca smecheria cu TVA-ul. Indigenizezi o marfa pe Comunitatea europeana intr-o tara unde tva-ul produsului tau este mai mic decat in Romania. Nu conteaza in ce tara ai facut importul, daca este in Comunitate, aici nu mai platesti taxe vamale si tva pentru ca ai facut-o deja mai ieftin in alta tara europeana....din cauza de lege a dublei impozitari.....este perfect legal. Am 6 brevete de rahat facute doar ca sa ma dau destept....desi nu am pornit de la aceasta ideea. Pe drum m-am desteptat...tot ce aveti important tineti pentru voi....

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate