Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Panou presurizat ACM - probleme

Un sunet ciudat

Firme cuptoare si plite
 Raspunderea patrimoniala.

Viagra fara sa afle iubita

The Enforcer (2022)

Centrala nu porneste sa incalzeas...
 Strategii de trading. Crypto sau ...

Lipsa sunet pe OSX dar funcț...

GOLF 5 1.9 TDI BXF 90CP

Display Asus ROG Strix G15 2021
 Sfat achizitie Volvo XC40 (Volvo ...

Traducere germana

Macbook Pro A1398

Soft update LG 49LB626V - ZE
 

probleme canon 40d

- - - - -
  • Please log in to reply
36 replies to this topic

#19
_thunder_

_thunder_

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 536
  • Înscris: 18.12.2007
Mersi calexe pt. sugestii, MyMenu il aveam deja setat pe SET am mai pus in el setarea pt. AF. Nu stiu cum e la 40D dar la 50D-ul meu daca ai MyMenu configurat, cand apesi MENU sau SET sare in MyMenu mereu, indiferent unde ai fost inainte, apoi poti sa treci prin paginile meniului fara probleme.

#20
AndreiOM

AndreiOM

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 317
  • Înscris: 23.09.2007

View Postcalexe, on 25th July 2009, 14:07, said:

Ia vezi matale ce scrie la C.Fn III: "Lens AF stop button function". Ai obiectiv cu asemenea buton? Banuiesc ca nu, e numai apanajul teleobiectivelor L (foarte scumpe). Daca doresti sa "ingheti" expunerea pe un alt cadru decat cel pe care vei declansa atunci pur si simplu apesi "*". Fara nici o alta setare suplimentara.
Am făcut asta, am încercat să apăs pe * când eram la întuneric iar apoi am declansat unde doream să fotografiez iar rezultatul este același cu expunerea care o faci exact unde faci fotografia.

#21
calexe

calexe

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,722
  • Înscris: 21.11.2006

View PostAndreiOM, on 25th July 2009, 19:30, said:

Am făcut asta, am încercat să apăs pe * când eram la întuneric iar apoi am declansat unde doream să fotografiez iar rezultatul este același cu expunerea care o faci exact unde faci fotografia.
In ce program de expounere esti atunci cand "*" nu functioneaza? A-DEP, M, Av, Tv, P, Auto, Portrait, Landscape, etc.?
Daca apesi AF-ON se aprinde "*" in vizor?

#22
AndreiOM

AndreiOM

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 317
  • Înscris: 23.09.2007
În M. Nici dacă apăs *, nici dacă apăs AF-ON, nu se aprinde * în vizor.

Edited by AndreiOM, 27 July 2009 - 12:40.


#23
calexe

calexe

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,722
  • Înscris: 21.11.2006
OK.
Acum cugeta putin. Daca esti in mod manual (M), unde TU stabilesti expunerea...

Si inca ceva: Inteleg ca esti incepator. Lasa modul M pe mai incolo. M e un program de expunere extrem de util, dar trebuie sa stii ce faci atunci cand pozezi in M; si sa te documentezi atent inainte de a incepe sa lucrezi in M.  Nu ma refer neaparat la *.

Edited by calexe, 27 July 2009 - 13:23.


#24
AndreiOM

AndreiOM

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 317
  • Înscris: 23.09.2007
Nu sunt începător în fotografie. Sunt începător în funcțiile aparatului. Îl am de aproape un an, l-am folosit tot timpul pe M, este primul DSLR.
Târziu, explorându-l tot mai mult mi-am dat seama că poate mult mai mult decât știam eu. Și sunt dornic să îi aflu toate chichițele. Unele dintre ele foarte utile probabil.
Chiar dacă ești în modul M, este o diferență în punctul de focalizare și punctul de expunere, care pot să difere. Numai că eu nu am aflat încă cum pot face asta. Acum el focalizează și expune în același punct.

Și încă una. Îmi recomandați un vizor mai bun pentru acest tip de aparat? Cel actual (din body) nu e așa de ieșit în proeminență și am dificultăți în afundarea ochiului în el. Voi nu aveți aceeași problemă?

Edited by AndreiOM, 31 July 2009 - 16:49.


#25
florinel

florinel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,713
  • Înscris: 29.06.2005
Eu nu inteleg incapatanarea unora de-a folosi modul manual la un aparat de 700 euro.Fiecare mod al aparatului este potrivit pentru anumite momente si nevoi.Astfel exista modurile semiautomate, care te ajuta la profunzimea de camp sau la timpul de expunere.Modul manual se preteaza in anumite situatii, la lucrul cu flash, in momentele in care nu ai lumina schimbatoare....etc.
Felul in care expune aparatul este irelevant in modul manual, unde expunerea este controlata exclusiv de catre fotograf. In celelalte moduri(semiautomate si chiar automate) expunerea poate fi citita in 3 moduri de catre aparat, in tot cadrul, intr-o portiune de cadru sau spot.

#26
calexe

calexe

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,722
  • Înscris: 21.11.2006

View Postflorinel, on 31st July 2009, 18:21, said:

Eu nu inteleg incapatanarea unora de-a folosi modul manual la un aparat de 700 euro
...
Eu nu sunt de acord cu tine, mai ales la 40D (ami si eu), la care expunerea automata as zice ca nu e prea grozava, sau cel putin nu e conforma cu ce vreau eu de la ea. Cu putin antrenament se face rapid poza si in M/spot si rezultatele sunt mult mai consistente. Dar, intr-adevar, incepator sau nu, daca nu stii cu ce se mananca M/spot e mai bine sa lasi camera sa faca ce stie ea. Aici ai dreptate.

View PostAndreiOM, on 31st July 2009, 17:47, said:

Nu sunt începător în fotografie. Sunt începător în funcțiile aparatului. Îl am de aproape un an, l-am folosit tot timpul pe M, este primul DSLR.
...
Cu riscul de a fi injurat, eu am o nelamurire. Spui ca fotografiezi de un an pe manual. Banuiesc ca program M si masurare pe spot (M/spot) ca altfel nu vad de ce ai lucra pe manual daca ai lasa masurarea pe matricial. Asta e un mod avansat, si in cazul acesta ar trebui sa fii expert, cel putin pe partea de tehnica foto. Numai ca nu pricep atunci de ce te mira ca * nu functioneaza in M. Camera pur si simplu nu are ce memora deoarece tu esti cel care pune n/t(/iso). Reglezi expounerea pe o portiune de cadru, apoi daca misti camera acea expunere se pastreaza cat timp nu modifici n/t. * are sens numai in modurile automate, de ex. Av si Tv. Acolo cu * blochezi expunerea luata pe un anumit detaliu.

View PostAndreiOM, on 31st July 2009, 17:47, said:

...
Chiar dacă ești în modul M, este o diferență în punctul de focalizare și punctul de expunere, care pot să difere. Numai că eu nu am aflat încă cum pot face asta. Acum el focalizează și expune în același punct.
...
"e o diferenta..." - adica vrei sa spui ca doresti sa masori expunerea pe un detaliu din cadru si sa focalizezi pe alt detaliu. Pai nu e nici o problema, fiind in M setezi expunerea dorita pe ce vrei tu apoi poti sa focalizezi si pe bec ca nu se va modifica nimic! Sau nu inteleg eu si alta e problema? Ca daca am inteles bine - atunci totusi raspunsul e absolut banal, ca mai sus. Apropos - la masurare - aici poate fi o problema: daca masori spot va trebui sa stii sa compensezi adecvat. Am vaga impresie ca nu ai realizat acest aspect. Poate ma insel? Tu stii.

La aia cu vizorul nu am auzit sa existe solutie. De fapt e una, dar costa +4K$. Se numeste EOS 1. ;)

Edited by calexe, 31 July 2009 - 18:16.


#27
florinel

florinel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,713
  • Înscris: 29.06.2005
@calexe. Pai asta e si ideea.Dupa cum am si spus, modul full manual se preteaza unor anumite situatii.Modurile cu prioritati sunt niste ajutoare binevenite, in alte situatii ,daca stii sa le folosesti.
Unii au impresia ca daca zic " folosesc numai M de 6 luni" lumea va cadea pe spate de admiratie. Chiar daca habar n-au cu ce se mananca. Eu unul atata "manual" am papat pe paine (de prin 1988 cu smena, fed, zenit, toate fara exponometru) ca stiu ce inseamna, dar e distractiv cand vedem cate un incepator care nici nu cunoaste butoanele aparatului (de un an de zile) da` el lucreaza pe manual.

Eu cred ca problemele lui vin din neintelegerea modului in care lucreaza aparatul cu flashul.

#28
AndreiOM

AndreiOM

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 317
  • Înscris: 23.09.2007
@calexe: Da, ai dreptate, m-am încurcat. Setez expunerea pe ce vreau eu și apoi focalizez.
@florinel: Conferențiare, d'asta îți iei un aparat pe care dai o cârcă de bani. Să-l folosești pe Manual. Dacă ți-l iei să-l pui pe automat, înseamnă că l-ai luat degeaba, s-ar descurca admirabil și un aparat la 1000 de lei. Nu e o fiță că folosești modul Manual așa că încearcă să scoți prejudecata asta din cap. E dorința ta de a interveni total asupra rezultatului din fotografie.

Edited by AndreiOM, 01 August 2009 - 11:36.


#29
DSops

DSops

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,516
  • Înscris: 10.05.2007

View PostAndreiOM, on 1st August 2009, 12:34, said:

Dacă ți-l iei să-l pui pe automat, înseamnă că l-ai luat degeaba, s-ar descurca admirabil și un aparat la 1000 de lei.

Sa am pardon, musiu, da' cam greu cu tehnologia asta... uniii vor doar pe automat, altii doar pe manual: important este sa folosesti cat mai putin din capabilitatile aparatului, daca se poate unul sau doua butoane. Restul sunt degeaba, numai ca sa nu fie spatiul gol...

#30
SuperDuper

SuperDuper

    Inactive

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,294
  • Înscris: 25.04.2006

View PostAndreiOM, on 1st August 2009, 05:34, said:

@florinel: Conferențiare, d'asta îți iei un aparat pe care dai o cârcă de bani. Să-l folosești pe Manual. Dacă ți-l iei să-l pui pe automat, înseamnă că l-ai luat degeaba, s-ar descurca admirabil și un aparat la 1000 de lei. Nu e o fiță că folosești modul Manual așa că încearcă să scoți prejudecata asta din cap. E dorința ta de a interveni total asupra rezultatului din fotografie.

Faci si focusul manual? Aia nu este fita?
Modurile "automate" nu insemna ca ai pus butonul pe patratul verde. Insemna un Av, un Tv, moduri care te ajuta enorm in productivitate, in ajustarea flashului, totul insa este sa stii sa le folosesti.
Ideea ca trebuie musai sa folosesti manual pt nu poti interveni asupra rezultatului este o fita... Mai ales cand clar nu ai idee ce fac butoanele de pe carcasa aia si la ce ar putea sa fie bune.

#31
calexe

calexe

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,722
  • Înscris: 21.11.2006
Oameni buni, AndreiOM, DSops, SuperDuper:
Cadeti in extreme. Unul zice ca trebuie musai M (dar, cu scuzele de rigoare, dovedeste ca nu cunoaste chestiuni mult mai simple - de unde si reactia lui florinel si a mea), ceilalti ca modul M e superfluu si ca sunt prea multe butoane pe aparat.

M trebuie musai in multe situatii - dar TREBUIE SA STII CE FACI si cum sa folosesti acest mod. Experienta mea, inclusiv seminarii de tehnica foto, arata ca foarte multi NU STIU cum se lucreaza cu M/spot. Asta nu inseamna neaparat ca nu fac poze bune. Dar cu siguranta vor rata acele situatii rare cand or esti pregatit si stii ce faci - ori admiri peisajul si spui "tataaa - stii ce am vazut eu acolo!? (dar poza n-a iesit)...". Sa va dau un exemplu (poza a mai fost postata):
Attached File  sRGB_20090519_TuraDD1_036_C.jpg   236.25K   51 downloads
Banal, nu?
Am tras 3 oameni la situatia de mai sus. Mie mi-a iesit. Cu expunerea pregatita in avans pe M/spot. Omul 1 stia bine sa fotografieze pe M, dar la momentul respectiv avea camera ramasa setata pe Av. Ghinion. Omul 2 nu stia M si fotografia din principiu in Av. Rezultat: numai mie mi-a iesti seria de poze. La ceilalti au iesit cu albul din penaj ars. Am apreciat acasa intre +2/3 .. +1, diferit in functie de camera. Nu o spun spre lauda mea ci pur si simplu pentru a ilustra o situatie si o utilitate. Banuiesc ca cei care fotografiaza la nunti au probleme similare si sunt terminati daca nu stiu M/spot sau sa compenseze adecvat in Av / Tv cunoscandu-si BINE camera. Iar in Delta, unde sunt multe pasari albe si peisaje de pozat in rasarit / apus (contraste puternice) - de asemenea. Sunt convins ca este aceeasi chestie in multe alte situatii. Si din pacate, tocmai in acele situatii cand trebuie sa stapanesti bine camera, si rapid.

Iar cu butoanele - ce sa zic... La 40D am roata aia mare, joystick-ul, AF-ON. Pentru mine astea sunt esentiale. C.Fn - de asemenea, multe sunt extrem de utile. Uitati-va (daca aveti 40D sau o camera cu meniu asemanator) la C.Fn IV-4 = 1. Banuiesc ca putini si-au batut capul cu asta. Dar e al naibii de utila, mai ales cand lucrezi in M! Despre C.Fn IV-1 = 2 am mai discutat.

E drept, sunt si absurditati precum legendarul buton "Print". Dar asta e.

Cu ce nu sunt eu de acord: daca unul sau mai multi nu stiu sa butoneze o camera - asta nu inseamna ca o camera e proasta si ca are butoane / setari inutile. Si, DSops, "important este sa folosesti cat mai putin din capabilitatile aparatului, daca se poate unul sau doua butoane. Restul sunt degeaba, numai ca sa nu fie spatiul gol..." - banuiesc ca glumeai. In principiu ai dreptate - dar trebuie sa fii un geniu pentru asta! Daca tu oi fi, poate, felicitari - dar eu unul mai am muuuult de transpirat. :) E o discutie asemanatoare in a trage RAW vs JPEG. "RAW e pentru avansati", zic cei mai multi. Eu cred ca e taman pe dos!

Edited by calexe, 01 August 2009 - 19:12.


#32
SuperDuper

SuperDuper

    Inactive

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,294
  • Înscris: 25.04.2006
Hai ca nu te cred :P

Daca eram eu acolo, aveam probabil camera pe Av dar cu masura pe spot. Ca 400D are asa ceva, spre deosebire de alte camere la care TREBUIE sa folosesti manuala ca nu au masura spot.

Si tu ai avut timp sa masori pe spot in prealabil zici... Pai cine i-a oprit pe cei care aveau modul Av sa faca compensarea expunerii in prealabil, ca doar vedeau ca au un subiect alb?
Vreau sa zic ca de vina a fost nepregatirea lor, nu automatizarea camerei. Ce te mai ziceai daca era unul cu camera pe M dar oprita si in husa?

A spune ca in cazul ala numai modul M era adecvat este o usoara exagerare.

#33
edlund

edlund

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 751
  • Înscris: 31.12.2007

View PostSuperDuper, on 1st August 2009, 20:18, said:

Daca eram eu acolo, aveam probabil camera pe Av dar cu masura pe spot.

Banuiesc ca folosesti foarte mult butonul * de pe aparat.

Edited by edlund, 01 August 2009 - 19:33.


#34
_thunder_

_thunder_

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 536
  • Înscris: 18.12.2007
asa ca fapt divers, 400D nici nu are masurare spot ... poate partial metering la care suprafata cu care se masoare expunerea este mai mare decat la spot metering.

#35
calexe

calexe

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,722
  • Înscris: 21.11.2006
.

Edited by calexe, 02 August 2009 - 01:32.


#36
SuperDuper

SuperDuper

    Inactive

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,294
  • Înscris: 25.04.2006
Da, aveti dreptate, gasca aia era mult mai mica de 9% cat este center-ul...
Doh.

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate