Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...
 probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National
 Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...
 Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...
 

Curentul De La Generator: O Problema Importanta Pentru Mine

- - - - -
  • Please log in to reply
39 replies to this topic

#1
cotzi

cotzi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,751
  • Înscris: 07.09.2004
Buna ziua tuturor! E primul meu post pe acest forum asa ca e cazul sa zic tuturor un "Bine v-am gasit!"

Problema mea, sau mai bine zis problemele mele (sunt doua) se leaga de alimentarea cu curent de la generatorul cu motor, pe benzina, a unei case de vacanta situata intr-o zona fara posibilitati de racord la reteaua de curent in viitorul apropiat.

Generatorul e unul obisnuit, de 3500VA, se gaseste in ofertele Metro. (scuze daca se interpreteaza ca reclama)

Prima problema: becurile lumineaza palpaind, desi am cumparat si un stabilizator de tensiune. E obositor daca incerci sa citesti ceva, seara la lumina unei veioze. Stiu, felinarul sau lumanarea ar fi mai bune, totusi, stiti vreo solutie pt. eliminarea acestui neajuns?

A doua problema: sistemul de alarma. Nu am mari averi acolo, totusi, pentru a descuraja eventualii raufacatori, am decis sa instalez un sistem de alarma. Instalarea n-ar fi o problema ci alimentarea cu curent a acestui sistem de alarma. Acumulatorul sistemului de alarma asigura o autonomie de max. 8-12h. E insuficient avand in vedere ca acea casa de vacanta tebuie protejata 4-5 zile pe saptamana. Persoana care imi instaleaza sistemul mi-a explicat ca problema s-ar rezolva in felul urmator: pornirea (armarea) sistemului de alarma se face in prezenta tensiunii de 220v de la generator. Odata oprit genaratorul, sistemul de alarma comuta pe acumulatorii proprii. Solutia ar fi ca, imediat dupa ce sistemul de alarma a comutat alimentarea pe acumulatorii sai, un temporizator sa comute de pe acumulatorii sistemului pe un acumulator de masina. Respectivul nu a incercat inca varianta asta si ma intreb, daca stie cineva situatii similare si modul cum au fost ele rezolvate.
In speranta ca voi afla niste raspunsuri va multumesc anticipat!

#2
Alice

Alice

    Big Boobs

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,132
  • Înscris: 05.12.2002
In mod normal, o alarma are o sursa de alimentare. sursa scoate 12V DC din 220V AC. De obicei, sursa are si un acumulator. cand are de unde, il incarca, cand nu are 220, se foloseste de acumulator. Acumulatorul e de 12V 7Ah sau chiar 12V 12Ah. Daca decuplezi partea de incarcare poti pune un acumulator de masina fara grija. Dar e treaba ta cum il incarci ;)

Atentie si la consum... la un calcul relativ rapid, un sistem de alarma compus din:
- centrala de alarma
- 2 tastaturi
- sirena externa
- apelator telefonic
- vreo 5 senzori

termina un acumulator de 7Ah cam in 8-10 ore. Asta in stand-by, fara sa sune nimic.

#3
cotzi

cotzi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,751
  • Înscris: 07.09.2004

Alice, on Sep 13 2004, 03:03, said:

termina un acumulator de 7Ah cam in 8-10 ore. Asta in stand-by, fara sa sune nimic.

<{POST_SNAPBACK}>


Da, stiu ca nu ma pot baza pe acumulatorul sistemului, insa cu un acumulator de peste 100Ah as putea sa tin sistemul in functiune 5 zile? De incarcat acumulatorul, il incarc de la generator daca tot e in functiune cat sunt acolo.
Ma gandeam sa fac un montaj care sa comute bateria de masina in locul celei din sistem, la cateva zeci de secunde dupa ce opresc generatorul iar ca tampon, in timpul comutarii sa folosesc doi condensatori de 20.000 uF. Crezi ca se poate astfel? Sau cel mai bine ar fi sa dezactivez modulul de incarcare al sistemului asa cum ai zis si sa conectez direct bateria de masina in locul celei de 7 Ah?

#4
James

James

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 518
  • Înscris: 04.06.2003
Cotzi in primul rand bun venit!
Solutia mea ar fi urmatoarea:
Daca becurile lumineaza palpaind cred ca ar fi mai bine daca pui niste condensatori in paralel de valoare cat mai mare, incearca si tu cu ce valori gasesti, important e sa fie la 250 V curent alternativ.
Sau alta solutie - daca cumva generatorul iti scoate 12 V atunci iti cumperi citiva acumulatori de masina de capacitate mare si folosesti becuri la 12 V iar unde ai nevoie de 220 V folosesti convertoare.
Avantajul e ca nu trebuie sa mearga tot timpul generatorul cat ai nevoie de curent ci numai ca sa se incarce bateriile si ai avea un consum mai redus de combustibil. Cel mai complicat e sa faci circuitul de incarcare a bateriilor astfel incat sa porneasca generatorul la o anumita tensiune a acumulatorilor astfel incat sa nu scada prea mult tensiunea pentru ca la acest tip de acumulatori este recomandabil sa fie cat mai incarcati pentru ca sa te tina cat mai mult timp 5 - 7 ani. Trebuie sa-ti faci si un calcul de rentabilitate sa vezi daca ti-e rentabila o astfel de solutie.
Se rezolva astfel si problema alarmei care ar fi conectata la bateriile de acumulatori ce ar avea capacitate destul de mare incat sa tina alarma zile in sir poate chiar si saptamani, depinde de capacitatea acumulatorilor.

#5
James

James

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 518
  • Înscris: 04.06.2003
Sau daca iti permiti sa-ti iei niste panouri solare nu mai ai nevoie de generator, de benzina decat ca backup.
Problema e ca sunt cam scumpe panourile solare, 1 panou care produce 100 W/h e cam 500 euro si iti produce cam 5-800 W pe zi deci 3.5 - 5.6 kw pe saptamana.

#6
softeam

softeam

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 541
  • Înscris: 26.03.2003

James, on Sep 13 2004, 21:45, said:

Daca becurile lumineaza palpaind cred ca ar fi mai bine daca pui niste condensatori in paralel de valoare cat mai mare, incearca si tu cu ce valori gasesti, important e sa fie la 250 V curent alternativ.

Filtraj cu condensatoare in curent alternativ n-am auzit. La montajul descris de tine vei avea un scurt de toata frumusetea... Daca redresezi tensiunea, da, dar vei avea nevoie de becuri/consumatori  la 324 V si o punte de min. 20 A.

La alternativa cu curent continuu, iar nu tine: nu poti sa consumi mai mult decit produci, adica pt. ca sa incarci acei multi sau puternici acumulatori, generatorul va merge mult timp, sau vei avea nevoie de putere mai mare. Pina la urma tot aia e, energia se transfera, minus pierderile!

Lasind critica, generatorul trebuie dus intr-o anumita turatie, astfel incit tensiunea generata sa aiba frecventa de 50 Hz. La frecvente mai mici, lumina devine pilpiitoare. Daca tot nu merge, s-ar putea sa ai probleme cu ceva infasurari prin generator, in sensul ca una din ele sa fie intrerupta si sa ai o alternanta lipsa. Daca infasurarea e in scurt, generatorul nu scoate tensiunea nominala si se incalzeste puternic si rapid..

#7
James

James

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 518
  • Înscris: 04.06.2003
Softeam "mersi" pentru critica dar hai sa facem un pariu daca tot esti asa de sigur: punem un condensator de ce valoare vrei tu (10 - 100 uF) in parale la tensiunea de la retea si daca se face scurt si sare siguranta (16 A) atunci eu tai frumos condensatorul si il mananc! Daca nu se intampla acest lucru dai o lada de bere. Ok ?
Si cine a cerut sa consumi mai mult decat produci - sau vrei sa faci un perpetuum mobile ?
Eu spuneam de alternativa cu baterii pentru ca generatorul daca merge consuma combustibil chiar daca este nevoie de 200 W la iesire sau 3000 W, deci la consum mic randamentul este foarte scazut!
Bateriile fac ca acest randament sa creasca, dar acest lucru trebuie sa il calculeze proprietarul in functie de necesitatile care le are si in functie de investitia pe care este dispus sa o faca.

#8
cotzi

cotzi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,751
  • Înscris: 07.09.2004
In primul rand vreau sa multumesc tuturor celor care mi-au raspuns.
Acum vreau sa fac o precizare: instalatia electrica a cabanei a fost proiectata si executata in intregime pentru 220V avand in vedere ca, in zona exista o linie de 20 KV la care sper sa ma racordez prin trafo impreuna cu viitorii mei vecini. Un trafo de 20KV->0,4KV la cea mai mica putere, complet echipat, in stare noua, ma costa 700 milioane, adica aproape cat toata cabana, ceea ce nu mi se pare deloc ok. Avand in vedere politica companiei de electricitate de a obliga consumatorul sa semneze cedarea dreptului de proprietate asupra investitiei catre companie, mi se pare o nebunie curata sa investesc singur niste bani in acest trafo pentru ca apoi, altii cu relatii sa se conecteze la retea pe banii mei. Pana nu vom fi macar 4-5 proprietari dispusi sa contribuim de la bun inceput dpdv financiar pt realizare acestui obiectiv, nici nu ma gandesc la racordul la retea. Scuze pentru lungul pasaj off-topic.
In perioada cat sunt la cabana, in mod normal, generatorul ar trebui sa functioneze pentru a alimenta pompele centralei termice si hidroforul pt. apa potabila. Sunt pe 220V toate si nu prea am alternative. Pentru securitatea instalatiei termice in caz ca se defecteaza generatorul voi folosi un UPS care va asigura curent pentru pompa de recirculare. Evident ca voi fructifica din plin acest timp de functionare a generatorului si de aceea voi incarca acumulatorul din care sper sa alimentez sistemul de alarma.
M-am gandit si la un panou solar insa in ideea ca acesta sa incarce acumulatorul sistemului de alarma.
Revenind la generator, acesta ar trebui sa scoata 220V - 50Hz si sunt curios cum pot determina daca sunt respectate aceste valori. Posibilitati de reglaj al turatiei nu am, acesta se autoregleaza. Am un stabilizator de 220V la 1000W insa nu ajuta la eliminarea palpaitului becurilor. In schimb am alimentat un TV care a functionat ok. Credeti ca ar fi facut urat daca ar fi fost variatii de frecventa a curentului? Ca de stabilizare a tensiunii sa zicem ca m-am asigurat...
Nu stiu daca imi scapa ceva din toata treaba asta, cam astea ar fi datele problemei, daca aveti alte idei sau intrebari astept raspuns.
Va multumesc mult pentru ajutor!

#9
nelu F

nelu F

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 250
  • Înscris: 16.12.2003
James, s-ar putea sa nu fie nevoie sa tai condensatorul pt ca va pocni singur. Un cond de 100 uF are reactanta de aprox 32 ohmi la 50Hz, ceea ce insemna un curent efectiv prin el de 6,9 A. E cam greu sa gasesti un condensator care sa reziste la curentul respectiv.
Unde ai citit, auzit tu de stabilizarea unei surse de tensiune alternativa prin montarea de condensatoare in paralel?
Se practica, in schimb, montarea de condensatoare in paralel pe fazele retelei numai pentru compensarea factorului de putere in cazul consumatorilor puternic reactivi si cu caracter inductiv.

cotzi, s-ar parea ca generatorul pe care-l ai ori are o hiba, aparuta in exploatare, ori este gresit proiectat/ realizat. Nu ar strica sa verifici circuitul de comanda al motorului functie de sarcina generatorului.
Palpairea care apare are frecventa mai mica de 24Hz (limita de la care in sus ochiul uman nu mai percepe variatile de intensitate luminoasa).

#10
Alice

Alice

    Big Boobs

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,132
  • Înscris: 05.12.2002

cotzi, on Sep 13 2004, 00:50, said:

Generatorul e unul obisnuit, de 3500VA, se gaseste in ofertele Metro. (scuze daca se interpreteaza ca reclama)

<{POST_SNAPBACK}>


PROBABIL din categoria "ieftine, da' proaste"

nelu F, on Sep 15 2004, 09:55, said:

Palpairea care apare are frecventa mai mica de 24Hz (limita de la care in sus ochiul uman nu mai percepe variatile de intensitate luminoasa).

<{POST_SNAPBACK}>


hai-hai... atunci de ce ne deranjeaza refresh-ul de 60Hz? Si de ce simt ca mor cand ma duc la cinematograf si sunt secvente in care este f. mult alb si vad cum palpaie imaginea ca naiba?

#11
nelu F

nelu F

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 250
  • Înscris: 16.12.2003
La cinema ai 24 de cadre pe secunda (la TV normal 25 de cadre), exact la limita. De ce? Ca sa se foloseasca mai putina pelicula.
Faptul ca te oboseste refresh-ul la 60Hz nu inseamna ca sesizezi si palpairea imaginii.

#12
Alice

Alice

    Big Boobs

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,132
  • Înscris: 05.12.2002
iti pot spune cu o precizie de 98% refresh-ul monitorului (60 / 70-75 / 85 Hz). Asta pt. ca sesizez palpairea.

Intr-adevar, sunt unii care nu vad nici o diferenta.

#13
cotzi

cotzi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,751
  • Înscris: 07.09.2004
Generatorul e un Briggs & Straton si am dat pe el 900$. Bun sau rau, nu stiu, altceva nu am gasit in limita a 30 mil. Mai gasisem ceva cu motor sub licenta Subaru insa pretul era mult mai mare la aceeasi putere.
Imi poate spune cineva cum si cu ce as putea verifica daca generatorul produce curent la parametri? Poate cei de la Electrica au pe masinile lor vreun tester ceva? As da de-o bere cand ii vad la lucru pe undeva si sa sa ma dumireasca ce si cum...

#14
mister_rf

mister_rf

    freelancer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,889
  • Înscris: 22.10.2002
Pentru a face un test ai nevoie de o sarcina 1000/2000W care poate fi un calorifer electric si un osciloscop.  Din forma de unda afisata de osciloscop se determina frecventa, tensiunea si eventualele probleme  legate de generator.

#15
cotzi

cotzi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,751
  • Înscris: 07.09.2004
Multam pt. idee, o sa rog pe cineva de la radioclubul din SV sa ma ajute cu un astfel de test cu osciloscopul.

#16
cotzi

cotzi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,751
  • Înscris: 07.09.2004
Pana la urma generatorul a crapat. Intr-o buna zi, turatia motorului a crescut fara motiv iar lumina becurilor s-a intensificat. Unele s-au ars chiar. Am masurat fara sarcina tensiunea de la prize si avea... 500V!
Astfel stand lucrurile, l-am trimis acum 3 saptamani la service in Bucuresti, de-acolo l-au trimis la expertiza la Cluj si pana la urma s-a reparat. Tipii spun ca lumina palpaie pentru ca sarcina e prea mica. Oricum, una peste alta, concluzia mea e ca am luat un generator slabutz. Nu are regulator electronic, din cate mi-au spus tipii de la service iar protectia e un releu termic banal.

#17
cotzi

cotzi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,751
  • Înscris: 07.09.2004
S-a reparat si a crapat din nou, nu inainte de a arde 3 becuri din care 2 sunt economice si doua drosele de la doua aplice cu neon circular. Tensiunea masurata cu sarcina de ~ 1000W e de aprox. 33oV indicata de voltmetrul unui stabilizator de curent alternativ pt. alimentarea televizorului. Fara sarcina, tensiunea trece de 380v. Ce dracu se intampla? Regret enorm ca nu am luat un cicloconvertor Honda  :angry:

#18
Sir_Vaska

Sir_Vaska

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 626
  • Înscris: 12.06.2004
Generatorul e mono sau trifazat ? Cum era reglata excitatia , daca nu avea regulator electronic ?
Eu am racordat generator de 400kva (la firma unde lucrez) , si in gol tensiunea si frecventa erau perfect stabile.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate