Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata
 Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...
 teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN
 Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.
 

Stropiri la pomii fructiferi

* * * * * 6 votes
  • Please log in to reply
7062 replies to this topic

#5797
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,991
  • Înscris: 17.03.2005
Procentul de flori polenizate la vișin în general este foarte mic raportat la numărul de flori. Este o trăsătură a speciei.
În plus, probabil ca și procesul în sine, cu tot ce implica el, de la viabilitatea polenului la fereastra optima pt fecundare, e mai pretențios la condiții, "tolerantele" sunt mai mici, vremea poate influenta inclusiv echilibrul hormonal necesar procesului.
De asemenea, Samburoasele în general nu cred ca prezintă partenocarpie, adică formarea fructului în lipsa polenizarii. La semintoase se întâmplă relativ des (in cazul multor soiuri) și poate fi indus/incurajat și hormonal prin tratamente, specifice, posibil însă că unele tratamente nespecifice dar uzuale pt mulți dintre noi sa încurajeze măcar parțial fenomenul. (ca exemplu, nu ca ar fi neapărat adevărat dpdv al substanțe, dar dacă aplici anumite fungicide sau substanțe foliare pt fertilizare acestea sa aibă și mici efecte secundare de acest gen)

Nu sunt sigur asupra acestui ultim punct însă e posibil, discutând asa intuitiv, ca la semintoase sa aibă loc uneori și o fertilizare parțială, incompleta, dar ele totuși sa păstreze fructul pana la maturitate.
La Samburoase aceste fructe mult mai evident rămân mici și se scutura în prima faza a dezvoltării. În special la vișin. Prun, Cires, chiar cais... Mai puțin la piersici dar și la ei.


Per total, visinul prezintă toate aceste trăsături specifice tipului din care face parte, Samburoase, iar unele din ele sunt în mod evident mai accentuate decât în cazul altor specii de acelasi gen.

Frigul în sine e doar o mica parte din factorii de mediu care influențează lucrurile. De fapt noi înțelegem prea puțin din tot ce. Se întâmplă.

Am sa emit o ipoteza despre care nu prea am găsit informatii(ca să nu spun ca nu am găsit deloc)

Când vorbim de vreme relativ la polenizare legarea fructelor, noi avem tendinta sa ne uitam doar la temperatura și aia din momentul înfloririi, este oarecum normal, este cel mai evident.

Dar știm ca impactul temperaturii asupra pol3nizarii e mult mai îndelungat, în general nu doar asupra procesului de polenizare ci asupra întregului proces reproductiv.
De la formarea și dezvtarea mugurilor florali, evoluția lor de la începerea diferențierii și pana după procesul de polenizare propriu-zis...
Dacă specia are nevoie de un anumit număr de ore de frig, de un anumit grafic al expunerii la diverse temperaturi, ne uitam noi degeaba la ziua înfloririi, poate ca florile alea arata de departe ok dar practic ele sunt dezvoltate incorect si nu au ce fruct sa formeze....


De asemenea, știm în general chiar despre momentul înfloririi ca și umiditatea joaca un rol extrem de important.
Frig sau nu asta contează cat conteaza dar dacă aerul este mult prea uscat, fereastra "de oportunitate" în care polenizarea are loc sa fie extrem de mult scurtata...


Lucrurile sunt complicate dacă începi sa te uiți foarte de aproape, informațiile sunt dar de fapt nu prea sunt, aparent se cunosc multe lucruri dar practic, asa cum am constatat în destule rânduri, se cunosc foarte puține lucruri în amănunt și în mod clar, multe sunt niște presupuneri mai mult sau mai putin bazate pe dovezi/indicii...

Iar dacă la unele specii se cunosc mai multe pentru cs interesul economic pentru specie este mai mare, când ne uitam la interesul pt specia Vișin ne putem ușor imagina ca, de fapt, e oarecum normal sa existe atâtea semne de întrebare.

Aici în zona noastră de fapt asta e unul din paradoxuri.. Ca deși este una din speciile care aici își au "patria mama", zona cea mai favorabila, se simt cel mai bine, sunt cel mai des întâlnite in forma lor bruta, sălbatică, spontana, cercetătorii locali prea puțin au încercat sa deslușească secretele speciei.

Iar dacă cei de aici nu prea au făcut-o e mai complicat ca alții sa o facă...

Acum mulți ani citeam despre introducerea visinului pe continentul nord american...
Era din care îmi amintesc o doamna care avea cred și ceva origini europene, sper sa nu greșesc, și care abia făcuse câteva vizite prin europa de sud-est și era considerata nu expert american, deja expert pe plan mondial ale cărei teze erau luate de bune de toată lumea.
Si din ce îmi mai aduc asa aminte ma și amuzam cât de limitate erau punctele de plecare ale cercetării dumneaei, ca soiuri, observație a lor, cunoaștere a diversității enorme de fapt...

Pai dacă asa arata un expert, asa o baza și o experienta directa cu specia are, îmi pot imagina la câte sute de ani lumina suntem de înțelegerea speciei.
Cei din zona din păcate in multe privințe nu au avut mijloacele științifice atât de avansate încât sa facă mai mult, nu ca ar fi avut neapărat un interes foarte mare pt asta.

Azi parca ungurii se apropie cât de cât de ce ar trebui sa însemne exploatarea acestei specii dwr probabil ca și la ei e destul de complicata treaba... Cercetare serioasa, pura, în Europa de Est, azi, 3 mai greu de crezut ca se poate face....



#5798
gabiroa

gabiroa

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,426
  • Înscris: 28.12.2010
In caz ca te ajuta cu ceva in cercetarile tale eu am avut 2 visini unul langa altul. Un pic prea aproape unul de altul si de vecinii lor un mar un par un prun si doi smochini. Doi ani la rand au legat relativ bine dar niciodata nu au legat toate florile. Ar fi prea mult, imens. Am luat ceva gen 50-60 de kile de la amandoi am facut dulceata si visinata si eu si taica-miu si frate-miu si cumnatul meu. Anul asta am luat decizia sa il scot pe cel care facea visine mai mici si un smochin datorita unor considerente legate de inghesuiala. Totodata L-am redus cu vreun metru in inaltime pentru ca nu mai ajungeam sa culeg visinile si pentru ca il cam sufoca pe bietul par care anul trecut a cam suferit nu stiu exact din ce motiv eu am banuit ca din lipsa de lumina poate si foc bacterian habar nu am. Ce vreau sa subliniez e ca nu vad nici o diminuare in cantitatea de visine pe care a legat-o asta care a ramas. Deci nu se vede nici o schimbare la fructificare din cauza ca a disparut vecinul. Alti visini nu prea sunt prin imprejurimi, sunt cativa ciresei mici cu cateva flori la mine si la vecinul.

#5799
gushpi

gushpi

    cârcotaș

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,947
  • Înscris: 17.01.2012
...încă am frica grindinei...

#5800
Powerup

Powerup

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,116
  • Înscris: 30.04.2017
Anul asta nu am reusit sa fac stropirea cu confidor si se pare ca rau am facut, fiindca daunatorii prospera iar afidele stau ciorchine. Am reusit cumva sa dau spre seara un Karate Zeon(si Affirm pe cativa) desi nu apucasera sa se uste de tot frunzele dupa ploaie, iar azi dupa vreo 20 de ore inca mai erau care miscau. Bine ca normal stropirea a fost pentru viermele marului, dupa ce am facut rariea, Daca la bolile fungice stau binisor, la daunatori e jale si nu doar la mine in curte. Dau si miercuri o tura sa vad daca au mai ramas afide si mai stropesc daca trebuie, voi ce insecticide mai folositi cu succes pentru afide?

Pe langa afide, pe un par erau destule exmplare din gangania de mai jos, si 2-3 pe un mar. Oare ce o fi?
Attached File  image_2022-05-29_195655957.png   794.82K   34 downloads

Edited by Powerup, 29 May 2022 - 19:01.


#5801
rid

rid

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,785
  • Înscris: 23.02.2006
Larve de gargarita, cele care se hranesc cu afide, pacat ca ai stropit :(

#5802
Powerup

Powerup

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,116
  • Înscris: 30.04.2017
nu aveau cum sa faca fata la cate afide sunt. Prea putin si prea tarziu. Cand afidele stopeaza cresterea lastarilor nu mai e timp de pierdut. Mersi oricum de raspuns.

#5803
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
Nu stiu in ce zona esti, dar la mine prognoza de azi imi arata 2 saptamani de ploaie si furtuni.
De regula aveam o luna de ploaie aproape zilnica, dar incepea pe la jumatatea lui mai. Acum vad ca a inceput mai tarziu...
Prin urmare, atentia mea se muta contra moniliozei si rapanului.
Dar, ca si insecticide-acaricide, alternez Mospilan cu Vertab (am cumparat cantitati mai mari). Mai am Karate Zeon, Movento, Actelic, Laser, dar le folosesc mai rar si de regula punctual.

#5804
Powerup

Powerup

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,116
  • Înscris: 30.04.2017
In zona colinara, altitudine circa 475 m +- in functie de harta, la 33 km de cluj-napoca. M-am uitat si eu pe prognoza si asa e cum zici, desi acum 2 zile aratau putine ploi. Daca a inceput mai tarziu cu 2 saptamani perioada ploioasa cred ca e bine, fiindca e mai cald afara si bolile fungice nu mai au conditii optime de dezvoltare. Din experienta anilor precedenti daca controlam pana la sfarsit de mai-inceput de iunie bolile, apoi doar accidental mai trebuia sa stropesc ulterior.

Mospilan o sa incerc mersi, cu laser dau la inceput de august pentru a doua generatie la viermele marului, dar cica nu afecteaza afidele

#5805
gushpi

gushpi

    cârcotaș

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,947
  • Înscris: 17.01.2012
...ăăă..., cu ce stropesc împotriva graurilor? :)
de fapt zâmbesc amar, în fiece an un cireș aflat la marginea tarlalei + rândul de viță de vie din acea margine sunt „culeși” de păsări...
noroc că mai am și alți cireși și alte rânduri cu viță...

#5806
l_stoian79

l_stoian79

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,773
  • Înscris: 29.08.2006

 gushpi, on 30 mai 2022 - 10:20, said:

...ăăă..., cu ce stropesc împotriva graurilor? Posted Image
de fapt zâmbesc amar, în fiece an un cireș aflat la marginea tarlalei + rândul de viță de vie din acea margine sunt „culeși” de păsări...
noroc că mai am și alți cireși și alte rânduri cu viță...

eu la grauri am stropit cu o plasa aruncata peste ciresi, dar acu au cam crescut si e chinuiala dracului sa pun plasa peste...
Am vazut pe net o idee, n-am testat-o anul asta c anu am cirese :-((, dar cred ca ar merge, ce ziceti? :

Attached File  WhatsApp Image 2022-05-28 at 3.27.19 PM.jpeg   176.56K   45 downloads

Eu la capsuni sufar, daca nu le ciugulesc graurii, le mananca furnicile, daca nu furnicile atunci melcii...naiba sa le ia :-(  Ma gandeam sa presar Somy (praf antifurnici) pe langa, da parca n-as mai pune chimicale pe ceva ce vreau sa mananc eu si famiulia mea...macar alea sa fie cat de cat curate....

Edited by l_stoian79, 30 May 2022 - 12:02.


#5807
gushpi

gushpi

    cârcotaș

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,947
  • Înscris: 17.01.2012
sper că nu e considerat off-topic, că vorbim tot despre dăunători :)
-am pus o singură dată plasă și nu-mi mai trebe :(

#5808
ceanu1980

ceanu1980

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,087
  • Înscris: 15.05.2008
A folosit careva morpheus?

#5809
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020

 Powerup, on 30 mai 2022 - 08:07, said:

.......cred ca e bine, fiindca e mai cald afara si bolile fungice nu mai au conditii optime de dezvoltare....
Din pacate... au! Caldura si umiditate? Raiul lor! La mine, incepand cu iulie, nu prea mai ploua pana in septembrie-octombrie.
Asa ca, foarte rar, mai stropesc dupa inceputul lunii iulie. Doar daca e nevoie. Altfel, toamna tarziu o polisulfura sau un cupru.
De ex. acum cuget daca sa stropesc prunii salbatici sau nu (prima oara anul asta). Au, iar semne specifice paianjenului ala rosu....
Probabil va trebui sa stropesc, ca daca ploua atat sigur va aparea si monilioza. Si nu numai la pruni. Plus rapan la meri/peri... SI uite asa o decizie e luata! Am dat ultima oara cu luna experience in 21 mai? Acum e randul lui Score! Cu Vertab sa fie si pentru pruni ceva. Mai bag si niste Cropmax si gata! Decizia e luata, astept momentul oportun dupa 21 iunie. Prunii trebuie sa reziste pana atunci. Dar de va fi nevoie ii stropesc numai pe ei, iar restul dupa 21.
Mama ma-sii! Speram sa scap doar cu ce-am dat pana acum. Iar ma duc in minim 6-7 stropiri/an...

#5810
vladuzz7

vladuzz7

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,066
  • Înscris: 17.05.2012
cele mai importante stropiri mi se par cele din repaus.
Dupa taiere cu ceva cupric, concentratie mare si la dezmugurit cu ulei si insecticid.
Vecinul care are prunii la 2 metri de ai mei, are lastarii plini ochi cu afide. Toti. Ploua cu secretii din acelea. El cred ca a dat cu ulei+instecticid+ fungicid pe la sfarsitul lui martie cand erau deja inverziti.
La mine, pare ca au migrat de la el vreo cativa pe cateva frunze, dar foarte foarte putini pe langa ai lui. Eu nu am mai stropit in afara de cele 2 tratamente mentionate decat cu Movento si ala cu concetratie slaba din greseala.

Edited by vladuzz7, 30 May 2022 - 22:29.


#5811
til

til

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,691
  • Înscris: 30.07.2003
La sol efectuati aceleasi lucrari?

Pentru grauri puteti incerca CD-uri si platane de HDD-uri agatate precum globurile in pom. La mine functioneaza. Adica pe mine ma sperie :lol:

#5812
til

til

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,691
  • Înscris: 30.07.2003
Ieri am stropit, cu ciresele parguite bine, inrosite dar inca nu sunt dulci. Lipsesc doua zile de acasa, iar Decis trap nu par sa faca mare lucru. Or fi max 20 muste in total in trei capcane la sapte pomi imprastiati prin curte. Mai sunt si graurii cu doua picioare, care rup crengile.

Attached Files


Edited by til, 31 May 2022 - 08:43.


#5813
hamangia

hamangia

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,345
  • Înscris: 24.02.2020
arata frumos
la mine sunt mai mici. si mai verzi Posted Image

#5814
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020

 til, on 31 mai 2022 - 08:30, said:

Ieri am stropit, cu ciresele parguite bine, inrosite dar inca nu sunt dulci. Lipsesc doua zile de acasa, iar Decis trap nu par sa faca mare lucru. Or fi max 20 muste in total in trei capcane la sapte pomi imprastiati prin curte. Mai sunt si graurii cu doua picioare, care rup crengile.
Eu zic ca te mananca undeva...
Vezi ca decis-ul ala  (daca ai stropit cu el) are perioada de pauza 7 zile. Daca vrei sa culegi mai devreme... da-le la dusmani!
Daca ai stropit cu altceva, verifica perioada de pauza!

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate