Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Rename SQL column

Achiziționare tuner TV !

Din ce este facuta terasa asta?

Cum accesez site-ul CNAS ?
 Algoritm simplu de calculare al u...

Bitdefender Total Security ș...

casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...
 Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...
 probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National
 

Stropiri la pomii fructiferi

* * * * * 6 votes
  • Please log in to reply
7062 replies to this topic

#2125
fr0ggybv

fr0ggybv

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,144
  • Înscris: 29.10.2008

 cotzi, on 10 ianuarie 2019 - 21:46, said:

Confidor oil nu cred ca mai gasesti pe undeva. S-a scos de pe piata. Il inlocuiesti cu Ovipron si eventual adaugi un insecticid dar nu stiu ce sa-ti recomand.

Aoleu, de vreo 7 ani dau cu confidor, ce fac fara el ? :)
Am citit si eu stirea acuma, pare nu se mai fabrica ca are imidacloprid.

 cumparator, on 10 ianuarie 2019 - 22:10, said:



E cam scump, am comandat de aici un pachet de tratament pe anul asta, inclusiv confidor  http://www.agro-expe...p/confidor-oil/ si e 36 de lei l, sper ca il si trimit.

#2126
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,448
  • Înscris: 27.01.2012
Ca sa inchidem subiectul cu zeama bordeleza, cine inca mai are dubii sa consulte dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane:
Bordelez/bordeleza/bordelezi/bordeleze.

#2127
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,448
  • Înscris: 27.01.2012
Faceti provizii de fungicide ca in primavara va fi nevoie de stropiri masive la pomii ce nu si-au scuturat frunzele in toamna datorita vremii secetoase.

#2128
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,991
  • Înscris: 17.03.2005
Iesirea din vegetatie( respectiv intrarea in repaos vegetativ) e controlata/indusa de anumite semnale care indica apropierea iernii.
Cei mai importanti stimuli sunt lumina si temperatura.
Scaderea duratei zilei este un parametru constant, variatiile in comportamentul planrelor fiind preponderent cauzate de evolutia temperaturilor.
E adevarat ca si alte fenomene cum sunt seceta sau alti factori de natura nurritiva sau hormonala influenteaza insa in principiu cand vorbim de fenomene ca anul acesta, generalizate , preponderent temperarurile au jucat un rol decisiv.

Toamna nu a fost chiar una extrem de secetoasa si mai cu seama nu a fost secetoasa peste tot pe unde fenomenul exista.
Pot spune chiar ca eu spre exemplu am irigat si ...degeaba.

Consider ca toamna foarte calda si venirea iernii cu episoade relativ friguroase e mai plauzibil sa fie cauza fenomenului.

As mai adauga ceva, ca tot se vorbea de tratamente cuprice toamna si ju kai demult decat in posturile anterioare se vorbea de 4 tratamente in aceasta perioada.

Ei bine, exista multe modele de cultura in care tratamentele cuprice debuteaza inca de la inceputul toamnei si sunt repetate apoi de cateva ori.
Evident ca difera dozele/concentratiile.
Ca principiu se fac tratamente succesive cu doze din ce in ce mai mari, pornind de la doze foarte mici si ajungand practic la doza "cunoscuta" ...
Difera schemele si dozele in functie de circumstante si specie, se administreaza si alte substante(fertilizare, inclusiv N, sub forma de uree, spre exemplu).

Ideea este ca pomii sunt si astfel "ajutati" atat sa asimileze si sa depoziteze nutrienti cat si sa ...scape de frunze, cuprul avand si acest rol in toata povestea.
Dealtfel unul din tratamentele facute in pepiniere pentru grabirea intreruperii vegetatiei este pe baza de Cu.
Sa nu uitam ca pepinierele deja nu doar ca au scos, ambalat, livrat pomii dar noi uneori ii si plantam in vreme ce poate acelasi soi in gradina inca are fructe neculese.

Deci povestea cuprului in livada poate fi si mult mai complicata decat ceea ce ziceam in postul anterior.."tratament sa fie"...  in special in livezile de productie, unde pomul trebuie sa fie profitabil si e deci "turat" la maxim, si implicit si ajutat din toate punctele de vedere, lucrurile sunt adesea complicate.  


Ps. Apropos de zeama lu peste...era o gluma, daca nu a prins ...aia e...e si mai penibil sa o mai si explic desi un indiciu am dat...m-a amuzat o discutie pe tema asta in care unii foloseau prerextul ca vine de la "bordo" si ca romaneste e bordoleza..ca se scrie intr-un fel si se citeste in altul samd...
Mi s-a parut foarte haioasa si ridicola discutia aia mai ales ca avea aere academice asa ca m-a amuzat foarte tare sa scriu astfel.
N-a prins, aia e. Guru a sesizat dar a luat-o atat de in serios incat nici indiciile mele ulterioare  si mai evidente, nu au prins.

Chiar nu are sens sa va agitati, e irelevant, o luati cum vreti, mie imi e absolut egal. O vreme tot "bordoleza" o sa ii zic pentru ca ma amuza.
Oricum eu dau sulfat simplu asa ca ...cine sa zeama sa faca bine sa studieze cum ii zice:p



#2129
gabiroa

gabiroa

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,426
  • Înscris: 28.12.2010
Azi au fost 13 grade la Constanta cer senin si vant absolut deloc. Asa ca mi-am luat vermorelul si am dat cu Nuprid. Oil. Cu 16 litri de solutie am imbaiat bine tot. Am pus 250 ml insecticid. Acu daca am facut bine sau nu probabil ca nu o sa aflu niciodata dar macar mi-am diluat sentimentul de vinovatie ca nu dadusem in toamna. Urmatoarea va fi cu sulfat de cupru mai spre sfarsitul lui februarie daca vremea va permite.
Apropos de frunzele necazute din pomi am auzit pe mai multi. In decembrie  parul era plin de frunze maro dar care nu cadeau din pom si marul avea ceva dar mai putin. Acum sa stiti ca nu mai era nici o frunza in nici un pom.

Edited by gabiroa, 18 January 2019 - 16:11.


#2130
Vincentiu_1981

Vincentiu_1981

    Locatie: Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,259
  • Înscris: 02.11.2012
Multi pomi au ramas cu frunzele in ei pentru ca vremea a fost calda pana in noiembrie, iar apoi de la finalul lui noiembrie a venit frigul, au inghetat si au ramas asa pe pomi, pentru ca s-au uscat fortat. Daca frunzele se usuca fortat in pomi, ele nu vor mai cadea si la fel se intampla si atunci cand un pom se usuca in timpul verii.

#2131
cotzi

cotzi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,751
  • Înscris: 07.09.2004

 gabiroa, on 18 ianuarie 2019 - 16:07, said:

Cu 16 litri de solutie am imbaiat bine tot. Am pus 250 ml insecticid. Acu daca am facut bine sau nu probabil ca nu o sa aflu niciodata dar macar mi-am diluat sentimentul de vinovatie ca nu dadusem in toamna.
In 16 litri de solutie cu Nuprid Oil ai pus SI 250 ml insecticid??? Ce fel de insecticid? Pai ai dat insecticid nu numai pentru toamna trecuta ci si pentru toamna anului cand The Beatles lansa albumul Let it be .... Nuprid Oil are insecticid nu mai trebuie adaugat, are imidacloprid! Ovipron nu are insecticid! Iar 250 ml insecticid in plus mi se pare enorm de mult... ce fel de insecticid ai adaugat incat a fost necesara o asemenea cantitate?

#2132
gabian22

gabian22

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,630
  • Înscris: 26.01.2007
A pus 250ml nuprid oil la 16l apa. Nu cred ca a pus insecticid extra, insecticid = nuprid oil.

#2133
cotzi

cotzi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,751
  • Înscris: 07.09.2004
Da, se pare ca am inteles eu gresit si imi cer scuze daca e asa. Eu ii spun ulei chiar daca mai are si insecticid. Cand am vazut 250 ml insecticid m-am mirat! Stiind ca imidaclopridul care e si in Confidor si in Nuprid e retras de pe piata m-am gandit ca poate o fi folosit Ovipron si a scris din greseala Nuprid dar chiar si asa ar fi fost o doza mare de insecticid adaugat. Ma rog, mai greseste omul. Sper ca nu e cu suparare!
Eu nu am reusit sa procur nici Confidor nici Nuprid asa ca voi folosi Ovipron la care voi adauga un insecticid. oricum, uleiul + insecticidul eu le voi da la inceputul dezmuguritului...

Edited by cotzi, 18 January 2019 - 21:55.


#2134
gabiroa

gabiroa

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,426
  • Înscris: 28.12.2010
Scuze Cotzi am pus 250 ml de solutie Nuprid Oil in 16 litri de apa ...... ideea e ca nu stiu inca daca e binevenit acest tratament sau e o totala risipa de timp .....am primit cateva raspunsuri in acest sens dar nu au fost concludente .... asa ca am dat avand in vedere ca ceva rau nu am cum sa fac. Daca am facut ceva bine ...... nu cred ca vom putea afla :) Apropos cand ma pregateam sa plec a aparut un localnic ne-am salutat si m-a intrebat: am vazut ca ati stropit nu va suparati dar cu ce ati stropit?
Eu i-am zis ca am stropit cu un insecticid Nuprid Oil
. El s-a uitat la mine oleaca neancrezator si mi-a zis ceva de frate-su care a murit din cauza ca a stropit pomii pe vremea comunistilor si din cauza aia a murit. Cica era o substanta galbena si mirosea foarte intepator. Eu na ce dreaq sa-i zic ca-mi pare rau de fratele lui etc. El sustinea ca otrav aia pe care o dadea fra-su era buna si ca prostiile astea gen Nuprid oil sunt bull shit. Asta e lumea la tara ei traiesc in trecut si nu au habar de internet si de alteinformatii decat cele pe care le aveau ei acu 50 de ani

#2135
Vincentiu_1981

Vincentiu_1981

    Locatie: Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,259
  • Înscris: 02.11.2012
Ba ai ce sa faci rau: daca stropesti cu cantitati mari de insecticide si alte otravuri din astea conventionale te trezesti ca poulezi mediul ca naiba si dupa aia nu stii ce se intampla de se distruge fauna, flora, solul devine toxic etc, iar pomii se usuca.

#2136
ionathan

ionathan

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 583
  • Înscris: 11.02.2012
Substanta aia galbena era Dibutox, un insecticid foarte puternic si neselectiv, se putea utiliza si ca erbicid pentru paioase. Ultimele stocuri s-au epuizat in primii ani dupa revolutie.
In timp s-au renuntat la organoclorurate care aveau eficienta deosebita dar se acumulau in tesuturile grase  ale animalelor inclusiv omului, apoi au urmat organofosforicele, carbamicele ramanand cu piretroizii care au avantajul ca sunt selectivi fata de entomofauna utila, nu sunt foate toxici dar au dezavantajul unei instabilitatii termice si luminoase.

#2137
terravitis

terravitis

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 201
  • Înscris: 30.04.2013

 gabiroa, on 18 ianuarie 2019 - 16:07, said:

Azi au fost 13 grade la Constanta cer senin si vant absolut deloc. Asa ca mi-am luat vermorelul si am dat cu Nuprid. Oil.
pentru ce ati stropit in aceasta perioada? E cool?

#2138
gabiroa

gabiroa

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,426
  • Înscris: 28.12.2010

 Vincentiu_1981, on 19 ianuarie 2019 - 16:14, said:

Ba ai ce sa faci rau: daca stropesti cu cantitati mari de insecticide si alte otravuri din astea conventionale te trezesti ca poulezi mediul ca naiba si dupa aia nu stii ce se intampla de se distruge fauna, flora, solul devine toxic etc, iar pomii se usuca.
Nu cred ca se intampla asemenea catastrofe planetare daca respecti dozele si intervalele de timp intre stropiri si pana la recoltare etc.
Parerea mea este ca aceia care nu stropesc sunt mai de condamnat. Am mai scris anterior despre cum am mostenit gradina asta unde stropesc. Intr-o stare deplorabila. In afara de un butuc de vie Moldova care e cat de cat ok toate celelalte erau varza cu cateva frunze ruginite si galbene pe care dupa aia au venit omizile si le-au mancat pe toate. Iar butucul ala de Moldova am adunat vreo 5 galeti de struguri si i-am aruncat la gunoi ca erau uscate distruse. Marul avea cateva mere pline de viermi. Prunul avea vreo 30 de prune dar 20 erau smochinite in pom putrezite. E usor sa te dai ecologist sa te imbraci in verde si sa tipi la cei care stropesc. Mai greu e sa pui mana sa citesti o carte sa vezi de ce au nevoie plantele astea si sa incerci sa le insanatosesti. Asa si cel de la care am cumparat se batea cu pumnul in piept ca el nu stropeste ca vrea sa manance fructe fara chimicale. Bun si eu vreau asta dar care fructe ???? Daca le las asa nu cred ca o sa mai fie nici plante nu mai zic de fructe.
Eu nu voi exagera cu stropirile am zis ca in iarna asta sa dau ce nu am dat in toamna avand in vedere mai ales gradul ridicat de ciupercarie si insectar in care se transformase bucata asta de pamant. Dupa aia nu sunt nici eu nebun sa ma otravesc singur. Asa ca mai lasati-ma cu chestiile astea cu bio ca sunt satul de ele, nu cred ca daca o sa mananc si eu cateva fructe din pomii mei o sa fie mai rele decat alea din supermarket.

#2139
gabiroa

gabiroa

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,426
  • Înscris: 28.12.2010

 cotzi, on 10 ianuarie 2019 - 21:46, said:

Confidor oil nu cred ca mai gasesti pe undeva. S-a scos de pe piata. Il inlocuiesti cu Ovipron si eventual adaugi un insecticid dar nu stiu ce sa-ti recomand.
Ovipron Top
Aplicat singur fără insecticid – concentraţie de 2.5% ulei horticol
– 2.5 litri Ovipron Top la 100 l apă;
– 25 litri Ovipron Top la 1000 l apă;
– 250 ml Ovipron la 10 l apă;
Aplicat împreună cu un insecticid – concentraţie de 1.5% ulei horticol
– 150 ml Ovipron Top la 10 l/apă;
– 1.5 litri Ovipron Top la 100 l/apă;
– 15 l/Ovipron Top la 1000 l/apă
Atenţie!
Nu depăşiţi doza maximă de ulei utilizabil de 35 l/ha!
Insecticid se poate folosii Mospilan, mai ales dacă aplicarea uleiului se face după ieşirea plantelor din repausul vegetativ. În această perioadă şi polenizatorii încep să umble, iar Mospilan este un insecticid care protejează albinele. Acest insecticid acţionează atât asupra dăunătorilor adulţi, cât şi asupra ouălor şi larvelor.

Asta am gasit pe un site care vinde chimicale de-astea.

Pe altul am gasit asta:

Compatibilitate:
Ovipron Top se recomanda a se aplica in perioada de repaus vegetativ, pana inainte de inflorit, in amestec cu Bouillie Bordelaise. Inainte de aplicare efectuati un test de compatibilitate.
NU este compatibil cu produse pe baza de Dimetoat sau fungicide pe baza de Anilazine, Captan, Folpet, Dinocap sau alte produse ce contin sulf.

#2140
fr0ggybv

fr0ggybv

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,144
  • Înscris: 29.10.2008

 cotzi, on 18 ianuarie 2019 - 21:52, said:


Eu nu am reusit sa procur nici Confidor nici Nuprid asa ca voi folosi Ovipron la care voi adauga un insecticid. oricum, uleiul + insecticidul eu le voi da la inceputul dezmuguritului...


La magazinul pe care l-am postat mai sus pe pagina nu aveau confidor, dar aveau si mi-au trimis Nuprid, poate mai au.

#2141
cotzi

cotzi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,751
  • Înscris: 07.09.2004
Da, mersi am comandat, intr-adevar aveau numai Nuprid. A trecut ceva timp de la comanda, abia ieri m-au sunat. Azi ar trebui sa-l primesc. Oricum nu e graba, trebuie sa fac taierile, sa dau cuprul iar uleiul il dau abia la primele semne de intrare in vegetatie.

#2142
gherundii

gherundii

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 379
  • Înscris: 15.02.2011
Mai bocesc si eu oleaca!!! Posted Image ! Anul acesta in premiera, de cand ma ocup personal de stropitul pomilor (a.2005), nu am dovedit sa fac stropirile de toamna, cu precizare ca majoritatea pomilor aveau multe frunze, De obicei toamna le faceam stropire cu zeama bordoleza de 3% pentru toate speciile de pomi, iar primavara pana a intra in vegetatie repetam procedura cu 1%, asa a fost. Acum vad ca se anunta temperaturi de pana la +10o C, si tare ma scarpina-n palma sa intru in pomi cu 3%, ce pareri aveti? nu este tarziu pentru 3 %? daca nu, mai vin la primavara devreme cu un procent? oleaca de lumina va rog de la cei care au fost in situatii similare! Multumesc!!!

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate