Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Upgrade sistem Lenovo K6 Note

Servere dedicate gazduirii unui s...

Cum ați reacționat cand ați vazut...

Tarta de mere
 Rugaciunea musulmanilor pe stadio...

Caramida calitatea a2a

robinet simplu pentru calorifer -...

Spalat(curatat) geamuri termopane
 ImageMixer3

Curgere antigel de sub radiator

Joburi groaznice de evitat - ...

The Mist (2017 - )
 Analize neacreditate - mergem pe ...

Ura pe care o am pentru motocicli...

Achizitie masina automata, buget ...

Inginer constructor dilema
 
Forumul Softpedia folosește "cookies" pentru a oferi utilizatorilor o experiență completă. Vezi detalii sau închide mesaj (x)

Verificare comanda port paralel.

  • Please log in to reply
13 replies to this topic

#1
bobyca2003

bobyca2003

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 511
  • Înscris: 04.02.2006
  • ID membru: 64,525
  • Locație: galati
In xp marea problema cu portul paralel este ca nu se mai poate scrie si citi direct (ca in 98) ci prin intermediul unui driver.
Eu am facut teste in assembler si acum am facut cea mai simpla aplicatie in C pentru a scrie in portul paralel.
#include "stdafx.h"
#include "resource.h"

short _stdcall Inp32(short portaddr);
void _stdcall Out32(short portaddr, short data);


LRESULT CALLBACK DlgProc(HWND, UINT, WPARAM, LPARAM);

int APIENTRY WinMain(HINSTANCE hInstance,
                     HINSTANCE hPrevInstance,
                     LPSTR     lpCmdLine,
                     int       nCmdShow)
{

  DialogBox(hInstance, (LPCTSTR)IDD_DIALOG1, 0,(DLGPROC)DlgProc);


return 0;
}



LRESULT CALLBACK DlgProc(HWND hDlg, UINT message, WPARAM wParam, LPARAM lParam)
{

switch (message)
{
case WM_INITDIALOG:
return TRUE;

case WM_COMMAND:
              switch (wParam)
  {
  case IDCANCEL:
{
EndDialog(hDlg, LOWORD(wParam));
return TRUE;

}
              case IDC_BUTTON1:            //face high pin2(D0)  >>+5v
          Out32(888,1);
          break;
              case IDC_BUTTON2:           //face low pin2(D0)  >> 0v
          Out32(888,0);
          break;
  }
break;
}
    return FALSE;
}

Attached Files


Edited by bobyca2003, 22 January 2008 - 16:57.


#2
ilya

ilya

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 455
  • Înscris: 26.05.2006
  • ID membru: 79,237
e urât să iei munca altuia și să spui "eu am făcut asta"  :rolleyes:
ar fi util dacă ai adăuga și dll-ul inpout32 al logix4u, altfel aplicația nu va funcționa.
sau mai bine, se poate spune că dllul respectiv se ia de aici

#3
bobyca2003

bobyca2003

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 511
  • Înscris: 04.02.2006
  • ID membru: 64,525
  • Locație: galati

View Postilya, on Jan 22 2008, 17:30, said:

e urât să iei munca altuia și să spui "eu am făcut asta"  :rolleyes:
ar fi util dacă ai adăuga și dll-ul inpout32 al logix4u, altfel aplicația nu va funcționa.
sau mai bine, se poate spune că dllul respectiv se ia de aici
Bineinteles ca nu eu am facut inpout32.dll ...daca sa inteles asta ... scuze!
Eu am facut o aplicatie cu acest inpout32.dll.
De altfel acest dll cred ca este cel mai popular la ora actuala.
Deci ,este sau nu cea mai mica aplicatie cu inpout32.dll pentru a citi portul paralel in c++ ??
Mii de multumiri celui care a creat inpout32 si altora ca el, dar important nu este cine la facut ci cum i-l folosesc,ca banuiesc ca toti care sau uitat pe acel site nu cred ca au inteles ceva.
Problema folosirii portului paralel sub windows xp pentru diferite aplicatii proprii,este o problema cu multe necunoscute ptr multi dintre noi.
De aceea am incercat sa vin in ajutorul acelora care inca nu au reusit acest lucru, nu sa-mi insusesc merite nefondate.
Daca urmaresti toate topicurile mele ai sa vezi ca am niste cunostinte, a nu se intelege ca am dat un copy/paste si sa ma consider un mare informatician.
Eu am vrut doar sa ajut!
PS!
La aplicatie nu trebuie doar dll-ul ci si inpout32.lib
Inpout32.dll l-am inclus acolo unde este executabilul in fiserul debug...oare de ce?
Si de ce ma rog ... macar puteai sa te uiti un pic la aplicatie si dupa aia sa critici!

Edited by bobyca2003, 22 January 2008 - 18:21.


#4
LowKick

LowKick

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 308
  • Înscris: 18.05.2007
  • ID membru: 181,271
  • Locație: /root

View Postbobyca2003, on Jan 22 2008, 19:16, said:

Bineinteles ca nu eu am facut inpout32.dll ...daca sa inteles asta ... scuze!
Eu am facut o aplicatie cu acest inpout32.dll.
De altfel acest dll cred ca este cel mai popular la ora actuala.
Deci ,este sau nu cea mai mica aplicatie cu inpout32.dll pentru a citi portul paralel in c++ ??
Mii de multumiri celui care a creat inpout32 si altora ca el, dar important nu este cine la facut ci cum i-l folosesc,ca banuiesc ca toti care sau uitat pe acel site nu cred ca au inteles ceva.
Problema folosirii portului paralel sub windows xp pentru diferite aplicatii proprii,este o problema cu multe necunoscute ptr multi dintre noi.
De aceea am incercat sa vin in ajutorul acelora care inca nu au reusit acest lucru, nu sa-mi insusesc merite nefondate.
Daca urmaresti toate topicurile mele ai sa vezi ca am niste cunostinte, a nu se intelege ca am dat un copy/paste si sa ma consider un mare informatician.
Eu am vrut doar sa ajut!
PS!
La aplicatie nu trebuie doar dll-ul ci si inpout32.lib
Inpout32.dll l-am inclus acolo unde este executabilul in fiserul debug...oare de ce?
Si de ce ma rog ... macar puteai sa te uiti un pic la aplicatie si dupa aia sa critici!

Intrebare intrebatoare ,de ce ai nevoie de dll-ul ala ca sa scrii si sa citesti de pe portul paralel ? Poti face asta cu CreateFile ,WriteFile,ReadFile. ;)

#5
bobyca2003

bobyca2003

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 511
  • Înscris: 04.02.2006
  • ID membru: 64,525
  • Locație: galati
Ptr portul serial e mai simplu cu createfile
Ptr portul paralel e mai simplu cu dll.
Portul paralel e format din ... 3 porturi >> 888,889,si 890!
Nu stiu daca poti face operatii in fiecare port cu createfile!
Nu e interesat nimeni?
Sa inteleg ca toti a-ti lucrat cu portul paralel?

Edited by bobyca2003, 23 January 2008 - 17:16.


#6
LowKick

LowKick

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 308
  • Înscris: 18.05.2007
  • ID membru: 181,271
  • Locație: /root

View Postbobyca2003, on Jan 23 2008, 18:12, said:

Ptr portul serial e mai simplu cu createfile
Ptr portul paralel e mai simplu cu dll.
Portul paralel e format din ... 3 porturi >> 888,889,si 890!
Nu stiu daca poti face operatii in fiecare port cu createfile!
Nu e interesat nimeni?
Sa inteleg ca toti a-ti lucrat cu portul paralel?
:rolleyes: are u sure u know what u r sain ? No offense dar eu nu am auzit de asa ceva :P.

#7
tilutza

tilutza

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 31
  • Înscris: 20.09.2006
  • ID membru: 97,995
mda.. lasa-ma sa ghicesc.. vrei sa faci ceva sa comanzi cu portu paralel.. nu este cel mai simplu program. Cel mai simplu se facea tip Consola :P

Acum am facut si eu un program in C# care imi comanda o unitate de 12 leduri.. nu l-am testat pentru ca mi-a fost lene sa leg cele 12 leduri. Dar programul functiona. CUm stiu asta ? pai testasem pe alte porturi.. si trimitea comenzile asteptate.

Mda...ce sa mai zic.. e destul de simplu asta.. asa eram si eu entuziasmat, dar acum mi-a trecut

Portu paralel nu este format din 3 porturi, ci sunt 3 registre..daca nu ma inseala memorie este cel de Control, de Status si de.... am uitat

Edited by tilutza, 25 January 2008 - 13:52.


#8
bobyca2003

bobyca2003

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 511
  • Înscris: 04.02.2006
  • ID membru: 64,525
  • Locație: galati

View Posttilutza, on Jan 25 2008, 13:51, said:

mda.. lasa-ma sa ghicesc.. vrei sa faci ceva sa comanzi cu portu paralel.. nu este cel mai simplu program. Cel mai simplu se facea tip Consola :P

Acum am facut si eu un program in C# care imi comanda o unitate de 12 leduri.. nu l-am testat pentru ca mi-a fost lene sa leg cele 12 leduri. Dar programul functiona. CUm stiu asta ? pai testasem pe alte porturi.. si trimitea comenzile asteptate.

Mda...ce sa mai zic.. e destul de simplu asta.. asa eram si eu entuziasmat, dar acum mi-a trecut

Portu paralel nu este format din 3 porturi, ci sunt 3 registre..daca nu ma inseala memorie este cel de Control, de Status si de.... am uitat
Este cel mai simplu "visual"!
Aica are si butoane... de consola fuge cam toti!
Or fi 3 registre dar eu tot in port scriu!
Nu stiu sigur cum sta treaba... dar nu asta e important!
Important este ca sunt foarte multi electronisti ssau amatori care i-ar entuziasma daca ar reusi sa aprinda un led cu ajutorul portului paralel.
Este o mare necunoscuta pentru foarte multi dintre noi,si tocmai exemple cu programe destul de detaliate in instructiuni face o intelegere proasta a functionarii.
Cei mai multi renunta!
Nu mai spun ca chiar eu acum cativa ani ,am intrebat pe un bun "cunoscator" daca pot face aplicatii prin portul paralel , si mi-a zis ca e imposibil asa ceva,ca nu poti avea acces..bla,bla,bla...si tipul se dadea mare informatician!

#9
LowKick

LowKick

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 308
  • Înscris: 18.05.2007
  • ID membru: 181,271
  • Locație: /root

View Postbobyca2003, on Jan 25 2008, 16:13, said:

Este cel mai simplu "visual"!
Aica are si butoane... de consola fuge cam toti!
Or fi 3 registre dar eu tot in port scriu!
Nu stiu sigur cum sta treaba... dar nu asta e important!
Important este ca sunt foarte multi electronisti ssau amatori care i-ar entuziasma daca ar reusi sa aprinda un led cu ajutorul portului paralel.
Este o mare necunoscuta pentru foarte multi dintre noi,si tocmai exemple cu programe destul de detaliate in instructiuni face o intelegere proasta a functionarii.
Cei mai multi renunta!
Nu mai spun ca chiar eu acum cativa ani ,am intrebat pe un bun "cunoscator" daca pot face aplicatii prin portul paralel , si mi-a zis ca e imposibil asa ceva,ca nu poti avea acces..bla,bla,bla...si tipul se dadea mare informatician!
d
:roflmaofast:  :first: Imi dai voie sa-ti ofer un premiu pt perlele pe care le scoti si vocabularul deosebit ? multi electronisti aprind leduri cu portul paralel si chiar mai mult . Acum cativa ani cand ai intrebat tu pe 'meseriasul' ala probabil omul ti-a zis ca nu poti comunica direct cu hw sub XP si tu ai inteles altceva, sau respectivul era la fel de experimentat ca si tine  in ale codului .:notangel: .Nu vad cum influenteaza daca faci programul cu gui sau mod console .

#10
bobyca2003

bobyca2003

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 511
  • Înscris: 04.02.2006
  • ID membru: 64,525
  • Locație: galati

View PostLowKick, on Jan 25 2008, 22:02, said:

d
:roflmaofast:  :first: Imi dai voie sa-ti ofer un premiu pt perlele pe care le scoti si vocabularul deosebit ? multi electronisti aprind leduri cu portul paralel si chiar mai mult . Acum cativa ani cand ai intrebat tu pe 'meseriasul' ala probabil omul ti-a zis ca nu poti comunica direct cu hw sub XP si tu ai inteles altceva, sau respectivul era la fel de experimentat ca si tine  in ale codului .:notangel: .Nu vad cum influenteaza daca faci programul cu gui sau mod console .
Si eu fac aplicatii prin serial si paralel cu microcontrolere, dar asta nu inseamna ca 90 % dintre noi stiu cate ceva de spre un port.
Un program gui e mult mai atragator pentru beginer ca in console.Cred ca si tu la inceput te uitai cu un ochi la windows,in timp ce aveai in fata ecranul negru de consola.
Pe vremea respectivului eram amandoi cu 98 ,xp-ul era ceva rar sau deloc( nu mai tin minte), nici nu intra in discutie ca el sa fi batut apropo de xp, ca el nu avea cunostite nici de 95(banuiesc) ca si mine la vremea aceea, singura diferenta era ca el avea computer si eu nu!
Eu chiar as fi  curios cam cati dintre noi romanii au aprins macar un led in portul paralel si cam cati au cunostinte sa faca asta sau cati stiu ca pot sa faca asta... in era asta copy/paste si traficului de mega/s.

#11
tilutza

tilutza

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 31
  • Înscris: 20.09.2006
  • ID membru: 97,995

View Postbobyca2003, on Jan 28 2008, 00:23, said:

Si eu fac aplicatii prin serial si paralel cu microcontrolere, dar asta nu inseamna ca 90 % dintre noi stiu cate ceva de spre un port.
Un program gui e mult mai atragator pentru beginer ca in console.Cred ca si tu la inceput te uitai cu un ochi la windows,in timp ce aveai in fata ecranul negru de consola.
Pe vremea respectivului eram amandoi cu 98 ,xp-ul era ceva rar sau deloc( nu mai tin minte), nici nu intra in discutie ca el sa fi batut apropo de xp, ca el nu avea cunostite nici de 95(banuiesc) ca si mine la vremea aceea, singura diferenta era ca el avea computer si eu nu!
Eu chiar as fi  curios cam cati dintre noi romanii au aprins macar un led in portul paralel si cam cati au cunostinte sa faca asta sau cati stiu ca pot sa faca asta... in era asta copy/paste si traficului de mega/s.

faci tu aplicatii prin portu serial ?  esti tare domne ... sincer depinde ce intelegi de ex.. mie nu imi plac chestiile de electronica, insa partea de implementare a programului.. am facut-o...ma gandisem la un moment dat sa fac pe portul paralel si un sistem de monitorizare a casei..si ajunge sunt vreo 4096 comenzi de iesire pe portul paralel si inca vreo 64 pe intrare , care se pot multiplica prisn schimbarea registrului de control. Mie nu mi se pare greu.. in principal ai folosii cateva decodificatoare si un multiplexor, si bineinteles relee sau tirisotoare care sa iti comute tie bobinele de la deschidere usi. Eu as fii in stare sa fac asa ceva, o chestie care se poate vinde :) ,insa daca as gasii pe cineva care sa imi lipeasca piesele ar fii bine. Schema as puteao gandii singur, si sa fac programul. Poate ca as sta cam 1 luna la el, dar sunt convins ca mi-ar iesii :)
cat despre portul serial...eu zic ca nu are rost .. :-??

#12
bobyca2003

bobyca2003

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 511
  • Înscris: 04.02.2006
  • ID membru: 64,525
  • Locație: galati

View Posttilutza, on Jan 28 2008, 12:01, said:

faci tu aplicatii prin portu serial ?  esti tare domne ... sincer depinde ce intelegi de ex.. mie nu imi plac chestiile de electronica, insa partea de implementare a programului.. am facut-o...ma gandisem la un moment dat sa fac pe portul paralel si un sistem de monitorizare a casei..si ajunge sunt vreo 4096 comenzi de iesire pe portul paralel si inca vreo 64 pe intrare , care se pot multiplica prisn schimbarea registrului de control. Mie nu mi se pare greu.. in principal ai folosii cateva decodificatoare si un multiplexor, si bineinteles relee sau tirisotoare care sa iti comute tie bobinele de la deschidere usi. Eu as fii in stare sa fac asa ceva, o chestie care se poate vinde :) ,insa daca as gasii pe cineva care sa imi lipeasca piesele ar fii bine. Schema as puteao gandii singur, si sa fac programul. Poate ca as sta cam 1 luna la el, dar sunt convins ca mi-ar iesii :)
cat despre portul serial...eu zic ca nu are rost .. :-??
attiny 2313 are 18 porturi I/O ,receiver/transmiter ptr portul serial din pc +timer,analog comparator,etc.
costa mai putin de 10lei si este cel mai pricajit si slabutz mcu de la atmel.
Eu am deschis acest topic ptr cei care intradevar nu stiu si vor sa invete sa faca mici aplicatii, atat direct din pc prin portul serial si paralel cat si indirect prin microcontrolerul attiny2313.
Am facut multe experimente cu portul serial si paralel(la paralel am pus un IR pe un pin si vizualizam trenu de impulsuri de la telecomanda tv si faceam program ptr attiny 2313 ,pentru ca la anumite taste apasate sa faca high anumite porturi)
Sunt nopti pierdute care am stat pentru a descifra aceasta taina a protocoalelor,a asamblarii, a chestiilor cel mai de jos, si ma gandeam ca poate mai sunt curiosi , care vor sa invete si chiar sa aplice mici programase.
Dar majoritatea ma intreaba cum sa scrie nu stiu ce lcd de nokia,cum sa foloseasca in alte aplicatii neconventionele blue-tooth,etc... aceste lucruri ma depasesc, nu le stiu!
Una e sa stii protocolul USART,USI,I2C si alta sa stii protocol de blue-tooth,usb... chiar unii ma intrebau daca pot sa le fac un program care sa comunice intre doua selulare ,cum e talkie-walkie... eu vrau sa invatz pe altii, dar ei cred ca eu sunt DUMNEZEU!
Sunt tamplar, actual lucrez ca necalificat ptr 5 milioane pe luna, deci ce fac fac din pasiune, nu ptr ca am un job in domeniu.
Din pacate sunt putini oameni care apreciaza un gest frumos in schimb sunt destui care nu inteleg si jignesc.

#13
tilutza

tilutza

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 31
  • Înscris: 20.09.2006
  • ID membru: 97,995

View Postbobyca2003, on Jan 28 2008, 21:18, said:

attiny 2313 are 18 porturi I/O ,receiver/transmiter ptr portul serial din pc +timer,analog comparator,etc.
costa mai putin de 10lei si este cel mai pricajit si slabutz mcu de la atmel.
Eu am deschis acest topic ptr cei care intradevar nu stiu si vor sa invete sa faca mici aplicatii, atat direct din pc prin portul serial si paralel cat si indirect prin microcontrolerul attiny2313.
Am facut multe experimente cu portul serial si paralel(la paralel am pus un IR pe un pin si vizualizam trenu de impulsuri de la telecomanda tv si faceam program ptr attiny 2313 ,pentru ca la anumite taste apasate sa faca high anumite porturi)
Sunt nopti pierdute care am stat pentru a descifra aceasta taina a protocoalelor,a asamblarii, a chestiilor cel mai de jos, si ma gandeam ca poate mai sunt curiosi , care vor sa invete si chiar sa aplice mici programase.
Dar majoritatea ma intreaba cum sa scrie nu stiu ce lcd de nokia,cum sa foloseasca in alte aplicatii neconventionele blue-tooth,etc... aceste lucruri ma depasesc, nu le stiu!
Una e sa stii protocolul USART,USI,I2C si alta sa stii protocol de blue-tooth,usb... chiar unii ma intrebau daca pot sa le fac un program care sa comunice intre doua selulare ,cum e talkie-walkie... eu vrau sa invatz pe altii, dar ei cred ca eu sunt DUMNEZEU!
Sunt tamplar, actual lucrez ca necalificat ptr 5 milioane pe luna, deci ce fac fac din pasiune, nu ptr ca am un job in domeniu.
Din pacate sunt putini oameni care apreciaza un gest frumos in schimb sunt destui care nu inteleg si jignesc.

Eh.. ai dreptate ... pe mine m-a pasionat in trecut, acum ma pasioneaza programarea. Dar cu cat inveti pe zi de zi mai multe chestii.. te plictisesti si de ele. Asa sunt eu,din pacate programul cu care m-am laudat..nu il mai am,pare stupid, dar ti l-as fi trimis :)
Te inteleg ceea ce zici tu, insa sunt si chestii pe care le inveti la o facultate specializata.. de ex.. decodificatoare, chestii simple dar care iti sunt folositoare :). Intradevar nu am ajuns la faza de programare a microcipurilor, dar am un prieten care stie chestii destea :D. Spre final sper ca o sa iti gasesti catva impatimiti, eu ma retrag, nefiindumi folositoare :)

#14
alipx

alipx

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 3
  • Înscris: 20.08.2007
  • ID membru: 216,910
  • Locație: tm

View Postbobyca2003, on Jan 28 2008, 20:18, said:

attiny 2313 are 18 porturi I/O ,receiver/transmiter ptr portul serial din pc +timer,analog comparator,etc.
costa mai putin de 10lei si este cel mai pricajit si slabutz mcu de la atmel.
Eu am deschis acest topic ptr cei care intradevar nu stiu si vor sa invete sa faca mici aplicatii, atat direct din pc prin portul serial si paralel cat si indirect prin microcontrolerul attiny2313.
Am facut multe experimente cu portul serial si paralel(la paralel am pus un IR pe un pin si vizualizam trenu de impulsuri de la telecomanda tv si faceam program ptr attiny 2313 ,pentru ca la anumite taste apasate sa faca high anumite porturi)
Sunt nopti pierdute care am stat pentru a descifra aceasta taina a protocoalelor,a asamblarii, a chestiilor cel mai de jos, si ma gandeam ca poate mai sunt curiosi , care vor sa invete si chiar sa aplice mici programase.
Dar majoritatea ma intreaba cum sa scrie nu stiu ce lcd de nokia,cum sa foloseasca in alte aplicatii neconventionele blue-tooth,etc... aceste lucruri ma depasesc, nu le stiu!
Una e sa stii protocolul USART,USI,I2C si alta sa stii protocol de blue-tooth,usb... chiar unii ma intrebau daca pot sa le fac un program care sa comunice intre doua selulare ,cum e talkie-walkie... eu vrau sa invatz pe altii, dar ei cred ca eu sunt DUMNEZEU!
Sunt tamplar, actual lucrez ca necalificat ptr 5 milioane pe luna, deci ce fac fac din pasiune, nu ptr ca am un job in domeniu.
Din pacate sunt putini oameni care apreciaza un gest frumos in schimb sunt destui care nu inteleg si jignesc.

Te salut,

eu as dori sa cunosc asa ceva. Ma pricep la electronica,  dar habar nu am de programare.
imi poti detalia putin cum se incepe acest miniproiect, dar important pentru mine.

Multumesc

Anunturi


0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users