Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...
 probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National
 Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...
 Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...
 

Panouri fotovoltaice

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
10172 replies to this topic

#19
mihai.isteniuc

mihai.isteniuc

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 35
  • Înscris: 21.04.2006
incerc sa contiuni aici o discutie care a inceput aici: http://forum.softped...50#entry4583317

rog pe cei care doresc sa se implice cu pareri opinii raspunsuri sa citeasca mai intai acolo postul meu si urmatoarele 3-4 reply-uri.

#20
arecibo39

arecibo39

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 14
  • Înscris: 30.05.2006
daca vrei o descriere a sistemului solar uite aici:

Descriere sistem energie solara + eoliana



:))

#21
mihai.isteniuc

mihai.isteniuc

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 35
  • Înscris: 21.04.2006
chiar si baietii astia recunosc
citez: "In cazul in care reteaua de energie electrica se afla la o distanta mai mare de 200-300m de locatia cabanei ( casei de vacanta ), alimentare cu energie alternativa devine cea mai rentabila solutie. "

in pagina care se deschide accesand link-ul de mai sus

Edited by mihai.isteniuc, 18 May 2008 - 20:08.


#22
tartorul

tartorul

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 852
  • Înscris: 24.01.2006

View Postcaldut, on Mar 24 2008, 22:52, said:

iata ce gasesc pe site-ul celor de la Lamborghini (evident,divizia incalzire-climatizare) :

tigle ptr. invelitori ...fotovoltaice.am gasit si un manual de instalare,in italiana din pacate.e cam mare,dar se gaseste pe site www.lamborghinicalor.it
atasez o poza.Attachment POP_tegola2.jpg

probabil ca acest sistem se va extinde,cine stie,tinind cont ca suprafetele invelitorilor sint maricele.

Vad ca discutia s-a oprit de ceva vreme.

Am citit thread-ul si am gasit si noutati, ca de exemplu tiglele fotovoltaice. :)

Se pare ca nu Lamborghini le fabrica ci REM:
http://www.tech-tile...g/techtile.html

Sistemul este interesant, mai ales ca se integreaza cu restul acoperisului si in plus este modular. Cu un efort minim se poate schimba componenta defecta. Nu am reusit sa gasesc preturi - par la inceput cu produsul asta.

Legat de solutia de producere de curent electric cu ajutorul celulelor fotovoltaice in general, investita pentru o casa, pentru a produce un minim de energie este foarte scumpa in momentul de fata - ma refer la o instalatie completa celule - regulator - baterii - convertor. Pentru o locuinta izolata sau o cabana unde costurile cu reteaua clasica sunt mari poate deveni o solutie de compromis. Pentru o casa in care se locuieste permanent e rentabila intr-o combinatie cu o solutie de produs apa menajera cu o instalatie solara, cu o pompa de caldura, cu o centrala termica sau o combinatie a celor amintite inainte. Problema in final o reprezinta tot costurile. Oricum o dai, investia este mare si se amortizeaza intr-operioada mare de timp.

#23
snopi

snopi

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 45
  • Înscris: 27.06.2007
Un sistem fotovoltaic montat intr-o zona fara optiune de racord la reteaua de energie electrica pooate deveni o varianta .... ieftina  :)  
Dau ca exemplu o astfel de instalatie care se pune in opera zilele astea pe valea Buzaului, pe malul lacului Siriu. Sistemul fotovoltaic de 6 kWp (energie estimata de 600 kwh/luna) costa cca 50.000 euro. Estimarea de deviz pentru racord la retea 120.000 euro (distanta 12 km fata de ultimul stalp).
La instalatiile grid connected lucrurile sunt in favoarea unor astfel de sisteme (fotovoltaice, hidro, eoliene sau mixte). La instalatiile stand alone lucrurile stau cu totul altfel. Pana ce autoritatile nu vor stimula investitiile individuale in zona productiei de energie regenerabila nu vom putea face calcule de eficienta care sa ne bucure.

Attached Files



#24
aurelian_voinea

aurelian_voinea

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 18
  • Înscris: 21.02.2008

View Postlaurentcauia, on Feb 22 2008, 23:28, said:

Pai cu economii la sange merge si pentru o casa obisnuita, fara tv, doar cu un mic laptop cu incarcare prin dinam, asta daca nu ai destula lumina si vrei sa mai scrii ceva pe forum, cum fac io acum. 100kWh/luna este realizabil, dar costurile cu instalarea sunt mari, chiar daca sursa de energie este inca inepuizabila la asteptarile noastre temporale. Astept de la voi (cei 2 impatimiti care au postat mai mult pe acest topic) eficienta cu cifre clare, nu procente, bani reali, daca se poate si aveti bunavointa.
Va multumesc, bafta in continuare!

LE: de frigider nu am zis nimic, si el este un mare consumator de electricitate la fel ca si masina de spalat (vase, rufe, si ce-o mai fi)
sal nu sant mari sant cum a zis mai sus ucigatoare, eu m-am interesat si am ajuns intre 20000-50000 fara tva cu astia de la noi, cine vrea m sa dau configuratia pt un consum de 10 kw
:huh:

#25
iulianvalentin

iulianvalentin

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 686
  • Înscris: 11.06.2008

View Postaurelian_voinea, on Aug 26 2008, 16:32, said:

sal nu sant mari sant cum a zis mai sus ucigatoare, eu m-am interesat si am ajuns intre 20000-50000 fara tva cu astia de la noi, cine vrea m sa dau configuratia pt un consum de 10 kw
:huh:
Preturile sunt inradevar mari si asta datorita faptului ca tehnologia inca nu a capatat popularitatea necesara pt a determina aparitia mai multor producatori si astfel o crestere a concurentei ce ar duce la ieftenirea preturilor. Chiar daca am cumpara echipamentul si l-am monta noi insine si am reduce consumul zilnic la 2 KW to ar costa peste 5000 de euro numai panourile si invertorul ca sa nu mai zic de restul echipamentului. poate peste 5-10 ani cand concurenta va fi mai acerba  :rolleyes:

Ca sa nu mai zic de costurile de reparatii in cazul in care se strica un panou sau oricare dintre componente.

Edited by iulianvalentin, 26 August 2008 - 18:48.


#26
Pasztike

Pasztike

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 24.09.2007

View Postblimpyway, on Feb 23 2008, 13:54, said:

laurentcauia - problema poate fi mai complicata din cauza variatiilor de la o zi la alta si celor de la un sezon la altul. Pentru RO nu retin sa fi vazut o lista cu insolatia defalcata pe sezoane, dar in Anglia de exemplu iunie e de pana la 5 ori mai luminos decat decembrie. La noi ma astept sa fie de 2-3 ori.

Deci dilema este sa cumperi de 2-3 ori mai mult a.i. sa ai curent suficient si in decembrie, sau de 2-3 ori mai putine ca sa-ti acopere cheltuiala de vara? Prima nu e foarte tentanta, avand in vedere ca panourile de 1kwatt costa deja vreo 4000 de euro.

Sunt doua modalitati de a compensa variatia sezoniera - cea mai simpla este sa-ti racordezi instalatia solara la retea, iar cealalta este sa integrezi panourile intr-un sistem combinat.

Sa le luam pe rand:

Conectat la retea - instalatia este in mare alcatuita din panouri + invertor de 220V + contor care se invarte in ambele sensuri.  Cand straluceste soarele si productia depaseste consumul, surplusul este injectat in reteaua de electricitate si contorul se invarte invers. Seara si iarna, cand consumul depaseste productia contorul se invarte normal. KWh adunati vara sunt consumati iarna si se plateste anual diferenta la furnizorul de electricitate.
Acest sistem are avantaje:
- e destul de simplu, clar si fiabil
- valoarea totala a investitiei depaseste doar cu putin pretul panourilor.
- In tarile civilizate statul subventioneaza cu pana la 50% acest tip de productie.

Se poate face asta la noi in Romania? Cum se procedeaza (cerere la furnizor, hartii)?

#27
1835

1835

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 208
  • Înscris: 27.01.2007
Nu am vazut pe nimeni sa vb despre asta ...
http://stirileprotv....-pentru-ce.html
http://stirileprotv....in-costuri.html
:rolleyes:

#28
nemax

nemax

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 223
  • Înscris: 15.04.2006
cea mai buna solutie este ca statul sa oblige pe cei de la retea sa-ti cumpere curentul asa cum se face in germ............aceasta solutie a dus la infiintarea a unei noi industrii.......producerea de curent........daca treci prin germ vei vedea numai panouri pe casa.............dar noi am ales o cale sigura .90 % subventie dar trebuie sa firma pe care o vor cei de sus..........pacat

#29
l_panaite

l_panaite

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 36
  • Înscris: 13.03.2006
Salut,
Va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema. Peste tot unde am citit despre panouri fotovoltaice scrie "Panoul fotovoltaic 20W/12V". Ce inseamna? Ce aparate pot functiona ok cu acest panou? Cate echipamente poate duce? Pentru o casa cu minimum de echipamente electrocasnice cat ar trebui sa fie energia produsa pe panouri. Asta inseamna - in mod exagerat spus - ca sunt cca 4 televizoare, 20 becuri, frigider, congelator, masina de spalat, microunde, si alte asemenea echipamente.

#30
blimpyway

blimpyway

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,954
  • Înscris: 03.11.2005
1. 20W/12V - adica puterea maxima (in soare puternic) a panoului e de 20 watt si tensiunea la care o furnizeaza e 12V.
2. Ce poti alimenta cu el
-  De obicei astfel de panouri se folosesc la incarcat baterii de 12V pentru a putea folosi energia si seara, cand nu e soare.  O zi cu soare poate stoca in medie 6 ore "pline" de energie, deci energia produsa intr-o zi de un panou cu puterea de 20watt ar fi:
20 watt x 6 ore = 120 wh (watt-ora) = 0,12 kwh (kilowatt-ora). Deci intr-o luna de vara panoul poate produce 0,12 * 30 = 3,6 kwh.
- odata stocata in baterie cu energia respectiva poti alimenta orice aparat, variabila e timpul cat va functiona acel aparat.  Un televizor consuma in jur de 80-150 watt, un laptop 30-50,  o lampa economica 10-20, un bec normal de 60watt consuma (ai ghicit) 60 watt, o lampa cu led-uri in jur de 1 watt, un radio micut 0,5-2 watt, un incarcator de telefon 0,5-3watt samd. Puterile care le-am dat sunt pur aproximative - in general sunt scrise in prospectele aparatelor.

Deci cu 120watt-ora (energia stocata intr-o zi de panoul de 20 watt) poti alimenta un televizor timp de o ora, un laptop 2-3 ore, un bec de 60 watt vreo doua ore,  o lampa pe led-uri de 1 watt 120 ore, un radio micut zeci sau sute de ore, samd.

Daca panoul e montant pe o casuta de vacanta la care nu ajungi decat in weekend inmultesti valorile de mai sus cu 7 - singura conditie e sa ai baterii suficient de mari ca sa stochze cei 800 watt-ora produsi de panoul de 20 watt intr-o saptamana.

-------------

Productia lunara de 3-4 kwh e foarte mica  daca o raportezi la 150-300 kwh cat consuma o "casa normala" si foarte mult daca o raportezi la zero - adica atunci cand il instalezi acolo unde nu ai alta sursa de electricitate.  
Casuta de vacanta, rulota, cort, ghereta unui paznic in livada, etc..
Sau in caz de catastrofe/avarii cand pica reteaua de distributie si in loc sa stai in frig, intuneric si ignoranta ai radio si iluminat cu led-uri non-stop, alimentezi si centrala pe lemne, sau folosesti laptop-ul macar o ora pe zi, sau reusesti sa pompezi apa din fantana ... chestii de genul asta.

-------------
Exista si aplicatii directe, fara baterii - de ex. irigatia unei gradini, alimentarea pompei de circulatie a apei sau ventilatoarelor la panouri folosite la incalzirea aerului sau apei.

Edited by blimpyway, 30 October 2008 - 12:37.


#31
easy_rider

easy_rider

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 691
  • Înscris: 19.09.2008
blimpyway, spune mi te rog, cum e treaba cu aplicatiile care nu au nevoie de baterii? nu se distruge nimic la un motor care fct legat de un panou/eoliana care ii da cans si cand energie..adica prea multe orpiri/porniri?

#32
blimpyway

blimpyway

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,954
  • Înscris: 03.11.2005
La panourile solare tensiunea variaza mai putin (sa zicem ca tensiunea  maxima e cu 50% mai mare decat minima). La eoliene diferenta poate sa fie de 3-4 ori, sau mai mult.

Motorul nu e afectat atata timp cat tensiunea maxima la care poate functiona nu este depasita de tensiunea data de eoliana sau panouri.  Un dezavantaj ar fi ca nu poti sa combini sursele pentru a alimenta acelasi motor - alimentezi ori de la un panou ori de la o eoliana.

Pornirile/opririle nu-s chiar asa dese. La solar 1 pe zi, poate mai multe cand e vreme amestecata nori si soare.  Apoi sunt "blande" pentru ca tensiunea nu apare brusc ci creste/scade treptat pana cand porneste/opreste motorul.

#33
easy_rider

easy_rider

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 691
  • Înscris: 19.09.2008
trebuie incercat, in plus sunt sigur ca gasesc ceva regulatoare de curent, tensiune, ceva acolo...

#34
blimpyway

blimpyway

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,954
  • Înscris: 03.11.2005
Un motor electric este destul de robust... daca e lasat sa se invarta. blocarea axului e mai periculoasa decat ridicarea tensiunii.  Altele sunt mai sensibile (de ex. LED-urile), dar exista circuite simple de reglaj.

#35
nkr

nkr

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 279
  • Înscris: 25.02.2007
Din 5 ianuarie statul subventioneaza 90% orice proiect ecologie de energie pentru utilizatorii persoane fizice, adica
pentru noi :D


#36
digitekovi

digitekovi

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 19
  • Înscris: 22.11.2004
Buna Ziua!

Sunt student in an terminal la o universitate tehnica, ca orice student mi-am ales si eu o tema pentru licenta si o parte din ea este crearea unui sistem de orientare (tracker) dupa soare a o platforma cu 8 panouri solare problema este cu am deloc experienta in mecanica si trebuie sa fac un sistem care sa poata fi pus in practica si sa functioneze m-am gandit la un sistem si il astasez, intrebarea mea este va fi un sistem fiabil sau ar trebui sa gasec alte solutii.

p.s trebuie sa folosesc doar motoare

Multumesc. Sa aveti o zi faina in continuare.

Attached Files


Edited by digitekovi, 08 December 2008 - 14:34.


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate