Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Sfat achizitie sistem audio pentr...

tavan fals rigips

Ce preferați: produse mai scumpe ...

Demagnetizare (minimala) ori ba?
 Cum pot sa vad pe un proiector pr...

Joc Drone

Dropshipping

Sfat achizitie AC Gree Fairy vs P...
 MONITOR LG fara sonor !

Batalia pentru Bucuresti - ND, Fi...

Identificare font

problema ping in jocuri online
 Problema calculator

Samsung Galaxy A35

Sfat pentru aprinderea automata a...

Rfg crescut
 

Chow Chow

- - - - -
  • Please log in to reply
22 replies to this topic

#1
Therodot

Therodot

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 45
  • Înscris: 05.04.2007
Una dintre cele mai vechi și cu siguranță una dintre cele mai impresionante rase de câini, Chow-Chow-ul este o ființă care provoacă admirație și teamă prin aspectul său exterior asemănător leului și prin comportamentul princiar. Arătând pe jumătate a leu și pe jumătate a urs, adevărata origine a Chow-ului este necunoscută și se pierde în trecutul Chinei antice. Chow-ul așa cum este cunoscut astăzi se poate recunoaște cu ușurință pe obiectele de ceramică și sculpturile dinastiei Han (206 î. Hr. – 22 d. Hr.); alte artefacte demonstrează faptul că este o rasă chiar cu mult mai veche, care a venit dinspre Cercul Polar migrând spre Mongolia, Siberia și China.
Unii cercetători susțin că Chow-ul este strămoșul raselor Samoyed, Norwegian Elkhound, Pomeranian și Keeshond. Mai recent, în timpul dinastiei T’ang (secolul VII d. Hr.) se spune că un împărat chinez avea 2.500 de „câini Chow” și îi păstra pentru a-i însoți pe cei 10.000 de vânători! Admirat atât de către împărații chinezi cât și de regii occidentali, crescuți de țăranii chinezi pentru mâncare și îmbrăcăminte, favorit al unui președinte american și al mai multor oameni de cultură și cercetători științifici, Chow-Chow-ul a avut o istorie lungă și dramatică.
O teorie credibilă afirmă că Chow-Chow-ul provine dintr-o canidă nord-asiatică având bot scurt și stop pronunțat, numită Simicyon. Se pare că acest Simicyon descinde, la rândul său, din Hemicyon, un animal cu caracteristici intermediare între canide și urside, care este cel mai probabil și strămoșul urșilor asiatici, inclusiv Panda. Poate că acest Hemicyon este veriga de legătură între micii urși din Asia și unele rase actuale, în primul rând Chow-Chow și Shar Pei.
Rămâne un mister și astăzi modul în care Chow-ul și-a căpătat limba violetă. O legendă veche propune o teorie: la facerea lumii, când Dumnezeu picta cerul în albastru, a stropit pe jos cu câteva picături de vopsea. Câinele Chow îl urma și la un moment dat a lins vopseaua – din acea zi, Chow-Chow-ul a avut limba albastră!
Primele exemplare aduse în Occident au venit din China și au debarcat în Anglia, în jurul anului 1.700. Marinarii care se întorceau din est i-au adus în cala vapoarelor comerciale. Se pare că „Chow-Chow” era un termen în jargon aplicat diverselor produse transportate de aceste vase. Termenul s-a lipit ca o poreclă de câinii noștri. La început, din cazul aspectului lor, oamenii nu i-au considerat câini, ci un fel de animal fioros, un amestec de câine, urs și leu. De aceea, exemplarele importate din China au fost ținute în grădinile zoologice. Au trebuit să treacă câțiva ani buni până când cineva a avut curajul să ia o asemenea creatură acasă și să o crească drept animal de companie!

TEMPERAMENT
Chow-Chow-ul este un câine foarte inteligent – dar nu găsește întotdeauna motivații suficiente pentru a-și mulțumi stăpânii, așa cum o fac celelalte rase. Pare-se că Chow-ul dorește mai întâi să fie el însuși mulțumit, abia apoi gândindu-se și la stăpân.
Este un câine mândru, demn, distant, rezervat în a-și manifesta afecțiunea, independent și încăpățânat. Nu sunt făcuți pentru a fi ținuți în lanț și nu tolerează pedeapsa fizică. Atunci când face un lucru interzis, este destul să îi spuneți pe un ton supărat „nu!” și el va înțelege. Chiar dacă se va întâmpla să repete acțiunea în altă zi, continuați să îi spuneți „nu!”, fără să vă enervați. Până la urmă câinele va fi exasperat sau plictisit de atitudinea dumneavoastră și nu va mai continua. Nu uitați că, pentru a educa un câine atât de încăpățânat, stăpânul trebuie să fie și mai încăpățânat decât el!
Câine foarte protocolar, Chow-ul așteaptă să fie tratat cu respect – iar în schimbul acestui respect vă va oferi pentru totdeauna iubirea și loialitatea sa, în cazul în care consideră că le meritați.
Chow-ul consideră că este responsabilitatea lui și consideră drept o datorie de onoare să apere ceea ce iubește. Fiind prin natura sa suspicios față de străini, nu va lăsa nici un intrus să treacă neprovocat prin teritoriul său. Dacă însă stăpânul său este aproape și îl liniștește, Chow-ul va tolera noul venit, știind că este prietenul stăpânului – dar asta nu înseamnă neapărat că se va lăsa și mângâiat!
Un Chow-Chow agresiv cu străinii nu este reprezentativ pentru această rasă, ci este rezultatul unei proaste educații primite din partea stăpânului sau al unui dezinteres total al crescătorului față de caracterul reproducătorilor din canisa lui. Așa cum scria Ioana Irimiea, „aspectul și personalitatea unui Chow-Chow sugerează noblețea unui leu dar și drăgălășenia unui ursuleț, grația și independența unei pisici și devotamentul unui... câine. El are câte puțin din toate aceste calități” .

EDUCAȚIE ȘI SOCIALIZARE
Socializarea reprezintă procesul continuu prin care puiul de Chow este învățat să accepte alte persoane decât stăpânul, alți câini, pisici și alte animale, cu politețe și calm. Nu privați puiul dumneavoastră de mângâierile străinilor! Chow-ul este prin natura sa rezervat față de aceștia – însă dacă nu este obișnuit cu ei de mic, s-ar putea ca la maturitate să devină chiar agresiv, ceea ce vă va crea probleme în primul rând dumneavoastră. Continuați deci socializarea începută de crescătorul de la care l-ați luat prezentându-l în mod constant străinilor, copiilor, câinilor și altor animale în afara teritoriului său. De asemenea, expuneți-l la cât mai multe sunete (zgomot de tren, de motocicletă, claxonul mașinii etc.) și la diverse situații noi (plimbare cu mașina, picnicul în afara orașului etc.). După ce a terminat de făcut toate vaccinurile (aproximativ 3-4 luni) scoateți-l în parc și lăsați-l să se joace cu copiii și cu ceilalți câini. Socializarea cu copiii este foarte importantă, dacă doriți ca Chow-ul dumneavoastră, devenit matur, să se poarte corect cu ei. În același timp trebuie să învățați copiii cum să-l mângâie (trebuie să se așeze pe vine sau în genunchi în fața lui, să-i vorbească blând, să-l mângâie sub bărbie și abia apoi, dacă el vrea, îl pot mângâia și pe cap – întrucât mângâierile pe cap sunt percepute de câine ca o atitudine dominantă care vine din partea inițiatorului).
În ceea ce privește educația, este bine ca puiul de Chow să știe încă de la început ce are voie și ce nu. Dacă, de exemplu, nu doriți să stea în patul dumneavoastră când va fi mare, nu-l luați în pat nici când este mic! Constanța este o calitate esențială a oricărei persoane care încearcă să educe un câine.
Educația (predresajul) începe de la două luni (nu vă luați după sfaturile „binevoitorilor” din parc, care vă vor spune că ea începe abia la nouă luni! Este absurd!) Puteți chiar dumneavoastră să vă învățați puiul de Chow să răspundă la comenzi simple, precum „aici”, „dă laba”, „șezi”, „culcat”, „la pas”, „așteaptă”.
În ceea ce privește „făcutul nevoilor” afară, Chow-ul poate fi învățat foarte ușor, întrucât prin natura lor acești câini sunt la fel de curați ca pisicile. În nici un caz să nu pedepsiți puiul (dacă face pe covor) băgându-l cu nasul în propriile dejecții. Prin această acțiune realizați exact contrariul: amintiți-vă că orice câine miroase cu mare plăcere excrementele altor câini, întrucât astfel el adună informații despre aceștia. Pentru el nu este ceva neplăcut, dimpotrivă! Așa că, în loc să îl dezvățați băgându-l cu nasul în propriile dejecții, dumneavoastră îi transmiteți, de fapt: „Uite, aici pe covor trebuie să faci întotdeauna!”. Dar cum acțiunea dumneavoastră este în evident contrast cu tonul supărat pe care îl folosiți, sărmanul cățel nu va mai înțelege nimic! Deci, dacă se întâmplă să facă pe covor certați-l, întrerupeți-l imediat din acțiune și duceți-l afară, la locul ales de dumneavoastră. Curățați locul de pe covor fără să vă vadă câinele (altfel s-ar putea ca puiul să inițieze jocul „eu fac, tu ștergi!”) și dați pe deasupra cu parfum, ca să nu miroase (altfel puiul va face și data viitoare în același loc). Cu multă răbdare și mult calm din partea dumneavoastră, în câteva zile (maxim două săptămâni, pentru câinii cei mai încăpățânați) problema va fi rezolvată.


ÎNTREȚINERE
Trebuie să știți că periatul blănii nu este doar o acțiune în vederea înfrumusețării câinelui; acțiunea este necesară pentru aerisirea pielii și ca atare este o măsură profilactică împotriva unor boli de piele dificil de tratat. Blana Chow-ului trebuie periată o dată sau de două ori pe săptămână. Folosiți o perie metalică cu țepi subțiri și deși pentru părul lung, de acoperire, și un piepten cu dinți mai rari pentru subpăr (puful moale de la baza firului de păr).
Atenție însă la coamă, periați cu grijă, întrucât există riscul să smulgeți prea multe fire de păr și astfel să îi stricați frumusețea naturală.
Primăvara și toamna majoritatea exemplarelor năpârlesc (câinii ținuți în casă nu au, în general, două perioade de năpârlire, ci năpârlesc câte puțin pe tot parcursul anului). Aceste episoade țin 2-4 săptămâni, perioadă în care câinele trebuie periat zilnic, pentru a se îndepărta părul mort.
În privința frecvenței băilor, unii crescători spun că Chow-ul nu trebuie spălat deloc (pentru că și-ar strica blana), iar alții susțin că trebuie imbaiat doar o dată pe an. Din experiența noastră, vă recomandăm să vă spălați câinele o dată la trei luni (folosiți însă numai șampon special pentru câini, iar după spălare clătiți bine, de trei ori, blana. Dacă rămâne șampon în blană acesta se va usca și va favoriza apariția unor iritații supărătoare). În cazul în care doriți să mergeți cu câinele la o expoziție, spălați-l cam cu o săptămână înainte, pentru a lăsa astfel timp suficient părului să-și recapete strălucirea naturală.
În cazul în care Chow-ul dumneavoastră nu face destulă mișcare și unghiile au crescut prea mult, va trebui să i le tăiați la o lungime confortabilă. Atenție însă, este de preferat ca această acțiune să o facă medicul veterinar, întrucât ați putea să răniți animalul tăind prea mult din unghie!


Dacă vă doriți un câine ascultător,  care să facă întotdeauna ceea ce îi spuneți dumneavoastră, un câine care să vă păzească pe dumneavoastră și proprietatea pe care o dețineți asemeni unui Dobermann sau unul potrivit pentru dresaj de performanță tip Agility sau Obedience, un câine care să se joace ziua întreagă sau unul care să vă însoțească în activitățile sportive, atunci Chow-ul  nu  este pentru dumneavoastră.
Deși arată ca o jucărie de pluș numai bună să te joci cu ea, Chow-ul este un câine demn, mândru, selecționat în China pentru a conserva calitățile oamenilor din această țară. Chow-ul seamănă nu doar fizic cu un chinez (din cauza ochilor migdalați), ci și temperamental. Un Chow va dezvolta față de stăpânul său relații tradiționale, protocolare: la întoarcerea stăpânului de la muncă nu va sări pe el, ci se va mulțumi să dea ușor din coadă, ca formă de salut. Afecțiunea neobișnuită pe care o are față de stăpânul lui (într-adevăr, Chow-ul este câinele unui singur stăpân) nu e niciodată afișată în mod gălăgios, ci păstrată în adâncul sufletului său. Un asemenea câine va disprețui întotdeauna manifestările exuberante de bucurie sau tristețe: oricât de puternic ar fi sentimentul nutrit într-un anumit moment, tumultul interior nu se va vedea pe chipul său: chipul Chow-ului rămâne imobil, asemenea feței împietrite a unui samurai japonez.
Din cauza acestui temperament, Chow-ul preferă mai mult relațiile „bărbătești” cu un adult, decât jocurile nevinovate ale copiilor. Chow-ul matur nu va suporta să fie tras de coadă și de urechi și nici nu va tolera încercările copiilor mici de a-l călări: se consideră prea mândru pentru a lua parte la asemenea „activități copilărești”.
Ca atare, nu oricine se poate înțelege cu un Chow. Dacă doriți ca relația dintre dumneavoastră și câine să fie asemeni relației dintre un părinte și copilul său, atunci luați-vă un Labrador, un Cocker sau un Caniche. Chow-ul nu se consideră nici copilul, nici proprietatea omului pe care îl însoțește – ci doar prietenul său.
În concluzie, Chow-Chow-ul este un câine cu adevărat deosebit, total diferit de ceilalți câini. Unii cunoscători ai rasei spun că, din punct de vedere al temperamentului, este un fel de combinație între câine, pisică și om. Oricum ar fi, este clar că iubitorii de Chow-Chow și câinii lor formează un fel de societate elitistă: oameni și câini, au ceva care îi deosebește de masa compactă a câinilor și oamenilor obișnuiți.

#2
Therodot

Therodot

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 45
  • Înscris: 05.04.2007
El este Mo-Mo, un baietel Chow-Chow de 9 saptamani.

Attached Files



#3
Therodot

Therodot

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 45
  • Înscris: 05.04.2007
.

Attached Files



#4
Therodot

Therodot

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 45
  • Înscris: 05.04.2007
..

Attached Files



#5
nile

nile

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 999
  • Înscris: 03.10.2006
Ce mocuta de ursan are!  :D

#6
ThugSaint

ThugSaint

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 28.01.2008
Ce frumos e....
Sunt mort dupa cainii din rasa asta!
Cine are de vanzare...cine doneaza....cine are pui shi ii da mai ieftin...contact me la ID`ul "savuc"  :D
Merci!

#7
TNT-NET

TNT-NET

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 207
  • Înscris: 20.10.2006
Buna.As vrea sa imi cumpar si eu un astfel de animal insa as vrea sa stiu cat de bine se adapteaza intr-un apartament , daca latra mereu ( nu  as vrea sa imi deranjez vecinii ) si cam la ce ar trebui sa fiu atent la aceasta rasa.Va multumesc.

#8
Therodot

Therodot

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 45
  • Înscris: 05.04.2007

 TNT-NET, on Feb 2 2008, 00:30, said:

Buna.As vrea sa imi cumpar si eu un astfel de animal insa as vrea sa stiu cat de bine se adapteaza intr-un apartament , daca latra mereu ( nu  as vrea sa imi deranjez vecinii ) si cam la ce ar trebui sa fiu atent la aceasta rasa.Va multumesc.

se adapteaza la viata de apartament foarte bine. evident, are o problema - caldura - la fel ca orice alt caine cu blana lunga. chow chow, insa, latra rar, si numai atunci cand este necesar. nu vei vedea un chow latrand fara motiv, cum mai fac alti caini.

rasa asta de caini poate avea probleme cu ochii (entropion) sau sold (displazie). trebuie sa te interesezi ce parinti are, sa vezi carnetele de sanatate ale parintilor, pedigree/ul lor, etc.

#9
ursubarosan

ursubarosan

    New Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 4
  • Înscris: 19.05.2008
Am deschis acest topic pentru cei care detin (si nu numai) un exemplar din aceasta rasa superba Chow-Chow.
Eu sunt de cateva ore posesorul unei catzelushe de o luna si jumatate si m-ar interesa sa aflu cate ceva despre el din experientza voastra. Asta nu inseamna ca nu m-am informat inainte despre tot ce inseamna cresterea lui..dar..stiti cum e :inca un sfat in plus nu strica niciodata.
Multumesc anticipat ;)

#10
Therodot

Therodot

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 45
  • Înscris: 05.04.2007
Deocamdata trebuie sa ai grija ce mancarica ii dai. Trebuie sa optezi daca vei incepe sa ii dai bobite, pentru a o obisnui cu o mancare care contine tot ceea ce ii trebuie ei. Evident, plus orezul cu legume si carnita. Mai poate manca dovlecel, telina, morcov rase sau fierte. Mar ras sau bucatele. Iaurt (laptele din comert e prea gras si va face diaree). Nu are voie sa urce scari pana pe la vreo 5-6 luni.

poti sa o inveti sa isi faca nevoie pe pampersii speciali pentru catei (din pet-shopuri). chow chow invata rapid asta. noi foloseam doua pulverizatoare. intr-unul pusesem apa cu domestos (sa stergem pisulicii de prin casa si urmele de caca), in altul apa cu otet (sa stergem mirosurile, pentru a nu mai face in acel loc, ci pe pampersii-cersaf speciali). sa nu stergi pisulicii cand ea e acolo si se uita la tine, poate interpreta ca e un joc in care ea face pisu pe jos, iar tu stergi dupa ea. cand stergi pe jos, sa nu te vada. daca face in locul in care iti convine, sa o lauzi mult si sa o recompensezi.

sa ii repeti "Nu" sau "bravo", pentru a sti ce are voie si ce nu, ce face bine (chiar fara sa stie ca face ceva bine in acel moment, isi va da seamaca a facut bine daca e laudata si recompensata ). sa ii repeti tot timpul numele cand te uiti la ea, sa si-l invete repede si sa stie ca vorbesti cu ea.

evident, vaccinurile sa fie facute la timp. normal, sa nu fie scoasa afara pana cand nu si-a terminat seria vaccinurilor.


Pentru mai multe eventuale informatii, poti sa ne vizitezi si blogul nostru despre chow chow, www.pisicamaya.blogspot.com

www.pisicamaya.blogspot.com Blog de CHOW CHOW si Persana

#11
omegga13

omegga13

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 60
  • Înscris: 13.07.2008
de unde as putea lua unul :)?

#12
omegga13

omegga13

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 60
  • Înscris: 13.07.2008
voi chiar nu ati auzit de search http://forum.softped...howtopic=331944  :closedeyes:

Edited by omegga13, 17 July 2008 - 06:40.


#13
Andrei1987_07_01

Andrei1987_07_01

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 23.07.2009
[quote name='Therodot' date='21st May 2008, 09:59' post='4608535']
Deocamdata trebuie sa ai grija ce mancarica ii dai. Trebuie sa optezi daca vei incepe sa ii dai bobite, pentru a o obisnui cu o mancare care contine tot ceea ce ii trebuie ei. Evident, plus orezul cu legume si carnita. Mai poate manca dovlecel, telina, morcov rase sau fierte. Mar ras sau bucatele. Iaurt (laptele din comert e prea gras si va face diaree). Nu are voie sa urce scari pana pe la vreo 5-6 luni.

poti sa o inveti sa isi faca nevoie pe pampersii speciali pentru catei (din pet-shopuri). chow chow invata rapid asta. noi foloseam doua pulverizatoare. intr-unul pusesem apa cu domestos (sa stergem pisulicii de prin casa si urmele de caca), in altul apa cu otet (sa stergem mirosurile, pentru a nu mai face in acel loc, ci pe pampersii-cersaf speciali). sa nu stergi pisulicii cand ea e acolo si se uita la tine, poate interpreta ca e un joc in care ea face pisu pe jos, iar tu stergi dupa ea. cand stergi pe jos, sa nu te vada. daca face in locul in care iti convine, sa o lauzi mult si sa o recompensezi.

sa ii repeti "Nu" sau "bravo", pentru a sti ce are voie si ce nu, ce face bine (chiar fara sa stie ca face ceva bine in acel moment, isi va da seamaca a facut bine daca e laudata si recompensata ). sa ii repeti tot timpul numele cand te uiti la ea, sa si-l invete repede si sa stie ca vorbesti cu ea.

evident, vaccinurile sa fie facute la timp. normal, sa nu fie scoasa afara pana cand nu si-a terminat seria vaccinurilor.

vreau si eu unul, dar nu stiu cum sa procedez. de unde sa il cumpar, ce sa intreb cand il vad, etc. ti-am scris pe id de yahoo lasatpe forumul tau sper sa imi raspunzi. andrei

#14
Angelina1986

Angelina1986

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,306
  • Înscris: 20.07.2006

 Andrei1987_07_01, on 23rd July 2009, 20:34, said:

vreau si eu unul, dar nu stiu cum sa procedez. de unde sa il cumpar, ce sa intreb cand il vad, etc. ti-am scris pe id de yahoo lasatpe forumul tau sper sa imi raspunzi. andrei

de ce nu intrati pe forumul animale.ro cei care vreti animale sanatoase si care corespund rasei dorite?
acolo gasiti sfaturi competente si canise.
nu apelati la petshop-uri sau samsari cu anunturi de genul "aduc orice rasa la comanda in 24 de ore"

PS: o spun pentru ca am patit-o

#15
Alee2212

Alee2212

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 12.09.2009
Buna, as dorii sa cumpar un chow chow doar ca pana acum am gasit preturi de peste 300 de euro si nu prea corespunde bugetului meu. Daca stie cineva o persoana care vinde sau doneaza pui as dorii sa ma contacteze pe id'ul alee2212.
Sunt o iubitoare a acestei rase si sincer nu stiu de unde sa cumpar un pui, nu as dorii sa apelez la petshop'uri.

#16
pitickenzi

pitickenzi

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 58
  • Înscris: 27.06.2009
In 300 de euro nu gasesti ceva care  sa nu iti dea batai de cap mai tarziu decat daca esti norocoasa...
Gandeste-te la cum o sa il intretii pentru ca, de ce sa nu recunoastem, un chow chow nu e un caine oarecare si n-are nevoie doar de apa, mancare si dragoste...
Oricum, sunt cei mai frumosi si temperamentali caini  :wub:

#17
Chaitan

Chaitan

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 78
  • Înscris: 12.04.2010
Ma bag si eu in seama cu cateva poze cu o parte din cainii mei.

Attached Files



#18
Milenium1993

Milenium1993

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 128
  • Înscris: 09.03.2010
De ce sunt asa de scumpi acesti cani Chow chow?
Peste tot 300 euro,mi se pare exagerat de mult 300 euro,mai bine dai 100 euro pe un husky si mi se pare mult mai frumos.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate