Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Imi iau un Dell? (Vostro vs others)

Abonati Qobuz?

transport -tren

Platforma electronica de eviden&#...
 Cot cu talpa montat stramb in per...

Sfat achizitie sistem audio pentr...

tavan fals rigips

Ce preferați: produse mai scumpe ...
 Demagnetizare (minimala) ori ba?

Cum pot sa vad pe un proiector pr...

Joc Drone

Dropshipping
 Sfat achizitie AC Gree Fairy vs P...

MONITOR LG fara sonor !

Batalia pentru Bucuresti - ND, Fi...

Identificare font
 

Tara Hategului

- - - - -
  • Please log in to reply
85 replies to this topic

#73
honney_bunny

honney_bunny

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 350
  • Înscris: 23.01.2010
Multumesc mult! O sa revin cu impresii si recomandari.

#74
honney_bunny

honney_bunny

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 350
  • Înscris: 23.01.2010
Dupa cum promisesem, va scriu cateva randuri despre aceasta zona foarte frumoasa. Cu siguranta merita vizitata!
Noi am fost cazati in Hateg, lucru pe care il recomand pentru ca este aproape la mijlocul distantei dintre principalele obiective turistice din zona.
Am vizitat asa:
- Castelul Corvinilor
- Biserica Densus
- Biserica Colt (la cetate nu am urcat, fiind cu copil de 3 ani +)
- Rau de Mori -> Rausor
- Barajul Gura Apelor (nu recomand datorita drumul foarte prost)
- Ulpia Traiana Samizegetusa
- Sarmizegetusa Regia (drumul pana acolo este bun si superb, prin Parcul Nat.Gradistea Muncelului Cioclovina). Mi-a placut cel mai mult!
- Rezervatia de zimbri Hateg
- Man. Prislop
- Cetatea Malaiesti

#75
honney_bunny

honney_bunny

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 350
  • Înscris: 23.01.2010
Am avut cazare doar cu mic dejun, astfel incat a trebuit sa gasim cateva locuri de mancat ok, fiind si cu copil de 4 ani. Revin cu cateva recomandari privind locuri de mancat in zona:
- in Hateg am mancat la Art Motel si Casa Veche (mancarea ok la ambele, dar fara pretentii, locatii curate - la Casa Veche se poate manca si afara).
- Popas Zimbrul (langa Hateg) - unde ne-am oprit dupa o vizita mai lunga si copilul era marait de foame - fara pretentii, este un popas la marginea drumului; servire rapida, ciorbita buna
- in Banpotoc am fost de doua ori (am revenit in ultima seara pentru ca ne-a placut in mod deosebit): Castelul Maria (au o gradina minunata, unde mesele sunt la distanta unele de altele, printre arbori, iar mancarea este intradevar excelenta, meniul variat si multa liniste (nu este pentru iubitorii de manele & harmalaie). Copilul meu (si nu numai el) a fost super incantat de un suc verde (cu kiwi, bucatele de mar si sirop de menta). Mi-a placut cel mai mult!
- in Rausor: pensiunea Retezat (am mancat pe terasa, unde view-ul este super; au un pastrav excelent), ne-a surprins in mod placut, desi restaurantul mi-a dat impresia initial de restaurant vechi, comunist)
- In Ulpia Traiana Sarmizegetusa: restaurantul Sarmis (aranjat foarte frumos, cu balansoare si obiecte de lemn, cu terasa foarte frumoasa, insa mancarea nu ne-a impresionat - supa parea plina de delikat, carnea de la tochitura reincalzita).
- in Costesti (pe drumul spre Sarmizegetusa Regia): pensiunea Cotiso (peisaj deosebit, terasa frumoasa, mancare buna)

#76
slai

slai

    User Incredibil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,860
  • Înscris: 25.01.2007
de casa vlad din hateg stie cineva ceva?

#77
mihaistoian

mihaistoian

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 583
  • Înscris: 02.11.2009
Am vizitat si noi impreuna cu un grup de prieteni Tara Hategului, o zona pitoreasca, plina de istorie, dar si cu locuri de o frumusete rapitoare.
Am ales sa ne cazam in Hateg, lucru pe care il recomand pentru ca este aproximativ la mijlocul distantei dintre principalele obiective turistice din zona.
Am vizitat in ordine cronologica:
- Muzeul civilizatiei dacice din Deva, care gazduieste matrita din bronz pentru bijuterii si pandantive gasita la Sarmizegetusa Regia, dar si alte obiecte care reflecta civilizatia destul de avansata a stramosilor nostri
- Cetatea Deva, din pacate doar niste ziduri goale, fara panouri de informare, fara camere sau donjoane amenajate pentru a intelege viata din acele timpuri
- Manastirea Prislop, amplasata intr-o zona pitoreasca, dar cu un drum execrabil de strabatut pana acolo, insa parerea mea este ca spiritul locului a fost inlocuit de lacomia bisericii
- Castelul Corvinilor, bine conservat, cu multe panouri informative, plin de obiecte, arme si mobilier care te transpun in timpuri medievale. Bravo!
- Sarmizegetusa Regia, un loc extraordinar care ar trebui vizitat de fiecare roman, indiferent de varsta. Sincer, am simtit o energie pe care n-am simtit-o nicaieri, care te face sa renasti ca om. Minunat!
- Cetatea Costesti-Blidaru, inexpugnabila atunci si acum, trebuie sa urci cam o ora pe o panta destul de abrupta in multe locuri pentru a o vizita, dar merita!
- Cetatea Costesti-Cetatuie, mai accesibila si cu masina pe un drum forestier ingust, dar cu viteza redusa
- Biserica Densus, care m-a uimit si m-a impresionat enorm atat prin constructie cat si prin frescele pastrate atat de bine
- Muzeul satului hategan din Pesteana, in fapt o initiativa privata a unei familii iubitoare de istorie si civilizatie straveche, care te imtampina cu multa dragoste atunci cand le treci pragul. Bravo!
- Taul Fara Fund, o rezervatie botanica cu plante carnivore unice in Romania, pe un traseu pitoresc de circa o jumatate de ora chiar din Pesteana
- Samizegetusa Ulpia Traiana si muzeul alaturat care reflecta foarte bine modul de viata din Dacia romana. Bravo pentru muzeu in special!
- Barajul Gura Apelor, un traseu pitoresc, insa ultimii 4-5 km se prezinta prost, placile de beton fiind degradate destul de mult, insa zona este foarte frumoasa
- Biserica medievala Suseni, micuta si pitoreasca, si am admirat de jos ramasitele Catelului Colt
- Biserica medievala Ostrov, care are niste tablouri surprinzatoare pe pereti in locul frescelor
- Cascada Lolaia, se ajunge pe traseul Hateg-Ohaba de sub Piatra-Nucsoara pe drum asfaltat, dupa care pe un drum forestier accesibil tuturor masinilor pana la Cabana Cascada, iar apoi un traseu de o jumatate de ora pana la un loc fabulos, unde gasiti o platforma de belvedere dotata cu postament pentru aparatele foto-video
- Cetatea medievala Malaiesti, renascuta cu fonduri Regio, cu ghid bine informat, gratuita timp de cinci ani, fiind amenajata cu replici de mobilier, imbracaminte si arme, copii fidele ale celor din epoca respectiva, plus un telescop surprinzator cu ajutorul caruia poti vedea culmile muntilor
- Casa Dinozaurilor Pitici si Casa Traditiilor din Sanpetru
- Biserica medievala Santamaria Orlea
La intoarcere am vizitat cetatea medievala Calnic, foarte bine conservata, dupa care am traversat Transalpina de la Sebes la Novaci, cu popas la Obarsia Lotrului, unde am savurat un excelent si savuros pastrav prajit cu mamaliguta si mujdei(nu mai aveau in meniu pastrav in crusta de sare)

#78
nickro

nickro

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 588
  • Înscris: 17.08.2006
Si eu am făcut un mic circuit Ţara Haţegului - Munţii Apuseni. Am stat doua nopti, în Râu de Mori, la cabana Retezat. Am vizitat in zona Hateg:
1. Prima zi:  Peştera Bolii - Cheile Băniţei -– Mănăstirea Prislop.
Desi primele doua obiective nu sunt strict in Hateg, ci langa Petrosani, sunt interesante si merita vizita.
2. Ziua a doua: Lacul Bucura – Sarmizegetusa Regia - Biserica Densuş – Mănăstirea Colţ.
3. Ziua a treia. Castelul Corvinilor, apoi deplasare spre Apuseni.

Pe larg [...]

Edited by Barboso, 08 September 2016 - 20:59.
Te rog sa scrii fara bold si, daca vrei sa ne-mpartasesti povestea pe larg, s-o postezi aici, nu sa ne chemi pe blogul tau. Multumesc !


#79
Brainie

Brainie

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,757
  • Înscris: 18.04.2007

View Postnickro, on 08 septembrie 2016 - 14:41, said:

2. Ziua a doua: Lacul Bucura – Sarmizegetusa Regia - Biserica Densuş – Mănăstirea Colţ.
Doar pentru clarificare, că așa cum e scris pare mult pentru o zi: la Bucura pe picioare din Râu de Mori (sau din Râușor), sau cu mașina până în Poiana Pelegii ? Sarmizegetusa Regia sau Ulpia Traiana ?

#80
nickro

nickro

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 588
  • Înscris: 17.08.2006

View PostBrainie, on 09 septembrie 2016 - 07:34, said:

Doar pentru clarificare, că așa cum e scris pare mult pentru o zi: la Bucura pe picioare din Râu de Mori (sau din Râușor), sau cu mașina până în Poiana Pelegii ? Sarmizegetusa Regia sau Ulpia Traiana ?

Cu masina, sunt cca 36 km din Râu de Mori, drumul e prost de la barajul Gura Apelor, dar se poate parcurge cu viteză mică (câteodată mai e rupt de ploi). Regia.
https://goo.gl/maps/J2qFFJGXrwr

Edited by nickro, 09 September 2016 - 07:58.


#81
nickro

nickro

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 588
  • Înscris: 17.08.2006
Ziua 1 – 5 august 2015. Peştera Bolii - Cheile Băniţei -– Mănăstirea Prislop
La 8 km nord de Petrosani, pe drumul spre Hateg, se află două obiective turistice mai puţin promovate (cunoscute), extrem de accesibile cu masina şi apropiate spaţial: Peştera Bolii şi Cheile Băniţei.
https://goo.gl/maps/8KCZn74qjUu
Peştera Bolii se parcurge uşor (nu este nevoie să te apleci) şi nu este foarte lungă  - 455 m. Estetic şi funcţional, e foarte bine pusa în valoare de asociaţia PetroAqua, din Petroşani, cu lumini colorate şi podeţe amenajate peste pârâul Jupâneasa, care străbate în întregime peştera.
Cheile Băniţei ne-au surprins într-un mod extrem de plăcut, le-am parcurs prin apa rece şi limpede, admirând pereţii calcaroşi, graţios meandraţi, iar noi apăraţi de căldura toridă a zilei de august, de umbra micului canion şi de vegetaţia bogată, suspendată deasupra cheilor. O plimbare scurtă, în singurătatea relaxantă a acestor chei spectaculoase (fiindcă, la acel moment, eram singurii care le vizitau) ne-a scos din monotonia traseului auto.Dupa o cazare în localitatea Râu de Mori, sat Clopotiva, la Cabana Retezat, la bungalow, după amiaza am făcut un mic pelerinaj la mormântul părintelui Arsenie Boca, la mănăstirea Prislop.


Ziua 2. Lacul Bucura – Sarmizegetusa Regia - Biserica Densuş – Mănăstirea Colţ

Am ales cazarea la  poalele  muntilor Retezat ca să avem acces mai facil spre lacul Bucura. Se merge cu maşina, până la barajul Gura Apelor, pe un asfalt acceptabil, apoi pe un drum forestier mai prost întreţinut, cu viteză redusă, cale de 20 km , până la Poiana Pelegii (1600 m altitdine).

https://goo.gl/maps/J2qFFJGXrwr

Aici se lasă autoturismul în parcare şi se pleacă pe numeroasele trasee din Munţii Retezat, iar noi am ales poteca spre Lacul Bucura (2000 m).

Ca montaniarzi începători, eram, totuşi, prevăzuţi cu pelerine în rucsacuri şi la început ne-am amuzat că, astfel echipaţi, părem nişte insecte spaţiale. Apoi gluma s-a îngroşat şi, speriaţi că ne privinde potopul pe munte şi şuvoaiele ne taie drumul de întoarcere (cel forestier, pentru maşină), am demarat în trombă spre Poiana Pelegii. Dar ce, am scăpat? S-a pornit  o ploaie torenţială, cu tunete şi fulgere, de-n-ngheţa sângele-n vine, mai să jurăm că nu mai călcăm în veci mai sus de o mie de metri altitudine! Pe traseu, unii oameni ai muntelui, mai pricepuţi, erau aşezaţi, în poziţii oarecum nefireşti, ghemuiţi, tupilaţi mai pe lângă o stâncă, aşteptând liniştiţi să treacă uraganu’, ştiau ei ce ştiau, cum să te comporţi la furtună pe munte.

http://outdoors.stac...hat-should-i-do

Noi? Nimic, mărşăluiam orbeşte, pelerine galbene prin prin zidul de ploaie, plutind la vale, spre maşina din parcare. O experienţă  terifiantă în anumite momente, dar şi de neuitatJ! În fine, am ajuns cu bine în Poiana Pelegii, ploaia s-a mai domolit, drumul nu s-a surpat şi am ieşit la lumină, în Râu de Mori, pe la prânz.

Uzi, dar bucuroşi că am supravieţuit diluviului, ne-am schimbat la cabana şi am plecat spre Sarmizegetusa Regia, unde am ajuns cu oareşce dificultăţi automobilistice, anul trecut – 2015, drumul spre cetate fiind ciuruit de tradiţionalele gropi, din aşa-zisul asfalt tipic românesc.

https://goo.gl/maps/2hTKsKWoCdy

Am mai trecut şi pe la mănăstirea Colţ, ridicată de familia Cândea, în secolul al XIV-lea, din piatră, micuţă, cu un turn de apărare, aflată vizavi de ruinele cetăţii cu acelaşi nume, care l-a inspirat pe Jules Verne pentru  Castelul din Carpaţi.

https://goo.gl/maps/6MnipYjPE212


Ziua 3. Castelul Corvinilor - Peştera cu gheţar Scărişoara - Vârful Bihor

După două nopţi la cabana Retezat, aşezată între versanţi montani împăduriţi, cu o curte largă, bungalowuri, piscină interioară şi retaurant, unde ne-am simţit foarte bine, am plecat din Ţara Haţegului spre Munţii Apuseni, la Arieşeni, următoarea noastră cazare pentru trei zile.
Pe drum am oprit în Hunedoara, la Castelul Corvinilor, unul din cele trei castele reprezentative, turistic şi istoric, pentru România, alături de Peleş şi Bran.
https://goo.gl/maps/xVzwBbdgsr42
Cazarea am avut-o în Arieşeni, la pensiunea Viorica (nume nu prea inspirat), mai modestă, însă mult mai ieftină decât cabana Retezat. Spre seară am apucat să vizităm peştera Scărişoara:
https://goo.gl/maps/1Pq1Sric63k

La apus am urcat cu maşina pe Vârful Bihor – 1849 m altitudine, cel mai înalt din Munţii Apuseni, pe un drum forestier, dar practicabil, cu peisaje bucolice şi culmi domoale şi împădurite.
https://goo.gl/maps/1Pq1Sric63k

In Apuseni am vizitat pesteri, cascade, Groapa Ruginoasa, am urcat pe Piatra Secuiului, la Rimetea (cazare 2 zile la Perla Trascaului), am parcurs pestera tunel Cetatile Rădesei,  Cheile Râmeţului, Cheile Turzii, Salina Turda, Cluj Napoca, izbucul Tăuz etc. dar poate postez in aria dedicata.

Attached Files


Edited by nickro, 09 September 2016 - 13:22.


#82
destrug

destrug

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,357
  • Înscris: 03.08.2004
Unde este facut primul set de poze? Multumesc

#83
AnaLee

AnaLee

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 72
  • Înscris: 10.03.2008
Chiar dacă întrebarea îi este adresată lui @nikro, îți răspund eu: primele 7 poze sunt facute în Cheile Băniței.

#84
nickro

nickro

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 588
  • Înscris: 17.08.2006
Exact,  Cheile Banitei,  le recomand,  frumoase si usor accesibile.

#85
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015
As dori sa vizitez Tara Hategului a treia zi dupa revelion. Fara manastiri, arsenii, maici si tot ce-i legat de biserici (nu ma intereseaza absolut nimic din zona religioasa), ar fi suficient sa aloc 3 zile zonei?
M-am gindit asa:
Prima zi: check-in (Hateg), vizitare oras, maruntisuri.
A doua zi: Sarmizegetusa + rezervatiile naturale din zona.
A treia zi: Hunedoara + Castelul Corvinilor.
Pareri?

#86
valentinag

valentinag

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 558
  • Înscris: 10.08.2007
Obiectivul meu principal din minisejurul de anul asta, din zona Hunedoarei, a fost Sarmizegetusa Regia! Pentru ca am fost si cu alte persoane care nu vazusere nimic din zona, le-am facut un traseu mai larg!
Am avut cazare in Deva, dupa indelungi cautari(am platit cu tichete de vacanta) am gasit la Hotel Sarmis din Deva, o camera dubla si un apartament, pentru 4 adulti si 3 copii! mic dejun inclus pentru adulti, pentru copii am platit separat, 16 lei pe zi de copil!

Alba Carolina:
frumos renovata, eu o vazusem acum 7 ani, se amenaja, am vizitat si celula lui Horea, camera torturii, esafodul, Catedralele, sala Unirii o vazusem, n-am mai intrat! Se lucreaza intens la reamenajarea parcului din fata cetatii, parcarea era libera, n-am platit nimic. Multi turisti, neasteptat pentru sf. de septembrie!

Arsenal park Orastie:
au vrut cei cu care am mers sa-l vedem, interesant, unele exponate au cam inceput sa rugineasca, dar in general intretinute! Am mancat la restaurantul din incinta, mancare buna, servire ireprosabila, preturi maricele! Copiii s-au zbenguit la locul de joaca, mare, frumos amenajat, am vazut ca au si teren de minigolf, tiroliana, biciclete de inchiriat, seara se organiza un foc de tabara ceva! 10 de lei intrarea parca.

Sarmisegetusa Regia:
drumul pana la Gradistea destul de valurit pe alocuri, apoi bun, au fost niste viituri luna trecuta, au rupt drumul pe o portiune, dar se poate circula in conditii decente! ne spuneau paznicii ca au carat 5 basculante de pietre, copaci, etc aduse de viitura.
Drumul de la parcare si pana in sit, pietruit, bun, 14 lei parca a fost intrarea. O liniste si pace sus, o atmosfera aparte, sau cel putin asa am perceput-o eu! Cand te gandesti ca acum 2000 de ani, Regia avea drumuri pavate si canale de scurgere a apelor, te apuca nabadaile!

castelul Huniazilor:
25 de lei intrarea, impresionant prin aspect, pacat ca nu se mai pastreza mobilier, aglomerat, am vazut indieni, evrei, unguri, nemti. Am mancat la un restaurant, Popasul Castelului, mancare buna, servire, rapida, ieftin, am platit cu cardul!

Prislop:
e, aici e ceva... circ si panarama! Fata de acum 12 ani cand am fost prima data, e tare urat! Arsenie Boca nu era la moda atunci, nu erau zeci de autocare, nu era rromia de pe marginea drumului! Era doar liniste si pace, loc de meditatie si rugaciune, acum nici cand vorbesti nu te auzi, dar-mite sa-ti auzi gandurile! Macar mi-am bucurat ochii cand am vazut brandusele inflorite, atat...

Cetatea Devei:
recent restaurata, aveam de gand sa urcam si coboram pe jos, doar ca incepuse sa se intunece, noi eram cu copiii pe drumul ala pietruit, am zis pas si am luat telecabina! minunate peisaje ti se deschid in fata ochilor, ici si colo panouri cu explicatii, cred ca sunt necesare mai multe totusi!

Deva, un oras dragut, curat, au o fantana muzicala in fata Centrului Cutlural, de efect, sta lumea seara pe bancuta si admira jocul apei pe muzica si lumini!

Una peste alta, a fost frumos, tura urmatoare Apusenii!

Attached Files



Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate