Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Deceptive site ahead

Receptor cablu TV Amiko Mini t2-c...

Am ales bine combinatia jante-anv...

Baterie moarta si webasto
 Acord vecini obligatoriu pentru s...

SPD sau Separator cu fuzibile in ...

Filtre centrala termica

Ce boli pot indica o jena insupor...
 Aproape 100 de medici din Spitalu...

Rulota, home-made, RAR

La multi ani @ccf_cristi!

Subdomeniu bate in alt domeniu
 Masina de spalat rufe - curge apa...

Mucegai grinzi si lemn in pod

Laptop - probleme shutdown cu caddy

Long exposure Photography
 

Stroboscop

- - - - -
  • Please log in to reply
53 replies to this topic

#19
m-marian

m-marian

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 546
  • Înscris: 16.06.2005

View Postbac_leo, on Jan 30 2006, 18:15, said:

Te rog, mai explicit: canal de orga de lumini care sa fluctueze dupa basi sau stroboscop declansat la frecventa lor?

#20
bac_leo

bac_leo

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 01.07.2005
stroboscop declansat la frecv basilor

#21
kml

kml

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 540
  • Înscris: 01.04.2004
Am incercat eu sa fac odata un astfel de stroboscop, dar n-a iesit chiar ceea ce vroiam (apoi m-am lasat de electronica).
In principiu, e schema de mai jos. Al meu insa declansa singur din cauza strapungerii BD-ului 137. in mod normal ar mai trebui puse niste rezistente pe baza 2N-ului, pus un adaptor pentru intrare (eventual mutat BD-ul intre baza lui 2N3055 si masa), etc. etc. etc. Si deparazitare ar cam trebui pusa.
Ideea e urmatoarea: se incarca condensatorul prin potentiometrul de 1Mega, si in momentul in care tensiunea creste suficient incat sa strapunga BD-ul, acesta deschide, da un impuls in transformatorul ridicator de tensiune iar acesta da scanteia in lampa. Totodata, condensatorul se descarca (flash-ul ii suge tot curentul) iar procesul se repeta. Din cate am masurat eu, deschiderea avea loc cand pe condensator ajungeam pe la 150-180 V.
Attached File  strobo1.JPG   12.25K   541 downloads

#22
Dj Shock

Dj Shock

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,098
  • Înscris: 21.10.2005

Quote

eventual mutat BD-ul intre baza lui 2N3055 si masa
Nu iese nimik daca il muti...  :)   numai un 2n3055 blocat   :)

#23
gec

gec

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 686
  • Înscris: 10.08.2005
Dece nu folosesti la intrare un filtru audio de ordinul 5 sau 7, calculat pe o frecventa dorita de tine?

#24
m-marian

m-marian

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 546
  • Înscris: 16.06.2005

View Postbac_leo, on Jan 30 2006, 18:15, said:

daca stie cineva ...

Incearca-l pe asta:

Attached File  stroboscop.gif   14.89K   558 downloads


Pe vremuri mi-a functionat ok! Filtrul este calculat pt. cca 60 Hz; micsorand valoarea celor trei condensatori de 470 nF (care trebuie sa aiba valori cat mai apropiate) creste frecventa si invers. Pragul de sensibilitate il reglezi din semireglabilul de 5 Kohmi.

#25
bac_leo

bac_leo

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 01.07.2005
multumesc
dupa sesiune o sa incerc

#26
Acta non verba

Acta non verba

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,106
  • Înscris: 10.12.2004
...probabil ca este nevoie sa adaugi cateva condensatoare pentru filtrarea perturbatiilor si pentru a nu distruge tubul micsoreaza capacitatea condensatorului electrolitic...  si o rezistenta intre puntea  redresoare si condensator... :)
[ http://i1.tinypic.com/n310m0.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#27
m-marian

m-marian

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 546
  • Înscris: 16.06.2005

View PostActa non verba, on Feb 3 2006, 02:02, said:

...probabil ca este nevoie sa adaugi cateva condensatoare pentru filtrarea perturbatiilor si pentru a nu distruge tubul micsoreaza capacitatea condensatorului electrolitic...  si o rezistenta intre puntea  redresoare si condensator... :)
Multumesc pentru completare!

bac_leo, daca folosesti un tub fluorescent rapid (cu filamentele scurtcircuitate sau arse), electrodul de amorsare il asiguri bobinand strans cateva spire, fara pas, cu conductor de cupru neizolat de 0,22... 0,4 mm, cositorind apoi suprafata lor. In cazul acesta, poti pastra capacitatea condensatorului.

Daca folosesti un tub cu Xenon (ca cele din lampile foto), solutiile lui Acta non verba sunt inevitabile! Protejezi si puntea de diode, dar mai ales tubul (limitat ca numar de descarcari la maxim doar cateva mii in conditii normale de utilizare, care aici nu pot fi respecate).

Pentru eliminarea perturbatiilor, la intrare (intre retea si puntea redresoare) poti folosi un filtru recuperat din circuitul de intrare al unui TV, monitor sau sursa PC.

Edited by m-marian, 03 February 2006 - 02:32.


#28
kml

kml

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 540
  • Înscris: 01.04.2004

View PostDj Shock, on Feb 1 2006, 18:07, said:

Nu iese nimik daca il muti...  :)   numai un 2n3055 blocat   :)
... si o rezistenta intre B si C lui 2n3055
... si o dioda zener ca sa nu mai depaseasca tensiunea de strapungere a bd-ului
... si asa mai departe
Am pus schema pentru ca mi s-a parut cea mai simpla in ceea ce priveste declansarea flash-ului. Cum dai impulsurile? Cum vrei. Chiar si prin portul paralel folosind pluginul pentru Winamp "Disco Lite EZ Deluxe"! (bineinteles, cu separatia galvanica corespunzatoare, ca altfel faci stroboscop si in calculator)

#29
sahistul1974

sahistul1974

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 11
  • Înscris: 17.05.2006

View Postcosty_ytsoc, on Nov 21 2005, 19:18, said:

Poti sa cumperi la 50RON asa ceva dar cu un sg bec(lampa)

salut, ai vre-o adresa (link ) de unde port sa cumpar stroboscop la 50 ron ?

#30
nelutzu57

nelutzu57

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 591
  • Înscris: 03.12.2006

View Postsonykel, on Nov 21 2005, 19:04, said:

Deci o intrebare simpla!Cum fac 2becuri de 12v(proiectoare) sa clipeasca?dar vreau sa sclipeasca repede ca un stroboscop!Ceva o schema!Sau poate imi face cineva asa ceva?Platesc!Pls
Ceva destul de ieftin maxim 50de lei
[color=#FF0000]Daca este pentru masina(auto) ai grija !Politia se va lega de acum inainte si de,,,,....orice inclusiv sirene,lumini neoane etc...cam asa !

#31
sonykel

sonykel

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,526
  • Înscris: 24.11.2004
am reinviat acest topic.... acum sunt student anu 1 la electronica... nu gasesc tranzistoru 2n3053??? ceva compatibil? nush care sunt... cine imi zice shi mie?

#32
mister_rf

mister_rf

    freelancer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,889
  • Înscris: 22.10.2002
2N3053 nu este un tranzistor deosebit
http://www.ortodoxis.../2N3053-001.pdf
Se poate inlocui cu BD-uri
BD135-139
BD237-239
etc

#33
N0S

N0S

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 19.01.2007
deci am un blitz d ela un aparat foto care merge cu 2 baterii normale ( de telecomanda normale ). am 2 fire care ies din el  ( blitz) cu un buton.... apas pe el si se aprinde blitzu :) .... vreau sa stiu cum fac sa il fac stroboscop ... PLZ HELP !!!!!!!

#34
mister_rf

mister_rf

    freelancer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,889
  • Înscris: 22.10.2002
Pentru ca sa poti sa folosesti un blitz normal pe post de stroboscop este nevoie de cateva modificari:
-incarcarea condensatorului de tensiune mare trebuie facuta rapid
-capacitatea acestui condensator trebuie micsorata
-posibilitatea de comanda a descarcarii din exterior

De aceea cred ca  nu se poate folosi convertorul initial, care transforma cei 3V in tensiune inalta deoarece  nu este suficient de rapid  pentru a permite o incarcare in ritmul cerut de un stroboscop. Capacitatea trebuie schimbata, probabil cu 10-22uF/400V  iar incarcarea sa se faca direct de la retea.
Semnalul de comanda se va aplica printr-un circuit ce foloseste un tiristor sau un tranzistor de inalta tensiune pe post de comutator. Exista cateva scheme pe acest topic care te pot ajuta sa-l modifici.

Edited by mister_rf, 10 April 2007 - 08:56.


#35
pickone

pickone

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,636
  • Înscris: 20.09.2005
Salz...


     Ma intereseaza sa fac unul din urmatoarele lucruri...


1. 3 neoane sa le fac sa "licare" foarte rapid ceva de genul "ca in discoteca"


sau


2. tot aceleasi 3 neoane sa "licare" in functie de sunet !!! prin microfon sau prin alt mod, nush


avetzi vreo schema ceva diagrama pentru asa ceva?


tin sa va spun ca neoanele sa nu fie d-alea cu starter... ci d-alea pe circuit electric sau nush cum naiba se spune! :))

#36
ghimpe--

ghimpe--

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 229
  • Înscris: 12.08.2006
Nu prea ai sa reusesti sa aprinzi/stingi asa de repede neone, fie ele cu drosel+starter sau cu balast electronic.

Neoanele in general au un timp foarte mare de aprindere si ajung la capacitate maxima dupa circa 2 minute de functionare.

Cateva linkuri utile:

http://www.epanorama...nks/lights.html

http://www.hobbyproj...schematics.html

http://icc.skku.ac.k...tro/lights.html

Edited by ghimpe--, 03 May 2007 - 13:36.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate