Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 

Recomandare Espressor cafea si rasnite

* * * * - 6 votes
  • Please log in to reply
7625 replies to this topic

#1225
Lyvyoo

Lyvyoo

    Membru espressoman

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,402
  • Înscris: 10.01.2005

View Postsirpet2001, on 3rd May 2011, 00:51, said:

Sa fim seriosi, GS3 e aprox. 7500 USD. Are intr-adevar cele mai bune review-uri la ora actuala, peste Brewtus IV si in general, dar insusi faptul ca este comparat cu B4 ii confera acestuia din urma o certificare in plus ca este un aparat foarte reusit. Si la un sfert de pret de LM.
Pai de asta vorbeam de cel mai bun calitate/pret, ca si formulare corecta. Din ce am vazut in review-uri si versus-uri, multi nu specifica de la inceput daca pompa aparatului analizat este rotativa sau pe vibratii. Mi-a confirmat si Radu Ionescu, atunci cand am fost la Leonard, ca pompa rotativa isi merita banii din plin. Practic acolo este adevaratul reglaj al presiunii, direct la pompa. Noi cei cu pompe pe vibratii "trisam" cumva, regland valva de suprapresiune. Dar de cei 300E diferenta cumperi o rasnita decenta, si parca nu te lasa inima sa-i dai pentru o piesa mai buna :)

#1226
sirpet2001

sirpet2001

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 149
  • Înscris: 28.07.2002
E adevarat.
Pe de alta parte, se pare ca tot mai multi barista experimentati considera ca unicul avantaj al vibe vs rotary este timpul de preinfuzie. La pompa cu vibratii se face o preinfuzie lenta, de la 2 la 4 bari aprox., dupa care se ajunge la 9 bar full pressure. Se pare ca aceasta preinfuzie are multe avantaje mai ales in ceea ce priveste rezultatul final, in ceasca. Unii chiar au adaugat un dispozitiv la pompa rotativa care o forteaza sa intarzie "explozia" instantanee a celor 9 bar. Desigur ca cei mai buni barista prefera pompa rotativa, ei netrebuind sa-si faca griji de consistenta puck-ului si de forta de 9 bar eliberata dintr-o data.

Edited by sirpet2001, 03 May 2011 - 00:45.


#1227
heXagon11ro

heXagon11ro

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 135
  • Înscris: 04.04.2010

View Postsirpet2001, on 2nd May 2011, 21:42, said:

Deci sa incepem cu inceputul.

Am primit noul Brewtus IV intr-o cutie de carton, aparatul fiind foarte bine incadrat in doua bucati de polistiren foarte gros. Coletul a fost expediat din Olanda cu UPS-ul si a calatorit prin mai multe tari pana a ajuns la Otopeni. Din motive necunoscute mie, de la Otopeni a fost preluat de cei de la Fan Courier care pe undeva in timpul transportului au desfacut coletul si chiar l-au lovit. Astfel, am primit coletul desfacut si la analiza in detaliu am observat ca un capac (cel frontal de la drip-tray) era usor infundat si lingurita de plastic rupta. In sfarsit, astea nu au fost lucruri serioase asa ca vom trece la urmatorul punct.

L-am instalat la locul deja pregatit si am umplut rezervorul cu 3 l de apa. I-am dat drumul si pompa a inceput sa umple boilerele, in timp ce eliberam pe rand presiunea de la abur si de la grup. In baza informatiilor din sutele de pagini citite pana la sosirea aparatului am modificat presiunea la 9 bari, cea din boiler fiind deja setata la 1,35 bari (mai mult decat excelent!). Totul a decurs normal asa ca am purces la extragerea primului shot. Evident ca nu mi-a iesit nimic, deoarece rasnita Vario fusese setata pentru amaratul de DeLonghi. Ca atare, am umblat la setarile rasnitei si am extras cel mai frumos shot din viata mea. A fost sublim! O sa vorbesc mai pe larg despre asta pe celalalt topic. Referitor la punctele tari si slabe ale Brewtus IV am remarcat urmatoarele:
Puncte tari
- Un grup E61 superb
- Calitate foarte buna a carcasei
- Cele 2 boilere de 1,5 l
- Drip-tray imens - aprox. 3 l  :thumbup:
- Modificarea foarte usoara a presiunii de extractie (un surub aflat la vedere dupa scoaterea drip-tray-ului)
- 2 portafiltre comerciale de foarte buna calitate (unul pentru single si altul pentru double) cu sitele aferente
- PID -ul => stabilitate foarte buna a temperaturii
- Repetabilitatea unor shot-uri foarte bune
Puncte slabe:
- Drip-tray-ul nu se potriveste deloc in lacas si lasa o nota de ieftin si neingrijit din aceasta cauza.
- Portafiltrul de double nu are nasturele acela de crom in capat. Nu stiu daca asa este standard, dar pe forumurile internationale toti posesoriii au facut aceasta remarca negativa.
- Pompa este destul de zgomotoasa (in orice caz mai zgomotoasa decat ma asteptam eu) si antreneaza dupa sine si o vibratie a carcasei. Se poate rezolva cu niste folii insonorizante.
- Pentru reumplerea rezervorului e necesar sa dai jos toate cescutele aflate la incalzit iar tablita pe care acestea stau asezate nu are un maner pentru a fi manevrata (cel putin nu in standard). Se poate comanda unul de la furnizor pentru 19 euro sau se pot achizitiona loco 2 manere cromate pentru sertare mobila la aprox. 3 euro bucata (lungimea intre gaurile de prindere a manerelor trebuie sa fie de 128 mm).

Ca si concluzie, Brewtus IV este un aparat extraordinar si recomandat de reputatul David Schomer (un faimos barista si detinator de cafenele cu o larga experienta si influenta inclusiv in aducerea unor inovatii folosite de catre producatorii de aparate pentru a le imbunatati) ca cel mai bun aparat de casa existent la ora actuala  :)

salut,

citesc si ceva nu se potriveste, desi am luat B4din acelasi loc: 1) la mine, presiunea in boilerul de aburi, sta intre 0,8-0,9. (se poate creste? poate de acolo am probleme la obtinerea cremei de lapte)...2) manerul pentru tava de cesti si pahare, eu l-am avut in colet. daca zici ca cei de la fan curier (si mie tot ei mi l-au livrat) ti-au desfacut pachetul, sa nu cumva sa iti fi cazut...3) zgomot exista, doar e pompa prin vibratie...saltul la cea rotativa (silentioasa) parca era 3-400 euro... daca te hotarasti sa cumperi un varf cu 2 (-3) gauri pentru bagheta de abur, ma bag si eu. 4) eu zic ca drip tray se aseaza bine, iar sigla e beton  :) ....

#1228
sirpet2001

sirpet2001

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 149
  • Înscris: 28.07.2002
Salut.

Ceea ce am incercat sa fac a fost doar o trecere in revista obiectiva a aparatului, cu plusurile si minusurile observate personal (am vazut remarci asemanatoare si pe forumurile dedicate!). Sa nu uitam ca am incheiat cu concluzia ca B4 este un aparat extraordinar si "the best money can buy for home user" dupa cum afiseaza pe site-ul personal David Schomer. Ma gandesc ca asta si este rostul unui forum sa prezentam cat de multe informatii (de preferat cat mai argumentat) astfel incat cei care citesc sa aiba de unde sa aleaga ceea ce ii intereseaza sau ceea ce li se potriveste. Punctual:

- Cu siguranta presiunea in boiler este prea mica. De la 0.8-0.9 in stand-by coboara pe undeva pe la 0.5 - 0.6 in sarcina ceea ce duce la o presiune de lucru prea mica pentru a obtine o frotare corecta a laptelui. Presiunea se poate modifica dar nu e un lucru asa de usor ca modificarea temperaturii (Alex Izzo Duetto are totul electronic - si modificarea temperaturii si a presiunii din boiler  :coolspeak:    ). Ideea e ca trebuie desfacut aparatul si umblat la valva de presiune a boilerului pana la atingerea presiunii dorite. Cresterea presiunii se face prin rotirea surubului in sensul acelor de ceasornic. Dupa partea asta mecanica trebuie resetat offset-ul la PID altfel valorile aratate vor fi invalide (adica iti arata ca tragi shot-ul la 94 grade dar de fapt sun 97-98. Iti atasez un fisier cu modalitatea de calibrare a offset-ului dupa modificarea presiunii in boiler. Diferenta pe care trebuie sa o setezi la parametrul F04 este 7. Asta inseamna ca factorul negativ de corectie este de -7 grade.

- Asta cu manerul chiar m-a pus pe ganduri. Sa inteleg ca tu ai primit manerul in standard? Ideea postata de mine era ca mi se pare usor ironic sa faci o tablita pentru incalzit cescute care sa impiedice accesul la rezervorul cu apa (adica trebuie sa dai jos cescutele si sa ridici tavita ca sa umpli rezervorul) dar sa nu se livreze in standard si manerul despre care pomeneam. Desigur ca el poate fi comandat pentru 19 euro dar astfel devine un accesoriu optional in timp ce mie mi se pare unul obligatoriu. Oricum, eu l-am comandat extra si l-am si primit, dar nu asta era ideea, dupa cum am pomenit mai sus.

- Ai perfecta dreptate cu zgomotul pompei vibratoare. Spuneam ca este mai zgomotoasa decat ma asteptam eu. Am inteles ca totusi se pot face niste modificari minore pentru reducerea zgomotului, care apropo, vine mai degraba de la vibratiile trimise catre carcasa.

- Ai grija cu varfurile care au de la 3 gauri in sus (inclusiv) deoarece s-ar putea sa nu produca o imbunatatire ci o inrautatire a situatiei. Se pare ca B4 se intelege foarte bine cu varful livrat in standard si de asemenea cu Gold Pro (care are 2 gauri), daca ai presiunea setata corect. Mai mult de 2 goluri (si bineinteles in functie si de diametrul acestora) aparatul nu mai poate mentine o presiune constanta si suficienta pe tot parcursul frotarii. Desi sunt foarte multumit de calitatea cremei pe care o obtin vreau sa incerc si Gold Pro macar pentru review-rile excelente, asa ca incerc sa gasesc un furnizor in Europa care sa aiba asa ceva. Te tin la curent.

- Ai dreptate din nou in ceea ce priveste sigla - este o sigla beton! La mine este posibil sa nu se aseze perfect si din cauza deformarii usoare despre care pomeneam in review-ul aparatului.

Sper ca aceste informatii sa-ti fie de folos.  :)

Attached Files



#1229
heXagon11ro

heXagon11ro

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 135
  • Înscris: 04.04.2010
[quote name='sirpet2001' date='5th May 2011, 23:30' post='9846442']
Salut.


- Cu siguranta presiunea in boiler este prea mica. De la 0.8-0.9 in stand-by coboara pe undeva pe la 0.5 - 0.6 in sarcina ceea ce duce la o presiune de lucru prea mica pentru a obtine o frotare corecta a laptelui. Presiunea se poate modifica dar nu e un lucru asa de usor ca modificarea temperaturii (Alex Izzo Duetto are totul electronic - si modificarea temperaturii si a presiunii din boiler  :coolspeak:    ). Ideea e ca trebuie desfacut aparatul si umblat la valva de presiune a boilerului pana la atingerea presiunii dorite. Cresterea presiunii se face prin rotirea surubului in sensul acelor de ceasornic. Dupa partea asta mecanica trebuie resetat offset-ul la PID altfel valorile aratate vor fi invalide (adica iti arata ca tragi shot-ul la 94 grade dar de fapt sun 97-98. Iti atasez un fisier cu modalitatea de calibrare a offset-ului dupa modificarea presiunii in boiler. Diferenta pe care trebuie sa o setezi la parametrul F04 este 7. Asta inseamna ca factorul negativ de corectie este de -7 grade.


ok, incerc sa ma documentez inainte de a-mi baga mainile in interior...vad ca si altii de pe forumurile din afara, au primit masinile cu setarile ca ale mele, adica 0,8-0,9 bar...se zice ca piesa ce trebuie ajustata, e foarte sensibila, si fara o atentie marita (si putin noroc) poti sa o strici usor...astept un raspuns si de la WLL, apoi vad ce fac...orice sfat/documentatie imi e util...nu sunt un impatimit al preparatelor cu lapte, dar imi place sa scot din masinaria asta tot ce poate... de unde valoarea cu -7 pentru F04?

#1230
sirpet2001

sirpet2001

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 149
  • Înscris: 28.07.2002
Poti gasi o multime de informatii pe grupul Brewtus de pe google. Referitor la offset iti dau un link:
https://groups.googl...TA/sfblEGsk73MJ dar sunt tone de informatii atat in grup cat si pe home-barista.com. Referitor la link te rog sa notezi ca informatiile sunt postate de Abe Carmeli, unul dintre cei mai reputati barista si cel care a scris ghidul despre Brewtus pe home-barista.com.

Succes!



Gasesti mai jos un alt link de pe home-barista.com si cateva detalii selectate de mine:

http://www.home-bari...elp-t17092.html

Postby HB on Mar 24, 2011, 10:50 pm

    Coffeelocks wrote:The offset is something like 2 degrees according to the manual...


Assuming the PID instructions haven't changed since the review was written, here's how you check:

    Press and hold the UP & DOWN buttons while turning on the machine
    When the displays shows F.03, release the buttons
    DOWN selects the parameter you wish to modify; UP changes the selected parameter
    The first of five parameters, F.03, changes from F to C. Press DOWN to select it and UP to change its value
    The other four parameters are P, I, D, and F.04. "P" Indicates the value of the proportional variable, "I" indicates the value of the Integral variable, "d" indicates the value of the Derivative variable, and "F.04" indicates the correction factor or offset in degrees C between the actual boiler temperature and the display readout.

I can check my notes later, but a 2°F offset sounds too small (can any Expobar Brewtus owner confirm?). In the meantime, if you want to check if you're in the ballpark, read Seeking low tech way to measure brew temperature. Snaking a thermocouple up the portafilter spout is reasonably accurate, as is measuring with a fast-acting thermometer + a Styrofoam cup. That's what I did for a long while before the Scace thermofilter arrived on the scene.

That said, based on your description (slow flow, low crema), I'm betting on too much coffee as the primary cause and too high temperature as secondary.
Dan Kehn


#1231
mihaimihai

mihaimihai

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,462
  • Înscris: 09.03.2006
Sunt usor nedumerit apropo de procedura de start-up a lui Evolution (si nu numai): trebuie sa scot o cana cu apa de fiecare data cind il pun sub tensiune (chiar daca fac asta de 2-3 ori pe zi sa zicem) sau dupa un numar minim de ore (12 sau 24)? Aparatul isi mentine tot timpul boilerul plin (adica atunci cind faci o cafea el deja trage apa sa completeze volumul de apa)? Daca e plin atunci ca sa beneficiez de apa proaspata dupa 2-3 zile in care aparatul doar a stat, cum ar trebui procedat?Pina la urma, cu ce se face curatarea boilerului, cu solutie de acid citric sau cu solutiile speciale?

#1232
Lyvyoo

Lyvyoo

    Membru espressoman

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,402
  • Înscris: 10.01.2005

View Postmihaimihai, on 9th May 2011, 16:34, said:

Sunt usor nedumerit apropo de procedura de start-up a lui Evolution (si nu numai): trebuie sa scot o cana cu apa de fiecare data cind il pun sub tensiune (chiar daca fac asta de 2-3 ori pe zi sa zicem) sau dupa un numar minim de ore (12 sau 24)? Aparatul isi mentine tot timpul boilerul plin (adica atunci cind faci o cafea el deja trage apa sa completeze volumul de apa)? Daca e plin atunci ca sa beneficiez de apa proaspata dupa 2-3 zile in care aparatul doar a stat, cum ar trebui procedat?Pina la urma, cu ce se face curatarea boilerului, cu solutie de acid citric sau cu solutiile speciale?

Personal n-am tinut niciodata cont de reimprospatarea apei din boiler. Evident, in situatiile cand pleci o saptamana de acasa ar cam trebui sa ai grija si de reimprospatare dar altfel nu cred ca e neaparat necesar. Iti trebuie multi ani de "cafegeala" sa sesizezi diferentele de gust.

Sarea de lamaie iti foloseste doar la decalcifiere si trebuie utilizata conform instructiunilor, postate si aici pe forum (si la mine pe blog).
Altfel de curatare se face prin desfacerea capului de dus (sau a sitei de acolo) si clatirea lor cu apa.

Detergentul special pentru curatarea instalatiei interioare si a electrovalvei este folosit doar pe aparatele cu 3way valve (electrovalva), pentru ca la Pure, Evo & co. risti sa strici pompa. E chiar interzis backflush-ul de fapt.

#1233
mihaimihai

mihaimihai

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,462
  • Înscris: 09.03.2006

View PostLyvyoo, on 9th May 2011, 21:11, said:

Personal n-am tinut niciodata cont de reimprospatarea apei din boiler. Evident, in situatiile cand pleci o saptamana de acasa ar cam trebui sa ai grija si de reimprospatare dar altfel nu cred ca e neaparat necesar. Iti trebuie multi ani de "cafegeala" sa sesizezi diferentele de gust.

Sarea de lamaie iti foloseste doar la decalcifiere si trebuie utilizata conform instructiunilor, postate si aici pe forum (si la mine pe blog).
Altfel de curatare se face prin desfacerea capului de dus (sau a sitei de acolo) si clatirea lor cu apa.

Detergentul special pentru curatarea instalatiei interioare si a electrovalvei este folosit doar pe aparatele cu 3way valve (electrovalva), pentru ca la Pure, Evo & co. risti sa strici pompa. E chiar interzis backflush-ul de fapt.
Multam @Lyvyoo pentru raspunsul prompt, deci ramine sarea de lamie (1 lingurita la 1l ca am boiler de aluminiu), totusi nu imi este clar daca trebuie sa scot cana de apa cind led-ul verde s-a aprins (dupa 6 minute de la power-on)si apoi sa mai astept inca 10-15 minute ca sa fiu sigur ca temperatura apei e cea care trebuie.

#1234
Lyvyoo

Lyvyoo

    Membru espressoman

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,402
  • Înscris: 10.01.2005

View Postmihaimihai, on 9th May 2011, 21:58, said:

Multam @Lyvyoo pentru raspunsul prompt, deci ramine sarea de lamie (1 lingurita la 1l ca am boiler de aluminiu), totusi nu imi este clar daca trebuie sa scot cana de apa cind led-ul verde s-a aprins (dupa 6 minute de la power-on)si apoi sa mai astept inca 10-15 minute ca sa fiu sigur ca temperatura apei e cea care trebuie.
Poti sa pui doua linguri sau o lingura cu varf. Deci linguri nu lingurite. Vezi si sectiunea de "How to" de pe grupul Gaggia.

Faza cu apa e in felul urmator - termostatul care supravegheaza temperatura apei din boiler este destul de inexact. Chiar si la cele mai avansate (cu exceptia celor cu PID). Pentru un espresso perfect apa trebuie sa fie incalzita undeva pe la 93 de grade. Aceste termostate nu stiu sa decupleze rezistenta exact la 93 de grade si sa o cupleze imediat, pentru un timp determinat, cand temperatura scade la 90 (de ex.). Desi exista o plaja de temperaturi setata din fabrica, in care termostatul activeaza/dezactiveaza rezistenta, aceasta plaja este destul de larga. Astfel ca aproape mereu apa va depasi 93 de grade, pe de o parte, iar rezistenta se va activa tarziu dupa scaderea sub 93, pe de alta parte. Scoaterea apei (flushing) se face chiar inainte de a monta portafiltrul, pentru a cobori temperatura apei din boiler, si pentru a nu avea gust de ars in espresso (din cauza apei prea incinse). Evident ca este o operatiune in orb, atat timp cat nu ai PID.
De aceea se foloseste un termometru cu sonda metalica, identic cu cel pentru spumarea laptelui, care se baga printr-un pahar de hartie, pahar ce va sta in gura dusului. Dupa trei masuratori, faci o medie si vezi temperatura apei tale. In functie de aceste rezultate, vei putea aprecia cantitatea de apa care trebuie lasata sa curga. Operatiunea se cheama Temperature surfing iar testul cu paharul se cheama  Styrofoam cup test
Atentie, totul trebuie corelat cu marimea mica a boilerului de pe Gaggia, 100ml. Deci fara flush-uri lungi. La mine la HX am un manometru ce imi indica presiunea aburilor din boiler si asa deduc temperatura, caci o apa incinsa inseamna abur mai mult deci presiune de abur mai mare. Astfel scot apa pana cand ajung la 1.1 bar si apoi montez portafiltrul.

#1235
heXagon11ro

heXagon11ro

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 135
  • Înscris: 04.04.2010
[quote name='sirpet2001' date='9th May 2011, 13:35' post='9861055']
Poti gasi o multime de informatii pe grupul Brewtus de pe google. Referitor la offset iti dau un link:
[url="https://groups.google.com/forum/#!searchin/brewtus/pid$20offset/brewtus/L0lK79Z6yTA/sfblEGsk73MJ"]https://groups.google.com/forum/#!searc...TA/sfblEGsk73MJ[/url] dar sunt tone de informatii atat in grup cat si pe home-barista.com. Referitor la link te rog sa notezi ca informatiile sunt postate de Abe Carmeli, unul dintre cei mai reputati barista si cel care a scris ghidul despre Brewtus pe home-barista.com.

Succes!



intre timp, dupa ce am identificat piesa (vezi foto) din care se face reglajul presiunii din boilerul de abur, si dupa ce am primit si un raspuns de la WLL, venit ca o confirmare a intetiilor mele, am aplicat cu succes! am dus presiunea la 1,3 bar si e adevarat ca acum produc o spuma frumoasa  :) ...dar nu asa cremoasa cum o se vede pe youtube la art latte. asa cum ma stiu, odata rezolvata problema, partea cu laptele iar nu o sa ma mai intereseze un timp... :D  .... acum incerc sa imi mut atentia spre ce a scris Lyvyoo : Everpure Claris ! vreau conectare directa la reteaua de apa ! ( incepe sa ma deranjeze uitatul asta zilnic in revezorvorul de apa )

Attached Files



#1236
sirpet2001

sirpet2001

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 149
  • Înscris: 28.07.2002
pana la urma ce ti-au raspuns cei de la WLL? Au mentionat si modificarea parametrilor PID-ului?

#1237
heXagon11ro

heXagon11ro

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 135
  • Înscris: 04.04.2010

View Postsirpet2001, on 9th May 2011, 22:42, said:

pana la urma ce ti-au raspuns cei de la WLL? Au mentionat si modificarea parametrilor PID-ului?

ceil de la WLL sunt singurii care raspund mereu, in maxim 2 zile, la orice intrebare....desi am intrebat in mod special despre resetarea PID, nu au pomenit nimic despre asa ceva...postez mai jos o parte din ce mi-au atasat la mail (americanii astia explica TOT, inclusiv ce ce suruburi sa defaci  :D  )

Attached Files



#1238
adrian54s

adrian54s

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 20
  • Înscris: 18.06.2009

View Postwho_me, on 27th September 2008, 21:02, said:

Pentru acasa mi-am luat si eu un Ufesa C7140. Dintre toate modele sub 500 lei acesta este cel mai bine construit d.p.d.v al sitelor folosite. De fapt la asta m-am si uitat. Restul ma intereseaza mai putin. Am gasit modele cu site de ziceai ca sint ciur, puteai sa faci eventual un ceai pe ele. Ce am vazut pe modelul asta, si pe un DeLonghi sint "construite " ca cele de pe automate/semiautomate Necta/Saeco adicatelea gauri mici si foarte foarte dese.

De ce este un aspect important ?

Calitatea unui espresso tine de o serie de parametri:
* tipul de cafea utilizat
* granulatia pudrei de cafea
* temperatura apei (intre 85-95 grade Celsius de regula, de preferat 85 - 87)
* presiunea cu care apa este impinsa prin pastila de cafea
* apa utilizata

Tip de cafea utilizat
De regula, pentru espresso nu este folosit un singur tip de cafea, ci un amestec de diverse tipuri de arabica si robusta in diferite proportii. Mai multa robusta intr-un amestec inseamna caimac mai bogat, continut ridicat de cafeina si un gust mai "ascutit". Mai multa arabica inseamna o aroma mai placuta a cafelei, un gust mai dulceag si strat de caimac mai subtire. De regula amestecurile ajung undeva pe la 50%-60% arabica, 50%-40% robusta.

Granulatia pudrei de cafea
Cu cat aparatul iti permite sa utilizezi o cafea rasnita mai fin cu atat mai bine. De obicei, la ochi, granulatia pudrei trebuie sa fie mai mas(h)cata decat cea a fainei de grau si mai fina decat cea a grisului sau a malaiului grisat. (de aceea este atat de importanta sita, dar nu numai)

Presiunea apei
De regula, pentru espresso este suficient 9.9 bari dar in zilele noastre, espresso se face la 12-15 bari. Pe automate si jucariile de casa, de regula veti gasi pompe cu vibratie si supape no-return montate pe acestea care asigura cei 12 bari. Pe aparate profi am vazut numai 15 bari. Pocnitorile pe care scrie 3-5 bari sint exact asta, niste pocnitori. Pot fi folosite pentru facut ceai foarte rapid :)

Decalcifierea  cu solutii pe baza de acizi, indiferent de care, ce nu contin inhibitori care sa previna efectele nocive ale acizilor nu este foarte okdar  tineti cont ca vorbim de aparate de casa, foarte ieftine. Daca te tine 2-3 ani, e mai mult decat suficient.

Referitor de apa utilizata, o sa va mire, dar apa de robinet si in general orice apa proaspata este un ingredient cheie pentru espresso. Nu utilizati apa plata. Este tot apa cu saruri minerale dar fara CO2, si in plus, e imbuteliata, statuta.

Mai sunt si alte smecherii pentru a obtine un espresso bun:
* unele masini folosesc tehnici de pre-umezire a pastilei de cafea. Cea mai simpla este pornirea pompei pentru 1-3 secunde. Apoi repaus 1-3 secunde, timp in care pastila de cafea se umezeste si apoi incepe ciclul de infuzare. Asta se poate face si pe "jucariile" de casa, de catre utilizator.
* cesti pre-incalzite
* cesti modelate astfel incat sa stimuleze aparitia cremei timpuriu si sa ajute la pastrarea cat mai indelungata a acesteia (desigur vorbim de perioade de pana la 2 minute)

PS: Lucrez la o firma care in momentul de fata detine si exploateaza peste 10.000 de automate de cafea in toata tara. Ma ocup de service pentru automate si semiautomate precum si de fabricuta de cafea unde realizam cam jumatate din necesarul lunar de cafea prajita. Restul se importa.



buna ziua,am si eu nevoie de un manual service pentru:expresor cafea royal saeco

multumesc!
a.s

#1239
sirpet2001

sirpet2001

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 149
  • Înscris: 28.07.2002

View PostheXagon11ro, on 10th May 2011, 19:42, said:

ceil de la WLL sunt singurii care raspund mereu, in maxim 2 zile, la orice intrebare....desi am intrebat in mod special despre resetarea PID, nu au pomenit nimic despre asa ceva...postez mai jos o parte din ce mi-au atasat la mail (americanii astia explica TOT, inclusiv ce ce suruburi sa defaci  :D  )

Toti ii lauda ca au un aftersales nemaipomenit. Daca nu au zis nimic de PID atunci asta e. Dupa cum stii, in lumea espresso-ului, sunt foarte multe pareri de multe ori contradictorii (vorbesc aici de opiniile unor barista foarte cunoscuti si apreciati). Concluzia care ramane este sa faci ce ti se potriveste mai bine.

Succes!  :OK:

#1240
Lyvyoo

Lyvyoo

    Membru espressoman

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,402
  • Înscris: 10.01.2005
Mi-am adus aminte ca de Pasti am "reparat" vechiul meu Ufesa 7140, care isi duce linistit ultimile luni de viata pe la socri. Pentru cei interesati de "pornografie espressomana" bag cateva poze cu interiorul, la rezolutie mare:
Attached File  DSC_0168.JPG   2.32MB   75 downloads  Attached File  DSC_0171.JPG   2.16MB   51 downloads


Intre timp am dat si peste o cana de inox pentru spumarea laptelui, profesionala, de 600ml, la un pret foarte bun - 8.5E+TVA, aici. In realitate arata mai bine ca in poza de pe site si pare bine facut.

#1241
mihaimihai

mihaimihai

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,462
  • Înscris: 09.03.2006
Am o intrebare pentru posesorii de Gaggia (eu am un Evolution): de citeva zile imi ramine sita lipita de dus atunci cind scot uneori portafiltrul. M-am uitat mai cu atentie la portafiltru si am vazut ca inelul din sirma care sta in canalul de la gura portafiltrului este intrerupt si iese pe laterale cite 3-4 mm in afara canalului. Asa trebuie sa fie sau a patit al meu ceva? Am atasat si o poza care poate spune mai multe decit descrierea mea de amator! :)

#1242
Fane

Fane

    cipat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,108
  • Înscris: 05.06.2002
asa trebuie sa fie inelul. mai patesc si eu cateodata chestia asta. sitele de la gaggia nu au santul ala in care intra inelul de pe portafiltru si le blocheaza asa pronuntat si din cauza asta intra si ies mai usor.

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate