Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Primele supermaketuri, hypermarke...

Combinatie de conturi pentru tran...

Adaptor semnal hi to low

Jocuri Android Multiplayer online...
 Diferenta consum smart meter - Co...

Recomandare demontare+instalare ...

CAIET SERVICE PREDEAL II

Internare spital psihiatrie
 CM de snooker 2024

Scot penele dupa montajul tamplar...

Masina de spalat vase si grasimea

Noua lege de acces in paduri
 Sunt ouale proaspete?

Aplicatie invatare limba Germana

Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul
 

Catolici si Ortodocsi

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
389 replies to this topic

#19
Africanul

Africanul

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,739
  • Înscris: 24.10.2003
@kostyq: ai dreptate!
Pentru a 3-a oara: "Big Fâsss"! Inchide threadul!

#20
Nicanor

Nicanor

    S t a l k e r

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,326
  • Înscris: 13.03.2003
...cateva cuvinte care nu explica dogmatic ce este ortodoxia dar dau o idee despre duhul ei adevarat.



Sfantul Marcu Ascetul

Orice savarsim fara de rugaciune si fara de nadejde in Dumnezeu, se dovedeste apoi a fi daunator si pieritor.


--------------------------------------------------------------------------------

Avva Isidor

Iarta-ti fratele, ca si tu sa poti primi iertare.


--------------------------------------------------------------------------------

Mitropolitul Filaret al Moscovei

Cel ce se cunoaste indeajuns si se judeca pe sine nu are vreme sa ii judece pe ceilalti.


--------------------------------------------------------------------------------

Sfantul Isaac Sirul

Dumnezeu se bucura cand un om Ii daruieste o rugaciune inteleapta.

Sufletul nostru nu poate zamisli rod duhovnicesc daca inima nu este moarta pentru lume.

Fericit barbatul ce isi vede slabiciunea, caci cunoasterea aceasta i se face temelie, radacine si capatai fiecarui os. Caci de indata ce cineva intelege si isi simte cu adevarat slabiciunea, isi ingradeste slava desarta a sufletului care intuneca cugetul, si astfel dobandeste ocrotire.




--------------------------------------------------------------------------------

Sfantul Arsenie din Paros

Lucreaza privegherea de sine. Si de voiesti sa fii castigat, tu si aproapele, priveste la greselile tale si nu la cele ale altora. Domnul ne spune: „Nu judecati, ca sa nu fiti judecati”, nu osanditi ca sa nu fiti osanditi. Iar Apostolul Pavel graieste: „Cine esti tu sa judeci pe sluga altuia?”


--------------------------------------------------------------------------------

Sfantul Tihon al Voronejului

A iubi este usor si plin de dulceata. O, daca am putea macar zari inima celui ce poarta jugul evanghelic al lui Hristos, am vedea in launtru-i un rai de bucurie si fericire, am vedea acolo Imparatia lui Dumnezeu, chiar daca la suprafata este ingrijorat si imprejmuit de mahnire si necazuri, precum un trandafir este imprejmuit de spini. Nu poate exista altceva decat alinare si bucurie adevarata intr-o inima in care domneste Imparatia lui Dumnezeu.

--------------------------------------------------------------------------------

Parintele Gherman din Stavrovuni

Este cu neputinta sa dobandesti rugaciunea adevarata, daca mai inainte nu ai parasit orice banuiala si cuget rau impotriva celorlalti.

Daca vrei sa inveti sa te rogi, mai intai inceteaza sa mai vorbesti mult. Apoi alunga si cea mai mica tulburare din viata ta.

#21
Africanul

Africanul

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,739
  • Înscris: 24.10.2003

Quote

Originally posted by Nicanor
Orice savarsim fara de rugaciune si fara de nadejde in Dumnezeu, se dovedeste apoi a fi daunator si pieritor.

Sper ca-ti dai seama ca-i o mare prostie! Sau nu?

#22
Akuma No

Akuma No

    Active Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 1,062
  • Înscris: 29.04.2004
Prin cele de mai jos incerc sa va arat firul rosu ce trebuie urmat in acest dialog - daca e cineva in stare sa-l duca - venind aici cu argumentele puerile, moralitate aproximativa si inregimentari arbitrare de genul: preoti sclivisiti vs. preoti imputiti, preoti curvari vs. preoti pedofili, voodoo vs. big fisss etc. dati imaginea unui miting anemic purtat de ucenici netalentati. Pentru cei care au obiceiul de a posta fara miza le transmit indemnul sa citeasca si, mai mult, sa inteleaga ca in cele ce urmeaza se prezinta - si m-am straduit sa fiu cit mai scurt - probleme structurale, institutionale si de dialog intre credinte si nicidecum pledoarii pro sau contra credinta.

Dialogul nu a fost mereu un lucru usor de realizat stiut fiind faptul ca nu putem avea un dialog fara o identificare clara a actorilor care trebuie sa se afle fata in fata. Diferitele traditii, istorii, forme de percepere a culturii, a relatiei om-societate-Dumnezeu, a actiunii umane pe acest pamant, sunt elemente care diferentiaza marile religii intre ele atunci cand vin in contact.

Dialogul inter-religios isi are originea intr-o forma institutionalizata, inca de la sfarsitul secolului trecut, prin promovarea miscarii ecumenice in cadrul crestinismului. ("ecumenic" in forma sa greceasca, semnifica tot ceea ce are legatura cu sarcina Bisericii de a propovadui Evanghelia la intreaga lume.)
Consiliul Ecumenic al Bisericilor (CEB) este o adunare a Bisericilor care marturisesc pe Iisus Hristos ca Dumnezeu si Mantuitor conform Scripturii si cauta astfel sa-si implineasca chemarea impreuna catre slava unui singur Dumnezeu, Tatal, Fiul si Sfantul Duh.
A devenit tot mai evident faptul ca Bisericile Ortodoxe si Bisericile de traditie protestanta se dezvolta in directii opuse, tendinta Bisericilor protestante de a adopta anumite caracteristici liberale occidentale reflectandu-se intr-un etos protestant occidental marcat de limbajul inclusiv aplicat lui Dumnezeu, hirotonia femeilor, casatoria homosexualilor etc.

Au fost exprimate o serie de temeri, in special din partea Bisericilor Ortodoxe, care si-au manifestat ingrijorarea fata de dificultatea tot mai evidenta de a-si sustine punctele de vedere. Problema ortodoxa in CEB a devenit acuta in ultimii ani deoarece, desi numarul credinciosilor crestini ortodocsi numara aproape o treime din numarul total al crestinilor reprezentati in CEB, Bisericile Ortodoxe s-au vazut in fata unor probleme noi, straine chiar de traditia lor, si inclusiv de invatatura lor. De asemenea, reprezentativitatea in organele de conducere a acestora e redusa.
Principalele acuze aduse de ortodocsii care resping ecumenismul sub forma instutionalizata a CEB sunt in legatura cu canonul 45 apostolic si al 23-lea al sinodului de la Laodiceea, care interzic orice contact si rugaciune impreuna cu ereticii de orice forma si indiferent de intentia lor.
In afara problemei contactului cu celelalte religii, o acuza importanta este legata si de actiunea ambigua pe care CEB o are in legatura cu scena politica a lumii. (!!!)
Biserica Ortodoxa intelege ca principalele obstacole in realizarea unui ecumenism viabil sunt astazi urmatoare probleme:
- secularizarea, care se manifesta ca relativism cu privire la doctrina si morala crestina, cu privire la intrebarile ultime ale existentei, intr-un context al pluralismului religios, cultural si etnic;
- confesionalismul radical si fundamentalismul religios ce provin din teama ca prin dialog si cooperare cu altii se pierde propria identitate si integritate;
- prozelitismul agresiv al sectelor, care folosesc criza economica ca pe o ocazie de a converti oameni. Principiul care trebuie sa domneasca, exprimat de pozitia Bisericii Ortodoxe, este acela al egalitatii si respectului popoarelor si a traditiei culturale, dimensiunea dragostei si a sacrificiului, si nu a dominatiei si puterii.

La nivelul dialogului inter-religios, Biserica Romano-Catolica are de infruntat doua probleme:
- incercarea unei constructii durabile a unui dialog cu Bisericile Ortodoxe si cele Protestante pentru aplanarea unor disensiuni si a promovarii valorilor comune;
- si a unui dialog cu celelalte religii, avandu-se in vedere dimensiunea spatiala majora pe care Biserica Catolica o are in intreaga lume.
Misiunea dialogului nu a fost punctul forte al Romano-Catolicismului pentru o buna perioada de timp, divergentele doctrinare imprimandu-se uneori chiar in structura etnica a populatiei catolice si efervescenta unor miscari nationaliste gasind in credinta catolica justificarea actiunilor xenofobe si chiar ultranationaliste.
Azi Romano-Catolicismul merge foarte departe accentuandu-se chiar comuniunea in taine intre catolici si ortodocsi, ca un preludiu al deplinei comuniuni care se urmareste in viitorul apropiat. (!!!)
Se admit astfel rugaciunile in comun intre cele doua confesiuni pentru anumite ocazii, catolicii putand fi nasi si nuni pentru crestinii ortodocsi si ortodocsii pentru crestinii catolici, se admite de asemenea catolicilor sa se spovedeasca, sa se impartaseasca si sa primesca Maslul de la preotii ortodocsi, credinciosii catolici care participa din anumite motive la Liturghia ortodoxa se socotesc ca si cand ar participa la Missa catolica.
In cadrul relatiilor cu Bisericile Ortodoxe, doua elemente majore trebuie mentionate ca reprezentative pentru atitudinea ultimilor ani:
- au fost ridicate anatemele dintre cele doua Biserici;
- a fost infiintata o Comisie Ortodoxa-Romano-Catolica pentru dialogul dintre Biserici.

Lucrarile Comisiei au mers destul de bine dar schimbarile politice din Europa rasariteana au repus in drepturi fosta Biserica Greco-Catolica, numita acum in documentele Vaticanului, Biserica Catolica Orientala. Reinviind aceasta Biserica si recapatandu-si dreptul la existenta, Bisericile Ortodoxe au constatat ca aceasta reintegrare se face in multe locuri abuziv, netinandu-se seama de normele dialogului dintre cele doua Biserici stabilite pana atunci. Ce a urmat, mai ales in Romania, se stie...
Problema stadiului actual de dialog in cadrul ecumenismului european continua sa ramana nu atat la nivelul deschiderii ierarhilor fata de dialog cat la nivelul implementarii deciziilor si acordurilor obtinute, si aceasta in mod special pe plan local, regional.

Vedeti si voi ca nu-i devoie de insulte sau posturi ce stirnesc tristetea prin lipsa minimei informatii. Pusi fata-n fata, ortodocsii si credinciosii catolici pot sta la masa dialogului responsabil, civilizat.

#23
Milutza

Milutza

    Moderator

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 725
  • Înscris: 05.05.2004
@Akuma No gg

#24
odastramosilor

odastramosilor

    resemnat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,725
  • Înscris: 29.02.2004
in primu rand se scrie ortodocsi, apoi nu vad ce este cu acest thread, care nu ar aduce decat deservicii. ce vrei sa pornim razboi ca-n Irlanda?

chestia este la modu urmator: ortodocsii au dreapta credinta mostenita de la Apostoli, catolicii nu. Mantuire exista pentru toti, dar diferentiat. Nu poate sa-ti placa nimic de la catolici pentru ca tot ce au ei este inventie si deci ce sa-ti placa? raul?

exista eforturi de unificare dar aceasta nu se va putea face decat daca catolicii vin la ortodoxie, de unde s-au si desprins la Schisma. Daca isi plang ereziile lor pe temelia carora s-a format catolicismul atunci fie bineprimiti.

#25
kostyq

kostyq

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 297
  • Înscris: 02.12.2003
Offf....copiilor... Uite cum vad eu treburile. Dumnezeu a creeat pamantul...omul....stiti povestea cu alea 7 zile. De aici interventiile Lui sunt destul de limitate. In rest Biblia...rugaciuni....schisme....religii toate sunt inventate de om si de aceea nu cred ca au mare relevanta. Daca crezi bine daca nu tot bine.

Doamne ajuta!

#26
Milutza

Milutza

    Moderator

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 725
  • Înscris: 05.05.2004
parca vad ca iar se creeaza o discutzie interminabila pe tema asta........

#27
mariuspad

mariuspad

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 210
  • Înscris: 29.06.2004
Stie cine va ceva despre Marea Schisma? Eu am auzit ca atunci o parte din preoti au vrut sa contruiasca o mare catedrala si ca sa poata avea suport financiar au introdus strangerea de bani in timpul liturghiei. O parte din preoti nu au fost de acord cu aceasta si s-au numit ortodocsi. Ceilalti mai practica si astazi „cosuletul” in biserici si se numesc catolici._Una este cutia milei unde daca vrei pui ceva, si una este cand vine cu castronul la tine iar daca nu dai ceva se uita urat baba de alaturi eventual te si apostrofeaza „bani de tigari aveti dar 10 mii sa dati acolo nu”.
Sunt corecte informatiile mele despre marea schisma?

#28
gvar

gvar

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 45
  • Înscris: 16.07.2004
Din pacate informatiile tale nu sunt foarte exacte. Motivele sunt mult mai serioase. Pentru o foarte succinta prezentare a celor intamplate in 1054 citeste http://www.crestinul.ro/schisma.htm

Cat despre diferentele intre catolicism si ortodoxie, cred ca acestea sunt mult mai profunde decat statul jos sau in picioare la slujba religioasa.

Dar ca o observatie... Dupa parerea mea popoarele catolice sunt mult mai civilizate decat cele ortodoxe. (Nu o spun cu placere, fiind si eu ortodox, dar asta este impresia mea)

#29
mariuspad

mariuspad

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 210
  • Înscris: 29.06.2004
Da foarte util articolul. Dar nu cred ca popoarele catolice sunt mai civilizate ex. Italia care este cel puțin la fel de mizerabila ca Romania. Si se spune ca ortodcsii ar fi mai stricti decat catolicii. cand m-am casatorit am mers la mitropolia ortodoxa intreband daca ma pot casatori mixt. Cei de aici m-au indreptat catre biserica catolica spunand ca ei accepta ccea ce la ortodocsi se face mai greu, trebuie o anumita aprobare de la mitropolit. La catolici am facut pregatire pentru casatorie, o serie de sedinte cu preoti, psihologi și medici. Am gasit aici o adevarata inversunare asupra impotriva ortodocsilor. Nu mai vorbesc despre medicul care in momentul in care ne vorbea de pacatul avortului ia sunat telefonul pentru o programare pentru avort si nu avut macar bunul simt de a iesi afara din incapare ca sa nu auzim noi. Tot acolo ne-au indreptat sa mergem la cabinetul medical de la biserica, care este gratuit, iar in momentul in care am ajuns acolo au intin o cutie ca sa „ajutam biserica cu cat putem„ Preotul care ne-a indrumat pe drumul vietii in momentul unor discutii, in care imi sustineam religia m-a facut dobitoc dandu-ma afara. Pana in momentul casatoriei au spus ca pot sa-mi aduc si eu un preot ortodox care sa asiste la cununie iar atunci nu l-au primit in biserica spunand ca daca intra el pleca ei si cununia nu mai are loc. Asa ca nivelul de civilizatie nu se da de religie ci de oameni.
Daca o sa aveti nevoie de ceva si o sa apelati la biserica o sa vedeti ca o sa va loviti de o gramada de probleme pe care nu le stiti.

#30
gvar

gvar

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 45
  • Înscris: 16.07.2004
Dupa cum am spus, este doar o impresie, la modul general vorbind.

In alta ordine de idei, eu cred ca unificarea celor doua biserici este iminenta. Si spun asta bazandu-ma pe evenimentele politico-sociale din toata lumea, pe faptul ca neintelegerile de acum 1000 de ani nu mai exista, ba din contra exista anumite scopuri comune.

Nu spun ca nu exista si diferente, puncte de vedere diferite, dar cred ca acestea vor fi lasate deoparte.

S-ar putea ca pentru crestinism, in general, aceasta unificare sa fie un mare castig. Ramane de vazut...

#31
arty

arty

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 8,563
  • Înscris: 09.12.2001
religiile... interesele lui x si y, in numele "domnului" cea mai tare scuza posibila...

nu asha a aparut protestantzii.. ca regele angliei vroia sa divorce? so.. interese meschine.. ce are christ cu astea... lol

pana mea....

#32
odastramosilor

odastramosilor

    resemnat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,725
  • Înscris: 29.02.2004
nu cred ca popoarele catolice sunt mai avansate. priveste America Latina si ai sa vezi. Ah ca popoarele vestice, care sunt de alte confesiuni sunt mai inaintatae ca civilizatie, da dar asta nu datorita religiei ci firii lor. Religia are impact in cultura, unde rasaritenii, oare coincidenta, sunt mult peste vestici.

probabil ca in viitor se va ajunge la o religie mondiala, insa alta de cea ortodoxa. va fi una eretica, mai multe contopite intr-una. :drac:

#33
Mosotti

Mosotti

    Geniu umil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,295
  • Înscris: 21.04.2004
-------
Te iarta foarte usor ex. faci sex inainte de casatorie no problemo atat timp cat este din dragoste.
-------
asta este o problema?

#34
Krumel

Krumel

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,371
  • Înscris: 19.05.2004

Quote

Originally posted by odastramosilor
probabil ca in viitor se va ajunge la o religie mondiala, insa alta de cea ortodoxa. va fi una eretica, mai multe contopite intr-una. :drac:


odastramosilor fara semne dintrastea :drac:  pe tipicuri cu esenta religioasa.  :D

#35
luivu

luivu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 26
  • Înscris: 08.06.2004

Quote

Originally posted by gvar
.. neintelegerile de acum 1000 de ani nu mai exista, ba din contra exista anumite scopuri comune.


Gresit,vezi diferentele de care am vorbit pe pagina anterioara.


Mariuspad,
despre Marea Schisma si punctele care au dus ea am vbit pe pag anterioara.

Odastramosilor,
Ce reprezinta semnatura ta?Tu stii? ;)

#36
odastramosilor

odastramosilor

    resemnat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,725
  • Înscris: 29.02.2004
da, normal ca stiu

d c e vreo problema? :)

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate