Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Ajutor Android Redmi10

Poti sa conduci o masina cu putin...

Ce inseamna "izdavoi" ?

Poco X6 Pro vs OnePlus Nord 3
 Lirapay

Durata maxima video in Google Pho...

Deschidere fisiere docx si poze s...

Motivare hotarare
 Router wireless ZTE ZXHN H3601P

Server local disponibil pe re5...

Vizualizare site-uri in cache

Toate site-urile PROTV down
 Obtinere gratuitati Legea 189/2000

La mulți ani @BlueKing-69!

suspectez un switch ca are probleme

Poate cineva sa imi indice de ce ...
 

Radio Scanner si Frecventele Alocate In Romania

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
705 replies to this topic

#631
vladuzz7

vladuzz7

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,069
  • Înscris: 17.05.2012

 neagu_laurentiu, on 03 noiembrie 2022 - 09:54, said:

Mai urca pana pe la 152 MHz. Dar ai o gara cu miscari multe sau razlete?
am, sunt la 5km de Crivina ( jumate intre Bucuresti si Ploiesti..trec trenuri des

 baribalu, on 03 noiembrie 2022 - 10:06, said:

CFR: 146.200 Mhz 146.225 Mhz 146.250 Mhz.
am pus, dar e liniste totala..bine, am si un fir de 2m doar, dar nici cu antena lui mica nu prinde.

#632
vestale

vestale

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,319
  • Înscris: 24.11.2002
Firul e in casa? sau e degajat afara si cu vedere spre gara?
Vezi pe m.infofer.ro cand ar trebui sa treaca trenurile prin gara ta.

#633
vladuzz7

vladuzz7

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,069
  • Înscris: 17.05.2012

 vestale, on 05 noiembrie 2022 - 09:42, said:

Firul e in casa? sau e degajat afara si cu vedere spre gara?
Vezi pe m.infofer.ro cand ar trebui sa treaca trenurile prin gara ta.
am iesit si afara cu laptopul si nimic..nu o fi bun firul, habar nu am. Trenuri trec foarte foarte des in zona pt ca e linie principala
La 146.20MHz, ar veni 2.05m antena si cam atat e, dar presupun ca ar prinde macar o parte de semnal

#634
Swagger

Swagger

    "Commit your task to memory, then do your job."

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,171
  • Înscris: 26.12.2013
Frecventele CFR sunt la nivel national? Sau doar local?

Si eu ma aflu la aproximativ 3km de Gara principala din Targu Mures si la 2km de Gara Nord Targu Mures.

Pontul cu Taxi Cornisa din Targu Mures dat de colegul @Jano a fost unul super bun, receptionez super clar tot.

Am o mica nedumerire insa, nu stiu cum opereaza exact Cornisa in frecventa 148.280MHz, oare au repetor local? Dispeceratul se aude foarte clar si tare de fiecare data, insa taximetristii din teren cand cum, de aici ma duce cu gandul ca ei defapt nu au repetor si merg defapt pe o retea simpla.

#635
vladuzz7

vladuzz7

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,069
  • Înscris: 17.05.2012
asta e tot ce vad in SDR Sharp, in jur de 146MHz..m-am plimbat de la posturile normale de radio pana aici si nu receptionez nimic ( in casa ). In afara de cheia de la masina si statia mea meteo care e pe LoRa (434MHz) nu mai vede absolut nimic. Ori nu e bun firul de 2 metri ori nu setez eu ceva corect. Sau nu poate mai mult stick-ul asta ( DVB-T+DVBA+FM)

.

Attached Files



#636
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,648
  • Înscris: 30.07.2003

 vladuzz7, on 05 noiembrie 2022 - 19:56, said:

La 146.20MHz, ar veni 2.05m antena si cam atat e
Lungimea aia de ~2 m inseamna o lungime de unda (lambda) dar antena e ori lambda / 2 in cazul dipolului ori lambda  / 4 in cazul ce-ti trebuie tie adica doar segmentul vertical (ca masa statiei plus tine).

 vladuzz7, on 05 noiembrie 2022 - 00:39, said:

sunt la 5km
Daca vei calcula distanta teoretica de propagare in raport cu inaltimea antenei trenului, unde e antena ta si curbura pamantului rezulta ca pe la acei 5km se cam apropie de pamant undele (nu mai punem la socoteala obstacolele reale ori daca esti in "groapa") deci nu prea ai asa mult semnal in antena. Cu alte cuvinte trebuie sa ai o antena pozitionata pe la +3m inaltime.

Edited by neagu_laurentiu, 06 November 2022 - 00:51.


#637
vladuzz7

vladuzz7

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,069
  • Înscris: 17.05.2012

 neagu_laurentiu, on 06 noiembrie 2022 - 00:46, said:

Lungimea aia de ~2 m inseamna o lungime de unda (lambda) dar antena e ori lambda / 2 in cazul dipolului ori lambda  / 4 in cazul ce-ti trebuie tie adica doar segmentul vertical (ca masa statiei plus tine).


Daca vei calcula distanta teoretica de propagare in raport cu inaltimea antenei trenului, unde e antena ta si curbura pamantului rezulta ca pe la acei 5km se cam apropie de pamant undele (nu mai punem la socoteala obstacolele reale ori daca esti in "groapa") deci nu prea ai asa mult semnal in antena. Cu alte cuvinte trebuie sa ai o antena pozitionata pe la +3m inaltime.
multumesc frumos, deci mi-ar trebui un fir vertical de aprox 51cm pozitionat undeva sus. Dar dupa apar alte probleme ca trebuie ecranat restul traseului pana la receiverul asta

#638
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,648
  • Înscris: 30.07.2003
Daca nu legi antena direct la receptor (si nu ai cum ca sa o inalti) trebuie sa mai ai inca pe atat dimensiune sa se oglindeasca segmentul activ: https://obrazki.elek..._1487146329.gif

Sau o alta alternativa: https://upload.wikim...nna_diagram.svg

Edited by neagu_laurentiu, 06 November 2022 - 13:21.


#639
vladuzz7

vladuzz7

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,069
  • Înscris: 17.05.2012
Salut! Intr-un final am luat un RTL-SDR si prind destule cu el. Intrebarea mea e, e normal sa prinzi posturile radio analogice in tot felul de benzi ca militare, pt aer, marina etc?  De ex am prins TVR 3 pe la 131 MHz, Kanal D pe la 159.7 MHz, TVR2 pe la 124 MHz etc

#640
vladuzz7

vladuzz7

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,069
  • Înscris: 17.05.2012
posturile TV*, pardon

#641
vestale

vestale

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,319
  • Înscris: 24.11.2002
Lista e de televiziuni, nu radio analogice. Tu ai prins partea de sunet ale acelor posturi TV, transmise prin retele de CATV, pe terestru analogic nu emit de multi ani.

#642
vladuzz7

vladuzz7

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,069
  • Înscris: 17.05.2012

View Postvestale, on 06 decembrie 2022 - 00:50, said:

Lista e de televiziuni, nu radio analogice. Tu ai prins partea de sunet ale acelor posturi TV, transmise prin retele de CATV, pe terestru analogic nu emit de multi ani.

da, am corectat dupa, nu am putut edita. Pai si e normal sa se auda in banda militara sau mai stiu eu ce? Military band, air band, Marine, etc. In toate am gasit cate un sunet. Am deschis televizorul si era perfect sincronizat Posted Image

Edited by vladuzz7, 06 December 2022 - 08:58.


#643
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,648
  • Înscris: 30.07.2003
Nu e normal dar nu razbat asa departe de cablul cu pricina, puterile sunt mici. Dar tehnic mai pot fi si tot felul de armonici nefiltrate bine de echipamantele CATV. Insa unele frecvente de pe cablu sunt legale doar ca n-ar trebui sa iasa din ecranaj: https://en.wikipedia...ion_frequencies

Edited by neagu_laurentiu, 06 December 2022 - 09:10.


#644
vestale

vestale

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,319
  • Înscris: 24.11.2002

View Postvladuzz7, on 06 decembrie 2022 - 08:58, said:

da, am corectat dupa, nu am putut edita. Pai si e normal sa se auda in banda militara sau mai stiu eu ce? Military band, air band, Marine, etc. In toate am gasit cate un sunet. Am deschis televizorul si era perfect sincronizat Posted Image
Nu e normal, dar ai terminale lipsa in spliterele de CATV, cablu coaxial ieftin si prost ce se comporta ca o antena, amplificatoare de CATV setate la un factor de amplidicare prea mare si alti factori.
Dar daca esti "chirias" de frecventa, faci o plangere la ANCOM, vin, masoara, identifica, se propun si imlementeaza solutii.

#645
balaurel_cli

balaurel_cli

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 90
  • Înscris: 19.02.2018

View Postvladuzz7, on 05 noiembrie 2022 - 23:26, said:

asta e tot ce vad in SDR Sharp, in jur de 146MHz..m-am plimbat de la posturile normale de radio pana aici si nu receptionez nimic ( in casa ). In afara de cheia de la masina si statia mea meteo care e pe LoRa (434MHz) nu mai vede absolut nimic. Ori nu e bun firul de 2 metri ori nu setez eu ceva corect. Sau nu poate mai mult stick-ul asta ( DVB-T+DVBA+FM)

.
Din ce vad in Foto ai selectata modulatia AM . Modulatia este NFM pentru a asculta semnale VHF

#646
vladuzz7

vladuzz7

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,069
  • Înscris: 17.05.2012

View Postbalaurel_cli, on 28 decembrie 2022 - 08:50, said:

Din ce vad in Foto ai selectata modulatia AM . Modulatia este NFM pentru a asculta semnale VHF
a trecut ceva vreme de atunci :D acum il am pe WFM si merge perfect, acolo nu era nici castigul setat. Intre timp am luat si alt SDR, am pus antena pe casa si prind si la 34km statiile CFR, am prins radioamatori din Timisoara, Aeroportul Otopeni, dispeceratele de taxi si taxiurile din Bucuresti care sunt la 40-45 km de mine etc

#647
diliuleutzudeaur

diliuleutzudeaur

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 610
  • Înscris: 03.01.2008
Va salut. Proaspat posesor a unui UV5R, in zona Targu Mures. Am tot incercat sa prind ceva dar nu aud nimic. Am incercat frecventele pt CFR( sunt aproape de calea ferata), am incercat frecventele de taxi postate pe aici si nimic. Ce fac rau?

#648
mie1dor

mie1dor

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 162
  • Înscris: 24.11.2009

 diliuleutzudeaur, pe 24 februarie 2023 - 08:21, a scris:

Va salut. Proaspat posesor a unui UV5R, in zona Targu Mures. Am tot incercat sa prind ceva dar nu aud nimic. Am incercat frecventele pt CFR( sunt aproape de calea ferata), am incercat frecventele de taxi postate pe aici si nimic. Ce fac rau?

432.775 MHz e nodul Rolink la Tg. Mureş unde ar trebui să se audă radioamatorii.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate