Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
ULBS INFORMATICA

Index preturi

Boxa membrana tweeter infundata

Am nevoie de poze cu un curcubeu
 Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay

Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3
 Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...

De ce sunt oamenii nostalgici

Cum vand casa fara factura Hidroe...
 Scor FICO minim

Tonometru compensat CAS?

polita RCA ONLINE

Termostat frigider - verificare
 

Pomi fructiferi si altele

* * * * - 12 votes
  • Please log in to reply
8617 replies to this topic

#4123
razvan_mereu

razvan_mereu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 265
  • Înscris: 21.10.2015
Faza este ca livada este îngrădită și terenurile vecine cu livada nu sunt cosite și nu circula nici un animal pe acolo.  Problema e că acum e cam al 11 le-a pom găsit asa,  oare sa fie șoareci?

#4124
sandel1

sandel1

    Avat de 4 kg/75 cm. Ultimul, balastierele usl au distrus râul.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,065
  • Înscris: 24.02.2011
Vãd cã luna aia a început mai devreme.0% șoareci.

Edited by sandel1, 19 June 2018 - 19:07.


#4125
VertixTM

VertixTM

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,125
  • Înscris: 09.05.2016

View Postrazvan_mereu, on 19 iunie 2018 - 18:58, said:

Faza este ca livada este îngrădită și terenurile vecine cu livada nu sunt cosite și nu circula nici un animal pe acolo.  Problema e că acum e cam al 11 le-a pom găsit asa,  oare sa fie șoareci?

Iepuri?

#4126
mircea11s

mircea11s

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,011
  • Înscris: 25.12.2009

View Postparintele, on 09 mai 2018 - 17:46, said:

@mircea11s  
Am senzatia ca stilul dvs imi e familiar, daca e asa...cand aveti drum spre capitala cu ceva duba va rog sa-mi dati un semn, trebuie sa va dau ceva, asa cum am promis.
Probabil faci o confuzie, nu-mi esti dator mie cu nimic. Celor ce te citesc le esti dator sa le prezinti informatia cat mai exact daca te-ai inhamat ca formator de opinie.

View Postparintele, on 09 mai 2018 - 17:46, said:

Aaa cum ziceam, toamna inseamna in primul rand  o plasa de siguranta in ceea ce priveste timpul ..pt mine cel putin inseamna ca te ajuta sa eviti surprizele vremii de primavara
Intre 5 si 9 decembrie 2017 (nu mai retin exact ziua) am stratificat niste pomi. In 22 februarie 2018 am scos parte din pomi din stratificare si am constatat ca radacinile majoritatii pomilor erau plecate. Evident ca acestea s-au rupt la scoatere si/sau la plantare. Am irosit parte din resursele pomului ? Da sau ba ? Nu-i vorba ca pierderea este minora, ci doar daca i-am faultat pe acei pomi.

View Postcrisbud, on 14 mai 2018 - 16:10, said:

Altfel, dl Roman e foarte activ pe FB. Acolo ai scris?
Isi face imagine. Afara vopsim gardul...

#4127
mircea11s

mircea11s

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,011
  • Înscris: 25.12.2009

View Postrazvan_mereu, on 19 iunie 2018 - 18:58, said:

Faza este ca livada este îngrădită și terenurile vecine cu livada nu sunt cosite și nu circula nici un animal pe acolo.  Problema e că acum e cam al 11 le-a pom găsit asa,  oare sa fie șoareci?
Soarecii sunt exclusi (ei rod radacina),iepurii la fel (nu rod pomii in perioada asta ), caprioara roade cresterile tinere( nu-i cazul la tine). Singurul care face asemenea pagube este capriorul (se scarpina-ntre coarne). Cumva ajunge acolo, verifica cum/pe unde.

#4128
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,038
  • Înscris: 17.03.2005

View Postmircea11s, on 21 iunie 2018 - 11:12, said:


Probabil faci o confuzie...
Celor ce te citesc le esti dator sa le prezinti informatia cat mai exact daca te-ai inhamat ca formator de opinie.

E "posibil" sa fac o confuzie, nu sunt convins inca  in privinta "probabilitatii".
Lasand gluma la o parte, nu sint si nu vreau sa fiu formator de opinii, imi spun parerea si asta mai putin pentru altii cat pt propriul beneficiu, in sensul ca din dicutii apar si contradictii sau simple pareri divergente iar asta e unul din " motoarele" care ma ajuta sa invat mai multe lucruri prin faptul ca de multe ori reiau subiecte pe care le consideram " cunoscute/lamurite", alteori descopar lucruri noi samd...

In fine, irelevant pt subiect, as reveni la subiectul topicului cu 2-3 mici teme care ma preocupa zilele astea...

1. Dudul...
Vreau sa imi fac niste duzi si prin urmare am inceput sa altoiesc...deocamdata in verde/cu segment altoi din acest an cat si mugure( in T, de aici urmatoarele 2 subiecte cu care ma joc).

Prima problema aparenta...la o prima incercare facuta la inceput de iunie deocamdata lucrurile par ok, am desfacut si am relegat.
Zilele trecute pt ca am avut timp am facut si alte altoiri si mi se pare ca am exces de seva pe acolo...citind cate una alta pe net vad ca se vorbeste de murare/innecarea altoilor...

Are cineva ceva informatii, experienta samd cu dudul?

2. Referitor la oculatie, pentru ca nu prea m-a pasionat pana acum( am facut ori primavara ori ochi dormind ori in verde cu lastar altoi )
Vad ca nu prea face multa lume oculatie vara devreme si ma intreb de ce.
Teoria e teorie, evident ca ideal e sa ai sezon full de crestere si deci ramanerea ochiului dormind e calea optima.
Insa tot facand altoiri in verde ( Z sau alte cele pe aceeasi filosofie) cu rezultate bune( prindere foarte ok, cresteri chiar daca nu au cum sa fie spectaculoase ele sunt in general utilizabile, nu am avut probleme cu cleiul dar e drept ca samburoase am altoit putin)...
Ma intrebam de ce mugurele detasat pe un scutisor nu ar fi macar la fel de ok si daca e de ce nu e o metoda mai comuna?

De ce nu as obtine aceleasi rezultate decente macar si cu simpla oculatie( care e mai rapida si mai usor de facut in majoritatea cazurilor ) ca si prin folosirea unui mugure atasat de un segment de lastar?

3. Al treilea subiect, scutisorul cu sau fara aschie " lemnoasa" sub mugure?
Nu m-a preocupat prea tare detaliul asta si am tot citit/vazut/auzit varii opinii ...

E utila sau nu aschia, in general vorbind...
Exista specii la care aschia trebuie musai scoasa? ( bunaoara la trandafiri vad ca nu se lasa aschie neam..)
Ceva document sau descriere detaliata asupra ceea ce inseamna eliminarea corecta a aschiei..?




#4129
vasile59

vasile59

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,608
  • Înscris: 23.09.2009
Așchia evidențiază un mugure viabil.

#4130
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,038
  • Înscris: 17.03.2005
Nu evidentiaza nimic.
Cu aschie ai lemn sub mugure, lemn pe lemn, zona de contact fiind un oval sau un U in functie de cum scoti scutisorul...ulterior caluseaza si la U  ..un fine, irelevant, important e ca sub mugure ai lemn nu cambiu , lemn care nu se lipeste ever de stratul cambial care imbraca lemnul portului, lipirea se face doar pe acel contur.
Mecanic alipirea este mai slaba, cel putin in prima perioada, asta insemnand si cateva sezoane uneori)

Ca fapt divers, am altoit si scotand aschia insa in multe situatii acest proces poate leza mugurele, nu intotdeauna lemnul " sare"/se dezlipeste corect, depinde si de unde e recoltat si de perioada si de nspe alte lucruri.

In rest, dincolo de teoria asta exista insa practica si studiile si aici e de fapt ideea vu i trebarea mea:
- sunt specii la care oculatia se face fara lemn si probabil ca in spatele acestor preferinte exista in afara de subiectivism si alte lucruri atat legate de procente cat si explicatii ..aceste explicatii ma intereseaza sa le inteleg.
La nucifere, la citrice..se prefera fara aschie..la trandafiri la fel...ma intreb de ce?
La trandafiri inteleg ca atat cresterea ulterioara cat si natura lemnului fac specia mai sensibila la desprindere insa la nuc ?
Apoi, in contradictie cu unele din aceste preferi te/practici vad la nuc oameni care stiu meserie( nu gigei/dorei) si care explica utilitatea aschiei prin prezenta unei surse de nutrienti sau umiditate pt mugure pana la refacerea vascularizarii samd.
Sau vad tot oameni clar superbine pregatiti ori superexperimentati( adica altoitori de prima mana) care prefera cu aschie sau care, spre exemplu, si scurisorul il scot intr-un anume mod, de exemplu cu un contur oval ( adica inchisa linia de contact cambial).
Apoi sunt alte lucruri vazute sau citite in timp, de la pareri explicate de tehnicieni cu zeci de ani de meserie in spate( si ceva carte probabil) si pana la studii diverse pe tema asta.
Recent, reluand acest subiect si incercand sa mai invat cate ceva ( pe masura ce fac lucruri si observ evolutia si eventualele probleme) citeam un studiu ( nu retin exact ce universitate , oameni seriosi in orice caz) cf caruia chipul este, in afara unor avantaje practice evidente( de genul ca il poti aplica oricand spre deosebire de T la care depinzi de stadiul vegetativ/desprinderea scoartei) este.un procedeu care asigura in afara de procentaj cel putin  la fel de bun si o alipire mai bjna per total...discutabil in ce privinte si cum au evaluat ei acest criteriu, pe ce specii au facut comparatia samd...insa oricum, e o " pozitie"/parere care merita putina analiza.

Asadar cam in sensul asta intrebam, in speranta aca poate mai sunt prin zona si altii mai bine instruiti a caror parere sau ipoteza/explicatie poate contribui la o mai buna intelegere a fenomenelor care se petrec.




Ps. Apropos de principii generale vs cazuri particulare, specii care au anumite " pretentii" ca sa raspunda asa cum asteptam la diverse operariuni.
Cautand raspunsuri recent am citit/vazut parerea unuia cu trandafirii.
Mi-a atras atentia ceva legat de stimularea pornirii mugurelui.
Pe un portaltoi mergea retezarea dupa prindere, pe altul zicea omul ca e riscant si ca se tot scurteaza boschetul de deasupra de cateva ori pana cand mugurele da semne ca ar vrea sa porneasca in crestere si abia apoi se cepeaza.
Intamplator ceva similar constatasem recent la niste lamai, nu stiu in ce masura problema era legata de calitatea mugurilor bagati de mine sau alte detalii insa una peste alta trasesem eh o concluzie fara pretentii de regula insa ceva la modul "bai, astia sunt cam figuranti, in viitor nu ma mai infig asa ferm in ei pt ca nu raspund prea bine, ii las mai domol pt ca pare mai sigur".

Sunt tot felul de lucruri care ori nu sunt prin orice carte, ori sunt legate de particularitati ale unui tip de planta, soi sau portaltoi, treburi care uneori tin de experienta...fiecare meserie are si mici detalii mai putin cunoscute si e mai greu sa le afli cand nu faci parte din bransa.

Totusi putem comunica si mai sunt oameni care stiu multe lucruri asa ca e util macar sa aducem vorba despre, niciodata nu stii cum si de la cine afli un lucru interesant.


#4131
vasile59

vasile59

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,608
  • Înscris: 23.09.2009
Tu centrezi, tu șutezi.Posted Image
Așchia garantează, evidențiază, certifica că acel mugure a fost scos corect fără a fi lezat deci este viabil. Mă doare capul deja.Posted Image

#4132
mircea11s

mircea11s

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,011
  • Înscris: 25.12.2009

View Postparintele, on 21 iunie 2018 - 17:49, said:


Vad ca nu prea face multa lume oculatie vara devreme si ma intreb de ce.

Din ratiuni practice. Mai putin lemn copt, ochii pleaca si dau un lastar care nu are timp sa creasca suficient in inaltime , poate scuipa ochii, poate portaltoi nu sunt suficient de ingrosati, etc. Asta ar fi la cei ce se ocupa cu inmultirea altfel decat in regim de amator.

View Postparintele, on 21 iunie 2018 - 17:49, said:

De ce nu as obtine aceleasi rezultate decente macar si cu simpla oculatie( care e mai rapida si mai usor de facut in majoritatea cazurilor )
Citisem in urma cu ceva ani, un document realizat ori la Pitesti ori la Voinesti in care se facea compararea rezultatelor prinderii la altoire in functie de perioada realizarii altoirii in ochi dormind. Poate il gasesti si tu.

N-am vrut sa experimentez, ci doar n-am vrut sa irosesc un lastar rupt de vant. https://forum.softpe...6#entry11834148

View Postparintele, on 21 iunie 2018 - 17:49, said:

Ceva document sau descriere detaliata asupra ceea ce inseamna eliminarea corecta a aschiei..?
Nu-i exact ce iti doresti, dar poate te ajuta. https://forum.softpe...i/#entry9453517

View Postparintele, on 21 iunie 2018 - 22:35, said:


- sunt specii la care oculatia se face fara lemn si probabil ca in spatele acestor preferinte exista in afara de subiectivism si alte lucruri atat legate de procente cat si explicatii ..aceste explicatii ma intereseaza sa le inteleg.

Un altoitor din Alba, care mergea odata la altoit si in HU, spunea ca asa fac ungurii. Echipa de "romani" scoteau ochiul cu lemn. Prinderea era tot pe acolo ca procente.

#4133
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,038
  • Înscris: 17.03.2005
Multumesc pentru raspuns, caut prin linkuri.

In ce priveste scosul aschiei, am amintit indirect de un nene tehnician acum demult pensionat care doar asa baga mugure si principalul motiv e o mai buna " aderenta" si apoi rezistenta mecanica.
Treaba care e insa mai interesanta e in privinta acestui domnne ca in genere marea majoritate a altoirilor le face in coroana pt diversificarea soiurilor din  pom.
La taiat pe la cei pe la care a bagat altoi am vazut si zone din coroana pe care a bagat, si calibre/implicit varsta lemnului, etc...
Ca fapt divers, nu prea am gasit neprinsi sau lastari care apoi sa mearga prost in ciuda pozitiei/expunerii si a altor lucruri care erau cumva cam la limita ( in sensul ca eu nu prea as fi bagat in zone fara lumina, cu mult vegetativ deasupra, pe lemn asa gros samd...

Alta chestiune relativ interesanta, am vazut atat pomi cat si diverse materiale de prin zona aflata mai.la rasarit de noi, zona fostei URSS...am vazut mult chip preferat in locul T-ului, m-a surprins putin ca faceau inclusiv la samburoase.
Interesant si modul in care scoteau chipul, era un fel de chip prelungit si cu foarte foarte putin lemn, adica per total putin altfel.

Pana la coada clar ca " merge" in multe feluri, plaja de tolerante e suficient de mare, insa e interesant e aflat si motivele care stau in spatele unor preferinte.


Ps. Cat despre linkul cu scosul aschiei la trandafiri...il ariu si pe ala, m-am mai uitat atent si la altele, e unul inclusiv cu d-nii Emeric si Molnar...trebuie sa fac insa o.sedinta cu mosul "meu" ca sa ma chiombesc eu calumea sa pricipesc anatomia ...se mai smulge rasscjna mugurelui? Se mai intampla treburi p-acolo, uneori cand seva nu merge tun sunt diferente mari intre cum sare aschia pe lungimea lastarului, nu e copt uniform mugurele de sus pana jos, a dracu pielea pe ei bine ies aia de la baza care sunt subdezvoltati samd...
Mai sap, daca n-am "sicoala"...deh...

Ps. Cat despre linkul cu scosul aschiei la trandafiri...il ariu si pe ala, m-am mai uitat atent si la altele, e unul inclusiv cu d-nii Emeric si Molnar...trebuie sa fac insa o.sedinta cu mosul "meu" ca sa ma chiombesc eu calumea sa pricipesc anatomia ...se mai smulge rasscjna mugurelui? Se mai intampla treburi p-acolo, uneori cand seva nu merge tun sunt diferente mari intre cum sare aschia pe lungimea lastarului, nu e copt uniform mugurele de sus pana jos, a dracu pielea pe ei bine ies aia de la baza care sunt subdezvoltati samd...
Mai sap, daca n-am "sicoala"...deh...

Ps. Cat despre linkul cu scosul aschiei la trandafiri...il ariu si pe ala, m-am mai uitat atent si la altele, e unul inclusiv cu d-nii Emeric si Molnar...trebuie sa fac insa o.sedinta cu mosul "meu" ca sa ma chiombesc eu calumea sa pricipesc anatomia ...se mai smulge rasscjna mugurelui? Se mai intampla treburi p-acolo, uneori cand seva nu merge tun sunt diferente mari intre cum sare aschia pe lungimea lastarului, nu e copt uniform mugurele de sus pana jos, a dracu pielea pe ei bine ies aia de la baza care sunt subdezvoltati samd...
Mai sap, daca n-am "sicoala"...deh...

#4134
gheo_55

gheo_55

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,339
  • Înscris: 24.02.2013
parintele,eu  am facut citeva altoiri in ochi crescind la inceputul lui iunie la semintoase si simburoase,atunci cind m-am grabit sau am gasit un soi interesant si nu aveam posibil sa ajung in aug pt ochi dormind;rez au fost bune,de putine ori ochii au ramas dormind.Nu m-a preocupat scoaterea aschiei.Tot cu pornirea in veg,am aplicat  chipul in martie la mar, par si in aprilie la nuc si diospiros. La inc de iunie , cu fortarea pornirii in vegetatie ,folosesc la nuc altoirea in fereastra.Nu stiu in ce masura aschia de lemn e hrana sau bariera in calea ,,sudarii,,

#4135
razvan_mereu

razvan_mereu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 265
  • Înscris: 21.10.2015
Am lămurit-o aseară în sat la o bere cu un vecin care are și el livada și el îmi garantează că e caprior și tot el ma ajuta cică cauta de vreo două săptămâni să împuște unul și nu găsește :))

#4136
cotzi

cotzi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,756
  • Înscris: 07.09.2004
De ce sa-l impuste? Nu are mancare vecinul? Azi rezolva capriorul asta, maine or fi niste capre care or sa-ti roada varfurile tinere ale crengilor. Si alta data va fi altceva sau altcineva.
Livezile se imprejmuiesc, cel putin asa am vazut eu peste tot pe unde am umblat.

#4137
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,038
  • Înscris: 17.03.2005
Parca pe Ceausescu nu l-au impuscat:p



#4138
razvan_mereu

razvan_mereu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 265
  • Înscris: 21.10.2015
E împrejmuită dar cred ca sare pe deasupra

#4139
validoe

validoe

    CUT TH3 5H1T!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,089
  • Înscris: 01.12.2006
Caisii cam slabut anul asta dar zarzarii au rezistat mai bine la ger

Attached Files



#4140
gheo_55

gheo_55

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,339
  • Înscris: 24.02.2013
Si zici ca alea sint zarzare?!

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate