Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Mi-au disparut amigdalitele ?

Exista vreun plan de terorizare p...

Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone
 Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric

CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...
 Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...

Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...
 Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...

Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11
 

INCALZIRE cu aer conditionat

* * * * * 15 votes
  • Please log in to reply
17814 replies to this topic

#6373
valioglu74

valioglu74

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 413
  • Înscris: 10.01.2014
maiokoti2 cred ca ar trebui sa mergi la firma si sa ceri sa ti se refaca instalarea pe banii lor. Mai ales daca in manual scrie ca e obligatoriu sa foloseasca pompa de vid. Daca nu vor atunci te adresezi Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor. Le spui de la inceput ca te vei duce la ANPC si la televiziuni etc...

#6374
T_Adrian

T_Adrian

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 161
  • Înscris: 11.03.2015
Din pacate, odata cu dilema colegului “maiokoti2”  vedem cum  mana asta de oameni care schimba impresii, opinii, cunostinte, e pusa iar in fata unei probleme aproape “existentiale” privind versiunea de pompe de caldura in jurul careia s-a coagulat.
Aparatele astea sunt in egala masura centre de interes pentru noi toti, dar si generatoare de pozitii, adesea divergente, uneori sustinute poate prea frenetic.

Unii ridicam la rang de lege in mod clar, final, necesitatea garantiei  prin instalarea autorizata (pe buna dreptate, visand la o lume ideala), in timp ce altii, probabil siguri pe ei, pe ceea ce pot face, sprijiniti in mod solid pe o experienta anterioara in unele cazuri, luam totul pe cont propriu, odata cu asumarea a tot ce urmeaza.
(Nu neaparat un montaj “neautorizat” duce la pierderea garantiei.
Cel putin declarativ, am obtinut o astfel de asigurare de la ambii vanzatori , atat cel al U-Crown-ului, cat si cel al Daikin-ului Stylish, care inca nu a sosit.)

Pentru mine, oamenii intalniti pe topicul asta, toti, desi in grade si mai ales in feluri diferite, sunt importanti.
Fiecare, in felul lui, modifica sau chiar formeaza o opinie noua. Ar trebui sa ne asumam fiecare si acest rol. Pana la urma, sub multiple aspecte, suntem o suma a tuturor celor pe care ii intalnim, a tuturor lucrurilor pe care le facem. Ne influentam reciproc, cel mai adesea fara sa realizam ca se intampla.

Revenind la colegul “maiokoti2”, a carui frustrare o inteleg pe deplin, sincer, asa cum am mai scris, cred ca e prea tarziu pentru o repunere in functiune cu vidarea instalatiei. Nu ar mai avea sens, contaminarea uleiului si a refrigerantului (daca s-a produs) fiind un fapt consumat.

Dpdv teoretic, probabil ca operatia de vidare ar putea fi impartita in 2 etape:
- una a degazarii care ar presupune evacuarea compusilor atomici necondensabili din aer, care nu participa la schimbul  termic indiferent de conditiile care pot aparea in circuit, datorita punctului de fierbere foarte scazut (sub -195C in cazul azotului de exemplu),  ramanand intr-o stare gazoasa permanenta, reducand astfel eficacitatea sistemului
- cea a deshidratarii (eliminarea vaporilor de apa, a umezelii).

POE se combina destul de rapid cu vaporii de apa. Daca s-a intamplat asta, simpla schimbare a uleiului nu ar oferi certitudinea eliminarii totale a apei din sistem. Ar fi necesare schimburi succesive, spalari practic.

Daca problema vaporilor necondensabili (a membrilor din cor care nu canta, ocupa doar scena) ar putea fi partial rezolvata, uleiul este deja combinat cu o mica cantitate de apa, iar proprietatile lui sunt ireversibil schimbate.
Iar apa pe traseu, exista.
In cazul meu, la cumpararea traseului, teava era aplatizata la capete, inchisa, ceea ce in final e foarte bine (m-am necajit degeaba atunci ca nu aveam bercluieli de fabrica, cum mi s-a promis, de fapt a fost mult mai bine asa). A fost pastrata in conditii foarte bune si credeam ca nu poate fi apa in interiorul celor 3+3 m de traseu. Dar parca vad si acum norul initial, prezent cateva secunde la evacuarea pompei de vacuum. Nu am vazut un astfel  de nor la simpla purjare a refrigerantului pentru evacuarea aerului.

Daca ajuta cu ceva, as mai adauga ca aspectele astea sunt totusi relative.
Probabil ca e bine si chiar sigur sa folosim o pompa de vacuum.
Dar, chiar in astfel de conditii, lucrurile nu sunt deloc clare daca:
- nu avem o pompa double stage (probabil ca un motor  single stage nu poate atinge un nivel de vid suficient de inaintat)
- nu avem un manometru micronic (nivelul de vacuum  ramane incert)
- avem un ulei contaminat cu apa in compresorul pompei, mai ales cand nu stim nimic despre pompa, despre schimburile de ulei, fiind imprumutata (nivelul de vacuum de sute sau zeci de microni nu poate fi atins)
- nu avem un detector de gaz cu senzor  dedicat fiecarui tip de refrigerant in parte (cautand asa ceva, am observat ca un device corona discharge de exemplu, care este mai ieftin, desi teoretic detecteaza scapari de la 3 sau 5 grame pe an, pentru R410A, detectia incepe de la 40 grame pe an … , iar aceste detalii sunt cel mai adesea omise de catre producatori).

Iar daca ar fi sa ducem si mai departe povestea, probabil ca dubla verificare a eventualelor scapari de gaz refrigerant ar putea fi o asigurare finala.
Prin dubla verificare ma refer la testul de vacuum, care poate fi facut de catre pompa sau cu un vacuumetru micronic si la testul cu detectorul cu senzor dedicat sau microspuma (mai putin sigur) care presupune o presiune pozitiva.
Dubla verificare este utila pentru ca o anume etansare imperfecta sau chiar un anumit por, ar putea fi revelate doar in unul dintre cele doua scenarii.

Gree U-Crown 12000BTU (instalat)
Daikin Stylish 7000BTU (pe drum)

Edited by T_Adrian, 22 May 2018 - 10:38.


#6375
maiokoti2

maiokoti2

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,310
  • Înscris: 18.11.2009
Ma duc la Protectia Consumatorului...ok. Cum demonstrez ca NU au folosit pompa de vid? Eu cred ca daca firma va fi intrebata de acest aspect, ei vor zice ca au folosit pompa de vid. Cred ca voi astepta iarna si voi vedea daca totul va fi ok.

#6376
victord36

victord36

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,886
  • Înscris: 15.04.2007

View Postmaiokoti2, on 23 mai 2018 - 16:42, said:

Ma duc la Protectia Consumatorului...ok. Cum demonstrez ca NU au folosit pompa de vid? Eu cred ca daca firma va fi intrebata de acest aspect, ei vor zice ca au folosit pompa de vid. Cred ca voi astepta iarna si voi vedea daca totul va fi ok.
Ai citit vreodata reviewurile de aici https://www.emag.ro/...r-conditionat/c sau de aici https://altex.ro/aer...aer-conditionat sau de la Flanco,Domo,sau de unde vrei tu? Daca citeai nu aveai problema asta acum.De retinut pentru data viitoare.Bafta!

#6377
valioglu74

valioglu74

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 413
  • Înscris: 10.01.2014
maiokoti2 - Nu esti in instanta intr-un proces penal ca sa prezinti dovezi, nu toate demersurile se deruleaza dupa aceste principii. Tu reclami un serviciu, care daca s-ar fi realizat nu ai fi avut motiv sa il reclami. Nu ai nimic de pierdut daca faci demersul, doar de castigat. Vorbesti cu firma, vezi ce zic, si dupa aceea daca nu esti multumit mergi mai departe. Sau poti sa o lasi asa, eu ti-am expus solutiile simple si legale. Tu ai intrebat si noi ti-am raspuns. Tot tu ai spus ca nu esti genul de om care se cearta, nu era vorba de asta, era vorba doar sa-ti manifesti drepturile de consumator, dar este optiunea ta.
Scuze de off topic, eu ma opresc aici.

Edited by valioglu74, 24 May 2018 - 20:18.


#6378
benis

benis

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,126
  • Înscris: 04.02.2011

View Postvalahian10, on 20 mai 2018 - 20:23, said:

Sa ne spui si noua cum functionaza. De la userul T-Adrian stiu ca merge mai mult on-off si consuma cam mult.
La răcire modulează puterea din 100 în 100w până la 250w. Asta include, evident, și ventilatoarele, care ar putea  lua și 100w. Cel din interior ia între 8.5 și 30w. Cel exterior.. mai greu de determinat dar probabil se aproprie de 100.

Însă pe încălzire așa este, coboară de la 1020w cca până la aproximativ 500 și apoi.. off. Lucru care nu văd de ce ar deranja așa de mult, până la urmă, confortul termic este afectat la flutuații de temperatură ale aerului rece, nu a aerului cald. În plus, el pe modul automat la ventilator modulează și puterea ventilatorului, iar radiatorul interior are suficientă inerție termică pentru a preveni variații prea mari de temperatură. Urcarea în putere se face treptat, durează minute bune până ajunge la maxim. În plus, la compresor dacă scoatem consumul ventilatoarelor, deja avem un ciclu la cca 45% din putere. Aceasta să fie cauza creșterii consumului? Nu știu, însă cert este că nu văd cum. La fel cum la motorul mașinii nu poți reduce turația la infinit pentru relanti, la fel trebuie să fie și la compresoare. Pur și simplu ajungi la capătul curbei de randament.
Iar randamentul față de alte aparate se poate determina doar instalându-le în paralel în aceleași loc, făcând teste în aceleași condiții de temperatură. Am mari dubii că cineva de aici se riscă să facă treaba asta. De aceea zic, nu avem de unde ști cât de mare e consumul în relitate. Faptul că modulează puterea în jos doar până la 45% nu spune multe despre randament.
O altă precizare, în Timișoara am avut un minim de -24 de grade. E drept, a fost acuma 15 ani, e drept, poate orașul mai încălzește cu 2 grade. Însă chiar și așa, nu aș lua un aparat care e garantat doar până la -15. U Crown merge până la -30 teoretic și practic tot sunt convins că -22 merge ok. Iar la temperaturile alea, iacă, iese oricum din ciclul on-off, probabil puterea fiind modulată pe la 80-90-100%.
Sincer, nu aș da la Daikin pentru unitatea care merge până la -25 de grade cu 60% în  plus. Sunt convins că e mai bună însă în cât timp amortizează costul plusul de 5% la randament? Hai, să fie 10%, tot nu se amortizează. Iar de comfort sunt mulțumit. Momentan stau cu o climă on/off și pentru iarnă am un convector pe gaz. Convectorul îl înnebunesc iarna, dau la el la reglaj non stop pentru că trebuie să îl potrivesc după temperatura de afară. Când mai vin femei cu frig în sân pe la mine, pornesc nenorocitul de on/off și se liniștesc. Când pleacă, mutat pe rece și mă liniștesc io Posted Image

Cu alte cuvinte, nu aș trece la unități mai scumpe decât dacă ar aduce un plus de randament de minim 20%. Ceea ce nimeni nu poate garanta.
Ce mai intră în discuție vag este inventorul nemesis.

BTW, conform paginii Daikin, R32 are un impact asupra mediului cu 68% mai mic decât R410. Deci tot nu reduce radical impactul. Poate la un moment dat se interzice și R32.
N-am nimic cu ei însă sunt ferm convins că în momentul în care restul vor trece pe R 32 o vor face fără să ceară preț aproape dublu. Sigur, unitatea are funcții în plus, insă, repet, pe mine nu mă conving. Pachetul de funcții în plus au un cost de producție de poate 100€. Și un adaos de 500%.

Edited by benis, 29 May 2018 - 12:35.


#6379
TheWarrior

TheWarrior

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,065
  • Înscris: 16.10.2007

View Postbenis, on 29 mai 2018 - 12:34, said:

Sincer, nu aș da la Daikin pentru unitatea care merge până la -25 de grade cu 60% în  plus. Sunt convins că e mai bună însă în cât timp amortizează costul plusul de 5% la randament?
Ce poti spune despre zgomot? Se poate dormi cu el in camera?
Acei 20dB sunt reali?

Edited by TheWarrior, 30 May 2018 - 05:48.


#6380
T_Adrian

T_Adrian

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 161
  • Înscris: 11.03.2015

View Postbenis, on 29 mai 2018 - 12:34, said:

La răcire modulează puterea din 100 în 100w până la 250w. Asta include, evident, și ventilatoarele, care ar putea  lua și 100w. Cel din interior ia între 8.5 și 30w. Cel exterior.. mai greu de determinat dar probabil se aproprie de 100.

Însă pe încălzire așa este, coboară de la 1020w cca până la aproximativ 500 și apoi.. off.
[...]

Scriam pe undeva ca puterea modulata minima ar fi in cazul U-Crown 12000 BTU, de 660-700W sau asa ceva.
Acum as spune ca de fapt este de peste 800W.
Pentru a lamuri asta, ar trebui poate sa privim la fel anumite regimuri de lucru.

Prin modularea minima la incalzire de 800+W, inteleg regimul de functionare care ramane relativ constant pentru cel putin cateva minute, chiar zeci de minute, in conditiile unei temperaturi exterioare de iarna, fie ele chiar pozitive.
Pentru cateva zeci de secunde, poate chiar peste 1 minut, coboara sub 800W iar pentru cateva secunde chiar si la 100 si ceva de W, insa am considerat ca asta nu este modulare in adevaratul sens al cuvantului (tehnic, totusi, da, este, aparatul chiar moduleaza uneori pana la 100 si ceva de W, dar cateva secunde, 1-2 si doar in anumite situatii).
Cel putin sistemul despre care pot scrie, asa functioneaza in conditiile unei temperaturi exterioare care cere un supliment termic la interior.

Pompele de caldura specializate pentru incalzire, sunt intr-adevar mult mai scumpe fata de U-Crown (daca vorbim despre Daikin pregatit pentru -25 C).
Mi-as fi dorit un astfel de Daikin, dar am optat pentru un Stylish "normal", pentru -15C, din cauza pretului.
Deocamdata nu este montat, dar asteptarile sunt mari, pe masura promisiunilor.

Gree U-Crown 12000BTU
Daikin Stylish 7000BTU (inca nepus in functiune)

Edited by T_Adrian, 30 May 2018 - 08:09.


#6381
benis

benis

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,126
  • Înscris: 04.02.2011

View PostTheWarrior, on 30 mai 2018 - 05:47, said:

Ce poti spune despre zgomot? Se poate dormi cu el in camera?
Acei 20dB sunt reali?
Probabil, congelatorul îl acoperă oricum

#6382
luxury54

luxury54

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 791
  • Înscris: 25.10.2004

View Postbenis, on 29 mai 2018 - 12:34, said:

Când mai vin femei cu frig în sân pe la mine, pornesc nenorocitul de on/off și se liniștesc. Când pleacă, mutat pe rece și mă liniștesc io Posted Image

tare asta!Posted Image

#6383
tataiepure

tataiepure

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,852
  • Înscris: 22.01.2011

View Postbenis, on 29 mai 2018 - 12:34, said:

La răcire modulează puterea din 100 în 100w până la 250w. Asta include, evident, și ventilatoarele, care ar putea  lua și 100w. Cel din interior ia între 8.5 și 30w. Cel exterior.. mai greu de determinat dar probabil se aproprie de 100.
Motorul ventilatorului unitatii exterioare consuma 30W

Attached Files



#6384
T_Adrian

T_Adrian

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 161
  • Înscris: 11.03.2015
Astazi, pentru prima data am folosit Gree U-Crown 12000BTU pentru racire.
Placut impresionat, in sfarsit.

A functionat aproximativ 2,5 ore.
A inceput lent, cu o putere absorbita de 100 W, apoi... din ce in ce mai mult, crescand gradual pana la 760W. Am crezut ca se va repeta povestea, ca va atinge iar 800W si va ramane acolo, dar, puterea absorbita a scazut progresiv.
A existat un palier in jurul valorii de 700W, un altul in jurul valorii de 320W, dar ce a surprins cu adevarat a fost palierul cel mai lung, in jurul unei excelente valori de 167-170W.
In casa erau 25.5 grade, afara 29. I-am cerut 23. Lasat pe automat, a trimis fluxul de aer spre tavan.
Dupa ce regimul de lucru a devenit stabil, linistit, nu am simtit curenti deranjanti nici macar in apropierea unitatii interne, doar o fina adiere racoroasa, placuta. Foarte utile acele unghiuri ample de deflexie.

Modularea, in ambele sensuri, a fost progresiva, fiind observabila fiecare variatie de 2-3W.

Gree U-Crown 12000BTU
Daikin Stylish 7000BTU (inca nepus in functiune)

#6385
benis

benis

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,126
  • Înscris: 04.02.2011
Eu zic că va fi ok și pe încălzire, pragul de on/off nu se va simți. Dar asta cel mai bine vom vedea toamna, respectiv iarna.

#6386
pui

pui

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,060
  • Înscris: 01.09.2004
Hitachi-ul meu consumă în stand-by 29-30 w.
Are rost să-l las în priză continuu, dacă nu îl utilizez zilnic?
Se întâmplă ceva dacă îi tai curentul și îl bag în priză ori de câte ori îl folosesc?

#6387
4di

4di

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 981
  • Înscris: 05.04.2006
Eu asa fac. Doar ca am samsung, il folosesc ziua si noaptea o veioza mica. Eu zic ca nu are nimic daca il scoți periodic. Important e sa il lași un pic cand il bagi in priza inainte sa ii dai drumul.

#6388
teknotronik

teknotronik

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 1,585
  • Înscris: 29.11.2008

View Postmaiokoti2, on 14 mai 2018 - 12:48, said:

Ce ziceti voi, e lucrat ok? As mai putea eu izola ceva? Foarte dezamagit de lucrarea de instalare...fara pompa de vid, foarte mare murdarie, unitatile interioare numai cu pete negre. Teava de condens e ok daca e deasupra?

Eu nu as lasa condensul sa sa scurga pe carcasa exterioara.

View Postgeorgica, on 15 mai 2018 - 12:20, said:

...
Instalarea s-a făcut fără vidare.

Eu am mai întrebat și pe altcineva din domeniu și mi-a spus că nu e nevoie de vidare la trasee sub 5 metri (dacă instalarea este făcută de cineva cu experiență).

Care sînt exact efectele negative ale instalării fără vidare în condițiile în care ac-ul își face treaba?
Pe ce motiv aș putea eu să-l sun pe cel care a făcut instalarea să-i zic să vină să facă vidarea instalației? "Așa am citit pe un forum" nu cred ca este un motiv prea convingător.

Eu vreau ca în perioada următoare să mai instalez un ac, acum m-am decis asupra unui Daikin (FTXP25L) și vreau să știu ce se poate întâmpla dacă și cei de acum vor instala fără vidare.


Ai putea sa-l intrebi pe acel cineva "din domeniu" pe ce se bazeaza cand afirma ca sub 5 metri de traseu nu este nevoie de vidare?
Si care ar fi diferenta intre un circuit de 4,9 metri si unul de 6 metri. De ce la cel de 6 metri ar fi nevoie de vidare si la cel de pana in 5 metri nu ar fi nevoie?




View PostT_Adrian, on 16 mai 2018 - 10:29, said:

Nu pot spune ca sunt "in cunostinta de cauza", dar aici sigur sunt persoane cu practica suficient de indelungata pentru a emite o parere.
Pe de alta parte, difluormetanul (freonul sintetic R32) cu care Daikin isi echipeaza sistemele, este prea nou pentru a valorifica experienta anterioara a celor care se ocupa cu instalarea unor astfel de sisteme.

As putea expune cel mult motivele pentru care am ales sa videz cu atentie instalatia in cazul Gree U-Crown (R410a) si cele pentru care voi face la fel in perioada imediat urmatoare cu un Daikin Stylish (R32).
- pentru a elimina aerul necondensabil din interiorul tevilor, el continand oxigen
- pentru a elimina vaporii condensati, prinsi pe peretii interiori, pana la nivel molecular (e nevoie de multa convingere pentru asta - pompa in doua trepte de vidare, pentru un nivel de vacuum de cateva sute, chiar zeci de microni col Hg,  daca avem noroc) si aici fiind vorba de oxigen
- pentru proba de etanseitate a instalatiei (pompa folosita face un test de vacuum la final)

Daca la U-Crown, la care nu tin prea tare, cred ca am facut o vidare si o instalare buna, la noul Daikin, care trebuie sa soseasca in weekend, fiind vorba despre R32, atentia va fi mult sporita.
Oxigenul neevacuat, in conditii de presiune si temperatura ridicate, fluctuante, reactioneaza chimic atat cu refrigerantul cat si cu uleiul, pe care il poate contamina, respectiv degrada prematur. Contaminarea refrigerantului poate genera procese corozive, iar degradarea uleiului poate duce in timp la compromiterea compresorului.
Nu imi doresc deloc alterarea uleiului, mai ales in instalatia Daikin (R32), care oricum foloseste refrigerant cu temperatura de descarcare si presiune mai mare decat in cazul R410a, ceea ce il supune unor conditii de lucru inca si mai stresante.
Mai mult, compresorul este de tip SWING (nu stiu de ce consider ca acolo, la acea bucsa ar putea exista in timp unele probleme, daca sistemul nu este unul perfect "curat").

Probabil ca simpla purjare pe traseu a unei mici cantitati de refrigerant este suficienta pentru ca un aparat sa functioneze binisor (nu ne vom da seama nicodata daca functioneaza la 80% sau 95% din capacitate). Este posibil sa nu apara efecte negative imediate intr-o instalatie la care procedura vidarii a fost sarita, poate chiar 1-2-3 ani, dar in timp, foarte probabil se va declansa un lant de evenimente nedorite.
Insa acum ma ingrijoreaza aspectele legate de etansarea instalatiei. In lipsa unui detector  sensibil, putem pierde agent refrigerant fara sa stim. Testul cu spuma, nu prea este suficient. Am vazut de curand o situatie in care spuma era perfect stabila, iar un detector de gaz cu dioda pus in vecinatatea imbinarii, langa spuma, indica pierderi.

Mai clar de atat este greu de explicat.



View PostT_Adrian, on 17 mai 2018 - 10:40, said:

Realizez faptul ca oricat am discuta subiectul, ramane inca neclar ce cantitate de aer ar fi critica, odata incorporata intr-un traseu frigorific.
Desigur, cu cat traseul nevidat este mai lung, cu atat este mai rau.

Cert este ca in cazul in care o instalatie aer-aer a fost pusa in functiune fara pompa de vid si folosita, raul a fost facut. Refacerea manoperei cu includerea unei pompe de vacuum, nu ar mai fi de folos.
Asta pentru ca:
- refrigerantul este un excelent degresor, asa ca transporta tot ce gaseste pe traseu in compresor
- uleiul sintetic al zilelor noastre are o afinitate deosebit de ridicata pentru oxigen, astfel incat contaminarea lui va fi rapida
(mai nou, observam ca uleiul sintetic pentru compresoare este ambalat in bidoane metalice, tocmai pentru a elimina cele cateva zecimi de mm de plastic in cazul bidoanelor clasice, care se pare ca reprezinta o bariera insuficienta pentru oxigenul din aer - o astfel de masura luata chiar de producator ar trebui sa reprezinte un substitut (ce-i drept, numai calitativ) de raspuns la intrebarea privind cantitatea critica de aer).

Dezvoltand doar putin, am putea urma o cale logica de desfasurare a unor posibile evenimente.
Aerul necondensabil (vapori necondensabili), prezent (prezenti) in sistem, nu participa la schimbul termic, ba chiar il impiedica partial.
Oxigenul are capacitate oxidanta, ceea ce duce nu doar la aparitia fenomenelor de coroziune prin formarea imediata a acizilor hidrocloric sau hidrofluoric (in functie de tipul de agent refrigerant) -  cu impact direct asupra timpului de exploatare, dar si la degradarea uleiului, in cazuri severe chiar la modificarea proprietatilor dielectrice (stim ca uleiul este in contact direct cu infasurarile prin care circula curent electric).
Aceste evenimente deloc improbabile, pot actiona conjugat, atat dpdv electric cat si chimic, generand chiar fenomene in bucla (ulei denaturat - lubrifiere mai redusa - cresterea temperaturii de lucru - stresarea mai accentuata a uleiului ...).

Cu alte cuvinte, odata ce o instalatie a fost folosita fara vidarea initiala a traseului, singura rezolvare ar presupune schimbarea refrigerantului si a uleiului. Cati dintre noi am face asta oare?

Si totusi, fara un dispozitiv de masurare cu detectie indirecta a depresiunii, capabil sa masoare un vid inaintat, micronic, fara un detector de gaze refrigerante, cu dioda incalzita, solid state, IR, detectie ultrasonica sau cum o fi, parca lucrurile nu sunt clare.
O vidare apreciata doar dupa indicatia manometrelor analogice este una aproximativa. La fel si verificarea cu spuma.

Ar trebui sa citeasca toti viitorii posesori de AC inainte de a decide cu cine si in ce conditii monteaza.

View Postgeorgica, on 17 mai 2018 - 18:59, said:

Dacă mă ține ac-ul 10 ani mă declar mulțumit, e posibil ca în perioada asta să intervină alte defecte, necauzate de instalarea fără vidare.
Eu mă mai gândesc și la altă problemă, posesia unui sistem de vidare nu implică și efectuarea corectă a operațiunii, deci degeaba văd eu ca instalatorul vine cu niște manometre dacă nu știu exact ce face cu ele.
Singura soluție de a fi sigur ar fi să ma reprofilez frigotehnist și sa-mi instalez singur aparatele.

Din pacate pe asta se bazeaza toti sarlatanii care nu folosesc pompa de vid.
Totusi, de ce sa nu functioneze 20 de ani in loc de 10? Si ce faci daca nu ajunge nici macar la 10 ani si dupa 3-4 ani se duce bobinajul compresorului datorita aciditatii din instalatie creata de umezeala?

View Postmaiokoti2, on 20 mai 2018 - 20:26, said:

Revin cu o intrebare...Ce ziceti voi... ar fi o solutie sa chem o alta firma sa scoata freonul din aparate si sa videze instalatiile? Dupa cum am mai scris, firma care mi-a instalat aparatele nu a folosit pompa de vid. Nu stiu nici daca a facut asa numitul procedeu "cu degetul" sau cum sa-l descriu... Am cautat ca aparatele sa fie cu "A+++" si sa fie economicoase pe incalzire si acum imi fac griji pentru functionarea lor iarnaPosted Image

Retragerea freonului, asa cum a mai spus mai sus @T_Adrian, nu reprezinta o solutie.
Un procedeu "cu degetul", dar nu cel despre care vorbesti tu, unul mai neortodox, ar fi trebuit sa le faci lor cand au venit fara pompa de vid si sa le fi inchis usa in nas.

View Postmaiokoti2, on 20 mai 2018 - 20:55, said:

Sunt foarte suparat ca am dat o groaza de bani pe niste aparate foarte bune si vine o firma neserioasa si isi bate joc de investitia mea. Initial, prin mail, am intrebat daca se foloseste pompa de vid. Seful de acolo m-a asigurat ca da! Si totusi nu!

Tot prin mail ar trebui sa-l intrebi pe seful lor ce parere are daca nu s-a folosit pompa de vid, ar trebui facut ceva?
Poate ai norocul si tot prin mail iti raspunde ca nu este nici o problema, astfel ai si proba pentru a-i putea reclama si nu au cum sa mai sustina ca au folosit-o.





View PostT_Adrian, on 22 mai 2018 - 10:13, said:

...

Revenind la colegul “maiokoti2”, a carui frustrare o inteleg pe deplin, sincer, asa cum am mai scris, cred ca e prea tarziu pentru o repunere in functiune cu vidarea instalatiei. Nu ar mai avea sens, contaminarea uleiului si a refrigerantului (daca s-a produs) fiind un fapt consumat.

...

Asta este problema chiar si dupa ce montadorul "remediaza", adica revine, recupereaza freonul in UE, videaza instalatia si apoi elibereaza freonul.
Chiar si atunci cand revine, retrage freonul din instalatie, videaza, reumple cu alt freon nou instalatia.


Vidarea este obligatorie la orice instalatie frigorifica!

Am mai spus pe aici ca un montador priceput care foloseste pompa de vid  termina montajul in acelasi timp cu unu care nu foloseste pompa de vid. Este chestie de organizare.
Asadar nu timpul este ceea ce-i face pe majoritatea sa nu o foloseasca.
La cat costa cred ca nici pretul nu ar trebui sa fie motivul. Practic orice montador de AC care se respecta si vrea sa evolueze isi poate permite o pompa de vid.
Si atunci, de ce oare nu vor sa o foloseasca?

Edited by teknotronik, 02 June 2018 - 23:07.


#6389
luxury54

luxury54

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 791
  • Înscris: 25.10.2004
@teknotronik, e imperativa folosirea unei pompe de vid in 2 stagii (2 stages) pt o vidare ca la carte sau e ok si cu una "normala" cu 1 singur stagiu? din experienta ta e o diferenta de luat in seama?

#6390
georgica

georgica

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,483
  • Înscris: 30.01.2003

Quote

Si care ar fi diferenta intre un circuit de 4,9 metri si unul de 6 metri.

Diferența ar fi de 1,1 metri (îmi pare rău, dar la așa întrebare, așa răspuns).


Quote

Totusi, de ce sa nu functioneze 20 de ani in loc de 10?

N-aș vrea să folosesc ac-ul curent peste 20 de ani la fel cum n-aș vrea să folosesc acum un aparat cu tehnologia din 1998.


Quote

Si ce faci daca nu ajunge nici macar la 10 ani si dupa 3-4 ani se duce bobinajul compresorului datorita aciditatii din instalatie creata de umezeala?

Am garanție 5 ani la aparat, deci nu-mi fac probleme dacă se strică după 3 ani.


Mi-aș dori să mai existe acest forum peste 10 ani (și noi) să vedem ce s-a întâmplat cu aparatele instalate cu sau fără pompă de vid.

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate