Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Setare limba tastatura laptop.

Lenovo Ideapad 3-15ALC6 LCFC HS46...

filtru de particule benzina GPF

Rascumparare titluri de stat TEZA...
 Chirie la Administratia Fondului ...

Fisuri anvelope?

Valabilitate permis auto cat. A s...

Caramida aparenta peste termosistem
 Linistea din timpul penelor de cu...

Achiziție laptop baterie det...

Cenzura in masa comentarii youtube

Inscriere copil la scoala in Roma...
 exista adaptoare pentru baterii P...

Sa folosim antivirus, antimalware?

SMS suspect livrare "posta ro...

Film original sau pirat?
 

INCALZIRE cu aer conditionat

* * * * * 15 votes
  • Please log in to reply
17614 replies to this topic

#16993
bonti

bonti

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 582
  • Înscris: 06.12.2006
Measuring the Vacuum
A compound low-side gauge is designed to read pressure, not vacuum. It reads 30” hg (inches of mercury) and is not an accurate measure of vacuum. A micron gauge measures in microns and is much more accurate. 1” hg is equal to 25,400 microns, while 30’’ hg is equal to 762,000 microns. A micron gauge should never be connected through your service hoses, but instead connected directly to the system service ports. The evacuation tool or service hose ball valves can then be used to isolate your hoses from the system being evacuated during vacuum hold test. Be aware, service hoses and gaskets can leak appearing like as system leak.

Vacuum Test
Once you have achieved a 500 micron or lower vacuum, isolate the system from the service hoses, manifold and vacuum pump at the evacuation tool valves or hose ball valves. Vacuum should stabilize and hold below 500 microns. If the vacuum rises slowly and stops, there is moisture in the system, and evacuation should be continued. If the vacuum rises to atmospheric pressure, you have a leak that needs to be repaired. If you can hold a 500 micron or lower vacuum, then you know you have a clean, dry and leak-free air conditioning or refrigeration system.

#16994
asincancu

asincancu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,212
  • Înscris: 27.02.2011
Noul LG W12EG ,instalat acum maxim două săptămâni ,după 3kwh consumați și câteva zeci de minute de funcționare a cedat ,UE nu mai pornește și UI se închide și ea după ceva timp . Inițial după ce porneam aparatul, UE merge o scurta perioadă de timp câteva minute apoi se oprea și nu mai pornea decât daca era oprit ( parcă și temperatura aerului refulat era mai rece decât la început) . Azi nu a mai pornit deloc UE.
Este posibil ca de la lipsa freon sa nu mai funcționeze UE ? Echipa trimesa de Depanero a lăsat mult de dorit,  mă gândesc că poate o fi defect de instalare. Aștept să fiu sunat de service LG,sa vedem ce pași sunt de urmat.


#16995
luxury54

luxury54

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 788
  • Înscris: 25.10.2004

View Postbonti, on 09 decembrie 2023 - 13:05, said:

Cum verifici ca legaturile sunt ok dupa instalare? Apa cu sapun? E posibil sa fie o scapare foarte, foarte mica si sa scape freonul dupa citeva luni?  Daca pui un manometru pe portul de service , ce valoare ar trebui sa fie dupa o instalare corecta?

pe racire se poate verifica destul de bine lipsa de freon, pe manometru ar trebui sa fie in jurul valorii de 7 atmosfere sau 120 psi, dar cu conditia sa fie 20 grade afara, multe aparate pe frigul asta nici nu pornesc pe modul racire...

View Posttheionutzradu1991, on 09 decembrie 2023 - 11:17, said:

Teoretic trebuie scos tot freonul, umflat cu azot (cred) pana la presiunea maxima si testat de scurgeri.
Dupa vacuum si reumplut cu freon la cantar.

nu tb neaparat pus azot in instalatie, chiar daca a pierdut freon, pe partea de incalzire dezvolta niste presiuni pozitive ft. mari ca sa poti verifica etanseitatea legaturilor, la robinetii UE e mai usor de verificat, mai problematic e pe partea legaturilor UI, ce te faci si cum verifici daca scapa fix acolo unde ai pus banda de matisat (cu izolatie dedesubt) si traseul e scos afara prin gaura din perete? si oricum pe unde scapa gaz, la presiunea aia se simte automat si un pic de ulei scurs, deci daca e un pic umezit si unsuros la unul din robineti iti dai seama pe loc... apoi varianta "superficiala" este sa tragi freonul inapoi in UE, refaci traseul, videzi din nou, dai drumul la freonul captat si completezi dupa caz dupa ce ai purjat si scos aerul de pe furtune....sau varianta profi, scoti tot freonul vechi contaminat si bagi la cantar freon nou exact cantitatea de pe eticheta

Edited by luxury54, 10 December 2023 - 04:04.


#16996
luxury54

luxury54

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 788
  • Înscris: 25.10.2004

View Postasincancu, on 09 decembrie 2023 - 21:55, said:

Noul LG W12EG ,instalat acum maxim două săptămâni ,după 3kwh consumați și câteva zeci de minute de funcționare a cedat ,UE nu mai pornește și UI se închide și ea după ceva timp . Inițial după ce porneam aparatul, UE merge o scurta perioadă de timp câteva minute apoi se oprea și nu mai pornea decât daca era oprit ( parcă și temperatura aerului refulat era mai rece decât la început) . Azi nu a mai pornit deloc UE.
Este posibil ca de la lipsa freon sa nu mai funcționeze UE ? Echipa trimesa de Depanero a lăsat mult de dorit,  mă gândesc că poate o fi defect de instalare. Aștept să fiu sunat de service LG,sa vedem ce pași sunt de urmat.

cel mai probabil instalarea e defectuoasa si aparatul a pierdut freon, sub o anumita limita cand nu se intruneste presiunea nici nu mai porneste deloc

eu am instalat 5 x W12EG (luate cu 1500 de BF) intr-o hala mare de 240 mp si se comporta exemplar, nici nu ma gandeam dar fac fata cu brio la temp de -3 grade reusesc sa mentina 20 interior fara probleme, dar adevarul e ca si panourile astea sandwich cu poliuretan sunt un ft. bun izolator iar la acoperis s-au folosit aceleasi panouri cu izolatie.
al 6-lea aparat, montat in partea opusa e un whirlpool de care am mai amintit aici pe forum, era destul de ieftin , l-am luat mai mult de proba, are UE de 36 kg, dar e PRAF la capitolul randament fata de LG! e un OEM midea si pare-se ca se comporta identic ca acele Midea Easy Pro-uri, dupa o jumate de ora pornit pe jet turbo 30 grade, de abia se simte un jet de aer cald in timp ce compresorul e turat la maxim si vibreaza de mai ca o ia din loc, fata de LG care la 10 min dupa prima pornire baga jet fierbinte de te frige la fata...degeaba, compresoarele GMCC Toshiba puse la modelele astea ieftine nu au randamentul celor de pe LG-uri...iar acel Whirlpool e intr-un spatiu tip birou, delimitat cu usa de restul halei si de abia face fata, instalare ca la carte, 0 pierderi de freon !
la cladirea invecinata halei am pus in total pe ambele parti ale imobilului tot 5 x S12ET (varianta cu Wifi) si alea merg pefect si au acelasi cod de compresor ca astea ieftine

Attached Files


Edited by luxury54, 10 December 2023 - 04:39.


#16997
bonti

bonti

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 582
  • Înscris: 06.12.2006
Luxury, dupa ce se termina vidarea cu pompa, dai drumul la freon definitiv si scoti robinetul din portul de service? Nu se pierde o cantitate mica pe furtun pina la pompa? Sau dai drumul citeva secunde, inchizi, verifici etanseitati, scoti robinetul ce apasa tija valvei si apoi dai drumul la ambii robineti UE...

#16998
AroundYou

AroundYou

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,649
  • Înscris: 17.04.2015
@bonti
Iti atasez o pagina din manualul unui aparat de-al meu ce se refera la ce intrebai mai sus, poate iti este de folos cu ceva.

Attached Files



#16999
bonti

bonti

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 582
  • Înscris: 06.12.2006
Multumesc de instructiuni, foarte instructive...
Dar, greu de aplicat in regim DIY.
Faza cu insertia de gas test la 10 bari, mai ales... De acord, daca etanseaza perfect la 10 bari, va tine in veci la 1-2 bari cit face compresorul.
Chiar asa, sunt butelii preinarcate cu nitrogen/ similar? Plus ca trebuie sa ai un detector adecvat gazului de test. Cred ca nici 1% nu folosesc procedura asta completa...
Alternativ ar fi folosirea unui compresor casnic de 6 bari? Ar fi acceptabil? Tinind cont de faptul ca compresorul va baga in instalatie umezeala din atmosfera si urme de ulei...
Dupa multe lecturi si YouTube, mi-am propus metoda asta simplificata:
Pompa vid---furtun 1.8m---robinet on/off simplu(nu acela coltar push-pin) --- adaptor ---port service AC
Deschis robinet, pornit pompa, 15min vacuum, stop. Astepti, vezi manometru pompa, pompa are electrovalva de stop si manometru vacuum : https://www.total-sh...-Pompa-V-i120SV
Daca totul ok, inchid robinetul de pe furtun. Deschid robinet gaz AC pentru 5s . Iese freon in instalatie, inchid robinet UE.
Verificare etanseitati cu apa cu sapun lichid/detergent vase. Daca nu apar scurgeri, desurubam adaptorul din portul de service, iese putin freon,apoi pus capac port service.
Desurubat maxim cei doi robineti ai UE.
Gata.
Interesant si acest video: [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/DT6LGltj0pg?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Neavind cheie dinamometrica, e suficient sa stringi la mina, ferm, olandezii? Ce se poate intimpla daca stringi exagerat? Ca daca nu e strins destul, vei avea scapari, logic...
LG manual recomanda ungerea jonctiunilor cu ulei frigotehnic, e ok?
Capacele trebuie strinse temeinic, ca sa evite orice eventuala scurgere parazita?... sau doar asa, ad labam, sa nu cada de la vibratii...

Edited by bonti, 10 December 2023 - 15:24.


#17000
florini78

florini78

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 595
  • Înscris: 11.04.2013
Eu am patit o la instalarea Prestige ului meu, Un mic defect la conexiunea externa la teava cupru, a durat cam 3 luni pana am observat, cand a venit frigotehnistul R32 devenise R00.Posted Image
Idea e ca daca e sa ai ghinion, ai, cu tot cu 30 minute de pompa de vid.

Edited by florini78, 10 December 2023 - 16:14.


#17001
theionutzradu1991

theionutzradu1991

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,374
  • Înscris: 28.11.2017
Btw.
In R32 presiunea trece lejeeeer de 16 bari
https://refrigeranth...erant-pt-chart/

#17002
bonti

bonti

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 582
  • Înscris: 06.12.2006
Mi s-ar fi parut adecvata aplicarea unei vaseline(sealant)  la jonctiuni, dar nu prea se recomanda, din cite am auzit...

#17003
stoianalin

stoianalin

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,677
  • Înscris: 17.01.2014
merge cu ulei de la pompa de vid...

#17004
bonti

bonti

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 582
  • Înscris: 06.12.2006
Ati folosit asa ceva? https://www.dedeman....00-ml/p/1041557

#17005
luxury54

luxury54

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 788
  • Înscris: 25.10.2004

View Postbonti, on 10 decembrie 2023 - 10:10, said:

Luxury, dupa ce se termina vidarea cu pompa, dai drumul la freon definitiv si scoti robinetul din portul de service? Nu se pierde o cantitate mica pe furtun pina la pompa? Sau dai drumul citeva secunde, inchizi, verifici etanseitati, scoti robinetul ce apasa tija valvei si apoi dai drumul la ambii robineti UE...

cel mai mult se pierde direct la valva de service (de catre nepriceputi) cand scoti furtunul mai ales ca nu poti sa-l pui aparatul pe racire (pe frigul asta) - ca asa se obisnuieste vara, il pui pe racire ca acolo dezvolta presiune mult mai mica decat pe incalzire si nu risti sa pierzi mult freon cand scoti furtunul...dar daca te uiti bine in poza 2-a folosesc un adaptor aditional ce are o tija care se infileteaza si care deschide sau inchide valva inainte de-a scoate furtunul astfel ca minimizezi pierderile spre 0, ce ramane doar pe furtun pana la manometre dar e insignifiant, dar daca totusi te preocupa si aceasta pierdere exista si furtune scurte de 0,5m ... sau daca si ala ti se pare prea lung poti pune un robinet la capatul furtunului si dupa ce videzi inchizi acel robinet, dai drumul la putin freon iar robinetul fiind inchis nici nu ajunge pe furtun, scoti adaptorul din valva service si gata ai 0,0001 g pierdere Posted Image
eu de obiciei asa fac iarna, dupa ce videz dau drumul la un pic de freon in instalatie cat sa creeze un pic de presiune pozitiva si inchid repede, apoi verific etanseitatea legaturilor, apoi scot acel adaptor impreuna cu furtunul (presiunea fiind mica pierderile sunt minime) si doar apoi dupa ce-s scoase toate dau drumul la tot freonul in instalatie astfel ca aparatul poate fi pornit direct pe caldura

exista dobitoci care iarna neputand sa puna aparatul pe rece, scot furtunul imediat dupa ce au facut vidul, cea mai mare prostie pt ca fiind presiune negativa pe manometru, cand scoti furtunul suge si intra instant aer in instalatie contaminand apoi tot freonul
daca scoti furtunul dupa ce ai pus aparatul pe incalzire se creeaza presiuni atat de mari incat cu toate adaptoarele posibile risti sa pierzi enorm cand scoti furtunul

Edited by luxury54, 11 December 2023 - 02:59.


#17006
luxury54

luxury54

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 788
  • Înscris: 25.10.2004

View Postbonti, on 10 decembrie 2023 - 17:12, said:

Mi s-ar fi parut adecvata aplicarea unei vaseline(sealant)  la jonctiuni, dar nu prea se recomanda, din cite am auzit...

exista si pasta speciala care se poate pune la imbinari daca nu esti sigur de munca ta in cazul perfectiunii procesului de bercluire si a stransului mecanic al holanderelor...
dar costa !
adevarul e ca nu-i un lucru rau pt ca te-ai scapat de o grija, stii ca pe sistemul ala nu mai tb sa revii niciodata pt o revizie (in ce priveste pierderea de freon) in cazul ca omul mai trage de tevi pt a le izola, chestii estetice, etc.
sealant-ul asta special pe langa ca inchide perfect toti porii pe unde ar putea avea loc scapari are si proprietatea de-a nu contamina freonul, fapt care se reflecta in pret

https://www.refrigtech.com/nylog-blue/

Edited by luxury54, 11 December 2023 - 03:12.


#17007
endless

endless

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 11.12.2023
Salutare, care ar putea fi cauza sa nu inghete UE pana sus?
https://imgur.com/a/IkxIMQd

#17008
bonti

bonti

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 582
  • Înscris: 06.12.2006
Job done
Attached File  20231212_151615.jpg   438.91K   45 downloads
Attached File  Screenshot_20231212-145808_LG ThinQ.jpg   63.44K   46 downloadsAttached File  Screenshot_20231212-171906_LG ThinQ.jpg   76.58K   42 downloads

LG nu are functia I Feel, de a folosi telecomanda ca termostat...

#17009
hvac

hvac

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 618
  • Înscris: 16.12.2020

View Postbonti, on 10 decembrie 2023 - 10:10, said:

Nu se pierde o cantitate mica pe furtun pina la pompa?

De pierdut se pierde nu ai ce face , vid-ul de pe furtun si bateria de manometre trebuie umplut. Am facut la un momendat calculul dupa mai multe umpleri cu freon , bateria de manometre si 2 furtune scurte (cum e cel galben din poza lui @luxury ) "inghit" 30 grame refrigerant. Cum la instalare aparat anulam un furtun va fi mai putin , probabil 20gr. Daca vrei sa fim mai "catolici decat Papa" ar trebui folosit furtun cu robinet sus la port , dupa vidare inchizi , apoi videzi din nou traseul cu pompa de vid pana un buza buteliei de freon umplii cu freon acest nou vid de pe furtune si doar dupa aceea verifici presiuni. Dar asa ceva nu face nimeni , o mica pierdere e acceptata si tolerata , exact ca faza cu purjatul furtunelor.

View Postluxury54, on 11 decembrie 2023 - 02:49, said:

daca te uiti bine in poza 2-a folosesc un adaptor aditional ce are o tija care se infileteaza si care deschide sau inchide valva inainte de-a scoate furtunul astfel ca minimizezi pierderile spre 0, ce ramane doar pe furtun pana la manometre dar e insignifiant, dar daca totusi te preocupa si aceasta pierdere exista si furtune scurte de 0,5m ... sau daca si ala ti se pare prea lung poti pune un robinet la capatul furtunului si dupa ce videzi inchizi acel robinet, dai drumul la putin freon iar robinetul fiind inchis nici nu ajunge pe furtun, scoti adaptorul din valva service si gata ai 0,0001 g pierdere Posted Image
eu de obiciei asa fac iarna, dupa ce videz dau drumul la un pic de freon in instalatie cat sa creeze un pic de presiune pozitiva si inchid repede, apoi verific etanseitatea legaturilor, apoi scot acel adaptor impreuna cu furtunul (presiunea fiind mica pierderile sunt minime) si doar apoi dupa ce-s scoase toate dau drumul la tot freonul in instalatie astfel ca aparatul poate fi pornit direct pe caldura

exista dobitoci care iarna neputand sa puna aparatul pe rece, scot furtunul imediat dupa ce au facut vidul, cea mai mare prostie pt ca fiind presiune negativa pe manometru, cand scoti furtunul suge si intra instant aer in instalatie contaminand apoi tot freonul
daca scoti furtunul dupa ce ai pus aparatul pe incalzire se creeaza presiuni atat de mari incat cu toate adaptoarele posibile risti sa pierzi enorm cand scoti furtunul

Acel adaptor banuiesc ca are si el un ventil , asa ar fi firesc , nu am fol de asta intreb. Oricum cea mai mare sperietura pt un incepator e "pufaitul" de pe furtun la deconectare , cu cat e furtunul mai lung te face sa crezi ca scoti freon aiurea datorita lipsei de indemanare. Pt "peace of mind" e bine sa ai un furtun cu robinet sus la port cum ai spus si tu.

View Postbonti, on 12 decembrie 2023 - 22:29, said:

Job done
Attachment 20231212_151615.jpg
Attachment Screenshot_20231212-145808_LG ThinQ.jpgAttachment Screenshot_20231212-171906_LG ThinQ.jpg

LG nu are functia I Feel, de a folosi telecomanda ca termostat...

Pana la urma ai folosit teava single de la dedeman ?

#17010
luxury54

luxury54

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 788
  • Înscris: 25.10.2004

View Posthvac, on 12 decembrie 2023 - 23:43, said:

De pierdut se pierde nu ai ce face , vid-ul de pe furtun si bateria de manometre trebuie umplut. Am facut la un momendat calculul dupa mai multe umpleri cu freon , bateria de manometre si 2 furtune scurte (cum e cel galben din poza lui @luxury ) "inghit" 30 grame refrigerant. Cum la instalare aparat anulam un furtun va fi mai putin , probabil 20gr. Daca vrei sa fim mai "catolici decat Papa" ar trebui folosit furtun cu robinet sus la port , dupa vidare inchizi , apoi videzi din nou traseul cu pompa de vid pana un buza buteliei de freon umplii cu freon acest nou vid de pe furtune si doar dupa aceea verifici presiuni. Dar asa ceva nu face nimeni , o mica pierdere e acceptata si tolerata , exact ca faza cu purjatul furtunelor.

Acel adaptor banuiesc ca are si el un ventil , asa ar fi firesc , nu am fol de asta intreb. Oricum cea mai mare sperietura pt un incepator e "pufaitul" de pe furtun la deconectare , cu cat e furtunul mai lung te face sa crezi ca scoti freon aiurea datorita lipsei de indemanare. Pt "peace of mind" e bine sa ai un furtun cu robinet sus la port cum ai spus si tu.


nu exista ventil in acel adaptor, imagineazati-l ca fiind exact ca un furtun dar cu tija interioara reglabila, adica infiletata la maxim acea tija se comporta exact ca un furtun deci deschide valva, iar desfiletat la maxim acea tija se retrage in propria carapace fiind ca un capat de furtun gol pe interior fara acea tija interioara - deci inchide supapa, practic inchizi supapa inainte sa scoti ansamblu adaptor+furtun, deci scaparile sunt minime, doar ce s-a pierdut pe traseul furtunului si manometru...nici nu stiam ca se pierde atat cat zici tu, de acuma voi pune si eu robinet sus langa adaptor, dezavantajul ar fi ca nu mai vad pe manometru cand se creeaza presiune pozitiva, dar n-are nimic, merg dupa simturi cand dau drumul la un pic de freon in instalatie cat sa verific etanseitatile

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

2 user(s) are reading this topic

2 members, 0 guests, 0 anonymous users

tal3ntat, Melcu70

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate