Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Termostat radiator blocat?

Radio FM prin Bluetooth catre Cas...

Intrebare concediu medical

Program editare video
 Montare tv pe perete

Partitionare mansarda

Recomandare casti in ear

Upgrade placa video onboard la AT...
 Sistemul de invatamant pe care sa...

Lanterna PNI Adventure F750 Green...

Recomandare incalizre casa noua

Problema router ZTE F618V2 DiGi
 Murder Mystery 2 (2023)

Recomandare Achizitie Autoclav

Problema creare folder si sterger...

Impozit venituri inchiriere locui...
 

INCALZIRE cu aer conditionat

* * * * * 14 votes
  • Please log in to reply
15551 replies to this topic

#15283
theionutzradu1991

theionutzradu1991

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,061
  • Înscris: 28.11.2017
La banii aia de 7000 ron eu as mai face un mic efort si as lua https://www.invertoa...-garantie-5-ani
Te alegi cu apa calda gratis in multe luni din an!
Si un boiler de 100 litri doar electric.
In mare 100 litri sa incalzesti cu 10 grade iti trebuie 1kw
Ca sa incalzesti de la 10c la 50c trebe 4 kw, pentru un sistem de 3kw putere instalata pare fezabil cat timp scoti 1.5x puterea instalata pe zi, aici ma refer in conditii de iarna!
nu pompe de recirculare, nu antigel, nu setari... doar un fir electric.
Cand nu e soare asta e, la priza direct.

#15284
theionutzradu1991

theionutzradu1991

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,061
  • Înscris: 28.11.2017
Cateodata tehnologia mai ma si uimeste.
Pacat de pret!

AC care se poate lega direct la 4 panouri solare!

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/AxmKiisAZ0I?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#15285
sebulbus

sebulbus

    cereal killer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,929
  • Înscris: 03.12.2005
Asta e chiar simplu. In loc sa convertesti din continuu in alternativ in invertorul FV si apoi in etajul de putere al AC din alternativ inapoi in continuu, aplici direct continuu etajului (care e tot un invertor) care scoate alternativ cu frecventa variabila cu care pilotezi frecventa compresorului.

Dee fiecare data cand citesti mai sus "convertesti" poti sa consideri cate 5-8% pierderi.

Daca nu ar fi vorba de diverse protectii la lipsa tensiunii built in poti sa faci asta cu orice AC inverter, daca-ti bati capul sa interceptezi pe placa traseele care alimenteaza IPM-ul. Hm.. ba cred ca daca lasi alimentarea placii pe retea poti sa basculezi exact in fata IPM intre DC redresat din retea si DC direct din solar.

#15286
theionutzradu1991

theionutzradu1991

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,061
  • Înscris: 28.11.2017
AC-ul din video are trecere din retea in panouri ceva mai smart, cu monitorizare si aiureli si arata ce si cum se consuma.

Tot ac-ul din video spune nenea ala ca are motor inverter DC, tehnologia PWM cum e pe bormasinile brushless sau ventilatoarele de la calculator.
Majoritatea care sunt acum pe piata au convertizor de frecventa care fac din o faza CA de 220v 3 faze curent alternativ pe care le modifica frecventa, sau e posibil sa fie direct o faza cu modificare de frecventa, oricum sunt tot pierderi peste pierderi.

Cel mai bine ar fi direct control PWM cu curent continuu peste tot, motoare brushless, compresor, ventilatoare, tot ce e pe acolo cu curent.

Sunt si AC-uri cica cu tehnologia "smart inverter" de la samsung care cica ar avea control PWM al compresorului, acum nustiu ce si cum.

Oricum daca e din panouri direct si converteste din DC in AC cu frecventa variabila iar e rau, daca e din retea AC si converteste in DC cu PWM iar e rau.
Teoretic pentru eficienta ar fi direct curent continuu din fotovoltaice, ceva electronica sa ridice/scada voltajul la o tensiune fixa iar acea tensiune sa fie controlata PWM pentru a invarti compresorul cat mai precis.

Sau e posibil sa ma insel grav!

#15287
valioglu74

valioglu74

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 354
  • Înscris: 10.01.2014
Samsung in materie de AC nu e prima mea optiune. Am unul, dar de fapt e un Midea si nu prea imi place.

#15288
crisiacuf

crisiacuf

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 31.03.2017

View Postsebulbus, on 09 decembrie 2022 - 23:42, said:

Asta e chiar simplu. In loc sa convertesti din continuu in alternativ in invertorul FV si apoi in etajul de putere al AC din alternativ inapoi in continuu, aplici direct continuu etajului (care e tot un invertor) care scoate alternativ cu frecventa variabila cu care pilotezi frecventa compresorului.

Dee fiecare data cand citesti mai sus "convertesti" poti sa consideri cate 5-8% pierderi.

Daca nu ar fi vorba de diverse protectii la lipsa tensiunii built in poti sa faci asta cu orice AC inverter, daca-ti bati capul sa interceptezi pe placa traseele care alimenteaza IPM-ul. Hm.. ba cred ca daca lasi alimentarea placii pe retea poti sa basculezi exact in fata IPM intre DC redresat din retea si DC direct din solar.

Ma chinuie si pe mine de ceva timp ideea asta. Eu as merge pe alimentare directa a AC-ului cu un DC boost converter cu iesire de 270-310V DC dar inca nu am gasit unul de 1-2kw.
Oare un AC modern cu invertor are ceva ce merge pe AC sau e totul pe DC?!? Ma gandesc la ventilatorul de la unitatea externa de exemplu.

#15289
hvac

hvac

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 446
  • Înscris: 16.12.2020

View Posttheionutzradu1991, on 09 decembrie 2022 - 18:37, said:

Cateodata tehnologia mai ma si uimeste.
Pacat de pret!

AC care se poate lega direct la 4 panouri solare!


Interesant ca s-a gandit cineva la asa ceva.

View Postcrisiacuf, on 11 decembrie 2022 - 19:58, said:

Oare un AC modern cu invertor are ceva ce merge pe AC sau e totul pe DC?!? Ma gandesc la ventilatorul de la unitatea externa de exemplu.

Ventilatoarele sunt bldc deci alimentate cu DC. Cu AC sunt alimentate cele 2 placi  electronice din unitati ce produc DC pt componente.

View Postsebulbus, on 09 decembrie 2022 - 23:42, said:

Asta e chiar simplu. In loc sa convertesti din continuu in alternativ in invertorul FV si apoi in etajul de putere al AC din alternativ inapoi in continuu, aplici direct continuu etajului (care e tot un invertor) care scoate alternativ cu frecventa variabila cu care pilotezi frecventa compresorului.

Dee fiecare data cand citesti mai sus "convertesti" poti sa consideri cate 5-8% pierderi.

Daca nu ar fi vorba de diverse protectii la lipsa tensiunii built in poti sa faci asta cu orice AC inverter, daca-ti bati capul sa interceptezi pe placa traseele care alimenteaza IPM-ul. Hm.. ba cred ca daca lasi alimentarea placii pe retea poti sa basculezi exact in fata IPM intre DC redresat din retea si DC direct din solar.

Te rog dezvolta ca nu prea inteleg ce spui , sustii ca alimentarea compresorului in VFD (pe 3 fire) e in AC ?

Edited by hvac, 12 December 2022 - 21:12.


#15290
theionutzradu1991

theionutzradu1991

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,061
  • Înscris: 28.11.2017
Pana nu gasim pe cineva cu un osciloscop de hobby sa probeze niste fire pe acolo e mai dificil de aflat ce si cum.

La o cautare simpla
https://www.lg.com/r...tionat/lg-s09eg jos la motorul compresorului spune ca e BLDC , fara carbuni pe curent continuu, ceea cel mai probabil e controlat cu PWM.

La o cautare pe google pentru "split ac compressor motor types" da ca sumt mai multe feluri de motoare AC folosite, in general cu condensator 2in1 , de pornit si de rulat, sau cum o fi. Astea stiam ca sunt cu turatie fixa.

Acum pentru a modifica turatia unui motor AC i se poate modifica frecventa cu un VFD, variable frequency drive, convertizor de frecventa.

Daca dam pe aici https://www.roinstal...at-inverter-a89
spune ca
"Acest lucru este posibil printr-un sistem de frecventa variabila care are incorporat un invertor electric. In timp ce sistemul de frecventa variabila ajusteaza si transforma curentul alternativ de intrare in curent direct, un modulator de frecventa, care exista in inverter, ajusteaza curentul alternativ la o frecventa potrivita. Aceste procese electrice corecteaza turatia ventilatoarelor aerului conditionat."

Ceea se ar insemna acel VFD, sau ceva asemanator care modifica frecventa.

Acum ce aparate folosesc fie BLDC fie VFD pentru modificarea turatiilor nustiu!


Idee.
La un AC inverter i se da toata cablaria afara si electronica cu tot , ventilatoarele puse cumva la o alimentare fixa iar compresorul controlat fie cu un VFD fie cu PWM, sau cum vine si ar iesi ceva cum ar veni modurile P de la aparatele GREE, 26c 5xlight!
Ca pana la urma ,tot frigider e... in mare!

#15291
pexic

pexic

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,218
  • Înscris: 29.05.2004
nu este asa de complicat, trebuie doar sa cumperi un AC de tip "all dc"  , nu m-ar mira sa fie deja cateva modele de AC pe piata care sa mearga direct alimentate in DC  - 320V.
Sunt insa convins ca multe modele pot fi modificate doar inocuind alientarea partii de comanda care de obicei e u tranformator clasic - cu o sursa 230v - 12/5/etc V  DC, chestia e ca trebuie sa ai cunostinte de electronica pentru a face asta.
Ideal ar fi si conectarea unei mici baterii de 400V la iesirea panourilor pentru a scapa de eventualele probleme cauzate de norii razleti, insa nu cred ca e viabil d.p.d.v. economic.

#15292
luxury54

luxury54

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 699
  • Înscris: 25.10.2004
stand si analizand comportamentul total diferit a 2 modele Daikin asemanatoare din 2 ani diferiti, unul cu R410A si celelalt cu R32 dar ambele entry-level in anul lor de fabricatie, am tot cautat articole in ce priveste retrofit-ul agentului frigorific R410 in locul celui nou R32 si am ajuns la niste articole interesante si suficient de edificatoare ca sa ma determine sa inlocuiesc freonul la primavara!

FTXC35B se comporta execrabil in pragul temperaturilor de degivrare, face bruma multa pe radiator si nu e uniforma pe toata suprafata, aduna gheata in tavita datorita lipsei gaurilor suficiente de scurgere, randament si automat COP de rahat fata de cel cu R410A la aceeasi temp. exterioara (masurate gradele la iesirea UI si cel vechi e cu 10 grade peste cel nou la aceeasi setare)...cu precizarea ca am profitat de o zi nu demult in care au fost 12 grade cand am reusit sa verific si sa egalizez la presiune optima freonul R32 din el (punand aparatul pe functia de racire)
in acelasi timp, cel cu R410A are radiatorul perfect curat, fara nici o urma de bruma sau intentie de a incepe vreun proces de degivrare, iar cand totusi o face, are 6 gauri de scurgere si nu ramane deloc apa care sa inghete la sfarsitul ciclului de degivrare

va incurajez sa cititi articolul asta https://us18.campaig...0&id=335dc9b4f7

cu titlul "Can you replace flammable R32 with non-flammable R410A refrigerant in R32 designed equipment? YES you can & should"
poti inlocui freonul cu R410? da poti si ar trebui s-o si faci

== R32 & R410A compressor oils are the same.
este 100% compatibil, uleiul fiind identic
== Refrigerant charge less than R410A due to high discharge temp which might ignite the oil in the compression cycle
mai mica cantitatea de refrigerant din cauza temp de disch. mai mare si care ar putea inflama uleiul in cadrul ciclului de compresie
== increased compressor inverter speed to compensate for less refrigerant.
viteza compresorului substantial mai mare sa compenseze mai putina cantitate de agent frigorific - deci si UZURA mai mare si COP mai mic la rotatii multe !
== The refrigeration cycle for R32 has extra safety controls due to high discharge temperature & flammability.  Not needed for R410A but no harm.
== The compressor model and spec for both R410A & R32 is the same (LG equipment)
compresorul din teste e identic
== R410A is a mixture of 50% R32 & 50% R125 (a suppressant to the R32 flammability & lowers miscibility)
mixul dintre cele 2 gaze in cazul R410 a fost facut pt a diminua considerabil proprietatea puternic ignifuga a lui R32
== R410A being non-flammable is more tolerant to the presence of moisture.
e mult mai tolerant la umiditatea prezenta in sistem
== Who should pay? The manufacturers for not meeting regulations or providing a CHOICE.
cine ar trebui sa plateasca? producatorii pt ca nu iti ofera alegerea de-a decide ce freon sa cumperi odata cu aparatul, rahatul asta de R32 a fost facut doar din politica asta noua cu "carbon neutral", verde/anti-poluare in rest egal cu 0

https://www.racplus....eta-05-03-2018/

== R32 has a higher compressor discharge temperature than R410A, and will increase wear on the compressor, reducing its life significantly
va creste uzura compresorului, reducand drastic perioada lui de viata !

am mai atasat si un pdf interesant, in care a fost testat un sistem cu R32 in loc de R410 cu 3 incarcari diferite a cantitatii de freon si concluzia a fost ca niciuna dintre cele 3 probe nu a reusit sa atinga COP-ul sistemului incarcat initial cu R410 ! aici arata si formula de calcul cata cantitate ar tb. sa pui in plus de R410A fata de R32

deci e clar, la primavara R410A scrie pe fruntea lui FTXC35B !

Attached Files


Edited by luxury54, 14 December 2022 - 06:45.


#15293
crisiacuf

crisiacuf

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 31.03.2017
Daca folosesti generator cumva n ar strica sa pui si niste tetraetil de plumb in benzina. Generatorul va avea putere putin mai mare si va fi putin mai fiabil.
Oricat de pasionat de eficienta,eficientizare si optimizare  as fi eu nu as face asta totusi :)

#15294
sebulbus

sebulbus

    cereal killer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,929
  • Înscris: 03.12.2005

View Posthvac, on 12 decembrie 2022 - 21:09, said:

Te rog dezvolta ca nu prea inteleg ce spui , sustii ca alimentarea compresorului in VFD (pe 3 fire) e in AC ?

Un inverter simplu e un motor AC a carui viteza e variata variind frecventa tensiunii de alimentare. Asta se obtine in etajul de putere cu PWM cu duty cycle variabil panna ce tensiunea aparenta aproximeaza o sinusoida.

La alea DC inverter e un motor DC care si ala pentru eficienta maxima se comanda tot sinusoidal, dar aici motivul tine de randament si calitatea miscarii de rotatie comandate, mai ales la viteze mici.

#15295
radunre

radunre

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 85
  • Înscris: 05.02.2009
Referitor la BLDC și motoarele de compresor în aparatele cu inverter (practic un motor asincron cu rotor în scurt-circuit), ambele motoare sunt aemănătoare deci și controlul este foarte asemănător. Cele 3 faze sunt de tip "AC", adică oscilează peste/sub linia de zero, parametrii fiecărei faze sunt controlați și monitorizați de microprocesor, curentul, frecvența, tensiunea etc.

Ideea cu eliminarea conversiilor DC->AC->DC este interesantă, rămâne de văzut dacă partea de AC->DC din aparate au monitorizarea frecvenței de intrare. Dacă da, nu vor accepta curent DC.

Interesantă ideea de a schimba agentul refrigerant pe R410, urmăresc și studiez.

#15296
pexic

pexic

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,218
  • Înscris: 29.05.2004
nu vad dece ar monitoriza frecventa de intrare.. pur si simplu 230V AC trece printr-un filtru paraziti apoi e redresat si filtrat.

#15297
theionutzradu1991

theionutzradu1991

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,061
  • Înscris: 28.11.2017
Stiam eu aiurea sau...
La AC cu control de turatie se modifica doar frecventa, tensiunea ramanant tot 230V AC (se duce in sus si in jos de 0)Unda fiind tot sinusoidala.
La DC cu control PWM este un simplu curent DC la un voltaj fix  doar ca este controlat PWM, adica oprit si pornit de cateva mii de ori pe secunda, dar nu se duce "pe minus", ori e 0vdc ori e 230v DC.
La DC primitiv ar fi 230V ac in DC prin punte redresoare +cativa condensatori DC sa nu fie variatii  mari iar DC-ul asta trece printr-un tranzistor care il opreste si porneste de multe ori pe secunda.
Daca de ex avem 10000hz cu 50% duty cycle se opreste si porneste de 10000 ori pe secunda si jumate din timp sta pornit si jumatate oprit, functionand la 50% din putere, teoretic!

#15298
dudu76

dudu76

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 889
  • Înscris: 24.02.2010
eu cred ca randamentul lui R410 superior R32 se datoreaza faptului ca exista o cantitate mai mare de freon in agregatul respectiv, de exemplu la un AC de 24000 BTU pe R410 ai incarcatura de freon R410 de peste 2,5 kg iar la unul cu R32 ai doar 1,1 kg  , sunt curios daca creste randamentul aparatului doar prin schimbarea freonului

#15299
radunre

radunre

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 85
  • Înscris: 05.02.2009

View Postpexic, on 14 decembrie 2022 - 11:33, said:

nu vad dece ar monitoriza frecventa de intrare.. pur si simplu 230V AC trece printr-un filtru paraziti apoi e redresat si filtrat.

Multe VFD-uri monitorizează și frecvența rețelei. Foarte posibil ca invertoarele pentru compresoare AC să fie mai simpliste. Desi am reparat astfel de module, nu am alocat timp acestui aspect.

#15300
sebulbus

sebulbus

    cereal killer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,929
  • Înscris: 03.12.2005
Nu stiu cum functioneaza fara feedback sau daca are feedback mecanismul de compensarea factorului de putere, dar altfel cred ca il poti lasa sa supravegheze linistit reteaua, doar ca nu de acolo va fi alimentat efectiv integratul de putere care alimenteaza motorul.

Am mai pus eu undeva linkul asta, e un manual de reparatii pe unde-s explodate diverse scheme si indicate tensiuni de control

https://www.haierapp...ual--202008.pdf

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

8 user(s) are reading this topic

3 members, 5 guests, 0 anonymous users

constanta9, bobycristian, bobitzaaa

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate