Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
RPL2021: Instructiuni auto-recenzare

Info Coronavirus/Vaccin vs. Fake News

Ajutor pentru refugiatii ucraineni

[UNDE] Gasesc de inchiriat lumini...
 Henry Kissinger: Ucraina trebuie ...

La multi ani @BlueKing-69!

La multi ani @CostyNn96!

The importance of being an archit...
 City break de 3-4 zile ce locatie...

Mission: Impossible – Dead ...

Amenajare parcare interioara

Trotineta electrica noua cu 0,7 k...
 Netflix despagubeste statul itali...

Unde depun declaratia 230 redirec...

Reset la Windows 10 si reinstalar...

Redline T30 DVB T2/C
 

Centrale ARISTON (Merloni)

* * * * * 9 votes
  • Please log in to reply
12939 replies to this topic

#12799
Gabi-13

Gabi-13

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 22.01.2022
Va salut cu respect.
Am de câteva luni montată o centrală ariston clas one 24,la apartament de 50m cu 4 calorifere.
Vreau să știu și eu care sun parametrii optimi care trebuie pentru a merge bine centrala spun asta deoarece centrala la pornire are pentru o perioada niște zgomote, huruie vibrează.
Menționez că am chemat firma care mi-a montat centrala ea fiind în garanție, dar băieții au spus că așa sunt centralele ariston.
După ce am citit aici am văzut că nu este asa.
Va mulțumesc anticipat dacă m-ați pute ajuta cu acele stări optime ale centralei(mă refer la parametrii de baza)

#12800
iulianbrai

iulianbrai

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 19
  • Înscris: 12.05.2008

View Postmiile, on 21 ianuarie 2022 - 08:45, said:

Incerc sa gasesc vreun raspuns si pe acest topic.

Citesc de vreo 3 ore postarile legate de centrale termice cu condensare atat pe acest topic cat si prin alte parti si nu am gasit un raspuns care sa ma lamureasca in problema mea. Asa ca o expun in mod direct...

Am o centrala Ariston Cares Premium de 30 kw din noiembrie 2020. Deci este la a doua iarna. Daca in prima iarna nu i-am dat multa atentie in functionarea optima, acum cu nebunia cu gazele incerc s-o folosesc la randamentul maxim din punct de vedere al consumului de gaze si de confort...

Asa deci am o casa lunguiata (ca trenul), fara etaj, izolata cu polistiren, 160 mp incalziti cu 14 calorifere cu doua randuri de radiatoare in lungime totala de 14,9 m si doua "scarite" de baie.
Pana astazi am avut montat termostat setat la 22° permanent pentru ca este permanent cineva acasa si am si doi nepotei de 2 si 3 ani...
Ultima facura pe dec si partial ianuarie (30 zile) a venit in valoare de 1267 lei pentru 463 m3 ceea ce mi se pare mult.
Ca atare m-am hotarat sa renunt la termostat si sa folosesc central fara el.
Daca intre 3 ianuarie si 20 ianuarie (17 zile) media de consum a fost de 15,3 m3 pe zi, astazi fara termostat am consumat intre orele 12-16 (in 4 ore) 5 m3 la 55° pe tur. Apoi am coborat temperatura pe tur la 50° si am consumat 4 m3 in urmatoarele 4 ore (16-20). Deci mai mult decat cu termostatul.

Am obsevat deasemenea ca centrala pare ca nu se opreste mai deloc, cel putin eu n-am prins-o cu flacara stinsa in cele 8 ore de observatie.
Cand a fost pusa timp de 4 ore la 55°, returul a ajuns fierbinte APROAPE ca si turul iar cand am setat-o la 50°, diferenta de temperatura dintre tur si retur a crescut. Am constatat acest lucru prin pipaire cu mana si nu cu vreun termometru...
Caloriferele aflate in imediata vecinatate a centralei sunt obturate din robineti la intrare (deci tur) pentru a ajunge un debit de apa si la ultimele calorifere din retea, retea care pleaca din centrala in doua directii opuse.

INTREBAREA mea este daca mai pot seta ceva pe undeva pentru a scadea consumul sau sa ma intorc la termostat?

Asta am postat ieri.


Intretimp am coborat temperatura pe tur la 45°, temperaturile din camare au coborat pe la 22° cu plus (de la 23 cu plus in unele) ceea ce este bine, diferenta dintre tur si retur este insemnata iar consumul de gaz de la ora 00 pana la 8:20 azi dimineata a fost de 5,4 m3, deci sensibil redus fata de temperaturi de 55 si 50° puse pe tur.
In aceste conditii m-am apropiat de media de consum de 15,3 m3 pe 17 zile din ianuarie (03.01.22-20.01.22). 5,4m3 X 3 = 16,2m3, deci 1m3 in plus fata de medie. Confortul a crescut avand o temperatura constanta fara oscilatii ca si in cazul termostatului care lucra la o diferenta de 0,5°...

Insa ma ingrijoreaza faptul ca (am impresia ca) centrala arde non-stop in varianta fara termostat, cel putin asa se aude.

Este in regula acest aspect sau sa revin la termostat?
Ce pareri aveti?
Exista vreun pericol deosebit (pentru centrala) in aceste conditii?

La serviciu am o centrala,fara termostat, din 2007, merge continuu si nu are nimic ( model De Dietrich 45 kw). Privind economia la gaze, cea mai mare se obtine prin reducerea temperaturii interioare, un grad poate sa scada factura cu 5 - 7 %, dar si aici aajungi la o limita de disconfort, in fon nu ne-am invatat ca nemtii, sa stam la 16, 17 grade in casa, personal am constant pe 22,8, chiar daca o sa platesc aprox 1600 lei. Deci temperatura pe tur coborata si presiune in instalatie de max 1,2 bar, inseamna viata lunga pentru centrala. Daca in unele camere este mai cald, poti monta robineti cu cap termostatic pentru a reduce consumul de gaze.

#12801
geopsi

geopsi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,323
  • Înscris: 08.09.2006

View Postmiile, on 21 ianuarie 2022 - 08:45, said:

Incerc sa gasesc vreun raspuns si pe acest topic.

Citesc de vreo 3 ore postarile legate de centrale termice cu condensare atat pe acest topic cat si prin alte parti si nu am gasit un raspuns care sa ma lamureasca in problema mea. Asa ca o expun in mod direct...

Am o centrala Ariston Cares Premium de 30 kw din noiembrie 2020. Deci este la a doua iarna. Daca in prima iarna nu i-am dat multa atentie in functionarea optima, acum cu nebunia cu gazele incerc s-o folosesc la randamentul maxim din punct de vedere al consumului de gaze si de confort...

Asa deci am o casa lunguiata (ca trenul), fara etaj, izolata cu polistiren, 160 mp incalziti cu 14 calorifere cu doua randuri de radiatoare in lungime totala de 14,9 m si doua "scarite" de baie.
Pana astazi am avut montat termostat setat la 22° permanent pentru ca este permanent cineva acasa si am si doi nepotei de 2 si 3 ani...
Ultima facura pe dec si partial ianuarie (30 zile) a venit in valoare de 1267 lei pentru 463 m3 ceea ce mi se pare mult.
Ca atare m-am hotarat sa renunt la termostat si sa folosesc central fara el.
Daca intre 3 ianuarie si 20 ianuarie (17 zile) media de consum a fost de 15,3 m3 pe zi, astazi fara termostat am consumat intre orele 12-16 (in 4 ore) 5 m3 la 55° pe tur. Apoi am coborat temperatura pe tur la 50° si am consumat 4 m3 in urmatoarele 4 ore (16-20). Deci mai mult decat cu termostatul.

Am obsevat deasemenea ca centrala pare ca nu se opreste mai deloc, cel putin eu n-am prins-o cu flacara stinsa in cele 8 ore de observatie.
Cand a fost pusa timp de 4 ore la 55°, returul a ajuns fierbinte APROAPE ca si turul iar cand am setat-o la 50°, diferenta de temperatura dintre tur si retur a crescut. Am constatat acest lucru prin pipaire cu mana si nu cu vreun termometru...
Caloriferele aflate in imediata vecinatate a centralei sunt obturate din robineti la intrare (deci tur) pentru a ajunge un debit de apa si la ultimele calorifere din retea, retea care pleaca din centrala in doua directii opuse.

INTREBAREA mea este daca mai pot seta ceva pe undeva pentru a scadea consumul sau sa ma intorc la termostat?

Asta am postat ieri.


Intretimp am coborat temperatura pe tur la 45°, temperaturile din camare au coborat pe la 22° cu plus (de la 23 cu plus in unele) ceea ce este bine, diferenta dintre tur si retur este insemnata iar consumul de gaz de la ora 00 pana la 8:20 azi dimineata a fost de 5,4 m3, deci sensibil redus fata de temperaturi de 55 si 50° puse pe tur.
In aceste conditii m-am apropiat de media de consum de 15,3 m3 pe 17 zile din ianuarie (03.01.22-20.01.22). 5,4m3 X 3 = 16,2m3, deci 1m3 in plus fata de medie. Confortul a crescut avand o temperatura constanta fara oscilatii ca si in cazul termostatului care lucra la o diferenta de 0,5°...

Insa ma ingrijoreaza faptul ca (am impresia ca) centrala arde non-stop in varianta fara termostat, cel putin asa se aude.

Este in regula acest aspect sau sa revin la termostat?
Ce pareri aveti?
Exista vreun pericol deosebit (pentru centrala) in aceste conditii?
Nu este nici un pericol dar vezi de senzor interiror si exterior.
Tot la 160mp utili, 4.5m inaltimea camerei, 23.5 pus pe senzor (in multe camere este mai cald), casa neizolata si fara termopane am platit cu 70 de lei mai mult luna trecuta(cam 43mc in plus consum).
In primul an cand am pus centrala, am avut termostat on/off apoi am trecut la senzor, diferenta de consum dar mai ales de confort a fost sesizabila.Centrala merge non-stop pe iarna iar apa din ea sta de regula pe la 45 de grade, pe ger ajunge si pe la 50, o data am vazut si 56...

#12802
iliesculuigi

iliesculuigi

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 02.07.2010
Va salut cu respect !
incalzirea Ariston TX23MFFI nu functioneaza, placa CMP-BT-TEC HS 060102901323, ROM 93C56, CPU NEC TW BT   W-1.0
ramane doar  led verde aprins, fara mesaje de eroare
Potrivit proprietarului, problemele cu centrala au început după întreruperi repetate de curent..
Va rog,  daca ma puteti ajuta sa actualizez datele din 93C56.
Multumiri !

#12803
ramadoss

ramadoss

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 591
  • Înscris: 24.07.2012
Caut un utilizator de Genus One/Alteas System pentru a intreba de unele aspecte in functionarea centralei. Multumesc.

#12804
servoman

servoman

    Doua lucruri sunt infinite: universul si prostia umana si totusi

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,436
  • Înscris: 07.09.2008

View Postiliesculuigi, on 23 ianuarie 2022 - 16:02, said:


Apa calda functioneaza? Daca este o problema doar cu incalzirea atunci nu este de la memorie. Cauta la conexiunea termostatului de ambient de la acesta pana la cupla din placa electronica. Daca aici totul e bine mai verifica senzorul de temperatura de pe circuitul de incalzire. Dar mai intai trebuie sa ne spui daca pe apa calda functioneaza corect.

Edited by servoman, 23 January 2022 - 21:46.


#12805
dablue12

dablue12

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 181
  • Înscris: 09.06.2015
Buna seara,

Am o centrala genius one sistem, oncalzire in paroseala, 1 GPA, , termostat Computherm, inca nu am configurat/instalat zone.

1. Momentan turul imi arata 38 de grade, termostatul are hiztereza de 0.2C, totusi temperatura fluctueaza destul de mult in casa, adica, da comanda de pornire, , dar mai scade temperatura, cand se ipreste, mai creste temperatura ... e temperatura de tur prea mare

2. se poate seta centrala in asa fel incat sa aiba prioritate incalizirea? Cand incepe sa incalzeasca apa din boiler (200L) ni mai e incalzire.. aici temperatura e setata la  55C

3. Daca pun centrala pe modul auto, la incalzire (momentan nu e) isi regrleaza temperatura la care incalzeste agentul termic in functie de temperatura de retur?  Daca vreau sa modific tempertura cu +/-, imi apare +1C si creste, sau -1C si scade. Ce se regleaza acolo?

#12806
geopsi

geopsi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,323
  • Înscris: 08.09.2006
Auto merge doar cu senzor/senzori... Termostatul on/off mereu va crea fluctuatii de temperatura, daca stai la bloc si reglezi mereu temperatura apei in fct de temperatura de afara poti face sa fie mai putin sesizabil iar daca stai la casa si ai camere mari o sa se simta. Se simte mai ales aerul in casa cand este totul rece si cand este cald.
Singura solutie este sa ai senzori si sa mearga pe auto, atunci fluctuatiile sunt mult mai putin sesizabile.
Trebuie sa si elimini boilerul de 200l ca este foarte mare si sa folosesti apa calda preparata de centrala, in felul asta nuprea mai sunt fluctuatii pentru ca un dus dureaza putin si nu se fac pauze atat de mari, 200l sunt ceva ceva...

#12807
valid09

valid09

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 659
  • Înscris: 07.10.2013
Boilerul este mare și cred că serpentina are putere mica.
Eu la un ariston system 35 am un boiler de 32 kw DRAZICE OKC 160 NTR.
Și la mine este cam supradimensionat, dar apa ajunge la 45 de grade in 10 min.
Îți trebuie un boiler de putere cat mai apropiata de cea a centralei, iar daca ai 200 de litrii nu vad de ce ai incalzi-o la 55 de grade, numai dacă nu îți ajunge și trebuie să o amesteci cu rece că sa ai mai multa apa la temperatura optima pt duș.

#12808
ramadoss

ramadoss

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 591
  • Înscris: 24.07.2012

View Postgeopsi, on 24 ianuarie 2022 - 10:54, said:

Trebuie sa si elimini boilerul de 200l ca este foarte mare si sa folosesti apa calda preparata de centrala, in felul asta nuprea mai sunt fluctuatii pentru ca un dus dureaza putin si nu se fac pauze atat de mari, 200l sunt ceva ceva...
Depinde de boiler...eu am unul de 300 litri, dar numai 100 sunt incalziti de centrala,partea de sus...restul de panouri solare...
Si, la o asemenea centrala, nu poti folosi apa calda instant...Centrala produce agent termic care este directionat fie sa incalzeasca boilerul fie sa incalzeasca casa..

#12809
miile

miile

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 771
  • Înscris: 05.07.2015

View Postiulianbrai, on 22 ianuarie 2022 - 22:10, said:

La serviciu am o centrala,fara termostat, din 2007, merge continuu si nu are nimic ( model De Dietrich 45 kw). Privind economia la gaze, cea mai mare se obtine prin reducerea temperaturii interioare, un grad poate sa scada factura cu 5 - 7 %, dar si aici ajungi la o limita de disconfort, in fond nu ne-am invatat ca nemtii, sa stam la 16, 17 grade in casa, personal am constant pe 22,8, chiar daca o sa platesc aprox 1600 lei. Deci temperatura pe tur coborata si presiune in instalatie de max 1,2 bar, inseamna viata lunga pentru centrala. Daca in unele camere este mai cald, poti monta robineti cu cap termostatic pentru a reduce consumul de gaze.



View Postgeopsi, on 23 ianuarie 2022 - 13:16, said:

Nu este nici un pericol dar vezi de senzor interiror si exterior.
Tot la 160mp utili, 4.5m inaltimea camerei, 23.5 pus pe senzor (in multe camere este mai cald), casa neizolata si fara termopane am platit cu 70 de lei mai mult luna trecuta(cam 43mc in plus consum).
In primul an cand am pus centrala, am avut termostat on/off apoi am trecut la senzor, diferenta de consum dar mai ales de confort a fost sesizabila.Centrala merge non-stop pe iarna iar apa din ea sta de regula pe la 45 de grade, pe ger ajunge si pe la 50, o data am vazut si 56...


Da, va multumesc pentru raspunsuri.


Iata ce am hotarat pana la urma si ce-am facut in ultimele zile legat de problemele/intrebarile mele si in urma raspunsurilor primite.
Desi am plecat la drum cu ideea reducerii consumului de gaz, am ajuns la concluzia ca pot optine confort sporit la aproximativ acelasi consum de gaz eliminand termostatul on/off. Am mentionat mai sus ca mereu sunt cateva persoane in casa si atunci este nevoie de caldura permanent. Confortul a crescut datorita unei temperaturi constante ceea ce cu termostatul nu se intampla...

La temperaturi exterioare in jurul a zero grade (de la minus doua in sus) am mers cu 450 pe tur insa cand afara (mai ales noaptea) scadea temperatura mai mult (minus 4, 5, 6 sau 70 ) trebuia sa cresc gradele pe tur si astfel am ajuns si la 500 pentru a pastra acelasi confort de 220 (22 +- 0,20). cam in toate camere am aceeasi temperatura in afara de bucatarie unda am usa exterioara si hota cu tub in afara. Dar in bucatarie a fost tot timpul mai rece cand nu se gateste ceva.

Am monitorizat consumul de gaz in ultimele 3 - 4 zile
Consumul pana in 20 ianuarie (cu termostat) a fost in medie 15,3 m3/zi (media pe 17 zile anterioare, 3 - 20 ianuarie).
In data de 21 ian fara termostat am consumat 15,5 m3/24 ore
In 22 ian am consumat 15,2 m3/24 ore
In 23 ian am consumat 17 m3/24 h iar astazi am consumat cel mai mult pentru ca in aceasta  noapte au fost si minus 70, 19,9 m3/24 h. Citirea am facut-o in fiecare zi la ora 12 (pranz).

In continuare problema apare la urmarirea temperaturii de afara si setarea manuala a temperaturii de pe tur.

Am vazut ca se pomeneste in general si in raspunsuri directe de senzori externi si chiar interni. ma gandesc ca acesti senzori au rolul tocmai de a te/ma scuti de a face manual setarile de temperatura la centrala.

Am vazut de asemenea (prin ceva materiale) ca centrala mea (Ariston Cares Premium 30 EU) ar suporta un senzor extern (ma gandesc ca si intern) insa nu am vazut unde se prinde acest senzor la centrala sau trebuie neaparat sa vina un mester de la Ariston? Este nevoie si de ceva setari pe undeva sau totul este simplu ca la termostat on/off? Aceeasi intrebare si in cazul sondei de interior?...

#12810
valid09

valid09

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 659
  • Înscris: 07.10.2013
Senzorul de  exterior se montează la bornele SE.  Setați parametrii 421, 422...etc. , aveți indicații la pag 23

Attached Files



#12811
geopsi

geopsi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,323
  • Înscris: 08.09.2006
Senzorii se prind pe placa la fel ca termostatul dar nu in acelasi lor. Gasesti in manualul de service portul exact dar cel mai bine chemi pe cineva care se pricepe, si eu am vrut sa ii montez eu dar nu merita, mai bine suni la cei de la care ai luat centrala si ii monteaza ei in 10-15 min. Senzorii  regleaza automat viteza pompei si temperatura pe tur astfel incat sa pastreze cate grade ii setezi. Pentru mine pot spune ca merita per total mai ales la casa.

La ale mele genus premium evo si alteas mergea si cu termostat si senzor extern doar dar am preferat sa ii iau pe amandoi si culmea merg dferit in sensul ca genus premium evo de 35kw moduleaza mult mai bine decat alteas de 24kw care este mai noua. Moduleaza mai bine in sensul ca la alteas face ce face si tot se opreste din cand in cand dar este si diferit, genus este la casa, alteas la bloc, la casa merge o gramada de timp pe 35 de grade la bloc nu imi aduc aminte sa fi mers atat de incet, merge cam tare apoi  se mai si opreste.

Pentru economie poti pune robineti termostatati pe primele calorifere de dupa centrala si ajuta oarecum dar trebuie sa duci termostatul in cea mai rece camera, setezi acolo cat vrei sa fie apoi din robineti in celelalte, teoretic merge bine practic mai apar oscilatii, poate depinde si ce robineti iei.

#12812
a-19

a-19

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 25.01.2022
buna ziua. am o centrala ariston clasa evo premium 24, prin condensare, cumpărată acum 6 ani. de ieri pornește cate 10 secunde la fiecare 5 minute. am resetat centrala, am resetat termostatul de camera și e la fel. arde flacăra 10 secunde apoi iar pauza 5 minute. știe poate cineva ce ar putea fi?multumesc

#12813
manead

manead

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 928
  • Înscris: 08.09.2006

View Postnatalia71, on 18 ianuarie 2022 - 17:35, said:

Bună, Funcția purge, dacă o folosesc ajuta la ceva? Mai trebuie deschis vreun robinet sau altceva?
Salut,
te-ai lamurit? si eu am aceeasi dilema

#12814
iliesculuigi

iliesculuigi

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 02.07.2010

View Postservoman, on 23 ianuarie 2022 - 21:46, said:

Apa calda functioneaza? Daca este o problema doar cu incalzirea atunci nu este de la memorie. Cauta la conexiunea termostatului de ambient de la acesta pana la cupla din placa electronica. Daca aici totul e bine mai verifica senzorul de temperatura de pe circuitul de incalzire. Dar mai intai trebuie sa ne spui daca pe apa calda functioneaza corect.
Problema rezolvata : centrala veche nu are eroare la senzorul manometru de minim. Citeam pe ceas ca am presiune si am ignorat senzorul.
Bun si asa,  ne ajuta la experienta . Multumiri pentru suport .

View Postiliesculuigi, on 25 ianuarie 2022 - 13:22, said:

Problema rezolvata : centrala veche nu are eroare la senzorul manometru de minim. Citeam pe ceas ca am presiune si am ignorat senzorul.
Bun si asa,  ne ajuta la experienta . Multumiri pentru suport .
presometru de minim, nu e manometru   greseala mea

#12815
Rretro

Rretro

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 397
  • Înscris: 10.03.2020

View Postmanead, on 25 ianuarie 2022 - 12:36, said:


Salut,
te-ai lamurit? si eu am aceeasi dilema
Da, ajută, se aeriseste centrala.. Nu trebuie să deschizi sau să închizi nici un robinet

#12816
Sorin2coco

Sorin2coco

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 18.12.2018
buna ziua,
am o centrala ariston tx23mffi m-am trezit cu led rosu aprins ,si nu se mai reseteaza.
apas reset se sting ledurile(verde si rosu)si se reaprind imediat.imi puteti spune o cauza mai ales ca este sambata
ps.sunt din slatina olt

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate