Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Unde mai gasesti oamenii dupa adr...

Site nou in wordpress

Intrebare touchpad
 Win7 pe HDD sau SSD?

Precontract vanzare cumparare apa...

Ce scula de debitat pal e folosit...

Arzator dublu aragaz.
 Presiune Centrala Ariston.

DVR 4 canale functioneaza cu un ...

Redactare CV

Limite maxime amenzi contraven...
 Folie protectoare pentru ecrane (...

Spalare masina sau nu

Alternative la "we are sunset...

Īncheiere penala dezinvestire
 

Cd-rom pe "post" de CD Player (de masina)

- - - - -
  • Please log in to reply
33 replies to this topic

#1
fiziflash

fiziflash

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 579
  • Înscris: 21.07.2003
Am "nevoie" sa pun un CD ROM Benq pe o masina, pe post de cd player :)  :biglaugh:
Am mai vazut chestia asta intr-o Dacie, si eu m-am gandit sa fac in felul urmator (singura "susta" fiind la alimentare):
- un stabilizator de 12 V si unul de 5V amandoua alimentate de la baterie, masa luata direct din baterie, si am facut "priza" de alimentare pt. jucarie.
Intrebarea mea este daca ar mai trebui "ceva" condensatori pentru filtrare, sau eventual daca gresesc cu ideea mea. (nu as vrea sa fac varza cd rom ul).
P.S. Am mai pus niste boxe de calculator pe o masina, si functioneaza perfect de un an.

#2
cniky

cniky

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 408
  • Înscris: 24.05.2003
da.., iti trebuie 2 stabilizatoare 7805 pt. tensiunea de 5V si 7812 pt. tensiunea de 12,cauta pe net schemele practice de aplicatie a acestor stabilizatoare integrate,sau, Pin1 Vin, Pin2 GND, Pin3 Vout) , atat pe Vin cat si pe Vout trebuie puse condensatoare de filtraj - Vin 100nF/100V + 500-1000uF/25V sau mai mare.
Evident pune stabilizatoarele pe radiatoare, sa fi atent ca cel de 5V are o disipatie de caldura mai mare decat cel de 12V in aplicatia pe care vrei sa le folosesti.

Multa bafta... ;)

#3
fiziflash

fiziflash

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 579
  • Înscris: 21.07.2003

Quote

Originally posted by cniky
da.., iti trebuie 2 stabilizatoare 7805 pt. tensiunea de 5V si 7812 pt. tensiunea de 12,cauta pe net schemele practice de aplicatie a acestor stabilizatoare integrate,sau, Pin1 Vin, Pin2 GND, Pin3 Vout) , atat pe Vin cat si pe Vout trebuie puse condensatoare de filtraj - Vin 100nF/100V + 500-1000uF/25V sau mai mare.
Evident pune stabilizatoarele pe radiatoare, sa fi atent ca cel de 5V are o disipatie de caldura mai mare decat cel de 12V in aplicatia pe care vrei sa le folosesti.

Multa bafta... ;)

Multumesc pentru raspunsul tau. Te mai "stresez" cu o lamurire sa fiu sigur. Deci pe V IN (la ambele) pun condensatoare de 100nf/100v pana la 500v iar la V OUT de 500nf pana la 1000 uF cu 25 de v?

#4
mister_rf

mister_rf

    freelancer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,889
  • Înscris: 22.10.2002
La intrare se pun doua condensatoare: unul electrolitic de valoare 1000uF/25V (sau la 35-50 V) si al doilea condensator ceramic sau multistrat cu valoarea de 100-220nF la 50-100V .
Pentru iesire este suficient un condensator electrolitic de 100 uF/25V si un condensator ceramic sau multistrat de 10-22 nF.  :)

#5
fiziflash

fiziflash

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 579
  • Înscris: 21.07.2003
am inteles...inca o nelamurire :) care le pun primele ? adik intai electroliticul si dupa aia multistratul? (privind dinspre alimentare)

#6
cniky

cniky

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 408
  • Înscris: 24.05.2003
Doamne ce probleme existentiale ai ... :D ,ca sa fi impacat cu tine, pune cele de 100nF cat mai aproape de terminalele regulatorului ;)

#7
fiziflash

fiziflash

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 579
  • Înscris: 21.07.2003
lool
nu sunt asa "nataru".
Mai sus zicea ca trebuie pus doua condensatore pe intrere, unul electrolitic si unul ceramic. Si intrebam ordinea...adik + ceramic,electrolitic,In sau + electrolitic, ceramic, IN

#8
mister_rf

mister_rf

    freelancer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,889
  • Înscris: 22.10.2002
Se pun doua condensatoare pentru ca se doreste o filtrare cit mai buna si pentru frecventele joase -> condensatorul electrolitic, dar si pentru frecventele inalte (ex. semnale radio, Tv sau chiar oscilatii parazite generate local) -> si doarece condensatoarele electrolitice nu filtreaza bine aceste frecvente, se impune folosirea  unui condensator ceramic sau multistrat (deoarece acestea au inductanta interna minima).  :cool:
Am facut acesta precizare pentru a explica necesitatea folosirii unor terminale cit mai scurte pentru condensatoarele ceramice/multistrat si conectatrea acestora cit mai aproape de pinii  stabilizatorului de tensiune.  :)

#9
oki_doki

oki_doki

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 881
  • Înscris: 28.11.2001
offtopic: nu era mai simplu sa deseneze cineva o schema pentru a evita confuziile ?  :D

#10
sigxcpu

sigxcpu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,606
  • Înscris: 22.09.2002
eu am alimentat la masina si ipaq (pe post de mp3 player) si discman si nu am avut nici o problema. au functionat perfect (exceptand socurile, n-am gasit nici o solutie anti-gropi :) )

am folosit un coborator de tensiune de la 12 la 5 (se gasesc in comert, se alimenteaza de la bricheta)

#11
cniky

cniky

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 408
  • Înscris: 24.05.2003

Quote

Originally posted by fiziflash
Multumesc pentru raspunsul tau. Te mai "stresez" cu o lamurire sa fiu sigur. Deci pe V IN (la ambele) pun condensatoare de 100nf/100v pana la 500v iar la V OUT de 500nf pana la 1000 uF cu 25 de v?


atat pe Vin cat si pe Vout trebuie puse condensatoare de filtraj de 100nF/100V + 500-1000uF/25V sau mai mare, la ambele stabilizatoare

...am sa fac zilele astea o scema si am sa pun aici, sa nu mai existe nelamuriri  ;)

#12
oki_doki

oki_doki

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 881
  • Înscris: 28.11.2001
@sigxcpu: nu ai incercat cu o "invelire" in burete de vreo 2-3 cm grosime ?

#13
Gizmo

Gizmo

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 624
  • Înscris: 12.09.2003
Am avut un coleg de facultate care a facut asa ceva ... totul mergea frumos numai ca la orice hopulet sarea CD-ul .... dupa 2 saptamani a renuntat sa-l mai foloseasca .... se enerva prea rau .... q : - ))))

#14
sigxcpu

sigxcpu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,606
  • Înscris: 22.09.2002
@oki_doki: nu. am procedat la fel ca si colegul lui Gizmo. acum e la femeie discman-ul, oricum. mi l-a luat, daca tot "nu-l folosesc" :)

#15
oki_doki

oki_doki

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 881
  • Înscris: 28.11.2001
@cniky : eu mai astept desenul :P

#16
yagi

yagi

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 181
  • Înscris: 08.01.2004
Uite o shema de catalog cu pt surse 78xx. Pune si tu radiator ca lumea pe integrate. Bafta!

#17
BM

BM

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 26
  • Înscris: 08.01.2004
Am si io o problema. Am urmatoarea configuratie: +12 V de la baterie, intra intr-un deparazitor, apoi un 7805 si un 7812 ce alimenteaza un amplificator de 15 W cumparat din comertz shi un cd-rom. Cablu tata-tata de la cd-rom  intra L. in si R in in amplificator iar masa mufei este legata la firul de masa ce-l folosesc pt tot montajul. Nu am absolut deloc probleme cu saritul cd-ului (e de 24X cu buffer mare), iar sunetul este super beton chiar shi cu nishte boxe mai amarate. Problema e ca atunci cand alimentez tot montajul, incepe sa invarta cd-ul (sa-l citeasca ) si mi se aude motorasul cd-romului in boxe. In plus, la volum mic al sunetului (din rotita cd-romului) mi se aud ceva paraziti pe fundal. Puteti va rog sa-mi dati o solutie pt a scoate aceste sunete? Nu am inteles de mai sus cum cum se pun exact condensatorii, shi oricum , nu ar fi trebuit sa aibe deparazitorul asha ceva? Pot sa fie probleme de la amplificator sau trebuie montat deparazitorul in alta pozitie pe schema? Va multumesc pentru ajutor. Daca e cineva interesat de montajul pe care l-am realizat pana acum, ii stau cu placere la dispozitie.

#18
mister_rf

mister_rf

    freelancer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,889
  • Înscris: 22.10.2002
Filtrul de deparazitare instalat intre un casetofon si alimentarea masinii are rolul de a taia zgomotele din circuitul motorului.
Pe tine te deranjeaza zgomotele create local, exemplu motorul de actionare CD si care se transmit prin partea comuna a traseului de masa-> motor + iesirea de semnal - iar solutia este combaterea acestor zgomote la "sursa" si o separare a traseelor de masa (daca este posibil). Ar trebui sa folosesti ceva condensatoare puse intern linga motorul CD-ului si sa folosesti un fir de masa cit mai gros. In functie de cum este facuta conectarea la masa se poate testa daca se elimina perturbatiile cu firul de semnal avind ecranul legat doar la intrarea amplifului. :)

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate