Chirurgia spinală minim invazivă
Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical. Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale. www.neurohope.ro |
Țuica de prune
Last Updated: Feb 22 2024 16:57, Started by
Piorel
, Sep 10 2007 21:24
·
25
#2089
Posted 30 May 2022 - 19:01
sebybastian, on 30 mai 2022 - 11:55, said:
Se poate folosi si apa plata fara probleme, nu este musai nevoie de apa distilata. Mai important de avut in vedere: turnati alcool in apa si nu apa in alcool atunci cand o amestecati pe tot timpul procesului si la combinare sa folositi apa si alcoolul la aceeasi temperatura (ideal 22-24 grade). Stima. |
#2090
Posted 30 May 2022 - 20:06
sebybastian, on 30 mai 2022 - 11:55, said:
Se poate folosi si apa plata fara probleme, nu este musai nevoie de apa distilata. Mai important de avut in vedere: turnati alcool in apa si nu apa in alcool atunci cand o amestecati pe tot timpul procesului si la combinare sa folositi apa si alcoolul la aceeasi temperatura (ideal 22-24 grade). Stima. |
#2091
Posted 31 May 2022 - 14:11
AlexD2, on 30 mai 2022 - 19:01, said:
Adica invers, apa in alcool, ca daca torni alcool in apa, solutia fiind foarte diluata la inceput, se tulbura instant si apoi tulbureala aia greu mai dispare chiar daca alcoolul respectiv se concentreaza pe parcurs. Nop, exact cum am spus. Cine vrea poate sa testeze si asa si invers. Torni alcool intr-o cantitate mica de apa. Pe parcurs se face uneori albicioasa (as zice de la 25 la 35% alcool in amestec) apoi se limpezeste la fel de instant spre 40%. Invers se tulbura exact spre 38-40% si asa ramane (tulbure) si nu mai scapi decat prin filtrare. In schimb, daca sa zicem ca ai un alcool de 66% si vrei sa-l aduci la un 54% poti turna apa direct in amestec, dar incet si amestecand continuu (la 22-24 grade C ambele lichide - foarte importanta si temperatura). M-am jucat cativa ani cu amestecurile astea strangand din dinti sa nu o tulbur (prea tare) pana cand m-am plictisit si am trecut pe pompa cu filtre de sub 1um si e mult mai simplu ca o poti aduce fix la ce alcoolemie vrei (e loterie cu tipurile de alcool rezultate si apa folosita). Totusi, daca puneti multa apa se pierde din arome (logic se dilueaza si ele). Partea buna este ca la o tuica tare si aspra se mai domolesc lucrurile (mai ales daca o mai si lasi 1-2ani). Daca e placuta si aromata mai bine o lasi acolo unde e la 43-45% decat sa o aduci la 38% si fara viata! Stima. |
#2092
Posted 28 July 2022 - 13:07
Prunele afectate de Plum Pox pot da gusturi ciudate/diferite borhotului si care se regasesc apoi si in produsul final, adica in tuica/palinca?
Stima. |
#2093
Posted 29 July 2022 - 05:02
dacă o poți mînca și are gust bun o poți folosi
țuică bună se face cind ai o materie primă bună, lipsită de fructe mucegăite sau chiar putrezite, coaptă bine, fermentarea să decurgă în condiții optime iar distilarea să se facă după tipic în concluzie, dacă ai multe și coapte bine, bagă! |
#2094
Posted 28 August 2022 - 20:30
Buna colegi, producatori amatori. A venit aproape toamna si sezonul de facut boasca pt o tuica buna la iarna.
Anul acesta am avut multe prune, am strins ieri citeva, cam 90kg. Azi bagate la butoi. Pun si niste poze sa vedeti cum leam facut. Leam spalat , curatate de codite, de frunze ierburi etc..,leam zdrobit bine , fara sa sparg simburii, si puse la butoi. In butoi am adaugat apa calda, drojdie , enzime, hrana pt drojdie, si ceva zahar. Deja dupa 6 ore a inceput fermentatia. Folosesc drojdie speciala, care duce pina la 20%alc.in boasca. Bineinteles cu ajutorul zaharului adaugat . Avantajele se nu mai le explic , sunt scrise nenumarate ori aici pe forum. Va doresc succes in productia din toamna. Attached Files |
#2095
Posted 28 August 2022 - 20:43
Cel mai mult mi-a placut metoda de terciuit, dar de erau niste fete desculte imi placea si mai mult
|
#2096
Posted 29 August 2022 - 09:32
Si mie imi place metoda de zdrobit, o foloseam si noi candva dar daca nu ai prunele foarte coapte sa stii ca raman multe intregi, mai trebuie sa le rupi cu mana. Dar e mai bine asa pentru fructe decat sa folosesti un zdrobitor care oxideaza puternic plamada (ideal ar fi din inox sa ai totul).
Ce drojdie folosesti de se duce in 20%? Eu mai mult de 16% nu am reusit sa ajung niciodata, si asta la cirese, nicidecum la prune. Apoi la ce prune vad eu pe acolo nu ai zaharuri mai mult de 8% maxim 10% cu indulgenta, doar daca ai bagat 6-8kg de zahar suplimentar la 100kg de fructe. Succes! Stima. |
#2097
Posted 29 August 2022 - 10:22
Buna, da metoda e buna de zdrobit, pt cantitati mai mici cum fac eu. Le calc bine
nu ramin intregi nici una. Si clar ca masi uita si eu la niste fete cum le zdrobesc ,asa ca pe vremuri la struguri. Nu folosesc aparate speciale, 1., nu am spatiu,..2 . Am cantitati mici de prelucrat, si 3..se stie ca in germania te frige rau daca esti prins cu facutu de tuica. Da am pus cam 8 kg de zahar, la 90 kg boasca. Si folosesc drojdia asta, cumparata de pe e.bay. Vezi poza, am traduso. Cred ca sunt vinzatori care vind si in rom marfa. Pt cine doreste astfel de drojdie. Oricum, la o boasca se pune drojdie,cel mai important,..lasind la oparte zaharul. !! Succes la produs ! Attached Files |
#2098
Posted 30 August 2022 - 15:51
Am pus într-un butoi prune căzute pe jos în urma unei vijelii, amestecate, și coapte, și crude, dar și cu monilioza. Cam în părți egale fiecare. Poate ieși țuică din asemenea compoziție, și cam cât zahar sa adaug la 100 kg de prune?
De asemenea, imi poate recomanda un coleg un soi bun de prune pt făcut țuică? Am 4 pruni Record se cheamă, asemănători cu Stanley și as mai avea loc sa pun 2, dar care sa se preteze cel mai bine la țuică. Mulțumesc. Edited by sov, 30 August 2022 - 15:57. |
|
#2099
Posted 31 August 2022 - 10:40
Nu am experienta foarte vasta, dar incerc sa raspund in baza celor observate de mine in aproximativ 20 de ani de teste si joaca.
Daca se poate eu recomand evitarea fructelor cu monilioza. Problema nu se pune neaparat la cele vizibil afectate de monilioza, ci mai degraba la fructele cat de cat ok, la care in prima faza nici nu observi ca sunt afectate. Ma refer la fructele culese in ladite astazi si a doua zi vezi ca deja 1/5 sunt praf sau cu un inceput de putregai pe ele. Eu sunt de parere ca aceste fructe afecteaza calitativ atat fermentatia cat si gustul distilatului si eu incerc sa ma feresc de ele pe cat posibil, adica incerc sa-mi produc propriile fructe pentru distilate, coapte si sanatoase. Tuica iese din orice are zaharuri (si prunele semicoapte sau cu monilioza au ceva zaharuri). Deci cu siguranta obtii ceva tuica acolo (fructele sa le zdrobesti pe toate in borhot, mai ales cele mai crude). Zahar prea mult nu se justifica deoarece nu o sa existe drojdii care sa-ti ridice o alcoolemie in produsul final mai mare de 10-12%, doar daca folosesti drojdii selectionate (eu zic un maxim de 4-6kg zahar la 100kg fruct). Pe langa Record eu as planta ceva cu maturare in aceeasi perioada, +- 7-10 zile ca sa fie mai usor cu prelucrarea borhotului (sunt culese in aceeasi perioada si puse la fermentat) si in plus as alege un soi polenizator pentru Record (daca are polenizator bun leaga foarte bine). Este discutabila alegerea celui mai bun soi pentru tuica din motive evidente legate de resurse, precipitatii, daunatori, etc Anul acesta spre exemplu vad ca a fost foarte bun pentru Stanley, fata de alti ani (e doar un exemplu) dar eu pentru tuica folosesc toate prunele de la toate soiurile avute si am cateva prin livada (as fi subiectiv sa recomand doar un soi anume). Stima. |
#2101
Posted 04 September 2022 - 18:19
Am o intrebare: un cazan de țuică de 100 l încape într-o mașină break? Un Opel break, rabatez și scaunele din spate , însă nu știu dacă încape, și trebuie sa ma duc să-l iau de la 250 km distanta, n-aș vrea sa fac un drum degeaba.
|
#2102
Posted 04 September 2022 - 18:56
Depinde de cum e proportionat caznul dar in mod normal incape fara probleme. De obicei la cazane dimensiunea cea mai mica e inaltimea (fara comanac) asa ca daca ai dificultati incerca sa tii cont de asta. Ca sa fii sigur cere dimensiunile si atunci vezi cum te incadrezi.
|
#2103
Posted 05 September 2022 - 08:18
sov, on 04 septembrie 2022 - 18:19, said:
Am o intrebare: un cazan de țuică de 100 l încape într-o mașină break? Un Opel break, rabatez și scaunele din spate , însă nu știu dacă încape, și trebuie sa ma duc să-l iau de la 250 km distanta, n-aș vrea sa fac un drum degeaba. Eu am bagat intr-o Honda Jazz un cazan de 120l + focarul (soba) pe lemne in care intra cazanul. Ma gandesc ca Opel break ar trebui sa fie mai spatios de atat. Stima. |
|
#2105
Posted 05 September 2022 - 20:12
Revin cu o problema la cazanul pe care l-am luat. E vorba de răcitor, nu sint mulțumit de el, e o spirala destul de mica, băgată într-un butoi de plastic de 60 l. Ma gândesc sa caut ori sa cumpăr unul gata făcut, ori sa fac eu unul. Pt a doua variantă, unde as putea gasi bara de cupru, sint bune cele de la magazinele de instalații termice, sau exista și cupru alimentar?
|
#2106
Posted 05 September 2022 - 20:40
sov, on 05 septembrie 2022 - 20:12, said:
Revin cu o problema la cazanul pe care l-am luat. E vorba de răcitor, nu sint mulțumit de el, e o spirala destul de mica, băgată într-un butoi de plastic de 60 l. Ma gândesc sa caut ori sa cumpăr unul gata făcut, ori sa fac eu unul. Pt a doua variantă, unde as putea gasi bara de cupru, sint bune cele de la magazinele de instalații termice, sau exista și cupru alimentar? |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users