Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Livrare Hyundai i30 2022 cu DCT

Brother Eroare scanare A9

Achizitie auto
 Procedura Preschimbare nr verzi p...

Copiii si obezitatea

Reglare greutate doza Unitra GS-431

Potrivire jante ?
 instant sau dus electric?

Microfon extern pentru ML/DSLR

Schimbare parbriz

Costuri achiziție garsoniera.
 Pensii publice - Venit total asig...

Solutie (lichid pulverizat) pentr...

Backup calling

Ce placa video recomandati si car...
 

Prețuri pentru proiectare

- - - - -
 • Please log in to reply
115 replies to this topic

#37
elram

elram

  New Member

 • Grup: Members
 • Posts: 17
 • Înscris: 03.10.2006
Si un doctor, ce sa mai zica? Daca un arhitect cere mai mult de 500E pentru PAC, din venitul de doctor debutant in cate secole se poate construi o casa? Chiar si cu credit!

View Postrelu_24, on Oct 19 2007, 15:36, said:

@elram
Tu crezi ca un arhitect face 6 ani de facultate si dupa mai slujeste pe la diferite firme inca 2 ani ca sa isi ia stampila de arhitect ca sa iti faca tie proiectul gratis?
Tu ai face munca patriotica in speranta ca iei bani de la Becali? :)


#38
renderman

renderman

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 3,450
 • Înscris: 30.11.2004

View Postelram, on Oct 22 2007, 18:27, said:

Si un doctor, ce sa mai zica? Daca un arhitect cere mai mult de 500E pentru PAC, din venitul de doctor debutant in cate secole se poate construi o casa? Chiar si cu credit!

Pe chestiunea asta se poate discuta la nesfarsit. NE place nu ne place asta e... vrei casa, platesti... Nu e nimeni vinovat ca cineva a ales o meserie sau alta... la notari platim fara sa carcotim, la avocati la fel... in schimb la arhitectura ne pricepem toti <_<

#39
porphyrogenitus

porphyrogenitus

  priveste profund

 • Grup: Validating
 • Posts: 23,297
 • Înscris: 30.10.2005

View Postrenderman, on Oct 22 2007, 23:27, said:

Pe chestiunea asta se poate discuta la nesfarsit. NE place nu ne place asta e... vrei casa, platesti...
nu cred ca punctezi bine.
Repet, traim intr'o economie de piata, cel putin libera. Preturile diferitelor servicii se regleaza natural prin mecanisme deja cunoscute. Exista profesii onorabile si grav afectate de sistemu' de management. Normal, lucrezi la stat, esti oropsit. Sunt medici care cistiga zeci de mii de euro pe luna in sistem privat, la fel cum sunt si profesori universitari care cistiga foarte bine din joburi de consultanti prin diferite corporatii. Sa nu generalizam.
Si mai e un aspect destul de simplu de anticipat. Costurile legate de productia unui proiect. Am justificat acum 2 ani pe fostu' topic de case, cel inchis si stickuit, cheltuielile legate de productia unui proiect. Foarte multa lume confunda desenele tehnice cu notiunea de proiect. Nu e vb. doar de atit. Ca sa ajungi la o solutie, au loc numeroase discutii si modificari care mininca timp. Tot atit de mult timp este alocat pt. consultarea cu inginerii si mai ales, realizarea documentatiilor pt. avize si acorduri.
Tot in onorariul de proiectare sunt incluse si vizitele obligatorii la fazele determinante. Unii beneficiari isi cer acest drept, altii nu. Problema lor.
Puse cap la cap, toate aceste marunte detalii se aduna, si UPS, vezi cum cheltuielile cresc considerabil.
Daca ar fi sa fac doar proiectu' de arhitectura, si sa'i pun in mina beneficiarului documentatia, delegindu'l pe el sa'si bata capu' cu inginerii, avize, acorduri, autorizatii, cred ca as lucra la juma' din pretu' pe care'l percep. As prefera asta, da' uite ca nu'i posibil.

#40
Astrul

Astrul

  PHD in fiare si betoane

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 14,798
 • Înscris: 10.05.2007
Hai sa fim seriosi, vecinii mei sunt doctori. au 2 apartamente, casa, 2 jeepuri si un super BMW sa-si tina fata cocheta. a...si cabeinet particular pentru fata lor cea scumpa.
deam, pacat ca nu mi-a placut medicina. la faza cu doctorul chiar ai dat-o-n bara. numai in o ora 2 ia de la o operatie 5-6 milioane ca altfel nici nu te baga in seama. sa fim seriosi, un doctor castiga mult mai bine ca un arhitect. cel putin eu am peste 10 exemple.

#41
X-plane

X-plane

  ANTICOMUNIST.

 • Grup: Validating
 • Posts: 7,838
 • Înscris: 15.03.2006

View Postpunkt, on Oct 23 2007, 08:54, said:

nu cred ca punctezi bine.
Repet, traim intr'o economie de piata, cel putin libera. Preturile diferitelor servicii se regleaza natural prin mecanisme deja cunoscute.


As fi de acord cu tine daca ordinul arhitectilor nu ar impune preturi minime. In situatia data arata-mi unde e economia de piata si reglarea naturala a preturilor.


Vor avea de castigat enorm oameni care vor face un sistem cum am gasit in SUA. Creaza cateva mii de proiecte si le vinde pre preturi scazute la mai multi clienti.
Initial profilul e zero sau mai rau, dar in cativa ani se vad rezultatele.
Totusi si arhitectii sunt romani care se vor bogati peste noapte si daca se poate cu cat mai putina munca.

#42
a citi rac

a citi rac

  Junior Member

 • Grup: Members
 • Posts: 93
 • Înscris: 23.01.2007

View Postrenderman, on Oct 19 2007, 15:24, said:

Punkt are dreptate... Daca faci casa fara proiect iti iei o amenda de te linistesti apoi casa iti este demolata (prin sentinta judecatoreasca) pe cheltuiala ta (vezi cazul casei construite lana pista de decolare de la baneasa). Nu va jucati cu chestii de astea. Casa fara arhitect NU SE POATE.

O mica eroare din nestiinta cred. Cel de pe pista de la Baneasa a luat tzeapa cand a cumparat pamantul. Dar ulterior a gasit solutia de a recupera banii investiti. El a construit cu acte in regula, adica cu AC. Greseala, voita sau nevoita, a fost omisiunea de ai cere si aviz aeronautic ptr constructie. Asa ca omul a construit de la bun inceput ptr a fi demolat. Iti spun sigur. A primit pe casa mai mult decat a bagat, iar pe teren a primit un alt lot putin mai mare tot in Pipera, prin intermrdiul primariei de la jiji. Totul a fost snur. A incasat cash aproape 100.000 euro, a bagat 65.000 Euro, a cumparat un teren cu 12euro, si acum are teren cu pretul de 600 de euro. Oare chiar a pierdut?

#43
porphyrogenitus

porphyrogenitus

  priveste profund

 • Grup: Validating
 • Posts: 23,297
 • Înscris: 30.10.2005

View PostX-plane, on Oct 30 2007, 21:32, said:

Vor avea de castigat enorm oameni care vor face un sistem cum am gasit in SUA. Creaza cateva mii de proiecte si le vinde pre preturi scazute la mai multi clienti.
Initial profilul e zero sau mai rau, dar in cativa ani se vad rezultatele.
Totusi si arhitectii sunt romani care se vor bogati peste noapte si daca se poate cu cat mai putina munca.
situri cu proiecte reciclate sunt si la noi. Chiar mai multe. Romanu' de rind poate apela cu incredere.

Toti romanii se vor bogati peste noapte, nu numai arhitectii. Ca si ei sunt crescuti si educati in aceeasi tara, nu pe un tarim fantasmagoric din alta dimeniune astrala.

Generalizarile de genu' asta, pe linga imbecilitatea ridicola produsa, chiar nu'si au rostu'.

In tara asta sunt peste 3000 de arhitecti cu drept de semnatura, cel putin jumate din ei muncesc si traiesc in Bucuresti. E o piata libera, fara nici un fel de constringeri. OAR'u' recomanda o tarifare NU impune. S'au facut niste calcule, si dinsii au ajuns la concluzia, daca lucrezi by the book respectind toata legislatia, onorariile recomandate se justifica.

citat:
ONORARIUL (TARIFUL DE PROIECTARE) constituie, conform Legii 184/2001, republicată,  un drept al arhitectului, negociat în mod liber cu beneficiarul (clientul) și reprezintă costurile pentru îndeplinirea tuturor misiunilor de proiectare la care s-a angajat acesta.

  Prin asumarea proiectarii unei investiții, prin soluțiile propuse, arhitectul (proiectantul) practic își asumă, printre altele, și responsabilitatea bunei gestionari a resurselor financiare destinate de către beneficiar (client) pentru realizarea lucrării respective.

  Având în vedere și numai aceast aspect al practicii de proiectare, onorariul, aplicat la nivelul recomandat de Ordinul Arhitecților din România, caută să asigure un nivel financiar corespunzător îndeplinirii în cele mai bune condiții a tuturor misiunilor profesionale asumate prin contract, cu respectarea legislației în vigoare și a tuturor exigențelor consacrate în practica profesională.

  Tendința unor beneficiari (clienți) de a încredința proiectarea unei construcții numai după criteriul celui mai mic onorariu și eventuala acceptare a acestuia de către arhitect are consecințe negative, care se reflectă atât în nivelul calitativ al proiectului cât și al viitoarei lucrări.

  Realitatea constatată în practica din ultimii ani ne arată, fără excepție, că acceptarea unor onorarii subevaluate (injuste) nu asigură bugetul de timp și interesul necesar unui studiu aprofundat și complet al problemelor ridicate de tema beneficiarului și pentru găsirea soluțiilor optime la lucrarea de proiectare contractată, în final fiind afectate grav atât interesele beneficiarului (clientului) cât și prestigiul arhitectului și al profesiei.

  Valoarea contractată pentru un proiect trebuie să rezulte din însumarea onorariilor de proiectare recomandate pentru misiunile (serviciile) de bază, suplimentare și a altor servicii conexe proiectării care fac obiectul contractului.

#44
MirelaLucia

MirelaLucia

  Senior Member

 • Grup: Members
 • Posts: 4,433
 • Înscris: 11.01.2007

View PostAstra_rullz, on Oct 15 2007, 19:50, said:

Da man am observat si eu chestia asta.
Omu e in stare sa bage 5 miliarde intr-o asa pdin care nu va folosi nici 60% din capacitatea sa utila, si se codesc cand aud 1500-2000-3000 de euro un proiect. au ramas cu ideea ca un proiect inseamna niste desene la xerox cu stampila, ca iese autorizatia ca da el spaga.
adica mai bine da spaga cu un proiect de tot rahatu' scuze expresia, decat sa plateasca un proiectant sa-i faca un proiect beton.
apoi vine pe forum si incepe.
fratilor de care beton pun la placa
cum ar trebui sa arate o grinda
cat fier intra in fundatie
caramida sau bca
si noi ca fraierii stam sa le explicam pe timpul nostru cum sta treaba in loc sa la explice proiectantul lor de 3/mp.
fratilor adunarea. 5% minim din valoarea investiei.
150 mp x 450 euro la cheie - 67500 euroi -> 5% = 3375 euro- cam asta ar trebui sa fie pretul minim la o casa de 150 mp.
daca sti punkt sa ne spuna cat este minimil legal in proiectare. eu asa stiam, in jur de 5%.
adica ii vezi cum lejer arunca cu banii la niste "meseriasi" care le cer 15.000 de euroi sa le faca casa, dar unei echipe de proiectare car munceste vreo luna la un proiect is prea multi bani.
apoi se mira toti, vai cum castiga un muncitor mai mult decat un profesor.
a venit unu odata la mine cu niste servetele impaturite, cica era proiectul. cred ca era facut de el doar stampilat de arhitect.
n-avea 3 cote pe el si vag distigeai cu ce se mananca casa. i-am zis du-te nene si ia 2 meseriasi ca la asa proiect, iti trebuie musai oameni la fel.

Astra: pe forum intra lume de toate categoriile. Intrarea e libera, iti faci un user si ai intrat. In consecinta aici vin si oameni cu bun simt, si oameni smecheri, si cu bani si fara bani, si bine intentionati si unii care cauta sa arate cat de destepti sunt si cate stiu ei sa faca, sau unii care cauta sa agate clienti.

Nu te pune nimeni sa dai raspunsuri aici si nici sa faci parte dintre "fraierii" care explica pe timpul lor una alta. La vasta ta experienta acumulata pana la memorabila varsta pe care o ai, eu as fi putin mai cumpatata in ceea ce declar. Altruismul tau, aplaudat de toata lumea, se cam transforma si cam scade, asa ca pune o frana.

Nu cred ca e cineva deacord cu preturile foarte mici date unui proiectant. Cine da 3 euro.mp pe un proiect trebuie sa fie un fraier si cred ca sunt cazuri singulare astea. Discutii legate de ca cere un proiectant, daca e bine sau nu, daca e putin sau mult, au mai fost si chiar foarte vehemente, nu cred ca e nevoie sa incepem iar discutia.

E foarte bine cunoscuta zgarcenia celor cu bani, asa ca nu inteleg cum de esti mirat ca unii dau 3 mild pe o casa si ar vrea proiectul gratis. pai ei ar vrea si casa gratis si sunt genul de persoane care se tiganesc cel mai mult si la cele mai absurde detalii. Asta e, sunt si astia. Nu opreste nimeni pe nici un proiectant sa faca un proiect pe nimic cum nu opreste nimeni pe nimeni sa dea cat vrea el pe o casa.

Functioneaza cererea si oferta. Vrutul e liber si nu e prost cine cere , ci cine da.

#45
porphyrogenitus

porphyrogenitus

  priveste profund

 • Grup: Validating
 • Posts: 23,297
 • Înscris: 30.10.2005

View PostMirelaLucia, on Nov 2 2007, 11:03, said:

Functioneaza cererea si oferta. Vrutul e liber si nu e prost cine cere , ci cine da.
exact.

Surprinzator, sunt foarte putini oameni care inteleg asta.

#46
noha_1508

noha_1508

  Active Member

 • Grup: Members
 • Posts: 1,161
 • Înscris: 03.08.2007
Daca gasesti un arhitect bun, poti economisi multi bani care ar intra la constructia casei. si acel arhitect nu lucreaza cu 3euro/mp, dar eu garantez ca iesi mult mai ieftin la final.

#47
Astrul

Astrul

  PHD in fiare si betoane

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 14,798
 • Înscris: 10.05.2007
forumul asta functioneaza cam asa:
vine unu si nu stie ceva (de obicei ceva pueril pentru noi)
apoi dzbat 5-6 la fel de in tema ca el si la sfarsit intervine unul cu experienta care explica fenomenul
cam asta se intampla pe toate topicurile
asta e un forum de specialitate pe sectiunea de constrctii
ar trebui mai multe discutii intre cei cu idei, intre ing/arh/inst/ etc.....cu idei materiale, metode de executie.
in acest moment daca rei raspunsul la o intrebare aproape nu mai ai nici o sansa sa- gasesti in maxim juma' de ora
si trebuie sa deschizi topicuri noi si alte discutii si iar incarci forumul inutil
nu stiu...sincer ideea e ca ai o nelamurire si trebuie gasit raspuns destul de repede.
daca am sus ce am spus este pentru a incerca sa induc un sentiment de responsabilitate fata de cei ce construiesc, sa se gandeasca cum face un proiect bun executia mai usoara.
cati au venit cu 3 desene la mine sa le fac casa. io ce trebuie sa fac? sa stau o luna si sa-i fac lui rezistenta casei, grinda cu grinda si stalp cu stalp ca sa pot demara lucrarea.

#48
bmagdaro

bmagdaro

  New Member

 • Grup: Members
 • Posts: 13
 • Înscris: 27.10.2007
Am nevoie de un arhitect pentru P+1+mansarda ulterior locuibila, ma poate ajuta cineva? Am 300mp in Popesti si vreau sa construiesc casuta mea din vis. Daca stiti un arhitect mi-l puteti recomanda?

#49
imax

imax

  Junior Member

 • Grup: Members
 • Posts: 35
 • Înscris: 25.01.2006
Astra, in esenta ai dreptate, desi, pe alocuri, esti cam radical.
Rolul unui Forum este tocmai acesta, ca oameni cu experienta sa-i ajute pe ceilalti care nu au trecut prin asa ceva si vor sa se asigure ca iau deciziile cele mai bune pentru ei in cunostinta de cauza. Mai ales ca, in cazul de fata, nu e vorba de cumpararea unui prajitor de paine de 30 lei ci de constructia unei case de 100 000E.
Da, sunt de acord sa cauti un arhitect bun si sa nu faci rabat la un proiect de calitate.
Ce spui insa de faptul ca f multi arhitecti iti dau proiecte vechi? Am vorbit cu un arhitect 3 ore, i-am spus ce vreau, cum vreau si de ce vreau; acolo unde mi-a explicat ca gresesc am acceptat varianta lui, iar dupa 1 saptamana imi pune in fata un proiect complet care nu avea absoulut nici o legatura cu ceea ce discutasem. Acelasi lucru mi s-a intamplat si cu al doilea arhitect (acum il caut pe cel de-al treilea).
Mi se pare normal ca, la o suma de 2-4000 Euro sa faci un proiect pentru mine, asa cum imi visez eu casa, nu sa scoti unul din dulap, pe care-l ai de 10 ani si pe care l-ai mai vandut de 30 de ori.

#50
madself

madself

  New Member

 • Grup: Members
 • Posts: 5
 • Înscris: 14.12.2006
Salut,

Eu impreuna cu un prieten vream sa ne construim 2 case. Avem 2 terenuri vecine de 600 m2 fiecare, in prelungirea ghencea. Imi poate face cineva o oferta, sau recomanda pe cineva.. ma adresez in special lui punkt si astra_rullz.

Merci,

Edited by punkt, 05 January 2008 - 13:24.


#51
cgrosu

cgrosu

  Member

 • Grup: Members
 • Posts: 692
 • Înscris: 02.01.2008
eu pot sa o recomand pe arhitecta cu care lucrez. E vorba de un proiect complet (a la z), inclusiv structurist si inginer pe instalatii etc
Proiectul nostru e de 1800mp, S+P+4E, Bucuresti. Am obtinut AC si acum suntem in faza de cereri de cotatie pt firme de constructii.

Pt proiectare, pretul platit de noi (din contract) este 87.882 RON(TVA inclus), platibil in 7 transe (20%, 25%(PAC), 35%(PT+DE), 5%,5%,5%,5%)

PM daca sunteti interesati

succes!

Edited by cgrosu, 02 January 2008 - 19:17.


#52
vimp

vimp

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 3,337
 • Înscris: 03.12.2004
cunosc doi opameni care si-au facut case cu proiecte de 200-300EUR pentru PAC si atat.
Treaba este ca atunci cand am vazut cum arata un proiect complet, facut "ca la carte" am realizat ca nu este o treaba prea usoara, si, in esenta o casa fiind un adapost permanent pentru mine si familie, eu unul nu m-as risca cu astfel de proiecte.
Pe de alta parte cunosc si trei cazuri in care proiectantul a facut greseli grave.
Apropo, eu pe la arhitectii pe la care am umblat mi se cere cam 10-12EUR pe m2 pentru documentatia de PAC si rezistenta+arhitectura+3-4EURm2 pentru specialitatile sanitar+termic+electric.
Pentru PUZ intre 600-1500EUR.
Astea sunt preturi fara TVA si cica, daca nu vreau factura  vor fi pretri finale.
Ce nu inteleg eu este cum pot cumpara proiectul fara factura si proiectantul sa raspunda legal pentru acesta??? Pe ce baza?
Pe de alta parte, daca nu imi dau factura atunci ar fi normal sa mai lase si din pret, intrucat, in acest caz ei nu mai platesc darile catre stat, si atunci castigul lor este deplin.
Ma lamureste careva, rog frumos...
PS: Aceste preturi sunt din Bacau

Edited by vimp, 11 January 2008 - 16:24.


#53
kiwy

kiwy

  Active Member

 • Grup: Members
 • Posts: 1,263
 • Înscris: 11.01.2004

View Postvimp, on Jan 11 2008, 16:23, said:

cunosc doi opameni care si-au facut case cu proiecte de 200-300EUR pentru PAC si atat.
Treaba este ca atunci cand am vazut cum arata un proiect complet, facut "ca la carte" am realizat ca nu este o treaba prea usoara, si, in esenta o casa fiind un adapost permanent pentru mine si familie, eu unul nu m-as risca cu astfel de proiecte.
Pe de alta parte cunosc si trei cazuri in care proiectantul a facut greseli grave.
Apropo, eu pe la arhitectii pe la care am umblat mi se cere cam 10-12EUR pe m2 pentru documentatia de PAC si rezistenta+arhitectura+3-4EURm2 pentru specialitatile sanitar+termic+electric.
Pentru PUZ intre 600-1500EUR.
Astea sunt preturi fara TVA si cica, daca nu vreau factura  vor fi pretri finale.
Ce nu inteleg eu este cum pot cumpara proiectul fara factura si proiectantul sa raspunda legal pentru acesta??? Pe ce baza?
Pe de alta parte, daca nu imi dau factura atunci ar fi normal sa mai lase si din pret, intrucat, in acest caz ei nu mai platesc darile catre stat, si atunci castigul lor este deplin.

Ma lamureste careva, rog frumos...
PS: Aceste preturi sunt din Bacau
Exact aceasi faza am patit si eu, cu emisul facturii doar daca se cere. Si vad ca aici toti arhitectii se bat cu pumnul in piept ca ce zgarciti suntem noi si ce buni sunt iei, deh ... lupii moralisti.

Dar hai sa va povestesc si cazul meu...

Acum un an pe vremea asta am decis sa construiesc o hala din prefabricate (cca 400 mp: 11 latime x 35 lungime), pentru care am platit la un arhitect de pe forum de aici pt proiect 5 eur/mp. Pretul e total aiurea la mp, pentru ca lungimea era facuta din mai multe module identice de hala de cate 2,5. Daca hala o luam de 2,5m lungime, fata de 35m cat a avut, arhitectul ar mai fi vrut sa o faca pe 5 eur/mp???

Eu i-am pus arhitectului la dispozitie schita halei de la producator (desenul tehnic), inclusiv structura fundatiei recomandate de ei. El tot ce a facut a fost sa copieze in formatul cerut la noi desenul tehnic de la cei cu hala.

La final mi-a dat un brat de acte, din care trei sferturi erau copiate dupa biblioteca lui cu "template-uri", iar la unele din ele uitase sa mai si modifice si sa puna datele mele personale. Copy-Paste ordinat. Noroc ca cei de la consiliul judetean nu au dat mare atentie acestor mici "detalii".

Si ca sa nu uit, asigurarea arhitectului ca am tot ce trebuie in teancul de acte si doar trebuie sa merg la un birou sa le depun si dupa 30 de zile iese acordul unic pt AC a fost o mare minciuna.  A trebuit sa mai platesc pe altcineva care sa alerge in vreo n locuri, dupa n avize si din astea pana sa fie totul oki sa acepte consiliul judetean hartiile.

Plata: 2400 EUR (TVA inclus): 600 AVANS + 1400 la finalizare intocmirii hartiilor de catre arhitect, si nu la aprobarea lor de catre autoritati. Aici a fost teapa, ca nu trebuia sa platesc pana nu iesea AC-ul.

Morala:
1. Tiganiti-va cu arhitectii si nu puneti botul la vrajelile lor. Negociati la pret, ca lasa la pret si nu mai inghititi gogosile lor de pe forum "ca ei sunt profesionisti" si ca "atat cat dai atata face".
2. Cat mai multi bani platiti cand iese AC-ul si nu cand finalizeaza ei hartiile pt AC.

Edited by punkt, 15 January 2008 - 09:02.


#54
kiwy

kiwy

  Active Member

 • Grup: Members
 • Posts: 1,263
 • Înscris: 11.01.2004

View Postpunkt, on Nov 2 2007, 10:38, said:

situri cu proiecte reciclate sunt si la noi. Chiar mai multe. Romanu' de rind poate apela cu incredere.

Toti romanii se vor bogati peste noapte, nu numai arhitectii. Ca si ei sunt crescuti si educati in aceeasi tara, nu pe un tarim fantasmagoric din alta dimeniune astrala.

Generalizarile de genu' asta, pe linga imbecilitatea ridicola produsa, chiar nu'si au rostu'.

In tara asta sunt peste 3000 de arhitecti cu drept de semnatura, cel putin jumate din ei muncesc si traiesc in Bucuresti. E o piata libera, fara nici un fel de constringeri. OAR'u' recomanda o tarifare NU impune. S'au facut niste calcule, si dinsii au ajuns la concluzia, daca lucrezi by the book respectind toata legislatia, onorariile recomandate se justifica.

citat:
ONORARIUL (TARIFUL DE PROIECTARE) constituie, conform Legii 184/2001, republicată,  un drept al arhitectului, negociat în mod liber cu beneficiarul (clientul) și reprezintă costurile pentru îndeplinirea tuturor misiunilor de proiectare la care s-a angajat acesta.

  Prin asumarea proiectarii unei investiții, prin soluțiile propuse, arhitectul (proiectantul) practic își asumă, printre altele, și responsabilitatea bunei gestionari a resurselor financiare destinate de către beneficiar (client) pentru realizarea lucrării respective.

  Având în vedere și numai aceast aspect al practicii de proiectare, onorariul, aplicat la nivelul recomandat de Ordinul Arhitecților din România, caută să asigure un nivel financiar corespunzător îndeplinirii în cele mai bune condiții a tuturor misiunilor profesionale asumate prin contract, cu respectarea legislației în vigoare și a tuturor exigențelor consacrate în practica profesională.

  Tendința unor beneficiari (clienți) de a încredința proiectarea unei construcții numai după criteriul celui mai mic onorariu și eventuala acceptare a acestuia de către arhitect are consecințe negative, care se reflectă atât în nivelul calitativ al proiectului cât și al viitoarei lucrări.

  Realitatea constatată în practica din ultimii ani ne arată, fără excepție, că acceptarea unor onorarii subevaluate (injuste) nu asigură bugetul de timp și interesul necesar unui studiu aprofundat și complet al problemelor ridicate de tema beneficiarului și pentru găsirea soluțiilor optime la lucrarea de proiectare contractată, în final fiind afectate grav atât interesele beneficiarului (clientului) cât și prestigiul arhitectului și al profesiei.

  Valoarea contractată pentru un proiect trebuie să rezulte din însumarea onorariilor de proiectare recomandate pentru misiunile (serviciile) de bază, suplimentare și a altor servicii conexe proiectării care fac obiectul contractului.
Intrebare: Tu lucrezi by the book, cu respectarea legislatiei in vigoare? Adica facturi, impozite pe profit etc...? Sau astea sunt "optionale"? ;)
Daca NU, atunci morala de mai sus nu isi are rostul.

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate