Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cu ce va aparati de cainii agresi...

Nu imi platiti coletul cu cardul ...

Mi-au disparut amigdalitele ?

Exista vreun plan de terorizare p...
 Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric
 CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...
 Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...
 

Constructii din cofraje termoizolante

- - - - -
  • Please log in to reply
12 replies to this topic

#1
cabanablue

cabanablue

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 01.08.2007
ICF- Insulated Concrete Forms.= Cofraje termoizolante pentru crearea peretilor tip monolit.

Astept parerile celor care au lucrat cu astfel de sisteme (Amvic, de exemplu)

#2
Dragon Warrior

Dragon Warrior

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,636
  • Înscris: 23.09.2006
O gaselnita pentru lenesii care vor mai mult sa alerge. Cica torni betonul si ai direct polistirenul pentru ruperea termica in cofraj.

Pai sa imi fie cu iertare, dar eu vreau sa vad betonul dupa turnare sa vad eventualele defecte: segregari, goluri, armaturi expuse, scurgerea laptelui de ciment. Daca l-ai bagat intr-un cofraj de polistiren, la care oricum iti trebuie si cofraj traditional pentru ca polistirenul ala e fix pix pe o presiune de 60-80-100kN presiune de vibrare a betonului, nu mai ai cum sa vezi calitatea betonului rezultat dupa turnare.

Eu ca inginer constructor nu ar accepta asa ceva in veci. L-as pune pe beneficiar sa isi caute alt inginer care sa fie de acord cu asa ceva. Eu prefer sa vad betonul, sa repar daca e ceva de reparat si pe urma sa pierd 2-3 zile sa lipesc polistirenul peste elementele de beton.

#3
draku

draku

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,259
  • Înscris: 22.11.2003
da' n-ar fi mai bine sa se respecte de la inceput tehnologia de turnare a betonului, calitatea acestuia si a celorlalte componente (lucruri specificate de producatorul cofrajelor temoizolante), asa incat sa nu mai fie nevoie sa vezi dupa aceea betonul ?
si ce sa mai repari la betonul deja turnat?
era pe aici un topic cu o fundatie de "beton" care se putea sparge cu un cui....
asa ne place noua, nu putem face un lucru ca lumea de la inceput, trebuie sa carpim dupa....

#4
Dragon Warrior

Dragon Warrior

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,636
  • Înscris: 23.09.2006
Prietene, pot aparea multe lucruri proaste la decofrare chiar daca se respecta normele. Simplu fapt ca se blocheaza o piatra mai mare decat distanta intre armaturi iti face ditai gauroiul in beton. Sau daca meseriasii arunca betonul de la 5 metri inaltime el se segregheaza. Adica agregatele mari ajung pe fund, iar cele mici (nisipul) ajung sus. Sau daca cofrajul e facut prost si incepe sa se umfle, betonistul nu mai insista in locul ala pentru ca altfel plesneste cofrajul. Deci nu mai vibreaza betonul 30 de secunde dupa normativ si astfel apar pori (foarte periculosi la clima din Romania). Sau daca betonul vine cu alt raport apa/ciment de la statie si se intareste cu fisuri deschise, sau n chestii care pot merge prost si care unele tin de constructor, altele de statia de betoane, altele de calitatea cofrajelor si altele de interesul pe care si-l dau muncitorii.

Iar pentru informatia ta, exista metode de reparatie pentru diverse tipuri de elemente din beton functie de defectul detectat. Dar nu o sa stau sa le insir pe toate pentru ca nu ma intereseaza sa invatati voi betoane. Eu am tocit multe pulovere in coate prin facultate si multe perechi de pantofi pe santiere ca sa stiu ce stiu acum.

Edited by Dragon Warrior, 06 August 2007 - 13:00.


#5
draku

draku

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,259
  • Înscris: 22.11.2003
prietene, citeste cu atentie ce am scris: daca s-ar respecta toate normele, nu ar trebui sa apara defectiuni.
si asta inseamna ca betonul sa fie de calitate, fara pietre "mai mari" care sa se blocheze intre armaturi (apropos, nu exista niste norme dupa care se construiesc armaturile?), cofrajul facut ca lumea, meseriasii sa nu arunce betonul "de la 5 metri" , ca nu asa este prevazut in norme, sa fie vibrat, etc, etc, etc
totul sa fie facut dupa normele specificate de fabricant...
abia dupa asta poti "decreta" ca un sistem e bun sau prost
cat despre reparatii ale betonului dupa ce s-a turnat, majoritatea sunt carpeli

PS
daca ti-ai tocit coatele prin facultate acum 20-25 de ani, n-am nevoie sa invat nimic de la o persoana cu asemenea atitudine

PS1
pt initiatorul topicului: vezi ca exista pe forum un topic destul de mare despre sistemul Amvic

Edited by draku, 07 August 2007 - 08:24.


#6
Dragon Warrior

Dragon Warrior

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,636
  • Înscris: 23.09.2006
Eu stiu ca datorita posturilor mele sistemul respectiv poate pierde clienti si ca e normal sa apara reactii din astea. Betonul se face si acum cum se facea si acum 25 de ani. Totusi eu nu sunt atat de "vechi".

Nu mai are rost sa discutam pe subiectul asta. Se vede ca nu ai nici un pic de experienta de santier. Eu iti spun ca nu exista inginer constructor care sa nu aiba emotii la decofrare. Orice se poate intampla fara sa fie vina ta. Se pot descoperi inclusiv defecte in masa betonului la teste cu ultrasunete.

Iar o gaurica cat o nuca in interiorul unui stalp cu o incarcare respectabila poate genera fisuri de nu stii ce te-a lovit.

Adica unii sunt atat de grijulii si testeaza elementele de beton cu ultrasunete ca sa observe defectele de interior iar altii sunt ata de siguri pe ei incat nu vor sa vada nici macar la suprafata cum arata betonul.

Eu fac parte din categoria conservatoare. Vreau sa vad betonul dupa care lipesc cu un muncitor necalificat polistirenul pe elementii de beton. Si dorm linitit noaptea.

Fiecare e liber sa faca ce vrea cu constructia proprie pe semnatura proprie. Nu trebuie sa se enerveze nimeni pe opinia mea proprie si personala. Eu respect dreptul si alegerea altora de a folosi acest polistiren.

Edited by Dragon Warrior, 07 August 2007 - 09:42.


#7
draku

draku

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,259
  • Înscris: 22.11.2003
si eu respect dreptul fiecaruia de a folosi orice doreste
dar ma deranjeaza ca unele persoane (nu numai in cazul asta, se intampla in toate domeniile) cred cu tarie ca un lucru este bun/prost fara sa il cerceteze
ai dreptate, cel mai bine e sa incheiem, ca si asa suntem off-topic
numai bine

#8
Dragon Warrior

Dragon Warrior

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,636
  • Înscris: 23.09.2006
OK. Mai incerc o singura data sa iti explic ca sa vezi ca nu am idei preconcepute. Daca eu urasc cel mai mult o expresie, ea este "Crede si nu cerceta". Prin urmare hai sa cercetam:

Varianta 1 - Beton turnat traditional

Etape:

1.Montaj armaturi
2.Montaj distantieri pe armaturi
3.Montaj cofraje din lemn sau metalice
4.Turnat beton
5.Decofrare
6.Inspectie beton la decofrare
7.Lipit polistiren pentru rupere punte termica

Varianta 2 - Beton turnat cu polistirenul in cofraje

Etape:

1. Montat armaturi
2. Montat distantieri pe armaturi (care inteapa si zgarie polistirenul);
3.Montat polistirenul peste armaturi
4. Montaj cofraje din lemn sau metalice peste polistiren
5. Turnat beton
6. Decofrare


Daca comparam etapele, observam o chestie interesanta. Munca de aplicare a polistirenului exista in ambele variante si consuma tot atata timp si da tot aceleasi rezultate. Ba in cazul in care polistirenul se aplica numai la exterior cum este normal si suficient, se consuma chiar mai putin timp la placarea cu polistiren post turnare. La placarea cu politiren a armaturilor inainte de turnare se pierde si mai mult timp si mai multi bani, deoarece firma care iti vinde polistirenul iti ia bani pe mai multi metri patrati si oricum el ti le vinde ca sistem de cofraje din polistiren si nu ca placi de polistiren expandat. Adica pretul intre cele doua e dublu pentru aceleasi beneficii.

In schimb ma priveaza pe mine, inginer constructor sau chiar beneficiar de o inspectie vizuala a betonului la decofrare.

Din punctul meu de vedere asta constituie un dezavantaj imens. Dar si din punctul de vedere al unuia care nu da doi bani pe inspectia betonului dupa turnare, tot un dezavantaj inseamna in materie de bani cheltuiti pentru aceleasi performante termice.

Mai departe, daca vrei sa mai discutam, o sa te rog sa imi spui ce studii de specialitate in constructii posezi si ce experienta de santier/proiectare. M-ar interesa si daca ai studiat fizica termica prin vreo facultate tehnica. Nu de alta, dar prefer sa ii las morile de vant lui Don Quijote. Multumesc.

Edited by Dragon Warrior, 07 August 2007 - 13:49.


#9
draku

draku

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,259
  • Înscris: 22.11.2003
daca ma uit la cea de a doua varianta descrisa mai sus, imi dau seama ca s-ar putea totusi sa discutam de lucruri diferite
eu vorbeam de ceea ce initiatorul topicului a intrebat, si anume: "Cofraje termoizolante pentru crearea peretilor tip monolit"  tip "amvic"
intr-adevar, cel mai cunoscut sistem la noi este amvic (desi mai sunt si altele)
nu vreau sa fac reclama fimei, dar daca te uiti un pic pe site-ul lor, ai sa vezi ca modalitatea de lucru cu asemenea cofraje prefabricate este alta.
si, de asemenea, etapele de lucru sunt altele decat cele prezentate in varianta 2

#10
Dragon Warrior

Dragon Warrior

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,636
  • Înscris: 23.09.2006
Ok. Am facut efortul sa citesc documentatia lor. Unu la mana, cofrajele alea au o presiune hidrostatica a betonului de 29,2 kPa cand cele mai slabe cofraje metalice din aluminiu ating o rezistenta de 40kPa. Nu mai zicem de cele din otel care au o rezistenta de 60 pana la 100 kPa. Asta inseamna ca trebuie sa torn betonul in straturi, cu viteza mica, sa vibrez pe adancime mica ca sa nu plesneasca cofrajul. Chestia asta merge la casute familiale unde timpul nu e un factor determinant. La o constructie mai mare unde ai aliniate 5 betoniere la turnarea de beton nu mai merge polistirenul decat daca il sustii cu cofraje adevarate care sa iti permita o turnare masiva si rapida.

Sprijinirile cofrajelor sunt la fel de puternice si de dese ca la cofrajele metalice.

Mai departe mai am de citit. Pentru ca doar aspectele astea m-au interesat pentru moment. Urmeaza sa ma interesez de modularitatea lor. Sa vad de exemplu cum se pot turna stalpi. Si intr-un final ma voi interesa de pret.  

Revin cu niste comparatii obiective ceva mai incolo.

#11
draku

draku

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,259
  • Înscris: 22.11.2003
sunt sigur ca se pot afla lucruri interesante despre acest sistem :)
si utile, uneori

stima

#12
adrian153

adrian153

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 552
  • Înscris: 08.04.2011
Am avut ocazia si am participat la o prezentare a sistemului Amvic si m-a mancat undeva sa il intreb pe respectivul " Si cu apa din beton dupa intarire,care intra in cofrajul termoizolant din polistiren, ce facem ? " :)) A fost o intrebare de 100 de puncte, la care s-a facut ca nu ma aude si pentru care a intors asa discret spatele catre mine si a continuat discutia cu cineva care parea tare interesat.Am avut cu siguranta frigiderul plin, dar in continuare nu sustin acest concept.Am vazut o casuta de genul construita dar nu stiu cum este sa si locuiesti in ea.

#13
BodCasa

BodCasa

    Tartaria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,759
  • Înscris: 15.04.2012

 adrian153, on 10 februarie 2016 - 08:28, said:

Am avut ocazia si am participat la o prezentare a sistemului Amvic si m-a mancat undeva sa il intreb pe respectivul " Si cu apa din beton dupa intarire,care intra in cofrajul termoizolant din polistiren, ce facem ? " Posted Image) A fost o intrebare de 100 de puncte, la care s-a facut ca nu ma aude si pentru care a intors asa discret spatele catre mine si a continuat discutia cu cineva care parea tare interesat.Am avut cu siguranta frigiderul plin, dar in continuare nu sustin acest concept.Am vazut o casuta de genul construita dar nu stiu cum este sa si locuiesti in ea.


Pai mai bine pentru tine ca nu te-a auzit....ar fi fost a miia oara cand ar fi repetat raspunsul.
Sa stii ca se trăiește foarte bine intr-o casa Amvic.
SI despre sustinut......nu mai ai ce... i-au dat-o la temelie sistemului austrieci.... nu se mai produce in Romania, insa se produce in Austria.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate