Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

TVSat GO

Targuri de Craciun

Comutator radiator "Somogyi&#...
 Durere os sacru / coccis

Riscul de a sta in preajma unui o...

Boxe

Xiaomi Smart Speaker IR Control
 Probleme instalare Windows 11

Campina PH singurul oras din jude...

Gareth Emery - Welcome To Your Life

Vanzare teren extravilan-se const...
 Imparatul Sponsian (de pe moneda ...

Cum e relatia voastra cu batranii?

Ieri s-au implinit 30 de ani de l...

Papuc electric sau prindere direc...
 

AVR bulit de la fuses

- - - - -
  • Please log in to reply
13 replies to this topic

#1
fili

fili

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 73
  • Înscris: 11.05.2004
Ieri am facut in sfarsit programatorul si dev-boardul pentru un AVR ATMEGA8-16PI. Toate bune si frumoase, am facut  sa clipeasca led-uri, tot ca la carte, pana am vazut ca mergea pe ceasul intern la 1MHz in loc de cristalu' extern la 4Mhz. Citesc nitel in documentatie si vad ca trebuie setate niste fuses. Iau frumos PonyProg2000, dau read la fuses, vad ca mai trebuia enable la CLKSEL0, ii dau enable si dau write. BOOONG ! Device missing. Dup-aia tot ce am facut "device missing". Nu mi-am dat seama ce are, am cautat un scurtcircuit cu lupa si testeru' vreo 3 ore pana m-a rapus somnu'. Azi am dat pe la Conex, am scos din buzunar 160.000 si am mai luat un AVR. Vin acasa, il pun in placa, merge. Am inceput sa fiu atent la tot ce fac cu el. Dupa ce m-am jucat vreo 10 minute, mi-a dat prin cap sa-i scriu fuses-urile. Booong din nou. Device missing. Doua uC-uri bulite in mai putin de 24 de ore...
Or fi bulite definitiv, sau doar i se pare lu' Pony? Eu folosesc un programator ISP cu schema de la Pony, dev-board-ul e proiectat de mine dupa vreo 4-5 scheme de pe net (am luat din fiecare ce mi-a placut). Prin documentatie am inteles ca se pot seta niste fuses ca sa para gol sau nefunctional, nu mai stiu. Sa fie de la asta?
Are cineva idee cum imi repar AVR-urile? Ca n-am chef sa mai dau inca 160.000 doar ca sa clipesc niste led-uri si sa generez un sunet de 500 Hz (ce am reusit pana acum)... Si oricum, problema cu fuse-urile ramane. Cum le scriu? Unii zic ca merge cu cablu ISP, unii ca nu merge. Eu pe cine cred? :help:

#2
FlakShell

FlakShell

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 306
  • Înscris: 16.10.2002
Esti sigur ca in fuses alea nu era si code protect ?
Am patit-o si eu cu doua avr-uri la care din greseala am setat fuse-le cu tot cu protect, si sanatate. Duse au fost.

#3
horatzica

horatzica

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,436
  • Înscris: 20.03.2002
Dupa ce ai schimbat ceasul, ai schimbat si frecventa la care programezi chipul? Nu am lucrat cu Ponyprog dar stiu ca in AVR Studio frecv. la care se programeaza e setabila.

#4
digitalm

digitalm

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 20.05.2004
Pony are probleme la programarea fuses, alimentarea se face din serial si in functie de port serial curentul ce poate fi suportat difera foarte mult de la un comp la altu, Am patit si eu la fel cu citeva avr-uri, poti sa le aduci la viata prin programarea intr-un programator care foloseste programarea paralela a AVR  de exemplu EMP, pe viitor daca vrei sa prog. foloseste ISP cu HC244, este folosit la placile de dezvoltare STK200300 nu da buleala niciodata iar ca soft ATMEL AVR ISP  este dezvoltat de cei de la atmel, si functioneaza ok.

#5
zafy

zafy

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 22
  • Înscris: 28.03.2004
vad ca esti in bucuresti.
pot sa incerc cu AVR ISP sau cu unul paralel.
zi daca te intereseaza.

#6
fili

fili

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 73
  • Înscris: 11.05.2004
Thx zafy
Daca nu termin azi programatoru de paralel, m-ar cam interesa. ISP am si eu si nu merge.
O sa mai revin eu maine cu detalii.

#7
fili

fili

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 73
  • Înscris: 11.05.2004
Mama lui de programator paralel. Nu merge. Am lipit o groaza de fire la el si nu merge.
Are careva o schema de programator paralel sau de High-Voltage Serial ?

De fapt pe mine nu ma intereseaza decat sa-i setez niste fuses. Programarea propriu-zis tot in ISP vreau s-o fac, deci m-ar interesa si un ISP cu HC244 d-ala  :)

#8
fili

fili

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 73
  • Înscris: 11.05.2004
Gata, am gasit programator ISP cu HC244. Era chiar la ponny.
http://www.lancos.co...risp-stk200.gif

#9
digitalm

digitalm

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 20.05.2004
Ce programator paralel ai facut?
Eu nu stiu nici un programator care programeaza AVR paralel facut de amatori, cred ca nu mai inteles, AVR poate fi scris prin portul SPI cu ajutorul unei interfate ISP care este conectata la portul serial (ex. Ponny) sau la portul paralel (ex. ISP cu HC244 ,Simple prog.) Mai poate fi programat si in modul paralel,in acest mod flashul se programeaza prin intermediul unui port si  a unor semnale de comanda se scrie ca o memorie flash, foloseste o tensiune de programare Vpp 12,5 V ,de aceia poate aduce la viata AVR moarte programate prin ISP , eu despre acest tip de programare paralela ti-am spus, programatoarele profesionale programeaza in acest fel, eu am folosit EMP20

#10
fili

fili

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 73
  • Înscris: 11.05.2004
@digitalm
Protocolul de programare pe paralel e foarte simplu. Singura problema e ca trebuie vreo 16-17 fire. De aceea este greu de facut unul care sa se conecteze la computer. Acum lucrez la unul cu 2 AVR-uri. Master-ul il programeaza pe Slave. O sa faca doar programarea de fuses. Restul se va face pe ISP.
Stiu ca se poate programa pe ISP, asa le fac. Doar ca nu se pot seta fuses cu schema de programator de la Ponny, ca asa le-am bulit eu pe ale mele.
Programatorul paralel pe care l-am facut eu era dupa o schema de-a unui roman pe care am gasit-o pe torry. Cerea 150$ pe ea. Si primeai si un programator (pe care eu l-am facut cu 6$) impreuna cu licenta :))) Desigur, schema fiind facuta de romani, nu mergea.

#11
digitalm

digitalm

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 20.05.2004
Daca programatorul pe care il faci are tensiunea de programare 12,5v si fploseste pinul de prog VPP o sa poti scrie fusele din nou ,daca folosesti tot 5v pentru programare nu o sa mearga. Flasul normal se programeaza la 12,5v la programarea in circuit se foloseste doar tensiunea de 5v, am avut un proiect in care am avut de programat 100 de ATEMEGA128 leam lipit pe cablaj si le-am programat in circuit  din toate, 22 be bucati nu sau scris fusele bine,am fost nevoit sa le deslipesc si le-am scris apoi cu EMP20,am masurat tensiunea de programare si avea 12,5v.Dupa aceia au mers toate.

#12
alex_SW

alex_SW

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 02.03.2003
@fili
ai reusit sa repari atmega.urile alea???k si su miam bulit cateva tot asa cu pony.....daca stii cva help me....
tnx
regards

#13
bobyca2003

bobyca2003

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 519
  • Înscris: 04.02.2006
Eu programez foarte bine si fara riscuri cu un miniprogramator facut de mine! Am programat de zeci ori attiny13 si attiny2313 si nu sa intamplat nimic pana acum.Uita-te pe http://costy35.3x.ro/attiny13.htm pentru detalii

#14
FolderBulk

FolderBulk

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 765
  • Înscris: 19.08.2007

View Postbobyca2003, on 27th February 2007, 23:48, said:

Eu programez foarte bine si fara riscuri cu un miniprogramator facut de mine! Am programat de zeci ori attiny13 si attiny2313 si nu sa intamplat nimic pana acum.Uita-te pe http://costy35.3x.ro/attiny13.htm pentru detalii
Foarte buna pagina pentru incepatori !  Bafta si La multi Ani !

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate