Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata
 Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...
 teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN
 Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.
 

M-au chemat la interviu !

- - - - -
  • Please log in to reply
23 replies to this topic

#19
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,552
  • Înscris: 02.10.2009

View Postavenirv, on 24th April 2012, 20:55, said:

am o mica intrebare:
daca invatamantul preuniversitar este penibil dar la nivel universitar este cu totul altceva, cei ce intra la universitati, unde trebuie sa aiba o baza, de unde sunt veniti ?
ca nu se poate ca un elev cu o educatie penibila sa reziste in universitate...
sau vrei sa spui ca cine vrea invata si merge mai departe iar ceilalti, ce se multumesc cu liceul, hotaresc ca dupa 10-12 clase sa abandoneze si se descurca ei ? poate acolo nu o fii obligatoriu ca toti sa faca o facultate....

NU este obligatoriu ca fiecare sa faca facultate, asa cum este in Romania acum.  Din contra, exista nenumarate ocupatii care nu necesita facultate dar sunt platite MULT mai bine. Boala asta a facultatilor a alterat total gandirea romanilor si a trimis in derizoriu insasi detinerea unei diplome de facultate.
Invatamantul superior in Ca ("Post secondary") nu inseamana numai universitati si 4 ani sau mai multi de scoala. Inseamana si numai unul sau doi dar facuti bine, fara balast si cursuri de dragul de a avea profesorii de lucru (se fac cursuri ca sa aiba scolile de lucru pentru ca invatamantul postsecondary este o f. mare afacere!)
In ideea de mai sus, cine intra (greu!) la universitati nu este obligatoriu sa termine, si nici nu se intampla asa. Apoi, pentru ca in intreg invatamantul nu exista repetentie, "facutul" unui colegiu sau universitati poate dura multi ani. 4 ani de studiu nu inseamna 4 ani calendaristici ci un numar de cursuri si examenele aferente luate, fie ca la zi, seral sau FF. Cine nu poate face fata ritmului de 5 cursuri pe semestru n-are decat sa-si aleaga 3 sau 4, restul le va face cand va putea (peste vara, sau "la anu") conditia este sa indeplineasca numarul. Desigur ca nu poti lua un curs superior daca e legat de cel de nivel mai inferior.
In general, cel mult 30 % din absolventii de liceu (absolventi, adica 80% din cei care au inceput liceul!) merg la universitati, iar cca 30-40 la suta merg la colegii si institute tehnologice (pentru 1-2 sau 4 ani). Nu este nevoie de absolventi de universitati asa de mult pentru ca si nr de slujbe e mai limitat. Supracalificarea pentru un post este principalul motiv de respingere. Imi trebuie secretara, atunci iau o persoana cu liceu sau cel mult un certificat de un an de secretariat. N-o sa iau una cu diploma (=2 ani) sau bachelor (=4 ani de scoala) ca dupa o vreme se va crede desteapta si va pleca in alta parte!
Doar 24 la suta din copiii canadienilor nativi merg la scoala superioara, fata de 64 la suta din copiii care provin din imigranti la prima generatie ( si 99% la chinezi... :lol: )
In momentul cand tinerii neastamparati si fara drag de carte vad ca simpli absolventi de liceu (sau nici macar atat)  pot obtine slujbe decente si platite regeste (la care un absolvent de facultate umanista nu va ajunge niciodata) normal ca le scade si mai mult cheful de scoala.
Dezavantajul lipsei de scoala (mai bine zis calificare pentru ca diplomele si hartiile nu au nici o importanta, nu cere nimeni) este ca persoana respectiva este in bataia vantului, la prima problema in companie sau economie e libera ca pasarea cerului....

#20
fredy2007

fredy2007

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,644
  • Înscris: 09.09.2007

View Postmihai35c, on 3rd April 2012, 02:56, said:

1. SISTEMUL MEDICAL: este sub orice critica.
   partea rea:  
      trebuie sa ai medic de familie insa nu il gasesti usor, daca ti se intampla ceva medicul de familie iti stabileste o intalnire in cel mai bun caz in 3-4 zile. Sa nu crezi ca asta rezolva, el iti face o "trimitere" catre o analiza la spital. Spitalul te programeaza peste 2-3 luni daca ai nevoie de o examinare radiologie, RMN, ecografie, etc. Pana atunci poti sa fii mort deja.  La Urgente in spitalul regional astepti cam 2-3 ore ca sa te bage in seama. Am avut o piatra la rinichi cu o durere groaznica si a trebuit sa ma duc la Urgente, sa las un copil dinaintea mea sa intre si apoi sa fac un circ intreg (noroc ca stiu engleza) ca sa ma ia in seama inaintea altcuiva. Iar canadienii stau cuminti si indura toate astea fiindca nu stiu ca se poate si altfel.
      majoritatea medicamentelor nu se pot cumpara "la liber" ci iti trebuie hartie de la un medic. medicul de familie o sa te programeze pentru asta insa exista si clinicile "Walk In" dar trebuie sa stai la coada iar in weekend se inchid la 12:00 insa nu mai primesc bolnavi incepand cu 11:00
      toate astea se intampla deoarece medicii sunt platiti dupa numarul de ore lucrate. daca au putini pacienti o sa ii tot cheme fara sa rezolve problema urgent. Totul e din cauza banilor. Oamenii nu sunt "pacientii" ci "clientii" doctorului.
   partea buna: serviciile medicale esentiale sunt gratis insa ambulanta se plateste. Porecla este "taxiul bolnavului"

Uite cat de apreciat este sistemul medical din Romania:

Pacienții români cu stare refuză spitalele groazei și dau fuga în Austria
http://romaningerman...uga-in-austria/


Medicii tineri pleacă pe capete din România, bolnavii mor cu zile
http://romaningerman...e/#comment-4706

#21
avenirv

avenirv

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,554
  • Înscris: 01.05.2009

View PostRosebud09, on 24th April 2012, 21:33, said:

...In momentul cand tinerii neastamparati si fara drag de carte vad ca simpli absolventi de liceu (sau nici macar atat)  pot obtine slujbe decente si platite regeste (la care un absolvent de facultate umanista nu va ajunge niciodata) normal ca le scade si mai mult cheful de scoala.
Dezavantajul lipsei de scoala (mai bine zis calificare pentru ca diplomele si hartiile nu au nici o importanta, nu cere nimeni) este ca persoana respectiva este in bataia vantului, la prima problema in companie sau economie e libera ca pasarea cerului....

multumesc pt informatii.
deci cei fara scoala/calificare pot obtine slujbe decente si platite regeste dar sunt si primii dati afara ? cam nasol.
ce slujbe poate cineva numai cu liceul sa obtina ? vorbesc de slujbe, nu de oameni care isi deshid afacerea lor proprie. trebuie sa se mute cu locuitul ?
ce poate sa insemane regeste ? 2000/luna ? 3000/luna ? kiar mai mult ?

#22
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,552
  • Înscris: 02.10.2009

View Postavenirv, on 25th April 2012, 19:43, said:

multumesc pt informatii.
1. deci cei fara scoala/calificare pot obtine slujbe decente si platite regeste dar sunt si primii dati afara ? cam nasol.
ce slujbe poate cineva numai cu liceul sa obtina ? vorbesc de slujbe, nu de oameni care isi deshid afacerea lor proprie. 2. trebuie sa se mute cu locuitul ?
3. ce poate sa insemane regeste ? 2000/luna ? 3000/luna ? kiar mai mult ?


1. Depinde de ocupatie, indemanare, localizare. Pentru imigrantii recenti depinde destul de mult si de nivelul de intelegere al limbii (daca d-ta sa zicem ca prof de engleza crezi ca vei intelege repede macar 50% din ce vorbesc tinerii in cauza intre ei inseamana ca esti f. optimist).
Nu exista ocupatie fara oarecare calificare, doar ca acea calificare se face "la locul de munca". Asta e valabil si pentru orice absolvent de facultate facuta acolo sau oriunde.
Deci este posibil ca un absolvent de liceu sau nici macar atat sa gaseasca de lucru in secretariat, contabilitate, ingrijiri persoane, industria constructiilor, forestiera sau exploatarea resurselor (petrol, gaz, minerit). Pleaca de la "incepator" si avanseaza dupa o vreme, in functie de cat de bun este. Unii fac si ceva cursuri la seral in timpul asta.
Suna cunoscut desigur doar ca aici se practica pe scara larga.
Datul afara depinde de multe lucruri, in general sunt dati afara cei care nu aduc aport suficient la afacere, exceptand cazul in care sectorul lor de activitate se restrange. Nu e chiar simplu de dat afara, trebuie niste motive dar la nevoie se inventeaza (si asta suna cunoscut)
2. "Mutatul cu locuitul" este ceva foarte obisnuit pentru canadieni, un mare procent din populatie se muta de cateva ori in viata, nu numai in alte locuinte din acelasi oras, dar si in alte orase sau provincii. Nu sunt atat de legati de "casa", mai important e sa gaseasca de lucru mai bine platit si eventual conditii mai bune de trai. Mutatul e sport national aici.
3. Regeste inseamana doua lucruri: plata raportata la efort/efect si raportata la nivelul mediu din tara sau din regiune. Salariul "lunar" se foloseste f. rar, mai mult cel orar si cel anual. Fiecare ramura, regiune, profesiune, vechime, etc are propria grila de salarizare rezultata din statistica nu impusa de cineva, care poate fi gasita publicata pe internet sau in alte locuri. 2000 pe luna e mult sub medie si nu putem vorbi de "regeste" decat pentru o ocupatie de nivel redus sau incepator in orice domeniu, cu sau fara scoala de orice fel. Media este de cca 20 dolari/ora sau cca 3500 brut/luna sau 42.000 an.
In industria petroliera de exemplu, muncitorii cu un minim de pregatire (nu chiar zero, ca in prima luna de munca) pot ajunge la 60-100.000 dolari anual. Acea suma e greu de atins de majoritatea absolventilor de universitati, chiar si certificati profesional, daca nu au macar 10-15 ani de activitate in Canada, strict intr-un domeniu. Cu exceptia avocatilor si judecatorilor, ptr absolventii de studii umaniste, fara functii de conducere cel mai mult se ajunge la 60-80.000 dar depinde de multe lucruri, variatiile pot fi mari.
Idea ca venitul va fi proportional cu rezultatul muncii nu cu volumul de munca sau pregatirea. :confuzzled:

#23
avenirv

avenirv

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,554
  • Înscris: 01.05.2009
multumesc.
deci tinta ar fii 100K.

#24
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,552
  • Înscris: 02.10.2009

View Postavenirv, on 26th April 2012, 20:59, said:

multumesc.
deci tinta ar fii 100K.


:lol:  :lol:  :lol:

"Six figures" in $ e tinta oricarui om, s-au scris nenumarate carti de cum sa ajungi la asa ceva. Mai putin de 5% din populatia americana sau canadiana are atat.
Pentru un imigrant n-ar fi cazul sa-si stabileasca "tinta" asta prea devreme, ca poate fi tare dezamagit... Se poate intr-adevar ajunge si acolo, dar nu scrie nicaieri ca se poate si in cazul tau (in sens general vorbind). Pentru primii cativa ani chiar jumatate de atat poate fi foarte bine.
Calea cea mai simpla e munca grea: sonde, petrol, minerit, taiat copaci, toate astea in conditii climatice pe care cineva din Ro nu le poate imagina.
Calea cea mai buna: pus creierul la contributie.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate