Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 Recomandare bicicleta e-bike 20&#...

Bing-Content removal tool

Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...

Cum sa elimini urmele de acnee?
 

Capsuni... normale, urcatoare, uriase... si altele

- - - - -
  • Please log in to reply
283 replies to this topic

#37
dino2

dino2

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 332
  • Înscris: 13.02.2008

View Postanknic, on May 22 2009, 21:39, said:

cele gigant (surori cu cele oprite de mine pe balcon) s-au uscat din lipsa de apa...sper sa isi revina totusi, oricum astea oprite pe balcon (3 buc) una are fructe si celelalte 2 le-am bagat la program intensiv de stoloni pentru ca la toamna sa ii mutam in gradina.

cele cataratoare (adica 4 plus vrejurile aferente) au fost plantate de tata cu vrejurile incolacite deasupra pentru ca nu avea unde sa le catere si oricum credea ca vrejurile sunt uscate...au avut noroc pentru ca avand vrejurile deasupra nu s-au uscat, colacii aia le-au tinut umiditate si sunt verzi ele...dar vrejurile sunt tot uscate :)

tine-ne la curent, te rog. Si pe mine ca si pe alti cativa, din cate am vazut, ma intereseaza daca e adevarata faza cu cataratul sau e doar marketing. Sa insir niste stoloni pe o scarita pot sa fac cu orice tip de capsuna. Sa se catere ea ... e altceva.

#38
anknic

anknic

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,961
  • Înscris: 12.10.2004
i-am avut pe bacon asta-vara. nu se catara ei. trebe ajutati! nu e de fapt capsuna cataratoare ca n-are corzi de prindere cum au plantele cataratoare...nici macar nu se infasoara pe suport cum face fasolea de ex.

e o chestie de marketing care tine si de cum le conduci.

asta vara, fiind plantate in ghiveci in primavara, era clar ca nu pot fructifica.

am vazut o emisiune la tv cu o capsuna facuta piramida. voiam sa incerc si eu vara asta, dar pentru ca trebe sa inmultesc pentru gradina o las pentru la anu'.

povestea era asa: o plantuta intr-un ghiveci mai mare, plantata spre marginea ghiveciului. un tub de pvc (sau altceva) care era taiat din loc in loc si partea din josul taieturii trasa in afara, iar partea de deasupra taieturii impinsa spre interiorul tubului. mai multe gauri din astea date la distante fixe si circular pe tub. de tinut cont la distantele dintre gauri si de cat are tija stolonul de lunga. tubul asta infipt in mijlocul ghiveciului si umplut cu pamant. puiutul care apare in varful tijei de stolon se infinge in prima gaura. se taie toti ceilalti soloni ai plantei mama si se asteapta ca puiutul sa faca stoloni, primul stolon se infige la inradacinat in urmatoarea gaura...etc. aranjamentul arata bestial. toate plantutele aveau capsuni si chiar pareau ca sunt capsuni urcatoare...


din experienta mea, "pletoseniile" adica stolonii din stoloni care asta vara atingeau 2 m si erau intinsi pe balcon pe niste spaliere si legate, in beciul neincalzit si cu un fir de lumina s-au uscat, in timp ce plantele din ghiveci au fost ok...chiar daca am cam uitat sa le ud (de fapt am considerat ca nu e necesar atata vreme cat erau in repaos). din cele asa zis cataratoare am avut 2 din care 1 s-a uscat din prima saptamana de dupa plantare. aia care a supravietuit a facut intai un pui fix langa ea (am observat ca se "poarta" asta si la caspunile pe care le-am pastrat pe balcon-gigant) si primii 2 stoloni i-am infipt in pamant devenind plantute separate de mama prin taierea tijei la un moment dat (cand s-au inradacinat bine). apoi mi-a zis tata sa le las sa se "catere". sincer...ar fi fost in stare sa isi infiga radacinile si in peretele de beton-atat erau de harnicute la produs stoloni...din stoloni...din stoloni si la un moment dat le-a pus niste bete pe care le-am legat-ca ajutor. cum in gradina unde sunt acum au suferit de sete...nu putem considera o experienta relevanta asta (mai ales ca si-au petrecut vara pe balcon si iarna in beci), dar tot nu cred ca sunt cataratoare...ci doar pot deveni astfel daca le coduci tu in acest fel...totusi eu mi-am tot pus intrebarea cum va putea planta mama sa sustina atatea plantute care nu-s inradacinate (deci practic nu absorb nimic nutritiv) si sa mai ai pretentia sa iti dea si productie...plus nu stiu cum sa te descurci iarna cu acoperitul totusi-nu cred ca tija stolonului vaputea infrunta gerul!

le: mi-a zis un prieten ca a vazut asta primavara prin brico sau prak ceva capsuni care erau ca vita de vie...nu le-am prins in magazin ca sa le studiez...asa ca nu imi dau cu parerea, dar el zicea ca aratau complet diferit fata de cataratoarele cumparate prin catalogul ala din care le-a comandat si tata! nici el nu a cumparat (ca are ceva pb.cu gradina-un catel care dezgroapa tot...si nici nu s-a prins ca totusi balconul meu avea experienta in crescut capsuni :) ). asa ca ramane sa mai "sapam" la primavara.

Edited by anknic, 22 May 2009 - 23:38.


#39
tincu68

tincu68

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 143
  • Înscris: 24.05.2007
primul fruct al capsunii din hornb.... s-a copt, a fost mare si.........fara nici un gust fata de vecinele care erau loco.

#40
anknic

anknic

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,961
  • Înscris: 12.10.2004
una dintre plantutele capsuna-gigant din gradina a facut capsunele...vreo 7! destul de mari (sorry ca n-am poza dar le-am mancat loco :) ) sa zicem undeva la 2,5 cm inaltime si vreo 2 cm latime...au avut si gust delicios de capsuna...si un parfummmmmm.

le: cea de pe balcon are tot 7 bucati, doar ca sunt inca verzi. pun poze cu evolutia lor cand va fi cazul.

Edited by anknic, 28 May 2009 - 18:14.


#41
anknic

anknic

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,961
  • Înscris: 12.10.2004
productia mea de pe balcon. are 7...dar numai 3 au crescut si s-au copt. sunt curioasa daca le va creste si pe celelalte dupa ce le vom papa pe astea 3(nu le-am papat inca...sotul doreste "ceremonie" de papat capsunile de pe balcon :) )!

Attached Files



#42
dino2

dino2

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 332
  • Înscris: 13.02.2008

View Postanknic, on 14th June 2009, 22:33, said:

productia mea de pe balcon. are 7...dar numai 3 au crescut si s-au copt. sunt curioasa daca le va creste si pe celelalte dupa ce le vom papa pe astea 3(nu le-am papat inca...sotul doreste "ceremonie" de papat capsunile de pe balcon :) )!

sunt frumusele, dar numai gigant nu!

Sa aveti pofta!

#43
anknic

anknic

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,961
  • Înscris: 12.10.2004
mda...nu's gigant au cam 2cm lungime pe 1,5 cm latime. ma tot gandesc daca transplantate in gradina nu vor creste mai mari totusi. celelalte (care au avut capsuni in beci si nu au putut sa le creasca) au "dat drumul la program" cu stoloni...cate 4...la toamna le transplantam in gradina si sper ca anul viitor sa avem productie serioasa.

le: capsunile crescute de mine anul trecut in balcon s-au uscat o data transplantate primavara asta in gradina, singura din gradina care a avut rod a fost una (sora cu astea ale mele) transplantata in gradina in toamna lui 2008 din cealalta gradina a lui tata, fructele ei au fost la fel de mari ca astea a le mele de pe balcon...dar saraca nu a avut apa suficienta. asa ca pe astea le vom transplanta la toamna (cu ocazia asta voi alea si loc in beci pentru rodieri...)

Edited by anknic, 14 June 2009 - 21:57.


#44
fabulous

fabulous

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 125
  • Înscris: 27.12.2006
Salut as dori sa stiu ce ingrasamant folositi,ce insecticid si chiar ce pamant pt capsuni,deoarece simt ca gresesc pe undeva de nu mi se prind. Pana acum am avut 9 stoloni in gradina( 3 tipuri diferite: de pe net 5, din real 1 si din piata 3) Am avut grija de ele zilnic dar din pacate au ramas 2 jumate,a 3-a se usuca. Pana acum doar 3 fructe si alea mici si amarate a scos una dintre ele. Mentionez ca posed o gradina considerabaila, o parte le-am pus in gradina, o parte in ghivece mai mici altele in ghivece mari,unele la soare altele la umbra dar indiferent cum am avut grija de ele mi s-au uscat. Mentionez ca le-am cumparat pamant special din magazin( pamant de flori nu turba), ingrasamant special pt fructe ,insecticid .le-am udat constant dar degeaba. Trebuie sa fi gresit pe undeva.

M-ar interesa niste tipuri de ingrasamant pe care le folositi ,o sa incerc sa schimb firma ingrasamantului. Momentan am un ingrasamant italian de la Real: Concime Fogliare (plante de apartament,arbusti de fructe si fructe) la pretul de 12 ron.

Si m-ar mai interesa cand se face stolonarea pt tipurile astea de capsuni mountain everest.

#45
anknic

anknic

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,961
  • Înscris: 12.10.2004
eu nu le-am facut nimic special. le-am plantat in pamant de flori in jardiniere. nu le-am pus niciodata ingrasamant (la gradina tata le-a pus ceva gunoi de grajd)...poate le-ai sufocat cu ingrasamant si de aia se usuca...nu stiu ce-s alea capsuni mountain everest (si ale mele poarta un nume...da' l-am uitat). stolonarea incepe cand au ele chef...la mine se pare ca le merge bine ca fiecare a scos minim 4 stoloni (aseara chiar am defrisat dintre ei ca n-am atata loc totusi...)

le: daca te uiti la plantuta de langa cea cu rod observi vreo 4 stoloni.

Edited by anknic, 17 June 2009 - 07:49.


#46
greenworld

greenworld

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 56
  • Înscris: 25.01.2009

View Postfabulous, on 16th June 2009, 19:54, said:

Salut as dori sa stiu ce ingrasamant folositi,ce insecticid si chiar ce pamant pt capsuni,deoarece simt ca gresesc pe undeva de nu mi se prind.

Infiintarea culturii de capsuni:

Fertilizare (cantitati pentru 100 m2): 600 kg gunoi de grajd, 5 kg superfosfat si 6 kg sare potasica. Se imprastie uniform, se desfunda cu cazmaua la 25 - 30 cm, se marunteste solul si se niveleaza.
Cultura poate fi:
- multianuala: adica o pastram pe acelasi loc 3-4 ani;
- anuala: plantarea stolonilor in iunie si rodirea anul urmator, dupa care cultura se desfiinteaza. Stolonii de anul trecut se pastreaza in camere frigorifice (dificil de facut acasa) sau se cumpara altii.
De aceea cultura multianuala ingrijita cum trebuie o sa iti dea capsune suficiente pentru gemuri, siropuri si dulceturi.
Perioada de plantare: septembrie - 15 octombrie, cu cat e mai devreme, cu atat mai bine. In zonele cu toamne uscate se poate planta si primavara (martie - aprilie).
Stolonii (recomand achizitia de la distribuitori cu oarece prestanta) se fasoneaza lasand radacinile de 8-10 cm si 2-3 frunzulite sanatoase, dupa care radacinile se mocirlesc. Mugurele trebuie sa fie la suprafata solului.
Distante: intre randuri 80 cm, intre plante 20-25 cm. Dupa plantare se uda abundent (este pretentios la umiditatea din sol, adica ii place apa, nu sa balteasca, dar sa aiba suficienta).
Lucrari:
- noiembrie: mulcirea terenului cu paie sau frunze uscate pentru protejarea de ger.
- primavara: se strange mulciul, se mobilizeaza solul, musuroind usor planta, fara sa acoperim mugurele principal.
- cu 2 saptamani inainte de coacere: se aseaza paie sub fructe (se culeg mai usor si nu vor sta in pamant ca sa putrezeasca).
- tratamente cu zeama bordeleza 0.8% sau Topsin 0.1%. De la tratament pana la recoltare trebuie sa treaca 10-12 zile.
- cand apar stolonii: tulpinile filiforme se rup, nu lasam cultura sa se intinda sub forma de covor caci va scadea productia atat cantitativ cat si calitativ.
- dupa recoltare: smulgerea buruienilor regulat, saparea terenului de 2-3 ori, indepartarea stolonilor care mai apar, completarea golurilor, udare in perioadele secetoase, 2-3 tratamente.

Soiuri recomandate: Regina, Aliso, Fresno sau urcatoare Mountain Everest, Humini.

O zi buna

Edited by greenworld, 17 June 2009 - 22:17.


#47
andreeazaharcu

andreeazaharcu

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 29.06.2009
Buna! Am cumparat si eu capsuni cataratori si ii tin pe balcon dar nu cresc, creste o frunza si apoi se usuca,stie cineva de ce sau ce ar trebuii sa le fac?Va rog,mi-ar parea rau sa moara. :mellow:

#48
loredanadinu75

loredanadinu75

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 15
  • Înscris: 02.02.2008
Buna ziua,

Se pare ca eu am fost ceva mai norocoasa decat mare parte din cei care au postat aici. Am comandat prin februarie 20 de capsuni cataratori (Mount Everest) dupa ce vazusem reclama intr-o revista si pe la sfarsitul lui martie i-am primit si i-am impartit jumi-juma cu mama mea. Cand am desfacut pungile, am descoperit ca de fapt am avut fiecare cate 11 buc. In sfarsit, eu i-am plantat cam in doua zile, pe balcon, in jardiniere si ghivece mari, in pamant de flori cumparat (si amestecat cu cateva maini de compost organic pe care il aveam de la depozitul ecologic de la noi din Piatra-Neamt). La mine s-au prins toate si spre surpriza mea au si facut flori destul de repede, unele chiar foarte viguroase si cu multe flori pe o singura tulpina. Infloresc in continuare, s-au si copt o parte, fructele sunt destul de placute si aromate, dar de cand au inceput sa iasa stolonii, fac fructe tot mai mici, asa ca am decis sa tai tijele cu stoloni si sa le dau mamei mele sa le planteze in gradina de la tara. De altfel, ea a avut mult mai putin noroc, caci le-a pierdut pe toate (ea le-a plantat la tara, in gradina, si a spus ca la un timp li s-au ingalbenit frunzele si s-au uscat). Initial nu stiam ce sa fac cu acesti stoloni, nici nu imi imaginam ca asa fac capsunii si o vreme i-am tot protejat (ca ii tot luam in picioare cand ieseam pe balcon), unul a nimerit din greseala peste un colt cu pamant din jardiniera si s-a prins deja, iar altul, o sa vedeti in poza, chiar a inflorit. Ei atarna pur si simplu pe tija lor, in afara ghivecelor si m-a suprins ca tot cresc intruna, asa, cate 2-3-4 dintr-o planta si din tija principala se tot formeaza la distante aleatorii. Capsunii plantati nu au facut multe fructe, din pacate, si ni se lungesc urechile pana se coc doua trei pe care le impartim egal la toata familia. Au destul de multe flori in opinia mea, dar o parte din ele nu apuca se transforme in fruct, probabil nu au suficient pamant sa le hraneasca si mai ales acum de cand au si stolonii cred ca sunt ceva cam inghesuite. Cu siguranta intr-o gradina ar avea rezultate mult mai bune.  Eu sunt curioasa acum ce rezultate vor avea si stolonii, pentru ca la viteza cu care s-au dezvoltat si deja au inflorit, eu zic ca vor avea si ei fructe in aceasta vara. Eu am insa si o alta problema: ce fel de soi este acesta cu asemenea ritm accelerat de dezvoltare si care sunt efectele asupra noastra ? Exista astfel de soiuri create in mod natural, sau sunt de fapt rezultatul unor modificari in laborator ?  
Iata cateva poze, regret ca nu am pozat capsuna botezata de copiii mei "capsuna suprema", care avea in jur de 5-6 cm in diametru, dar am fost prea nerabdatori sa o degustam. Poate mai am norocul sa mai rodeasca vreuna asa mare si revin cu "marturii".

Toate cele bune, Loredana

Attached Files



#49
ionascum

ionascum

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 08.03.2006
Ma alatur si eu "crescatorilor" de capsune...am cumparat si eu de la firma online capsuni cataratori...deocamdata stau intr-o rigola pe pervazul ferestrei care este ft lat...un adevarat balcon in miniatura...Am pus capsunilor o scarita...am crezut ca se tot ridica ,dar au ramas la 20 cm inaltime....Mi-au spus de la firma ca in primul an nu fructifica,dar am avut surpriza sa-i vad ieri plini de flori...Am cumparat de pe net dela firma Tamar organics,ingrasamant pe baza de alge brune.....intr-adevar nu numai capsunele au mers bine ci si rosiile pitice si fasole pitica fideluta....Acelasi ingrasamant l-am folosit si la lamai,si la orhidee acre infloreste in curand...
Am sa le fac maine poze si am sa le postez.
La anul,voi pune capsunele in cosuri suspendate-am aflat asta de la  bucatarul   Jamie Olivier,care foloseste si el acelasi tip de ingrasamant organic .

#50
anknic

anknic

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,961
  • Înscris: 12.10.2004
huh, zisei ca e reclama...da vazui ca firma e din UK :) mai bine zii preturi si metoda de livrare.

poze cu capsuni, a doua poza sunt fragutele.

Attached Files


Edited by anknic, 09 July 2009 - 20:06.


#51
abstrakt_cu_k

abstrakt_cu_k

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 09.08.2009
Nu mai comandati capsuni inainte sa va uitati la poza de pe revista . dupa ce le primiti sa va uitati ca pe hartia care va arata cum se pun capsunile va arata ca trebuie sa aveti o piramida de 1 Metru si in varf sa fie capsuna care are 20 cm . in total 1 . 20 M . (sa asteptati sa creasca la 1.20 =))





TZEAPA !



#52
cristi_lc

cristi_lc

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 16
  • Înscris: 09.01.2007
mai sa va spun si eu:
in martie am luat de la o cunostinta cateva brazde cu capsuni care fac recolta pe toata perioada anului si vreau sa va spun ca am luat si ieri fructe din gradina si toata vara pana acum si inca au flori si fructe dar se coc mult mai greu la frig

mai aveam cca 30mp de capsuni autohtone-asa am cumparat terenul si a fost al doilea an cu fructe

am mai plantat acum vreo 45 zile mai multi si vad ca sau prins toti, tot de la acea cunostinta, sper sa prind o suprafata cat mai mare cu capsuni caci mi se pare fantastic sa ai pe toata perioada verii si a toamnei capsuni prospete din gradina proprie

cum au spus cativa pe aici e necesar un strat de frunze sau paie si pamantul in permanenta umed

#53
hapylica

hapylica

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 366
  • Înscris: 09.01.2010
Haideti sa facem o burta de capsuni romanesti :thumbup:
[ http://i906.photobucket.com/albums/ac261/hapy_2009/amara%202010/th_1capsuni.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#54
anknic

anknic

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,961
  • Înscris: 12.10.2004
ale mele-s mai mari, da' inca nu-s rosii-sunt roze...da' in cateva zile...

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate