Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...
 teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN
 Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.
 Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android

Recomandare bicicleta e-bike 20&#...
 

Aer conditionat home made

- - - - -
  • Please log in to reply
239 replies to this topic

#235
GabaGN

GabaGN

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,267
  • Înscris: 19.08.2006
Pentru invartit fara costuri ai 2 variante ...
1. o sfoara legata de lift , invarte o fulie la fiecare deplasare a liftului ...(si asa se plimba toata ziua copii cu liftu ) 2 roti pe capete, si daca nu e destul de rece mai chemi si tu liftu pana la tine apoi cu metoda ninja , il trimiti la cel mai indepartat etaj .
2. o morisca pe scurgere (daca nu ai lift ... ) toata apa de pe teava de scurgere oricum cade in gol ... si e pacat sa nu refolosesti toata energia aia pierduta in zadar ... mai eficient cu cat stai mai jos , daca stai  la 4 ... ghinion .

Acu mai sunt variante o gramada , da astea is cel mai usor de realizat . energie gratis si fara multa complicatie Posted Image , partea mai tare e ca poti folosi ambele metode daca stai la bloc cu 10 etaje .

Edited by GabaGN, 17 June 2013 - 07:56.


#236
Myrek

Myrek

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 3
  • Înscris: 06.02.2009
Folositi teava de cupru(colac)d=32mm, scufundati-o in put sau fosa  si recirculati aerul din imobil prin serpentina de cupru pritr-un ventilator cu presiune mare. Complicati lucrurile cu tot felul de argumente inutile, in proiecte simple. Este firesc sa nu ai randamentul unui AC, pentru ca nu este AC! Este normal sa facem "ceva" simplu si util. Porniti ventilatorul de cand se incalzeste afara(aprilie-mai) si apoi vedeti real daca mai aveti nevoie de AC.  Felicitari celor care intradevar pun in practica orice sistem de climatizare!!!

#237
Satelitt

Satelitt

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 38
  • Înscris: 31.05.2007
Ora 3 in aceasta dimineata, ma apuc sa caut pe net niste reductii pt. o butelie de aragaz (filet pe stanga), ca in majoritatea cazurilor (90%) binenteles ca am ajuns sa citesc alte chestii.
Mi-a atras atentia denumirea topicului "Aer conditionat home made"si am zis hai sa arunc un ochi si acolo. Am mai rezistat sa nu il citesc pana la capat ? NU.
Partea cu pompa de  acvariu care sa bage apa si nu sa o recircule a fost mortala ! Stiu, a fost greseala de exprimare, dar pe moment a fost hazliu, in special raspunsul "pai daca ar baga nu ar da pe afara ?"

Excelent Topicul !
Chiar daca este inactiv de un an, imi expun si eu un pct. de vedere.
Unpuisor , criminal ! Toata stima pt. tine !
Chiar daca nu stapanesti bine principile termodinamicii, trebuie admirata ambitia cu care voiai sa obtii frig cu consum minim de energie ! Conteaza faptul de a incerca, deoarece nimeni nu s-a nascut invatat. Incerci de 10 ori si reusesti o data, gustul reusitei te va face sa uiti repede celelalte nereusite.
Sa nu uitam ca tot progresul tehnologic de care ne bucuram in fiecare zi a fost obtinut cu multa,multa ambitie de catre inaintasi. Acum nu degeaba am fost atras de titlul topicului, spun asta deoarece anul acesta a fost un calvar termic la Brasov. Eu asa caldura nu am mai prins in 50 de ani. Bine sunt si anumite afectiuni pe care le-am dobindit in timp asa ca a fost horror.
Am luat in calcul achizitia unui A.C. Totusi avand alt proiect in cap prin care vreau sa asigur un regim termic convenabil vara/iarna in toata casa, am realizat ca investitia nu era prea buna. Banii blocati in A.C. mai bine ii folosesc la proiectul meu. Totusi trebuia sa fac ceva sa mai racoresc atmosfera in atelierul meu care se aflala demisolul casei. Stiu, o sa zica lumea ca sunt bolnav la cap daca si la demisol ma pot plange de caldura. Fumez al naibii de mult deci implicit geam sau usa musai deschisa. Temperatura aerului care intra inauntru echivala cu un tun de 15kw de pe vremea lui Ceausescu (aia mai batrani stiu la ce ma refer). Alt aspect la A.C. care nu prea il agreez este curentul de aer din incapere. Am lucrat ani destui in CATV, iar in Headend ( incaperea unde se afla sistemul de transmisie) functionau non-stop ac-urile ca altfel lua foc.Cand ieseai afara garantat aveai nasul infundat.
Deci trebuia sa concep ceva ieftin,functional si placut. Aveam de la un prieten un frigider arctic stricat,
avea compresorul ars. Ma apuc si il descompun. Ce este util se tine restul se recicleaza. Vaporizatorul era o.k condensator la fel. Forma vaporizatorului totusi nu era convenabila pt. ce aveam in cap, asa ca ma apuc sa-l indrept. Am avut anumite retineri, dar s-a indreptat super. Prin depozitul meu exista un compresor, asa ca am trecut la treaba. Vaporizatorul pozat pe perete in interior, compresor +condensator in exterior. Sudat,vidat, incarcat cu freon si functioneaza. Aici mai am o remarca, sa fie sanatos meseriasul care mi-a cerut in urma cu 3 ani 300 Ron pentru o sudura la un por pe teava de aspiratie, vidat si incarcat cu freon ! Normal ca am refuzat si de banii respectivi + inca 200 Ron mi-am cumparat sdv-istica pt. a-mi depana singur problemele frigotehnice ale casei si nu mai depind de "meserias".
Revenind la sistemul meu, pot spune ca sunt multumit 50%. La interior am obtinuit o scadere a temp cu 5°C la o suprafata de 14m² dupa vreo 18 ore de functionare. Geam si usa inchisa plus de asta montat si o hota care sa scoata fumul afara.Pare mult ca timp, dar dupa aceasta perioda merg pe mentinere cu ajutorul unei prize programabile.
O ora de functionare, 15 min pauza si tot asa. Cu aceasta ocazie se topeste si gheata de pe vaporizator, pt. un randament mai bun. Am constatat ca rezulta un consum de 2.34kw / zi. In principiu nu m-ar deranja acest consum deoarece caldura excesiva nu tine 6 luni din an si plus de asta una este sa stau la 28°C si alta la 23°C. Este o diferenta fantastica la +/- 5°C. Iarna nu o simt asa de pregnant ca vara. Revenind la 50% nemultumire aici ma refer la caldura degajata de condensator care se pierdea total aiurea. Normal ar fi fost sa mai suplimentez condensatorul deoarece temperatura freonului la iesirea din filtru nu era in parametrii utili. Suplimentarea cu un al 2-lea radiator si inlocuirea tevii de metal cu una
de cupru ma costa ≈ 100Ron. Asa ca am regandit racirea freonului si recuperarea calduri cu ajutorul unui boiler cu schimbator caloric in el. Boiler-ul il confectionez din doua capace de la un vas de expansiune (membrana sparta) de la o centrala. Mai trebuie sa achizitionez nistetabla de 3mm (pe asta nu o mai am...). Aici vreau sa mai mentionez de ce folosesc capacele respective. Deoarece boilerele de presiune musai sa fie cu capace bombate, iar sudura sa nu fie sub nici o forma pe colt deoarece acolo va crapa din cauza dilatarilor.
Aici nu vreau sa par ca dau lectii dragi forumisti.Din pacate meseriasii "pleaca" cu tot cu informatii, ca asa se doreste de noua ordine mondiala, din pacate. Asa ca tineretul trebuie invatat, a trecut vremea cand meseria se fura, ehee ce timpuri!
Ca masura de protectie in caz ca nu se consuma apa care se va incalzi o perioada de timp voi inseria si actualul condensator la returul schimbatorului caloric. Bine, trebuie sa fac niste calcule sa vad ce capacitate rezulta la boiler. Macar asa impusc doi iepuri, si frig si ceva apa calda. Orice plus termic al apei intrata in instalatie inseamna un minus la factura de gaz.
Sunt si eu putin verde. Oricum apa de baut nu folosesc din reteaua orasului, deci nu m deranjeaza daca apa rece va fi putin calaie in instalatie.
La capitolul verde vreau sa mai spun doar ca avem soarele ala gratis pe cer si noi ardem combustibili fosili, ciudata politica, dar asta este alt subiect.
Scuze pt. acest post mai lung, dar am vrut sa ma fac inteles.
Atasez si niste poze.
O zi buna la toata lumea !

Attached Files



#238
benis

benis

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,076
  • Înscris: 04.02.2011
Am văzut și eu subiectul și mi-am adus aminte de o instalație de răcire primitivă ce am făcut-o acum mai bine de 10 ani când nu aveam climatizare și chiar dădea un oarecare randament: câțiva metrii de țeavă de cupru făcuți colac răsfirat și legat de un ventilator de cameră cu sârmă, pe acolo circulam apă de la hidrofor, iar sub aveam o găleată pentru condens. Scoteam cam o găleată de condens pe zi iar apa se încălzea considerabil la ieșire, semn că randamentul de transfer era bun. Se răcea modest, având în vedere diomensiunea mare a camerei însă cu toate astea a meritat.
Totuși am preferat o climatizare pentru că sistemul suprasolicita hidroforul care chiar atunci s-a și ars.
Problema e că sistemul ar trebui regândit cumva pentru a fi eficient, și pentru asta m-am gândit la câteva radiatoare de mașină, un bazin izolat pe casă din care să curgă apa prin ele și un sistem de udat grădina prin picurare.
Astfel s-ar împușca 2 iepuri simultan, răcire optimă și o irigație în curte care să nu afecteze grădina din cauza temperaturii ridicate a apei.
Tot ce mai trebuie să știu este dacă are cineva habar cum se poate calcula având 2 temperaturi date (apa și temperatura de ambient) la ce transfer termic m-aș putea aștepta.

De asemenea ar fi interesat de calculat câștigul ca randament prin folosirea bazinului în loc de a conecta direct la instalația de apă radiatoarele. O chestie faină ar fi să recuperez energia din presiunea ridicată cu niște turbine (se găsesc pe e-bay) din care să "mân" ventilatoarele. Ar fi al treilea iepure împușcat.

Edited by benis, 09 October 2015 - 22:19.


#239
Satelitt

Satelitt

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 38
  • Înscris: 31.05.2007

 benis, on 09 octombrie 2015 - 22:17, said:




- Pentru un calcul al randamentului sunt necesare niste valori. Cum ar fi:suprafata radianta a instalatiei, coeficientul de transfer termic, temperatura apei in instalatie, viteza de curgere prin instalatie, etc.
- Producerea energiei prin turbine este in aparenta simpla, totusi are o stransa legatura cu diferenta de nivel si debit. Imi este greu sa cred ca vei obtine energie suficienta pt. a alimenta 1 ventilator, nu mai multe. Banuiesc ca nu ne referim la niste ventilatoare de 40x40mm pt. o placa video.
- "răcire optimă și o irigație în curte care să nu afecteze grădina din cauza temperaturii ridicate a apei.", aici crede-ma ca nu am inteles absolut nimic. Pai ce temperatura o sa aiba apa cand ajunge la radacina plantei din gradina ? Apa la iesire din radiatoarele din casa sa zicem ca are 30°C, am luat in calcul o temperatura maximala care in realitate nu va exista. Apa la aceasta temperatura daca se foloseste la irigatul plantelor nu este daunatoare. Acum daca apa rezultata din sistem mai este plimbata prin furtune de "n" metri care se afla in bataia soarelui, atunci da, vorbim de altceva.
Din pct. meu de vedere eu nu vad rentabila instalatia. Trebuie bazin depozitare apa, care trebuie izolat. Capacitatea bazinului banuiesc ca nu o sa fie de 100litri ci mai mare, deci structura de rezistenta acolo unde va fi montat. Inaltimea trebuie sa fie destul de mare deoarece turbinele iubesc apa venita de la inaltime. Alimentarea bazinului la inaltime solicita hidroforul mai mult.Ar mai fi destule motive...
Ca tot stai la casa, eu iti dau un sfat. Instalatie pentru produs apa calda. Acolo vorbim de un sistem rentabil ! E chestia aia cu soarele care sta acolo pe cer, gratis !

Toate cele bune !

Edited by Wzzz, 11 October 2015 - 14:03.
citat


#240
benis

benis

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,076
  • Înscris: 04.02.2011
Mii de scuze, este vorba de o eroare, temperatura prea scăzută are un efect negativ, deoarece poate opări plantele, cea încălzită aproape de temperatura camerei, va fi ok.
Partea cu turbine, e drept, e bullshit. La fel și partea cu radiatoarele de mașină, deoarece aici vom avea condens, deci sunt necesare radiatoare speciale, cel mai indicat probabil este să utilizezi o unitate interioară de AC dezafectată.. Doar turbina să meargă. De fapt, 2 unități probabil, deoarece temperatura apei va fi totuși mai ridicată ca cea a freonului.

Bazinul e drept, nu rentează, mai degrabă leg direct la hidrofor instalația. Și eventual în loc de robinet care să regleze debitul să pun o turbină. Atunci turbina chiar ar putea genera ceva.

Oricum, vorbim de un proiect de viitor. Momentan am alte chestii pe țeavă mult mai utile, în scurt timp o să am și atelier.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate