Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 

Paris Hilton a plagiat

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
22 replies to this topic

#1
superskill

superskill

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 121
  • Înscris: 06.11.2006
http://www.tmz.ro/pa...lton-a-plagiat/

500000$ destul de putin pentru buzunarul ei

#2
illidan

illidan

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 321
  • Înscris: 18.10.2004

View Postsuperskill, on Jun 3 2007, 19:03, said:

paris-hilton-a-plagiat

La inchisoare cu ea  :lol:

#3
srelu

srelu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 354
  • Înscris: 17.02.2007

View Postsuperskill, on Jun 3 2007, 13:03, said:

http://www.tmz.ro/pa...lton-a-plagiat/

500000$ destul de putin pentru buzunarul ei

Parerea mea...


"Stirea" este in flagranta contradictie cu logica, bunul simt si legislatia in vigoare. Nu exista nici un fel de restrictii impuse nimanui de a canta orice cantec doreste. Ceea ce protejeaza legea este INTERPRETAREA si nu compozitia muzicala. Pot sa bat ritmul cu polonicul in fundul unei tigai, sa cant Kingston Town si apoi sa fac un CD pe care sa incerc sa il vand, nu imi poate reprosa nimeni nimic. (Ca nici un om intreg la minte nu l-ar cumpara, asta este alta poveste.) Este INTERPRETAREA MEA si am tot dreptul sa il vand. Nu ma poate da nimeni in judecata. Mai mult, altii pot sa ma imite (deh, eu mare artist!) sa cante la fel si eu nu am ce le face. Singurul lucru care poate fi ilegal este ca ei sa vanda CD-ul cu INTERPRETAREA MEA. Atunci intr-adevar pot interveni cu legea in brate.
Chiar admitand logica stramba a celor care raspandesc asemenea "stiri", UB40 ar avea o mare problema in a o da in judecata pe Paris Hilton: cantecul "Kingston Town" nu le apartine. L-a cantat inaintea lor Bob Marley. Si asa cum UB40 poate canta un cantec al lui Bob Marley si Paris Hilton poate canta un cantec de-al altora.
De fapt trebuia sa iti dai seama ca nu prea are sens sa atribui originea unui asemenea cantec britanicilor de la UB40. Ei au cam putine in comun cu capitala Jamaicai, Kingston. Nu acelasi lucru se poate spune despre jamaicanul Bob Marley.

Exemple de asemenea "plagiate" exista cu nemiluita.
-Blondie a fost pe locul 1 in USA cu Tide is High. La multi ani dupa ei, Atomic Kitten tot pe locul 1, tot cu Tide is High. Au reprodus IDENTIC interpretarea celor de la Blondie fara sa schimbe nici macar o singura inflexiune.
-Madonna cu Don't Cry for Me Argentina, cantata inaintea ei de catre Julie Covington. Iarasi interpretare identica. Julie Covington la randul ei a preluat cantecul din musicalul Evita.
-In 2003 Kelly Clarkson a castigat un concurs destinat tinerelor talente in USA (American Idol) cu cantecul A Moment Like This. Cu acelasi cantec Leona Lewis castiga un concurs similar in Marea Britanie.
-Cyndi Lauper a cantat I Drove All Night. Dupa ea, acelasi cantec l-a cantat si Celine Dion. De data asta o diferenta radicala in interpretari, cea a lui Celine Dion este categoric mai buna.
Ma opresc aici, ca daca ar fi sa enumar toate asa zisele plagiate, as darama serverele baietilor de la softpedia.

Daca incerci sa verifici informatia, vei da peste o gramada de de linkuri care te trimit de la o pagina la alta. Unele pagini redau subiectul cu mare lux de amanunte. Dar sunt pagini unde oricine poate posta orice, cum sunt forumurile. Mai sunt si pagini obscure ale unora care, poate au avut buna credinta, dar au fost dusi de nas de puzderia de pagini cu zvonuri.
Mai exista si linkuri care trimit la pagini serioase, ale unor mari ziare, ale unor situri importante si renumite. Aici este marea problema. Linkurile sau nu functioneaza, sau te trimit la pagini unde este vorba despre cu totul altceva. Nici macar o singura sursa serioasa nu pomeneste nimic.
Eu sunt convins ca daca ar fi fost vorba de un scandal REAL cu Paris Hilton in rolul principal, nici un mare ziar nu ar fi lasat subiectul netratat. Dar uite ca nici unul din ele nu sufla o vorba.

Zvonuri ca acestea sunt o noutate pentru multa lume si exista tendinta de a fi luate in serios. Dom'le ce sa zic ! Pornesti calculatorul, accesezi un link returnat de Google si vezi ca da, mai nene, asa este, uite scrie chiar acolo pe ditamai pagina de web. Lumea scapa din vedere sa mai verifice si CINE anume a pus informatia respectiva.

Internetul este un lucru formidabil, pentru prima data in istorie ORICINE poate comunica marelui public. El permite oricui sa isi spuna punctul de vedere si acesta este un lucru foarte bun. Dar sa nu uitam ca aceasta libertate permite si celor saraci cu duhul sa spuna orice prostie care le trece prin cap. Si mai permite si celor rauvoitori sa raspandeasca orice porcarii. Pe autostrada asta informationala este bine sa mergi "allegro, ma non troppo". Stai si uita-te mai bine CINE vorbeste.

Am cantecul Stars Are Blind al lui Paris Hilton. Imi place. Nu este adevarat ca e o reproducere a cantecului Kingston Town. Are cateva acorduri care, vag, aduc aminte de cantecul respectiv dar aici se termina orice similitudine. Este 100% un cantec nou.
Paris Hilton canta bine. Chiar foarte bine. Pacat ca, fiind fata rasfatata a unor miliardari, nu isi trateaza cariera muzicala cu prea multa seriozitate. Pacat ! Dar numai pentru noi. Pe ea o doare in palarie. Dar e dreptul ei. Nu e sclava noastra sa fie obligata sa faca ce vrem noi. Isi traieste viata dupa parerile ei, nu ale noastre. Ceea ce este iarasi dreptul ei.

#4
placebo87

placebo87

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,504
  • Înscris: 13.04.2006
Trebuie sa recunosti ca piesele chiar seama foarte mult intre ele. Nu era nici o problema daca Paris obtinea aprobarea celor care au drepturile de autor pentru acea melodie.
Si exemplele pe care le-ai dat despre plagiat, se numesc coveruri si diferenta consta in faptul ca este recunoscut artistul care a interpretat prima oara piesa respectiva.

#5
antinari

antinari

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,278
  • Înscris: 08.12.2006
Întâmplător am ajuns și pe aici, ca să citesc o inepție...

Quote

Ceea ce protejeaza legea este INTERPRETAREA si nu compozitia muzicala.

Cred că ar trebui să te mai documentezi, să mai întrebi și un compozitor eventual, poate are altă părere...
De ce s-o numi Legea nr 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe? (asta la noi, da autorul unei opere, indiferent de ce soi, are drepturi asupra operei sale oriunde în lumea civilizată).
Când ai folosit "allegro, ma non troppo" am crezut că ai vreo legătură cu muzica, da am citit mai departe

Quote

Are cateva acorduri care, vag, aduc aminte de cantecul respectiv dar aici se termina orice similitudine.
  :roflmaofast: :coolspeak: :clapping:   Am compus și eu un cântec, are Fa, Do, Sib, re, acu mi-am dat seama că acordurile astea le găsesc în prea multe compoziții ale altora, din .ro sau aiurea. Linia melodică o semăna sau nu, asta nu știu, da acordurile astea sunt. Și nu se aseamănă vag, ci structura armonică e identică cu a altor piese. O fi plagiat?
Habar n-am cum e melodia on-topic, și sincer nu mă interesează subiectul Paris Hillton, da să spui că nu e plagiat dacă pui numele tău pe compoziția altuia...
Oricum linia între asemănare și plagiat e greu de trasat, mai lipsește să o ștergem de tot...


În fine, sunt întru totul de acord cu

Quote

Dar sa nu uitam ca aceasta libertate permite si celor saraci cu duhul sa spuna orice prostie care le trece prin cap.

PS. Dacă am compus o manea sau o simfonie, am înregistrat-o la UCMR da nu mi-a interpretat-o nimeni, oi avea drepturi pe ea?

#6
srelu

srelu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 354
  • Înscris: 17.02.2007

View Postplacebo87, on Jun 8 2007, 04:52, said:

Trebuie sa recunosti ca piesele chiar seama foarte mult intre ele. Nu era nici o problema daca Paris obtinea aprobarea celor care au drepturile de autor pentru acea melodie.
Te inseli. Nu TREBUIE. Daca tie ti se pare ca seamana, e dreptul tau sa ti se para orice. Mie nu mi se pare. Am ascultat de foarte multe ori Kingston Town intr-o vreme asa ca imi este foarte familiar.
Sincer, Paris Hilton nu mi-a inspirat nici un fel de incredere, prea este cap de afis prin toate ziarele de scandal. Totusi acum cateva saptamani m-am ciocnit pe internet de un cantec de-al ei, chiar Stars Are Blind. Cu un aer sceptic si reticent mi-am zis hai s-o ascult, sa vad ce poate scandalagioaica asta. Singurul mea reactie a fost una de surpriza:. "Mai, da' tipa asta nu canta rau de loc !" Ascultand-o, nu mi-a trecut nici un moment prin cap ca ar fi vreo similitudine cu Kingston Town. Acum , cand mi s-a atras atentia, pot intr-adevar depista cateva acorduri comune celor doua cantece. Dar de fapt ce inseamna asta ? Eu zic ca nimic. Asa ceva e un fenomen comun in lumea muzicii.
Nici ea, nici altcineva nu are nevoie de aprobarea nimanui de a canta orice cantec doreste.

View Postplacebo87, on Jun 8 2007, 04:52, said:

Si exemplele pe care le-ai dat despre plagiat, se numesc coveruri si diferenta consta in faptul ca este recunoscut artistul care a interpretat prima oara piesa respectiva.
Faptul ca folosesti limba engleza in loc de romana ("cover" in loc de "reeditare" sau "noua versiune") nu ma impresioneaza de loc si nu schimba cu nimic natura problemei.
Diferenta de care vorbesti e una stiuta numai de tine. Poate reusesti sa imi arati niste linkuri unde artistul care canta o melodie recunoaste "artistul care a interpretat prima oara piesa respectiva". Uite te ajut eu, ai aici un link catre o pagina de la amazon.com cu CD-ul Madonnei, "Don't Cry For Me Argentina". Cred ca ma cam lasa vederea, nu am reusit sa vad nici o mentiune referitoare la faptul ca respectivul cantec este dintr-un musical numit "Evita" care a facut furori in USA in perioada interbelica. Nici numele Julie Covington nu am reusit sa-l vad pe acolo. Poate ma ajuti tu. Ia cauta aici. Daca nu gasesti aici nu e nici o problema, arata-mi in alta parte.
Sau poate reusesti sa-mi arati locul unde UB40 ii "recunoaste" lui Bob Marley calitatea de "primul interpret" al cantecului Kingston Town.

V-ati si gasit pe cine sa luati in brate, UB40, care a imprumutat cu amandoua mainile si din stanga si din dreapta:
- "Red, Red Wine" de la Neil Diamond
- "Kingston Town" de la Bob Marley
- "Seasons in the Sun" de la Terry Jacks
- "Can't Help Falling in Love" de la Elvis Presley
- "I Got You Babe" de la Sony & Cheer
Astea sunt numai cele pe care le stiu eu, care nu am fost niciodata prea preocupat de UB40. Cate altele or mai fi...
Incep sa ma intreb... oare or fi cantat si ceva original tipii astia ?

#7
placebo87

placebo87

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,504
  • Înscris: 13.04.2006
Nu poti sa faci un cover daca nu ai acordul celui care detine drepturile de autor asupra piesei respective!
Nu e nevoie ca neaparat sa fie mentionat numele primului artist, insa e necesar sa existe un contract intre casele de discuri si cel care detine proprietatea asupra melodiei. Acum ai inteles :huh: ?

Edited by placebo87, 09 June 2007 - 09:45.


#8
srelu

srelu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 354
  • Înscris: 17.02.2007
[Nu ma lasa serverul cu prea multe citate intr-un singur mesaj. Trebuie sa-l impart in doua. Eu ce sa mai zic, daca pana si serverului i se par prea de tot...]

View Postantinari, on Jun 8 2007, 05:29, said:

Întâmplător am ajuns și pe aici, ca să citesc o inepție...
Eu am citit mai multe si tot nu ma minunez.

View Postantinari, on Jun 8 2007, 05:29, said:

Cred că ar trebui să te mai documentezi, să mai întrebi și un compozitor eventual, poate are altă părere...
Tu cati compozitori ai intrebat ?

View Postantinari, on Jun 8 2007, 05:29, said:

De ce s-o numi Legea nr 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe? (asta la noi, da autorul unei opere, indiferent de ce soi, are drepturi asupra operei sale oriunde în lumea civilizată).
Sunt impresionat de faptul ca ai auzit de legea respectiva. Poate inainte de urmatorul tau mesaj o si citesti. Ca eu unul, nu vad ce ai putea invoca din ea pentru a impiedica un cantaret sa cante compozitia unui anume compozitor.

View Postantinari, on Jun 8 2007, 05:29, said:

Când ai folosit "allegro, ma non troppo" am crezut că ai vreo legătură cu muzica, da am citit mai departe
Pentru nivelul tau de intelegere, inseamna: "alergati dar nu tropaiti".

#9
srelu

srelu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 354
  • Înscris: 17.02.2007

View Postantinari, on Jun 8 2007, 05:29, said:

Am compus și eu un cântec, are Fa, Do, Sib, re, acu mi-am dat seama că acordurile astea le găsesc în prea multe compoziții ale altora, din .ro sau aiurea. Linia melodică o semăna sau nu, asta nu știu, da acordurile astea sunt. Și nu se aseamănă vag, ci structura armonică e identică cu a altor piese. O fi plagiat?
Ce sa zic ? Sunt si eu de acord cu ce ziceai tu ca esti de acord (referitor la "geniile" de pe net).

View Postantinari, on Jun 8 2007, 05:29, said:

Oricum linia între asemănare și plagiat e greu de trasat, mai lipsește să o ștergem de tot...
Cu chestia asta, daca ai vrut sa deschizi gura, te felicit, ai reusit. Daca voiai sa si spui ceva, n-a iesit nimic. Mai incearca.

View Postantinari, on Jun 8 2007, 05:29, said:

PS. Dacă am compus o manea sau o simfonie, am înregistrat-o la UCMR da nu mi-a interpretat-o nimeni, oi avea drepturi pe ea?
La sfarsit de tot, apare cu chiu cu vai si o intrebare coerenta. Deja imi faceam griji pentru tine dar vad ca inca nu e totul pierdut. Mai bine mai tarziu decat niciodata. (Desi, decat prea tarziu, mai bine niciodata.)
Nu vreau sa ratez ocazia, nu se stie cand mai apuc asa ceva, voi raspunde la acest unicat.

Da, dragul meu, ai drepturi de autor pe cantecul respectiv. In calitate de COMPOZITOR. Asta inseamna ca nici un alt compozitor nu va putea pretinde ca a compus piesa respectiva. Nici un compozitor nu va avea dreptul de a include in propriile compozitii copia identica a piesei tale sau a unor parti relevante ale ei. Tu esti singurul care poate pretinde ca a compus-o. Tu esti autorul. Poti da in judecata pe oricine care incalca regulile mai sus pomenite. Atata tot. Altceva nimic.

INTERPRETAREA unui cantec este si ea un act artistic, distinct de actul de compozitie. Si interpretul are la randul lui drepturi de autor asupra interpretarii proprii. Nimeni nu ii poate inregistra si distribui creatia fara acordul lui. Nimeni alcineva nu isi poate atribui interpretarea ca fiind a lui proprie.
Nu pot lua CD-ul lui Britney Spears sa ii sterg numele, sa imi pun propriul nume pe el si sa spun ca eu am cantat. Risc sa ma trezesc cu impresarul ei intr-o relatie sexuala contra naturii.

Cat priveste asa zisul drept al unui compozitor de a interzice cuiva sa-i cante compozitiile astept cu interes linkuri documentate. Dar cred ca voi astepta mult si bine.

p.s. Si zici ca daca vreau sa fredonez marsul triumfal din Aida am nevoie de acordul urmasilor lui Verdi ?

#10
srelu

srelu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 354
  • Înscris: 17.02.2007

View Postplacebo87, on Jun 9 2007, 03:45, said:

Nu poti sa faci un cover daca nu ai acordul celui care detine drepturile de autor asupra piesei respective!
Magister dixit ! (Traducere: "magistratul canta dixie")
Imi arati si mie articolul din legea pe care nu ai citit-o si care prevede chestia asta ?

View Postplacebo87, on Jun 9 2007, 03:45, said:

Nu e nevoie ca neaparat sa fie mentionat numele primului artist, insa e necesar sa existe un contract intre casele de discuri si cel care detine proprietatea asupra melodiei.
Oops ! Intoarcere de 540 de grade. Sfanta si atotputernica "recunoastere" nu mai e valabila.

View Postplacebo87, on Jun 9 2007, 03:45, said:

Acum ai inteles :huh: ?
Sa inteleg CE ? Ai spus ceva inteligent ?

#11
Zamo

Zamo

    Eu sunt dintre aceia de care mamele voastre au spus sa va feriti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,605
  • Înscris: 09.01.2006
Nu-i nimic. Rămâne cu păsărica ei și cu arta orală pentru care nu trebuie să plătească drepturi de autor :)

#12
srelu

srelu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 354
  • Înscris: 17.02.2007
Placebo, aruncandu-mi ochii peste topic constat ca am facut o greseala. Am crezut ca ultimul tau mesaj a fost scris de antinari care nu s-a sfiit sa foloseasca jigniri mai mult sau mai putin mascate. De aceea am introdus in raspunsul meu cateva ironii. Tu ai avut numai interventii civilizate (chiar daca nu prea inspirate). Imi cer scuze pentru chestia cu "traducerea" si cea cu "inteligenta".

#13
placebo87

placebo87

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,504
  • Înscris: 13.04.2006
Cateva articole si aliniate din Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe:

Subiectul dreptului de autor:
Art. 3.
(1) Este autor persoana fizica sau persoanele fizice care au creat opera.
(3) Calitatea de subiect al dreptului de autor se poate transmite in conditiile legii.

Art. 4.
1) Se prezuma a fi autor, pana la proba contrara, persoana sub numele careia opera a fost adusa pentru prima data la cunostinta publica.
............................

Obiectul dreptului de autor:
Art. 7.
Constituie obiect al dreptului de autor operele originale de creatie intelectuala in domeniul literar, artistic sau stiintific, oricare ar fi modalitatea de creatie, modul sau forma concreta de exprimare si independent de valoarea si destinatia lor, cum sunt:
........................
c) compozitiile muzicale cu sau fara text;
.......................

Art. 8.
Fara a prejudicia drepturile autorilor operei originale, constituie, de asemenea, obiect al dreptului de autor operele derivate care au fost create plecand de la una sau mai multe opere preexistente, si anume:
a) traducerile, adaptarile, adnotarile, lucrarile documentare, aranjamentele muzicale si orice alte transformari ale unei opere literare, artistice sau stiintifice care reprezinta o munca intelectuala de creatie;

Continutul dreptului de autor
Art. 10.
Autorul unei opere are urmatoarele drepturi morale:
a) dreptul de a decide daca, in ce mod si cand va fi adusa opera la cunostinta publica;
B) dreptul de a pretinde recunoasterea calitatii de autor al operei;
c) dreptul de a decide sub ce nume va fi adusa opera la cunostinta publica;
d) dreptul de a pretinde respectarea integritatii operei si de a se opune oricarei modificari, precum si oricarei - atingeri aduse operei, daca prejudiciaza onoarea sau reputatia sa;
e) dreptul de a retracta opera, despagubind, daca este cazul, pe titularii drepturilor de exploatare, prejudiciati prin exercitarea retractarii.
..................
Art. 13.
Utilizarea sau exploatarea unei opere da nastere la drepturi distincte si exclusive ale autorului de a autoriza:
a) reproducerea integrala sau partiala a operei;

..............................................
Art. 16.
Autorul unei opere are dreptul patrimonial exclusiv de a autoriza traducerea, publicarea in culegeri, adaptarea, precum si orice alta transformare a operei sale prin care se obtine o opera derivata.
..................
Art. 35.
Transformarea unei opere, fara consimtamantul autorului si fara plata unei remuneratii, este permisa in urmatoarele cazuri:
a) daca este o transformare privata, care nu este destinata si nu este pusa la dispozitia publicului;
B) daca rezultatul transformarii este o parodie sau o caricatura, cu conditia ca rezultatul sa nu creeze confuzie in ce priveste opera originala si autorul acesteia;
c) daca transformarea este impusa de scopul utilizarii permise de autor.
Cesiunea drepturilor patrimoniale de autor
Art. 39.
(1) Autorul sau titularul dreptului de autor poate ceda prin contract altor persoane numai drepturile sale patrimoniale.

Pentru mai multe informatii:
http://legislatie.re....org/8_1996.php

#14
srelu

srelu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 354
  • Înscris: 17.02.2007
In sfarsit ! Discutam cu legea in fata. Semn bun, inseamna ca incepem sa coboram cu picioarele spre pamant.
Sar peste articolele de lege continand generalitati si ma opresc la ceea ce ai marcat tu cu litere ingrosate sperand ca ar putea sa-ti sustina punctul de vedere. (Adevarul e ca nu te invidiez, ai o sarcina foarte ingrata, trebuie sa storci dintr-un text de lege ceva ce nu este acolo.)
Hai sa examinam articolul 8 pe care l-ai scos in evidenta cu litere ingrosate:

View Postplacebo87, on Jun 9 2007, 13:42, said:

Art. 8.
Fara a prejudicia drepturile autorilor operei originale, constituie, de asemenea, obiect al dreptului de autor operele derivate care au fost create plecand de la una sau mai multe opere preexistente, si anume:
a) traducerile, adaptarile, adnotarile, lucrarile documentare, aranjamentele muzicale si orice alte transformari ale unei opere literare, artistice sau stiintifice care reprezinta o munca intelectuala de creatie;

Problema este ca nu e suficient sa citam un articol de lege, mai e nevoie si de o oarecare logica pentru a il intelege. Acest text nu numai ca nu o incrimineaza pe Paris Hilton ci chiar o protejeaza.

Cica "constituie, de asemenea, obiect al dreptului de autor operele derivate care au fost create plecand de la una sau mai multe opere preexistente".
Corect ! Dar NU este vorba despre drepturile ACELUIASI AUTOR.

Daca tu realizezi o opera si eu fac o prelucrare a ei, tu ai drepturi asupra operei initiale iar eu am drepturi asupra prelucrarii. Mai citeste o data articolul de lege cu mai multa atentie si vei vedea ca EXACT asta spune.

Acest lucru inseamna ca daca Paris Hilton a realizat o prelucrare a unui cantec, ea are drepturi de autor depline asupra acelei prelucrari, recunoscute in mod explicit si fara echivoc de acest articol 8.

View Postplacebo87, on Jun 9 2007, 13:42, said:

Art. 13.
Utilizarea sau exploatarea unei opere da nastere la drepturi distincte si exclusive ale autorului de a autoriza:
a) reproducerea integrala sau partiala a operei;
Am tot explicat (dar vad ca degeaba) ca este o mare diferenta intre compozitie si interpretare.
Rezultatul muncii compozitorului este o partitura pe care sunt puse niste note muzicale. Stop ! Atat ! Daca eu vreau sa ii reproduc aceasta partitura, intr-o carte, o brosura, intr-o culegere de cantece, intr-o enciclopedie, etc, atunci am nevoie de permisiunea autorului. La asta se refera acest articol 13. (Se pare ca 13 este numar cu ghinion pentru tine.)

Interpretarea cantecului (deja ma repet) este un act de creatie artistica distinct de actul de compozitie. (Si care genereaza drepturi de autor pentru interpreti, distincte de drepturile compozitorului.)

Lucrul acesta este intarit si de articolul 8 de care am discutat la inceputul mesajului pentru ca intra la (citat din articolul 8) "transformari ale unei opere... artistice... care reprezinta o munca intelectuala de creatie". (Remarca faptul ca, in citat, omisiunile marcate cu puncte-puncte nu au rolul de a schimba sensul textului ci doar de a elimina niste elemente nerelevante pentru discutia de fata).

Poate nu strica sa fac o paranteza pentru a clarifica un aspect pe care mie mi se pare nu este inteles de multa lume. Multi considera ca pentru a avea un cantec misto, tot ce este necesar este o partitura muzicala bine compusa si ca o data ce compozitorul a scis ultima nota, treaba este rezolvata pentru ca formatia nu are alta treaba decat sa citeasca ce scrie acolo. Nu este de loc asa. Partitura este doar o insiruire de note care repezinta linia melodica precum si un text atasat (acesta din urma poate lipsi in cazul muzicii pur instrumentale).
Nu exista o partitura pentru organist, o alta pentru chitaristul bas, alta pentru saxofonist. Toti se uita in partitura aceea unica dar canta ceva diferit de ceea ce scrie acolo. Ceea ce este important nu este ceea ce face fiecare in parte ci rezultatul ansamblului tuturor sunetelor luate impreuna.
Chitaristul solo poate urca spre note inalte in momentul in care partitura indica note joase, daca el considera ca acest lucru contribuie la niste efecte sonore necesare rezultatului de ansamblu. El este un artist care CREAZA iar creatia lui este altceva decat partitura pe care i-a pus-o in fata compozitorul. Si este creatia lui, a chitaristului, nu a compozitorului. De asta, unii chitaristi sunt ridicati in slavi iar pe altii nu-i baga nimeni in seama. Daca munca lor s-ar reduce la a reproduce identic niste sunete de pe o partitura, toti ar fi egali intre ei. Dar interpretarea lor poate face diferenta dintre un mare hit si un mare dezastru. Pe una si aceeasi partitura.
Solistul vocal la randul lui poate sa cante "good by my dear" pe notele din partitura cu o voce metalica de robot, poate sa o cante cu un glas transfigurat de emotie, poate sa o cante pe un ton trist, vesel, indiferent sau triumfal. In functie de efectul artistic pe care vrea sa il produca. Poate sa accentueze anumite silabe si sa foloseasca nuante si inflexiuni ale vocii pe care notatiile din partitura nu au cum sa le specifice.

Pentru a intelege mai bine ce inseamna interpretarea recomand cantecul de care vorbeam mai pe la inceputul topicului, "I Drove All Night" o data in interpretarea lui Cyndi Lauper si o data in cea a lui Celine Dion. Alt stil de interpretare vocala iar cele doua muzici instrumentale nici macar nu seamana:
Cyndi Lauper - I Drove All Night
Celine Dion - I Drove All Night

De la partitura si pana la cantecul pe care il auziti e o cale foarte lunga si este rezultatul muncii de saptamani, poate luni, a unei armate intregi care include producatori, instrumentisti, vocalisti, ingineri de sunet, electronisti, specialisti in efecte sonore, etc. Si ceea ce fac ei este munca de creatie artistica autentica. Nu sunt niste tipi veniti cu pluta care sa stea cu capul plecat in fata unui compozitor ci vedete in domeniile lor de activitate. Nimic de zis, activitatea de compozitie nu este ceva neglijabil, dar compozitorul, artist autentic si el, nu este decat una din multele rotite care pun masinaria in miscare. Si daca luati la intamplare un CD de pe raft si va uitati la el, veti vedea ca numele interpretilor sunt puse cu litere mari pe coperta, in timp ce numele compozitorului, daca este mentionat, este mentionat doar in interior cu litere de-abia vizibile. Nu intamplator. Acel CD este opera de creatie artistica a interpretilor. Distincta de opera de creatie a compozitorului. Exact in conformitate cu articolele de lege discutate anterior.

#15
placebo87

placebo87

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,504
  • Înscris: 13.04.2006
Interpretarea cantecului nu constituie obiect al dreptului de autor! Daca ar fi asa nu ar mai exista termenul e plagiat.
Oricum Paris se supune legislatie din Statele Unite. Din pacate nu este raspunzatoare de compozitia piesei, ea fiind vinovata doar cu interpretarea, insa la banii ei isi permite sa-si spele imaginea.

#16
srelu

srelu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 354
  • Înscris: 17.02.2007
Acest ultim raspuns m-a lamurit cu cine am de-a face. Ar fi doar pierdere de timp sa mai contiui.

#17
placebo87

placebo87

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,504
  • Înscris: 13.04.2006

View Postsrelu, on Jun 10 2007, 18:08, said:

Acest ultim raspuns m-a lamurit cu cine am de-a face. Ar fi doar pierdere de timp sa mai contiui.

Ma bucur ca te-am lamurit. Oricat ai incerca tu sa o ridici in slavi, Paris este si va ramane doar o starleta dispusa sa faca orice pentru a capta atentia publica.   ;)

Edited by placebo87, 11 June 2007 - 19:25.


#18
ai_vrea_asa

ai_vrea_asa

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 82
  • Înscris: 27.08.2007
daca si asta e artista...

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate