Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum accesez site-ul CNAS ?

Algoritm simplu de calculare al u...

Bitdefender Total Security ș...

casa verde 2024
 Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!
 Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda
 Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...
 

Panourile SIP - tehnologie alternativa de construit case...

- - - - -
  • Please log in to reply
46 replies to this topic

#19
Protopopeus

Protopopeus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,484
  • Înscris: 23.05.2007
Pana la urma cred ca raman tot la osb (macar este dovedit), decat sa experimentez alte materiale. Banuiesc ca si americanii au experimentat mai multe materiale pana au ajuns la aceasta concluzie (osb+polistiren+osb), mai ales ca primele constructii din panouri sip dateaza de prin 1935 sau '36, la ei, in SUA. Ca si grosime a panoului (dimensiunile L x l am vazut ca nu sunt standard), ei au standardizat doua dimensiuni - 11,4 si 16,4 cm si spun ca aceste case, din panouri sip sunt cele mai performante la termo si fonoizolatie, desi, personal, am impresia ca 11,4 cm este cam putin pentru o termoizolare eficienta si cam putin pentru o rezistenta eficace. Dar daca ei au standardizat aceste dimensiuni si construiesc de atatia ani...
ca si probleme tinand de factorii de clima (caldura, umiditate, vant, etc.)din nou panourile sip sunt cele mai bune. Cica rezista la fel de bine in Arizona cat si in Alaska (banuiesc ca utilizand placi osb corespunzatoare - mai rezistente la umiditate, la alea, alea, etc.). In ceea ce priveste imbinarile folosind cuie si holzsuruburi, nu-mi fac probleme, felul in care sunt "incastrate" acele rame de lemn pe marginea panoului le dau o rezistenta extrem de mare.
Acum, cu proiectarea, aprobarile, avizele, etc. s-ar putea sa fie cea mai mare problema din cadrul acestui proiect. Eu intentionez sa vorbesc cu un arhitect si sa-l intreb ce parere are si apoi (fiindca banuiec ca nu va fi tocmai entuziasmat de planurile mele experimentale) sa-l conving de eficacitatea unei astfel de constructii si sa-mi faca si un proiect corespunzator tehnologiei pe care vreau s-o folosesc. Sigur voi avea nevoie de aprobari in legatura mai ales cu rezistenta acestor locuinte, de aceea am si construit acel depozit, ca sa vad in primul rand eu insumi cum reactioneaza (mai ales pentru ca nu cred ca imi voi incepe casa anul acesta), si, daca se comporta bine, sa am dovezi despre fiabilitatea unui astfel de proiect, poate contribuie cu ceva la obtinerea aprobarilor necesare.

#20
blimpyway

blimpyway

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,954
  • Înscris: 03.11.2005
Ei folosesc OSB dar la exterior cred ca il placheaza cu lambriuri de PVC, lemn sau fibrociment ca sa reziste la intemperii. Pe interior e cam aceasi problema - normele prin SUA zic cer sa fie placat OSB-ul cu rigips ca sa compenseze rezistenta mai slaba a acestuia la incendiu.
Placile compozite de ciment cu fibra de lemn sunt de prin '27 dar OSB-ul a aparut in '70


citez din http://en.wikipedia....insulated_panel

Quote

Fiber-cement faced SIPs have several benefits that can outweigh the higher cost compared to an OSB-faced panel. They last longer and require less maintenance, will not rot, burn, or corrode, typically do not require drywall, are vermin-resistant and do not support black mold growth.

Oricum daca te apuci de treaba sunt foarte curios cum merge... Unde vrei sa construiesti?

#21
Protopopeus

Protopopeus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,484
  • Înscris: 23.05.2007
La exterior ma gandeam la o tencuiala decorativa, iar la interior, un glet si vopsea.
De construit, as vrea sa construiesc undeva in municipiul Buzau, dar daca nu ma tin finantele, fie mai astept, fie o fac la tara.

#22
blimpyway

blimpyway

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,954
  • Înscris: 03.11.2005
E, daca avanseaza treaba mai tine-ne la curent aici.. eu unu sunt curios, poate invat ceva.

mersi,
cezar

#23
Protopopeus

Protopopeus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,484
  • Înscris: 23.05.2007
Ok !

#24
blimpyway

blimpyway

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,954
  • Înscris: 03.11.2005
O carte pe subiectul asta:
http://www.amazon.co...-...340&sr=1-22

#25
adi43d

adi43d

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 20.01.2008
salut toti membrii forumului si multumesc anticipat tuturor pentru (aproape :-)) orice opinie impartasita

numele meu este Adi si am ajuns in punctul in care doresc sa construiesc o casa. vorbesc de o structura de 100-150 m2 care ii va avea ca beneficiari pe parintii mei (ei nici nu stiu inca asa ca .......shhhhhhh...... :-). cam aici se termina partea mai clasica a povestii mele si in continuare urmeaza partea pentru care un numar de oameni ma considera nebun.

scopul meu este sa realizez o casa care sa se apropie cat se poate de tare de conceptul de casa pasiva si dupa aproape un an de citit diverse pe internet in ce priveste acest tip de proiect iata cam ce ma gandesc sa fac si ce nelamuriri inca mai am:

- planuiesc sa folosesc SIP panels din spuma polyuretanica pentru intreaga structura exterioara
- interiorul va fi facut din profile metalice-rigips-izolatie fonica
- daca aceasta casa va ajunge sa aibe mai mult de un nivel planuiesc sa folosesc traverse metalice deschise (nu cunosc termenul romanesc) pentru a realiza tavanu/podeaua
- planuiesc sa fac un design, sa il trimit unei firme care produce kit-uri de case realizate pe acest sistem, sa aduc cumva kit-ul acasa (din Anglia sau Germania) si sa-i dau bice
- planuiesc ca intreaga incinta a casei sa fie realizata din aceste panouri (podea-pereti-acoperis) ceea ce inseamna ca as vrea sa pot face casa pe o structura de piloni de genul BigFoot sau Squarefoot sau orice altceva asemanator care sa-mi permita ridicarea structurii de pe sol la sa zicem un 50 cm.
- incalzirea,racirea si aerisirea casei se va realiza cu un HRV (heat recovery ventilator) cu heat pump - pompa de caldura (nu stiu daca asta e termenul romanesc)
- apa calda se va obtine din panouri solare plus un tanc de stocare plus un incalzitor de apa instant (gaz-curent....inca nu stiu .....depinde de unde voi cumpa terenul)
- partea de canalizare se va realiza probabil cu o fosa septica
- in functie de teren casa va fi prevazuta si cu un sistem eolian si/sau fotovoltaic
- planuiesc sa angajez un arhitect si un inginer care vor lucra cu producatorul kit-ului si cu constructorii casei

acum cu nelamuririle

- exista in romania vreun arhitect sau vreun inginer interesat si cunoscator de altceva in afara de beton armat si caramida poroterm (nu ca ar fi ceva gresit cu ele dar nu cred ca sa preteaza la ce vreau eu sa fac) - as fi foarte recunoscator pentru adrese de e-mail
- tinind cont ca nu am gasit in Romania nici un producator de astfel de panouri cat de greu credeti ca voi obtine toate aprobarile necesare pentru o astfel de constructie sau pot sa uit?
- ce sanse am sa fac fundatia asa cum vreau eu (sa ridic casa de pe sol)?
- care parte din acest plan vi se pare nerealizabila si de ce?


planul e mult mai complex de atat si cred ca am o varianta de raspuns pentru cam orice surub va intra in casa asta dar cred ca nu strica niciodata sa auzi o a doua.....a 10-a opinie.

stiu ca as putea sa merg direct la un inginer sau arhitect sa-mi obtin raspunsurile dar mi-ar placea sa ajung acolo cat de cat informat despre ce se poate si ce nu.

era sa uit......toata treaba se va intampla in BV

va doresc o zi buna
Adi

#26
blimpyway

blimpyway

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,954
  • Înscris: 03.11.2005
Parerea mea - prea high-tech si prea mare pentru o pereche de oameni in varsta. Fa-le de lemn - cu materiale locale, bine izolata si o soba pe lemne - iesi mai ieftin si se vor simti mai bine in ea decat intr-o uzina de metal, plastic, pompe de caldura si HRV.

#27
adi43d

adi43d

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 20.01.2008

View Postblimpyway, on Nov 28 2008, 15:17, said:

Parerea mea - prea high-tech si prea mare pentru o pereche de oameni in varsta. Fa-le de lemn - cu materiale locale, bine izolata si o soba pe lemne - iesi mai ieftin si se vor simti mai bine in ea decat intr-o uzina de metal, plastic, pompe de caldura si HRV.


merci mult de opinie. ce zici tu are perfect sens si in alte conditii probabil exact asta as fi facut doar ca acest proiect reprezinta doar "incalzirea" sa zicem.
urmeaza un alt proiect pt mine si mai mult ca sigur un altul pentru fratele meu. vrem sa incepem cu un proiect mai mic sa vedem daca ce e pe hartiei se potriveste cu realitatea si nu vorbesc acum doar de costurile de constructie ci si de performantzele materialelor si sistemelor.

#28
gecs

gecs

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 795
  • Înscris: 12.02.2008
Interesante panourile, dar pe nicaieri n-am vazut si vreo mentiune despre rezistenta la sarcinile DINAMICE (cele care provin din seism) ale unei structuri de felul asta. La 0 seism e ok, montaj rapid si usor, aproape totul perfect pregatit pentru finisare, dar ce te faci ca in Romania sunt si cutremure (?!) Pare cel mai probabil ca in final vei ajunge la o casa cu structura din lemn la care peretii exteriori sa fie din asemenea panouri. Din pacate in situatia asta avantajele sistemului se cam pierd pentru ca la noi inca e ieftina forta de munca in comparatie cu materialele. De fapt aceeasi situatie e si cu alte sisteme de felul asta (AMVIC, de exemplu) unde reducerea manoperei nu cantareste prea mult aici, la noi, iar cand solutia se bazeaza pe mare acuratete si grija la detalii romanescul "merge si-asa" ingroapa sperantele si mai tare...
Nu vreu sa te demoralizez, dar cred ca vei avea de rezolvat doua probleme mari:
  • sa gasesti un inginer care sa inteleaga sistemul constructiv si sa-l adapteze la conditiile si normele din Romania
  • sa gesesti unn constructor dispus sa faca efortul de a-si pregati oamenii sa lucreze cu un asemenea sistem - scule speciale, materiale asijderea, executie ca de fabrica, pentru ca si in cazul in care panourile vin gata debitate intr-un "kit de asamblare", montajul nu e exact ca la lego, mai trebuie de taiat o fasie de spuma, adaugate diverse elemente ici-colo...
Succes!

#29
Pazvante

Pazvante

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 1,938
  • Înscris: 31.10.2008

View Postadi43d, on Nov 27 2008, 23:31, said:

- partea de canalizare se va realiza probabil cu o fosa septica
la atata tehnologie bagata in casa aia, nu poti face macar o statie de epurare??? costa aprox. 2000E pentru o famile de 3-4 persoane...

#30
adi43d

adi43d

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 20.01.2008
salut din nou si inca o data multumesc pentru opinii,

in ce priveste rezistentza la cutremure nu imi fac nici o grija. aceste sisteme sunt folosite in intreaga america si canada si oamenii au ajuns la concluzia ca sunt mult mai rezistente decat structurile lor clasice de lemn. la fel si cei din anglia si germania....deci nu ar trebui sa existe nici o problema din punctul acesta de vedere.

ramane problematica gasirea unui inginer care sa se ocupe de toate calculele astea. producatorii de astfel de sisteme ofera toate cifrele necesare si au tot felul de certificari. desprea realizare - sistemul va trebui doar asamblat. toate taieturile si prelucrarile speciale se vor realiza de catre producatorul kitului si cred ca o echipa de tamplari priceputi nu va avea absolut nici o problema sa asambleze structura.

Habitatat for humanity in canada realizeaza astfel de case folosind voluntari de cele mai multe ori necalificati si se pare ca reushesc sa la puna cum trebuie astfel incat sa treca de toate inspectiile.

pt mine personal nu exista "merge si asa" si sper sa gasesc niste oameni care sa ma inteleaga.

in privintza fosei septice.....am folosit acel termen pentru ca nu cunosc altul mai bun. vroiam sa spun ca f probabil casa va fi pozitionata intr-o locatie unde nu exista canalizare. garantat vom folosi un sistem din partea de sus a clasamentului sa zicem.

deci .....nu stie nimeni un inginer/arhitect dispus sa se implice intr-un astfel de proiect?

numai bine
Adi

#31
blimpyway

blimpyway

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,954
  • Înscris: 03.11.2005

View Postadi43d, on Dec 1 2008, 17:33, said:

...
deci .....nu stie nimeni un inginer/arhitect dispus sa se implice intr-un astfel de proiect?
...
Abordeaza-i direct. Nu vad de ce ar face nazuri (ma refer la proiectanti). Constructorii pot sa justifice ca nu au experienta cu sistemul asta, dar cred ca in curand nu vor mai avea cum sa refuze... acum cateva luni erau depasiti de cerere, peste cateva luni va fi tocmai invers, vor fi dispusi sa se implice in orice, numai constructie (platita) sa fie.

#32
terratec

terratec

    Troll hunter

  • Grup: Moderators
  • Posts: 12,036
  • Înscris: 02.03.2003
Intai ar fi bine sa faci un proiect de lucru. Pe urma cred ca ar fi cazul sa imparti sarcinile pentru arhitect si pentru ingineri.
Partea de volume, spatii si alte lucruri frumoase trebuie sa o faca arhitectul(arhitectii mai calculeaza cateodata si partea de structura). Structura trebuie sa ti-o calculeze un ing. structurist iar instalatiile un ing. de instalatii. Pentru partea de izolatii tot un ing. de instalatii trebuie sa gasesti.

Daca as fi in locul tau as cauta o firma care sa aiba toti specialistii enumerati mai sus. Cand ii ai pe toti la un loc este mai usor sa discuti proiectul si sa vezi daca poate fi pus in opera si mai ales la ce pret.


Gecs - din ce am inteles eu, panourile nu sunt folosite ca elemente de rezistenta. Se pare ca ele nu au influenta prea mare in comportamentul la cutremur(sunt usoare). Daca structura este metalica inseamna ca are comportament bun la cutremur (am mai aruncat un ochi la cladiri de birouri pe structura metalica si la constructii industriale).

#33
adi43d

adi43d

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 20.01.2008
panourile pe care vreau sa le folosesc eu formeaza structura de rezistenta. de aici le vine si numele (STRUCTURAL insulated panels). exista si panouri care nu au rol in structura de rezistenta (insulated panels) care se pot folosi ca si invelis pentru un alt tip de structura (otel, lemn).

urati-mi noroc ....azi pleaca e-mail-urile catre firmele de arhitectura pe care le-am putut gasi pe net in BV.

un alt obstacol in calea acestui proiect este si faptul ca nu ma pot intalni cu arhitectul/inginerul. toate comunicarea va trebui sa aibe loc via e-mail. o sa vad cu ocazia asta cum e si cu "relatiile la distantza" :-)

va tin la curent,
Adi

mi-am citit din nou primul post si am vazut de unde a aparut confuzia in privinta panourilor. cind am spus ca la interior voi folosi profile metalice m-am referit la peretii interiori.

scuze
Adi

#34
terratec

terratec

    Troll hunter

  • Grup: Moderators
  • Posts: 12,036
  • Înscris: 02.03.2003
Imi cer scuze atunci pentru ca nu am citit bine continutul initial.

#35
Pazvante

Pazvante

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 1,938
  • Înscris: 31.10.2008
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/e9ToVEHxGjI?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


uite si in Ro:

http://www.rophavilla.ro/about_us.php

Edited by Pazvante, 02 December 2008 - 09:17.


#36
adi43d

adi43d

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 20.01.2008
wow.....super. multumesc f mult.

ma intorc inapoi la e-mail-uri acum :-). va tin la curent si probabil o sa deschid un nou topic in sectiunea de jurnale de indata ce incep sa se miste treburile

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate