Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cu ce va aparati de cainii agresi...

Nu imi platiti coletul cu cardul ...

Mi-au disparut amigdalitele ?

Exista vreun plan de terorizare p...
 Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric
 CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...
 Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...
 

Izolare Fonica

* * * - - 5 votes
  • Please log in to reply
918 replies to this topic

#775
mikaeel1

mikaeel1

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 23.05.2019
Bună ziua tuturor.

Proaspăt proprietar al unui apartament nou, am ajuns pe aceasta pagina din cauza vecinei de sus. Nu știam ca apartamentele nu au fost izolate fonic nici măcar minimal, iar acum trebuie sa scot din buzunar cel puțin 20k RON ca sa pot trai liniștit.

Voiam sa cer câteva păreri și de la oameni care și-au izolat fonic apartamentele/casele pentru a nu ma baza exclusiv pe cuvintele frumoase ale vânzătorilor din domeniu, mai ales ca societatea noastră are nota 5 la nivel de cunoaștere în direcția asta, dpmdv.

Așadar, datele tehnice:

- apartament în suprafață de 60 mp utili, la parter într-un imobil P+2, București, totalizând 12 apartamente în oglinda, cate 4 pe nivel
- sursa principala de zgomot: apartamentul de deasupra, etajul 1
- alte surse: nu sunt; am un singur vecin la parter cu perete comun cu care ne-am înțeles legat de zgomote / 2 pereti sunt exteriori: baie și ferestre dormitoare și bucătărie / 1 perete spre casa scării.
- exemplu sugestiv: în momentul când vecina dădea gauri cu bormasina în baie și eu făceam dus, aveam aprox 100 dB în baia mea, neputând sa ma înțeleg om cu om.
- nivel actual de izolatie - 0 as putea spune, deoarece intre placa de gips carton a tavanului actual si placa de beton dintre etaje nu este nimic, creand asadar o minunata camera de rezonanta
- va fi nevoie de decopertarea intregii suprafete a tavanului si inlocuire cu izolatie fonica

Zgomote de aplatizat/redus:
- bormasina
- tocuri
- mutat mobila
- vorbit mai tare
- scăpat obiecte pe jos
- televizor dat tare

Pana acum, pentru izolarea inițial doar a tavanului, am primit următoarele 2 oferte:

1. ~20k RON - firma Emexon, transport/montaj fără finisaje și lavabila/ TVA inclus folosind următoarele: vata bazaltica Acoustic HD 5cm 70kg/mc / banda izolare perimetrala antivibratii PE 50mm de la Senor/ brida acustica Emx-CD60 20cm / membrana fonoizolanta Tecsound SY 70 autoadeziva, 3.8 mm, 7kg/mp de la Soprema Iberia / Structura metalica CD60/UD28 pentru placare plafon/perete incl. accesorii de la Rigips si Knauf / placa gips carton fonic RF de la Rigips
- daca in loc de vata bazaltica se va folosi buretele ULTRA Hd foam (3 cm) costul va creste cu 22 RON/mp.

2. 32500 RON - firma Details, transport/montaj fara finisaje si lavabila/ TVA inclus folosing urmatoarele: membrana fonoizolanta BlockTec 70 autoadezivata si placi Quash grosime 4 cm aplicate cu adeziv acustic (Grad izolatie fonica max. 75 dB + izolatie termica) - grosimea izolatie cu finisaj va fi de apx 8 cm

Momentan, pentru varianta 1, inca astept raspuns referitor la cati db atenuaza.

Pana atunci insa, imi poate spune cineva:

- merita diferenta de bani intre cele 2 variante?
- ma va ajuta oare in atenuarea zgomotelor amintite mai sus?

Ma gandesc ca multi dintre cei care au comentat pana acum au idee de materialele amintite.

Ulterior, stiu ca trebuie sa izolez si peretii interiori, cel putin la dormitoare, insa momentan situatia financiara nu imi permite izolarea integrala.

#776
i96nds

i96nds

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 107
  • Înscris: 26.04.2009
Ce intaltime ai de la podea pana la placa de gips-carton care e acum pe tavan? Ai idee si cati cm sunt intre gips-carton si betonul tavanului ?

#777
MissIsa

MissIsa

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 12.01.2021
@mikaeel1, sa inteleg ca in pretul pentru a 2-a varianta nu sunt incluse bridele acustice si gips cartonul fonic.
Si eu sunt interesata de subiect, am tot cautat pe forumuri, grupuri de fb pareri legate de placile Quash ca sa ma conving ca intr-adevar merita diferenta de pret fata de vata acustica, insa nu am gasit nimic concret.

#778
mikaeel1

mikaeel1

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 23.05.2019
Buna dimineata si multumesc pentru raspunsuri.

@MissIsa, sunt incluse si bridele si gips cartonul. Doar glet si lavabil nu dau ei, in niciuna dintre variante.

@i96nds, inaltimea dintre podea si tavanul existent este de 252 cm. Cea dintre gips carton si plansa de beton variaza intre 2 si 5 cm. Iar plansa de beton are 17 cm grosime.

Am primit deasemenea raspuns legat de nivelul de db atenuati cu varianta 1: 75-77 db.

#779
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,751
  • Înscris: 29.11.2007

View Postmikaeel1, on 01 martie 2021 - 11:16, said:

[...] 75-77 db.

Nu. Exista. Asa. Ceva :( :(

Poate ca acest nivel de atenuare sa fie obtinut cu acele materiale, in configuratia data de ei, in anumite conditii, cu masuratorile facute intr-un anumit punct. Desi nici asta nu-i de crezare. Nu cunosc vreo meoda care, real, pe teren, sa reduca atat de mult.
Intreaba daca este real, in conditiile date. Au facut masuratori in teren? Cum anume garanteaza acest rezultat? Ce certificari au materialele si, mai ales, cum calcueaza intregul ansamblu?
P.S. Nu am apucat sa citesc care este problema ta. O s-o fac si p-asta. Cpmentariile mele se bazeaza pe ... bunul simt ingineresc ... si pe ceea ce stiu din acest domeniu ingust.

#780
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,751
  • Înscris: 29.11.2007
R(db) este coeficientul de reducere a zgomotului. Acest coeficient este, in mod normal, o functie matematica. Nu un numar. In aceasta functie sunt mai multe variabile.  Pe panga nivelul de zgomot, la diferite frecvente, de-o parte si de alta a unei partitii, pentru a calcula acest R (pe care producatorul il da ca fiind 74dB !!! Posted Image ) sunt necesare caracteristicile celor doua incaperi (in special reverberatia). In cazdrul testelor de laborator , necertificate Posted Image (cum am vazut ca este cazul materialelor in discuttie), cele doua incaperi pot fi ... cu burete de 10cm pe toate suprafetele. Ca idee ...
In plus, una este sa pui toate foliile minune pe pardoseala, protejand spatiul de dedesubt, pe perete sau - cel mai defavorabil caz! - pe plafon. Cum anume proteejaza, aceste solutii, de zgomote la impact? Nu se spune nicaieri. Cum anume protejeaza de zgomote cu frecventa redusa? Foarte slab, fiindca 18.1 dB (din fisa tehnica) in conditii de laborator (incerte, dupa cum spuneam) = zero barat, in situ.

Nu spun ca toate ingineriile astea nu ajuta un pic. Spun doar ca, in domeniul acesta, este bine sa stii / afli un tragi linie cu investitia. Adica ... daca ai o reducere de 35 dB cu o solutie .. merita sa platesti dublu pentru o reducere de 37 db?!? Asta este ce ar trebui intrebati cei care propun asemenea solutii cu rezultate .... demne de discutat in forurile internationale. Eu, cel putin, n-am pomenit de asemena rezultate. Nici macar, pe departe!

In concluzie, intrebari pentru cei care oferteaza asa ceva: Care este nievelul de zgomot pe care garnateaza ca-l vor reduce si la ce frecvente? Cum anume pot, ei, cuantifica diferenta de nivel de zgomot pe care o promit? Cum anume se reduce, si cu cat, zgomotul de impact?

P.S. Tot pentru clarificare .... 100 dB = zgomotul unui motor de avion (masurat la vreo 300m), elicopter (la 50m) sau al unei motociclete aflate in imediata vecinatate. Ma indoiesc ca se pot iregistra 100 dB intr-o locuinta, din cauza unei masini de gaurit. Tot ca idee si pentru clarificare ... zgomotul de 100 dB ( care, pe temen lung - spre exemplu 6 ore - poate distruge ireparabil timpanul) este perceput, de catre urechea umana, ca fiind de 8 ori mai puternic decat 70 dB (un aspirator).

Edited by DIY, 02 March 2021 - 01:01.


#781
mikaeel1

mikaeel1

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 23.05.2019
Neata @DIY,

Mersi pentru raspunsul tau.

Legat de cei 100 db, atat imi arata apple watch-ul, si crede-ma ca era insuportabil.

Asadar, imi poti recomanda te rog o solutie decenta, daca o putem numi asa?

#782
mikaeel1

mikaeel1

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 23.05.2019
Mai nou, mi s-a recomandat o alta solutie: polistiren expandat absorbant fonic.

Insa din ce am citit pe internet, nu este recomandat, fiind un material rigic, care ar transmite mai bine vibratiile si alte asemenea.

Ce parere aveti?

#783
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,751
  • Înscris: 29.11.2007

View Postmikaeel1, on 02 martie 2021 - 09:59, said:

Neata @DIY,

Mersi pentru raspunsul tau.

Legat de cei 100 db, atat imi arata apple watch-ul, si crede-ma ca era insuportabil.

Asadar, imi poti recomanda te rog o solutie decenta, daca o putem numi asa?

Din punctul meu de vedere, fara sa am alte amanunte, iti recomand varianta de baza: suporti acustici (care nu transmit vibratiile: pe arc sau excentrici), agatati de tavan, pe care prinzi unul sau - ideal - doua randuri de rigips, in montaj tesut. Intre tavanul existent si stratul / straturile de rigips, pui vata izolatorare, de densitate cat mai mare. Perimetral, aplici silicon acustic; daca nu gasesti acustic, pui dintr-acela, anti-incendiu - important este sa gasesti un silicon care-si mentine flexibilitatea, in timp. Dupa aceea, varuuesti si gata.
Orice alt material trebuie justificat cu calcule si comparatii. Altminteri, tot din punctul meu de vedere, se irosesc bani pe solutii facute ... dupa ureche Posted Image

Spor!

P.S. Chesita cu apple watch e simpatica. De-aia costa "metrele" acustice, cat costa ...

View Postmikaeel1, on 09 martie 2021 - 11:18, said:

Mai nou, mi s-a recomandat o alta solutie: polistiren expandat absorbant fonic.

Insa din ce am citit pe internet, nu este recomandat, fiind un material rigic, care ar transmite mai bine vibratiile si alte asemenea.

Ce parere aveti?
E pe dos. Polistirenul expandat, trimite zgomotul pe N directii diferite. In felul acesta ajuta la diminuarea si disiparea reverberatiilor DIN incaperea in care este montat. Nu e cazul, aici.

Edited by DIY, 10 March 2021 - 22:15.


#784
mikaeel1

mikaeel1

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 23.05.2019
Mersi frumos pentru răspunsuri.

Sper sa iau o decizie buna.

#785
gbrizo

gbrizo

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 26.04.2021
Salutare,

Intre balconul meu si al vecinului este pus un placaj de PVC care nu izoleaza fonic bine.
Ma deranjeaza in special bass-ul de la boxele lui, se aude pana in camera care are un perete comun cu balconul (daca pun mana pe placaj se simt vibratiile).
Materilul din care este facut placajul este asemanator cu ce au usile din termopan din 2 bucati(partea superioara este sticla si partea de jos un plastic dur).

Dimensiuni placaj: 2.40m X 1.10m

Ce as putea sa pun peste placaj pentru o izolare fonica mai buna.

Am gasit mai multe solutii, care ar fi cea mai potrivita ?
1.
  • placa Quash Details 40mm
  • + placa gips-carton
  • + membrana BlockTec 70
  • + placa gips-carton
  • (cea mai scumpa varianta)
2.
  • PST 90
  • + placa rigips fonic
3.
  • HD Foam Plus
  • + placa rigips fonic
4.
  • Vata bazaltica
  • + placa rigips fonic
Am citit ca placile de rigips pot fi lipite pe materialul fonoabsorbant cu adeziv acustic si nu este necesara o fixare mecanica cu profile prinse in perete. Lipirea este o metoda rezistenta in timp ?
O alta problema ar fi ca suprafata placajului nu este la acelasi nivel, marginile sunt late de 15 cm si mai inalte cu 2 cm deci nu pot sa lipesc materialul fonic pe toate suprafata, ar trebui sa umplu acest gol cu altceva.

O alta varianta ar fi si inlocuirea peretelui cu al tip de material apoi izolat si acesta,dar as prefera ca asta sa fie o ultima solutie.
Am atasat o poza cu usa dintre cele 2 balcoane.

Va multumesc.

Attached Files



#786
Dekadens

Dekadens

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 05.05.2021
Buna ziua,

M-am mutat de curand intr-un apartament din anii 60. Bloc cu pereti din caramida. Bucataria mea, este legata de bucataria unui vecini, iar unul din dormitoare, legat de baia altui vecin. In baie, nu exista nimic, fiind doar vecinii de deasupra, unde au si ei baia si cei de jos.

Am o mare problema, la fel ca si vecinul (din bucatarie) si cei de deasupra mea, din baie produc un zgomot infernal la deschiderea robinetilor (dus, chiuvete etc.) Sunetul este atat de deranjant, incat rezoneaza in tot apartamnentul. Ma gandesc clar ca nu o fi din cauza lor, dar as vrea sa stiu in continuare ce as putea face, si cum as putea rezolva aceasta problema.

Sunetul este asemanator cu a unei presiuni, se aude in bucatarie de la vecini si din baie de la vecinii de sus, prin toti peretii apartamentului.

Cum as putea remedia problema asta?

Multumesc,

#787
bogwol

bogwol

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,514
  • Înscris: 26.04.2005
Imbracarea tevilor in vata de sticla?

#788
onisifor12

onisifor12

    Junior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,390
  • Înscris: 27.08.2013

View PostDekadens, on 05 mai 2021 - 10:50, said:

Buna ziua,
M-am mutat de curand intr-un apartament din anii 60. Bloc cu pereti din caramida. Bucataria mea, este legata de bucataria unui vecini, iar unul din dormitoare, legat de baia altui vecin. In baie, nu exista nimic, fiind doar vecinii de deasupra, unde au si ei baia si cei de jos.
Am o mare problema, la fel ca si vecinul (din bucatarie) si cei de deasupra mea, din baie produc un zgomot infernal la deschiderea robinetilor (dus, chiuvete etc.) Sunetul este atat de deranjant, incat rezoneaza in tot apartamnentul. Ma gandesc clar ca nu o fi din cauza lor, dar as vrea sa stiu in continuare ce as putea face, si cum as putea rezolva aceasta problema.
Sunetul este asemanator cu a unei presiuni, se aude in bucatarie de la vecini si din baie de la vecinii de sus, prin toti peretii apartamentului.
Cum as putea remedia problema asta?
Multumesc,
Deși pare incredibil, este foarte posibil să fie de la sitele robinetelor. Schimbă/schimbați sita robinetului.

Attached Files


Edited by onisifor12, 08 May 2021 - 14:54.


#789
onisifor12

onisifor12

    Junior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,390
  • Înscris: 27.08.2013
Scuze dacă s-a mai discutat, uitați ce am găsit despre vata minerală, că e foarte toxică
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/QPT0D67Du6U?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#790
bogwol

bogwol

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,514
  • Înscris: 26.04.2005

View Postonisifor12, on 08 mai 2021 - 14:53, said:

Deși pare incredibil, este foarte posibil să fie de la sitele robinetelor. Schimbă/schimbați sita robinetului.
nu am auzit de asa ceva pana acum! colmatarea sitelor duce la reducerea debitului de apa, dar sa scoata sunete eu nu am mai auzit...

#791
onisifor12

onisifor12

    Junior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,390
  • Înscris: 27.08.2013
Înseamnă că nu le știți chiar pe toate. Chiar e nevoie să specific că vorbesc/recomand din experiență, ci nu din auzite?

#792
Ursulet75

Ursulet75

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 17.05.2021
Buna seara,

Doresc sa izolez fonic perete vecin cu casa liftului - perete bca+tencuiala ce nu cred ca are mai mult de 10 cm Grosime ( poveste lunga) - bloc nou.

Long story short, exista zgomote produse de catre lift destul de sesizabile - scartaituri, urcat/coborat etc.

Tinand cont ca va oferiti timpul apreciez orice sfat.

P.S. - am luat legatura prin email cu un producator/vanzator (mentionat de useri anterior), mi-am permis sa va prezint oferta dansului de materiale propuse in urmatoarea imagine:

https://ibb.co/6HCvYPn

[ https://ibb.co/6HCvYPn - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate