Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum accesez site-ul CNAS ?

Algoritm simplu de calculare al u...

Bitdefender Total Security ș...

casa verde 2024
 Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!
 Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda
 Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...
 

Ghid complet DivX 5 si VirtualDub

- - - - -
  • Please log in to reply
48 replies to this topic

#37
zoita

zoita

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 12
  • Înscris: 13.04.2007

 Mtz, on Oct 8 2005, 11:44, said:

Incearca smart deinterlace al lui Donald Graft. S-a mai scris despre el pe aici (GunX).

enjoy,
Mtz


ma scuzi ca intreb pe langa subiect...ai idee cum fac sa rulez pe windows final cut studio si shake? ca imi fierbe capul aici...ma chiniu de ceva timp...si incep sa disper...ufffffffffffff

#38
SlowMotion

SlowMotion

    Junior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 217
  • Înscris: 25.10.2006
Incerc sa vin in ajutorul celor care, desi lucreaza cu diferite codec-uri si le aplica setari auzite de la unul sau de la altul, nu sunt foarte familiarizati cu ele.
S-a discutat mult pe forum despre aceste lucruri, unele discutii au fsot foarte clare si la obiect, altele divagau usor...
Mentionez ca sunt unul dintre cei care au invatat, practic de la zero, de pe acest forum, bazele si apoi detalii despre tot ce tine de domeniul video, pornind de la filmarea propriu-zisa, trecand prin multitudinea de pasi (transfer, editare, randare, encodare, compresie) pana la produsul finit. Si inca mai am atatea de invatat, este absolut normal, tinand cont de complexitatea domeniului de care suntem, aici, mai mult sau mai putin, cu totii pasionati.
Am gasit de curand un ghid care trateaza destul de bine procesul de encodare, atingand si partea tehnica a unui fisier video, intr-o maniera decenta, atat cat sa intelegem cum stau lucrurile. Mie unul mi-a fost de mare ajutor.
Iata-l:

Cel mai des se spune "Am un film in format DivX", desi, la drept vorbind, codecul DivX nu este singurul de genul lui.
O intreaga suita de codecuri precum Divx, Xvid, nAvi, 3ivx, bazate pe standardul MPEG4, sunt astazi denumite generic DivX de catre cei mai putin cunoscatori. Si toate acestea pentru ca liderul revolutiei a fost DivX.
Istoria lui este destul de simpla. Motion Picture Experts Group - o grupare dedicata cercetarii in domeniul multimedia digital, creatoarea clasicului standard MPG, utilizat in deja demodatele VideoCD-uri, si MPEG2, utilizat in tehnologia DVD, a dorit crearea unui nou standard video care sa permita distribuirea de fisiere video de foarte buna calitate live prin intermediul Internetului. Pentru aceasta era necesar sa fie creat un nou standard care sa reduca la maximum posibil dimensiunea unui fisier video.
Din aceste restrictii s-a nascut standardul MPEG4, care a surprins prin calitatea imaginii oferita, comparativ cu dimensiunea fisierului. Pentru prima oara un film intreg putea incape pe un banal CD de 700Mb. In aplicarea standardului MPEG4 se dorea impunerea de restrictii, asemenea fratelui sau mai varstnic, MPEG2, ce permitea codificarea continutului pentru a aplica bine cunoscuta restrictie a zonelor DVD.
Un grup de programatori insa a sesizat potentialul enorm al tehnologiei si a modificat codecul original MPEG4 de pe platformele Windows, pentru a scoate toate limitarile. Si, pentru a ironiza intentiile creatorilor codecului original, ce doreau sa restrictioneze modalitatile de utilizare ale codecului lor, l-au numit DivX ;-), dupa un sistem de inchirieri de filme denumit Divx ce existase cu ceva vreme inainte in Statele Unite si care isi incheiase scurta cariera de nici doi ani cu un esec rasunator.

Ce este codarea?

Un fisier video contine doua componente: imaginea si sunetul. Rezolutia PAL standard prevede o definitie de 768x576 puncte si o frecventa a cadrelor de 25 FPS (frames per second). Printr-un calcul matematic simplu putem observa ca informatia bruta pentru o singura secunda de inregistrare video digitala necomprimata, fara a pune la socoteala si sunetul, ar fi necesari mai bine de 160MB spatiu de stocare, pentru un minut mai bine de 9,6GB, iar pentru o ora un gigantic 576GB de spatiu. Ajunge sa mentionam ca la ora actuala a ora actuala cel mai incapator hard disk IDE destinat PC-urilor produs la ora actuala este de 300GB si costa o mica avere. Atunci a trebuit inventata o metoda de codificare a informatiei intr-un fel care sa permita stocarea ei pe suporturile existente, fie ele magnetice sau optice.

Cum se face codarea?

O privire mai atenta la structura fiecarui cadru a relevat anumite aspecte care prezentau oportunitati nesperate pentru lumea digitala. Aproape niciodata tranzitia de la un cadru la altul nu este brusca. Cu fiecare cadru are loc o modificare, in anumite locuri, a cadrului anterior.
Asa s-a ajuns la conceptul de "Key Frame" (cadru cheie) sau "I-Frames", si "Delta Frame" (cadru diferenta) sau "P-Frames". S-a constatat ca un fisier video poate fi construit pornind de la un cadru de inceput - key frame - foarte similar cu o fotografie JPEG, si apoi prin modificari succesive aplicate acestuia. De aici si denumirea de delta frames - cadre diferenta, dupa cum am invatat cu totii la matematica semnificatia literei grecesti delta.
In practica insa, pentru a facilita cautarea intr-un fisier video, fisierul video a fost construit din serii de pachete alcatuite din key frame-uri urmate de un numar de delta frames. Altfel, cautarea intr-un fisier video ar fi presupus trecerea prin toate delta frame-urile de la inceputul filmului si pana la pozitia solicitata, lucru care ar fi echivalat cu urmarirea filmului. Problema care mai ramanea de rezolvat era de a adapta rutinele de decodificare a informatiei astfel incat aceasta sa poata fi facuta in timp real de calculatoarele medii.

Cum se poate face codare?

Pentru a coda un fisier video ai nevoie de doua lucruri esentiale. Un editor video si un codec cu care sa faci codarea. Daca nu vrei sa umbli in lungul si in latul Internetului dupa un codec anume, poti rezolva problema mai simplu. Poti instala un pachet de codecuri, precum Nimo Codec Pack sau ACE Mega CoDecS Pack. Atentie insa, unele codecuri venite cu aceste pachete pot fi mai vechi decat cele existente la tine pe calculator si pot genera unele incompatibilitati intre versiunile de codecuri si sistemul tau.
Pentru o editare video primara, si mai precis pentru o codare a fisierelor mai vechi in economicul format Divx poti folosi mai multe editoare video. Dintre ele se distinge totusi unul aparte: VirtualDub.
Dintre calitatile care il recomanda putem mentiona usurinta in utilizare si faptul ca este un exponent al curentului Open Source, deci gratuit. Programul este rezultatul muncii pe cont propriu a unui student nemultumit de optiunile pe care le avea in fata in ceea ce priveste captura si editarea video. De atunci a lucrat permanent la dezvoltarea acestui program, dezvoltand, dupa parerea multora, cel mai bun program gratuit de acest fel. VirtualDub iti permite sa deschizi fisiere de tip MPG si AVI, cu conditia ca pentru fisierele AVI sa fie instalate decodoarele care sa permita "citirea" lor.

Ghid de codare

Vom arata in continuare cum sa codezi un fisier MPG in format Divx, deoarece recomprimarea acestora permite o economie semnificativa de spatiu.
Din meniul VirtualDub mergi la File/Open Video File, sau foloseste comanda rapida Ctrl+O. Din fereastra care apare selecteaza fisierul pe care doresti sa il codezi si apasa Open. Cand vei apasa Open, VirtualDub va face pentru fisierele MPG o scanare preliminara pentru a verifica integritatea fisierului, apoi va fi pregatit pentru operatiunea de codare. Poti sa specifici programului sa iti permita si selectarea unor optiuni avansate de deschidere a fisierului prin bifarea optiunii "Popup extended open options". Mergi apoi la Video/Compression. Din fereastra care se deschide, selecteaza din panoul din stanga codecul dorit. In cazul nostru am folosit Divx 5.0.5 Codec versiunea PRO add-ware, pentru a beneficia de optiunile suplimentare de care dispune aceasta versiune. Apasa apoi butonul Configure din dreapta paginii si vei fi dus la setarile codecului Divx.

Controlul bitrate-ului

Din fereastra Bitrate Control aparuta, poti seta bitrate-ul codarii. Acesta reprezinta numarul de biti (antentie, un octet - sau byte - are 8 biti) care vor fi alocati pentru o secunda de secventa video, adica pentru 25 de cadre pentru fisierele video in standard PAL si pentru 29,97 cadre pentru fisierele video in standard NTSC. Valoarea de la Encoding Bitrate este responsabila de dimensiunea finala si de calitatea fisierului codat.
Experimenteaza pana gasesti valoarea care da rezultatele cele mai bune. O valoare mica va duce la o dimensiune finala a fisierului mica, dar si la o calitate slaba a imaginii, pe cand una mare va duce la o calitate buna, dar si la o dimensiune exagerata. Nu poate fi precizata o valoare exacta a bitrate-ului necesar pentru a obtine o dimensiune si o calitate dorita, deoarece foarte multi factori subiectivi sunt implicati, precum rezolutia fisierului video si gradul de miscare din secventa video. Poti folosi programe de tipul "bitrate calculator", care iti indica o valoare aproximativa a acestei valori pentru a obtine un fisier de dimensiunea dorita, dar acestea nu pot prezice calitatea fisierului codat cu acest bitrate. Experienta te va invata sa aproximezi cu precizie destul de mare valorile necesare pentru a obtine un fisier cu o calitate buna a imaginii. Pana atunci, insa, va trebui sa faci mai multe incercari succesive pentru a gasi cea mai buna valoare.


Parametri generali


Din fereastra Bitrate Control treci in fereastra General Parameters. Aici ai disponibile o serie de optiuni.
Aici gasesti optiunile Max Keyframe interval si Scene change threshold. Prima setare specifica lungimea maxima, in numar de cadre, a pachetului keyframe - delta frames. A doua optiune, o inovatie a versiunilor DivX 5.0, specifica ca atunci cand schimbarea intre doua cadre este mai mare de procentul specificat, indiferent daca se indeplineste limita de la Max Keyframe interval, va fi inserat automat un alt keyframe. Acest lucru ajuta foarte mult procesorul la decodare si imbunatateste calitatea, deoarece aplicarea unui delta frame pentru scenele cu schimbari masive de continut ar ocupa si mult procesor si nici nu ar putea sa ofere o calitate prea buna a imaginii. O alta setare importanta este Source Interlace.
Cu aceasta optiune DivX a intrat intr-o categorie foarte selecta de codecuri, ce permit si codarea fisierelor progresive dar si a fisierelor intretesute, un mod specific de codificare a imaginii video pentru televiziune. Pentru codarea formatelor MPG este necesara alegerea optiunii Encode as progressive, deoarece acest format nu permite stocarea informatiei in format intretesut. Mai poti gasi aici si alte posibilitati de setare a calitatii codarii, dar din experienta noastra efectul aplicarii lor nu are efecte semnificative asupra rezultatului. Cat despre posibilitatea de a face resize si crop, acestea pot fi facute mai rapid si cu un rezultat mai bun calitativ din VirtualDub, adaugand filtre la procesarea video.

Profile

In fereastra Profiles poti gasi niste optiuni care afecteaza semnificativ calitatea imaginii. Pentru a putea face setarile la acestea manual, debifeaza intai casuta Choose your profile. Aceasta este destinata asigurarii compatibilitatii cu diverse playere DivX, de genul celor portabile sau Home DVD/DivX player. Acest gen de playere nu exista inca, producatorii codecului incercand sa-l impuna pe piata la ora actuala, asa ca nu are rost sa te conformezi restrictiilor impuse de aceste profile. Iata si o explicatie pe scurt a celor trei optiuni disponibile:

1. Use Quarter Pixel afecteaza finetea cu care este facuta codificarea. Pentru a fi codata, fiecare imagine este impartita intr-o grila de patrate cu dimensiunea de 16x16 puncte. In acest fel, in functie de miscarea ce are loc in cadru, o patratica de acest fel poate fi mutata cu modificari minore acolo unde se regaseste in cadrul urmator. Aceasta setare permite creare de patru blocuri virtuale intr-un ochi al grilei, permitand o redare cu mai mare acuratete a miscarii.

2. Use GMC nu spune probabil mare lucru. GMC este prescurtarea de la Global Motion Compensation. Aceasta optiune permite codificarea secventelor video complexe cu zoomuri si panoramari multe la o calitate mai buna.

3. Use Bidirectional Encoding este poate cea mai revolutionara dintre optiunile pe care le permite DivX. Aceasta introduce un concept nou pentru codecurile MPEG4 existente, numit cadre bidirectionale. Aceste permit definirea unui cadru nu neaparat ca o modificare a cadrului anterior ci ca o modificare a unui cadru ce urmeaza sa fie afisat. Conceptul, denumit B-frames, este mai vechi in teoria procesarii video digitale, dar DivX 5.0 a fost primul codec care a implementat aceasta functie. Prin aceasta tehnica codecul poate asigura o dimensiune mai mica a fisierului, sacrificand putin din puterea de procesare a calculatorului. Dupa ce ai terminat de facut toate setarile in DivX, confirma-le apasand OK atat in fereastra de configurare a DivX cat si in cea de configurare a codecului a VirtualDub.

Codarea sunetului

Fisierul video nu poate fi complet fara coloana sonora aferenta. Asa ca mergi la optiunile Audio. In mod implicit VirtualDub copiaza coloana sonora a fisierului original, dar pentru fisierele MPG, aceasta este decodata in format wave, foarte mare ca dimensiune, si inserata in fisierul rezultat. Solicita editorului video sa prelucreze si partea audio bifand optiunea Audio/Full Processing Mode.

Apoi mergi la Audio/Compression si selecteaza codecul pe care doresti sa il utilizezi. Cel mai comun este utilizat codecul MP3, dar versiunea standard cu care vine Windows-ul are anumite restrictii.
De aceea va trebui sa instalezi un alt codec fara restrictii, precum Radium MP3 Codec sau Lame.
Odata selectat codecul MP3, vei putea alege bitrate-ul dorit pentru codarea sunetului. Atentie insa, daca sunetul original este stereo sau are un sampling rate de 44100 Hz nu il vei putea coda decat la acesti parametri. Daca doresti schimbarea lor, trebuie sa faci setarile de rigoare in meniul de la Audio/Conversion, unde vei putea schimba sampling rate-ul sau vei putea tece sunetul in format mono. Dupa ce ai terminat aceste setari, asigura-te ca atat la Video cat si la Audio este setat modul Full Processing Mode.
Apoi mergi la File/Save as AVI si indica unde vrei sa fie pus fisierul codat. Cand vei apasa OK va incepe procesul de codare a fisierului, conform parametrilor specificati de tine la Video si la Audio.

Sfaturi de final

Experimenteaza cu codecurile pe care le ai la dispozitie. Desi majoritatea codecurilor MPEG4 produc un rezultat similar ca format, fiecare foloseste tehnici de codare diferite. Incearca sa vezi care este cel mai bun codec pentru fiecare gen de secvente video. Nu intotdeauna DivX produce cele mai bune rezultate. Ultimele versiuni ale codecului Xvid sunt de asemenea foarte bune in ceea ce priveste calitatea codarii.
Daca doresti sa codezi fisierele MPEG2 pe care le-ai capturat cu TV-Tunerul tau, trebuie sa stii ca exista o versiune modificata a VirtualDub, numita VirtualDub MPEG2, versiune care exista datorita faptului ca VirtualDub este Open Source iar un programator a modificat codul sursa (disponibil gratuit), pentru a include suport pentru acest format.

Dupa acesti primi pasi in codarea video, poti experimenta diferite tehnici de codare. Poti aplica fisierului codat diverse filtre care pot imbunatatii rezultatul final sau ii poti modifica rezolutia. Internetul abunda in sfaturi care te pot ajuta sa devii in timp un expert in arta prelucrarii video. Ai nevoie doar de rabdare pentru a invata subtilitatile implicate de acest proces.

Edited by SlowMotion, 10 May 2007 - 10:08.


#39
Adi blondu

Adi blondu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,724
  • Înscris: 05.01.2007
Salut.Am un Canon a 530 si am facut filmulete cu el,problema e ca nu pot sa le vad pe TV.DVD-ul nu le vede dar pe calculator le vad.Aparatul Canon le face in format MJPEG,cum pot sa le transform in Avi,Divx sau alt format pe care sa le vad pe TV.Va multumesc. :worthy:

#40
vajumic

vajumic

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 253
  • Înscris: 09.07.2007

 Adi blondu, on Aug 5 2007, 11:44, said:

Salut.Am un Canon a 530 si am facut filmulete cu el,problema e ca nu pot sa le vad pe TV.DVD-ul nu le vede dar pe calculator le vad.Aparatul Canon le face in format MJPEG,cum pot sa le transform in Avi,Divx sau alt format pe care sa le vad pe TV.Va multumesc. :worthy:


incearca cu asta de aici. nu stiu daca va merge. nu am facut niciodata asta, dar am incercat sa caut cate ceva despre. sper sa mearga. bafta

#41
Adi blondu

Adi blondu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,724
  • Înscris: 05.01.2007

 vajumic, on Aug 6 2007, 15:42, said:

incearca cu asta de aici. nu stiu daca va merge. nu am facut niciodata asta, dar am incercat sa caut cate ceva despre. sper sa mearga. bafta




  Multumesc vajumic

#42
Adi blondu

Adi blondu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,724
  • Înscris: 05.01.2007

 Eugenmanea, on Sep 22 2005, 22:32, said:

Salut! Tocmai mi-am cumparat un JVC GR-270 din state(pe NTSC). Am invatat sa umblu cat de cat cu Virtual Dub(foarte bun ghidul ala!!), dar va intreb ca sa transfer de pe caseta MiniDV pe calculator care e cel mai bun program??Va multumesc!!


SALUT EUGEN.DE UNDE AI LUAT GHIDUL PENTRU VIRTUALDUB?

#43
valt3r

valt3r

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 25
  • Înscris: 24.10.2003
Salutare si La Multi Ani.
Filmul original are calitatea f buna si cind il trec in avi cu vdub-ul pastreaza calitatea dar nu mai este asa cursiv la miscari mari ,adica supara putin la ochi.
Am reusit putin marind numarul de frameuri,dar la miscari mari ale camerei tot se simte putin sacadat.
Si marind numarul de frameuri creste considerabil si marimea filmului.
Stie cineva ce modific prin xvid sa fac frameurile mai manjite la miscare sa nu mai fie filmul sacadat?
Sau alta solutie.
Multumesc..

Edited by valt3r, 30 December 2007 - 12:30.


#44
ioanacorches

ioanacorches

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 20
  • Înscris: 09.05.2007
salut poate e cam tarziu raspunsul
cu nero burning faci vcd si e perfect si eu am acest aparat si perge cool

#45
softy2k

softy2k

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 110
  • Înscris: 21.10.2003
Foarte bun ghidul scris de SlowMotion.

Apropo , in cazul unui fisier avi DV , comprimat in VirtualDub si DivX , ce setari sunt recomandate (pentru un maxim de calitate , indiferent de timp) ?

Practic eu folosesc VirtualDub cu setarile pt. DivX : profil Unconstrained , rate 1-pass cu bitrate 1700 , encoding mode : Insane , Motion Estimated : Quarter-pixel , iar la Video Resolution PAL 4:3.

Presupun ca se poate si mai bine (sper ca un profesionist sa ne lumineze)

#46
dan_pescaru

dan_pescaru

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 81
  • Înscris: 26.09.2006
Buna ziua la toata lumea,
am primit pe transfer.ro un film si am pus un DVX 4.0.4.2 si cind sa-l instalez, i-mi cere NET FRAMEWORK, incerc sa-l pun si dupa citeva secunde i-mi da eroarea din FIG.  Ce sa fac, ca la asa ceva nu ma pricep.
                  Multumesc pentru ajutor,Constantin Dan

http://www.transfer..../0495a0b1e4.zip

#47
m-marian

m-marian

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 546
  • Înscris: 16.06.2005
La postul #1 de pe pagina http://forum.softped...showtopic=24170 (prin 2004) era dată adresa pentru un ghid în format PDF pentru DivX.

După aproape ani link-ul indicat (http://www.divx.com/...DivXGuide51.pdf) nu mai funcționează. Are cineva ghidul să îl posteze sau să mi-l timită și mie?

Mulțumesc anticipat!

#48
gamezcdr

gamezcdr

    Active Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 1,474
  • Înscris: 26.08.2005
http://support.divx....Id=Q6UJ9A0006FF

#49
m-marian

m-marian

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 546
  • Înscris: 16.06.2005

 gamezcdr, on Dec 25 2008, 13:08, said:

Mulțumesc mult de tot!

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate