Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Constructie parapet

La mulți ani @EmyBoss7!

La mulți ani @Gif2D!

Ce fel de conexiune la internet a...
 Operatori telefonie mobila, ț...

echivalente utilaje procesare suc...

mouse gesture software

Service Pompa centrala Vaillant -...
 Comanda platita și nelivrata

DJI Spark - Upgrade baterie

Nu mai creste numarul de kilometri

Focus Sat - baza de date piratata
 Masina foarte ieftina 4x4

Problema ciudata, BMW e46 316i

Dacia Logan 3 - Conectare la Waze

Pilonul II de pensii - mostenire ...
 

instalare linux

- - - - -
  • Please log in to reply
6 replies to this topic

#1
cossi

cossi

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 65
  • Înscris: 12.08.2006
As dori si eu sa imi instalez o varianta de linux, si anume : SAM Linux. Pentru asta am nevoie de o partitie speciala pt linux ? Nu ? Daca da, cum pot sa imi fac una?  :huh:

#2
cossi

cossi

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 65
  • Înscris: 12.08.2006
scz pt double post?! Da ma poate ajuta cineva?

#3
Glyf

Glyf

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 501
  • Înscris: 23.02.2007
Poți să te joci cu SamLinux și fără să-l instalezi, doar bootezi de pe cd și în câțiva pași ai un sistem funcțional. Când te saturi dai restart și te întorci la Windows.
Dacă vrei să-l instalezi dar vrei să păstrezi și Windows ai nevoie de o partiție goală de cel mult 5 giga. După bootare în versiunea live-cd vei avea pe desktop un icon "Install" de unde poți porni instalarea. Îți va cere parola de root care este "root" și urmărești pașii până ajungi la partiționare. Alegi "custom" și te duci în partiția pe care ai rezervat-o și dai autoalocate că știe programul ce să facă cu ea.

SamLinux e fain, cred că-l instalez și eu că m-am săturat să aștept versiunea finală de la PCLinuxOS (fra'su).

#4
cossi

cossi

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 65
  • Înscris: 12.08.2006
Auzi o partitie deja existenta, pot sa o imparta in 2 partitii ?

De exemplu eu am o partitie de 30 gb : si as vrea sa o imparta in una de 10 pt linux si restu de 20 sa ramana pt win. Pentru partitionare, m-am gandit sa folosesc norton .

#5
cianura

cianura

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,754
  • Înscris: 19.01.2004

View Postcossi, on May 6 2007, 12:49, said:

Auzi o partitie deja existenta, pot sa o imparta in 2 partitii ?

De exemplu eu am o partitie de 30 gb : si as vrea sa o imparta in una de 10 pt linux si restu de 20 sa ramana pt win. Pentru partitionare, m-am gandit sa folosesc norton .

Da. Linux-ul totusi recomanda minim 2 partititii: una pe care va fi sistemul de fisiere, a 2-a pt partitia swap (memoria pe disc). Swap-ul e de obicei de 2xram dar depinde f mult de aplicatiile pe care le vei rula si ram-ul pe care il ai.

#6
A.Faith

A.Faith

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,406
  • Înscris: 09.08.2005
n-ar strica daca ai face si /home separat, in cazul in care decizi trecerea la o alta distributie sa-ti poti pastra configuratiile programelor si eventuale date personale.

#7
Memo

Memo

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,551
  • Înscris: 08.02.2005

View Postcossi, on May 6 2007, 12:49, said:

Auzi o partitie deja existenta, pot sa o imparta in 2 partitii ?

De exemplu eu am o partitie de 30 gb : si as vrea sa o imparta in una de 10 pt linux si restu de 20 sa ramana pt win. Pentru partitionare, m-am gandit sa folosesc norton .
Ca utilitar de partitionare iti recomand un livecd special pregatit pentru asa ceva: GParted
Eu l-am folosit cu succes in problema pe care am avut-o aici

Legat de partitionare in sensul dimensionarii si alegerii sistemului de fisiere, iti recomand calduros aceasta pagina chiar daca e din manualul Gentoo. Vei intelege destul de bine lucrul cu partitiile in linux. Eu insa nu recomand sa pastrezi acele dimensiuni ale partitiilor. E posibil sa nu iti ajunga. Tu vei decide ce si de cate ai nevoie.

Daca vrei sa pastrezi si WIndows-ul  va trebui sa redimensionezi partitia actuala. Cu ajutorul acelui livecd, pur si simplu vei prinde de partea din dreapta a partitiei NTFS existente si tragi capatul partitiei spre stanga, micsorand-o. Recomandarea si a mea si a celor de la Gparted e sa urmezi cate un pas, pe rand, cu grija, pentru ca e posibil ca lucrurile sa nu mearga cum vrei tu intotdeauna. Asadar dupa ce ai redimensionat partitia aplici modificarea.

In dreapta va trebui sa ai acum o zona gri: spatiul liber.
Cum zicea si cianura in postul de mai sus, vei avea nevoie de doua partitii in acel spatiu liber: una pentru sistemul de fisiere si una pentru Swap.
Eu am avut tot 10Gb in exemplul de mai sus, in care am mutat sistemul de operare. Cum insa lucrez intens cu aplicatii CAD am nevoie de multa memorie SWAP, asadar eu am mers pe ideea unei partitii de 8,5 Gb cu sistem de fisiere Ext2 si una de 1,5 Gb Swap. (Am 512 RAM in caz ca vrei sa faci un raport (memorie fizica)/(memorie virtuala)).

EDIT: ca sa nu faci ce am facut si eu: partitia cu WINDOWS trebuie sa ramana la inceputul discului deoarece ntldr are o placere sadica de a fi singur in nu stiu cati primii aprox 512k de disc

Edited by Memo, 07 May 2007 - 16:48.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate