Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Wc Geberit

Routere detinute in trecut si in ...

Teii din fața casei

E-Mail in serie prin Excel si Out...
 Modul alimentare rulou/jaluzea ex...

Recuperare fișiere dupa form...

Aplicatii stress test RAM

Asigurare auto hibrid
 Asus B550M - PC-ul nu porneste di...

Tzanca Uraganu - Inconjurat de Fe...

explicatie montaj breadboard

3 Doors Down - Kryptonite
 Semnalizati cand virati pe un dru...

Succesiune - mostenire apartament...

Donez Siofor de 1000mg ( diabet t...

Izolatie intre parter si etaj
 

Pentru motociclisti

- - - - -
  • Please log in to reply
242 replies to this topic

#1
acvaristul

acvaristul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,530
  • Înscris: 27.09.2006
Am gasit acest articol pe un alt forum si, desi nu sunt motociclist, m-a impresionat foarte tare ... l-am preluat ca atare si sper ca nu a mai fost postat inainte :


"acesta este un articol scris de motociclistul din mine si afisat pe mai multe forumuri motocicliste.
Cum si pe acest forum avem cativa motociclisti,ma gandeam ca ar fi lectura bine venita:

Am devenit motociclist,oare cat mai am de trait?

Deschid acest topic mai mult pt incepatori cu toate ca poate fi benefic si pt cei ce merg de ceva timp pe motor dar simt ca nu au evoluat pe cat ar fi dorit. Ce trebuie sa faci sa mergi mai bine pe motor? Care este atitudinea corecta pt a invata mai rapid? Sunt o mie si una de intrebari la care daca gasesti raspusuri corecte, vei avea sansa de a evolua mai rapid pe 2 roti.

Multi dintre motociclisti au TOATE raspunsurile si multi nu mai au ce invata. Multi dintre acestia multi nu mai sunt printre noi. Sa fie oare pt ca au stiu tot sau pentru ca nu au invatat nimic? Multi ar fi dorit sa li se mai acorde o sansa de a face lucrurile altfel, de a invata ce trebuie, de a merge corect pe motor, de a avea in primul rand respect fata de tine insuti si ulterior respect fata de cei din jurul tau.

Parerea mea este ca motociclismul este direct legat de 'bunul simt'. Acest bun simt poate fi interpretat in actiunile voastre pe motor fata de colegii de drum, de pietoni, de soferii auto. Trebuie sa realizezi ca nu ti se va acorda respect daca nu acorzi respect.

Tin sa precizez ca cele scrise nu sunt copiate, traduse din carti sau reviste si reprezinta parerea mea ca motociclist. Nu sunt cel mai rapid pe traseu, nu sunt cel mai bun pe o roata, nu ma pricep la stunt-uri dar am 40 ani din care 26 de motociclism, pe mai bine de 100 de modele diferite. Ah, si sunt inca 'aici'.

Ca incepator, ai o gramada de intrebari la care nu ai raspunsuri sau la care primesti 1001 de raspunsuri diferite. Unele dintre acestea sunt si au fost mult dezbatute pe forumuri dar niciodata toate la un loc. Idea acestui topic este sa cautam toate intrebarile ale caror raspunsuri ne vor ajuta sa avansam in 'mersul pe motor'.

In primul rand, ma gandeam la lucrurile care stau la baza atitudinii unui pilot si care il sculpteaza ulterior in motociclistul ce va fi. Dedicatia fata de sport, frica, adrenalina, talent, nebunie, perseverenta, reflex, statura, bunul simt, ego-ul, riscul...

Ce ne face sa mergem cum mergem? Ce ne face sa mergem mai rau decat altii? Ce trebuie sa facem pt a merge mai bine? Cred ca cel mai important lucru in motociclism este ca trebuie sa fii constient ca un motociclist mort nu poate avansa. De ce murim pe capete? Sunt numai soferii auto de vina? Mototciclistii nu porta nici o vina?

De fiecare data cand se intampla cate un accident mai putin grav sau din pacate in unele cazuri chiar fatal, auzim aceleasi scuze penibile; "nu am/a avut nici o vina, ...conservarul este de vina". Saracul mergea cu numai 270km/ora si masina i-a intors in fata, si altele si altele. Hai sa dezbatem putin acesta atitudine si ce ne face sa fim mai PROSTI decat trebuie.

1. M-am hotarat, imi iau bolid

In clipa in care tu te duci si iti vinzi bicicleta pt a da un avans la un ZX-10, CLAR esti inconstient. Asta nu inseamna ca nu vei putea merge pe acel motor ci doar ca sansele tale de suprevietuire sunt mult mai scazute. Si aici trebuie sa stai sa gandesti urmatoarele: familia ta are destui bani pt a te ingropa? parintilor le va pasa ca tu esti mort sau vor beneficia dupa decesul tau (caz in care poti pune si NOS pe motor). Prietena ta, pe mana a carui prieten ramane?

Daca toate aceste lucruri te intereseaza si conteaza si daca nu esti total inconstient vei ajunge la concluzia ca trebuie sa cauti o motocicleta pe masura, una nu neaparat foarte mica ca si capacitate dar nici f puternica. Una care te va duce de ici-colo pt inceput, care iti iarta cat de cat greselile, care este intr-o stare tehnica buna si care iti va acorda sansa de a te bucura de ea si 'maine' pt ca nu esti mort. Asta nu inseamna ca nu poti deveni statistica pe scuter daca esti idiot. Ai motor de 2 zile si intrebi pe toata lumea cum se merge pe o roata? Ai motor de 3 zile si pleci in 'excursii' cu 'baietii' pe cheia? Ai motor de 4 zile si faci liniute printre semafoarele de pe magheru? Esti un idiot si vei muri. Singura mea dorinta este sa nu ma iei si pe mine cu tine.

2.Influenta

Ok, ai cumparat motocicleta corecta. E super frumoasa. Inainte de a iesi cu ea trebuie sa intelegi ca primul si cel mai mare factor care te duce la accident sunt prietenii. Cei care asteptau la fel de mult ca si tine sa iti iei motor ca sa aibe cu ii arata cat de bine merg ei fata de tine, incepatorul. Sunt persoanele care inconstient te indruma sa faci prostii, sa mergi mai tare decat trebuie, sa mergi altfel decat trebuie. Te influenteaza fara a-si da seama, intr-o directie total incorecta. Rareori ai sa vezi un prieten motociclist care sa te indrume sa o iei incet si sa nu incerci sa mergi ca el, dupa el.

Trebuie sa realizezi ca unde sunt multi adrenalina creste, sansele de accident si deces cresc. Nu inseamna ca daca ai cu tine, langa tine alti 10 motociclisti, ca ei la randul lor stiu sa mearga corect. Nu inseamna ca unul dintre cei 10 nu va face o greseala si nu va intra in tine sau ca nu e destul de avansat pt a evita o greseala de a ta, de incepator. Este f important sa iti alegi prietenii cu care mergi la drum f atent mai ales ca incepator.
Parerea mea este ca cel mai intelept lucru este sa mergi cat mai mult singur, in ritmul tau, fara a fi stresat si presat de altii in a merge intr-un alt ritm decat te simti comfortabil.

3.Mersul preventiv

Ok. Pana aici totul bine si frumos. Ce faci? Pornesti motorul si pleci la drum. Prima zi mai incet. A doua zi ceva mai tare. A treia zi ceva si mai tare si ceva mai putin atent la traficul din jurul tau. A patra zi devii racheta si toti ceilalti participanti la trafic nu mai conteaza. Doar tu esti Gigi cu Gsxr'ul de 1000 si 200cp, ...nu au cum sa nu iti acorde respect. Asadar treci prin intersectii fara a te uita stanga/dreapta doar pt ca ai verde si prioritate. Idiotul ce vine cu masina din lateral, care tocmai a iesit de la bodega cartierului nu are timp sa franeze si te ia in plin cu toate ca tu aveai prioritate. El se alege numai cu un dosar penal ca de fapt era fiul unui parlamentar iar tu cu coloana rupta stai in pat cu fata in jos ca sa te stearga parintii iubitori la cur tot restul vietii. Sotia ta se intalneste cu inculpatul pt a primi despagubirea, ...realizeaza ca acela este mai intreg decat tine, ...si se recasatoreste. Asta e, viata e dura...

Dar ce conteaza,caci TU ai avut prioritate si EL a fost de vina. Prietenii de pe SBZ te vor intelege, aprecia si respecta in continuare. Ca tu esti tot Gigi dar pe din doua.

Ce incerc sa spun este ca majoritatea motociclistilor isi lasa vietile in mainile altora de fiecare data cand ies la drum. A nu mai fi atent la cei din jurul tau devine un reflex. Cainele ce se afla pe trotuar la 50m mai sus nu mai reprezinta un pericol pt ca cu o saptamana mai inainte ai avut ocazia de a vedea un maidanez care sa oprit la semaforul rosu si care a trecut pe verde odata cu prietonii. In subconstientul tau realizezi ca acel caine este mult mai destept decat tine. Macar el tine la viata lui.

Trebuia sa realizezi ca orice obiect in miscare stanga/dreapta poate deveni ultimul lucru pe care il vei vedea. Nu miza pe faptul ca soferul din Dacia parcata te-a vazut si ca va opri. Nu miza pe faptul ca acel maidanez nu va traversa strada. Nu miza pe faptul ca tu poti frana atat de bine incat sa nu intri sub tirul din care incerci sa musti mergand pe autostrada cu 150km/ora. Ia in calcul neprevazutul si faptul ca ORICE i se poate intampla ORICUI, ORICAND.

Idea este sa MERGI PREVENTIV. Cu cat mergi mai tare cu atat distanta intre tine si obiectele ce prezinta un pericol trebuie sa fie mai mare la inceperea franarii sau evitarii acelui 'ceva'. Vei avea surpriza sa constati ca acel ceva tocmai a facut acea manevra de care iti era frica, iar tu ai putut evita accidentul doar pt ca ai gandit si nu ti-ai lasat viata in 'mainile altuia'.

4.Protectii

Ma asez la masa,comand o cafea, astept un prieten motociclist. Apare. Casca la subrat, adidasi de firma, blugi trei sferturi, tricou fara maneci. Arunca pe masa ochelarii de soare, in loc de manusi. Imi trece casca prin fata inainte de a o aseza pe scaunul de alaturi si remarc ca este una foarte colorata care nu l-a costat mai mult de 50E, dar care intradevar, nimic de reprosat, merge la fix cu ochelarii.
Stau si ma intreb? oare de ce sunt prieten cu acest individ? Clar este idiot iar eu am incercat toata viata sa ma feresc de idioti.

Cum poti sa sa dai 12.000 de euro pe o motocicleta si sa nu fii dispus sa dai 400 de euro pe o casca de renume care clar va face toti banii in clipa in care incerci sa te sinucizi. Cat de idiot sa fii incat sa crezi ca pielea de pe genunchi este mai dura decat pielea unui pantalon sau combinezon. Ah, am inteles! Omul fumeaza Marlboro. Cat de idiot trebuie sa fii ca sa crezi ca slapii printre care ti se extind degetele de la picioare ca ghearele unui uliu pe schimbatorul de viteze, nu vor zbura mai sus decat rapitorul in clipa impactului...?

Majoritatea motociclistilor realizeaza pericolul ce ii paste in clipa in care se expun accidentelor fara protectiile adecvate si cu toate astea continua sa merga fara protectii si risca buna stare cat si viata pt cateva sute de euro. Inteleg. Combinezonul nu da bine la terasa. Pectoralii nu se vad prin jacheta. Dar faza cu slapii pe motor intrece orice 'taranism'.

Cu toate astea, interesant de observat sunt femeile sau in majoritatea cazurilor, virginele care le plimbam in varful motorului, care sunt cu MULT mai proste decat noi. Nu mai stiu unde citeam ca femeile sunt ceva mai destepte decat barbatii. Nu si in cazul de fata. Cat de idioata sa fii, sau mai bine zis, cat de mult vrei sa-l iubesti, pt a fi dispusa sa iti risti viata sau sa ramai schiloada tot restul vietii? El are casca si o invita pe ea sa nu poarte una, deoarece prietenii trebuie sa vada cat de bine arata victima inainte de a fi sau 'violata' sau omorata. Ea este f mandra de faptul ca a fost bagata in seama de asa 'un important'. Isi incalzeste thongul peste tobele ce tocmai intentioneaza sa i-o traga caci idiotul tocmai a intors capul dupa o alta in timp ce tramvaiul a oprit in fata lui. Concluzia = Prosti si Proaste.

Aveti bani de motor dar nu de echipament? Parerea mea este sa va cumparati echipamentul mai intai si unul de calitate si ulterior vedeti cu ce intentionati sa testati acel echipament.

5.Viteza.

Incep prin a va readuce aminte ca "SPEED KILLS".
Mai mult decat oriunde la noi in tara. Motociclismul s-a dezvotat ceva mai rapid in ultimii 10 ani. Pentru cei ce nu au habar ce inseamna o motocicleta si ce inseamna motociclism, motocicleta este doar un obiect frumos, periculos, si care costa foarte multi bani. 'Ideea' de viteza, toti o cunosc dar pusa in practica este cu totul alta treaba. Vine Gigi cu Dacia si se opreste la intersectie. Gigi este sofer de 40 de ani, sofer pe tir, sofer cu experienta. Gigi nu prea face greseli la volan. Este om cu capul pe umeri, om cu responsabilitati, cu nevasta si 3 copii. Este un om care munceste din greu pt a-si intretine familia si a-si creste copiii asa cum trebuie. Gigi este um om care nu are nevoie de probleme. Gigi poate fi si tatal tau.
Gigi se asigura inainte de a intra in intersectie, pt ca asa spune legea. Se uita lung la dreapta, nu vede nimic. Se uita lung la stanga, vede un punct de lumina. Punctul poate fi un bec aprins care palpaie prin fereastra unei case. De fapt ce nu stie Gigi este va punctul de lumina esti TU, idiotul care strabate DN1 cu 280km/ora. Gigi sta, isi face calculele batraneste. Chiar daca punctul ar fi o masina, nu ar avea cum sa ajunga la el in urmatoarele secunde. Imposibil. Gigi om atent, iese in DN1 sa isi duca copiii la iarba verde. Idiotul, venind cu 280km/ora, strabate cei 700m distanta in 10 secunde si se infige in Dacia lui Gigi, trecand prin portiera si iesind pe cealalta parte a masinii cu 2 dintre cei 3 copii a lui nea GIGI. Copiii mor.Iditul de tine moare. Lumea lui Gigi este intoarsa pe dos. Gigi se spanzura. Parintii tai se spanzura pt ca esti, sau ai fost unicul lor copil.
Esti un idiot. Sau mai degraba ai fost un idiot. Prietenii te plang. Pe forum se scriu mii si mii de RIP'URI cum ca ce baiat bun ai fost. Toti te plang. Vina, clar, a lui Gigi. Nimeni nu il plange pe Gigi si cei 2 copii. Daca as fi Gigi, nu m-as fi spanzurat ci te-as fi omorat cu mainile mele. Ai fost un idiot.

Viteza omoara.Cand mergi cu 200 la ora, timpul de reactie nu mai este acelasi. Motocicleta nu mai reactioneaza la fel. Sa nu mai vorbim de cei ce nu au habar despre motociclism. Esti sub impresia ca soseaua iti apartine? Esti sub impresia ca toti trebuie sa te evitam pe drum? Esti sub impresia ca daca intri in mine care sunt la volan ca eu o sa te plang pe tine mai mult decat o sa imi plang daunele la masina? Esti un idiot.

Vrei viteza? Du-te pe circuit. Du-te cu baietii care stiu ce inseamna viteza si descoperi ca tu de fapt nu mergi deloc tare. Du-te cu cei ce stiu ce inseamna viteza si nu mai merg demult pe strada. Du-te si mergi cu viteza unde nu vei omori pe nimeni, mai ales pe tine. Nu ruina viata mea, a ta, a parintilor tai, ...a lui GIGI. Nu fi idiot. Speed kills! Sunt o gramada de morti care asteapta pe forumuri ca cineva sa isi aduca aminte de ei. Nu avem timp pt ca trebuie sa ii plangem pe cei ce vor muri maine.

6.Printre masini.

Merg pe motor de 26 de ani. Dar azi conduc masina. Sunt la volan si nu pot spune ca sunt atent. Dar aud sunet de motocicleta venind din spate. Ma uit in oglinda si vad racheta. Gandesc si nu reactionez. Merg drept. Merg pe cat de drept se poate pt a nu face greseli ce il pot costa pe colegul meu. Colegul meu se aproprie. Intentionez sa il salut. Sigur il cunosc si ma cunoste. Trece cu viteza pe langa mine si imi ia oglinda cu cotul. Sunt plin de spume. El incetineste, vine langa mine, in mers, ridica ecranul si incepe sa ma injure. Este vina mea pana la urma. Am mers prea drept. Nu a avut loc printre mine si masina din stanga mea. Este vina mea si a celui ce conducea masina din banda a doua pt ca am iesit pe drum odata cu el. Este de fapt soseaua lui si noi habar nu aveam. Ma opresc la semafor alaturi de el, gandindu-ma ca oglinda ma va costa vreo 250euro. Sa ma dau jos sa ii fut una dupa ceafa? Sa ii spun cat de idiot este in timp ce ii atrag atentia ca si eu sunt motociclist? Sunt confuz pt ca imi dau seama ca nu stiu cum sa reactionez. El ma scuteste de toate acestea lovindu-mi aripa masinii cu piciorul in timp ce accelereaza de la semafor. Aripa este indoita. Alti 400euro. Ma uit pe fereastra la soferul din stanga mea care lasa geamul jos si striga catre mine cu dusmanie: Motociclisti nenorociti! Sa ii spun ca si eu sunt motociclist?

7.respect fata de sport/hobby

In '85 in timp ce deveneam motociclist pe o Ninja 600 am avut ocazia de a cunoste un om deosebit, o persoana ce ma ajutat sa realizez ce inseamna sa iubesti acest sport, sa te dedici acestui sport, sa nu regreti ca il practici si l-ai practicat. Acest cineva era si poate mai si este un motociclist deosebit prin faptul ca conducea un Gsxr1100 cu o mana. Cu mana stanga. Mana dreapta era de metal, un carlig gen Captain Hook, adaptat pt a a intoarce mansonul si a frana. Respectivul avea 30+ ani la acel timp. Devenindu-mi prieten, am inceput sa purtam tot felul de discutii legate de acest sport ca intr-un final sa imi povesteasca cum cu cativa ani inainte cand se considera mai 'smecher', mergand pe o roata a scapat motorul peste cap, acesta cazandu-i pe mana dreapta care a fost strivita si ulterior amputata.

Lunile ce au urmat au fost cele mai grele, acesta nehotarat daca mai urma sa incerce sa mearga pe motor. Pasiunea pt motociclism a fost mult mai mare decat frica de a incaleca motorul din nou, si dupa cateva luni acesta era in sa. Era un pilot f experimentat. Mergea si tare cand era loc, dar mergea cu cap. Nu se mai risca in tot felul de situatii imposibile. Nu mai avea nimic de demostrat pritenilor motociclisti. Pur si simplu iubea sportul si il practica in asa fel incat sa ajunga acasa dupa fiecare iesire. Imi aduc perfect aminte vorbele lui: "Oresti, mergi pe motor in asa fel incat sa nu ajungi vreodata sa regreti ca esti motociclist.Nu te va aprecia nimeni daca ai coloana rupta sau un picior lipsa.Tu vei fi singurul care vei suferi la nesfarsit.Persoanele ce te iubesc vor suferi alaturi de tine.Gandestete la ei daca nu iti pasa de tine.Practica sportul in asa fel in care sa te bucuri de el zilnic si sa nu ajungi sa ti se intample ce mi sa intamplt mie ca sa realizezi ce trebuie si ce nu trebuie sa faci pe motor.Respecta sportul si iti va aduce numai satisfactii."

8.mersul in grup

Daca nu am avea prieteni cu care sa mergem la drum, ne-am mai cumpara oare motociclete? Am mai avea cui sa ii aratam cat de bine mergem 'noi' fata de 'ei'? Cine mi-ar mai lauda motocicleta si stilul de mers?
Unul din motivele pt care ne cumparam motociclete este sa demonstram ca noi suntem mai buni decat ei. Ca a noastra este mai lunga, mai mare, mai puternica, mai frumoasa. Ca eu merg mai bine decat el, mai bine neinsemnand neaparat mai atent, mai constient, mai relaxat. NUU. A merge mai bine se rezuma la mersul sportiv, la viteza, la stunt-uri la deranjul creat altora in trafic. Competitia este pe primul loc.

Acest comportament reiese in iesirile cu prietenii. Care merge mai tare? Care merge mai spectaculos? Care risca mai mult?
Cand un coleg cade, toti sar in jurul lui si se vaita cand de fapt subconstientul iti spune: este varza, nu a mers bine. Eu merg mult mai bine decat el. Acum stie si el treaba asta. Am castigat. El a piedut. Ambulanta a intarziat. El a murit. Nu e ok sa gandesc ca am castigat, ...dar am castigat.

Cauti alt prieten de drum cu care sa joci ruleta-ruseasca. Stau si ma gandesc cum ar trebui sa se comporte un prieten motociclist. Ce ar trebui sa ii spuna prietenului care nu este la fel de experimentat si care din dorinta de a nu fi mai prejos decat altii, merge tare, mult mai tare decat ar trebui pt a fi in siguranta. Daca tu cel cu ani de motociclism pe umeri il indrumi sa mearga tare, nu inseamna ca la o adica tu l-ai condamnat la moarte? Nu inseamna ca tu esti direct responsabil de necazul lui? Asa ca ce faci? Nu ii spui nimic....il lasi sa mearga ca dementul 'de la sine'. Daca moare, a fost vina lui. Si ce daca imi este prieten. Am fost si sunt mai bun decat el.

Parerea mea este ca prietenii trebuie sa reactioneze intr-un mod pozitiv cu sfaturi si indrumari fata de cei ce nu stiu ce ii asteapta ca motociclisti. Personal prefer sa ii spun unuia care insista sa merga tare cu mine, pe langa mine, unul care clar nu stie ca inseamna riscul si unde te poate duce, ca nu sunt dispus sa merg alaturi de el. Daca este inconstient se va supara, dar va ramane in viata. Se va supara, ii va trece, si dupa cativa ani si destule trante la bord, experienta acumulata pe deplin, iti va multumi pt sfaturi si interesul depus de catre tine pt a-l tine in viata.

Sigur majoritatea motociclistilor cunosc regulile mersului in grup. Nu merge alaturi de un alt motociclist. Nu merge aproape fie in spate sau in fata unui alt motociclist. Lasa-ti spatiu pt a evita manevrele si greselile celor de langa tine. Cu cat viteza este mai mare cu atat spatiul trebuie sa fie mai mare. Se merge pe diagonala fata de cel din fata si spatele tau. Semnalizaza orice intentie de a schimba pozitia pe drum. Nu te astepta ca cel din spate sa nu intre in tine cand tu tocmai ai franat brusc si ai virat stanga. Foloseste-i creierul pt a intui miscarile celor ce merg alaturi de tine. Nu te simti comfortabil intr-un anume loc, aproape de o anumita persoana care reactioneaza ciudat, schimba-ti pozitia. Important este sa ajungi la destinatie fara sau cu cat mai putine incidente.

9.Sotia/prietena si motorul

Acum cateva zile am adus acasa un R6 nou. Frumos motor. Probabil rapid. Destul de rapid pt a face prostii...
Ma uitam la el cat de frumos este si cat de calm arata acolo pe stand. In acelasi moment m-a trecut un fior gandindu-ma la bestia ce statea in fata mea si cat de repede mi-ar rapi pe cea draga de langa mine daca i-as acorda sansa.

Privirea mi sa tulburat in clipa in care mi-am adus aminte de incidentul de acum 10 ani, petrecut pe DN1. Vorbim de 1997 cand eram mandrul posesor al unui DR Big 800. Motocicleta ce mi-a ramas intaparita in memorie. Motocicleta cu ajutorul careia am schimbat viata persoanei iubite pentru totdeauna, inclusiv a mea. Plecasem din Balotesti spre Bucuresti, eu si sotia (la acel timp). Afara incepuse sa ploua usor, motiv pt care mergeam f incet si precaut. Am iesit in DN si am intrat in banda a doua de langa axul drumului. Imi aduc aminte perfect ca mergeam cu 60km/ora. Am trecut de complexul Prisma. La 100m in fata mea, pe partea dreapta, in intersectia cu drumul care strabate Corbeanca, a aparut o masina care imediat a dat semnal de stanga pt a taia DN'ul si a merge catre Ploiesti. Am continuat drumul in banda a doua, fara sa reduc viteza, deoarece intentia soferului era clara: acesta oprise pt a-mi acorda prioritate. Ajung la circa 20m pe diagonala de acea masina, moment in care vad cu coltul ochiului o pata alba ce ulterior am realizat ca era o dacie care fara a opri, fara a acorda prioritate, cu intentia de a traversa DN1 si a continua catre Ploiesti, a iesit in DN'u si a intrat fix in laterala dreapta a motocicletei, respectiv in piciorul sotiei mele. Imi aduc aminte perfect zborul ce a parut o eternitate, aterizarea violenta dupa care ceata si...........

Sotiei mele intinsa pe DN'u i se spune ca eu am murit. Intra in soc. Eu imi revin, incerc sa ma ridic, ...piciorul rupt. Ma tarasc pana la ea care este inca constienta si ii explic ca din ce vad are mana rupta, piciorul rupt ..

Apare ambulanta. Apare tavanul patat din spital. Incep sa strig dupa ea. Aflu ca e in operatie si ca are femurul rupt, cotul zdrobit, plamanul deplasat. Ceata. Ma trezesc cateva ore mai tarziu. Ea, tot in operatie...

Trec 40 de zile de spitalizare, 6 luni de reabilitare. Ea nu mai e ce era altcandva. Era vesela, plina de viata, ...o femeie frumoasa. Acum marcata, schioapata de la un loc la altul. Cicatricile pe brat si picior nu ii mai ofera satisfactia de a se admira in oglinda. Este marcata tot restul vietii. Eu sunt cel ce am marcat-o. Este vina mea si numai a mea. Eu sunt cel dispus sa risc, dispus sa merg pe motor. Ea este inconstienta, nu realizeaza pericolul. Viata ei a fost in mainile mele. Mi-am batut joc de ea. Timpul trece si se spune ca timpul le rezolva pe toate dar cicatricile raman.

Daca tu iubesti acest sport si esti dispus sa risti zi de zi, asta nu inseamna ca ai dreptul sa risti viata altuia, mai ales a persoane iubite. Daca persoana respectiva este inconstienta si nu realizeaza pericolul, este de datoria ta ca om matur, motociclist cu capul pe umeri, sa ii explici ca nu merita sa riste. Nu accepta ca tu sa devii persoana ce a condamnat-o la moarte. Crede-ma, nu te vei ierta niciodata. Cel mai rau lucru care ti se va putea intampla este ca ea sa moara si tu sa traiesti cu constiinta patata ca tu a-i omorat-o.

Un an mai tarziu am divortat. Nu a mai fost niciodata la fel. Nu m-am iertat niciodata pt cele intamplate. Nu am cum sa repar ce am stricat. Raman patat pe veci. Nu vei intelege pana nu ti se va intampla. Nu iti doresc sa ajungi ca mine.

Frumos R6'le. Am scos surubelnita si i-am desfacut saua din spate si apoi scaritele pasagerului. Atata lucru pot face si eu pt persoana iubita.

10.Renegatul.

Sa fie oare influenta filmelor cu James Bond atat de mare incat trebuie sa actionam la fel ca eroul din film de fiecare data cand iesim la drum?
Nu ma refer la stunt-uri si sarituri cu masina sau motocicleta. Ma refer la idea de a avea o placuta de inmatriculare care se retrage la nevoie sub saua motociletei pt a evita conflictul cu politia.

Sunt de acord ca politia romana mai are drum lung pana sa se incadreze in standardurile europene dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa aplice legea. Nu sunt sub nici o forma simpatizant al politiei romane dar in acelasi timp va aduc la cunostinta ca actiunile voastre de a prosti legea se rasfrang nu numai asupra voastra ci si asupra celor ce nu poarta nici o vina.

La fiecare iesire in grup sau plimbare cu motocicleta vad mai bine de jumatate din motociclisti purtand placutele de inmatriculare sub sea, intoarse pe dos, murdare cu ulei sau noroi sau in unele cazuri chiar deloc. Ce nu realizati este faptul ca aceasta atitudine va duce la groapa. Probabil ca va intrebati de ce fac aceasta afirmatie ....

Sa va explic. Radarele ca si politia rutiera sunt 'acolo' pt a ne proteja pe noi si pe altii de noi (asta pe langa a lua spagile de rigoare). De fiecare data cand Gigi iese cu numarul de inmatriculare pe dos pt a nu fi observat si ulterior tras la raspundere, Gigi isi permite, sau cel putin asa isi imagineaza el, ca poate face mai mult sau mai putin orice ii trece prin cap, pe motocicleta. Capul lui Gigi fiind unul foarte mic, nu are cum sa produca nimic constructiv, asadar Gigi trece pe sub radar cu 250km la ora pt ca nu are cum sa i se suspende carnetul. Cand Gigi trece pe rosu si il someaza politia Gigi fuge. Gigi scapa. Gigi e smecher si crede ca duce o viata buna. Gigi e de fapt un idiot.

Gigi nu realizeaza ca daca ar avea numarul de inmatriculare ca tot omul lipit de curul motocicletei ca de fapt isi face un favor. Nu isi mai permite sa evadeze. Nu isi mai permite sa treaca pe rosu. Nu isi mai permite sa mearga nestingherit cu 300km la ora. Si pt ca nu isi mai permite, Gigi ramane in viata. Da, se va mai intampla de cand in cand ca Gigi sa sara calul si sa isi fure cate o amenda, dar Gigi va trai, doar pt ca nu isi va mai permite.

Rau este ca Gigi nu are cum sa inteleaga, pt ca este foarte sigur pe el si stie ca e smecher. James Bond e smecher. 007 intotdeauna are femei multe. Gigi trebuie sa fie smecher. Gigi vrea si el femei. Dar femeile se uita lung la Gigi si vad acelasi lucru ce vedem noi: Gigi este un idiot.

Idiotul continua sa treca pe rosu. Politia nu il poate prinde pt ca sunt la fel de prosti. Si pt ca nu il prind pe Gigi, stau la panda si te asteapta pe tine, pe mine, pe noi ce nu credem in James Bond. Si pt ca intr-un final Gigi indirect mi-o trage mie, eu nu pot decat sa ii urez lui Gigi de bine si sa ii atrag atentia la faptul ca si Mos Craciun exista si sper ca il va intalni odata si odata ca sa ii dea cadou 5 ani. Atunci Gigi nu isi va baga numai placuta de inmatriculare 'sub cur'.
Good luck, James Bond!

11. Ghost Rider.

Ajung acasa. Sa fi fost frig afara? Mainile imi sunt sloi. Incerc sa scot cheia din buzunar pantalonului intre doua degete. Reusesc. In hol frig. Ma trece un fior ce-l simt in sirea spinarii si pt o secunda realizez ca ceva nu este ok. In timp ce duc cheia catre iala, zambesc in coltul gurii gandindu-ma la ce super iesire am avut cu baietii. Baieti de baieti. Prietenii mei de ani si ani. Toti motociclisti. Toti hotarati.Toti tari pe motor. Zambesc si mai mult realizand ca de fapt eu sunt cel mai bun dintre ei. Cum se uitau la mine in timp ce mergeam pe o roata........ ce priviri mirate aveau cand au vazut cum pun genunchiul jos........ i-am spart, stiu sigur.

Introduc cheia in iala. Sunt curios daca discuta despre mine. Sigur discuta despre mine. Sunt bun. Deschid usa. Frumos a fost la mare. Drumul super liber la intoarcere. Viteza frate, viteza. Si a lui Gigi a mers, dar nu ca a mea. Gigi 200, ........eu 210. Gigi 250,.......eu 270. Gigi a cedat la 290. Stiam ca nu poate mai mult. Ce surpriza pe fata lui cand a vazut ca trec pe langa el cu 300. L-am spart. Mergeam asa tare ca nici nu imi mai aduc aminte cand am ajuns in bucuresti. Rad in sinea mea. Cred ca nici nu au ajuns de fapt. Sunt bun.

Intru in sufragerie. O vad pe mama. E suparata. Trece pe langa mine fara sa ma bage in seama. Ce o fi cu ea? Probabil ca e suparata ca am iesit iar cu motorul cand ea ma tot roaga sa nu mai ies. Ce stie ea..., habar n-are. Senzatii tari. Sunt bun. Incerc sa ma impac spunandu-i:buna, mama, ce faci? Ce s-a intamplat? Se uita prin mine si nu-mi raspunde. Insist. Intr-un final raspunde: Gigele, de ce mi-ai facut una ca asta? De ce Gigele? de ce?
Nu inteleg. Ce am facut? Intru in sufragerie, mainile tot reci. Masa ca de obicei in mijlocul sufrageriei. Vad ceva acolo, dar nu percep. Incep sa ma sperii. Vad un sicriu. Doamne, cine a murit? in casa foarte frig.
Mama striga din bacatarie..........Gigele mama, de ce ne-ai parasit? Ma vad in sicriu. Vad masina. Franez. O pierd. Lumina, multa lumina. Aud in departare: Gigele, de ce mai parasit baiatu' mamii................?
Eram cel mai bun. Nu credeam ca mi se poate intampla si mie.

12.Oase rupte

Ma tresezc cu cafeua in gand. Stiu ca dorinta de a ajunge la ibric cat mai repede va fi una ce ma va costa. Incerc sa ma ridic cat mai atent din pat.
Imi ia ceva timp. Ma doare spatele. Imi iau papucii in picioare si plec usor catre bucatarie. Ma dor genunchii. Ceafa imi trosneste de parca ar vrea sa se rupa in doua. Ma dor mainile, incheieturile. Ajung la ibric. Vreau sa il ridic dar degetele imi sunt inclestate. Le deschid atent,usor. Ma dor.

Toate ma dor, in fiecare zi. Ma dor de ani de zile. Ma dor de 20 de ani. Realizez ca sunt deabea la inceput si ca durerile vor fi din ce in ce mai greu de suportat. Imbatranesc. Ar fi trebuit sa imbatranesc frumos, fara dureri. Dar nu am cum, pt ca sunt motociclist. Stau pe marginea patului cu cafeaua in mana si ma gandesc ca ar trebui sa le spun si altora cum e sa traiesti in atata durere; Calvar. Intind mana catre noptiera sa mai scot un Aulin. O retrag. Degeaba, oricum nu isi mai face efectul de vreo 10 ani. Il iau subconstient doar pt ca il iau aproape zilnic. Nu isi face efectul dar parca durerea se alina. Ma simt mai bine. Am avut zile mai rele. Mult mai rele. Ma ridic, ma imbrac in combinezon. Intentionez sa ies la o tura cu prietenii. Ridic greu piciorul peste saua ce pare pe zi ce trece mai inalta. Urc in sa si plec. Adrenalina creste. Nu ma mai doare nimic momentan. Medicamentul perfect.
13.Intuitia
De cate ori m-am lasat de motociclism in ultimii 25 de ani?
Nici nu imi mai aduc aminte.Oare sa fi realizat de fiecare data ca nu sunt facut sa fiu motocilist? Sau poate fi datorita faptului ca am realizat cat de mult risc si ca a venit timpul sa ma opresc.Sunt oare genul de persoana care intra intrun joc de noroc si stie sa se retraga castigator?Sa fi avut un inger pazitor de fiecare data care ma avertizat ca e timpul sa ma opresc?

Am avut perioade in ultimii ani (si cei ce ma cunost pot confirma) ,cand pur si simplu am zis NU motociclismului.Treceau luni in sir si nu ma urcam pe motor.Vedeam cum colegii treceau pe langa mine pe bolizi si nici macar nu intorceam capul.Pur si simplu ,nu ma interesa.Cu toate astea nu a existat perioada in viata mea ca motociclist sa nu am motorul in casa.Ba mai mult decat atat,nu imi aduc aminte sa fi avut vreodata mai putin de 3 motociclete in garaj ,in acelasi timp.Nu eram dispus sa le incalec dar trebuia sa le vad acolo,la locul lor.Acolo in sufletul meu,in sufletul meu de motociclist.

Oare sa ma consider norocos pt faptul ca dupa 25 de ani in sa,sunt inca aici?Oare acest lucru sa intamplat cu ajutorul meu sau a fost pur si simplu; noroc?Oare de fiecare data cand am refuzat sa urc in sa,subconstientul meu striga;..........NU!,nu azi!?

Am incercat de cateva ori sa trec acel prag,acel CEVA ce ma tinea in frau pt a nu ma urca in sa.De fiecare data am avut de suferit. Pagube,trante,fracturi.Acum stiu sa-mi ascult intuitia.Am zile cand refuz sa fiu motociclist.
Refuz stiind de fapt ca ...SUNT.



Oresti Marmara"


#2
r1vsrr

r1vsrr

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 12
  • Înscris: 24.06.2007
am mai vazut asta pe motociclism.ro  tare rau respectele mele pt cel ce a scris-o

#3
mihai911

mihai911

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 147
  • Înscris: 21.01.2007
RESPECT !  :peacefingers:

#4
dorinel2oo6

dorinel2oo6

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 18
  • Înscris: 04.05.2007

View Postacvaristul, on Apr 26 2007, 14:09, said:

Am gasit acest articol pe un alt forum si, desi nu sunt motociclist, m-a impresionat foarte tare ... l-am preluat ca atare si sper ca nu a mai fost postat inainte :
"acesta este un articol scris de motociclistul din mine si afisat pe mai multe forumuri motocicliste.
Cum si pe acest forum avem cativa motociclisti,ma gandeam ca ar fi lectura bine venita

........
Respectele mele ptr cel kre a scriso!!! :coolspeak: :peacefingers:

#5
BabBardel

BabBardel

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 147
  • Înscris: 14.07.2005
foarte fain scris  :first: ! saracu gigel cate o indurat  :death:

#6
ipman

ipman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,810
  • Înscris: 16.05.2004
Hehe .. astea le indura oricare motociclist, indiferent ca se intimpla direct asupra lui sau asupra prietenilor/cunoscutilor.
Dar deh ... cine are masina mai mare nu-i pasa, e parlamentar, smecher de cartier ... el scapa. Numai copacii nu fac exceptii.

#7
olteanul

olteanul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,285
  • Înscris: 05.12.2005
E scris foarte bine, asta e clar!
Dar mesajul e că trebuie să judecăm bine înainte de a deveni motocicliști, sau că oricum ești supus la atât de multe riscuri încât nu merită să-ți riști pielea ta și a celor dragi?

#8
bogdanan

bogdanan

    devoted SoftNews member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,269
  • Înscris: 02.04.2004
RESPECTele mele autorului/autorilor :first:

#9
mihai911

mihai911

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 147
  • Înscris: 21.01.2007
Daca vreti sa stiti cine a scris articolul original cititi mai jos:
MARMARA ORESTI, cetatean roman, fiul lui Alexandru si Margareta, nascut la data de 31.01.1968 in Bucuresti,  sector 7, domiciliat in Com. Balotesti, sat Balotesti, jud.Ilfov, str. Broscari nr.47, posesor CI, seria IF, nr. 011961, eliberata de Politia Oras Otopeni, la data de 22.01.2003, CNP 1680131414521.

Edited by mihai911, 12 August 2007 - 23:33.


#10
xfil3s

xfil3s

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 826
  • Înscris: 21.01.2004
mihai poti sa-mi dai si mie datele mele pe post? :P

felicitari , eu nu am mai citit articolul , l-am citit azi , super tare , am ramas ore in sir pe ganduri , deoarece ma batea gandul sa incerc si altceva , sa-mi iau si eu A-ul si sa-mi iau un motor supersport :)

ideea e ca yamaha R1 la care aspir are cea mai mare rata de mortalitate , iar dupa ce am citit articolul am ramas marcat si ma gandesc daca are rost sa-mi risc viata doar pentru a simti adrenalina ;) ideea e ca orice greseala iti poate fi fatala pe 2 roti ...

ma intreba prietena mea ... si daca iti iei motor cum mai mergem la munte sau in strainatate ... si eu radeam si-i spuneam , cu motorul , in spatele meu ;) dar dupa cele relatate mai sus de Oresti , cred ca n-o sa-i dau niciodata posibilitatea asta !


Drum bun , si pana una alta ma distrez pe 4 roti ;)

apropos` Dorinel2006 , era simplu doar sa dai reply , fara QUOTE  :whistling:
see ya !

Edited by xfil3s, 13 August 2007 - 12:58.


#11
mihai911

mihai911

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 147
  • Înscris: 21.01.2007

View Postxfil3s, on Aug 13 2007, 13:55, said:

mihai poti sa-mi dai si mie datele mele pe post? :P

felicitari , eu nu am mai citit articolul , l-am citit azi , super tare , am ramas ore in sir pe ganduri , deoarece ma batea gandul sa incerc si altceva , sa-mi iau si eu A-ul si sa-mi iau un motor supersport :)

ideea e ca yamaha R1 la care aspir are cea mai mare rata de mortalitate , iar dupa ce am citit articolul am ramas marcat si ma gandesc daca are rost sa-mi risc viata doar pentru a simti adrenalina ;) ideea e ca orice greseala iti poate fi fatala pe 2 roti ...

ma intreba prietena mea ... si daca iti iei motor cum mai mergem la munte sau in strainatate ... si eu radeam si-i spuneam , cu motorul , in spatele meu ;) dar dupa cele relatate mai sus de Oresti , cred ca n-o sa-i dau niciodata posibilitatea asta !
Drum bun , si pana una alta ma distrez pe 4 roti ;)

apropos` Dorinel2006 , era simplu doar sa dai reply , fara QUOTE  :whistling:
see ya !
Nu pot sa dau datele oricarui om pe post.... m-am straduit destul sa aflu datele lui Oresti Marmara, pentru ca multa lume (inclusiv eu) punea intrebarea cine este acel om care a scris acel articol foarte folositor si bine gandit.

PS: Sper ca am fost de folos in legatura cu datele lui Oresti Marmara

#12
xfil3s

xfil3s

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 826
  • Înscris: 21.01.2004
poate mai gasiti ceva folositor , poate scrise tot de el sau de altii , mi se par interesante ...\


see ya !

#13
ipman

ipman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,810
  • Înscris: 16.05.2004

View Postxfil3s, on Aug 13 2007, 13:55, said:

mihai poti sa-mi dai si mie datele mele pe post? :P

felicitari , eu nu am mai citit articolul , l-am citit azi , super tare , am ramas ore in sir pe ganduri , deoarece ma batea gandul sa incerc si altceva , sa-mi iau si eu A-ul si sa-mi iau un motor supersport :)

ideea e ca yamaha R1 la care aspir are cea mai mare rata de mortalitate , iar dupa ce am citit articolul am ramas marcat si ma gandesc daca are rost sa-mi risc viata doar pentru a simti adrenalina ;) ideea e ca orice greseala iti poate fi fatala pe 2 roti ...

Dragul meu, se poate si R1 la inceput. Din pacate nu multi oameni sint capabili de asa ceva. Trebuie mult autocontrol, altfel ...
E mai sigur sa incepi cu una mai mica si apoi din ce in ce mai mare, dar nu uita ca o motocicleta mica nu se conduce ca una mare (cind zic mare ma refer la capacitatea cilindrica).
Nu e bucurie mai mare sa vad cum se zbate fiara sub mine ... la fiecare miscare de acceleratie. Dar pe de alta parte stiu ca si daca scapa ...

#14
xfil3s

xfil3s

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 826
  • Înscris: 21.01.2004
adevarul asta e .... ce ma deranjeaza cel mai mult este faptul ca romanii nu au cultura auto si moto , in ce sens , afara de ex motociclistii sunt o prezenta in trafic inerenta , la noi la fel ca in povestea cu nea gigi :)

te trezesti ca nea gica cu loganu zice , da-l in masa pe ala cu motoru ca eu am prioritate sunt mai mare :)


in fine ... still thinkin`

#15
OnShop

OnShop

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,289
  • Înscris: 07.03.2007
Super tare !

#16
crst_g

crst_g

    ...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,167
  • Înscris: 27.06.2006

Quote

Intru in sufragerie. O vad pe mama. E suparata. Trece pe langa mine fara sa ma bage in seama. Ce o fi cu ea? Probabil ca e suparata ca am iesit iar cu motorul cand ea ma tot roaga sa nu mai ies. Ce stie ea..., habar n-are. Senzatii tari. Sunt bun. Incerc sa ma impac spunandu-i:buna, mama, ce faci? Ce s-a intamplat? Se uita prin mine si nu-mi raspunde. Insist. Intr-un final raspunde: Gigele, de ce mi-ai facut una ca asta? De ce Gigele? de ce?
Nu inteleg. Ce am facut? Intru in sufragerie, mainile tot reci. Masa ca de obicei in mijlocul sufrageriei. Vad ceva acolo, dar nu percep. Incep sa ma sperii. Vad un sicriu. Doamne, cine a murit? in casa foarte frig.
Mama striga din bacatarie..........Gigele mama, de ce ne-ai parasit? Ma vad in sicriu. Vad masina. Franez. O pierd. Lumina, multa lumina. Aud in departare: Gigele, de ce mai parasit baiatu' mamii................?
Eram cel mai bun. Nu credeam ca mi se poate intampla si mie.

sunt singurul pe care l-au trecut fiorii cand a citit partea asta?  :mellow:

#17
ipman

ipman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,810
  • Înscris: 16.05.2004
crst_g, ieri, in aproximativ 4km, era sa patesc ce te sperie pe tine de 4 ori.
M-am obisnuit ... instinctele mele sint una cu frinele si acceleratia ... nici nu mai gindesc.
Am schimbat ieri placutele de frina. De pe una din ele zburase o bucata de material. Va las pe voi sa va inchipuiti de la ce frina s-a intimplat asta.

#18
OnShop

OnShop

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,289
  • Înscris: 07.03.2007

View Postipman, on Aug 22 2007, 09:30, said:

crst_g, ieri, in aproximativ 4km, era sa patesc ce te sperie pe tine de 4 ori.
M-am obisnuit ... instinctele mele sint una cu frinele si acceleratia ... nici nu mai gindesc.
Am schimbat ieri placutele de frina. De pe una din ele zburase o bucata de material. Va las pe voi sa va inchipuiti de la ce frina s-a intimplat asta.
hai ca asta ii tare ori erai sa cazi ?

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate