Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
ULBS INFORMATICA

Index preturi

Boxa membrana tweeter infundata

Am nevoie de poze cu un curcubeu
 Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay

Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3
 Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...

De ce sunt oamenii nostalgici

Cum vand casa fara factura Hidroe...
 Scor FICO minim

Tonometru compensat CAS?

polita RCA ONLINE

Termostat frigider - verificare
 

Un secol de NESIMTIRE

- - - - -
  • Please log in to reply
95 replies to this topic

Poll: Un secol de Nesimtire? (77 member(s) have cast votes)

Considerati ca este adevarat?

  1. Nu (22 votes [28.57%])

    Percentage of vote: 28.57%

  2. Da (55 votes [71.43%])

    Percentage of vote: 71.43%

Vote Guests cannot vote

#1
Bitch_in_Red

Bitch_in_Red

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,271
  • Înscris: 07.05.2004
As fi postat in topicul asta ca sa nu vina Mosoti si sa-mi spuna use search biatch... dar am vrut pool-ul si nu pot sa pun acolo pool. Daca maria sa Moso vrea sa uneasca topicurile, io una nu ma supar. Si nici daca'l inchide...  :D (pe celalalt  :P)

Un secol de nesimtire


Dupa 100 de ani de la primele scrieri despre caracterul romanilor, suntem tot mitocani. Acum asteptam salvarea de la UE.

Suntem nesimtiti, nervosi, agresivi, artagosi, dar le punem pe toate pe seama stresului.

El si viata asta, care pare o tranzitie fara sfarsit, sunt de vina, carevasazica, pentru lipsa de respect, marlania la volan, viclenia cu care „ne descurcam in viata” si tot setul de „valori” ce ne calauzeste prin Romania moderna.

Toti venim din strainatate imbatati de spiritul civilizatiei occidentale, ne lamentam ca nu traim si noi intr-o tara normala, amintind, cu dispret superior, ca romanii sunt mitocani si pungasi incurabili, ca nu sunt in stare sa respecte normele de civilizatie decat atunci cand pleaca afara.

Ne lovim zilnic de toate astea, in tramvai, pe sosele, la ghiseele institutiilor publice, in spitale, ba le vedem si la televizor.

Ne place sa credem ca nu suntem de vina, ca totul este din cauza mostenirii comunismului, ca azi nu se mai face scoala ca altadata, ca nimic nu mai e cum a fost si ca tanara generatie a luat-o razna deoarece familia in sine se afla in criza, iar modelele publice sunt de fapt antimodele.

Speranta nu se intrevede nicaieri si nu gasim resorturi nici in noi insine sa fim mai buni, pentru ca „in lumea de azi, daca esti bun, esti prost!”.

Singura solutie la indemana in ultima vreme pare emigrarea, pentru ca nici celebra formula de refulare „m-am saturat de Romania!” nu ne mai ofera vreo satisfactie.

Cine sa fie de vina pentru lipsa de caracter a romanilor si ce ne facem totusi ca s-o corijam, la 100 de ani de la aparitia primelor scrieri care ne-au „prins” slabiciunile?

Anturaj prost

Viciati de turci si comunisti


Chiar daca pare un atribut al secolului vitezei, criza morala a romanilor nu s-a nascut ieri, ci are radacini vechi in istorie.

Dovada stau Memoriile Regelui Carol I, un german care s-a chinuit, uneori exasperat, sa-i civilizeze pe latinii de la portile Orientului, precum si doua scrieri ce poarta acelasi titlu, publicate in 1907 si 1930: „Despre psihologia poporului roman”.

„Lenea si trandavia”, influente orientale

Primul care si-a pus problema a fost sociologul Dumitru Draghicescu, care a gasit in lipsa de caracter a romanilor influente orientale: „Factorii cei mai insemnati ai acestei atmosfere morale: lenevia spiritului, nepasarea, trandavia corpului, pasiunile lascive, coruptia si taraganarea in afaceri, neincrederea in sine, pasivitatea, resemnarea...”, scria Draghicescu, la 1907.

De aceeasi parere s-a aratat, 30 de ani mai tarziu, filosoful Constantin Radulescu Motru, descriind defectele romanilor: „Omul din Apus face opere durabile, pe cand romanul improvizeaza. Romanul nu munceste metodic, ci in salturi, are lungi perioade de odihna, iar la nevoie da in branci. Romanul considera nerespectarea legii un titlu de marire si de putere”.

Capul plecat sabia nu-l taie

Se declara de acord cu cei doi eruditi istoricul Neagu Djuvara, care spune ca istoria presarata de cotropiri otomane si domnii fanariote ne-a format caracterul „suplu” de care am dat dovada dintotdeauna: „Inca din Evul Mediu, apoi de pe vremea dominatiei turcesti, romanii au fost siliti la lipsa de caracter ca sa poata supravietui. Caracterul romanilor s-ar fi putut drege incetul cu incetul cand ne-am occidentalizat si am dat de democratie, pe vremea monarhiei, insa a venit comunismul si ne-a intors inapoi cu 100 de ani, cand romanii au inceput sa cunoasca expresia „ma fac frate cu dracu’ ca sa trec puntea”.

Sociologul Marius Pieleanu gaseste radacinile slabiciunii tot in veacurile cu ocupatie straina: „Ce spunea Motru la 1900 este perfect valabil azi. Acel „capul plecat sabia nu-l taie” inseamna, de fapt, ca nu ai coloana vertebrala. Nu e o calitate, cum am auzit mai nou spunandu-se, ca romanul este adaptabil. A fi adaptabil e un defect, pentru ca inseamna ca te dai dupa cum bate vantul, nu ai taria convingerilor”.

„Caracterul nu e de la natura, ci de la cultura”

Solutia optimista pe care o vede Djuvara este legata de un viitor indepartat: „Sa treaca foarte multe generatii cu educatie buna ca sa se schimbe ceva, insa, dimpotriva, vad ca educatia nu prea se face. Scoala ar trebui sa-i invete pe copii ca furtul e o crima. Or, copiii nu sunt invatati nici in familii, dimpotriva, sunt invatati cum sa fie descurcareti”.

... articolul intreg

#2
Dana_H

Dana_H

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,264
  • Înscris: 27.11.2005
Raspunsul meu e 'da, suntem'. :D

Si un comentariu legat de o afirmatie din articol :

Quote

Singura solutie la indemana in ultima vreme pare emigrarea, [...].

...nici macar (sau nu generatia asta). Va uitati cati din cei plecati in Spania / Italia isi cara manelele, gratarele si nesimtirea dupa ei ? :death: Si eu credeam ca emigrarea e o solutie pentru civilizare (chiar si fortata), acum nu mai sunt deloc sigura de asta.

Cei care mai au cat de cat o bruma de civilizatie, ori aleg solutia emigrarii (de preferinta intr-o tara cat mai putin asemanatoare cu Ro), ori se pierd in gaura neagra din Ro...

Edited by Dana_H, 16 April 2007 - 19:06.


#3
Schimbarea

Schimbarea

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 425
  • Înscris: 18.03.2007
cata dreptate ai... personal am construit un blog in care descriu in detaliu cum merg aceste mecanisme malefice mana in mana...

#4
turbo trabannt

turbo trabannt

    gogule, probleme mah? no, stai sa termin berea asta

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,519
  • Înscris: 18.05.2006
am votat da. toate cele scrise de BIR provin dintr-un caracter slab: suntem o natie fara oo. nu ne vom schimba niciodata, doar mici puseuri spre civilizare. ue ne va civiliza prin contropirea cu straini si noi vom fi fortati sa mimam schimbarea pentru a supravietui in competitie cu ei.

ati uitat tradarea.  ;)

#5
Strict

Strict

    Custom member title

  • Grup: Members
  • Posts: 5,226
  • Înscris: 07.08.2006
Grea engleza asta... mai ales departe de țară... ăla se voia un poll, nu un pool, nu?

Articolul nu l-am citit încă, deocamdată doar am avut ceva de comentat despre primul rînd din post.  Dacă am comentarii, timp de un sfert de oră pot edita aici :)


/Edit.  Mda, foarte bun articolul.  Riști să-ți pui niște naționaliști în cap, dar în afară de asta e bun.  Votez da.

Edited by Strict, 16 April 2007 - 19:26.


#6
Dana_H

Dana_H

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,264
  • Înscris: 27.11.2005
Deja supravietuim atat de bine in confruntarea cu ei, ca i-am molipsit si pe unii dintre ei cu naravuri balcanice... :naughty:

Ar fi culmea ca peste vreo cateva generatii asimilarea sa se petreaca dinspre est catre vest. :lol:

#7
turbo trabannt

turbo trabannt

    gogule, probleme mah? no, stai sa termin berea asta

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,519
  • Înscris: 18.05.2006

View PostDana_H, on Apr 17 2007, 06:24, said:

Deja supravietuim atat de bine in confruntarea cu ei, ca i-am molipsit si pe unii dintre ei cu naravuri balcanice... :naughty:
pai ce tu nu ai sedinte din alea glorioase cu romani care se bat cu caramida in piept ca vor face si vor drege si dupa aia intra de a doua zi in concediu "medical" lasandu-l pe fraierul venit in romania sa munceasca pentru el?  :P

nu ca si fraierii de afara nu sunt veniti aici in prag de pensie dupa ce au fost "promovati" in estul salbatic  :lol:

#8
Pollux

Pollux

    Mandru ca sunt barbat alb, crestin, heterosexual si liberal-cons

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,339
  • Înscris: 28.02.2005

View PostSchimbarea, on Apr 16 2007, 20:14, said:

cata dreptate ai... personal am construit un blog in care descriu in detaliu cum merg aceste mecanisme malefice mana in mana...

de ce nu faci un blog in care sa descri cum merg mecanismele benefice mana in mana?  :huh:

#9
naughtydream01

naughtydream01

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 3,797
  • Înscris: 13.03.2005
Am votat da. Mama lor de unguri! :stickouttongue:

http://www.endofworld.net/
Fukin' kangaroos.

Edited by naughtydream01, 16 April 2007 - 19:46.


#10
Dana_H

Dana_H

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,264
  • Înscris: 27.11.2005
@ TT: Nu. Am mailuri venite la ora 5 cu nesfarsite siruri de treburi de facut, dupa care, daca exista intrebari, urmatorul mail de la ei e 'out of office autoreply'. :naughty:

Am vazut zile lucrate de sarbatori, ceea ce nu ar indrazni niciodata sa le ceara unora de la ei, ca le-ar sari sindicatu' in cap. :naughty:

Am vazut business travels facute la ore convenabile, doar in timpul orarului de lucru, nu in timpul lor liber (desi ar exista curse si dupa-masa). Doar romanii calatoresc ca loserii, in timpul lor liber...

Si da, am vazut 'exilati' aici, cu apartament in Herastrau, secretara blonda si stipendii fabuloase. Noroc ca Ro e acu parte EU, deci macar bonusul de risc de tara li s-a taiat. :naughty:

Dar asta nu e parte a topicului curent... :notangel:

#11
Rákóczi II

Rákóczi II

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,616
  • Înscris: 11.06.2006

View PostBitch_in_Red, on Apr 16 2007, 19:51, said:

As fi postat in topicul asta ca sa nu vina Mosoti si sa-mi spuna use search biatch... dar am vrut pool-ul si nu pot sa pun acolo pool. Daca maria sa Moso vrea sa uneasca topicurile, io una nu ma supar. Si nici daca'l inchide...  :D (pe celalalt  :P)

Un secol de nesimtire


Dupa 100 de ani de la primele scrieri despre caracterul romanilor, suntem tot mitocani. Acum asteptam salvarea de la UE.

Suntem nesimtiti, nervosi, agresivi, artagosi, dar le punem pe toate pe seama stresului.

El si viata asta, care pare o tranzitie fara sfarsit, sunt de vina, carevasazica, pentru lipsa de respect, marlania la volan, viclenia cu care „ne descurcam in viata” si tot setul de „valori” ce ne calauzeste prin Romania moderna.

Toti venim din strainatate imbatati de spiritul civilizatiei occidentale, ne lamentam ca nu traim si noi intr-o tara normala, amintind, cu dispret superior, ca romanii sunt mitocani si pungasi incurabili, ca nu sunt in stare sa respecte normele de civilizatie decat atunci cand pleaca afara.

Ne lovim zilnic de toate astea, in tramvai, pe sosele, la ghiseele institutiilor publice, in spitale, ba le vedem si la televizor.

Ne place sa credem ca nu suntem de vina, ca totul este din cauza mostenirii comunismului, ca azi nu se mai face scoala ca altadata, ca nimic nu mai e cum a fost si ca tanara generatie a luat-o razna deoarece familia in sine se afla in criza, iar modelele publice sunt de fapt antimodele.

Speranta nu se intrevede nicaieri si nu gasim resorturi nici in noi insine sa fim mai buni, pentru ca „in lumea de azi, daca esti bun, esti prost!”.

Singura solutie la indemana in ultima vreme pare emigrarea, pentru ca nici celebra formula de refulare „m-am saturat de Romania!” nu ne mai ofera vreo satisfactie.

Cine sa fie de vina pentru lipsa de caracter a romanilor si ce ne facem totusi ca s-o corijam, la 100 de ani de la aparitia primelor scrieri care ne-au „prins” slabiciunile?

Anturaj prost

Viciati de turci si comunisti


Chiar daca pare un atribut al secolului vitezei, criza morala a romanilor nu s-a nascut ieri, ci are radacini vechi in istorie.

Dovada stau Memoriile Regelui Carol I, un german care s-a chinuit, uneori exasperat, sa-i civilizeze pe latinii de la portile Orientului, precum si doua scrieri ce poarta acelasi titlu, publicate in 1907 si 1930: „Despre psihologia poporului roman”.

„Lenea si trandavia”, influente orientale

Primul care si-a pus problema a fost sociologul Dumitru Draghicescu, care a gasit in lipsa de caracter a romanilor influente orientale: „Factorii cei mai insemnati ai acestei atmosfere morale: lenevia spiritului, nepasarea, trandavia corpului, pasiunile lascive, coruptia si taraganarea in afaceri, neincrederea in sine, pasivitatea, resemnarea...”, scria Draghicescu, la 1907.

De aceeasi parere s-a aratat, 30 de ani mai tarziu, filosoful Constantin Radulescu Motru, descriind defectele romanilor: „Omul din Apus face opere durabile, pe cand romanul improvizeaza. Romanul nu munceste metodic, ci in salturi, are lungi perioade de odihna, iar la nevoie da in branci. Romanul considera nerespectarea legii un titlu de marire si de putere”.

Capul plecat sabia nu-l taie

Se declara de acord cu cei doi eruditi istoricul Neagu Djuvara, care spune ca istoria presarata de cotropiri otomane si domnii fanariote ne-a format caracterul „suplu” de care am dat dovada dintotdeauna: „Inca din Evul Mediu, apoi de pe vremea dominatiei turcesti, romanii au fost siliti la lipsa de caracter ca sa poata supravietui. Caracterul romanilor s-ar fi putut drege incetul cu incetul cand ne-am occidentalizat si am dat de democratie, pe vremea monarhiei, insa a venit comunismul si ne-a intors inapoi cu 100 de ani, cand romanii au inceput sa cunoasca expresia „ma fac frate cu dracu’ ca sa trec puntea”.

Sociologul Marius Pieleanu gaseste radacinile slabiciunii tot in veacurile cu ocupatie straina: „Ce spunea Motru la 1900 este perfect valabil azi. Acel „capul plecat sabia nu-l taie” inseamna, de fapt, ca nu ai coloana vertebrala. Nu e o calitate, cum am auzit mai nou spunandu-se, ca romanul este adaptabil. A fi adaptabil e un defect, pentru ca inseamna ca te dai dupa cum bate vantul, nu ai taria convingerilor”.

„Caracterul nu e de la natura, ci de la cultura”

Solutia optimista pe care o vede Djuvara este legata de un viitor indepartat: „Sa treaca foarte multe generatii cu educatie buna ca sa se schimbe ceva, insa, dimpotriva, vad ca educatia nu prea se face. Scoala ar trebui sa-i invete pe copii ca furtul e o crima. Or, copiii nu sunt invatati nici in familii, dimpotriva, sunt invatati cum sa fie descurcareti”.

... articolul intreg

Am dat intreg citatul, e elocvent absolut.
Da, asa sunt lucrurile. Nu vad sanse de "mai bine" decat prin o adevarata "metanoia" a caracterului.....  :rolleyes:

#12
turbo trabannt

turbo trabannt

    gogule, probleme mah? no, stai sa termin berea asta

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,519
  • Înscris: 18.05.2006

View PostDana_H, on Apr 17 2007, 06:36, said:

@ TT: Nu. Am mailuri venite la ora 5 cu nesfarsite siruri de treburi de facut, dupa care, daca exista intrebari, urmatorul mail de la ei e 'out of office autoreply'. :naughty:

Am vazut zile lucrate de sarbatori, ceea ce nu ar indrazni niciodata sa le ceara unora de la ei, ca le-ar sari sindicatu' in cap. :naughty:

Am vazut business travels facute la ore convenabile, doar in timpul orarului de lucru, nu in timpul lor liber (desi ar exista curse si dupa-masa). Doar romanii calatoresc ca loserii, in timpul lor liber...

Si da, am vazut 'exilati' aici, cu apartament in Herastrau, secretara blonda si stipendii fabuloase. Noroc ca Ro e acu parte EU, deci macar bonusul de risc de tara li s-a taiat. :naughty:

Dar asta nu e parte a topicului curent... :notangel:
este problema noastra ca acceptam dublul standard. din nou lipsa de oo isi spune cuvantul. si fantasticul simt de comunitate derivat de aici. sublim dar nu exista  :lol:

moda acuma nu mai e o secretara ci cat mai multe si cat mai proaspete din toate punctele de vedere. mi-am ratat cariera, trebuia sa ma fac secretar   :lol:

#13
Dana_H

Dana_H

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,264
  • Înscris: 27.11.2005
Corect...cine accepta dublele standarde. Cine nu, le strecoara delicat o aluzie despre diferenta salariala intre Ro si tara respectiva raportat la sarcini, e privit ca un nebun, apoi lasat in plata Domnului. :D Functioneaza brici, doar ca trebuie sa stii pana unde sa intinzi coarda. :lol:

Simt de comunitate ? Mai degraba de turma... :naughty:

@ Rakoczi: am avut o foarte interesanta discutie despre cateva trasaturi ale psyche-ului maghiar acum cateva zile, pacat ca nu pot devia topicul asta. :D

LE: interesant ca nimeni dintre cei ce au votat "nu" n-au simtit nevoia sa-si argumenteze alegerea...:)

Edited by Dana_H, 16 April 2007 - 19:52.


#14
Bitch_in_Red

Bitch_in_Red

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,271
  • Înscris: 07.05.2004

View PostStrict, on Apr 16 2007, 13:23, said:

Grea engleza asta... mai ales departe de țară... ăla se voia un poll, nu un pool, nu?

...
Hahaha ... m-ai prins! sorin_mok ar fi notat cu grija momentul si locatia pentru ca ulterior sa-mi dovedeasca faptul ca nu sunt decat o emigranta ignoranta analfabeta si mincionasa care sustine ca locuieste in US :lol:
Aici e al dracu de cald, si merg des la poll :)

P.S. Io nu votez!

EDIT: va rog, tin sa subliniez: NU EU AM SCRIS textul! E parte dintr-un articol preluat din EvZ!!!

Edited by Bitch_in_Red, 16 April 2007 - 19:50.


#15
naughtydream01

naughtydream01

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 3,797
  • Înscris: 13.03.2005

View PostBitch_in_Red, on Apr 16 2007, 20:48, said:

Hahaha ... m-ai prins! sorin_mok ar fi notat cu grija momentul si locatia pentru ca ulterior sa-mi dovedeasca faptul ca nu sunt decat o emigranta ignoranta analfabeta si mincionasa care sustine ca locuieste in US :lol:
Aici e al dracu de cald, si merg des la poll :)

P.S. Io nu votez!
LOCÁȚIE, locații, s.f. 1. Închiriere. Chirie plătită pentru anumite lucruri luate în folosință temporară.
Na! Nu-mi notez dacă promiți că nu mai faci. :roflmaofast:  :kisstogether:

#16
Delano

Delano

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,187
  • Înscris: 05.11.2006

View PostBitch_in_Red, on Apr 16 2007, 19:51, said:

„Caracterul nu e de la natura, ci de la cultura”

Solutia optimista pe care o vede Djuvara este legata de un viitor indepartat: „Sa treaca foarte multe generatii cu educatie buna ca sa se schimbe ceva, insa, dimpotriva, vad ca educatia nu prea se face. Scoala ar trebui sa-i invete pe copii ca furtul e o crima. Or, copiii nu sunt invatati nici in familii, dimpotriva, sunt invatati cum sa fie descurcareti”.

... articolul intreg
Cred ca trebuie sa ne concentram pe solutia de mai sus, sa ne ocupam de educatia copiilor nostri. Cei mai importanti sunt acei "sapte ani de acasa", educatia pe care ti-o da familia. Multi fac o confuzie cand vor sa-si invete copilul sa fie descurcaret - il invata sa fie agresiv cu ceilalti copii, ii tolereaza minciunile si obraznicia, etc.

#17
turbo trabannt

turbo trabannt

    gogule, probleme mah? no, stai sa termin berea asta

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,519
  • Înscris: 18.05.2006

View PostDana_H, on Apr 17 2007, 06:46, said:

Simt de comunitate ? Mai degraba de turma... :naughty:
exact . turma de romani a vrut sa intre in ue? de ce , nu stiu dar lasa ca e de bine.  ^_^

aia cu salarul mic vezi ca e caz de bila neagra la HR. te joci cu focul. eu o luam pe vremuri cu achievements -uri, piata muncii etc etc.  :D

exemplu de sclav roman tipic : secretara - cu cat e mai proasta si o f... seful din afara cu atat e mai tupeista.  :P

#18
Dana_H

Dana_H

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,264
  • Înscris: 27.11.2005
Acu' sa nu exageram. :D Scopul final nu era marirea salariului (desi e loc si de mai bine), ci tratament egal cu aia de afara. Si merge. :rolleyes:

Pai UE e de bine, nu ?! :lol:

Educatia copiilor...frumos zis. Si ce te faci dupa cei 7 ani petrecuti acasa, cand intra in scoala, diverse cercuri de 'prieteni', etc etc etc ? :huh:

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate