Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
sfat achiziție bicicleta pli...

NVIDIA Shield Programe Romania IP

Se opreste motorul in mers Golf 5

Probleme cu instalator Casa verde
 Linie vinetie mana stanga

Opriri și reporniri dese

Protectie soare/vizuala in interior

Tratament pt piele..canapea
 Buget 19k-masina noua-sfaturi

Grosime adeziv gresie

TVA doar la valoarea adaugata sau...

Inregistrare ecran
 M-am inregistrat in e-factura. Ca...

Voi cum faceți fața ava...

Spital stomatologic sector 4 grat...

Pastrare numar inmatriculare !
 

lemnul de brad

- - - - -
  • Please log in to reply
11 replies to this topic

#1
monycau

monycau

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 3
  • Înscris: 25.09.2005
Stie cineva dintre voi cat este de buna lemnul de brad pentru mobila de bucatarie ?

Multumesc

#2
overseas

overseas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,081
  • Înscris: 09.01.2007
E atat de bun pe cat e de uscat. In nici un caz nu va fi uscat natural, iar daca e trecut prin uscatorie costa mai mult. Ai toate sansele sa iei mobila de lemn 'verde' care sa crape destul de repede. Macar sa nu fie scump. Alternativa e PAL, nu e natural dar nici nu ai surprize.

#3
cipaul

cipaul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,141
  • Înscris: 15.10.2006
Avem o mobila de brad de 20 de ani in bucatarie, dar era facuta pt. export pe vremea...
Desi e lacuita totusi unde am scapat ceva pe ea au ramas urme, adancituri.
Daca nu e lacuita bine nici sa nu te gandesti pt. ca se si murdareste usor.
Oricum tine mai bine decat palul, care se umfla la putina apa, se ciobeste usor samd.
Scaunele sunt chiar f. bine facute adica sunt robuste, un fel de fotolii din brad, sunt calde si nu li se misca deloc piciorele.
Si mobila e clar ca e usoara.
Dar atentie la calitate si la lac.

#4
Berti

Berti

    233SP09

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,068
  • Înscris: 02.03.2006

View Postcipaul, on Apr 5 2007, 00:28, said:

Oricum tine mai bine decat palul, care se umfla la putina apa, se ciobeste usor samd.

La acelasi conditii de exploatare? Nu prea cred...
Colega, si molidu se umfla in prezenta apei, doar ca isi revine in mare parte... dar finisaju' de distruge oricum!

Mobila din lemn masiv, mai ales din molid (ca din brad nu se face mobila) n-o recomand pentru bucatarii si bai, unde umiditatea aerului si temeperatura mediului incojurator variaza foarte mult.
- in dreptul aragazului/cuptorului e cald, lemnul se va usca si va crepa
- pe langa hota, chiuveta se formeaza abur, care duce la condens -> lemnul se umfla -> lacul crapa!

Iar marele dezavantaj, e cel precizat si de Cipaul, orice lovitura lasa urme urate...

Ca si o concuzie finala, nu recomand pentru bucatarie mobila din lemn de rasinoase!

#5
ches

ches

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 34
  • Înscris: 24.04.2007

View Postmonycau, on Apr 3 2007, 15:21, said:

Stie cineva dintre voi cat este de buna lemnul de brad pentru mobila de bucatarie ?

Multumesc

Salut,

La parinti in apartament am o masa din lemn de rasinoase care are peste 30 de ani. Nu s-a ales praful de ea, dar nici nu mai e in stare buna. In general lemnul de rasinoase arata foarte urat dupa ce se murdareste/uda. Lacul/vopseaua se deterioreaza neuniform in timp, asa ca la cativa ani va trebui sa o cureti/lacuiesti din nou. In plus se deformeaza foarte usor la lovituri punctuale. Nu mai vorbesc de ce se intampla cand nu este uscata cum trebuie...

Parerea mea este ca nu merita investitia.

#6
Courage

Courage

    Founder

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,658
  • Înscris: 26.11.2001
Din pacate PAL-ul ramane optiunea cea mai aratoasa si cea mai cost effective.
Daca tii neaparat lemn masiv, ca sa iasa bine va costa MULTI bani si nu o faci din brad...

#7
ciocris

ciocris

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 82
  • Înscris: 20.07.2007

View Postmonycau, on Apr 3 2007, 15:21, said:

Stie cineva dintre voi cat este de buna lemnul de brad pentru mobila de bucatarie ?

Multumesc
Lemnul masiv sau cel stratificat orice esenta ar avea este durabil daca se respecta urmatoarele conditii:
- uscarea sa fie cit mai lenta (uscare naturala).
- selectia buna a cherestelei.
- finisajul (cel mai important)
Uscarea se face natural (la brad 1 an e suficient). Urmeaza selectia in care se urmaresc nodur si neuniformitati(defecte ale lemnului) care se inlatura.
Prelucrarea elementelor folosind tehnici specifice si imbinarea acestora cu adezivi de calitate respectind indicatiile producatorului.
Finisajul este cel mai important pentru ca protejaza in mod direct lemnul.
Folosirea unor substante impregnante (cu rol de protectie insecticida si fungicida) gen baituri sau grunduri. Lacurile sau vopselele determina in mare masura perioada de viata a mobilierului.
Acestea trebuie alese in functie de destinatia si mediul in care va sta mobila.Astfel exista lacuri/vopsele de exterior care au o buna rezistenta la razele soarelui, sau la actiunea ploii si a zapezii, sau a apei marine, etc.
Lacurile/vopselele  poliuretanice creaza o pelicula mai rezistenta in timp datorita elasticitatii si rezistentei la uzura.
Deci lemnul este cel mai indicat pentru mobilier pentru  bai si bucatarii , chiar si lemnul de brad, in comparatie cu alte materiale moderne, mai ales din punct de vedere al sanatatii.
Printr-o utilizare adecvata si o intretinere buna lemnul poate rezista mult si un alt avantaj este ca se poate repara si refinisa usor.
Cea mai buna solutie este sa combinati lemnul cu alte materiale (de exemplu blaturile pe care se monteaza chiuveta, plita, pot fi din piatra sau alte materiale compozite) mai rezistente la apa si temperaturi mari.

#8
Berti

Berti

    233SP09

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,068
  • Înscris: 02.03.2006

View Postciocris, on Aug 7 2007, 13:39, said:

- uscarea sa fie cit mai lenta (uscare naturala).
....
Uscarea se face natural (la brad 1 an e suficient). Urmeaza selectia in care se urmaresc nodur si neuniformitati(defecte ale lemnului) care se inlatura.

Amice, am fost deacord cu tot ce ai scris pana acum, dar acum trebuie se te corectez la partea cu uscare!

Lemnul nu se poate usca natural pentru mobila! De ce?

Umiditatea recomandata pentru mobila este de 8-9%, aceasta umidiate nu se poate obtine in mod natural.
Natural, lemnul se poate zvanta doar pana undeva in jur de 15% (difera de la o specia la alta), ce mai ramane reprezinta apa legata din lemn, si asta nu se poate "scoate" decat prin regimuri de uscare fortate!  Adica uscare in camere de uscare!

Pe scurt, poti sa lasi lemnul in sopron si 20 de ani, tot nu coboara sub aia 15%.

Referitor la perioda de uscare, totul de depinde de umiditatea initiala, grosimea si specia respectiva. Bradul(defapt molidul) se poate in usca in 10 zile in conditii de maxima siguranta, adica fara riscul aparitiei crapaturilor, coloratiilor sau cementarii!

Edited by Berti, 07 August 2007 - 13:25.


#9
ciocris

ciocris

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 82
  • Înscris: 20.07.2007
[quote name='Berti' date='Aug 7 2007, 14:23' post='3200977']
Nu vreau sa te contrazic dar eu cred ca o perioada lenta de uscare este mai sanatasa pentru lemn deoarece creaza mai putin stres in lemn si deci crapaturile sunt mai putine.
Se poate ca umiditatea  de 8-9% sa fie mai buna decit 15% dar intr-un mediu mai umed (cum este baia sau bucataria) diferenta intre umiditati va tinde sa se echilibreze. Si atunci in loc de 8-9% sa ajunga mai mult.
Eu cred ca un finisaj de foarte buna calitate va impiedica umiditatea din aier sa ajunga in lemn dar nu total.
Deci in concluzie aclimatizarea lemnului in momentul in care se face mobila este esentiala, dar si finisajul si nu in ultimul rind felul cum este intretinuta mobila de-a lungul timpului.
Daca gresesc cu ceva te rog sa ma corectezi. Nu detin nici eu adevarul absolut dar ma bazez pe bunul meu simt.

#10
Berti

Berti

    233SP09

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,068
  • Înscris: 02.03.2006
Referitor la uscare, nu exista uscare naturala*, cine zice ca cheresteua veche de 10 ani e uscata, ala nu stie ce vorbeste!
Uscarea se face fortat, in camere de uscare controlate de calculatoare de proces, daca se respecta toti parametrii indicati de calculator iese o cherestea impecabila... daca-si baga omuletu mana p-acolo, sa mai castige vreo 2 zile, normal ca ies baliverne!

Oarecum logica ta nu-i gresita, da' tu nu poti sa faci masuratori la om in casa, sa vezi care-i media pe un an a umditatii din aer si sa usuci lemnul in functie de aceasta medie!

La o mobila bine gandita se prefera mai degraba umflarea decat contragerea! In mod normal, in toate proiectele se prevad lufturi pentru umflare, deci nu se intampla nimic. Pe cand la contragere, pot sa apara fisuri, crepaturi, smulgeri, etc..

Pe scurt, mai bine usuci materialu lemnos pana la 8%, mai creste pana la 10% prin fabrica (in functie de sezon) si preferi sa se mai umfle la client! Decat sa mergi pe o umiditate mai mare, sa se usuce la client si sa apara toate defectele de care ziceam mai sus. Intelegi la ce ma refer?


*Exista niste incercari, exceptii, da's chestii teoretice si n-are rost sa le dezbatem aici!

#11
alinutzais

alinutzais

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 48
  • Înscris: 12.08.2007
eu am optat pentru pal in bucatarie din diferite motive este foarte bun si rezistent deocamdata( au trecut 4 ani)
iar blatu.. este ideal :rolleyes:

#12
ciocris

ciocris

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 82
  • Înscris: 20.07.2007

View PostBerti, on Aug 11 2007, 08:56, said:

Referitor la uscare, nu exista uscare naturala*, cine zice ca cheresteua veche de 10 ani e uscata, ala nu stie ce vorbeste!
Uscarea se face fortat, in camere de uscare controlate de calculatoare de proces, daca se respecta toti parametrii indicati de calculator iese o cherestea impecabila... daca-si baga omuletu mana p-acolo, sa mai castige vreo 2 zile, normal ca ies baliverne!

Oarecum logica ta nu-i gresita, da' tu nu poti sa faci masuratori la om in casa, sa vezi care-i media pe un an a umditatii din aer si sa usuci lemnul in functie de aceasta medie!

La o mobila bine gandita se prefera mai degraba umflarea decat contragerea! In mod normal, in toate proiectele se prevad lufturi pentru umflare, deci nu se intampla nimic. Pe cand la contragere, pot sa apara fisuri, crepaturi, smulgeri, etc..

Pe scurt, mai bine usuci materialu lemnos pana la 8%, mai creste pana la 10% prin fabrica (in functie de sezon) si preferi sa se mai umfle la client! Decat sa mergi pe o umiditate mai mare, sa se usuce la client si sa apara toate defectele de care ziceam mai sus. Intelegi la ce ma refer?
*Exista niste incercari, exceptii, da's chestii teoretice si n-are rost sa le dezbatem aici!
Sunt de acord ca este cel mai bine asa dar cei care lucreaza in ateliere nu au uscatorii si nici nu stiu unde as putea sa fac o asemenea uscare controlata. Daca sti vreo firma care are uscatorie te rog sa-i spui numele pentru ca as face un efort sa pot sa-mi procur o materie prima de calitate.
Multumesc

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate