Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

Pompe de caldura

* * * * * 5 votes
  • Please log in to reply
8272 replies to this topic

#4915
_bcristian_

_bcristian_

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,566
  • Înscris: 31.12.2006

View PostRomeoBBL, on 26 iunie 2017 - 19:56, said:

Multumesc de raspuns, nu e tocmai ce am intrebat. Nu vb neaparat de racire in pardoseala, inca nu sunt hotarat in totalitate, dar poate sa fie si in plafon. Nu vreau sa imi recuperez investitia, vreau confort. Ref. la 9kw, vb de 9kw electrici sau termici? Daca sunt termici, chiar si cu un COP de 2, tot vb de 4,5 kw electrici.
Eu am vazut aici, la puteri mari termice, au si variante monofazate.
http://www.aer-condi...-c-180_201.html

Bransamentele electrice monofazate casnice sunt limitate la 9 kW. Pe care trebuie sa te gandesti cum ii imparti la ce ai prin casa.
Daca inca nu ai nimic, recomandarea mea e sa iti pui trifazic de la inceput, diferenta de pret e mica (fata de costul total al bransamentului).

Am vazut pe acolo un split alimentat mono, care consuma 32 + 18 = 50A !
Astea sunt potrivite pentru americani de exemplu, care merg pe transformator mono cu priza mediana la fiecare casa (2x120V) si duc cateva sute de A.

#4916
godaro

godaro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,719
  • Înscris: 25.01.2007
Un site foarte bun pentru cei care vor sa stie mai multe despre Radiant Cooling:

Cateva idei pentru cei care nu au chef sa citeasca:
"The two most common myths around radiant cooling is that it will cause condensation and you will have cold floors"
"Regardless of the HVAC system, moisture must be controlled for biological concerns (bacteria, viruses, mites and molds)"
"So when do we feel cooling comfort? Well when our body loses more heat than it can generate we experience a cool sensation....To cool our body just enough to be comfortable we can lower the mass temperature in our home a few degrees cooler than our skin temperature"

#4917
adi_stezar

adi_stezar

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,286
  • Înscris: 28.11.2011

View Postgodaro, on 27 iunie 2017 - 10:59, said:

"we can lower the mass temperature in our home a few degrees cooler than our skin temperature"
Corect, dar dupa cum am aratat in exemplul anterior, ca sa racesti aerul din casa cu 10 grade mai putin decat cel de afara trebuie sa extragi 1.4l/h apa din el. Mie mi se pare o cantitate foarte mare si ai nevoie de ceva dedicat pentru asta. Nu-mi surade ideea de a goli vase dezumidificatoare la fiecare 3-4 ore :). Nu stiu daca dezumidificatoarele clasice se pot racorda la canalizare?

#4918
sebulbus

sebulbus

    cereal killer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,916
  • Înscris: 03.12.2005
Am vazut undeva un ac mobil cu scurgerea intr-un sifon de pardoseala. Parea ca functioneaza de ceva vreme asa. Nu vad de ce nu ar merge si un dezumidificator. In cel mai rau caz pui o pompa de condens in cuva lui.

edit: Si mai e si treaba ca apa aia o scoti din aer la prima racire a intregului volum. Ulterior doar compensezi pierderile, la o rata de improspatare pe care n-o stie nimeni pe bune.

Edited by sebulbus, 27 June 2017 - 11:41.


#4919
adi_stezar

adi_stezar

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,286
  • Înscris: 28.11.2011
Calculul era asa, din 300mc de aer la 35grade si umiditate 60% trebuie extras 3.52l/apa pentru a-l aduce la 25 de grade si a mentine umiditatea la 60%. Daca 40% din acest volum il inlocuim cu aer proaspat de afara odata pe ora, rezulta ca trebuie extras 1.41l/h apa.

Edited by adi_stezar, 27 June 2017 - 11:55.


#4920
_bcristian_

_bcristian_

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,566
  • Înscris: 31.12.2006
Din exact acelasi motiv pentru care preferam incalzirea in pardoseala, adica gradientul termic pe inaltime, racirea ideala este in tavan. Plus sistem de control al umidiatatii, dimensionat in functie de specificul zonei.
Dar in cazul asta ajungem la costuri f mari, si inapoi la problema eficientei.
Ventiloconvectoarele sau AC-urile rezolva problema racirii si a controlului umiditatii la costuri rezonabile - de ce m-as lega la cap cu solutii atat de scumpe incat nu se amortizeaza niciodata?
Parerea mea e ca intr-o casa racirea confortabila in pardoseala e doar in camerele in care bate soarele in pardoseala, caz in care intr-adevar impusca doi iepuri dintr-un foc - face si pardoseala mai confortabila, reduce si temperatura din camera.

#4921
godaro

godaro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,719
  • Înscris: 25.01.2007
Cred ca ar fi buna si parerea cuiva care chiar foloseste sau a implementat racirea in pardoseala.

Cum, necum, eu in casa am 27 de grade vs 35 in exterior. Deci nu trebuie sa racesc toate cele 10grade din calculele lui adi, ci doar vreo 2-3. Dar inca odata, in materialul prezentat de mine mai spus autorul spune ca nu aerul din incapere se conditioneaza ci corpul uman: are nevoie sa cedeze caldura prin RADIATIE unui corp nitel mai rece.

Nu stiu daca va dati seama, dar voi abateti discutia inspre CONVECTIE iar eu incerc sa ne limitam doar la racirea prin RADIATIE. Cred ca daca prin racirea radianta reusim sa indepartam o parte din caldura sensibila obtinem un plus - suficient ca sa creeze senzatia de confort.

Cel mai la indemana exemplu vine de la casa batraneasca aflata pe pamant. Este cel mai bun exemplu de racire radianta intrucat podeaua aflata direct pe sol absoarbe radiatia termica (caldura sensibila) din incapere. Si uite asa ai 10 grade in minus fata de exterior fara sa scoti niciun gram de umezeala (caldura latenta)

Ce imi propun eu sa experimentez pe pielea mea - daca am sa pot - ar fi sa plimb prin pardoseala agent racit la limita punctului de roua (18-22grade) si sa vad ce se intampla. Oricum as fi pe plus dpdv al confortului.

Edited by godaro, 27 June 2017 - 12:38.


#4922
adi_stezar

adi_stezar

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,286
  • Înscris: 28.11.2011

View Postgodaro, on 27 iunie 2017 - 12:32, said:

Cum, necum, eu in casa am 27 de grade vs 35 in exterior.
Calculul nu se referea la aerul din casa care trebuie racit, ci la aerul proaspat adus de afara care e racit de la temperatura exterioara (35) la temperatura din interior (25). Desigur, daca nu ai aport de aer proaspat atunci cantitatea de apa ce trebuie scoasa e 0, dar daca vrei un mediu sanatos trebuie sa ai aprot de aer proaspat. Acum se pot folosi si alte tehnici de aerisire, adica reduci la minim aportul de aer proaspat ziua cand e foarte cald si nu ai pe nimeni in casa, si cresti aportul de aer proaspat noaptea cand afara e racoare si aerul trebuie racit mai putin Posted Image.

Edited by adi_stezar, 27 June 2017 - 13:07.


#4923
laurentiu_florin

laurentiu_florin

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 729
  • Înscris: 02.05.2007
Ce imi propun eu sa experimentez pe pielea mea - daca am sa pot - ar fi sa plimb prin pardoseala agent racit la limita punctului de roua (18-22grade) .....

salut,

folosesc pompa de caldura , de la inceputul lunii IUNIE; temperatura agent de racire din PDC in puffer este de 18 grade celsius;la inceput am mers cu GPA fara amestec si a fost totul OK.
acum incerc varianta cu "putin " amestec in GPA uri. una peste alta, sunt mltumit deocamdata: pentru temperaturi exterioare de 32 grade Celsius , masurate cu termometru de exterior am in casa 25 grade Celsius.am mai detaliat si pe totpicul de pompe de caldura, consumul la inceput de intre 4 si 8 kw, acum intre 4 si 6 kw. umiditate, 60-65 %, creste in dormitoare, spre dimineata pina la 70 %, pentru ca nu m am ocupat si de ventilatia cu reucuperare de caldura- urmeaza probabil azi sa aleg un alt program , care supravegheza umiditatea.

laurentiu

#4924
adriansar

adriansar

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 214
  • Înscris: 06.02.2013

View Postadi_stezar, on 27 iunie 2017 - 11:29, said:

Corect, dar dupa cum am aratat in exemplul anterior, ca sa racesti aerul din casa cu 10 grade mai putin decat cel de afara trebuie sa extragi 1.4l/h apa din el. Mie mi se pare o cantitate foarte mare si ai nevoie de ceva dedicat pentru asta. Nu-mi surade ideea de a goli vase dezumidificatoare la fiecare 3-4 ore Posted Image. Nu stiu daca dezumidificatoarele clasice se pot racorda la canalizare?

Nu trebuie sa scoti neaparat umiditatea ca sa racesti, cu sistemele radiante nu poti scoate umiditatea. Adica energia latenta, vei scoate doar energia sensibila. In acest caz umiditatea relativa va creste. Problema, cel mai simplu o rezolvi prin ventilare mecanizata sau naturala.

View Postlaurentiu_florin, on 27 iunie 2017 - 15:59, said:

Ce imi propun eu sa experimentez pe pielea mea - daca am sa pot - ar fi sa plimb prin pardoseala agent racit la limita punctului de roua (18-22grade) .....

salut,

folosesc pompa de caldura , de la inceputul lunii IUNIE; temperatura agent de racire din PDC in puffer este de 18 grade celsius;la inceput am mers cu GPA fara amestec si a fost totul OK.
acum incerc varianta cu "putin " amestec in GPA uri. una peste alta, sunt mltumit deocamdata: pentru temperaturi exterioare de 32 grade Celsius , masurate cu termometru de exterior am in casa 25 grade Celsius.am mai detaliat si pe totpicul de pompe de caldura, consumul la inceput de intre 4 si 8 kw, acum intre 4 si 6 kw. umiditate, 60-65 %, creste in dormitoare, spre dimineata pina la 70 %, pentru ca nu m am ocupat si de ventilatia cu reucuperare de caldura- urmeaza probabil azi sa aleg un alt program , care supravegheza umiditatea.

laurentiu

Parerea mea este sa sari pufferul daca ai inverter pe racire si sa introduci apa la 18 grade in pardoseala, nu ai nevoie de vana de amestec, nu are sens. Temperatura mai jos de 25 de grade cand e cald afara nu cred ca o vei putea scadea cu tur de 18 grade. Poti sa mergi pe temperatura mai joasa doar daca reusesti sa cotrolezi umiditatea foarte bine.

#4925
laurentiu_florin

laurentiu_florin

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 729
  • Înscris: 02.05.2007
Parerea mea este sa sari pufferul daca ai inverter pe racire .....

salut,

am explicat deja in citeva posturi anterioare, ca este necesar un debit minim de apa pentru pompa de caldura- evident si pentru racire si pentru incalzire; in functie de numarul de circuite deschise, trebuie sa asiguri debitul minim de circulatie pentru apa-valabil pentu toate pompele de caldura din cite am citit pina acum.
nu mi-am propus sa scad temperatura mai jos de 24 de grade celsius in casa pe timp calduros; umezeala o pot controla pentru traseele de agent termic cu izolatia aferenta-realizat deja, iar pentru umezeala din casa, voi folosi un program dedicat controlului umezelii - continut de cele 5 meltem uri.
deocamdata, atit, mai am de experimentat pentru racire, dar se pare ca sunt pe un drum bun pentru mine.

laurentiu

N.B.

pentru postarea anterioara, consumurile specificate sunt pe zi !

Edited by laurentiu_florin, 27 June 2017 - 18:24.


#4926
adi_stezar

adi_stezar

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,286
  • Înscris: 28.11.2011

View Postadriansar, on 27 iunie 2017 - 17:01, said:

Nu trebuie sa scoti neaparat umiditatea ca sa racesti, cu sistemele radiante nu poti scoate umiditatea. Adica energia latenta, vei scoate doar energia sensibila. In acest caz umiditatea relativa va creste. Problema, cel mai simplu o rezolvi prin ventilare mecanizata sau naturala.
Nu poti e una, nu trebuie e alta, legile fizicii nu sunt optionale :). Daca aduci aer proaspat de afara la 35 de grade si 60% umiditate, acesta are punctul de roua la 26 de grade, adica, daca il racesti la 26 grade umiditatea va fi la 100, iar mai jos nu poti sa scazi fara sa scoti umiditatea. Dupa cum ziceam, fara sa scoti umiditatea, singura optiune sa racesti e sa duci la 0 aportul de aer proaspat de afara, iar asta nu prea e sanatos dar poate fi o practica. Oricum in timpul zilei probabil nu se sta prin casa, iar spre seara deja afara se mai racoreste si se pote aerisii atunci.

#4927
Kronosgh

Kronosgh

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 29.06.2017
Are cineva pompe de caldura de la firma Technocon Bucuresti? A mai aut cineva experiente negative cu aceasta firma? Am cumparat acum mai mult de un an o pompa de caldura de 48kW de la aceasta firma, pompa care are 2 compresoare, iar in noiembrie 2016, unul din compresoare nu a mai lucrat. De atunci firma respectiva refuza sa vina, sa repare agregatul.  Pompa lucreaza numai cu un singur compresor si este suprasolicitata. Ce pot sa fac?

#4928
Gozmin

Gozmin

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,206
  • Înscris: 15.06.2007
APC.

#4929
godaro

godaro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,719
  • Înscris: 25.01.2007
Mi-e teama ca o pdc de 48kw nu e pe pers fizica pt a apela la apc

#4930
Costin8906

Costin8906

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 34
  • Înscris: 22.05.2017
Ce marca e pompa ?

#4931
adriansar

adriansar

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 214
  • Înscris: 06.02.2013

View PostKronosgh, on 29 iunie 2017 - 16:10, said:

Are cineva pompe de caldura de la firma Technocon Bucuresti? A mai aut cineva experiente negative cu aceasta firma? Am cumparat acum mai mult de un an o pompa de caldura de 48kW de la aceasta firma, pompa care are 2 compresoare, iar in noiembrie 2016, unul din compresoare nu a mai lucrat. De atunci firma respectiva refuza sa vina, sa repare agregatul.  Pompa lucreaza numai cu un singur compresor si este suprasolicitata. Ce pot sa fac?
Pompele lor sunt aduse pe container din China, deci nu au piese de schimb si nici nu o sa-ti aduca. Trebuie sa gasesti un frigotehnist care sa-ti puna un compresor similar in pompa.

View Postlaurentiu_florin, on 27 iunie 2017 - 18:15, said:

Parerea mea este sa sari pufferul daca ai inverter pe racire .....

salut,

am explicat deja in citeva posturi anterioare, ca este necesar un debit minim de apa pentru pompa de caldura- evident si pentru racire si pentru incalzire; in functie de numarul de circuite deschise, trebuie sa asiguri debitul minim de circulatie pentru apa-valabil pentu toate pompele de caldura din cite am citit pina acum.
nu mi-am propus sa scad temperatura mai jos de 24 de grade celsius in casa pe timp calduros; umezeala o pot controla pentru traseele de agent termic cu izolatia aferenta-realizat deja, iar pentru umezeala din casa, voi folosi un program dedicat controlului umezelii - continut de cele 5 meltem uri.
deocamdata, atit, mai am de experimentat pentru racire, dar se pare ca sunt pe un drum bun pentru mine.

laurentiu

N.B.

pentru postarea anterioara, consumurile specificate sunt pe zi !
Eu te-am intreabat daca ai inverter pe pompa sau e on-off? Debitul minim nu se asigura cu pufferul. Poti sa ai puffer si sa nu ai debit minim.

#4932
adriansar

adriansar

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 214
  • Înscris: 06.02.2013

View Postadi_stezar, on 28 iunie 2017 - 09:06, said:

Nu poti e una, nu trebuie e alta, legile fizicii nu sunt optionale Posted Image. Daca aduci aer proaspat de afara la 35 de grade si 60% umiditate, acesta are punctul de roua la 26 de grade, adica, daca il racesti la 26 grade umiditatea va fi la 100, iar mai jos nu poti sa scazi fara sa scoti umiditatea. Dupa cum ziceam, fara sa scoti umiditatea, singura optiune sa racesti e sa duci la 0 aportul de aer proaspat de afara, iar asta nu prea e sanatos dar poate fi o practica. Oricum in timpul zilei probabil nu se sta prin casa, iar spre seara deja afara se mai racoreste si se pote aerisii atunci.

Conditia pe care o propui aici 35 cu 60% RH este peste norma de proiectare de la noi, este o conditie extrema, rar intalinita si in climatizarea rezidentiala dpdv al meu nu este necesar sa o indeplinesti. Cred ca poti sa traiesti si daca nu merge racirea atunci

In alta ordine de idei, cand merge racirea toate circutele sunt deschise, deci caldura este trasa afara din toata casa si ai o masa termica rece semnificativa. Faptul ca din cand in cand nu mai merge racirea e compesant de masa termica si inertia mare, de data asta pe rece.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate