![]() |
Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
Gratar de gradina
Last Updated: Nov 10 2022 14:04, Started by
Ari
, Mar 14 2007 10:31
·
22

#847
Posted 06 May 2021 - 19:18

Am inaltat temporar baza focarului cu vreo 6 cm, am sudat inca un profil recrangular peste celalalt si am executat foc.
Cana de aprins carbunii a mers brici, azi in zona fiind ceva miscari de aer. Gratarul nu a mai scos fum prin fata decat extrem de putin, pot sa spun ca este ok. As vrea sa va pun o intrebare care pare ca nu are lagatura cu subiectul dar va conditiona niste etape de cosmetizare interioara ale gratarului. De cand ma stiu am facut foc cu lemne, nu cred ca am facut de 5 ori in viata fac folosind carbuni la mine acasa. Primele dati am folosit mangal, uneori mai spart (praf mult) alteori mai intreg. Sigur nu mi s-a parut, simt gust de praf de carbuni pe mancare, simt ca un nisip fin daca strang si frec dintii. Zic hai sa incerc brichetati, aceeasi poveste, dupa ce se consuma sunt praf si pulbere la propriu. Cred ca prin nu stiu ce metode (convectie) ajunge praf din carbuni pe carne. Toti cei care am mancat am sesizat asta. Sa fie din cauza ca nu are tiraj foarte puternic? Acum as vrea sa trec iar pe lemne si daca fac asta vreau sa tencuiesc asa cum am mai facut acum vreo 6 ani interiorul focarului, cat se poate, cu praf de samota, iau un sac de 25 de km si folosesc din el, restul arunc. Cred ca am pus poze pe topic. Voi ati sesizat diferente intre carnea facuta pe lemne si pe carbuni? Asta sa fie celebrul gust de carbuni, la pachet cu praf in mancare? Nu stiu ce sa fac, carbunii sunt comozi de aprins si de utilizat, nu distrug interiorul gratarului asa cum face focul de lemne, mai ales ca gratarul nu e din caramida. Brichetele put intr-un mare hal, fac un fum de intra si-n coor. Ce naiba or fi avand? Edited by danghetau, 06 May 2021 - 19:33. |
#848
Posted 10 May 2021 - 14:59

praf de carbune pe carne putin probabil ... doar daca pui carnea pe gratar inainte sa ai jar si bate vantul...
cel mai probabil e cenusa rezultata din arderea lemnelor de esenta moale sau carbuni de proasta calitate care ard repede si daca bate vantul sau sufli peste jar se pune cenusa pe carne ... foloseste carbuni eco bioten, aia ard mult Attached Files |
#849
Posted 10 May 2021 - 15:26

Am mai inaltat focarul cu 5 cm, am pus si niste protectii gaurite in fata, am folosit alti carbuni brichetati si nu am mai facut vant deloc pana cand nu a fost gata carnea.
Alta viata. Voi cumpara de acum doar Bioten, din cei hexagonali. |
#850
Posted 11 May 2021 - 12:55

.. Alta viata. Voi cumpara de acum doar Bioten, din cei hexagonali. destul de scumpi/kg dar la cat tin ies bine la pret. cu carbuni obisnuiti trebuia sa aprind doua ture, astia tin de ma plictisesc de ei. p.s. cana faina de aprins carbunii e aia de la lidl. |
#851
Posted 11 May 2021 - 13:01

Am luat praf de șamotă și am mai înălțat focarul cu inca 4 cm.
Beton pe exterior dat cu bidineaua imersata în găleată iar pe interior praf de șamotă cu același beton prefabricat dar cernut. Am luat și cana din Lidl, e mai mare decât aia Landmann din Dedeman pe care am folosit-o de maxim 5 ori. |
#852
Posted 11 May 2021 - 13:19

Io cana am una de la Weber. Din pacate am descoperit minunea acu' fo' luna.
![]() Nu stiu cit de gratar de gradina e dar vara asta impreuna cu cumnata-meu avem un proiect de-i zice barrel grill. ![]() Adica din asa ceva ![]() sa iasa un gratar de genu' [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/mJhz0JfJ2KY?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] Deocamdata e work in progress dar deabia astept... ![]() ![]() ![]() Si da, brichetele alea Bio sunt super. |
#853
Posted 13 June 2021 - 16:10

Am facut de vreo 3-4 ori gratar folosind carbuni, prima data mangal (bucati mari, restul aruncat), a doua oara brichete, a treia oara carbuni ECO Bioten si de fiecare data am simtit gustul de cenusa in/pe mancare. Dezamagit de carbuni, timp de vreo 20 de ani am facut exclusiv cu lemne, mancarea nu are gust modificat si in mod evident nici cenusa. Parca mananc nisip cernut.
Mentionez ca am folosit exclusiv Bioten aprinsi in cana fara vreo pastila de aprins ci doar cu hartie. Nu am vanturat deloc prin carbuni, dupa ce i-am turnat si imprastiat in focar, am pus la 3 minute carnea si tot se simte alt gust decat la lemne. In plus cenusa asta, nu stiu cum de altii nu isi dau seama, poate au facut exclusiv cu carbuni... Incerc sa aduc (cumpar) macar vreo 2 metri steri de lemne ca pentru soba, gata taiate, lemn de esenta tare ca oricum cade padurea pe noi. |
#854
Posted 13 June 2021 - 19:17

Dane, cu tot respectul io nu știu ce înseamnă gustul modificat/cenușă/nisip cernut.
![]() Am ceva anișori de când fac/mănânc grătare și cu lemne de tot felul și cu cărbuni de tot felul și n-am simțit ce zici tu. Poate mi s-au atrofiat papilele gustative cine știe? ![]() În altă ordine de idei am terminat proiectul de mai sus. Cumnată-meu s-a întrecut pe sine la construcție, prestează perfect butoiul. Am făcut de toate, diferite bucăți de vită (slow și fast cooking), mai toate derivatele de porc, pui, rață, pești, miel, brânză, pâine, tot. Am și învățat cum să-l folosesc ca să pun la lucru șamota iar brichetele de la Bioten sunt perfecte pentru el că țin undeva între 3-4 ore. Grătăreală fericită tuturor. ![]() ![]() ![]() ![]() Edited by burebista, 13 June 2021 - 19:19. |
#855
Posted 13 June 2021 - 20:44

Foarte faina realizarea. Am un amic, si-a luat un smoker alimentat cu peleti, automat, e mai mic decat asta si clar mai scump. Inca nu am mancat facut acolo dar vara e lunga.
Nu sunt singurul care am sesizat crantaneala intre dinti, suntem vreo 4... Am incercat diverse variante de carbuni, Bioten par ok, abia am reusit sa ii sting insa am ramas dezamagit cand am sesizat aceeasi carne contaminata. Cum-necum, la suprafata carnea are ceva pe ea, ca un nisip extrem de fin, se si aude cand mesteci... |
#858
Posted 18 June 2021 - 11:11

Salut, Am terminat si eu de facut ansamblul de gratar si cuptor pentru foisor ieri. Toata treaba buna si frumoasa, dar gratarul mai scoate fum in fata atunci cand nu e focul puternic in el, daca mai raman taciuni aprinsi. Cat timp e foc pare sa evacueze bine, respectiv cand este jar, dar fumul de la taciuni il mai da si pe afara. Cosul e construit din caramida pana la nivelul tavanului, dupa care continua cu un cos de inox de la Schiedel de 200 mm diametru interior pentru inca 2 metri, iesind cu el deasupra de coama foisorului. Meseriasul sustine ca e absolut normal sa iasa fumul ala de taciune inauntru, pentru ca niciun cos nu e capabil sa il traga de la sine, dar ca nu o sa imi faca probleme si sa innegreasca tavanul sau bolta aceea. E adevarat, aveti toti problema asta? La cuptor si la plita nu am nici o problema. ![]() ![]() Si un video cu comportamentul: [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/_GsTS00bCw8?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] Salutare, revin cu o intrebare referitoare la problema mea. Meseriasul nu a mai venit sa creasca diametrul cosului, nici nu stiu momentan cum ar putea face asta fara sa afecteze aspectul, dar nici eu n-am mai insistat la el. A folosit cineva ventilatoar de cos pentru tiraj? Ar putea trage suficient aer pentru a scoate tot fumul? Ma gandeam la ceva de genul, care pare usor de montat: https://www.gemimark...or-20_cm_200_mm Un alt tip de ventilator ar fi asta, care poate fi lasat oprit in cazul in care am flacara in gratar (la flacara fumul e evacuat corect): https://www.pefoc.ro...raj-fortat_3853 dar pare mai slab. Dupa datele tehnice ale primului, la viteza maxima trage si lemnele pe cos in sus, dar ar trebui pornit tot timpul cand e folosit gratarul sau plita. |
#859
Posted 10 August 2021 - 13:35

E mult prea mic diametrul hornului la iesire, din cauza asta nu are tiraj si iti arunca fumul inauntru.
|
#860
Posted 05 November 2021 - 09:38

Salutare! Doresc sa incep constructia unui gratar+plita din caramida, nu sunt de meserie, si as avea cateva intrebari la voi...
1. Doresc sa fac zidirea cu CM11. Ce parere aveti? E bun? 2. Fundatia gratarului este placata cu gresie,incep constructia peste gresie? Sa pun carton? Direct adeziv? (exclus taierea de gresie) 3.Voi turna placa cu fier de 8 ( il am pe acasa)....focarul vreau sa il captusesc cu caramida refractara, e ok zidirea cu CM17? Las o schita facuta pe repede inainte. Multumesc si astept pareri din partea voastra! https://postimg.cc/ygnMRkT9 Edited by bogdan1anghel, 05 November 2021 - 09:42. |
#861
Posted 13 November 2021 - 21:27

Eu caut un răspuns dar nu îl găsesc nicăieri. De ce unii meseriași folosesc fier (cornier sau platband) când micșorează diametrul grătarului la baza coșului de fum și alții nu.
Daca exista riscul sa se dilate fierul și sa crape caramida, nu ar fi simplu sa se facă arcada din cărămidă întreaga și sa se reducă maxim 1/3 fiecare rand astfel încât sa nu fie nevoie de fier? Am văzut un grătar făcut de câțiva ani fără fier și nu are nicio problema de rezistenta. Susține și un cos foarte înalt de vreo 4-5m și destul de lărgut (2 cărămizi cred) Eu nu as folosi fier. Nu vad rostul. Totuși nu înțeleg de ce unii îl folosesc Edited by cupry, 13 November 2021 - 21:28. |
#862
Posted 16 November 2021 - 13:25

Salutare! Doresc sa incep constructia unui gratar+plita din caramida, nu sunt de meserie, si as avea cateva intrebari la voi... 1. Doresc sa fac zidirea cu CM11. Ce parere aveti? E bun? 2. Fundatia gratarului este placata cu gresie,incep constructia peste gresie? Sa pun carton? Direct adeziv? (exclus taierea de gresie) 3.Voi turna placa cu fier de 8 ( il am pe acasa)....focarul vreau sa il captusesc cu caramida refractara, e ok zidirea cu CM17? Las o schita facuta pe repede inainte. Multumesc si astept pareri din partea voastra! https://postimg.cc/ygnMRkT9 1. De ce sa zidesti cu cm11? Ala e adeziv pentru gresie si faianta. Poti folosi un mortar de zidarie la sac, iesi mult mai ieftin si iti ies si rosturile dintre caramizi ok. 2. La fel am avut si eu fundatia gratarului, placata cu gresie, si am inceput constructia peste gresie. 3. Nu cred ca rezista la foc cm17, poti folosi isomat ak fire pentru captuseala...
Eu caut un răspuns dar nu îl găsesc nicăieri. De ce unii meseriași folosesc fier (cornier sau platband) când micșorează diametrul grătarului la baza coșului de fum și alții nu. Daca exista riscul sa se dilate fierul și sa crape caramida, nu ar fi simplu sa se facă arcada din cărămidă întreaga și sa se reducă maxim 1/3 fiecare rand astfel încât sa nu fie nevoie de fier? Am văzut un grătar făcut de câțiva ani fără fier și nu are nicio problema de rezistenta. Susține și un cos foarte înalt de vreo 4-5m și destul de lărgut (2 cărămizi cred) Eu nu as folosi fier. Nu vad rostul. Totuși nu înțeleg de ce unii îl folosesc |
#863
Posted 23 November 2021 - 03:40

Salut. Vreau sa prind cate un cornier pe o parte si cealalta a focarului pentru a sta pe ele grilajul gratarului...si nu stiu cum sa fac prinderea. Peretii sunt facuti din caramida normala, captusiti cu caramida refractara subtire. Ma gandeam sa prind cate 2 tije pentru fiecare cornier, fixate in caramida cu ancora chimica...dar nu stiu daca este indicat si rezista la foc...Ce parere aveti?
|
|
#864
Posted 17 April 2022 - 10:50

Salutare! La un gratar de vreo 400 de caramizi cati saci de mortar de zidarie se folosesc?
|
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users