Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 Recomandare bicicleta e-bike 20&#...

Bing-Content removal tool

Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...

Cum sa elimini urmele de acnee?
 Wc Geberit

Routere detinute in trecut si in ...

Teii din fața casei

E-Mail in serie prin Excel si Out...
 

Gratar de gradina

- - - - -
  • Please log in to reply
908 replies to this topic

#847
danghetau

danghetau

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,594
  • Înscris: 21.08.2008
Am inaltat temporar baza focarului cu vreo 6 cm, am sudat inca un profil recrangular peste celalalt si am executat foc.
Cana de aprins carbunii a mers brici, azi in zona fiind ceva miscari de aer. Gratarul nu a mai scos fum prin fata decat extrem de putin, pot sa spun ca este ok.

As vrea sa va pun o intrebare care pare ca nu are lagatura cu subiectul dar va conditiona niste etape de cosmetizare interioara ale gratarului.
De cand ma stiu am facut foc cu lemne, nu cred ca am facut de 5 ori in viata fac folosind carbuni la mine acasa. Primele dati am folosit mangal, uneori mai spart (praf mult) alteori mai intreg. Sigur nu mi s-a parut, simt gust de praf de carbuni pe mancare, simt ca un nisip fin daca strang si frec dintii. Zic hai sa incerc brichetati, aceeasi poveste, dupa ce se consuma sunt praf si pulbere la propriu. Cred ca prin nu stiu ce metode (convectie) ajunge praf din carbuni pe carne. Toti cei care am mancat am sesizat asta. Sa fie din cauza ca nu are tiraj foarte puternic?

Acum as vrea sa trec iar pe lemne si daca fac asta vreau sa tencuiesc asa cum am mai facut acum vreo 6 ani interiorul focarului, cat se poate, cu praf de samota, iau un sac de 25 de km si folosesc din el, restul arunc. Cred ca am pus poze pe topic.

Voi ati sesizat diferente intre carnea facuta pe lemne si pe carbuni? Asta sa fie celebrul gust de carbuni, la pachet cu praf in mancare?
Nu stiu ce sa fac, carbunii sunt comozi de aprins si de utilizat, nu distrug interiorul gratarului asa cum face focul de lemne, mai ales ca gratarul nu e din caramida.

Brichetele put intr-un mare hal, fac un fum de intra si-n coor. Ce naiba or fi avand?

Edited by danghetau, 06 May 2021 - 19:33.


#848
marco71

marco71

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,487
  • Înscris: 23.11.2004
praf de carbune pe carne putin probabil ... doar daca pui carnea pe gratar inainte sa ai jar si bate vantul...
cel mai probabil e cenusa rezultata din arderea lemnelor de esenta moale sau carbuni de proasta calitate care ard repede si daca bate vantul sau sufli peste jar se pune cenusa pe carne ...
foloseste carbuni eco bioten, aia ard mult

Attached Files

  • Attached File  temp.jpg   393.12K   83 downloads


#849
danghetau

danghetau

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,594
  • Înscris: 21.08.2008
Am mai inaltat focarul cu 5 cm, am pus si niste protectii gaurite in fata, am folosit alti carbuni brichetati si nu am mai facut vant deloc pana cand nu a fost gata carnea.
Alta viata. Voi cumpara de acum doar Bioten, din cei hexagonali.

#850
arg

arg

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,128
  • Înscris: 19.09.2005

 danghetau, on 10 mai 2021 - 15:26, said:

.. Alta viata. Voi cumpara de acum doar Bioten, din cei hexagonali.
aia sunt cei mai buni.
destul de scumpi/kg dar la cat tin ies bine la pret.
cu carbuni obisnuiti trebuia sa aprind doua ture, astia tin de ma plictisesc de ei.

p.s. cana faina de aprins carbunii e aia de la lidl.

#851
danghetau

danghetau

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,594
  • Înscris: 21.08.2008
Am luat praf de șamotă și am mai înălțat focarul cu inca 4 cm.
Beton pe exterior dat cu bidineaua imersata în găleată iar pe interior praf de șamotă cu același beton prefabricat dar cernut.

Am luat și cana din Lidl, e mai mare decât aia Landmann din Dedeman pe care am folosit-o de maxim 5 ori.

#852
burebista

burebista

    Manic Miner

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,292
  • Înscris: 23.05.2003
Io cana am una de la Weber. Din pacate am descoperit minunea acu' fo' luna.
Attached File  cana.jpg   241.34K   143 downloads

Nu stiu cit de gratar de gradina e dar vara asta impreuna cu cumnata-meu avem un proiect de-i zice barrel grill. Posted Image
Adica din asa ceva
Attached File  butoi.jpg   301.94K   307 downloads
sa iasa un gratar de genu'

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/mJhz0JfJ2KY?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Deocamdata e work in progress dar deabia astept...
Attached File  IMG_20210508_191931.jpg   484.62K   97 downloadsAttached File  IMG_20210508_192220.jpg   450.28K   83 downloadsAttached File  IMG_20210508_192802.jpg   617.89K   83 downloads

Si da, brichetele alea Bio sunt super.

#853
danghetau

danghetau

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,594
  • Înscris: 21.08.2008
Am facut de vreo 3-4 ori gratar folosind carbuni, prima data mangal (bucati mari, restul aruncat), a doua oara brichete, a treia oara carbuni ECO Bioten si de fiecare data am simtit gustul de cenusa in/pe mancare. Dezamagit de carbuni, timp de vreo 20 de ani am facut exclusiv cu lemne, mancarea nu are gust modificat si in mod evident nici cenusa. Parca mananc nisip cernut.
Mentionez ca am folosit exclusiv Bioten aprinsi in cana fara vreo pastila de aprins ci doar cu hartie. Nu am vanturat deloc prin carbuni, dupa ce i-am turnat si imprastiat in focar, am pus la 3 minute carnea si tot se simte alt gust decat la lemne. In plus cenusa asta, nu stiu cum de altii nu isi dau seama, poate au facut exclusiv cu carbuni...

Incerc sa aduc (cumpar) macar vreo 2 metri steri de lemne ca pentru soba, gata taiate, lemn de esenta tare ca oricum cade padurea pe noi.

#854
burebista

burebista

    Manic Miner

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,292
  • Înscris: 23.05.2003
Dane, cu tot respectul io nu știu ce înseamnă gustul modificat/cenușă/nisip cernut. :(
Am ceva anișori de când fac/mănânc grătare și cu lemne de tot felul și cu cărbuni de tot felul și n-am simțit ce zici tu.
Poate mi s-au atrofiat papilele gustative cine știe? :D

În altă ordine de idei am terminat proiectul de mai sus. Cumnată-meu s-a întrecut pe sine la construcție, prestează perfect butoiul.
Am făcut de toate, diferite bucăți de vită (slow și fast cooking), mai toate derivatele de porc, pui, rață, pești, miel, brânză, pâine, tot.
Am și învățat cum să-l folosesc ca să pun la lucru șamota iar brichetele de la Bioten sunt perfecte pentru el că țin undeva între 3-4 ore.

Grătăreală fericită tuturor.

Attached File  IMG_20210522_182940.jpg   734.5K   166 downloadsAttached File  IMG_20210522_204019.jpg   501.36K   151 downloadsAttached File  IMG_20210605_183731.jpg   305.49K   323 downloadsAttached File  IMG_20210605_190200.jpg   274.96K   305 downloads

Edited by burebista, 13 June 2021 - 19:19.


#855
danghetau

danghetau

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,594
  • Înscris: 21.08.2008
Foarte faina realizarea. Am un amic, si-a luat un smoker alimentat cu peleti, automat, e mai mic decat asta si clar mai scump. Inca nu am mancat facut acolo dar vara e lunga.

Nu sunt singurul care am sesizat crantaneala intre dinti, suntem vreo 4... Am incercat diverse variante de carbuni, Bioten par ok, abia am reusit sa ii sting insa am ramas dezamagit cand am sesizat aceeasi carne contaminata. Cum-necum, la suprafata carnea are ceva pe ea, ca un nisip extrem de fin, se si aude cand mesteci...

#856
arg

arg

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,128
  • Înscris: 19.09.2005
ce condimente folosesti?

#857
danghetau

danghetau

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,594
  • Înscris: 21.08.2008
Nexam.

#858
Skyler-ftw

Skyler-ftw

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,187
  • Înscris: 28.02.2008

View PostSkyler-ftw, on 06 noiembrie 2020 - 12:01, said:

Salut,

Am terminat si eu de facut ansamblul de gratar si cuptor pentru foisor ieri. Toata treaba buna si frumoasa, dar gratarul mai scoate fum in fata atunci cand nu e focul puternic in el, daca mai raman taciuni aprinsi. Cat timp e foc pare sa evacueze bine, respectiv cand este jar, dar fumul de la taciuni il mai da si pe afara. Cosul e construit din caramida pana la nivelul tavanului, dupa care continua cu un cos de inox de la Schiedel de 200 mm diametru interior pentru inca 2 metri, iesind cu el deasupra de coama foisorului. Meseriasul sustine ca e absolut normal sa iasa fumul ala de taciune inauntru, pentru ca niciun cos nu e capabil sa il traga de la sine, dar ca nu o sa imi faca probleme si sa innegreasca tavanul sau bolta aceea. E adevarat, aveti toti problema asta?

La cuptor si la plita nu am nici o problema.

Attachment 20201105_162647.jpgAttachment 20201105_162656.jpg

Si un video cu comportamentul:
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/_GsTS00bCw8?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Salutare, revin cu o intrebare referitoare la problema mea. Meseriasul nu a mai venit sa creasca diametrul cosului, nici nu stiu momentan cum ar putea face asta fara sa afecteze aspectul, dar nici eu n-am mai insistat la el. A folosit cineva ventilatoar de cos pentru tiraj? Ar putea trage suficient aer pentru a scoate tot fumul?

Ma gandeam la ceva de genul, care pare usor de montat: https://www.gemimark...or-20_cm_200_mm

Un alt tip de ventilator ar fi asta, care poate fi lasat oprit in cazul in care am flacara in gratar (la flacara fumul e evacuat corect): https://www.pefoc.ro...raj-fortat_3853 dar pare mai slab. Dupa datele tehnice ale primului, la viteza maxima trage si lemnele pe cos in sus, dar ar trebui pornit tot timpul cand e folosit gratarul sau plita.

#859
danyd83

danyd83

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,047
  • Înscris: 04.11.2013
E mult prea mic diametrul hornului la iesire, din cauza asta nu are tiraj si iti arunca fumul inauntru.

#860
bogdan1anghel

bogdan1anghel

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 42
  • Înscris: 07.04.2010
Salutare!  Doresc sa incep constructia unui gratar+plita din caramida, nu sunt de meserie, si as avea cateva intrebari la voi...

1. Doresc sa fac zidirea cu CM11. Ce parere aveti? E bun?

2. Fundatia gratarului este placata cu gresie,incep constructia peste gresie? Sa pun carton? Direct adeziv? (exclus taierea de gresie)

3.Voi turna placa cu fier de 8 ( il am pe acasa)....focarul vreau sa  il captusesc cu caramida refractara, e ok zidirea cu CM17?

Las o schita facuta pe repede inainte.

Multumesc si astept pareri din partea voastra!

https://postimg.cc/ygnMRkT9

Edited by bogdan1anghel, 05 November 2021 - 09:42.


#861
cupry

cupry

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 42
  • Înscris: 28.01.2008
Eu caut un răspuns dar nu îl găsesc nicăieri. De ce unii meseriași folosesc fier (cornier sau platband) când micșorează diametrul grătarului la baza coșului de fum și alții nu.
Daca exista riscul sa se dilate fierul și sa crape caramida, nu ar fi simplu sa se facă arcada din cărămidă întreaga și sa se reducă maxim 1/3 fiecare rand astfel încât sa nu fie nevoie de fier?
Am văzut un grătar făcut de câțiva ani fără fier și nu are nicio problema de rezistenta. Susține și un cos foarte înalt  de vreo 4-5m și destul de lărgut (2 cărămizi cred)
Eu nu as folosi fier. Nu vad rostul. Totuși nu înțeleg de ce unii îl folosesc

Edited by cupry, 13 November 2021 - 21:28.


#862
yo_suporter

yo_suporter

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,215
  • Înscris: 14.01.2010

 bogdan1anghel, on 05 noiembrie 2021 - 09:38, said:

Salutare!  Doresc sa incep constructia unui gratar+plita din caramida, nu sunt de meserie, si as avea cateva intrebari la voi...

1. Doresc sa fac zidirea cu CM11. Ce parere aveti? E bun?

2. Fundatia gratarului este placata cu gresie,incep constructia peste gresie? Sa pun carton? Direct adeziv? (exclus taierea de gresie)

3.Voi turna placa cu fier de 8 ( il am pe acasa)....focarul vreau sa  il captusesc cu caramida refractara, e ok zidirea cu CM17?

Las o schita facuta pe repede inainte.

Multumesc si astept pareri din partea voastra!

https://postimg.cc/ygnMRkT9

1. De ce sa zidesti cu cm11? Ala e adeziv pentru gresie si faianta. Poti folosi un mortar de zidarie la sac, iesi mult mai ieftin si iti ies si rosturile dintre caramizi ok.
2. La fel am avut si eu fundatia gratarului, placata cu gresie, si am inceput constructia peste gresie.
3. Nu cred ca rezista la foc cm17, poti folosi isomat ak fire pentru captuseala...

 cupry, on 13 noiembrie 2021 - 21:27, said:

Eu caut un răspuns dar nu îl găsesc nicăieri. De ce unii meseriași folosesc fier (cornier sau platband) când micșorează diametrul grătarului la baza coșului de fum și alții nu.
Daca exista riscul sa se dilate fierul și sa crape caramida, nu ar fi simplu sa se facă arcada din cărămidă întreaga și sa se reducă maxim 1/3 fiecare rand astfel încât sa nu fie nevoie de fier?
Am văzut un grătar făcut de câțiva ani fără fier și nu are nicio problema de rezistenta. Susține și un cos foarte înalt  de vreo 4-5m și destul de lărgut (2 cărămizi cred)
Eu nu as folosi fier. Nu vad rostul. Totuși nu înțeleg de ce unii îl folosesc
Unii folosesc cornier etc pentru ca se zideste mai usor cu ajutorul lor...

#863
yo_suporter

yo_suporter

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,215
  • Înscris: 14.01.2010
Salut. Vreau sa prind cate un cornier pe o parte si cealalta a focarului pentru a sta pe ele grilajul gratarului...si nu stiu cum sa fac prinderea. Peretii sunt facuti din caramida normala, captusiti cu caramida refractara subtire. Ma gandeam sa prind cate 2 tije pentru fiecare cornier, fixate in caramida cu ancora chimica...dar nu stiu daca este indicat si rezista la foc...Ce parere aveti?

#864
crt82sil

crt82sil

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 225
  • Înscris: 27.06.2010
Salutare! La un gratar de vreo 400 de caramizi cati saci de mortar de zidarie se folosesc?

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate