Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 

Gratar de gradina

- - - - -
  • Please log in to reply
908 replies to this topic

#775
haplea82

haplea82

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,577
  • Înscris: 21.02.2007
rumegusul mi l fac singur , de cumparat , de fapt de primit gratis , poti sa incerci la un atelier de tamplarie care lucreaza cu fag si brad, pin  , dupa amesteci tu ...daca gasesti cere rumegus de circular si nu de abric...asta se aprinde mai greu fiind aschiile mai mari

platforma betonata ,zic eu , e obligatorie ..gratarul respectiv este destul de greu si va intra in pamant , daca l asezi direct , existand posibilitatea sa se destabilizeze  sau sa apara crapaturi , daca sarcinile nu se distribuie uniform ...plus ca nu trebuie sa faci ditamai platforma betonata , un pic mai mare ca baza gratarului e suficient

eu am /am avut  , cam acelasi tip de gratar ...depinde si cat de inalt esti , eu la ai mei 190cm  inaltimea focarului nu mi a priit absolut deloc asa ca am turnat un postament de vreo 35 cm inaltime pe care am montat gratarul ..asa putem sa manevrez fripturile mai usor fara sa ma aplec si fara sa mi vina fumul in nas

#776
marxsovignon

marxsovignon

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 530
  • Înscris: 11.03.2016
Multumesc pt raspuns. Aici, in zona mea, nu am găsit pe cineva care sa aiba sau sa stie cum se umesc piesele componente din beton. Am intrebat la dedeman si au spus ca este un adeziv special, eu ma gamdeam ca merge un mortar obisnuit. Si in mare, cam cum se lipesc piesele, se pune strat de adeziv gros, subtire, pe toata suprafata, etc

#777
haplea82

haplea82

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,577
  • Înscris: 21.02.2007
eu , cum spuneam , am unul genul acesta  dar e un alt model , eu l am cumparat in 2004

Attached File  8018459113518-gratar-de-gradina-din-piatra-monterrey-98-x-65-x-204-cm-grill-cromat-9041.jpg   58.21K   10 downloads

aproximativ ca acesta ..are mult mai putine piese , sau altfel spus bucatile turnate sunt mai mari si mai complexe  si nu le am unit cu niciun material , doar asezate una peste alta si i ok ...in cazul tau nu stiu daca merge  asa direct

daca as fi in locul tau si as avea deja modelul acela de gratar cumparat  , atunci eu as folosi asta https://www.dedeman....l/p/5001034  

asta cand se usuca este foarte dur , lipeste f bine , rezista f bine la temperatura ... dar nu o lua ca fiind treaba sigura pt ca nu pot baga mana in foc

#778
Mirel_85

Mirel_85

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,846
  • Înscris: 07.09.2008
O sa incerc si eu carbuni recomandati de mangan din dedeman cat si cei care sunt brichetati/presati. Chit ca cei din urma daca se incarca cu cenusa si trebuie miscati la mine e un dezavantaj caci facand asta umpli carnea de cenusa plus ca e foarte incomod ca am doua trepe de pozitionare la gratar iar pe treapta de jos nu am pe unde sa bag un vatrai sa misc la ei, iar de miscat gratarul iese din discutie, e de fonta, gros de vreo 1-1.5 cm si are vreo 20 kg, plus ca este si incins si cu carne pe el, etc. Ma gandesc ca cei brichetati ar fi foarte buni pentru cei ce au rotisor pentru ca tin mult si poti face un pui/ iepure/pulpa de miel lejer in 2-3 ore.

Ce am descoprit la gratarul meu, este ca atunci cand bate vantul se produce un curent care imi sufla invers din varful cosului in focar si automat fumul in fata la mine. Cand nu bate vantul sau adie usor nu e problema, are tiraj si tot fumul urca pe horn, cum spuneam problema e cand bate moderat, de cateva zile bate vantul m-am uitat pe prognoza cam 35-40-45 km/h, iar duminica cand am facut gratar m-am afumat tot.

Este normal asa ceva, cei care au gratar zidit au patit asta? Care ar fi solutia sa poti face linistit gratar chiar cand bate vantul moderat sau in rafale si sa urce tot si sa nu iti vina inapoi sa-ti iasa prin focar?

Edited by Mirel_85, 08 December 2020 - 11:45.


#779
haplea82

haplea82

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,577
  • Înscris: 21.02.2007
poate inca nu i uscat suficient cosul  si inca se raceste fumul pe el  sau daca vantul iti bate cu putere direct in focar , cum gura focarului are suprafata foarte mare fata de sectiune cosului atunci poate sa ti scoata fum inapoi , pt ca practic nu poate iesi tot aerul ce intra pe cos ...eu nu am probleme din astea dar nici nu pot spune ca am facut gratar cu vant de 40km/h afara , asta fiind un vant destul de taios(in zona mea vantul este in general foarte calm)

#780
marco71

marco71

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,487
  • Înscris: 23.11.2004

 Mirel_85, on 08 decembrie 2020 - 11:43, said:

Ce am descoprit la gratarul meu, este ca atunci cand bate vantul se produce un curent care imi sufla invers din varful cosului in focar si automat fumul in fata la mine. Cand nu bate vantul sau adie usor nu e problema, are tiraj si tot fumul urca pe horn, cum spuneam problema e cand bate moderat, de cateva zile bate vantul m-am uitat pe prognoza cam 35-40-45 km/h, iar duminica cand am facut gratar m-am afumat tot.

Este normal asa ceva, cei care au gratar zidit au patit asta? Care ar fi solutia sa poti face linistit gratar chiar cand bate vantul moderat sau in rafale si sa urce tot si sa nu iti vina inapoi sa-ti iasa prin focar?
probabil ai inaltimea totala cos+hota (ce e deasupra focarului) cam mica ... sau cosul nu apuca sa se incalzeasca suficient de la flacara si tirajul e mai slab...
o alta cauza posibila ar fi cosul deschis in partea superioara (pentru evacuarea fumului) pe toate 4 laturile ... eu l-am facut pe al meu deschis doar pe 2 laturi opuse (fata-spate), tocmai din cauza vantului puternic care bate pe la mine prin zona ...
tot cautand prin primavara idei si sfaturi pentru cum sa-mi construiesc singur un gratar zidit, am gasit niste scheme de cos de semineu dupa care se ghideaza americanii si altii pe afara, incluzand circulatia aerului rece si cald (si am aplicat principiul la gratarul meu de curte):

Attached Files



#781
ioanairimia

ioanairimia

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 24
  • Înscris: 01.12.2019
Eu am foisor si a trebuit sa inchid 3 pereti cu folie pentru a scapa de aceasta problema. La fel si la mine vantul bate destul de tare...

#782
marco71

marco71

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,487
  • Înscris: 23.11.2004

 marxsovignon, on 08 decembrie 2020 - 02:20, said:

Vreau sa iau un gratar de beton tip grill din dedeman. Are vreun coleg ceva asemanator, cum si cu ce se monteaza mai exact? Platforma betonata e obligatorie, ce rol ar avea? Ca l-as pune direct pe pamant.

Mai exact acest model:

O sa repet ce s-a mai zis si pe aici si prin alte parti:
gratarele alea din comert la 5-6-700 lei sunt o solutie de compromis (si destul de proasta) intre un gratar mobil (mai) ieftin si unul fix de curte (mai scump, dar facut ca la carte);
-in primul rand focarul nu e captusit cu material refractar si nu poti face foc mare cu lemne pentru ca o sa crape betonul iar cei de la magazin nu ofera garantie, o sa zica doar ca e strict gratar pentru carbuni; solutia e sa pui singur la interior caramida refractara sau sa folosesti pe post de focar o tava/cutie metalica sau un gratar vechi din tabla
-elementele componente prefabricate din beton sunt destul de grele, spunea cineva ca partea superioara (hota+cosul) are vreo 2-300kg si au fost nevoie de 4-5 oameni sa o puna pe pozitie
-nu se livreaza cu adeziv pentru prinderea componentelor, nici nu ar fi nevoie fiind destul de grele, dar pentru siguranta se recomanda totusi mortar/adeziv intre ele
-evident, tot din cauza greutatii totale (care poate ajunge la 4-500kg), ai nevoie de o suprafata/platforma betonata, deci costuri suplimentare
-inaltimea relativ mica a cosului (de regula e sub 1m) sau sectiunea mica a lui face ca tirajul sa fie slab, deci o sa ai problema 'fumului in ochi'

In afara cazului in care primesti gratis/cadou unul din dedeman, mai bine iti faci singur unul ca o sa iesi la costuri cam tot pe acolo (nu iau in calcul manopera) Posted Image
poti face singur si un gratar mai ieftin, fara cos, pe care sa-l personalizezi dupa gust si buget:

Attached Files


Edited by marco71, 08 December 2020 - 17:08.


#783
haplea82

haplea82

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,577
  • Înscris: 21.02.2007
cel turnat  l am folosit vreo 15 ani , dar nu era din beton simplu ci turnat din perlit , fabricat in italia , a crapat baza focarului (unde faci focul) dupa vreo 10 ani dar doar fisura fara a afecta integritatea  ...nu era asa greu ca unul din beton dar tot avea vreo 200 kg complet , putei sa l montezi usor in 2 persoane , chiar singur daca erai mai cu patratele pe abdomen ...am facut si foc de lemne de iesea flacara pe cos afara in plus carbunii ii aprindeam cu arzator la butelia de aragaz(arzator de parlit porcul)

cosul scurt , fumul iesea normal si pe gura focarului  , asa ca am gaurit palaria de deasupra cosului (cum spuneam perlit turnat deci f usor de gaurit ) si i am bagat tub gofrat de inox ca sa l inalt

si eu sunt de parere ca nu merita sa ti cumperi un gratar de beton ( mai ales cele de la dedeman sau genul acela ) mai bine iti construiesti unul din caramida  iar daca totusi nu vrei sa ti incurci curtea cu meseriasi , materiale etc si preferi sa l cumperi atunci ceva mai de calitate nu din cele de beton curat

exemplu https://www.buschbeck.co.uk/

Edited by haplea82, 08 December 2020 - 18:32.


#784
Mirel_85

Mirel_85

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,846
  • Înscris: 07.09.2008

 haplea82, on 08 decembrie 2020 - 13:18, said:

poate inca nu i uscat suficient cosul  si inca se raceste fumul pe el  sau daca vantul iti bate cu putere direct in focar , cum gura focarului are suprafata foarte mare fata de sectiune cosului atunci poate sa ti scoata fum inapoi , pt ca practic nu poate iesi tot aerul ce intra pe cos ...eu nu am probleme din astea dar nici nu pot spune ca am facut gratar cu vant de 40km/h afara , asta fiind un vant destul de taios(in zona mea vantul este in general foarte calm)
Am facut 3 gratare in el, la fiecare am facut foc ca sa aprind carbunii, si de o luna decand e gata nu a ploua deloc, eu zic ca este destul de uscat. La mine mai tot timpul vandul bate pe directia ENE -> VSV daca e sa ma iau dupa roza vanturilor, deci precum e in poza schitat cu sageata, bate pe diagonala din spate stanga spre partea opusa fata dreapta, deci total opus fata de focar, nu in focar si efectiv se vede cand fac focul cum curentul de aer de sus din cos spre focar.
Attached File  1.jpg   200.11K   67 downloads

 marco71, on 08 decembrie 2020 - 15:53, said:

probabil ai inaltimea totala cos+hota (ce e deasupra focarului) cam mica ... sau cosul nu apuca sa se incalzeasca suficient de la flacara si tirajul e mai slab...
Cei care au facut gratarul au spus ca este OK si ca nu o sa am probleme, si au facut si la alti de pe forum si au zeci de recomandari. Acum e posbil sa fie prea scurt  daca vreau sa-l folosesc cand bate vantul. Di afirmatia ta deduc ca daca ar fi mai lung ar avea tiraj mai bun si nu as avea probleme cand bate vantul? In functie de ce se calculeaza inaltimea cosului? Las mine acum e prea tarziu sa-l mai inalt poate la vara.

 marco71, on 08 decembrie 2020 - 15:53, said:

o alta cauza posibila ar fi cosul deschis in partea superioara (pentru evacuarea fumului) pe toate 4 laturile ... eu l-am facut pe al meu deschis doar pe 2 laturi opuse (fata-spate), tocmai din cauza vantului puternic care bate pe la mine prin zona ...

Da ,la mine e deschis pe toate laturile, e o idee sa astup latura din spate si din stanga a gratarului, ca exact pe directia aia bate vantul. O sa pun niste caramizi de forma sa vad cum se comporta. Dar totusi in felul asta nu cumva o sa am probleme cand nu bate vantul, in sensul ca ii obturez din iesire si automat o sa am tiraj mai prost? Adica e posibil sa fie bine pentru cand bate vantul dar e posibil sa nu fie cand e vremea ok, si sa stau sa fac asta sa pun scara si sa tot pun si sa iau la caramizi de fiecare data cand fac gratar nu-mi convine.

 marco71, on 08 decembrie 2020 - 15:53, said:

tot cautand prin primavara idei si sfaturi pentru cum sa-mi construiesc singur un gratar zidit, am gasit niste scheme de cos de semineu dupa care se ghideaza americanii si altii pe afara, incluzand circulatia aerului rece si cald (si am aplicat principiul la gratarul meu de curte):

In legatura cu schitele postate nu cred sa fie gratare facute asa pe la noi prin tara, eu pe unde am vazut si m-am uitat pe horn in sus e drept, asa e si al meu, lipseste incarcatura/proeminenta aia in spate de desupra de focar.

#785
haplea82

haplea82

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,577
  • Înscris: 21.02.2007
cosul meu are cam 2,5 m peste  focar (carbuni) , initial primele 2 -3 gratare mi a iesit si mie ceva fum , dar f putin dupa nu am mai avut probeme si n am facut focul cu lemne  ci doar carbuni aprinsi cu ceva aschii de brad , acum folosesc lemn dar il ard sub plita gratar   si cu toate ca aceasta obtureaza traseul  nu imi  scoate absolut deloc fum pe gura focarului  ...dar ti am spus , nu am apucat sa fac gratar cu vant puternic , in zona mea vantul puternic e destul de rar

#786
marco71

marco71

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,487
  • Înscris: 23.11.2004

Mirel_85 said:

Cei care au facut gratarul au spus ca este OK si ca nu o sa am probleme, si au facut si la alti de pe forum si au zeci de recomandari. Acum e posbil sa fie prea scurt  daca vreau sa-l folosesc cand bate vantul. Di afirmatia ta deduc ca daca ar fi mai lung ar avea tiraj mai bun si nu as avea probleme cand bate vantul? In functie de ce se calculeaza inaltimea cosului? Las mine acum e prea tarziu sa-l mai inalt poate la vara.
cu cat e mai lung cosul de fum (pana la o anumita limita de inaltime/bun-simt), cu atat e mai bun tirajul; sunt si formule de calcul dar nu ma pricep, poate specialistii (andreilesan de ex.) ne ajuta Posted Image
empiric poti face testul cu lumanarea aprinsa ... tii lumanarea in partea de sus a focarului, o apropii in fata gratarului pana la margine si daca flacara se misca inspre interior in directia cosului, atunci tirajul e bun si asa va trage si fumul Posted Image

Mirel_85 said:

Da ,la mine e deschis pe toate laturile, e o idee sa astup latura din spate si din stanga a gratarului, ca exact pe directia aia bate vantul. O sa pun niste caramizi de forma sa vad cum se comporta. Dar totusi in felul asta nu cumva o sa am probleme cand nu bate vantul, in sensul ca ii obturez din iesire si automat o sa am tiraj mai prost? Adica e posibil sa fie bine pentru cand bate vantul dar e posibil sa nu fie cand e vremea ok, si sa stau sa fac asta sa pun scara si sa tot pun si sa iau la caramizi de fiecare data cand fac gratar nu-mi convine.
nu e o idee buna sa obturezi doua laturi adiacente, deoarece vantul care intra pe o latura descoperita se va lovi de latura opusa acoperita si se va intoarce pe cos in jos, ca nu are pe unde altundeva ... de regula se acopera pe o singura directie, gen fata-spate (sau stanga-dreapta daca ai spatele gratarului lipit sau aproape de un perete al casei si nu vrei sa se inegreasca de la fum)

Mirel_85 said:

In legatura cu schitele postate nu cred sa fie gratare facute asa pe la noi prin tara, eu pe unde am vazut si m-am uitat pe horn in sus e drept, asa e si al meu, lipseste incarcatura/proeminenta aia in spate de desupra de focar.
exact asa am facut eu, mai mult experimental ca nu am avut cu cine sa ma consult

Attached Files



#787
marxsovignon

marxsovignon

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 530
  • Înscris: 11.03.2016
Marco71, gratarul deja l-am luat, faptul e consumat, nu mai pot da inapoi
Nu are cos de fum, am pus o poza cateva posturi mai in spate, si cantareste 400 kg
L-am luat fiindca mi-a placut ca nu are cos si astfel nu o sa am probleme cu fumul, si pt ca era o promotie, de la 1300 lei la 500 lei, nu stiu care a fost politica, oricum era unul singur. La o cautare pe google nu am gasit nici o referire la el, nici macar la producatorul din italia. Poza pe care am pus-o e un print de la dedeman, il aveau baietii in calculator. De aia am intrebat cum să-l asamblez, dar cred ca sint slabe sanse sa aiba vreun coleg unul asemanator.

#788
ioanairimia

ioanairimia

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 24
  • Înscris: 01.12.2019
Problema ta este 100% vantul. Grătarul nu are nicio problema, din ce se vede in poze...doar sa nu ai vreun acoperiș in apropiere care sa dea curentul spre horn. Cauta in postarile mele anterioare si ai sa găsești si poze cu ce horn am pus la gratar...si cu toate ca are undeva la 5 metri problema nu s-a rezolvat până nu am inchis peretii. Repet...stau într-o zona(Constanta) unde vantul bate mereu. Am facut tot felul de probe, cu hornul inchis oe o parte, pe cealalta...si nimic. Iti spun din propria experienta...

#789
marco71

marco71

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,487
  • Înscris: 23.11.2004
marxsovignon, sa-l stapanesti sanatos!
Nu se vedea bine pe hartia aia mototolita daca are cos de fum sau nu, iar pe site la dede modelul Verona e cu cos

Edited by marco71, 08 December 2020 - 20:02.


#790
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
Vezi ca confunzi.
Ce-a cumparat @marxsovignon, desi se cheama Verona este facut de SAROM si nu e acelasi lucru cu gratarul facut de Garden Deco Design.

#791
marco71

marco71

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,487
  • Înscris: 23.11.2004
posibil sa fi confundat, dar fara un link ceva nu am avut de unde sa stiu exact modelul si pe site la dede e singurul Verona care se afiseaza la 'search' ... cel pus de mine

Edited by marco71, 08 December 2020 - 20:37.


#792
haplea82

haplea82

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,577
  • Înscris: 21.02.2007

View Postmarxsovignon, on 08 decembrie 2020 - 02:20, said:

Este de cumpărat pe undeva rumegus din asta?

Vreau sa iau un gratar de beton tip grill din dedeman. Are vreun coleg ceva asemanator, cum si cu ce se monteaza mai exact? Platforma betonata e obligatorie, ce rol ar avea? Ca l-as pune direct pe pamant.

Mai exact acest model:
am citit dedeman si m am gandit automat ca i un gratar de beton din cele ce le gasesti in toate dedeman si care mie nu mi plac deloc ! al tau e ok , e turnat din acelasi material ca si gratarul turnat pe care l am avut  (am dar nu l mai folosesc)
ai niste piese de ranforsare acolo , care leaga picioarele de placa intermediara  si unele  care aparent ajuta la sprijinirea placii peste care se face focul...vezi la fata locului cam cum s ar monta , tinand cont si de indicatiile din schita care o ai ..n are cum sa fie prea greu

ca idee de montaj , dar acest model nu are acele piese gasesti aici [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/eJ1ffTn_Isc?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

adezivul , tubul respectiv gen tub silicon este asta   https://picclick.it/...3833022661.html

alt tip de gratar , montaj , este asta  [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/l4u4_JiuuPc?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

adezivul folosit este acesta https://www.bricoio....e_52J0V001.aspx

poate l gasesti in brico la noi sau in alte magazine de specialitate sau cauta informatii pe net poate gasesti ceva echivalent la noi

Edited by haplea82, 08 December 2020 - 20:45.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate