Gratar de gradina
Last Updated: Mar 13 2024 11:50, Started by
Ari
, Mar 14 2007 10:31
·
24
#199
Posted 13 June 2013 - 13:51
Am găsit prin calculator un foișor ECO ce poate fi construit din crengi.
E mai ciudățel. Attached Files |
#200
Posted 09 July 2013 - 09:46
...cam asa arata al meu. mai trebuie curatat.
Attached Files |
#201
Posted 09 July 2013 - 21:56
ai o lucrare frumoasa mihai, zidirea imi pare ok!
ar fi doar doua aspecte: - partea cu curatirea te vei convinge ca e foarte dificila daca nu chiar imposibila. Daca e caramida de semisamot singura solutie e sa sa o vospesti cu oxid rosu dupa ce o cureti cat poti mai bine, daca e caramida de zidarie o mai cureti cu acid ( eu foloseam keraset de la mapei, dar cel mai ok e sa rostuiesti direct din ziditura) -al doilea aspect e legat de plita. Eu unul am facut ceva sobe la viata mea, si iti pot spune ca distanta de la gratar pana la plita trebuie sa fie de maxim 24cm (ideal 18-22), pentru un randament maxim. Ideea ca ca pentru a fierbe ceva pe plita vei fi nevoit sa faci in continuu focuri de tabara sub plita! |
#202
Posted 17 July 2013 - 15:18
deca1977, on 09 iulie 2013 - 21:56, said:
ai o lucrare frumoasa mihai, zidirea imi pare ok! ar fi doar doua aspecte: - partea cu curatirea te vei convinge ca e foarte dificila daca nu chiar imposibila. Daca e caramida de semisamot singura solutie e sa sa o vospesti cu oxid rosu dupa ce o cureti cat poti mai bine, daca e caramida de zidarie o mai cureti cu acid ( eu foloseam keraset de la mapei, dar cel mai ok e sa rostuiesti direct din ziditura) -al doilea aspect e legat de plita. Eu unul am facut ceva sobe la viata mea, si iti pot spune ca distanta de la gratar pana la plita trebuie sa fie de maxim 24cm (ideal 18-22), pentru un randament maxim. Ideea ca ca pentru a fierbe ceva pe plita vei fi nevoit sa faci in continuu focuri de tabara sub plita! -ceea ce se vede este o chestie alba care a aparul in urma ploilor. am inceput sa-l curat cu detartrant apoi cu apa si arata ok.....dar n-a mai plouat de citeva zile...voi vedea cum se prezinta dupa prima ploaie. ma gindesc sa-i dau cu lac de piatra.... - in ceea ce priveste soba, ai perfecta dreptate...n-am reusit sa fac o portie de cartofi prajiti in 40 minute. o sa-i mai micsorez evacuarea sa vad daca se amelioreaza situatia. Edited by mihai2373, 17 July 2013 - 15:19. |
#203
Posted 08 August 2013 - 12:09
mi-a recomandat un prieten un meserias care face gratare de gradina cu zidarie aparenta. Am vazut cateva poze cu niste gratare facute de el.....numai ca inca nu imi permit sa imi fac acum. Modelul care il vreau eu are si cuptor si afumatoare si ma costa mana de lucru 1700 ron..deci mai astept pana strang banuti.Cine si-a facut deja un gratar de tipul asta? cat va costat?salut
|
#204
Posted 09 August 2013 - 10:19
Am ajuns la etapa constructiei gratarului de gradina si de aceea va cer ajutorul pt o recomandare de meserias care stie sa faca gratare (in Bucuresti, caci am gasit meseriasi pe net dar nu lucrau in Bucuresti).
Multumesc! |
#205
Posted 09 August 2013 - 21:10
pt Roandre- poze cu gratarul amicului meu (mai avea de pus usa de la afumatoare, gratarul si placa de pe horn)
IMG_20130725_201254.jpg 114.78K 395 downloads IMG_20130725_201358.jpg 174.29K 368 downloads IMG_20130725_201408.jpg 171.75K 315 downloads IMG_20130725_201349.jpg 169.42K 296 downloads IMG_20130725_201341.jpg 111.07K 310 downloads IMG_20130725_201304.jpg 196.54K 331 downloads |
#206
Posted 09 August 2013 - 23:52
Multumesc frumos pt poze si pt mesajul privat!
Arata bine gratarul dar e f important de stiut daca tirajul este ok (dupa ce l-a folosit). Cat a costat cu tot cu materiale si manopera? |
#207
Posted 10 August 2013 - 09:11
-dacă n-are plită, acest ansamblu putea să aibă cuptorul mai mare. loc ar fii fost.
-din ce-am observat, in interiorul lui, doar pe fund/jos are cărămidă refractară. Lateralele și arcada sunt din aceiasi cărămidă cu care s-a zidit... adică, nu va inmagazina căldură și s-o retină suficient pe perioada cât coci in el vreo găteală. -in portiunea de la usă, jos, se lasă o adâncitură cât o grosime de cărămidă, fapt ce va incomoda băgatul/scosul oricărei tăvi cu găteală. fundul ar fii trebuit să fie la același nivel cu josul usii în așa fel incât să poți băga si impinge lesne tava cu găteală. -tot din cauză că fundul este mai jos decat nivelul de jos al usii, apreciez că va incomoda tirajul, lemnele/cărbunii nu vor arde complet si va fumega chiar si cand ai tava cu găteală inăuntru. -despre uși, sunt artistic făcute, dar cred că sunt complet lipsite de functionalitate. Sticla este subțire, si când vâlvătaia focului va bate direct in ea, posibil să se fisureze. Poa' să fie si sticlă securizată, caz in care va rezista mai bine, dar la valvătaie directă, n-o văd bine. sticla subțire inseamnă loc pe unde se va pierde căldura. adică, bagi foc, incingi cuptorul, iar când bagi tava cu găteală, n-o să ajungă să se coacă suficeint din cauză că pierde căldura, pe la usi prin sticlă, pe la boltă că văd că are cărămidă la fel cu cea cu care s-a zidit. Bolta trebuia izolată, sau dacă nu, cel puțin puse mai multe straturi consecutive de cărămizi. -Sticla usilor oricum se va afuma, astfel că va trebui ștearsă mereu după fiecare utilizare. -usile nu au fanta necesară realizării tirajului. Cu usile inchise, focul va fumega până se va stinge. Dacă lasi usa deschisă, parte din fum va iesi pe ea, afumând tot in calea lui. -manerele usii, sunt ormaneltale, n-au niciun clănțău care să le asigure la deschidere, deci, vor trebui supravegheate. cupto.jpg 196.54K 147 downloads cupto_interior.jpg 174.29K 153 downloads cupto_interior_caramizi.jpg 171.75K 129 downloads |
#208
Posted 10 August 2013 - 10:01
Pt Roandre : O se revin cu detalii (tiraj, cost) dupa ce vorbesc cu el. Stiu sigur ca i-a placut ca altfel nu mi-l recomanda..
Pt EuribiontuL: Ai un ochi foarte atent...bravo! O sa ii pun mai multe intrebari amicului... eventual ma autoinvint la gratar sa vad cu ochii mei . In ceea ce priveste cuptorul stiu ca este captusit peste tot cu caramida refractara ( parca a zis ca a utilizat 2 tipuri) iar usa de la cuptor e speciala pentru cuptor( din fonta). Apropo de usa de la cuptor tu de unde ai luat-o , cat a costat,din ce material e facuta? |
|
#209
Posted 10 August 2013 - 11:09
sunt unul din cei care am realizat efectiv un astfel de proiect. pentru asta, m-am documentat in prealabil, am strâns materiale. de ușă m-am tot interesat si-am găsit numai de seminee, scumpe, improprii.... mi-am zis că nu mai pot să amân obtinerea ei, treaba cu ziditul fiind inaintată. așa că, mai mult nevoit de situatie, m-am incumetat si m-am apucat de treabă. aveam de ani de zile prin curte o placă de oțel groasă de minim 1cm. din ea am decupat usa. din cornier gros am realizat rama, iar pentru arcadă l-am indoit succesiv. apoi am imbinat prin sudură. balamalele, la fel, fixate prin sudură. a iesit ce se vede. la care a trebuit să practic un grilaj pentru realizarea tirajului.
usa cuptor blank.jpg 80.55K 149 downloads usa MOA.JPG 124.94K 142 downloads usa MOA_grila astupata.JPG 119.94K 137 downloads usa MOA_intredeschisa.JPG 117.44K 133 downloads in prezent, mi-am făcut un obicei dumincia dimineata. fac pizza la cuptor. 1h imi ia să-l incing până să bag tava. mă specializez. iese din ce in ce mai bună. ____________________ ii urez prietenului tău să se bucure de ce-a realizat. Apreciez că la grătarul lui s-au respectat toate conditiile pt. ca el sa functioneze perfect. La cuptot insă... dată fiind munca și materialele consumate, putea să iasă ceva mai mult decât doar ornamental. usa aceia in 2 canate, se prea poate să fie pentru cuptoare, dar poate din cele cu gaz. la acestea nu se face fum, afumarea usilor nefiind o problemă. iar temperatura este controlată, deci riscul să cedeze la la supraincălzire este minimalizat. |
#210
Posted 10 August 2013 - 11:37
#211
Posted 10 August 2013 - 12:45
#212
Posted 10 August 2013 - 12:54
giorgiana_roxana, o vizita la un gratar ne-ar aduce multe detalii importante :-)
euribiontuL, care sunt conditiile care trebuiau respectate pt ca acel gratar sa functioneze perfect? Cosul nu crezi ca ar fi trebuit sa fie mai inalt? Sau faptul ca e mai larg nu mai impune o inaltime mai mare a lui... La gratar eu as vrea sa pun o tava jos pe care sa o pot scoate usor si sa curat resturile de carbuni. In modelul de mai sus mi se pare dificila curatarea lui. |
#213
Posted 10 August 2013 - 14:45
mey, roandre,
faptul că portiunea de deasupra grătarului este strâmtorată lin, contribuie major la realizarea tirajului. apreciez că este suficient de inalt pt. ca fumul s-apuce numai in sus. despre utilitatea acelei tăvi, eu am indoieli. cenusa se poate foarte bine aduna cu o măturică si un făraș sau lopățică de tablă din cele cu care se scoate cenusa din soblele cu lemne. sau nomai cu lopățica. __________________ în momentul ăsta, tocmai incing cuptorul să coc o plăcintă cu mere. o activitate impreună cu familia. placinata1.JPG 270.12K 291 downloads placinta2.JPG 233.28K 297 downloads placinta3.JPG 231.53K 301 downloads ...și-un pui. dedesubt am pus o crăticioară în care am turnat bere. pui1.JPG 176.4K 310 downloads pui2.JPG 94.37K 298 downloads pui3.JPG 162.47K 310 downloads pui4.JPG 235.79K 316 downloads |
|
#214
Posted 12 August 2013 - 16:36
Tataiepure, afumatoarea se afla in spatele gratarului ( stanga pozei) si are jos o gaura pe unde o sa intra un tub prin care intra fumul ( focul va fi facut inafara afumatoarei)
EuribiontuL , te felicit pentru usa de la cuptor , iar puiul si placinta arata super Roandre, l-am bombardat cu intrebari pe amicul meu si mi-a spus ca tirajul la gratar si la cuptor e foarte bun, a contat faptul ca reducerea din grosimea hornului a fost facuta treptat .Apoi el imi spunea ca ar conta si unde pozitionezi gratarul, e bine sa fie intr-o zona unde deobicei vantul/curentii de aer vin din fata. In ceea ce priveste costurile a zis ca a cumparat 2 paleti de caramida si i-au mai ramas vreo 30 de caramizi pentru ca si-a facut si zidurile alea laterale pe care o sa fie puse placi de granit ( unde o sa poata pune platourile cu carne, eventual se poate manca etc).Caramida a luat-o cu 1,57 lei/buc . Pentru captusitul cuptorului/gratarului a folosit caramida refractara de 2 tipuri (3cm /7cm).Vreo 55 caramizi de samota (3 cm) si 60 semisamota (7 cm). Usa cuptorului a costa 680 ron si e din fonta special conceputa pentru a rezista la temperaturi inalte. Placile de granit le avea deja pentru peretii laterali, doar i le-a taiat cineva. Inca nu si-a comandat usile pentru afumatoare si cele pentru spaziul de depozitare .Acum lucreaza el la acoperis. Mana de lucru doar pentru gratar/afumatoare/cuptor a fost de 1700 lei plus zidurile laterale 300 lei. Zidirea gratarului a durat 7 zile. O poza de la prima utilizare a cuptorului: Attached Files |
#215
Posted 12 August 2013 - 16:48
giorgiana_roxana, multumesc pt ca l-ai mai intrebat inca o data pe prietenul tau dc este multumit de gratar. L-am sunat pe domnul respectiv si in seara asta am stabilit o intalnire ca sa discutam detaliile si dc totul este ok, in curand o sa am si eu gratarul meu.
Acoperisul il face prietenul tau sau are un muncitor care il realizeaza? euribiontuL, multumesc si tie de lamuriri! Deci e f important ca reducerea hotei sa se faca cat mai lin. Eu as vrea ca apoi sa plachez gratarul cu piatra de rau (o am ramasa in curte de la placarea gardului/soclului casei) si sa-i fac un mic acoperis deasupra ca macar atunci cand faci gratarul sa nu te bata soarele in cap sau si mai rau sa te prinda ploaia. Nu mai zic nimic de placinte/pui/painici si alte bunatati caci imi ploua in gura cand ma uit la poze! |
#216
Posted 12 August 2013 - 20:18
A venit baiatul, am batut palma si la sfarsitul saptamanii sper sa incepem lucrarea.
Acum trebuie sa cumpar caramida si multibatul. Am sa revin cu poze de pe parcursul realizarii acestuia. |
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users